天氣涼,除了吃火鍋,還很喜歡吃鐵板燒!知道佐敦最近開了一間「S2 鐵板燒」,跟中環的「S2 Kitchen」同一個老闆,這天剛好在餐廳附近工作,就進去試試。 餐廳地方不大,除了圍著鐵板枱的座位外,還容納了幾枱桌椅。但吃得鐵板燒,最好是坐近師傅吧,可以欣賞大廚的表演嘛。 我們這晚叫了一個「香蒜薄燒牛肉鐵板」($450) 和一個「日本十勝豚肉」($450),兩個都不錯,以下介紹套餐有甚麼好吃。 沙律盛合杯 三點刺身 (牡丹蝦、帆立貝、時令刺身)未吃鐵板燒前,先來前菜熱熱身。刺身不錯,夠新鮮,尤其牡丹蝦頗鮮甜;帆立貝用檸檬墊底,吃時滲透著檸檬的淡淡鮮香。 西京醬煎煮銀鱈魚 第一味是銀鱈魚,除了煎魚,師傅還用火槍噴盛器上的汁,很濃稠的,是甚麼?原來是西京味噌,吃起來甜甜的,加上銀鱈魚是無比的香滑,實在很好吃。 香煎牛脷伴海膽他他汁 牛舌也很好,厚薄適中,夠腍身,吃時配一點酸酸甜甜的他他汁,減低了油膩感。 鐵板焗大蜆 蜆大而肉嫰,開口後加入蒜蓉,惹味又鮮甜。 香草煎焗三文魚 師傅輕煎了三文魚的表面,外層香脆,尤其是魚皮,很脆口;裡面仍然是魚生,厚厚的一塊,吃起來大滿足! 美國薄燒牛肉

沙律盛合杯

三點刺身 (牡丹蝦、帆立貝、時令刺身)

西京醬煎煮銀鱈魚

鐵板焗大蜆

蜆大而肉嫰,開口後加入蒜蓉,惹味又鮮甜。

美國薄燒牛肉

薄薄的一塊牛肉裡頭,是蔥花和炸蒜片,吃起來無限的juicy,加上蔥和蒜都很惹味,我很喜歡。

日本十勝豚肉厚切

豬排厚身兼爽口,吃起來有肉汁,也是很好的選擇。

S2鐵板時令紙包蜆湯

吃了這麼多肉,味道都比較濃,這時出現清淡的紙包蜆湯正是時候。湯內有大蜆、冬菇、豆腐、秋葵、海帶等等,吃出海鮮淡淡鮮味。

S2特色黑松露炒飯

師傅一次為多位客人炒這個飯,十分大陣仗!先把蔬菜炒熟,再撈入白飯、雞蛋,最後堆了一個蔥花和黑松露山在上面,加些牛油炒呀炒的,香氣、熱力都洶湧而來。吃一口,黑松露好香,飯粒也粒粒分明,不錯呀!

燒野菜

精選季節性甜品

鐵板脆皮煎鰻魚 ($138)

鐵板餐分量夠,本來吃完已經飽到反艇,但師傅推介我們試試這個鰻魚,好!吃一口,真的感到何謂「不吃後悔」,這是野生海鰻,肉質有如脆肉鯇,咬下去是脆的,皮也煎得香,吃完一口又一口,很好吃,很impressive!如果你的套餐內沒有,建議可以散點。

香草煎焗三文魚 (免費)

以為這就完了?不!老闆即興為大家送上了煎焗三文魚,今次這塊較薄,只見他又焗又熨的,真的精心炮製。師傅說:「試試吧,吃起來不像三文魚的!」這麼有信心?果然,肉質比平時吃到的三文魚更滑,而且魚皮脆得像薯片,完全沒有腥味,謝謝師傅,真的很好吃!
2017-12-04
2017-12-04 157 瀏覽
早排食過隔離兩條街嘅日本料理,估唔到今晚又黎佐敦食日本野,不過係日式鐵板燒。除左柯士甸站,佐敦站行過黎亦唔遠,大概十分鐘路程。好少行到入黎搵食,原來呢條街,都暗藏不少食肆。一坐底,送上熱花旗參青檸茶,略苦,但別出心裁。食嘅係香蒜薄燒牛肉鐵板餐($450),人一多都等得耐啲,證明好生意。沙律新鮮,尤好蕃茄,十分香甜。日本野始終唔少得刺身,牡丹蝦、帶子仲有三文魚,最切合港人口味。主菜有西京醬煎煮銀雪魚。西京醬係由白味噌弄成嘅醬料,鹹香之餘帶點甜味。另一主菜係煎牛脷配海膽他他汁。味道比賣相好,爽口。美國薄燒牛肉,入面包住香蒜蔥花等,味道特出。黑松露炒飯,黑松露香口,飯粒分別,唔太油膩。炒雜菜,食完肉清新一下。時令紙包蜆湯,同行朋友有雜菜蜆肉味噌,我呢個就係忌廉西洋菜蜆肉湯。先係鐵板上整熱湯包,上枱黎自行淋上忌廉汁,幾香滑。季節性甜品,原來係泡芙,食完熱氣野,當然要食啲凍嘅甜品中和下。

一坐底,送上熱花旗參青檸茶,略苦,但別出心裁。

沙律新鮮,尤好蕃茄,十分香甜。

另一主菜係煎牛脷配海膽他他汁。味道比賣相好,爽口。

美國薄燒牛肉,入面包住香蒜蔥花等,味道特出。

黑松露炒飯,黑松露香口,飯粒分別,唔太油膩。

炒雜菜,食完肉清新一下。

2017-11-29 110 瀏覽
今日同一大班姊妹嚟左新開嘅S2鐵板燒晚餐,原來呢度就正正係我同家人成日嚟嘅順德公對面。一坐低就係咁影相呀,呢度好有日本氣氛。生猛龍蝦,新鮮鮑魚都係我嘅至愛。當然一定要有一手廚藝煮得好食先得啦。店員嚟一杯柚子蔘茶,好特別,從來都未飲過,唔知係自創定係流行呢。我地點左一支sake,老闆仲俾咗個好得意嘅玩具我哋玩,我哋一邊玩一邊飲好開心。一路望住大廚烹調美食,就一路流口水啦,非凡嘅廚藝,配上新鮮嘅食材。賣相一流,嘩!勁好味,清得乾乾淨淨。我最鍾意就係放喺方包🍞上面果d牛肉。包着即炒嘅蒜蓉,10個like 💯,勁勁勁好味,係必食!最後想過湯包勁可愛,我係鐵板上滾,望住膨脹,真係好搞鬼又創新。今餐晚飯好玩又好食,下次一於帶埋家人嚟享受一下!

一坐低就係咁影相呀,呢度好有日本氣氛。

生猛龍蝦,新鮮鮑魚都係我嘅至愛。
當然一定要有一手廚藝煮得好食先得啦。

賣相一流,嘩!勁好味,清得乾乾淨淨。
我最鍾意就係放喺方包🍞上面果d牛肉。
包着即炒嘅蒜蓉,10個like 💯,勁勁勁好味,係必食!

今餐晚飯好玩又好食,下次一於帶埋家人嚟享受一下!

2017-11-29 440 瀏覽
位於佐敦的S2 kitchen ,是一間鐵板燒日本料理餐廳。今天相約一家人一齊來吃晩餐,一人選擇一個鐵板燒套餐,互相分享,很開心很溫暖哦。香蒜薄燒牛肉鐵板$450/位套餐包括: 沙律, 刺身,主菜,主食,甜品。沙律雪得夠凍,蔬菜清爽,口感清新,刺身有牡丹蝦,帆立貝,三文魚腩。牡丹蝦非常大隻,質素彈牙爽口。三文魚腩厚切肥美,味道不錯。主菜有三種,包括: 西京醬煎煮銀鱈魚,香煎牛脷伴海膽他他汁,美國薄燒牛肉。西京醬煎煮銀鱈魚,燒得非常漂亮。魚皮薄焦,香脆可口,油份滲出,魚香迷人,肉質腍滑,醬油帶甜,非常好吃呢。香煎牛脷伴海膽他他汁,牛脷頗為厚切,每片肉質軟腍,同時帶有嚼勁,配以他他醬汁,膩感減底,也美味阿。美國薄燒牛肉,牛肉充滿牛香,燒後亮晶晶,肉質腍嫩,可惜下油太多,滿咀都是油阿。最後有黑松露炒飯,炒飯滿有松露香,加入煙肉,更有西式風味。可惜飯量過少,不足一碗,有點過鹹過油哦。甜品有雪糕萢芙,一人一粒。

香蒜薄燒牛肉鐵板$450/位

套餐包括: 沙律, 刺身,主菜,主食,甜品

沙律雪得夠凍,蔬菜清爽,口感清新,

刺身有牡丹蝦,帆立貝,三文魚腩。

牡丹蝦非常大隻,質素彈牙爽口。

三文魚腩厚切肥美,味道不錯。

主菜有三種

香煎牛脷伴海膽他他汁

美國薄燒牛肉,牛肉充滿牛香,燒後亮晶晶
,肉質腍嫩,可惜下油太多,滿咀都是油阿。

最後有黑松露炒飯,炒飯滿有松露香

甜品有雪糕萢芙,一人一粒。
2017-11-25
結婚周年紀念日,選了這間新開張和有不少正面評價的鐵板燒餐廳。按訂位時間晚上7時到達,圍着鐵板燒台的座位卻滿了。心裏非常失望,一心希望可和小朋友一起欣賞鐵板燒師傅的功架,只能埋怨訂位時自己沒說清楚。正準備離開,店員卻上前來查詢我們是否想坐圍着鐵板燒台的座位,我們點頭示意。店員轉身便上前跟圍着燒台的客人談了幾句,可能是熟客,或可能大夥兒聚會長枱也方便,很快圍着燒台的客人們便移到另外的長枱上,把近燒台座位讓給我們。我們心裏不好意思,但對店員和客人的互動感到十分欣賞又感到驚訝。店裏座位其實不多,待一點兒之後大部份座位也給坐滿了。鐵板燒師傅名為樂師傅,在整過過程一絲不苟,造每道菜也十分認真,功架更是毫無疑問了。幾位店員對樂師傅指示加以緊密配合,在客人落單、上菜時序和餐桌安排上努力確保順,淨是看着師傅和店員的配合為每枱客人上菜一道接一道,我們一面吃一面看已感受到食物和各運作上前前後後的安排細緻,丈夫吃得很投入,也給我很好親子的課題。食物味道精心安排,店員對客人也周到,樂師傅見有小朋友更造了一道鐵板焦糖多士。整個晚餐十分滿足,美味食物加人情味濃厚,絕對值回票價。
2017-11-28
慶祝紀念
紀念日
其實我都好喜歡吃鐵板燒,但香港大部分都比較昂貴!不是大時大節,真的很少去吃!這一次是朋友推介,他是S2 Kitchen 的常客(但我還未有機會去)他說現S2 Kitchen的樂師傅開了一家鐵板燒在佐敦便拉我一同去吃!他說明樂師傳在的話會有驚喜!果然是真的很驚喜,很滿足的一頓晚飯淨看menu的封面已別樹一格了!我們坐酒吧的位置,是可以望著樂師傅造菜的!一坐下,店員便幫我們倒熱水,打開看到有一粒野,但我們不知道是什麼!便問一問樂師傅,他說是青檸柚子花旗蔘茶!這個是需要焗一焗才可飲用,是有清熱作用的,而且是無限添飲喔這裡有幾款不同的套餐,除了主菜不同,其他都大家都有的!這次我選了日本十勝豚肉set  $450首先會有每個set都有的沙律盛合杯這個菜凍凍的,加了一件大鴨胸及蕃茄配了芝麻沙律醬,可以開一開胃!三點刺身有牡丹蝦,帆立貝、三文魚!全部都大大隻及好新鮮 份量不多,因為好戲在後面!鐵板焗大蜆這個是完成品,但其實都花了點功夫的!先用了蒜蓉辣椒去炒個醬汁出來!然後把他們焗一焗!等蜆開口加上醬汁,便可吃用!蜆很新鮮,爽口彈牙,而且醬汁不會太辣香草煎焗三文魚這個還未是主菜,但看到這個很厚切的三

淨看menu的封面已別樹一格了!

我們坐酒吧的位置,是可以望著樂師傅造菜的!

便問一問樂師傅,他說是青檸柚子花旗蔘茶!
這個是需要焗一焗才可飲用,是有清熱作用的,而且是無限添飲喔

這裡有幾款不同的套餐,除了主菜不同,其他都大家都有的!

這次我選了
日本十勝豚肉set  $450
首先會有每個set都有的

三點刺身
有牡丹蝦,帆立貝、三文魚!
全部都大大隻及好新鮮

份量不多,因為好戲在後面!

鐵板焗大蜆

這個是完成品,但其實都花了點功夫的!
先用了蒜蓉辣椒去炒個醬汁出來!
然後把他們焗一焗!
等蜆開口加上醬汁,便可吃用!
蜆很新鮮,爽口彈牙,而且醬汁不會太辣

香草煎焗三文魚

這個還未是主菜,但看到這個很厚切的三文魚已流晒口水!
當樂師傅煎的時侯已聞到陣陣香味,肚子實在抵擋不到 haha
他用了牛油汁去煎,三文魚厚度非常足感,口感非常,令到肉汁非常鮮甜

日本十勝豚肉厚切

一般豬肉要煮到10成熟才可以!
但這一次是日本豬肉,樂師傅問我日本豬生食少少可唔可以!
當然,我是聽從師傅的意見嘛!
這塊豬肉是有一定的厚度,不比剛剛的三文魚差!
而且很有咬口!

師傅將豬肉切開成多件,然後每邊煎一煎便放上方包上!
我問了師傅為什麼要有方包,他說是用來吸油,令客人吃的時侯不會太油膩

非常細心!

S2特色黑松露炒飯

師傅說他的炒飯與其他餐廳的不同,他不會把蛋跟飯一起炒!
最後才加入蛋便完成了一碗美味的炒飯

鐵板紙包清酒蜆湯
看到這一包包,我們不約而同都問是什麼來的!
樂師傅一開始還顧作神秘說是泰國飲料!
當他放在鐵板上,我們都不禁嘩一聲!
原來是湯來的!他用了高溫紙令湯加熱!
湯很鮮甜,不會太濃或太淡!
的確放在主菜後可以減一減油膩感

燒野菜

由於太飽關係,對於這個菜沒有很大的好感!
是銀芽、椰菜、青椒、蘿白等等!

泡芙

這是set 的甜品

重頭戲在後!!!
焦糖麵包 (看師傅心情之定)
由於朋友是熟客,樂師傅很高興,所以問我們要不要試這個!
雖然已經很飽,但都很想吃這個!

把麵包煎到脆卜卜,然後切條!
跟平常bbq的燒麵包爭很遠的!

吟釀

店員推介這支,容易入口,非常適合女士們!
而且還配了美美的杯子給我選擇,非常貼心

但對我來說,還是喜歡梅酒!所以我點了....

綠茶梅酒

十分好飲酒,味不太濃!女士們飲一定沒問題,雖然綠茶味不是太出
2017-11-27 95 瀏覽
前兩日收到中環S2 Kitchen樂師傅電話,我係佐敦開左一間S2鐵板燒,今日放左工帶埋我另一個同事去試下,中環同佐敦有好大分別,中環係食魚生多,而佐敦係熟食為主,一踏入佐敦S2鐵板燒裝修好有日本感覺,打開餐牌見到香蒜和牛套餐,一向牛魔王嘅我當然唔會放過,平時去食日本餐都係食綠茶同玄米茶,今次好有驚喜飲花旗參加一粒青檸,聽樂師傅講食鐵板燒比較熱氣,用花旗參來抵消,又唔想杯茶咁孤單所以加一粒青檸仔,樂師傅你真係好貼心,先來個沙律用杯上,沙律菜青新,然後刺身3點(牡丹蝦超大隻,刺身帶子鮮甜,三文魚切得好厚),主菜出現西京銀鱈魚我食得多,今次樂師傅用一個焦糖麵鼓做法,另到我喜出望外,好味到無法形容,牛脷平時我食開都係串燒,今次用鐵板煎比起串燒更香更好味,我再其待牛肉終於出場,原來選用美國安格斯肉眼,牛肉味特出,肉身比較霖,入面夾住葱花同蒜片令到牛肉去到另一層次,食到牛肉巳經飽飽地,本來想唔食嗰炒飯,但係樂師傅話食鐵板唔食炒飯點得架,就比面樂師傅飽都要食,見到飯還飯,雞蛋還雞蛋分開炒,平時我食開鐵板炒飯都係所有材料一齊炒,樂師傅你炒飯好特別,最後加埋我最愛黑松露,令我無辦法唔食,我見到樂師傅用
,最後加埋我最愛黑松露,令我無辦法唔食,我見到樂師傅用個膠袋入面有湯,原來係西蘭花蜆湯,我心諗個湯係唔係就咁飲,二話不說樂師傅就放個膠袋係鐵板上面,嘩⋯⋯嗰膠袋點解唔會容,原來嗰膠係特製可接10到230度高溫,樂師傅你真係多諗頭,一個平平無奇湯都比你諗到咁特別,我比你十個
,最後食埋炒菜就完,樂師傅都唔想我走住,做多個焦糖多士比我,多士真係好好味,今餐9道菜只係450一位平均每道菜只係50大洋,重要有8折抵食到飛起,下次我必定叫齊晒所有朋友一齊來
  • 香蒜牛肉鐵板
  • 焦糖多士
  • 西蘭花紙包蜆湯
  • 美國牛肉薄燒
  • 西京醬煎煮銀鱈魚
之前食過樂師傳中環s2海膽盛宴食過返尋味Open rice搵到s2有新野,立即要試!豆腐沙拉,凍冰冰、滑口,味美刺身(三文魚、大蝦、凡立貝)水準中上!啖啖鮮味!銀雪魚、麵鼓醬呢個好強!好好味!海膽他他汁配牛脷(香蒜牛肉餐裏面嘅細項)桃配香煎鵝肝呢個配答好襯呀!牛油蒜蓉紫蘇葉日本生蠔(散點)好強好好味白鱔(鰻魚)(散點)魚皮好脆,好好味呀薄燒美國牛裏面有蔥花和蒜片A5和牛未算入口即溶,不過口感唔錯,牛香滿天飛黑松露炒飯,太好食,好影相就食晒湯黑松露、西洋菜、西蘭花、蘑菇湯、大蜆清湯每日都有唔同精選***四人晚餐飲飽食醉,佐敦很好尖沙嘴又驚人多,佐敦人少d呢度性價比高,味道好!值得一來再來!
之前食過樂師傳中環s2海膽盛宴
食過返尋味
Open rice搵到s2有新野,立即要試!

豆腐沙拉,凍冰冰、滑口,味美

刺身(三文魚、大蝦、凡立貝)
水準中上!啖啖鮮味!

銀雪魚、麵鼓醬
呢個好強!好好味!

海膽他他汁配牛脷
(香蒜牛肉餐裏面嘅細項)

桃配香煎鵝肝
呢個配答好襯呀!

牛油蒜蓉紫蘇葉日本生蠔(散點)
好強好好味

白鱔(鰻魚)(散點)
魚皮好脆,好好味呀

薄燒美國牛
裏面有蔥花和蒜片

A5和牛

未算入口即溶,不過口感唔錯,牛香滿天飛

黑松露炒飯,太好食,好影相就食晒

黑松露、西洋菜、西蘭花、蘑菇湯、大蜆清湯
每日都有唔同精選

***

四人晚餐
飲飽食醉,佐敦很好
尖沙嘴又驚人多,佐敦人少d
呢度性價比高,味道好!值得一來再來!

2017-11-26 96 瀏覽
早前試過位於石板街的S2kitchen,覺得唔錯,今日就嚟佐敦,試埋S2鐵板燒,同樣冇令人失望!香蒜薄燒牛肉鐵板$450/一人前沙律盛合杯三點刺身(牡丹蝦丶帆立貝、時令刺身)西京醬煎煮銀鱈魚銀鱈魚味道鮮嫩,配西京醬非常美味😍香煎牛脷伴海膽他他汁美國薄燒牛肉S2特色黑松露炒飯S2鐵板時令紙包蜆湯用紙包住蜆湯在鐵板上加熱,製法非常特別!精選季節性甜品非常邪惡嘅焦糖牛油麵包🙈🙈——————————————日本十勝豚肉 $450/一人前呢個餐一樣有沙律盛合杯、三點刺身、S2特色黑松露炒飯、S2鐵板時令紙包蜆湯、精選季節性甜品,而主菜就唔同:鐵板焗大蜆海鮮類都十分新鮮👍🏿香草煎焗三文魚日本十勝豚肉厚切坐吧枱可以望住師傅炮製美食,又係另一種享受,非常滿意呀!

香蒜薄燒牛肉鐵板$450/一人前

沙律盛合杯

三點刺身(牡丹蝦丶帆立貝、時令刺身

西京醬煎煮銀鱈魚
銀鱈魚味道鮮嫩,配西京醬非常美味😍

美國薄燒牛肉

S2鐵板時令紙包蜆湯
用紙包住蜆湯在鐵板上加熱,製法非常特別!

精選季節性甜品
非常邪惡嘅焦糖牛油麵包🙈🙈

——————————————

日本十勝豚肉 $450/一人前

海鮮類都十分新鮮👍🏿

日本十勝豚肉厚切

坐吧枱可以望住師傅炮製美食,又係另一種享受,非常滿意呀!
2017-11-19
2017-11-25 583 瀏覽
秋涼天,最好就去鐵板燒或打邊爐,因為可以吃到最熱騰騰的食物嘛。這晚獨自一人在佐敦,就去鐵板燒囉~在柯士甸站出口不遠處,找到S2鐵板燒。樂師傅知道我不吃牛,就推介我這個 日本十勝豚肉套餐,認真不錯啊。先來個日式沙律杯,有豆腐、雪耳、爽脆沙律菜,挺開胃的。再來是三點刺身鮮甜,牡丹蝦,帆立貝是固定的,另一款就看當天有那些新鮮食材,這晚是三文魚。 我喜歡吃牡丹蝦,勁鮮甜,還有黏黏的口感;厚切帆立貝一開四,粒粒都勁有口感。鐵板燒正式開始,第一道是勁推介的香草煎焗三文魚!  賣相已經好吸引,三文魚皮薄脆得像薯片,但魚肉卻是這樣的嫩滑juicy! 點解可以咁好食架!  讚!讚!讚!  再讚的是花旗參青欖茶,好貼心,讓客人消油膩清熱氣。之後是鐵板焗大蜆,最愛蜆殼類,火喉控制得宜,剛開口的大蜆,加上辣汁,爆汁惹味又幼嫩,yummy!吃了海鮮就停不到口,再加上坐在鐵板燒旁,看到師傅在燒蟶子及蠔,我也忍不住散點了來滿足口癮。生蠔不屬肥大肉厚,蠔味頗重,蠔身在半生熟之間滑入口中,美味。另點了蟶子,肥厚爽彈,加上醬料與紫蘇葉調味,推介。主菜是日本十勝豚肉厚切,十勝豚肉不需全熟,師傅把牠切厚粒,更方便進食,一口一

這晚獨自一人在佐敦,就去鐵板燒囉~

在柯士甸站出口不遠處,找到S2鐵板燒。

先來個日式沙律杯,有豆腐、雪耳、爽脆沙律菜,挺開胃的。
厚切帆立貝一開四,粒粒都勁有口感。
點解可以咁好食架!  讚!讚!讚!
再讚的是花旗參青欖茶,好貼心,讓客人消油膩清熱氣。

另點了蟶子,肥厚爽彈,加上醬料與紫蘇葉調味,推介。
主菜是日本十勝豚肉厚切,十勝豚肉不需全熟,師傅把牠切厚粒,更方便進食,一口一粒,脂香四溢,肉質爽嫩豐膄,入口是如此的鮮甜又不失焦香。
再來是S2特色黑松露炒飯,重點不在於淡淡的黑松露味,而是粒粒分明的飯粒,既不油膩,吃得舒服。
燒野菜有剛剛熟的芽菜﹗
S2鐵板時令紙包蜆湯,這天是西洋菜蜆湯,加熱的方式好特別啊﹗ 真係得?真係得?味道頗濃郁,至喉嚨時有點苦澀,加點忌廉會更順喉啊﹗

最後有雪糕小泡芙做甜品﹗  好飽又暖笠笠的一餐呀﹗
2017-11-14
2017-11-25 424 瀏覽
S2自動聯想起海膽杯, 誰知2017年S2跳出日式料理, 進軍鐵板燒, 所以專程過海到佐敦品嚐坐下後每人一杯柚子參茶, 先焗一焗, 柚子花旗參與青檸味陣陣傳出, 清熱對身體好, 當晚勞煩店員不停加茶跟友人點了一枝綠茶梅酒, 選用富士高砂綠茶梅酒, 查看才知道是白加賀及南高梅製成, 絕無色素, 入口淡淡綠茶清香亦不失梅子香看看餐牌, 海鮮龍蝦和牛豚肉餐通通有, 最後點了一份日本十勝豚肉餐$450/1人份, 單看套餐內的食材, 已經知道要捧腹離座未開始鐵板燒前先來一份沙律盛合杯, 厚切鴨胸沙律,加上芝麻醬及沙律菜,  用高身酒杯盛著 前菜還有三點刺身,  牡丹蝦,北海道帆立貝及三文魚,  刺身新鮮份量足,  若然在外面單點這幾款刺身, 起碼要過百元 雖說是十勝豚肉餐但套餐還會配上其他足料茶式, 香草煎焗三文魚, 坐在鐵板前邊吃, 邊看著廚師製作, 一煎一焗, 最後加上檸檬牛油及醬油汁, 三文魚肉汁保留不乾身, 魚皮更煮得極度脆口, 每一口都卜卜聲 鐵板焗大蜆, 可選辣與唔辣, 看著大蜆受熱後慢慢打開, 最後加上蒜蓉及辣椒碎, 香辣惹味, 相當新鮮, 一口接著一口套餐內的主角日本十勝豚肉厚

雖說是十勝豚肉餐但套餐還會配上其他足料茶式,

套餐內的主角
日本豚肉如牛扒般大塊
每塊亦有厚度, 廚師告知日本豚肉帶點生亦可以, 上檯時放在多士上, 目的是吸去多餘油份, 豚肉粒果然有條紋, 油香滿溢, 份量跟友人share享用亦可以

與此同時, 廚師為我們準備S2特色黑松露炒飯, 加入洋蔥青椒甘荀粒及煙肉碎作配料, 加入炒飯及黑松露醬, 香氣撲鼻, 最後加入雞蛋便製成, 炒飯粒粒分明, 味道特出, 雖說簡單但要煮出好吃很困難

鐵板紙包清酒蜆湯, 一袋袋禮物般蜆湯放在鐵板上煮熱
, 第一次看到這種煮法, 透明的高溫紙可直接看到烹煮時的變化, 減低將鮮味流失
當日飲用的是西洋菜蜆湯, 湯身較杰, 用上十足西洋菜製成
, 加入忌廉, 甘甘地, 口感十足
鐵板燒最後必須跟一份燒野菜作總結, 芽菜輕輕一炒爽口新鮮, 就算再飽也要把它吃掉

最後來一口泡芙作總結, 再重量的甜品也吃不也去了
2017-11-24
2017-11-25 69 瀏覽
一早約左朋友食日本野,但天氣開始凍,想食返啲熱辣辣野,見到佐敦新開左日式鐵板燒,就決定去試下!本來有啲擔心會有好多肉(本人唔太好紅肉...)見到有海鮮set就即刻唔洗諗即叫!見到大廚拎出既新鮮海鮮已經好開心,諗得出既都有:龍蝦,蟶子,鮑魚,蜆...全部都大大隻顏色又靚😍第一道菜係麻醬和風沙律擺位都好有心機架!酸酸甜甜好開胃,豆腐夠滑!之後係日本餐廳唔少得既刺身,今日有甜蝦,三文魚同帶子,其實經常食帶子都係覺得無咩味,所以無咩興趣...但今次一食覺得係肉厚又鮮甜😮👏🏻!之後就開始熱食啦😻首先係燒鱈魚同燒三文魚!燒得剛剛好,表面脆但肉依然好滑,魚油味勁香!貝殼類繼續高質,完全唔會韌之餘,大廚既調味/配料都係重點!尤其燒帶子上有好多三文魚子簡直令人心花怒放😂食到咁上下,飲一飲茶,又發現連茶都唔普通,但有一粒迷你(青檸?)係入面,飲完即刻清走曬油膩感👍🏻最後飲埋海鮮蔬菜忌廉湯同食埋炒飯,好飽勁滿足😍(湯都係一袋一袋咁係鐵板上煮熱架!😆)食完大廚仲勁nice問我地要唔要甜品,即刻整左蜜糖多士條比我地食😍無論食物質素同服務都係very good!😁👍🏻

無論食物質素同服務都係very good!😁👍🏻

2017-11-24 53 瀏覽
因為朋友介紹所以先黎食~其實暑店唔算難搵~睇地圖就講到好似好遠咁~店面裝修都好日式居酒屋FEEL~我就揀左我最鍾意既吧枱位~因為可以睇住師傅煮野食麻~師傅都幾有型哈哈~我就唔係點左好多野食,因為我都係自在同朋友飲下油傾下計咁~叫左清酒同少少海鮮咁~都幾鮮甜~老闆都好NICE,有時都會傾下計咁~見我地唔係食好多野都唔會話趕我地走咁~最後臨走果時見到佢地D湯煮法好得意,就叫左一客兩份分~好重西蘭花味!會食得出真係打出黎既!!D野食加加埋埋唔算貴~環境同品質都幾好~還會再來~
因為朋友介紹所以先黎食~
其實暑店唔算難搵~睇地圖就講到好似好遠咁~
店面裝修都好日式居酒屋FEEL~
我就揀左我最鍾意既吧枱位~
因為可以睇住師傅煮野食麻~
師傅都幾有型哈哈~

我就唔係點左好多野食,因為我都係自在同朋友飲下油傾下計咁~
叫左清酒同少少海鮮咁~

都幾鮮甜~
老闆都好NICE,有時都會傾下計咁~
見我地唔係食好多野都唔會話趕我地走咁~

最後臨走果時見到佢地D湯煮法好得意,就叫左一客兩份分~
好重西蘭花味!會食得出真係打出黎既!!

D野食加加埋埋唔算貴~環境同品質都幾好~
還會再來~
2017-11-23
2017-11-24 53 瀏覽
見佢剛開張咪入去試下囉~入到去環境都唔錯(≧∇≦)叫左d 海鮮食,真係好好食!刺生好鮮甜好新鮮本身都驚呢個時勢食三文魚會唔新鮮同有蟲,不過見佢咁新鮮所以就食啦然後仲有個三文魚扒,真係剛剛熟架咋超好食仲有個牛舌,原來佢個醬都有海膽架!壓軸仲叫左個和牛卷,真係不得了!入口好易咬,一d 都唔難咬就可以用牙一開二飲料方面,佢杯茶都幾好飲,不過我就叫左清酒黎飲~真係好有居酒屋既感覺老闆都幾幽默幾好傾,下次再黎過
見佢剛開張咪入去試下囉~
入到去環境都唔錯(≧∇≦)
叫左d 海鮮食,真係好好食!
刺生好鮮甜好新鮮

本身都驚呢個時勢食三文魚會唔新鮮同有蟲,
不過見佢咁新鮮所以就食啦

然後仲有個三文魚扒,真係剛剛熟架咋超好食
仲有個牛舌,原來佢個醬都有海膽架!

壓軸仲叫左個和牛卷,真係不得了!
入口好易咬,一d 都唔難咬就可以用牙一開二

飲料方面,佢杯茶都幾好飲,不過我就叫左清酒黎飲~
真係好有居酒屋既感覺

老闆都幾幽默幾好傾,下次再黎過
2017-11-16
2017-11-23 282 瀏覽
美女朋友聚會,當然要決定食餐好!路過新開嘅S2鐵板燒,感覺都唔錯,就入咗去試試!😀😀😀叫咗個最豪華話嘅海鮮大餐,嚟到真係嘩一聲!點解?今日隻龍蝦識郁架!勁新鮮!其他海鮮都好靚,師父未煮我都已經留口水!🤤🤤🤤其實食物新鮮就不在下話,最重要就係每一樣食物都整得好有心思,好似好普普通痛嘅鱈魚都可以用特製嘅醬汁,整得口味無窮,係沙律醬食,正!連三文魚都煎到外脆內軟,勁爽口有質感!😲😲😲帶子仲專登落咗清酒再加魚子一齊食,口感一流!其實令我最感動嘅就係最Basic嘅炒飯!我一向覺得炒飯雖說簡單,其實好唔好食都好睇師父功夫!我居然係到飽到飛起嘅時候,都好唔小心食咗兩碗!🍚🍚🍚個牛肉卷都勁正,師傅即場將蒜蓉,蒜片加辣椒,快速卷埋啲好靚嘅安格斯薄牛肉片,我個女仔朋友同我講,你唔好同我講嘢,我要專心食好嘢!🤣🤣🤣最後仲黎多個好特別嘅湯,係放喺一啲特製嘅膠袋煲,好得意呀!🍵🍵🍵不得不提嘅係師傅嘅功力都好強,每一樣食物都有精心設計,用心製作好有heart!💖💖💖我哋全程中用非常精心設計嘅小酒杯飲sake,真係好有mood既晚餐!🍶🍶🍶