2018-11-05 67 瀏覽
尖沙咀有好多間印度餐廳,今次食呢間素食印度餐。環境:裝修尚算classic, 座位寬敞,十分舒服,另外有outdoor, 如果冬天,我都會考慮坐outdoor.服務:侍應們非常貼心,時時慰問食物如何,態度親切,而且我見侍應們上菜前,會用紙巾清潔一下自已雙手,十分清潔!食物:1.酸奶薯蓉配炸圓脆餅這是印度傳統的街頭小食,十分開胃,酸奶酸甜,帶有薄荷醬和辣BBQ醬,配合炸圓脆餅,味道可口清新。2. 蘑菇鐵板燒十分香口,上菜時鐵板出曬煙,香味傳遍整間餐廳,蘑菇有炸粉,經鐵板燒過,帶點燒焦香味,超好食!3. 印度咖喱蘑菇咖喱濃而不辣,十分好味!4. 北印度餐和薄餅naan黃飯香口細長,可配8種不同醬料,不同咖喱,口味充滿層次豐富。薄餅亦香脆可口,very nice!5.mango lassi芒果香濃清甜。題外話:refresher食完濃味的印度菜,傳統印度餐廳通常都有這個免費的refresher去清清口內的印度香料味,下次不妨試試。
尖沙咀有好多間印度餐廳,今次食呢間素食印度餐。

環境:

服務:

食物:
1.酸奶薯蓉配炸圓脆餅

2. 蘑菇鐵板燒

3. 印度咖喱蘑菇

咖喱濃而不辣,十分好味!

4. 北印度餐和薄餅naan

5.mango lassi

芒果香濃清甜。

題外話:refresher

2018-11-05 53 瀏覽
勁來冇食過正宗印度野點都估唔到女朋友會帶我食素食印度餐廳不過我有冇咩所謂嘅因為我最鍾意食係嗰塊餅呢間印度餐廳都叫做中價 午餐大概係$70到$100一個人到啦多人啲可以share啲小食由於太多選擇 所以叫咗個北印度套餐你問我知唔知食緊啲咩其實我都唔係好分到每一樣 但係必食推介就係嗰個乳酪用嚟配中間個炒飯味道極好個乳酪又有少少洋蔥好香口撈埋啲炒飯會變得好清新因為齋食啲炒飯其實有啲亁個三樣咖喱都好好食香料味唔會太重 又食早啲豆仲有一兜入邊有芝士 嗰隻芝士有啲似雲南啲芝士口感有啲似豆腐 慢慢咬下先會有芝士味出嚟呢度啲薄餅好好味我哋另外叫咗個椰菜絲薄餅新鮮食嘅時候其實我唔係好食到椰菜絲可能係其他食物味道太濃但係我外賣咗塊當下午茶食等餅凍哂嘅時候係食到佢有啲蒜蓉椰絲嘅香味煙煙銀銀 熱食凍食到好味必食推薦係薯仔勁香口 有小炒王嘅感覺雖然都係油炸 但係味道真係好正成間餐廳都好多外國人/印度人食反而華人比較少 可能係喺尖沙咀做嘢嘅外國人比較識窿路
勁來冇食過正宗印度野

成間餐廳都好多外國人/印度人食
反而華人比較少
可能係喺尖沙咀做嘢嘅外國人比較識窿路
2018-11-04 47 瀏覽
我對印度菜的印象一直停留在咖哩,今次朋友邀請黎食,估唔到印度菜仲有咁多款式。因為未齊人,我地一入去就叫左個咖哩角,外形和size都似糉,外面是一層酥皮,不油而且好脆,入面是咖哩薯仔和雜豆,咖哩味好香濃,一D都唔似食素,好特別。之後我們叫左個芝士薄餅,超級喜歡芝士的我好期待,說是裡面有芝士粒,外形同普通薄餅差不多,芝士味道不是拉絲很濃那種,是有淡淡的芝士味,是用來配搭咖哩或醬料食的,令到芝士不會搶醬汁的味。薄餅唔油好健康,質地鬆軟,上碟還是熱的。用薄餅點了不同醬汁,最喜歡都是咖哩,夠惹味,與芝士味道配搭很好。最後點了個雜菜麵,麵似意大利麵,但口感比意粉彈牙,加上蒜蓉青椒一起炒,味道像蒜蓉肉絲意粉,但這個是素食版,醬汁是配茄汁,這個食法第一次試,酸甜味道增加了雜菜麵的味道,一樣好吃。起初以為素菜應該食唔飽,最後食到捧著肚回家,很多菜式從來未試過,非常地道,平時食開西餐日本野,試試不同國家菜式好新奇。

2018-10-30
  • 芝士煎餅
2018-11-01 987 瀏覽
朋友上次食完一間印度菜,一直想去多次,便拉了我去。我想一試無妨。印度點都要點返杯芒果乳酪,今次呢個唔太甜,適合香港人。這個芒果乳酪我很快喝完,因為食物對我來說太辣,有解辣作用。頭盤係Dahi Puri, 炸的麵包裏面釀左薯仔,再加乳酪及辣的汁。味道可以算悲喜交集,fresh from yogurt, crispy from the stuff, creamy from the potato mesh and spicy from the source, 好特別,好好味。North Indian Thali,北印度餐,唔想諗食咩,就㨂呢個,勝在咩都有,可以試下不同口味的咖哩豆蓉,酸奶,還有薯仔,仲有個雜菜黃飯,黃飯當然係印度米,扁長,比中國米飯乾身,炒得好好味。個套餐仲有印度薄餅,配合不同咖哩一流。另外,甜品係甜甜的薯仔味道也很特別,值得一試。朋友喜歡食磨菇,分別點了mushroom sizzling and mushroom rogan josh。磨菇鐵板一上碟噴煙的程度勁過花x 餐廳据扒,磨菇炸過,加了黑椒,惹味非常。另一個磨菇賣相似肉醬意粉,但味道是咖哩味,可以用來撈飯或點薄餅。我

我自己比較少食印度餐,但真心覺得除左辣少少之外,口感味道都好好味,而且素食之中有很多選擇,可以多多發掘。

2018-10-31
  • Mango lassi
  • 北印度套餐
2018-10-31 37 瀏覽
平日晚餐都是會選擇中西日韓泰越菜式,印度菜應該是極少在考慮範圍內,但友人今夜想特別點,在尖沙咀找了所名氣頗大的印度菜一試,我本身也只是抱平常心一試。店內較多他們的本地人,幾乎每枱也會點上特色印度薄餅,我跟友人也在網上看過食評也決定好吃甚麼,點了個芝士薄餅、辣炒薯粒、蘑菇飯。Cheese masala dosa每種薄餅也會配上三種不同醬汁咖哩醬、薄荷醬、乳酪醬,芝士夾心拉絲感一流,薄餅薄身又香脆。Devil Potato色澤紅通通,入囗微辣,配上蘑菇飯吃也不錯,薯粒香囗惹味。蘑菇飯入囗米粒感覺乾身,囗感略帶嚼感,醬汁較為稀身。mango lassi一晚就很快過去了,有興趣印度菜的你可以一試。

Cheese masala dosa

Devil Potato
色澤紅通通,入囗微辣,配上蘑菇飯吃也不錯,薯粒香囗惹味。
蘑菇飯
入囗米粒感覺乾身,囗感略帶嚼感,醬汁較為稀身。
mango lassi

一晚就很快過去了,有興趣印度菜的你可以一試。
2018-10-31 26 瀏覽
泰國野 越南野就食得多啦,印度野我真係好少食。今次朋友帶我黎到尖沙咀一間好地道既印度餐廳食飯 而且仲要係一間素食餐廳黎,入到開頭都有少少尷尬 因為入面其乎得我同我朋友係亞洲人 哈哈,但呢到既店員都好有禮貌 知我地第一次食都會推介我地食啲乜。.我地首先個印度既餅,佢個感覺同味道都有啲似台灣既手抓餅,但因為佢係沾醬去食既 所以佢係比較濕潤少少 當中我覺得沾咖哩最配。另外店員就推介我地去食一個芝士煎餅,黎到都幾壯觀 因為都無諗過係咁大塊,同開頭係到諗啲芝士究竟係邊呢 定係只係得個味咁,但一分開 先發現內有乾坤 哈,完全係”芝士拉絲”,呢個我覺得可以直接食 唔需要沾太多醬 本身已經有淡淡既芝士鹹味。我地亞洲人無飯不歡架嘛,所以我地都點左個磨菇黃飯黎試,開頭覺得應該係KFC咁既樣啦,黎到完全唔係個回事 哈哈,飯同我地平時食既原來好唔一樣 飯係比較長身,整體都幾得意。仲有一道薯仔既菜,味道都似我地平時食到既味道,所以如果擔心食唔慣印度菜既話,都可以叫呢個。

• 芝士煎餅
2018-10-28 34 瀏覽
以前吃素菜好似只有中菜可選,今次試試印度菜,印度菜用很多香料,好惹味,一掃我對素食的印象。每張枱都有兩支水,收費的12元一支,價錢合理,而且菜式都有點辣,一定要飲水。第一個到的米餅,質地像pancake,煎得香脆,吃下去是米味,味道帶點甜,配搭得醬汁有四種,每種都各有特色。咖喱有兩種,一種是是帶酸的,好開胃,另一種較濃,也較辣。有隻綠色的醬應該是豆做的,豆味香,白色醬帶椰子味我最喜歡,甜甜的又解辣。這個鐵板麵筋好有趣,一出場咋咋聲,周圍的客人都看著我們,即叫即做,麵筋彈性很好,口感特別,外表像豬肉,味道酸甜香辣。顏色看上去以為很辣,原來不是太辣。餐廳得侍應都是印度人,溝通容易,會講廣東話,而且很nice人手很足,服務不錯。

2018-10-28 27 瀏覽
平時同朋友食晚飯來來去去都係打邊爐啊、放題再唔係就据扒,所以今次特登揀咗印度菜一齊食,試吓唔同嘅嘢!一上到去,冇估到平日嘅夜晚都咁熱鬧咁多人,而且食客仲幾international!唔同國籍都有!睇黎應該呢間餐廳幾正宗,吸引好多人黎!好耐之前去過其他印度餐廳係冇中文Menu嘅,所以唔係好識嗌,好彩呢一間有!印度芝士炒飯食印度菜通常都係叫薄餅多,冇乜點見過有飯類嘅菜式,所以見到呢個同芝士配搭嘅炒飯就即刻嗌左!炒飯粒粒都火紅色,食落都幾辣!而入面仲有原粒嘅印度芝士粒配搭,幾特別,唔錯!!印度蔬菜班戟第一次食印度班戟感覺幾新鮮!望落去有少少似Pizza,但口感有少少似中式嘅薄撐。呢個蔬菜班戟幾足料,蔬菜味道亦都非常香,唔點辣醬料嘅話呢個菜式係唔辣嘅,值得一試!咖喱芝士配薯仔餡薄餅呢個咖喱好惹味!唔會話好辣!而且濃度適中,配埋印度芝士嘅香味,幾好食!而食印度菜必點嘅印度薄餅,呢一款就有一啲薯仔餡係入面,配埋咖哩一齊食,食唔停口!今次黎食印度菜好特別,呢餐亦都好豐富、好滿足!

印度芝士炒飯
而入面仲有原粒嘅印度芝士粒配搭,幾特別,唔錯!!

印度蔬菜班戟

咖喱芝士配薯仔餡薄餅

今次黎食印度菜好特別,呢餐亦都好豐富、好滿足!
2018-10-22 46 瀏覽
朋友知我喜歡食素菜,神神秘秘咁話今晚帶我到尖沙咀試新嘢。我估都係中式素餐廳新開張吧!?原來有驚喜,佢带我去食印度素咖哩呀。我哋喺由海防道某個入口上完十多級樓梯進入亞士厘道,好容易揾到間餐廳。估不到餐廳都幾有名氣,全球有多間分店。餐廳並非以傳統印度式裝修,而係行親民化,並以地道印度人主理。我哋大約7點左右到達,已經有好多客人,而且大部分是印度人。打開餐牌,中英文對照,容易理解,都有好多選擇,例如:早餐套餐、午餐套餐、印度套餐、北印度咖哩、南印度特色、印度煎餅、鐵板燒、印尼班戟、印度中式、甜品及熱飲等等。因為第一次食素咖哩,哈哈....還是點比較大路嘅食物好了。Naan(印度烤餅)喺食印度菜必然之選。烤餅兩大塊,香而軟且煙韌,完全吾油膩,單吃味道已很好。。。不用多說。既然有烤餅,就錦上添花,所以點了個Vegetable Curry(咖哩雜菜)。多種新鮮雜菜用腰果蓉、洋蔥蓉及獨特嘅香料烹煮成,香料汁不是水汪汪那種。色、香、味俱全,沾烤餅最啱!Cashew Pulao腰果黃飯長長嘅印度米飯,混合腰果及香料炒出香軟煙韌嘅腰果黃飯,米飯粒粒分明,充滿香料味,再配上充滿洋蔥味嘅醬汁,味道更清新。今晚

我哋大約7點左右到達,已經有好多客人,而且大部分是印度人。

因為第一次食素咖哩,哈哈....還是點比較大路嘅食物好了。

Cashew Pulao腰果黃飯

今晚呢餐素食,有質量,重印度香料,味道很好,可再來👍🏻👍🏻
喜愛咖哩獨特風味嘅朋友值得來試试。

2018-10-22 48 瀏覽
印度菜是本人心頭好之一。最近食多了肉想食多些素菜。俾我找到黎間係尖沙咀既素食印度菜就合哂我心意。上到來,感覺很舒服不像一般重慶大廈的印度餐廳那麼暗同逼夾。眼見都唔少印度人喺入邊食感覺到係正宗嘅印度菜。餐廳有少少新式食堂feel 但卻並非自助式,入面的員工非常友善和很樂意幫助客人。最緊要係裝修光猛而且座位好舒服唔會覺得隔離枱和自己貼得好近。咁就用手食乜都放心啦😁每次食印度菜都必點咖喱角今次亦都唔例外,一啲都冇失望!咖哩角大大粒,但係唔係超厚皮。餡料充實有濃濃的咖喱薯仔和香料味,炸得剛剛好唔會太乾。另外很欣賞的是蔬菜咖喱,客人可以要求小辣,蔬菜很足料內有番茄,豆角,芝士,雜菜和蘑菇。配上印度薄餅味道一流,令咖哩味道更有層次。這餐廳選擇超多,有南北印度咖喱可以選,單係薄餅多差唔多20款,有選擇困難症的最好預先睇睇餐牌因為冇叫飯所以加多左個菠菜煎餅,個煎餅好大塊㗎!而且加埋佢配嘅三種醬料,好好味喎!當小食或者前菜都唔錯㗎

2018-10-21 3309 瀏覽
今日見完個客,個客話想試印度野,即刻上黎 OP 睇下有咩好介紹,我地近海防道,SEARCH 到呢道,俾個客睇完之後,我地竟上黎喇 !! 黎到門口見入面咁多人,GOOD ~~ 我地今日 3人,份量我都唔識因 ... 同同事提議下不如叫左兩樣野同薄餅先,唔夠再叫啦 !! 又唔太識叫,大家亂撞 !! 哈哈 ~~MANGO LASSI 唔少得 !! 芒果味好重,好正 ~~ 唯一壇既野係唔夠凍 !! 哈哈 ~~ PANEER NAAN 芝士烤餅,呢個好正呀 !! 入面夾住芝士碎,出面又燒到勁香 !!BUTTER KULCHA牛油烤餅,我試左一塊,牛油味勁香,但入面有莞茜 ... 我食左一塊就放棄喇 !! 唔係代表佢唔好食呀 ~ 係我唔好咋 ! SOR ~小食我地叫左個 酥炸磨菇,其實佢唔講 ... 我都真係冇發覺到 !! 哈哈 ~~ 面層有個脆漿炸左個磨菇,再切碎,再用香料炒 !! 味道好似椒鹽,唔會太油,菇既份量少左D !! 味道係我鍾意既 ~~最後叫左個咖喱雜菜 ~~ 個咖喱同出面既好唔同 !! 我試左唔太多,只係食左一兩匙,原因係好多紅羅白呀 !! 哈哈 ~~ 個汁點烤餅好食到停唔到口 !

最後叫左個咖喱雜菜 ~~ 個咖喱同出面既好唔同 !! 我試左唔太多,只係食左一兩匙,原因係好多紅羅白呀 !! 哈哈 ~~ 個汁點烤餅好食到停唔到口 !! 辣度都幾勁,後黎我地同侍應哥哥傾開,辣度原來可以選架 !! 如果客人冇要求佢地通知都會整 BASIC,大家小辣如我 ... 可以傾下哦 !!
題外話/補充資料: 今次又一次突破左我對印度餐既印象 ~~ 味道唔錯呀 !! 下次再試 ~~
2018-10-15
  • PANEER NAAN 芝士烤餅
2018-10-17 49 瀏覽
熟識的印度好友一直都是吃素的,平時在香港很難找到全素的餐廳,他一直跟我說吃素的好處,並要跟我分享一家他常去的口袋名單。我跟著他到尖沙咀亞士厘道,平時真的很少有機會吃到印度菜,特別是樓上的餐廳,上了雅士利中心4樓後,發現環境又大又寬敞,完全不似我心中印度餐廳的印象,也看到很多外國人,心裡越發好奇和期待。 我們點了北印度套餐,原味班戟,家庭煎餅,還有印度奶茶。 北印度套餐裡面有不同的咖哩,還有甜點以及湯,平時一個人點這份應該已經吃飽了,因為他想讓我試試所有的口味,所以點這個。裡面有不同的咖哩,沾醬,有偏辣偏甜,清淡、重口味的,真的是應有盡有!原味班戟也是一個平時比較少吃到的產品,平時吃印度菜好像都會點Roti 或者Naan ,這次換換口味,入境隨俗。班戟就比印度煎餅有味道,可以單吃也不一定要沾醬,家庭煎餅Dosa 真的是非常的有特色,平時他們好像是把這個當點心在吃。環境十分明亮寬敞,身邊有很多不同的印度人,認真看了一下餐單,他們有南方以及北方的印度菜,難怪這裡有不同種的人來光顧,非常特別的體驗,價位也很平價,喜歡吃印度菜的朋友可以來這家店!

我們點了北印度套餐,原味班戟,家庭煎餅,還有印度奶茶。

2018-10-16 66 瀏覽
我一向都鍾意試新菜式, 今日咁啱經過尖沙咀附近,見到有呢間印度餐廳,決定入去食個lunch, 喺門口就見到呢個banner,好colourful,幾靚😍之後入到去見座位都好寬敞,環境都幾舒服😍 店員又好好態度唔好以為印度餐廳淨係得㗎咖哩, 原來仲有好多其他款揀😍😍我同朋友叫咗印度芝士炒飯同埋印度特色乳酪飯, 印度芝士炒飯炒得好好食, 辣得黎又好濃芝士味, 令人愈食愈開胃😍😍👍👍 值得推介印度特色乳酪飯都好特別,好重乳酪味😍😍我哋另外再叫咗一杯凍咖啡配香草雪糕, 呢杯咖啡雪糕好滑,咖啡又好入味,好好飲👍👍👍整體上都好滿意呢間餐廳, 難得可以食到咁正宗嘅印度菜,就好似去咗一轉印度旅行甘😍😍下次會再幫襯, 再試下其他唔同款式既餸👍👍

之後入到去見座位都好寬敞,環境都幾舒服😍 店員又好好態度

唔好以為印度餐廳淨係得㗎咖哩, 原來仲有好多其他款揀😍😍

印度芝士炒飯

印度特色乳酪飯都好特別,好重乳酪味😍😍

印度特色乳酪飯

凍咖啡配香草學雪糕

下次會再幫襯, 再試下其他唔同款式既餸👍👍

2018-10-15
午餐
印度特色乳酪飯
凍咖啡配香草學雪糕
2018-10-09 55 瀏覽
數年前曾經試過印度菜,印象非常深刻,今次魔鬼同事再建議去開餐,令我懷念一下印度之味!聽同事講d間餐廳已有好多年歷史,而且全世界也有很多分店,來頭好勁呢!打開餐牌,看到不少的菜式選擇!有多種咖哩菜式選擇,此餐廳是印度素菜呢!Mango Lassi 即是芒果奶昔,一直以為味道會好甜,點知意外地好飲!芒果味濃,甜中帶酸,非常醒神開胃,很適合配濃味的咖哩!雜菜咖哩軟包菜色雖簡單,但卻好好味呢!餐包新鮮烘得暖暖的,已經搽上牛油!之後我們就加入紫洋蔥及醬汁!醬汁酸酸辣辣非常開胃,醬汁內還有一此蔬菜,夾著一同吃好滋味!瑪沙拉芝士煎餅餐牌上有多種煎餅,我們花了點時間選擇!一塊大大的上檯配上幾種醬汁!煎餅入面包著車打芝士、薯仔、洋蔥等!咖哩味香濃又不會太辣,與芝士一同伴吃更是合襯呢!可根據自己的喜好沾上提供的醬汁,我就最喜歡橙紅色的醬汁,內有多種香料,提升了味覺的享受!今次真的多謝好同事的介紹,令我試到美味的印度素菜!😀😀

打開餐牌,看到不少的菜式選擇!

有多種咖哩菜式選擇,此餐廳是印度素菜呢!

Mango Lassi

雜菜咖哩軟包
菜色雖簡單,但卻好好味呢!

瑪沙拉芝士煎餅

今次真的多謝好同事的介紹,令我試到美味的印度素菜!😀😀
2018-10-08 52 瀏覽
最近想搵d有特色有新意既野食,成日食日本野韓國野西餐都食到悶,所以就搵左間係尖沙咀食素既印度野試下。原來呢間餐廳係全球都有分店,應該唔會係伏黎既!坐低就見到枱面有免費樽裝水提供,唔洗擔心食用水唔乾淨啦。行到身水身汗叫番杯 mango lassi, 芒果味濃郁,唔會過甜,好味呀!不過如果再凍d 就更加好。特製薩拉維亞套餐,有好多種唔同配料,甜酸辣咸咩都有,淨係乳酪都有3款,啱哂咩都想試既foodie!仲配有白飯同幾款唔同既印度餅,可以無限任添, 唔洗驚唔夠飽。食印度野當然要食咖哩,呢個瑪沙拉咖哩芝士非常惹味,有好多獨特既印度香料係裡面,配埋印度牛油烤餅點汁食簡直係一絕呀!

原來呢間餐廳係全球都有分店,應該唔會係伏黎既!

坐低就見到枱面有免費樽裝水提供,唔洗擔心食用水唔乾淨啦。