2022-07-02 182 瀏覽
自2020年成為 LUBUDS Group 會員,消費金額可積分,22,000分可兌換100元現金券,手機 app内有6張100元現金券 (每次消費只能使用1張),趕在到期前使用。今次試了LUBUDS Group奧海城新店:Sawadee Chef點了3份 set lunch,包括以下的:#招牌海南雞飯:雞肉去骨,吃起來方便,肉質嫩滑,油飯甘香而油膩,好吃!#菠菜海鮮炒飯:菠菜飯炒得乾身,很不錯。#虎蝦炒金邊粉:Pad Thai豪華版,加花生碎和辣椒粉,yummy!#香茅青檸梳打:點了2杯,refreshing!#凍咖啡:夠濃,好喝!服務:差!從點餐、上菜至賣單,全部遠低於預期1)點了3份set lunch:3份主食、3杯餐飲(有2杯還是相同的),落單的男士,前後問了4次,㩒2吓機又跑回來問,重複4次,記性差又不寫下來,問、問、問、問!2)上菜的男生,端着海南雞飯站着等,等啥?等客人挪開餐盤,放海南雞飯;3)賣單時,20分鐘還未好,等啥?原來店員打錯單(旁邊桌的單),弄了很久才收對金額,暈!!目前吃過 LUBUDS Group服務最差的1間!

點了3份 set lunch,包括以下的:
#菠菜海鮮炒飯:菠菜飯炒得乾身,很不錯。
#香茅青檸梳打:點了2杯,refreshing!
#凍咖啡:夠濃,好喝!

服務:差!
從點餐、上菜至賣單,全部遠低於預期

目前吃過 LUBUDS Group服務最差的1間!
2022-04-07
2022-06-26 278 瀏覽
🇭🇰Sawadee Chef·呢間我哋前排見好多人推介 好似好靚咁 所以就去左食啦 但係我哋冇睇清楚原來佢個定價都幾進取🙊🙊·海南雞(半隻)$188 l 『真係』炒 •泰國通菜 $138 l 冬陰功湯$108佢呢個海南雞$188 但係份量都真係有啲少🫢你唔可以話佢唔好食嘅 但係價錢同埋份量質素都唔係好匹配🥲之後個通菜都要$138 佢呢個就大兜啲嘅 但係佢個通菜好唔新鮮 食落有啲苦 唯一比較好食嘅係後面嗰個冬陰功湯 飲落幾有層次 不過佢又係超細碗 係好似平時一人份量嘅例湯咁 但係佢要$108🤑🤑😵‍💫·#rbyeat#rby東南亞菜#rby大角咀·📍大角咀海庭道18號奧海城二期地下G21-G23, G25-G27號舖
🇭🇰Sawadee Chef
#rbyeat
#rby東南亞菜
#rby大角咀
2022-06-20 142 瀏覽
The decor is nice and the food is quite tasty but the servings were too small and overall too expensive.
2022-06-20 186 瀏覽
平時見排哂長龍,今日好彩落雨唔洗排就即刻過去。lunch set $98起,今次我就叫左個$168招牌海南雞飯配海藻肝膏豆腐湯。雞嘅份量就唔係好多,5件左右,但係都算鮮嫩,加埋用雞油整成嘅白飯,都尚算唔錯。唯一缺點就啲貴。
2022-06-06 238 瀏覽
朋友話奧海城開左新泰國菜幾好食, 就去Lunch 去試下。環境好闊落幾開揚, D位唔迫, 幾舒服。雖然窗外景觀唔靚 , 但都OK啦。我地叫左個蝦醬豬肉炒飯,炒椰菜,冬蔭公湯。炒飯好香好好食,炒得好乾身飯粒粒分明。炒椰菜有D 辣,但係都好食,好爽口。冬蔭公湯好香,足料。整體都唔錯。會再來
我地叫左個蝦醬豬肉炒飯,炒椰菜,冬蔭公湯。

炒飯好香好好食,炒得好乾身飯粒粒分明。

炒椰菜有D 辣,但係都好食,好爽口。

冬蔭公湯好香,足料。

整體都唔錯。會再來
2022-06-04 253 瀏覽
好少寫食評,但今次真心失望。食物唔平,4個人埋單$1200左右但冇服務首先一開始上錯食物,唔緊要啦好少事啫,同佢講咗聲就處理咗。之後叫蠔餅唔俾刀都唔緊要,問佢攞兩次先俾。杯水飲晒冇人添,問佢加水,又係叫兩次先有人黎加水。埋單,叫完又冇人俾單,又係要叫兩次先有人俾單我地。人均$300,又收加一服務費,咩都要我叫兩次?不如你每樣食物都俾翻兩份我先?食物質素係OK嘅,但服務對唔住呢個價咯。呢個服務,人均$200 就max
首先一開始上錯食物,唔緊要啦好少事啫,同佢講咗聲就處理咗。
之後叫蠔餅唔俾刀都唔緊要,問佢攞兩次先俾。
杯水飲晒冇人添,問佢加水,又係叫兩次先有人黎加水。
埋單,叫完又冇人俾單,又係要叫兩次先有人俾單我地。
食物質素係OK嘅,但服務對唔住呢個價咯。

呢個服務,人均$200 就max
2022-06-04
父親節
  • 蠔餅
上次介紹完間大伏泰菜後,朋友於心不忍我成日食劣食,所以帶我去呢間位於奧海城嘅Sawadee chef,之前幾次經過見到裡面嘅裝修都覺得好靚,飯聚之選🖖🏻中式同泰式嘅煮法mix埋一齊,真係估佢唔到🤣-泰式叉燒 $88估唔到泰國餐廳都有叉燒食😂佢加入左青蔥同埋泰式香料,同樣保留港式會有嘅蜜味。揀選嘅位置好靚,肥瘦位夠曬均勻,食落勁有油脂焦香,燒到咁靚好靠功架,呢個價食到咁靚叉燒算抵。-原隻鮮魷(時價) $168用四川花椒同雲南辣椒整成自家辣椒醬,然後用慢火燒,好大一條食極都仲有,真係勁惹味,食落彈牙而且好juicy👍🏻-辣炒泰式黑豚肉碎配芝麻葉 $248當我正想講佢貴嘅時候食落口,又覺得咦好味wor😂!用芝麻葉包好多時候韓國燒肉店先會有,包住黑豚肉加馬蹄、冬菇等嘅配料,炒到乾身好脆好香黑豚油脂味,忍唔住一啖又一啖。-芒果糯米飯 $108成舊壽司咁,打卡就一流!糯米飯仲係熱辣辣,好香糯,份量唔係好夠喉😂-椰青 $58好新鮮清甜👍🏻食泰菜必叫吧😆
中式同泰式嘅煮法mix埋一齊,真係估佢唔到🤣

泰式叉燒 $88
原隻鮮魷(時價) $168

辣炒泰式黑豚肉碎配芝麻葉 $248
當我正想講佢貴嘅時候食落口,
又覺得咦好味wor😂!
用芝麻葉包好多時候韓國燒肉店先會有,

芒果糯米飯 $108
成舊壽司咁,打卡就一流!
糯米飯仲係熱辣辣,好香糯,
份量唔係好夠喉😂
椰青 $58
好新鮮清甜👍🏻
食泰菜必叫吧😆
2022-05-16 269 瀏覽
奧海城新開業的摩登fusion泰菜木調簡約裝潢 環境很舒適由美利酒店中菜廳的行政總廚主理✨菜式都很精緻 每一道都很不錯🤍推薦燒烤菜式 特意請來日本串燒職人以日式串燒方式香烤食材烤原只鮮魷刷上秘制麻辣汁喜歡吃辣的朋友不要錯過甜點方面推薦芒果糯米飯也是必點之選師傅把它壓成壽司的形狀也太可愛了糯米飯煙靭不會過甜🥭-藤椒蟶子 $218泰或黑豚肉配芝麻葉 $248招牌海南雞 $188泰式生蝦 $218芒果糯米飯 $108-Sawadee Chef (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城二期地下G21-G23, G25-G27號鋪

奧海城新開業的摩登fusion泰菜
泰或黑豚肉配芝麻葉 $248
招牌海南雞 $188
泰式生蝦 $218
芒果糯米飯 $108
Sawadee Chef (大角咀)
2022-05-14 381 瀏覽
上網見到宣傳好似幾吸引經過大角咀就特登試下啦,去到門口見到餐廳裝修好豪華,有一部分人排緊隊,大概等咗十分鐘之後就輪到我入座咁我睇完菜單,大部分菜式平均價格二百幾到四百幾不等,咁因為得我一個人去食所以唔係叫好多嘢,咁叫咗豬耳扎肉串燒同金邊粉,咁我咁啱係坐吧臺,見到佢哋嘅串燒全部都係即場生燒!如是者坐咗喺度等咗十幾分鐘,一杯水都冇,係我要主動搵服務員佢先至畀水我飲,我就覺得一間人均消費300元嘅餐廳連水都唔會主動畀一杯,呢下真係扣分!大概接近十五分鐘之後串燒終於嚟到,第一啖咬落去得個辣同鹹冇其他味,入面加咗幾多花椒就當係四川加泰國風格,即刻有一種中伏嘅感覺,完全唔明白個串嘢點值58元!坐低後半個鐘頭金邊粉先至嚟到,賣相感覺唔錯,但蝦就得兩隻,咁我第一啖先食蝦,心裏馬上講咗一句粗口蝦系霉....,一隻頂唔順吐咗出嚟,另外一隻夾硬食,費事嘥咗佢,之後試埋佢嘅粉,味道非常一般,金邊粉味道唔突出,佢成碟嘢嘅質素九龍城一間普通嘅泰國餐廳都好食過佢,除咗食佢裝修之外,完全唔明白呢碟嘢點賣買二百蚊!食完之後就準備埋單走人,我同經理表達嘢食嘅質素好差!經理嘅解釋係:佢哋今日比較忙同埋唔夠人!我心諗你賣成二
上網見到宣傳好似幾吸引
食完之後就準備埋單走人,我同經理表達嘢食嘅質素好差!
經理嘅解釋係:佢哋今日比較忙同埋唔夠人!
我心諗你賣成二百蚊一碟金邊粉,其實你哋有冇資格去辯解呢?真係當客人傻!我本身都預咗價錢會比較貴,但我真係冇諗到個質素差成咁!
結果埋單282元,食完之後成個感覺不良好,好似畀人搵笨....仲講自己係米芝蓮大廚,一碟普通嘅金邊粉都可以炒成咁,對唔對得住自己個大廚名!
我勸大家冇食過嘅千祈唔好去試!!費事浪費錢!
2022-05-14
不得不佩服邵師傅,入行多年但對烹飪熱情從未減卻,不單止沒有回塘,反而創意多多做出更多美味新菜式。這裏說的創意並非字面上這樣簡單,如何在保持地道泰菜的底蘊下,再將京川滬粵、大江南北不同層次的辣,融會貫通於每道菜式之中,考的除了是師傅的頭腦及眼界,更是功力。菜式處處展示心思,簡單如泰式生蝦,醬汁是以泰式青椒、蒜頭、香料、青檸汁、海鹽調製的傳統生蝦醬汁,但與平時放於平碟的生蝦不同,這裡改以深碟擺放,生蝦浸於醬汁之中,一來更入味,二來吃時更易沾滿醬汁,結果是我沒心理準備之下,一不為意差點被辣得嗆喉,但好食過癮。紐西蘭蟶子皇用攝氏70度的熱水浸熟,肉質保持最爽脆狀態,藤椒的麻辣感突顯蟶子鮮甜,最意想不到是配搭青提子片,清甜撞鮮甜,甜得有層次。食泰菜怎能缺少生菜包?辣炒泰式黑豚肉碎配芝麻葉就是生菜包概念,但有炒鴿鬆功力,不用機攪豬肉碎,改用手切日本黑豚腩粒,加入馬蹄、冬菇、叻沙葉等炒香,夾著芝麻葉同吃,最啱佐酒。海南雞飯特別值得一試,特別在雞和飯都非重點所在,學師傅話齋:「食海南雞緊係食個醬。」這裡三款醬汁,青綠色的是泰式醬、紅色的是新加坡醬、黑色的是傳統海南人的醬,個別地去嚐三款醬當然亦各有美妙

泰式生蝦

藤椒蟶子青提子
辣炒泰式黑豚肉碎配芝麻葉

海南雞飯特別值得一試,特別在雞和飯都非重點所在,學師傅話齋:「食海南雞緊係食個醬。」這裡三款醬汁,青綠色的是泰式醬、紅色的是新加坡醬、黑色的是傳統海南人的醬,個別地去嚐三款醬當然亦各有美妙之處,但又怎猜得到將三款醬拌勻,竟然會混合出更好味的第四款醬?這也許亦直接體現到邵師傅那集各家之大成的功力。

招牌海南雞飯
泰式叉燒
『真係』炒·泰國通菜
芒果糯米飯
2022-05-03 292 瀏覽
昨天分享了一頓我很喜歡的韓國菜,今天就來分享我同樣愛戴的泰國菜吧!坦白說吃了那麼多泰國菜其實菜式來來去去也差不多,但今次去吃這新開的泰菜館真有些新意值得一試啊~新店名字Sawadee Chef座落於奧海城二期地下,樓底高加趟大空間襯落地玻璃帶著溫暖的裝潢*泰*舒適了。這天陽光普照氣溫熱暖凍飲對我來說是必須要的,懂養生的車爸爸就當然空肚選熱飲。吃泰國菜點椰青$58相信最匹配,大大隻新鮮椰青內有滿滿的清甜椰子水,絕對是解渴消辣必點的飲品。車爸爸飲開的奶茶這兒沒供應轉點了熱青檸茶$28,我試了啖茶味好香濃配合青檸別有一番風味。餐廳特別的地方是由經驗豐富的中菜名廚邵德龍師傅設計菜單,用上他最擅長各式的辣配泰式酸辣來炮製不一樣的特色泰國菜,對於嗜辣如命的我真是非常有吸引力。先來一個前菜藤椒蟶子青提子$218,邵師傅將泰國料理常有的水果配海鮮入饌,選了翠綠清甜的青提子來配襯新鮮紐西蘭蟶子,然後加入藤椒、檸檬絲等作調味,蟶子肉質爽脆鮮甜帶幽幽的麻香,夾著清甜的青提子同吃味道更具層次。然後到我吃泰菜必點的泰式生蝦$218,用上基圍蝦來炮製再配搭傳統泰式生蝦醬汁,這兒的擺盤是將生蝦浸在醬汁中跟坊間的賣相

然後到我吃泰菜必點的泰式生蝦$218,用上基圍蝦來炮製再配搭傳統泰式生蝦醬汁,這兒的擺盤是將生蝦浸在醬汁中跟坊間的賣相有所不同。

生蝦身型非常健碩咬下爽彈不已,醬汁清新酸香辣度也調校得恰到好處,而浸淫於汁醬中的生蝦比分開上檯的更加入味。

再來是食肉獸必愛的泰式叉燒$88,醃得超入味的叉燒口感非常軟熟,鹹香味道沒有港式的那麼甜蜜,配上點青蔥一起品嚐味道非常不錯令我有叫白飯的衝動!

緊接著是超吸睛的原隻鮮魷(時價)我們這隻只需$168,泰式味道下再加入四川花椒和雲南辣椒調配成自家麻辣醬汁,原隻魷魚上檯賣相霸氣十足。

魷魚口感非常柔軟而且鮮味十足,麻辣醬汁吃下很刺激令嘴巴又麻又辣非常過癮,車爸爸怕辣但又想吃有辦法加點青檸汁既可提鮮也可解辣。

不過吃辣BB班的他最終也受不了!於是點來泰式凍奶茶$48解解辣,泰式奶茶從來偏甜我們醒目地叫了少甜,呷一口奶茶香醇滑溜加上那獨特的茶香味真的很讚。

解辣完就品嚐這客辣炒泰式黑豚肉碎配芝麻葉$248,以手切的方式將肥瘦均稱的黑豚腩切碎,口感層次跟機攪的出品更為突出,內裡加有馬蹄、冬菇、辣椒和叻沙葉等配料炒香,放棄傳統的生菜換成芝麻葉伴吃。

將粒粒分明的黑豚肉碎放於芝麻葉上包裹著一起品嚐,濃香清新味道共冶一爐愛重口味的朋友相信會很喜歡。

看餐牌見到『真係』炒·泰國通菜$138好奇下點了來試,用上來自泰國少葉多莖的通菜炮製,而且用了港人最為熟悉的啫啫煲形像呈現。
熱騰騰的通菜上檯時傳來陣陣香氣,吃下口感卜卜脆之餘更是惹味非常,吃到最後一條仍然能保特翠綠炒工了得。

車爸爸最喜歡吃海南雞飯當然要點客招牌海南雞飯$188給他品嚐,配以邵師傅秘製的三色醬和超有特色的海藻肝膏豆腐湯成為一個套餐。

這個海藻肝膏豆腐雞湯一定要介紹給大家因為要非常花功夫來製作,做法將雞肝、薑蔥和上湯一起打蓉過濾後再混入蛋白製成富豆腐質感的肝膏,入口即溶之餘還帶上濃郁的雞肝甘香好味得太過份了!我覺得只有三粒絕對不夠喉啊!

至於海南雞則選用上三黃雞來奉客,雞皮滑溜沒帶肥膏肉質亦很嫩滑肉香滿滿,油飯香氣亦不錯如果可再軟熟多一點更合我心意。

三色醬分別是新加坡海南雞醬、黑色的傳統海南人雞醬及泰式醬,醬汁的味道挺有層次絕對可做飯神偷。

最後甜品當然要吃芒果糯米飯$108,將一大份的糯米飯換成精緻的壽司,賣相勁可愛而且吃得更為方便,入口糯米夠軟熟亦富椰香加上酸甜的芒果粒味道平衡得宜好味道。

邵師傅將不少中菜元素加在其中令這頓泰國菜滿載驚喜,要再來試多幾款其他特色泰菜先得。
2022-04-27
2022-04-28 394 瀏覽
之前見佢裝修,好期待試下,今日終於有機會黎食個lunch。坐低環境好靓,個碟好別緻,充滿期待。叫左招牌海南雞、虎蝦炒金邊粉。午餐168 未加一就係一味嘢加杯嘢飲,價位唔係話好貴,但絕對唔係平嘢。食物黎到,擺盆都唔錯,滿心歡喜,但一食,真係嚇一跳!!!海南雞d飯居然又凍又硬仲要無味,d雞又係無咩味不過都算滑,又無海南雞最緊要個豉油,份量好細下。真係邊度值$168 ?杯泰國奶茶仲要加十蚊,一飲,泰國鋪15蚊嗰d好飲過佢!佢原價好似要60蚊一杯!!個金邊粉叫做好味d,但係一d都唔熱,d虎蝦霉霉地….🥶🥶🥶真係食到無晒表情。最好係個椰青。服務方面我以為自己去左快餐店,無人會幫你加水,d服務唔係差,但唔係高級泰國餐廳應該有嘅質素。最火滾係坐左一陣,無咁多人,隔離就有人黎,落左單,後尾我見到佢d食物明顯熱好多,有出煙!!即係我頭先嗰d全部整定係度!唔怪得一落單好快就有!!!!你收我呢個價錢?!居然整定凍冰冰咁攞出黎?!真係差到極點!一句講晒:唔會再去!!😤😤😤埋單$400!食大食代起碼d嘢都熱嘅!
你收我呢個價錢?!居然整定凍冰冰咁攞出黎?!真係差到極點!
一句講晒:唔會再去!!😤😤😤
埋單$400!食大食代起碼d嘢都熱嘅!
  • 椰青
泰式叉燒:好惹味,半肥瘦加燶邊😋😋牛肉炒河:正常發揮,牛肉份量適中,好香好惹味時價燒魷魚:完全燒得唔夠入味,好寡,街邊串燒仲好味過佢❌❌❌芒果糯米飯:造型可愛,成件芒果壽司咁,糯米夠煙韌而不痴牙,細細件唔會滯😊椰汁冰:好濃嘅椰汁味,又夠冰沙👍🏻
泰式叉燒:好惹味,半肥瘦加燶邊😋😋

牛肉炒河:正常發揮,牛肉份量適中,好香好惹味

椰汁冰:好濃嘅椰汁味,又夠冰沙👍🏻
2022-04-25
  • 泰式叉燒
  • 芒果糯米飯
2022-04-18 351 瀏覽
黎咗呢間奧海城新開嘅泰菜探店。餐廳走高檔路線,環境舒適,既有傳統、亦有新派特色嘅泰國菜。鮮茴香辣拌大蜆 $198先叫咗個冷盤做前菜,菜式擺盤精美,蜆肉鮮嫩冇沙,配埋茴香同辣椒蓉以及個酸辣醬汁,十分醒胃。海南雞(半隻) $188兩個人share半隻海南雞就岩岩好,雞肉嫩滑冇骨,而且好鮮味,雞皮滑溜爽彈。醬料方面同坊間嘅有d分別,有青辣椒醬、XO醬同泰式辣醬三款,非常有特色。泰式牛肉炒河 $198最後叫咗個炒牛河,牛肉腍身,河粉彈牙上色均勻,而且炒得夠鑊氣。。。Sawadee Chef (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城二期地下G21-G23, G25-G27號舖。。

鮮茴香辣拌大蜆 $198

海南雞(半隻) $188

泰式牛肉炒河 $198

Sawadee Chef (大角咀)

2022-04-18 2566 瀏覽
Sawadee Cup 🎵🔛🔈Saba Cup Saba Cup🎙📀📽Sawadee Ka 📣🔊🎶🇭🇰 🇹🇭 🇭🇰🇹🇭S A W A D E E C H E F 🇭🇰 🇹🇭 🇭🇰 🇹🇭 氣派 質素 Vintage AND Exquisite Attentive Courtesy位於奧海城 新開既S A W A D E E C H E F成間餐廳空間感好強 裝修有格調餐廳兩邊善用落地大玻璃 望向城景果邊可以利用自然光令到成間餐廳通透明亮 感覺精神爽利另一邊係望向商場裏面 各有千秋 不分上下餐廳嘅服務非常好一張枱縱使有四個位 都係最多坐兩個 變相坐得舒服成個空間可以好好利用唔會因為拉高入座率提高生意額而摒棄客人嘅舒適感座位嘅安排妥當餐碟餐具設計擺放都顯得別有風格 每一隻餐碟嘅顏色 花紋 設計都唔同藝術🎨風味十足 有儀式感!精緻到令人想拎番屋企輪到食物登場%虎蝦炒金邊粉 Delicious😳🤪😆———兩隻大虎蝦 已去腸 肉質實淨爽口 味道有層次嘅性格口味———金邊粉有個金絲包住 加埋旁邊嘅花生🥜碎 配料 青檸———炒得唔會太濕 落
Sawadee Cup 🎵🔛🔈
Saba Cup Saba Cup🎙📀📽