2018-09-23 51 瀏覽
朋友介紹佐敦S2鐵板燒套餐十分多款式及好味,今日專程與太太來試嚇。餐廳門口有一個大大隻寫著S2鐵板燒的紅燈籠,非常搶眼,餐廳不是很大間,室內裝修滿是日本的氣息,餐廳有部份圍著開放式鐵板燒的位做了酒吧式的高枱,可以見到廚師𤔡自己做的每一道鐵板燒。r要了2個套餐,分別要了日本十勝黑豚肉北海道鬆葉蟹套餐$450及A5和牛北海道原隻粒貝套餐$780。日本十勝黑豚肉北海道鬆葉蟹套餐$450。主菜北海道鬆葉蟹腳。顔色帶橙的葉蟹腳令人非常喜愛,雖然不是很大隻,但剪開後居然很多肉,肉質新鮮鮮甜。香檳焗岩蠔面上有很多蔥蒜及洋蔥粒,令帶香檳味的焗岩蠔非常濃香。A5和牛北海道原隻粒貝套餐$780。主菜A5和牛薄燒。廚師將和牛切成方磗的一粒粒,剛好一粒一口,非常香口。慢煮法國凍鵝肝伴時令水果。法國凍鵝肝外脆內軟,十分濃香,伴有時令水果哈蜜瓜,令食完鵝肝也不會感覺滯。非常正。2個套餐內都分別有煙燻鴨胸沙律盛合杯,三點刺身,S2特色黃金炒飯,S2鐵板紙包靚湯及燒野菜。沙律煙燻鴨胸沙律盛合杯內有煙鴨胸,豆腐,沙律菜,青瓜,車厘茄,洋蔥,紅蘿蔔。煙燻鴨胸滿透著煙燻的香,切得厚薄適中,沙律菜與新鮮的沙律醬一齊食,帶著酸

r

日本十勝黑豚肉北海道鬆葉蟹套餐$450。
主菜
北海道鬆葉蟹腳。

香檳焗岩蠔
面上有很多蔥蒜及洋蔥粒,令帶香檳味的焗岩蠔非常濃香。

A5和牛北海道原隻粒貝套餐$780。
主菜
A5和牛薄燒。
廚師將和牛切成方磗的一粒粒,剛好一粒一口,非常香口。

慢煮法國凍鵝肝伴時令水果。

沙律
煙燻鴨胸沙律盛合杯
內有煙鴨胸,豆腐,沙律菜,青瓜,車厘茄,洋蔥,紅蘿蔔。
煙燻鴨胸滿透著煙燻的香,切得厚薄適中,沙律菜與新鮮的沙律醬一齊食,帶著酸酸甜甜的沙律醤味,爽口又惹味。

三點刺身
有大大件的兩件三文魚,十分厚切,橙白分明的三文魚新鮮吸引,味道軟滑鮮。
一隻大大隻的甜蝦,及切開兩邊的帶爽口的北寄貝,還有配菜青瓜,車厘茄,洋蔥,紅蘿蔔絲,藍莓爆爆珠。
值得贊的藍莓爆爆珠,甜甜的帶著藍莓味道,爆爆的一刻口感非常特別。

食事S2特色黃金炒飯
炒飯有蟹籽/鬆葉蟹肉/黑鬆露/蟹膏/和牛/煙肉,選一款,我們要了黑鬆露。
炒飯有蛋碎,芫荽蔥碎,黑鬆露味令整個特色黃金炒飯味道更惹味。

還有S2鐵板紙包靚湯,燒野菜。
燒野菜炒得十分香口,野菜爽口清甜。
最後,以甜品雪糕泡芙,𤔡今晚超豪的晚餐畫上完美句號。
S2 位於佐敦, 柯士甸站行過嚟大概3-5分鐘, 非常便利, 謝謝今晚朋友帶我嚟食好嘢。店內面積不大, 除咗鐵板檯座位可坐8-10人, 還有數張細檯, 今日系平日, 19:30 左右開始有人等位......唔想等位睇住人哋食, 就記得book位, 順帶一提, 若然有朋友生日記得訂位時講一聲, 佢哋會預備一個小小驚喜俾你朋友, 我哋唔知.....冇得玩, 奈何望住人哋玩, 勁葡萄, 哈哈......S2 主打鐵板套餐,我哋計過條數, 食套餐真係抵好多, 價錢由$450-780不等, 毛蟹、龍蝦和牛套餐都有, 套餐有多款供選擇, 當然你亦可以選擇散叫的, 套餐啱我呢啲唔想逐樣揀野食嘅懶人。最吸引當然係呢一個海膽盛宴, 一位成為$1788。今晚我就揀咗呢個中間價海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐 ($780)朋友就揀咗呢個美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪套餐 ($450)小菁柑花旗參茶菁柑有理氣健胃功效, 而花參茶則可清熱補氣, 啱曬清一清啲鐵板食物嘅熱氣, 甘甘地, 順喉又清喉。海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐 ($780/一人前)1. 沙律 ~ 煙燻鴨胸沙律盛合杯2. 刺身 ~三點刺身3.

最吸引當然係呢一個海膽盛宴, 一位成為$1788。

朋友就揀咗呢個美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪套餐 ($450)

小菁柑花旗參茶
小菁柑花旗參茶

海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐 ($780/一人前)
1. 沙律 ~ 煙燻鴨胸沙律盛合杯
c. 招牌脆皮煎鰻魚
4. 食事 ~ S2特色黑松露黃金炒飯/焗雜菌
5. 湯 ~ S2鐵板紙包蜆湯
6. 甜品 ~ 泡芙
其實話就一人前, 一條友食咁多野真係堅飽到上心口, 大家想平食正野, 2個女士可以選呢個餐再加散叫。
沙律 ~ 煙燻鴨胸沙律盛合杯

沙律 ~ 煙燻鴨胸沙律盛合杯
煙鴨胸 ~ 帶微微的煙熏香, 鴨胸肉質都幾軟滑。
滑豆腐 ~ 配埋甜酸麻醬沙律食, 豆腐滑浖浖, 沙律菜又脆口, 醒胃前菜。

刺身 ~ 三點刺身
三款時令刺身, 每日可能有所不同, 我今晚食赤貝、三文魚和牡丹蝦。
刺身 ~三點刺身

三文魚 ~ 色澤亮麗, 肉質嫩滑油香。
赤貝 ~ 鮮甜爽口, 口感頗脆。
牡丹蝦 ~ 巧大隻, 又新鮮, 芥茉都唔使拈, 甜滑。

大廚正在為我哋準備龍蝦中......

鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦
呢個套餐.....原隻龍蝦上, 絕對係虛榮之選, 制佢過程己聞到香噴噴, 真係睇見都食指大動, 師傅砌好成隻龍蝦後, 再用火槍火炙龍蝦面的芝士, 令色相及香味更為突出。
鐵板海膽將芝士焗原隻龍蝦

海膽醬幼滑甘香, Mozzarella cheese 除咗製造拉絲效果, 仲鹹鹹香香, 不過個人略嫌芝士落得多咗啲, 味道過搶.

S2 用原隻新鮮龍蝦, 放上鐵板時龍蝦鬚仲彈下彈下的, 龍蝦size 都 ok 大隻, 有好多龍蝦肉, 啖啖鮮甜爽口, yummy

北海道黑松露帆立貝
小小的黑松露令帆立貝更顯鮮味, 帆立貝剛剛熟, 爽甜唔韌, 清酒汁好好飲, 應該係用了清酒加味醂, 再加埋帆立貝燒出來的汁, 極鮮美

招牌脆皮煎鰻魚
鰻魚係日本菜中嘅摯愛, 因為鍾意它獨有嘅魚油香味, 特別係燒烤/鐵板, 堪稱皮脆肉嫩, 肉質又香又滑, 燒汁香香甜甜, 特別討好女士歡心

招牌脆皮煎鰻魚

你睇下佢個樣幾咁皮脆肉滑, 魚肉又多魚汁, 超正

S2鐵板紙包蜆湯
有創意, 用一個透明膠袋紮住頂部上檯, 幾cute吓, 在客人面前剪開膠袋即可享用, 可惜我掛住食…..忘了影

S2鐵板紙包蜆湯

湯內有豆腐、鮮冬菇、蜆、昆布和秋葵, 湯頭好清甜的昆布蜆湯, 夾雜了少許豆腐、冬菇及秋葵的味道, 個人好鍾意飲清湯, 享受全部來自湯料的味道, 完全冇添加任何增味醬料。

焗雜菌
雜菌我就麻麻地, 平時喺屋企都唔買嚟煮, 唔係太鍾意培植雜菌過程中嗰種up 味。

S2特色黑松露黃金炒飯

實在太鍾意大方得體的師傅了, 你睇下碗飯幾多一點點黑色的黑松露, 炒飯下了雞蛋及大量蔥花去炒, 炒得非常乾身, 粒粒圓潤有咬口, 满口都係黑松露既幽香、蛋香、蔥花香, 還有豉油, 呢個炒飯超好味

甜品 ~ 泡芙
甜品.....我都係中意食雪糕及雪葩多啲
甜品 ~ 泡芙

我朋友叫的套餐都有好多好野食, 北海道二本蟹爪、京醬雪魚及美國薄燒牛肉.....我都食咗佢唔少, 好味

北海道二本蟹爪與香煎牛脷

美國薄燒牛肉

海膽焗原隻龍蝦餐, 除左甜品及焗雜菌, 其他味味都整得好鬼好食, 食材又新鮮, 我同朋友走時都勁讚師父, 辛苦晒, 可能好快要辛苦你多一次呢!
  • 2特色黑松露黃金炒飯
  • S2鐵板紙包蜆湯
  • 招牌脆皮煎鰻魚
  • 鐵板海膽將芝士焗原隻龍蝦
2018-09-18 43 瀏覽
S2 鐵板燒是在柯士甸和佐敦站中間的日式鐵板燒店。這裡在店內掛滿了日本酒的旗幟。我這次點了日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐。先上的前菜有3點刺和煙鴨胸沙津杯,鴨胸的煙燻加上沙津醬十分好吃,刺竹竹也很新鮮。之後上的是北海道蟹爪,用鐵板煎過的蟹爪十分香的蟹味散發出來。之後是十勝黑豚肉配意大利黑醋,十勝累豚是一種十分香濃臉肉味的豬肉,加上黑醋可以解去豚肉的油感,令到吃下去不會那麼油膩。鐵板蜆湯,用上了昆布和蜆加上日本的高湯來煮,味道鮮美。最後是黑松露炒飯,這炒飯的黑松露味很香,還有飯粒是粒粒分明。最後的甜品是冰冰的泡芙,很好吃。
S2 鐵板燒是在柯士甸和佐敦站中間的日式鐵板燒店。

這裡在店內掛滿了日本酒的旗幟。
我這次點了日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐。

鐵板蜆湯,用上了昆布和蜆加上日本的高湯來煮,味道鮮美。

最後的甜品是冰冰的泡芙,很好吃。

2018-09-17 42 瀏覽
雨風過后都全店滿座, 好勁呀! 叫左個龍蝦海鮮鐵板餐, 有冷煙鴨胸做前菜, 開黎個三文魚, 魷魚同大蝦剌身開開胃先, 好新鮮鐵板帆立貝, 配黑松露醬, 其極致細膩的口感及鮮味甘甜的味道, 最正就係煮出黎既汁, 鮮甜無比鐵板鰻魚, 鐵板壓住魚身,, 煎出平整外型, 皮脆酥香的口感, 口感多了魚皮的酥香,吃過令人難忘鐵板 龍 蝦, 芝 士 鋪 上 面 , 然 後 放 在 鑊 內 把 芝 士 焗 溶, 面 層 的 芝 士 焗 得 帶 焦 香 , 入 口 是 滑 得 很 的 半 溶 芝 士 醬 , 連 帶 龍 蝦 肉 入 口 , 一 點 也 不 漏 , 肉 質 彈 牙 , 芝 士 掛 絲 的 效 果, 做 出 香 、 滑 、 軟 的 口 感, 不 油 不 膩, 正黎個海鮮湯, 將蜆, 大菇同秋葵精華溶入湯頭內, 好清甜!

黎個海鮮湯, 將蜆, 大菇同秋葵精華溶入湯頭內, 好清甜!

2018-09-17 53 瀏覽
朋友call 我,約我去佐敦食鐵板燒。我哋點咗一個【甲羅燒層層海膽杯】、一個【美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪】和一個【海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐】一齊share。飲品就叫了從日本來的【cider】和【蜜瓜梳打】,喺香港好少地方有得賣。【煙燻鴨胸沙律盛合杯】有酒杯來盛載沙律,幾特別。裡面有兩件煙燻鴨胸肉、豆腐和新鮮蔬菜,加上日式沙律醬,味道調得好,是一個好好味的頭盤。【三點刺身】係由三文魚、鮮蝦和八爪魚組成的刺身,每件刺身都非常新鮮。【甲羅燒層層海膽杯】蟹殼裡面有蟹膏、蟹肉、魚籽、海葡萄和海膽,超好味。【西京醬煎煮銀雪魚】銀雪魚肉質好嫩滑,個汁醬甜甜哋,配合銀雪魚一齊食,一流!【北海道二本蟹爪】和【香煎牛脷】牛脷燒得香,質感特別。第一啖咬落去,係爽口感,然後就係內裡其實係好腍,牛味都幾濃。蟹爪啖啖肉,細細咀嚼,品嚐其鮮味,好正!【北海道黑松露帆立貝】本身帆立貝已經好鮮甜,再加上少許黑松露醬,令到整個菜式的味道提升不少。【招牌脆皮煎鰻魚】一般的餐廳只會將鰻魚原條燒,這裡卻把鰻魚切成方形小件,然後慢慢燒成香脆,這個造法都幾特別,味道既可以保持鰻魚的獨特鮮味,亦多了一重脆口感。【鐵皮海膽芝
朋友call 我,約我去佐敦食鐵板燒。

【煙燻鴨胸沙律盛合杯】

【三點刺身
係由三文魚、鮮蝦和八爪魚組成的刺身,每件刺身都非常新鮮。

【甲羅燒層層海膽杯】
蟹殼裡面有蟹膏、蟹肉、魚籽、海葡萄和海膽,超好味。

【西京醬煎煮銀雪魚】
銀雪魚肉質好嫩滑,個汁醬甜甜哋,配合銀雪魚一齊食,一流!

【北海道二本蟹爪】和【香煎牛脷】

蟹爪啖啖肉,細細咀嚼,品嚐其鮮味,好正!

【北海道黑松露帆立貝】

【招牌脆皮煎鰻魚】

【鐵皮海膽芝士焗原隻龍蝦】
跟住就係造燒龍蝦,隻龍蝦放在鐵皮時,啲腳仲係會郁的,證明係好新鮮。

食落,龍蝦肉質超爽彈,鮮甜味美,super nice。

【美國薄燒牛肉】
薄牛肉夾咗啲炸蒜片和香蔥,入口後,牛肉幾乎可以化開,配合蒜片和蔥的味道,非常可口。

【焗雜菌】
雜菌先用錫紙包住,然後放在鐵皮上燒熟。味道調得剛剛好。

【特色黃金松葉蟹肉炒飯】
好大碗,兩人差點食唔晒。飯係用日本米煮的,炒到粒粒分開,加上松葉蟹肉來炒,非常高級,而且都好好味。

【燒夥菜】
食咗咁多肉,來一個燒夥菜,就真係好。

【野菜炒拉麵】
唔知用咗咩醬汁來炒這個拉麵,不過又幾好味,仲有點似係炒出前一丁。

再來係【鐵皮紙包蜆湯】,佢又好嘢喎,用個袋入住啲湯,放在鐵板上加燒,個袋又頂得住高溫唔溶,真係大開眼界。個湯味道好清新,因為有好多昆布,再加上係有大蜆,所以成個湯都好鮮甜。

最後係食【泡芙雪糕】作為甜品,完美的鐵板燒餐就完結了。
2018-09-16 33 瀏覽
餐廳環境算是很骨緻但處處都充滿小心思的日本風味餐廳內有多款不同價錢的套餐價格位於$450~$1000之間有主打牛肉、海膽、豚肉、龍蝦等不同的套餐選擇TerrGor喜歡食牛所以選擇和牛套餐日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐 $450一人前而我最終就選了美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪套餐 $450一人前前菜分別有煙燻鴨胸沙律盛合杯和三點刺身沙律內有鴨胸、豆腐、沙律菜和番茄仔新鮮的沙律菜酸酸的,配以鴨胸可中和鴨胸既油膩感主菜有兩款先是北海道二本蟹爪以鐵板燒料理嘅蟹腳的香味格外突出配上黑椒整個菜色的味道更顯突出蟹味香濃再來是西京醬煎煮銀鱈魚我個人很喜歡銀鱈魚盤底有一層甜甜的西京醬搭配銀鱈魚真的很美味而且銀鱈魚肉很嫩北海道松蟹腳、香煎牛脷美國薄燒牛肉牛肉裡捲滿滿滿的蔥花咬下去清脆的很超好吃的香檳焗岩蠔 岩蠔伴上煙肉和蝦米各自的風味互相融合加上師傅出色的火喉控制令整個菜式更加完美日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋又是另一驚喜的菜式十勝黑豚相信好多「吃貨」一族都聽過黑豚用以鐵板料理其風味自然突出而且肉質腍口而多汁加上肉身附有少量脂肪令肉味更香濃超級爽口S2特色黃金炒飯黑松露其實已經開始吃不下了但炒飯真的有好香濃

餐廳環境算是很骨緻
但處處都充滿小心思的日本風味

餐廳內有多款不同價錢的套餐
價格位於$450~$1000之間
有主打牛肉、海膽、豚肉、龍蝦等不同的套餐選擇
TerrGor喜歡食牛所以選擇和牛套餐
日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐 $450一人前
而我最終就選了
美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪套餐 $450一人前
前菜分別有煙燻鴨胸沙律盛合杯和三點刺身
沙律內有鴨胸、豆腐、沙律菜和番茄仔
新鮮的沙律菜酸酸的,配以鴨胸
可中和鴨胸既油膩感

我個人很喜歡銀鱈魚
盤底有一層甜甜的西京醬
搭配銀鱈魚真的很美味
而且銀鱈魚肉很嫩

北海道松蟹腳、香煎牛脷

牛肉裡捲滿滿滿的蔥花

放上鐵板加熱
蜆湯味道清甜
配上秋葵十分清爽
然後職員會在你面前剪開
一剪開,煙就會散出黎
超級夢幻

• 日本十勝豚肉厚切
  • 紙包蜆湯
  • S2 特色黃金炒飯
2018-09-16 232 瀏覽
老爸話要食特別菜式,他一出金口,我又點敢怠慢,馬上諗下食乜。其實我都帶他吃過不少特式菜,真係有點傷腦筋.....立刻看看 Openrice,就揀到了!一於鐵...板...燒...店子門面以黑色為主調,門口掛上紅紅的日式大燈籠,在這街巷特別搶眼。走進內裏,滿有和風色彩,牆上掛了菜式木牌、日本布簾、日本酒、日式扇子等等,裝潢富心思。座位不多,有三四張二至四人枱,還有一張八人的鐵板吧枱,而這必是我首選位置,幸兒能坐在此邊吃邊欣賞師傅的表演。還未點菜,先來一杯青檸花旗蔘茶,甘甘地,很順喉,邊喝它邊吃鐵板真是最佳配搭,撲息所有火熱,喉嚨很舒服呀!看看餐牌,有五款套餐和單品菜式,分別有海鮮、肉類、飯類和爐端燒,仲有海膽菜式,選擇好豐富。選了兩個套餐,一是海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐 ($780/一人前),另一是美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪 ($450/一人前),兩款都有九道菜,菜式大致相同,只是主菜有別。******************************沙律 Salad煙燻鴨胸沙律盛合杯以一隻雞尾酒杯盛載,顯得高貴。有清爽的生菜、甘荀絲、洋蔥 和青瓜,配上嫩滑的豆腐 和鹹香的煙鴨胸,
青檸花旗蔘茶
沙律 Salad
煙燻鴨胸沙律盛合杯以一隻雞尾酒杯盛載,顯得高貴。有清爽的生菜甘荀絲、洋蔥 青瓜,配上嫩滑的豆腐 和鹹香的煙鴨胸,拌入少少甘香的胡麻醬,不錯!
刺身 Select Assorted Sashimi
本應是三點刺身,有三文魚、牡丹蝦 和魷魚,但我倆都不吃魷魚,免得浪費。兩款刺身都很新鮮,三文魚 油脂分佈平均,肉質柔軟油潤;牡丹蝦 肉質微爽彈,且富黏性,而大蝦頭還滿藏甘鮮的蝦膏,正!
北海道黑松露帆立貝
海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐 ($780/一人前)三道主菜 Main陸續出場,先來北海道黑松露帆立貝 Hokkaido Scallop,雖算不上非常肉厚肥美,但肉嫰兼帶點彈性,味道鮮味,配上幽香的黑松露,不錯!
招牌脆皮煎鰻魚製作特別
招牌脆皮煎鰻魚
接着是招牌脆皮煎鰻魚 Eel,一道驚喜之作,此製作是首次品嚐。師傅不單止把鰻魚 煎香,還把它加壓,壓至魚皮成薄片,極之脆卜卜,而魚肉還保持嫩口,富有肉汁,真係令人吃得好滋味,難怪是招牌菜之一。
鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦
壓軸出場是鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦 Lobster。嘩嘩嘩!火光熊熊,燒的慶烚烚,單單睇這場製作已值回票價。原隻龍蝦 已斬件,易於進食,面頭舖滿芝士溶,拉出長長的芝士絲,好誘人。
鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦
這隻龍蝦 好有份量,又大又肉厚,肉質鮮橙彈牙,優質!配上海膽醬芝士,既鹹香又帶些焦香,但味道剛好,不失龍蝦 原有鮮味,真係教人回味。
西京醬煎煮銀雪魚
輪到美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪($450/一人前),先上西京醬煎煮銀雪魚 Grilled Cod Fish With Soya Bean
Paste
,煎煮得金黃,放在經燒過的西京醬 上,香氣四溢。魚肉潔白且片片分明,相當鮮嫩,亦滿有魚香,而且烹調入味,鹹鮮有至,吃時再蘸上西京醬,味道會更香濃,滿意!滿意!
北海道二本蟹爪 及香煎牛脷
北海道二本蟹爪 Erben Crab Claw就同香煎牛脷Grilled Beef Tongu 同時上碟。蟹爪 色澤亮麗,柔軟鮮甜,正!牛脷 厚度適中,相當嫩口,但亦有咬口,味道鹹香,單食已不錯,再蘸上旁邊的蘋果蓉,酸酸甜甜,同樣好吃!
美國薄燒牛肉
美國薄燒牛肉 Angus Sliced Beef Roll 指定5成熟,肉質腍嫩兼油潤,牛味香濃,中間捲入蔥花 炸蒜片 ,配搭一流。
S2特色黃金炒飯
食事Rice or Noodles
有飯和麵選擇,大家都選了S2 特色黃金炒飯 S2 Fried Rice,一碗配松葉蟹肉,而另一碗則配蟹膏。別以為炒飯容易,看着師傅多個不同的炒弄動作,要快、靚、正,就知並不簡單,在鐵板上炒飯是很需要技巧!
S2特色黃金炒飯
米飯 粒粒分明,炒得乾身而不油膩,加入雞蛋蔥花。個人較喜歡加入蟹肉,吃落豐富啲;而老爸就讚伴上蟹膏,味道鹹香。不過,大家都略嫌胡椒 味較重。
湯 Soup
輪到S2 鐵板紙包蜆湯出場,究竟點在鐵板上煮湯?原本以一個耐熱的玻璃膠紙包裹,並放在鐵板中加熱,很有趣!湯身清澈,完全沒有油光,內有不少爽滑的昆布、滑嘟嘟的豆腐、爽口的秋葵 冬菇,當然不少得鮮嫩的蜆肉,味道清新,好喝!
炒野菜
炒野菜和焗雜菌 Fried Vegetables
各選一,一同共享。師傅三兩下功夫便把野菜送上我面前,厲害! 有椰菜 荀 兩種材料,雖不算豐富,但保持鮮嫩爽口,而且少油少鹽,正合我口味。
焗雜菌
焗雜菌也不錯,熱辣辣上枱,滿有菇香。選用了多款野菌,包括金菇、冬菇、雞脾菇、秀真菇 等,很豐富。全部都焗得合宜,保持爽口,而牛油的份量亦適中,不失菇香。
雪糕泡芙
甜品 Dessert
雲呢拿雪糕泡芙,凍冰冰,一解剛才鐵板的火熱,很適合。
今晚能坐在板燒枱旁的最佳位置,有幸邊品嚐邊欣賞,太棒!看着師傅一人負責全場,但仍處之泰然,從容不迫,而且每上一道菜的時間都很準,每位客人都能品嚐到每道菜最佳時刻。師傅盡顯功架,令大家大為讚賞,而我也要向師傅說句:謝謝,辛苦晒!
2018-09-13
$676.5 (晚餐)
青檸花旗蔘茶
炒野菜
2018-09-13 442 瀏覽
今日老公放假接我放工,係我問佢食咩之前佢已經諗好左仲book埋,要比個讚佢👍🏽☺如是者就黎到呢間居酒屋,餐廳嘅位置有點偏僻,街道人流唔算多,多數嘅鋪頭都已經關門。居酒屋門前放左個好大燈籠,紅噹噹十分搶眼,一睇就知道我地已經到左目的地。當時時間尚早,未到7點鐘唔算多客,店內裝修十分別緻,頗有親切感。一坐低侍應就即捧上香味獨特嘅熱茶,味道十分可口,問返侍應先知呢杯係蔘蜜青寧茶,未開始食野,杯茶已經為餐廳加分👍🏽👍🏽今次我點左個日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐$ 450/一人前,個set份量好足,小女子一人食唔曬要老公幫手😁頭盤:沙律煙燻鴨胸沙律盛合杯個沙律配上麻醬,同裏面嘅鴨胸同素菜配料好夾,清新得黎又唔會比麻醬搶曬風味👍🏽三點刺身刺身有三文魚,八爪魚同大蝦,刺身好新鮮,隻大蝦刺身好好味😁主菜: (有三款👍🏽👍🏽 對於我呢啲心大心細咩都想試下嘅人岩曬😉)北海道松葉蟹脚以鐵板燒料理嘅蟹腳嘅香味係格外突出,配上黑椒,另成個菜色嘅味道更加突出,蟹味香濃👍🏽👍🏽香檳焗岩蠔呢款岩蠔食兩隻真係唔夠,太好味😆 岩蠔伴上煙肉同蝦米,各自嘅風味互相融合,加上師傅出色嘅火喉控制,另成個菜式更加完美! 惹味可口,

今次我點左個日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐

頭盤:
沙律煙燻鴨胸沙律盛合杯

三點刺身
刺身有三文魚,八爪魚同大蝦,刺身好新鮮,隻大蝦刺身好好味😁

北海道松葉蟹脚

香檳焗岩蠔
呢款岩蠔食兩隻真係唔夠,太好味😆 岩蠔伴上煙肉同蝦米,各自嘅風味互相融合,加上師傅出色嘅火喉控制,另成個菜式更加完美! 惹味可口,好想再要多份😭

日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋
另一驚喜菜式,十勝黑豚相信好多為食一族都聽過,黑豚用以鐵板料理,其風味自然突出,而且肉質腍口而多汁,加上肉身附有少量脂肪,令肉味更香濃,入口即溶。🤤

S2特色黃金炒飯黑松露
去到呢個位己經開始飽肚,但呢個炒飯有好香濃嘅黑松露味,不得不試,而家師傅出手大方,炒飯上見倒不少黑松露呢😆

S2鐵板紙包蜆湯
呢個做法十分特別,高湯以高溫袋裝住,放上鐵板加熱,蜆湯味道清甜,配上秋葵十分可愛☺

其後仲有燒野菜同甜品但小女子已經見頂了🤣 照放相曬一下吧

餐牌

同老友幾個月冇見, 原本約左星期日出黎食返餐聚聚, 不過新聞話星期日好有機會打風, 所以今日whatsapp老友打算改期, 老友話擇日不如撞日, 結果我地約實放工係佐敦等, 兩個老友鬼鬼撐枱腳。😁老友係佐敦返工, 對附近美食可以如數家珍咁逐一介紹俾我聽, 佢知我鐘意食龍蝦, 帶左我去位於偉晴街呢間S2鐵板燒, 原來呢間S2鐵板燒同中環專賣海膽料理嘅S2 Kitchen係同一集團, 而且係老闆兼主廚樂師傅親自主理, 質素肯定有保證唔怪得老友會咁極力推介啦。😙我地6點半已經到餐廳, 不過已經有其他客人比我地更早到, 7點之後就相當多人, 餐廳唔大間, 鐵板燒廚房採用開放式設計, 主廚亦非常主動同客人溝通, 店內氣氛都幾熱鬧。我地點左一客龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐, 另外加左幾款食物, 老友話呢度嘅一人前套餐份量超豐富, 一人一份一定食唔哂。😆海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐 $ 780/一人前煙燻鴨胸沙律盛合杯套餐前菜除左有刺身之外, 仲有呢個沙律盛合杯, 新鮮爽脆嘅沙律菜配上味道濃郁嘅煙燻鴨胸, 加上酸酸甜甜嘅醬汁, 非常醒胃。😊三點刺身刺身有三款, 三文魚幾肥美, 赤蝦好大隻, 蝦肉爽

海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐 $ 780/一人前

三點刺身
刺身有三款, 三文魚幾肥美, 赤蝦好大隻, 蝦肉爽滑彈牙, 加上八爪魚刺身, 呢款前菜份量都唔少。

鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦
用海膽醬炮製嘅焗龍蝦我都係第一次食, 師傅燒製龍蝦時已經火焰沖天, 濃濃嘅芝士味芳香撲鼻, 海膽, 芝士混上沙律醬呢個醬汁既鮮甜又帶有咸香, 配上鮮嫩爽口嘅龍蝦肉, 味道層次十分豐富, 而且足足用上一隻原隻龍蝦, 份量超多, 唔怪得老友話要share食呢個一人前嘅龍蝦餐。😆

北海道黑松露帆立貝
用鐵板燒香嘅北海道帆立貝本身鮮味已經好濃, 再加上黑松露, 一放入口, 整個口腔都充滿鮮味。😋

招牌脆皮煎鰻魚
熟嘅魚我唔太喜歡食, 不過老友大讚呢款煎鰻魚皮脆肉嫩, 所以我都試左少少, 魚肉果然非常嫩滑, 唔錯。👍

S2特色黑松露黃金炒飯
師傅非常大方, 呢個黃金炒飯加左超多黑松露, 基本上每啖都可以食到黑松露, 炒飯炒至顆粒分明, 帶有蛋香。👍

S2鐵板紙包蜆湯
用高溫紙包裹放上鐵板燒製嘅蜆湯非常清甜, 加上秋葵同菇, 味道好夾。

燒野菜
食埋呢個野菜同甜品我已經好飽, 另加嘅食物老友好努力食, 之後都仲要打包, 呢個一人前嘅龍蝦餐份量果然相當豐富。👍😆
燒野菜

精選季節性甜品
精選季節性甜品
2018-09-12
2018-09-11 219 瀏覽
前幾晚同朋友係佐敦幫襯左一間日式鐵板燒。餐廳位置唔係太當眼,所以餐廳門口就特別放左個大大個的紅燈籠,非常搶眼。 餐廳內地方唔係好大,但就處處都充滿小心思同埋日本風味。 一坐底職員就先黎送上一杯非常特別的青檸花旗蔘熱茶。 新鮮的青檸加入熱辣辣的花旗蔘茶再焗一焗,味道甘甘的蔘味之中又帶有青檸的清新香味,都幾特別。 餐廳內有多款唔同價錢的套餐,有主打牛肉、海膽、豚肉、龍蝦等唔同的套餐選擇。朋友喜歡食牛所以選擇和牛套餐,而我最終就揀左 "日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐 HHD450/人前"。包括有沙律刺身:煙燻鴨胸沙律盛合杯+刺身三盛 沙律裡面有滑嘟嘟的冰涼滑豆腐、車喱茄、沙律菜同埋充滿煙燻香味的肥美鴨胸肉。而醬汁就用左香濃的芝麻醬。 刺身三盛包括有三文魚、八爪魚同埋蝦刺身。三款刺身都ok新鮮,特別係蝦刺身原來都幾大隻。  主菜:海道松葉蟹腳蟹腳size中等,但都幾多肉食,蟹肉飽滿而且味道都幾鮮味,仲帶有淡淡的海水鹹味。  主食:香檳焗岩蠔生蠔唔算大隻,但味道同口感都幾好。蠔兩面都煎過黎先焗,所以入口都幾香幾入味,甜甜地口感仲軟軟地,咬落有少少爆漿感,唔會過熟。配菜仲有脆卜卜的煙肉,口感

餐廳內地方唔係好大,但就處處都充滿小心思同埋日本風味。

包括有沙律刺身:煙燻鴨胸沙律盛合杯+刺身三盛

主菜:海道松葉蟹腳

主食:香檳焗岩蠔
生蠔唔算大隻,但味道同口感都幾好。蠔兩面都煎過黎先焗,所以入口都幾香幾入味,甜甜地口感仲軟軟地,咬落有少少爆漿感,唔會過熟。配菜仲有脆卜卜的煙肉,口感越0趙越香!

主菜:日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋
豚肉粒由於厚切的原故,所以比較大粒,但師父的火喉控制得剛剛好,豚肉唔會過老而導致口感硬。黑豚肉肉質軟而易咬,肉汁豐富,而且肉味仲濃郁,確實係幾好!配上黑醋,即時可以解去唔少的油膩感。

食事:S2特色黃金炒飯
簡簡單單的蛋炒飯,食落味道原來都唔錯。飯粒都算粒粒分明唔會好油或好爛,雞蛋同蔥花味都好香,最後加入左黑松露一齊炒,成碟飯的味道即時豐富唔少。

清清地的的S2鐵板紙包蜆湯,飲落好舒服。甜甜地的鰹魚湯底加入海藻、蜆、冬菇同埋秋葵,沒有多餘的油脂,飲落感覺健康又清甜。

充滿牛油香的牛油焗雜菌,正!雜菌全部都好新鮮又有口感,除左牛油味外,菌味都好香。

甜品: 雲呢拿雪糕口味的泡芙
2018-09-08 39 瀏覽
食咗S2既人應該對中環果間S2 kitchen唔陌生,但原來S2係佐敦仲有間鐵板燒!叫咗2個套餐,分別係十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐 ($450/ 1人前) 同海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐 ($780/ 1人前) 頭盤先有一個刺身拼盤,有蝦有三文魚有八爪魚,仲有煙鴨胸沙律。十分清新~香檳焗岩蠔,平時唔食蠔既我都俾佢吸引到,呢個有蝦乾既香味,帶點微辣十分惹味!🤤北海道松葉蟹腳,啲蟹腳全部都整得好鮮甜美味😻 食幾多都唔夠。黑豚肉厚切配意大利黑醋,呢個豚肉比我想像中更高質更好食!食落係超級冧身,亦保留到應有既肉汁同口感。個汁帶點微甜微酸,好開胃又唔會漏。鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦,龍蝦好足料,份量好大~~ 芝士海膽醬舖滿哂成隻龍蝦😻 龍蝦好鮮甜彈牙!!北海道黑松露帆立貝,呢度既海鮮全部都不錯,好新鮮。帆立貝好甜,冇黑松露一樣咁好食。招牌脆皮煎鰻魚,煎得係幾香,個汁都好正。但鰻魚食落比較多骨,如果轉第2種魚會更好,例如比目魚。另外散叫咗2串牛舌 ($48/ 1串) 係我食過最好食既牛舌,好香好彈牙,燒得唔乾仲有肉汁。套餐當然唔只呢啲!仲有炒飯同蜆湯,以雪糕泡芙為呢個晚餐作為完滿既終結☺️

2018-09-06 60 瀏覽
佐敦的幾條食街一向都以燒物聞名,但近排上火但又想吃肉,就試試鐵板燒吧!看到門口這間S2挺有風格,一進去,裝修蠻特別的,日本風格!我們二人選擇了不同的套餐,一個以肉主題,另一個就以海鮮為主!菜色有很多,應該够飽吧,果然最後挺着肚子走😂😂這裏的茶很有特色,應該是用了青橘子用熱水沖,應該是可以降火的吧!很出奇地,添了10次水有濃濃的橘子香!先來前菜碰,鴨胸沙律和三色刺身,新鮮😍最意想不到,這隻毛蟹還挺大隻的,很鮮甜,加上牛油香噴噴!燒牛肉,裏面大量蔥花香口,沒有半點油膩感👍雞扒煎得皮脆肉嫰,羊架就是夠so 才惹味,牛舌是厚切的,份量挺多😌😌第一次品嚐到銀鱈魚這樣的烹調方法,很特別,賣相一流,醬汁甜甜的,與銀鱈魚很配最後還有一碗花甲海帶湯,清清的,喝完一大碗,有一個圓滿結局的感覺😍😍鐵板燒就是每一道菜都剛剛好,自己焼一定會有點失手吧!喜歡喜歡!
看到門口這間S2挺有風格,一進去,裝修蠻特別的,日本風格!

菜色有很多,應該够飽吧,果然最後挺着肚子走😂😂

很出奇地,添了10次水有濃濃的橘子香!

先來前菜碰,鴨胸沙律和三色刺身,新鮮😍

最意想不到,這隻毛蟹還挺大隻的,很鮮甜,加上牛油香噴噴!

燒牛肉,裏面大量蔥花香口,沒有半點油膩感👍

2018-09-03
2018-09-05 25 瀏覽
老友由外國返黎, 諗住出黎聚聚.佢話好掛住鐵板燒, 我就問下同事有咩好介紹啦, 結果同事介紹下, 去左佐敦既S2鐵板燒. 餐廳真係幾full, 所以book唔到bar台位望住廚師整野食, HAHAHA..還好, 我地可以坐一旁靜靜傾下計. 餐廳有幾款套餐選擇, 而我就揀左 ”美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪” $450/一人前 沙律 – 煙燻鴨胸沙律盛合杯 先來煙燻鴨胸沙律盛合杯, 酸酸的沙律菜配煙燻鴨胸味道不錯, 好開胃. 三點刺身 有牡丹蝦、三文魚、八爪魚. 三款刺身都幾新鮮. 牡丹蝦好大隻.八爪魚爽口. 主菜 – 西京醬煎煮銀雪魚銀雪魚煎得好香, 肉質滑嫩, 配西京醬味道唔錯! 北海道二本蟹爪配香煎牛脷 北海道蟹爪幾鮮味, 可惜細隻左D, 呵呵~牛脷厚切, 口感不錯, 配以柚子醬汁, 感覺清新. 美國薄燒牛肉 牛肉中間夾住滿滿既蔥, 好香! 牛肉味濃, 燒得好香, 正! 食事 – S2特色黃金炒飯 黃金炒飯炒得幾香, 粒粒飽滿, 仲好香黑松露香味.S2鐵板紙包蜆湯 &燒野菜食到呢度已經好飽, 仲有蜆湯同燒野菜..HAHHAAA 甜品最後唔少得既甜品泡芺, 好滿足!
老友由外國返黎, 諗住出黎聚聚.

沙律 – 煙燻鴨胸沙律盛合杯

先來煙燻鴨胸沙律盛合杯,
酸酸的沙律菜配煙燻鴨胸味道不錯,
好開胃.

三點刺身

有牡丹蝦、三文魚、八爪魚.
三款刺身都幾新鮮.
牡丹蝦好大隻.
八爪魚爽口.

主菜 – 西京醬煎煮銀雪魚

銀雪魚煎得好香, 肉質滑嫩, 配西京醬味道唔錯!

北海道二本蟹爪配香煎牛脷

北海道蟹爪幾鮮味, 可惜細隻左D, 呵呵~
牛脷厚切, 口感不錯, 配以柚子醬汁, 感覺清新.

美國薄燒牛肉

牛肉中間夾住滿滿既蔥, 好香!
牛肉味濃, 燒得好香, 正!

食事 – S2特色黃金炒飯

黃金炒飯炒得幾香, 粒粒飽滿, 仲好香黑松露香味.

S2鐵板紙包蜆湯 &燒野菜

食到呢度已經好飽, 仲有蜆湯同燒野菜..HAHHAAA

甜品

最後唔少得既甜品泡芺, 好滿足!
2018-09-03 214 瀏覽
上次與弟弟吃過同一集團的海膽宴,覺質素不錯,今天便與爸爸來吃鐡板燒,因他一直也挺掛住在日本吃的鐡板餐。餐廳同樣位置不多,如想看師傳廚藝,也可選擇坐在bar枱,但油煙確會較多呢,也辛苦了師傳。店方提供數款套餐,由$450-$1000以上不等,按個人喜好選擇。今晚便與爸爸選來兩個套餐試試。每個套餐的前菜後菜甜品都大致相同,主要主食材不同,價錢也分別於此。沙律是煙燻鴨胸沙律杯,作為前菜剛好,兩片鴨胸肉,有鹹香,沙律菜爽脆。刺身有三款,包括八爪魚,三文魚和甜蝦,爸爸表示還不錯。紐西蘭羊架配香煎脆雞扒相對來說有點遜色,羊架偏細,肉帶嚼口;雞扒外皮確實香脆,但肉質不夠滑身,而且醬汁偏鹹,吃了一口也不停想喝水,味道有點太重,或是我吃不慣太重口味的。北海道原隻毛蟹相信是今晚的重頭戲! 毛蟹真的較少吃到,要把肉拆開也要小心一點,因為外殼是帶刺的呢! 蟹肉不多,但肉味鮮甜,蟹膏香濃,爸爸很喜歡呢! 拆蟹腳時確實需要多一點耐性! xp帆立貝一粒頗為厚肉,燒得很香,仍保持到軟嫰又不失咬口,湯汁更是甜美呢!到另一個套餐。銀雪魚擺盤精緻,小小一塊魚,魚肉口感相當嫰滑,燒得香口,但稍嫌偏油了一點。北海道二本蟹爪與香

刺身有三款,包括八爪魚,三文魚和甜蝦,爸爸表示還不錯。

北海道二本蟹爪與香煎牛脷一起上碟,原來蟹爪是細小的蟹鉗肉,店家已細心地為我們開了殼,方便我們吃用。蟹爪是輕微燒煮過的,幾添香口。牛脷相當厚身,質感軟腍之餘亦不失咬口,味道濃郁,配上柚子醬帶一份甜美,很好吃!
美國薄燒牛肉有驚喜! 點了五成熟,牛肉薄嫰,肉質軟腍,味道香濃;加上內裡捲住滿滿的炒香蒜,增加脆口感,味道層次相當豐富呢!
黃金炒飯配和牛充滿蛋香的炒飯,和牛粒不算多,但味道不錯,也是稍為重味了點。最後飽得連麵也叫店員不用上了。
紙包蜆湯相當特別,是第一次吃這樣的湯包,還有豆腐和秋葵,湯頭甜美,一洗膩滯。
焗雜菌份量也不少,菇身香口爽脆,不錯!還有雜菜,稍為油膩點。
甜品雪糕泡芙,甜美的完結。

爸爸表示很滿意,身飽足,心滿足。
呢間鐵板燒地方不大。但由此是晚客人不多,所以感覺又不會太逼。加上我們一行三人坐了四人位,所以坐得都算舒服。特別想一讚是晚主要serve我們的一位女侍應,她親切有禮,令我們感到好窩心但忘了留意/問她的名字美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪餐($450/人)入面:銀雪魚最好,魚肉嫩滑,吃下去甜甜的。美國薄燒牛肉叫了五成熟,吃下去好香。燒牛舌是厚切,但都完全不靭!北海道蟹爪就沒有太特別。感覺良好,加一後約500/位,很化算當然稱不上,間中一次吧
呢間鐵板燒地方不大。
但由此是晚客人不多,所以感覺又不會太逼。
加上我們一行三人坐了四人位,所以坐得都算舒服。
但忘了留意/問她的名字

美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪餐($450/人)入面:
銀雪魚最好,魚肉嫩滑,吃下去甜甜的。
美國薄燒牛肉叫了五成熟,吃下去好香。
燒牛舌是厚切,但都完全不靭!

北海道蟹爪就沒有太特別。
感覺良好,加一後約500/位,很化算當然稱不上,間中一次吧