2022-01-01 56 瀏覽
冬天咁凍,當然成日打邊爐啦! 返工沙田就係石頭門穩下有咩打邊爐正嘅鋪頭😆穩到呢間Sea food ghosy,聽講同二樓個間打邊爐雞煲係同一間🤭不過上面我都未食過😂 咁今日就同d朋友一齊食,因為太多人所以,分開兩台食,一邊食烤魚,一邊食雞煲 烤魚嘅魚肉鮮嫩,烤得啱啱好,叫左bb辣都唔錯,而雞煲叫小辣就個人認為辣得滯😛d火鍋配料都多樣選擇,樣樣新鮮,不過價錢比較貴😂 而飲品方面都好多選擇,咁個人推薦水蜜桃乳酸梳打,不過比較甜,咁一渣渣1.5L嘅抵d,如果想清淡d飲玫瑰蕎麥都唔錯
冬天咁凍,當然成日打邊爐啦!
d火鍋配料都多樣選擇,樣樣新鮮,不過價錢比較貴😂
2021-12-27 72 瀏覽
石門越嚟越多正嘢食,今次我就幫襯咗開咗都一陣子嘅Seafood Ghost。原本想試下佢哋嘅手爪海鮮,但原來轉咗另一份新menu,今期係招牌烤魚+火鍋。新menu選擇都非常豐富,不過因為得我同我朋友兩個人食,所以都唔敢叫太多嘢食。招牌烤魚(海鱸魚、海南黃金酸辣口味)海鱸魚本身有烤香,所以湯一滾就食得。魚肉鮮嫩而且厚實,海南黃金酸辣口味、係南瓜加上酸菜,南瓜令湯頭酸辣得嚟帶甜味,同海鱸魚非常之夾。牛胸爽見到有牛胸爽,當然唔可以錯過啦。夾住滾半分鐘就可以,十分爽口、牛味豐富。嫩鴨鴨血鴨血有彈性而且滑嫩多汁。可惜嘅係原來鴨血同海南黃金酸辣口味唔係太夾,睇嚟都係重慶香辣烤魚口味湯底比較合適。生腸頭生腸據說含有天然荷爾蒙同胎盤素,有養顏美容功效。不過我同朋友都唔係為咗美顏,生腸的同牛胸爽一樣,口感爽脆不膩,所以非常中意食。水蜜桃乳酸梳打散發著水蜜桃嘅濃郁芳香,鮮甜美味。熱情果乳酸梳打熱情果同乳酸味都好足,會飲到一粒粒熱情果核,成杯飲品都好凍好解渴,啱哂火鍋飲。

招牌烤魚(海鱸魚、海南黃金酸辣口味)

水蜜桃乳酸梳打
散發著水蜜桃嘅濃郁芳香,鮮甜美味。

2021-12-26 60 瀏覽
石門搵食日🤤去咗做Seafood鬼🤭個名改得好正,被它攝咗入去😂果日換完身份證路過,入面又多人食,一於試吓!餐廳係食烤魚!雞煲!打邊爐!開正我條路😋食完仲去咗睇梅艷芳添💃🏻我哋揀咗重慶香辣口味,點選海爐魚!原本想試吓冬陰功湯底(好特別出面未見過)又驚中伏,今次保守啲,下次會再嚟試冬陰功!配菜有好多,大量芫荽蔥花生🥜仲有蓮藕萵筍👍🏽魚皮煎到香口,魚肉實身又厚肉!湯底越食越辣越惹味,本地手切牛頸脊堅係正!$228起碼有成30塊,好抵🤭油花又均勻!當然唔少得我最喜愛嘅蝦滑同紅薯粉!好滿足!
  • 重慶香辣烤魚
  • 本地手切牛頸脊
2021-12-24 68 瀏覽
鋪面企理,坐得舒服。同其他火鍋店唔同嘅係,佢會鋪塊紙喺成張枱,個窩同爐頭中間會有塊紙隔住。見到其他客都係食烤魚火鍋,所以就試吓。烤魚有3隻魚 5個湯可以選擇醬料都係同平時打邊爐店一樣 出去自己倒海鱸魚+泰國冬陰功湯底(bb辣):條海鱸魚係已經煎好,一上枱就已經可以食,保持到外皮香脆。不過,咁樣嘅煮法,冬陰功湯嘅味就唔算太入味。個湯底有好多雜菜,有冬菇,金菇菜等等。整體而言,係唔錯嘅,不過如果條魚可以吸多啲湯嘅味就更好啦。美國安格斯牛肉:花紋好靚,好有肉味,而且肥瘦厚薄適中,打邊爐一流。芝士響鈴:本身響鈴已經好脆口,打邊爐已經係好正㗎啦,呢個係新鮮炸,佢入面仲加咗塊芝士,令到味道層次更豐富。牛柏葉:正正常常,分量比想像多。百香果梳打,白桃梳打:都OK 唔算太細杯
烤魚有3隻魚 5個湯可以選擇
醬料都係同平時打邊爐店一樣 出去自己倒
牛柏葉:正正常常,分量比想像多。
百香果梳打,白桃梳打:都OK 唔算太細杯
2021-12-21 42 瀏覽
今次去到石門京瑞廣場嘅seafood ghost。店內裝修以海洋🌊以及船隻🚢作為主題,相當特別!今次餐廳就趁冬天推出左烤魚同埋邊爐!仲有好多款口味同埋配料!!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸☘️招牌烤魚(冬陰功江團魚)$268👍江團魚魚肉細嫩,食肉少細刺,魚中珍品!都係店員推薦嘅!入口果然肉質鮮嫩,而且冬陰功湯底超多泰式配料,賣相好靚😍好有風味,真係好突出又唔辣,好吃!☘️極上牛花𦟌$238說來慚愧今次係我第一次食牛花𦟌,對比起普通肥牛,多咗一啲韌性,帶點牛筋,幾有咬口,朋友都幾鍾意食!☘️白鱔片$108呢個白鱔片同樣都係好有咬口,呢個價錢來講都算幾多,片片都好厚肉,本身味道到比較淡,反而吸收左冬陰功味道!☘熱情果乳酸梳打/水蜜桃乳酸梳打(各$32)熱情果酸酸甜甜,乳酸梳打解膩,賣相都幾靚,加咗冰塊之後有漸變色🤣;至於水蜜桃梳打甜度適中,清新組合 😄環境都幾特別好有心思:
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

☘️招牌烤魚(冬陰功江團魚)$268👍
江團魚魚肉細嫩,食肉少細刺,魚中珍品!
都係店員推薦嘅!入口果然肉質鮮嫩,
而且冬陰功湯底超多泰式配料,賣相好靚😍
好有風味,真係好突出又唔辣,好吃!

☘️極上牛花𦟌$238
說來慚愧今次係我第一次食牛花𦟌,
對比起普通肥牛,多咗一啲韌性,
帶點牛筋,幾有咬口,朋友都幾鍾意食!

☘️白鱔片$108
呢個白鱔片同樣都係好有咬口,呢個價錢
來講都算幾多,片片都好厚肉,
本身味道到比較淡,反而吸收左冬陰功味道!

☘熱情果乳酸梳打/水蜜桃乳酸梳打(各$32)
熱情果酸酸甜甜,乳酸梳打解膩,
賣相都幾靚,加咗冰塊之後有漸變色🤣;
至於水蜜桃梳打甜度適中,清新組合 😄

環境都幾特別好有心思:
2021-12-21 525 瀏覽
沙田石門美食多就已經不是新鮮事😌,一直有一間食肆風評不錯,但每次都未有機會嘗試~這天就趁天氣轉冷❄️,相約妹妹來這店吃火鍋去香濃豬骨鍋 $118吃火鍋最重要的其中一樣☝🏻當然就是湯底啦~ 店家的豬骨鍋非常足料,兩大條豬骨🦴加上其他配料如杞子、荽茜、紅蘿蔔🥕、紅棗等材料,湯頭清甜,越煲越滋味!雜菜籃 $70想吃火鍋吃得健康,最好就是先吃菜再吃🍖肉,我們點了店家的雜菜籃,有菜芯、唐生菜、小白菜等幾款蔬菜🥬,份量足夠二人食用,款款鮮甜又好吃!手工即炸魚皮 $52這店供應的是原條魚皮😳即炸而非切件的size,除了賣相夠搶眼👀外,師傅的刀功亦顯功架,👏🏻厲害!就味道而言這款比外邊吃到的更豐富,帶點烤燶的味道,質感較硬但因為薄片所以更像吃薄脆,可以一試👌🏻嫩鴨血 $58因為妹妹未吃過鴨血特別點這款😅,質地一如想像中鬆軟爽口,沒有太多🩸血的腥味處理得宜,美中不足沒有麻辣味道有點可惜😟豬潤 $38我倆都十分喜歡💕吃豬潤所以點來這個,以這個價錢真的性價比高,每件厚度跟大小平均相若,粉粉的質感實在好吃😋!即炸爆芝紫菜響鈴 $48/3件 $82/6件只看名稱已經覺得非試不可😌,在響鈴中間加上紫菜及芝士,灼幾秒
這天就趁天氣轉冷❄️,相約妹妹來這店吃火鍋

香濃豬骨鍋 $118

雜菜籃 $70

手工即炸魚皮 $52

嫩鴨血 $58

豬潤 $38

即炸爆芝紫菜響鈴 $48/3件 $82/6件
只看名稱已經覺得非試不可😌,在響鈴中間加上紫菜及芝士,灼幾秒⏳就嘗試香脆跟柔軟的口感,紫菜香配上芝士🧀的鹹度令這個味道更加錦上添花🌸

美國桶蠔 $158
海鮮之中最愛美國🇺🇸桶蠔,如手掌✋🏻一樣大小,鮮甜爽口蠔🦪味濃郁沒半點腥臭味,美味!

極上牛花𦟌 $238(小) $358(大)
完全大推🙌🏻!這個其實就是牛𨫀啦,師傅把牛𨫀切得薄薄的,淥至喜愛💖熟成度,入口爽脆牛味濃,🤤讓人想一口接一口~ 兩個人點一份小的來吃也很足夠👌🏻~

水蜜桃綠茶 $32
水蜜桃乳酸梳打 $32
這次我倆同樣選用水蜜桃🍑製作的特飲,一杯配綠茶🍵另一杯就配乳酸梳打,兩杯都是酸酸甜甜的味道,甜度不算高,頗大杯份量,邊喝邊吃,非常爽😆!

店家位於沙田石門,就在火車站🚉走出來不到5分鐘的路程,非常易找
面積很大,座位🪑多也很寬闊,多點食物也不擔心沒位置擺放😉
除了火鍋外,店家也有烤魚🐟可吃,三五知己來吃的話可以同時吃烤魚跟火鍋,這個冬天⛄️的最佳聚會地點!
2021-12-15
2021-12-20 442 瀏覽
上網見到之前食過既Seafood ghost轉左全新餐牌~居然係轉左食烤魚丫!!! 沙田本身都冇乜地方有烤魚食, 真係大驚喜平日6點幾去到唔多人, 我地2位, 職員俾左4人枱, 好闊落坐得好舒服!! 張枱又夠大放晒所以食材~~而家黎到主要都係食烤魚, 或者係食火鍋~難得有烤魚食, 梗係食烤魚啦烤魚有3款魚選擇, 分別係海鱸魚, 江團魚 & 珍珠鱲魚~而味道就有5款, 全部都可自選辣度~~食烤魚當然要加D配料一齊食先夠豐富啦!而餐牌既配料都幾多樣...有肉類, 海鮮, 蔬菜類等..點完飲品先見到呢款特色飲品, 唔係就點呢個打下卡呢~~荔枝乳酸梳打  $32荔枝味好fresh, 又唔會好甜~~~熱情果乳酸梳打  $32味道非常濃郁, 真材實料有埋熱情果籽~推介俾鍾意朋友熱情果既朋友因為平時比較少機會食江團魚所以烤魚揀左黎試下江團魚肉質肥美嫩滑,油份重, 含豐富膠原蛋白醬汁就要左蒜香醬燒烤魚~叫左BB辣, 但一D都唔辣, 哈哈~~蒜香醬味道唔會話好濃, 食完唔會成口蒜味...鍋入面本身都有配料, 例如芽菜, 雲耳, 萵荀等....我地另外再加左配料~~極上牛花展 (小) $238牛花展新鮮,
上網見到之前食過既Seafood ghost轉左全新餐牌~

而家黎到主要都係食烤魚, 或者係食火鍋~
難得有烤魚食, 梗係食烤魚啦

烤魚有3款魚選擇, 分別係海鱸魚, 江團魚 & 珍珠鱲魚~
而味道就有5款, 全部都可自選辣度~~
食烤魚當然要加D配料一齊食先夠豐富啦!
而餐牌既配料都幾多樣...有肉類, 海鮮, 蔬菜類等..

點完飲品先見到呢款特色飲品, 唔係就點呢個打下卡呢~~

荔枝乳酸梳打  $32
荔枝味好fresh, 又唔會好甜~~~

熱情果乳酸梳打  $32
味道非常濃郁, 真材實料有埋熱情果籽~
推介俾鍾意朋友熱情果既朋友

因為平時比較少機會食江團魚所以烤魚揀左黎試下

江團魚肉質肥美嫩滑,油份重, 含豐富膠原蛋白

醬汁就要左蒜香醬燒烤魚~
叫左BB辣, 但一D都唔辣, 哈哈~~
蒜香醬味道唔會話好濃, 食完唔會成口蒜味...

鍋入面本身都有配料, 例如芽菜, 雲耳, 萵荀等....

我地另外再加左配料~~
極上牛花展 (小) $238
牛花展新鮮, 牛味濃郁, 筋纹幼細, 入口Q彈爽口, 肉汁豐富!

鮮黑木耳 $39
份量都幾多~
一次過補鈣補鐵, 又有豐富膳食纖維, 非常有益

炸枝竹 $48
食烤魚點可以唔食炸枝竹呢~~
枝竹吸晒烤魚汁既精華, 非常入味又juicy!!!

• 極上牛花展
  • 熱情果乳酸梳打
  • 烤魚
2021-12-20 60 瀏覽
今日嚟到石門 打邊爐就打得多但小妹係未食過烤魚 所以今日專登試左烤魚(。•ﻌ•。)不過要比較嘅話 小妹都係比較鍾意打邊爐 比較食到食材嘅原汁原味烤魚就較適合重口味 鍾意惹味湯底嘅朋友🤡´•ᴥ•`海南黃金酸辣烤魚($268)除左味道之外 魚都有三款選擇我揀左餐牌寫較肥美嘅江團魚想食下魚腩 但發覺係沒有腩的所以不用擔心會太肥膩(๑¯ω¯๑)魚肉唔韌 但唔算好嫩滑湯底有醃蘿蔔 菠蘿 雲耳等等BB辣都有一定辣度(・∀・)´•ᴥ•`極上牛花𦟌($238)肥牛食得多 牛花𦟌都係第一次食好處係冇咩油花唔肥 但牛味唔濃( '-' )ノ如果想食牛味濃香要揀番牛肉了🤡牛花𦟌比較適合愛好牛𦟌人士小碟都份量幾大 都有接近20片´•ᴥ•`手工黑松露墨魚丸8粒($96)全晚印象最深刻係呢個黑松露墨魚丸ฅ•ﻌ•ฅ 黑松露味濃 亦有墨魚粒粒喺中間 口感豐富 黑松露味亦頗香 令人有驚喜( •̀ω •́ゞ)✧必叫配料(∩´∀`∩)整體嚟講烤魚對我嚟講唔算好吸引因為我係鍾意食到食材鮮味🤤🤤而且價位有點高不過喜愛烤魚嘅朋友呢度都有幾款湯底同幾種魚可以一試(。・
今日嚟到石門 打邊爐就打得多
但小妹係未食過烤魚 所以今日專登試左烤魚(。•ﻌ•。)
不過要比較嘅話 小妹都係比較鍾意打邊爐
比較食到食材嘅原汁原味
烤魚就較適合重口味 鍾意惹味湯底嘅朋友🤡

´•ᴥ•`海南黃金酸辣烤魚($268)
除左味道之外 魚都有三款選擇
我揀左餐牌寫較肥美嘅江團魚
想食下魚腩 但發覺係沒有腩的
所以不用擔心會太肥膩(๑¯ω¯๑)
魚肉唔韌 但唔算好嫩滑
湯底有醃蘿蔔 菠蘿 雲耳等等
BB辣都有一定辣度(・∀・)

´•ᴥ•`極上牛花𦟌($238)
肥牛食得多 牛花𦟌都係第一次食
好處係冇咩油花唔肥
但牛味唔濃( '-' )ノ
如果想食牛味濃香要揀番牛肉了🤡
牛花𦟌比較適合愛好牛𦟌人士
小碟都份量幾大 都有接近20片

´•ᴥ•`手工黑松露墨魚丸8粒($96)
全晚印象最深刻係呢個黑松露墨魚丸ฅ•ﻌ•ฅ
黑松露味濃 亦有墨魚粒粒喺中間 口感豐富
 黑松露味亦頗香 令人有驚喜( •̀ω •́ゞ)✧
必叫配料(∩´∀`∩)

整體嚟講烤魚對我嚟講唔算好吸引
因為我係鍾意食到食材鮮味🤤🤤
而且價位有點高
不過喜愛烤魚嘅朋友
呢度都有幾款湯底同幾種魚
可以一試(。・
2021-12-20 333 瀏覽
𝙞𝙣 𝙬𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧 𝙬𝙚 𝙣𝙚𝙚𝙙 𝙝𝙤𝙩𝙥𝙤𝙩 𝙩𝙤 𝙠𝙚𝙚𝙥 𝙤𝙪𝙧 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙝𝙤𝙩! 𝙝𝙤𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙤𝙪𝙧 𝙛𝙞𝙨𝙝 𝙨𝙤𝙪𝙥 𝙘𝙖𝙣 𝙗𝙚 𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙞𝙣𝙩𝙤 𝙖 𝙝𝙤𝙩𝙥𝙤𝙩 𝙨𝙩𝙮𝙡𝙚 𝙨𝙤𝙪𝙥 𝙗𝙖𝙨𝙚😋 𝙨𝙬𝙞𝙥𝙚 𝙩𝙤 𝙨𝙚𝙚 𝙬𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙬𝙚 𝙝𝙖𝙫𝙚➡️𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙛𝙧𝙮 𝙨𝙚𝙖𝙬𝙚𝙚𝙙 𝙗𝙚𝙖𝙣 𝙘𝙪𝙧𝙙 𝙧𝙤𝙡𝙡𝙨, 𝙛𝙞𝙨𝙝 𝙨𝙠𝙞𝙣, 𝙖𝙣𝙜𝙪𝙨 𝙗𝙚𝙚𝙛, 𝙜𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙨 𝙨𝙚𝙖𝙗𝙖𝙨𝙨 𝙞𝙣 𝙝𝙖𝙞𝙣𝙖𝙣 𝙜𝙤𝙡𝙙𝙚𝙣 𝙘𝙝𝙞𝙡𝙞 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙤𝙪𝙧 𝙨𝙤𝙪𝙥.依加天氣咁凍冰冰,食返煲熱辣辣嘅酸菜魚就啱哂,石門呢間專食海鮮嘅 @seafood_ghost_sm _hk 最近都推出咗酸菜魚,除咗重慶香辣呢啲基本味道外仲有多款唔同風味例如椰香喇沙、冬蔭公等,我就揀咗個海南風味嘅黃金酸辣炸魚,加咗幾舊菠蘿令湯底食落更鮮甜香辣,鱸魚厚實,肉質細嫩,邊煮牛肉邊食魚,煮極都唔怕韌,安格斯牛肉軟綿,好易就索哂湯汁,呢個價錢咁大碟一啲都唔貴!食完咁多肉其實都飽咗七成,但見到呢度有出面少有啲嘅即炸響鈴同魚皮又忍唔住叫嚟試下,即炸嘅響鈴真係無得輸,唔浸湯就咁食都好
依加天氣咁凍冰冰,食返煲熱辣辣嘅酸菜魚就啱哂,石門呢間專食海鮮嘅 @seafood_ghost_sm _hk 最近都推出咗酸菜魚,除咗重慶香辣呢啲基本味道外仲有多款唔同風味例如椰香喇沙、冬蔭公等,我就揀咗個海南風味嘅黃金酸辣炸魚,加咗幾舊菠蘿令湯底食落更鮮甜香辣,鱸魚厚實,肉質細嫩,邊煮牛肉邊食魚,煮極都唔怕韌,安格斯牛肉軟綿,好易就索哂湯汁,呢個價錢咁大碟一啲都唔貴!食完咁多肉其實都飽咗七成,但見到呢度有出面少有啲嘅即炸響鈴同魚皮又忍唔住叫嚟試下,即炸嘅響鈴真係無得輸,唔浸湯就咁食都好香口,沾少少湯汁令佢半軟半脆就係我最鍾意嘅食法,另外原塊炸魚皮偏硬身,浸落湯度五秒就啱哂,吸湯力好強,兩個人埋單五百都唔洗,好抵食!入得嚟石門食嘢記得上埋二樓食炸芋圓先好走🤣
手工即炸魚皮
手工即炸魚皮
2021-12-16 134 瀏覽
小妹經常感恩職場同事都能成為朋友,但最近工作壓力大到爆煲,於是今晚特登番去舊地盤揾班屎忽鬼同事,係附近商場食飯大呻特呻!.身為Marvel粉的我首先俾餐廳門口有個 iron man吸咗睛😍(雖然唔知 ironman 有咩關係😂) 加上天氣凍,我又超愛食烤魚喎!廢事諗就入去坐底咗~.🟥重慶香辣烤魚🐟 $268 🟧烤魚有3款魚及5款口味揀,冬蔭/酸辣/蒜香/喇沙/麻辣,我哋揀咗最穩陣的經典 - 重慶香辣+江團魚+BB辣。江團魚夠嫩滑多肉肥美~又索味,平時食烤魚都係揀呢款魚。而湯底香濃,好彩叫咗 BB辣, 因為都幾辣,先麻後辣,而且愈煲愈濃愈辣!湯底本身仲配上了鴨血,芽菜蘿蔔及蓮藕等,但紅薯粉就要另叫了~.🟨配料🟩除咗條魚正,配料都高質,等我介紹下俾大家啦😎 .極品本地手切牛頸脊(小) $148🐮牛肉夠薄切,雪花均勻帶少少油脂香,一咬散發濃濃牛味,而且超嫩滑唔會韌。.手工四寶丸🦐🦑四種不同口味:鯪魚球,蝦丸,墨丸,墨汁墨丸。一讚平時我唔鍾意食鯪魚球,但呢個冇腥味,而蝦丸墨丸都非常彈牙,亦很鮮甜,黑墨丸仲可以食到墨魚粒,雙重口感.即炸爆芝紫菜響鈴(3件) $48 🧀即炸夠香脆,稍為616
🟥重慶香辣烤魚🐟 $268 🟧
🟨配料🟩
除咗條魚正,配料都高質,等我介紹下俾大家啦😎
極品本地手切牛頸脊(小) $148🐮
手工四寶丸🦐🦑
即炸爆芝紫菜響鈴(3件) $48 🧀
即炸夠香脆,稍為616 就令芝士半溶,夾著紫菜非常香口惹味,味道豐富不過有 dd 滯咁啦😂但值得一試!
蜂巢豆腐 $49
食辣湯底梗係要有吸湯的食物啦!凍豆腐/豆卜/竹笙 is a must啦😎新奇地,呢度的凍豆腐係長條形,感覺比平時實 d但可能厚,吸得更多汁,食的時候睇熱呀!
🟦飲品🥤🟪
因為條魚太辣一定要飲野😂叫咗
✨ 水蜜桃乳酸梳打 $32
唔會死甜糖水味,酸酸甜甜開胃之選
✨ 荔枝綠茶 $32
茶唔會澀,亦唔會太甜,清清地
石門終於唔係美食沙漠啦!師妹話前身唔好食,而家好好食😂呻完一餐,聽日又要努力做打工狗😫
2021-12-16 100 瀏覽
〰️招牌烤魚 $268魚分別可以揀海鱸魚、江團同埋珍珠蠟魚。今次揀咗海鱸魚,貪佢肉質夠細嫩同埋肉厚😎魚嘅味道都有成五種可以揀,今次就試重慶香辣味😆不過連冬陰功、喇沙依啲味都有!條魚都幾大條下👻食落無腥味。仲有好多其他配菜,好似鴨血、萵筍、薯仔、雲耳、蓮藕等等,樣樣都沾滿哂湯底嘅麻香😍〰️頂級雪花肥牛(大)$168有大、細碟之分,肥牛厚薄適中,唔會話太肥~〰️十優狀丸 $102有黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、墨汁墨魚丸同埋鯪魚球。每樣兩粒,一次過咩味都試到😆個人最鐘意黑松露墨魚丸,入口彈牙,加上黑松露濃郁嘅香!〰️凍水蜜桃乳酸梳打 $32〰️凍荔枝綠茶 $32兩杯嘢飲都唔錯,唔會太甜,果味都好香!配埋烤魚一流😎〰️〰️📍 Seafood ghost (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G11號舖
〰️招牌烤魚 $268
魚分別可以揀海鱸魚、江團同埋珍珠蠟魚。
今次揀咗海鱸魚,貪佢肉質夠細嫩同埋肉厚😎

魚嘅味道都有成五種可以揀,
今次就試重慶香辣味😆
不過連冬陰功、喇沙依啲味都有!

條魚都幾大條下👻
食落無腥味。
仲有好多其他配菜,
好似鴨血、萵筍、薯仔、雲耳、蓮藕等等,
樣樣都沾滿哂湯底嘅麻香😍

〰️頂級雪花肥牛(大)$168
有大、細碟之分,
肥牛厚薄適中,
唔會話太肥~

〰️十優狀丸 $102
有黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、墨汁墨魚丸同埋鯪魚球。
每樣兩粒,一次過咩味都試到😆
個人最鐘意黑松露墨魚丸,
入口彈牙,加上黑松露濃郁嘅香!

〰️凍水蜜桃乳酸梳打 $32
〰️凍荔枝綠茶 $32
兩杯嘢飲都唔錯,
唔會太甜,
果味都好香!
配埋烤魚一流😎

〰️〰️📍 Seafood ghost (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G11號舖

2021-12-16 103 瀏覽
黎到石門諗緊食乜好。收到張傳單*烤魚·火鍋*幾吸引!今晚一於試試先😬!烤魚🐟有三種魚!分別係海鱸魚、江團魚、珍珠鱲魚🐟🐟🐟!五個味道選擇!我地揀咗海鱸魚重慶酸辣嘅大辣!辣度逐步逐步滲出黎🥵!肉質細嫩,骨唔多,可以放心食😛!辣度自己揀!由唔辣至大辣🔥🔥!食完烤魚🐟加湯打邊爐🤩正!本地手切牛頸脊幾靚仔,雪花均勻入口軟滑❤️!脆鯇魚腩大件肉厚,新鮮爽脆,打邊爐必食👍🏻!凍烏龍茶解膩必備
烤魚🐟有三種魚!
分別係海鱸魚、江團魚、珍珠鱲魚🐟🐟🐟!
五個味道選擇!

脆鯇魚腩大件肉厚,新鮮爽脆,打邊爐必食👍🏻!
凍烏龍茶解膩必備
2021-12-10 189 瀏覽
今次黎到第一城呢間seafood ghost,呢間野真係乜都有得食烤魚,火鍋,手抓海鮮都有,真係各式各樣都做得好出色,今次就一於食佢個烤魚la叫左個江團魚,貪呢款魚無乜骨,而且又厚肉,食落真係啖啖肉,條魚都幾大條,2個人食都夠曬數,而且配料都幾多,本人最欣賞佢個紅䓤,同個麻辣味好夾,上枱就已經煮好左的,只需要滾一滾就食得。魚肉表皮好脆,而魚肉又好juicy,真係夠曬好味。麻辣湯底就梗係要配佢個鴨血la,鴨血夠曬大件,而且好鮮嫩,吸曬個魚湯既精華,真係好味。安格斯牛,夠曬厚切,解凍得岩岩好,唔會太硬or太多血水。響鈴夠曬大舊,食落好乾身好脆,夠曬香口,配埋辣湯,好惹味。皇帝菜夠曬新鮮脆綠,而且又大份,正!

安格斯牛,夠曬厚切,解凍得岩岩好,唔會太硬or太多血水。

響鈴夠曬大舊,食落好乾身好脆,夠曬香口,配埋辣湯,好惹味。

皇帝菜夠曬新鮮脆綠,而且又大份,正!
2021-12-10 146 瀏覽
今晚同男朋友去咗石門到食朋友推介嘅一間烤魚❤️地點位置好方便喺地鐵站出嚟行2分鐘到就到🤣今日平日來講人氣算旺❤️我哋兩個人都可以坐一張幾大嘅枱咁我哋就叫咗一個重慶香辣烤魚小辣今次我哋要做江團魚店員話呢一種魚比較肥美多肉少骨所以比較受歡迎係佢哋嘅招牌❤️一上魚嘅時候都聞到好香嘅配料味而且成條魚嘅份量真係好大條兩個人食都非常足夠魚肉味濃 , 而且好少骨,食落去啖啖肉喺必嗌嘅item至於配料方面我哋第一樣嘢要咗個牛花展因為想牛肉吸多啲香辣嘅味道所以就要咗呢一種比較有咬口嘅牛肉果然同香辣嘅鍋底非常相襯👍另外香辣嘅鍋底當然唔少得鴨血啦!!同辣非常match 嘅佢哋食落去好滑另外我哋仲推介要佢哋手工蝦丸人手打出嚟嘅蝦丸非常之彈牙🤣而且食落去真係有啖啖的蝦仁對於我呢啲蝦肉嘅愛好者就真係100分另外男朋友就話想要食餃子所以我哋就要左佢哋嘅餃餃陣顧名思義就即係大約一個拼盤嚟嘅入面就有各種唔同類型嘅餃子都好豐富嘅選擇入面餡料好多皮薄餡靚👍唔錯我哋見隔離枱配白飯我哋都嗌左一碗估唔到同烤魚都真係好夾到最後我哋另外嗌多咗兩杯嘢飲係佢哋嘅特色嘢飲嚟乳酸梳打酸酸甜甜 都幾開胃❤️
今晚同男朋友去咗石門到食朋友推介嘅一間烤魚❤️

所以比較受歡迎係佢哋嘅招牌❤️

一上魚嘅時候都聞到好香嘅配料味
而且成條魚嘅份量真係好大條
兩個人食都非常足夠
魚肉味濃 , 而且好少骨,食落去啖啖肉
喺必嗌嘅item

至於配料方面我哋第一樣嘢要咗個牛花展

因為想牛肉吸多啲香辣嘅味道
所以就要咗呢一種比較有咬口嘅牛肉
果然同香辣嘅鍋底非常相襯👍

另外香辣嘅鍋底當然唔少得鴨血啦!!

同辣非常match 嘅佢哋

到最後我哋另外嗌多咗兩杯嘢飲

係佢哋嘅特色嘢飲嚟
乳酸梳打酸酸甜甜 都幾開胃❤️
2021-12-08 208 瀏覽
石門商場開左好多餐廳,人流好多好繁華,位於呢個商場入邊嘅地下有一間門口寫住日文嘅餐廳裝修幾別緻,門口仲有好大個iron man,入面位置都好闊落。而家冬天佢有烤魚或者打邊爐選擇,感覺烤魚幾特別,不過由於朋友唔食辣,所以叫咗個蒜香味既鱸魚,賣相都非常吸引,而且香料非常充足,下次要搵返個食辣嘅朋友試吓佢招牌重慶烤魚。鱸魚之前食過,印象係幾滑,今晚都唔例外,係新鮮鱸魚,肉質好實好滑。食到咁上下,可以煮埋啲火鍋配料,成晚都冇掂過醬汁,因為個烤魚好夠味。