2021-12-05 635 瀏覽
每次經過,都好想入去試吓,因為見到餐廳環境唔錯,餐牌圖片又幾吸引⋯但又成日都好多人,唔想等位,所以好多時都冇試⋯咁啱今次晚餐時段唔洗等位,咪入去試吓囉,點知就中伏了😂😂 不過個中伏,又唔係話食物好差⋯但我們自己大鄉里啫😂原來人哋係高級餐廳,有分會員同唔會員的價錢⋯一開始冇留意,一坐低侍應問我是否會員?我話唔係⋯之後認真睇睇個餐牌,原來分兩個價錢? 仲要唔係會員(貴)一陪價錢😨我O哂咀😂 立即問吓點可以做會員啦😵‍💫點知⋯⋯原來又要比$1500入會費?即係⋯我第一次嚟,都唔知你啲嘢好唔好食?就要跌左$1500比你先?😅真係唔好意思,有一刻想起身走人😂😂不過算啦,緊係唔會啦⋯唯有試下先啦😓點知⋯⋯⋯個意大利粉真心差!唔應該出現在這類餐廳中😂我們冇乜食過⋯最後打包外賣🥡回家比老公食,但我老公話$50都比多佢😂大家千祈唔好試呀!

炸雞
炸雞
鵝肝帶子意大利飯
意大利飯
肉醬意粉
難食到我哋冇乜食過😂
2021-11-02 798 瀏覽
Ruby Tuesday係香港開左十幾年, 最初期時我係沙田食, 當時算係一間比較高級既餐廳, 食物質高, 而事隔多年再去食, 今時今日質素已經不同, 未能確認是否每間質素不一定真係下降🩸1/ 三文魚沙律 - 呢個okay, 呢項食物只要食材新鮮其實都唔會輸2/ Rib - 肉質粗糙而且乾, 汁味完全留於表面3/ 白汁香草雞肉薈飯 - 肉一樣粗糙, 好似食柴皮咁如果要求飽肚冇問題, 但主要係呢個價錢如果唔join佢地member其實真係唔低食, 我諗冇咩事我都唔會特登去食喇😅

2/ Rib - 肉質粗糙而且乾, 汁味完全留於表面

3/ 白汁香草雞肉薈飯 - 肉一樣粗糙, 好似食柴皮咁

2021-09-24 958 瀏覽
今日去開荃灣,係商場行街順便食飯DONKI無野岩食,落左樓下1樓Ruby Tuesday叫左主菜同燒骨食,水準依舊唔錯薯條配BBQ醬燒肋骨 即叫即燒,15分鐘左右上菜半份燒肋骨都有5支骨,2個人食岩岩好,仲要配多即炸薯條同蔬菜!燒得好脆口,個BBQ醬酸酸地又夠濃郁,幾惹味,肉又夠多松露忌廉意大利飯配炸魚柳 一整片魚柳放左飯上, 幾大片又厚身,咬落都幾有嫩滑,魚肉外脆內嫩燴飯口感,軟綿綿,啖啖松露醬香 巴馬火腿配溫泉蛋意粉 忌廉汁煮意粉,中間打多隻溫泉蛋比你,食個陣拌勻佢,蛋汁味濃又夠滑溜巴馬火腿夠咸香食落味道豐富不少小食係炸洋蔥圈 好香口$500荃灣大河道100號海之戀商場1樓1013號舖
今日去開荃灣,係商場行街順便食飯
DONKI無野岩食,落左樓下1樓Ruby Tuesday
叫左主菜同燒骨食,水準依舊唔錯
薯條配BBQ醬燒肋骨 即叫即燒,15分鐘左右上菜
燒得好脆口,個BBQ醬酸酸地又夠濃郁,幾惹味,肉又夠多
松露忌廉意大利飯配炸魚柳
燴飯口感,軟綿綿,啖啖松露醬香
巴馬火腿配溫泉蛋意粉
巴馬火腿夠咸香食落味道豐富不少
小食係炸洋蔥圈 好香口
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1013號舖
2021-09-19 599 瀏覽
上次食過一次之後都覺得唔錯 見仲有好多唔同既選擇 可以再黎食下唔同既野 上次食晚餐 今次就食午餐 不過個餐牌就一模一樣 午餐唔算太多人食 唔洗等位就可以入座 上次食過個豬鞍架麻麻地 今次就俾多次機會佢 再食多次 點知今次係好食過上次好多 食落肉質係好嫩滑 仲有好多肉汁 好juicy 唔會好似上次咁又鞋又硬 同埋今次既賣相係令過上一次另外仲叫左個牛柳配鵝肝 揀左七成熟 牛柳都算正常份量 不過就覺得有少少過熟左啲 食落啲肉好鞋 下次應該揀五成會好啲 不過上面舊鵝肝就真係唔錯 入口即溶 係細舊左少少 仲有佢配埋個個焗薯真係好好味 飲品叫左杯大既珍寶MegaSize黎兩個人一齊飲 今次呢杯係黑加侖子味 入面仲有啲生果 個底仲有啲粒粒 飲落會有啲口感 呢杯幾清新 真係好大杯整體黎講 今次個豬鞍真係好好味 係個牛柳麻麻地 下次會再黎試其他野 值得一試

豬鞍架
牛柳配鵝肝
豬鞍架
2021-08-15 883 瀏覽
以前經過荃灣廣場都一直未食過呢間餐廳 到宜家佢地搬左去海之戀商場之後 行完Donki係必經之路 一直都好想試 但睇落價錢唔平 原來做會員就可以有半價優惠 咁樣既話都幾抵食 唔怪得長期都咁多人食 今次難得上網見到有優惠就拿拿林黎試下 餐廳都好大 大部分都係卡位 坐落好闊落好舒服 黎得呢度多數都係食扒 但佢餐牌都有唔少選擇 有意粉有飯有漢堡包有沙律 仲有好多小食 選擇真係有太多 不過我地黎之前已經揀好左今次要食扒我地叫左一個特級肉眼扒跟薯條 汁可以揀黑椒汁同埋蒜蓉牛油 仲有一個唔記得左係咩汁 另外薯條仲可以揀焗薯或者薯蓉 肉眼扒我地揀左七成熟 賣相好令 塊扒有坑紋 厚度正常 塊扒既Size都係正常開頭以為會好大塊 一個人食岩岩好 肉眼扒都有牛味 不過係有少少鞋 薯條係粗薯條 炸到熱辣辣金黃色好好味 另外仲有啲炒雜菜另外仲叫左個穀飼豬鞍架 呢個一定係跟薯蓉 配埋個蘑菇汁 賣相又係好令 有坑紋 都幾厚身 食落肉質好嫩 唔會好鞋身 仲有好多肉汁 好juicy好好味飲品叫左杯Tropical Sunrise 係一杯橙汁黎 佢係有兩個Size揀 一個係正Size 另一個係Jumbo 我地揀左正常Si

飲品叫左杯Tropical Sunrise 係一杯橙汁黎 佢係有兩個Size揀 一個係正Size 另一個係Jumbo 我地揀左正常Size 我地覺得已經夠晒大杯 見到人地飲Jumbo真係好大杯 呢杯野飲賣相好令 味道唔錯 不過我地覺得就甜左少少 最底下仲有啲果肉 幾好味

整體黎講 環境好大好舒服 價錢合理 食物幾高質 會再黎試下其他食物 好多都好吸引 最值得一讚既係餐廳既員工服務態度好好 好有禮貌 值得一試
特級肉眼扒
Tropical  Sunrise
2021-08-08 653 瀏覽
Had a veggie portobello fajitas and a chicken salad. The fajitas is well seasoned but the portion is really tiny for that price. it is not filling at all. The salsa sauce is refreshing but again quite small. They give you 4 small wraps go to with the fajitas. The chicken salad with lemon dressing is ok. It's consistent. The chicken is moist. A coke would cost you $56 which is definitely a ripoff. But the server is quite attentive and kind even we didn't join the membership in the end.
因為早幾日喺尖沙嘴分店發現嗌午市套餐平過用6折coupon,所以趁今日coupon到期前再嚟食,但就試下海之戀分店嘅晚市。🍽早幾日打嚟book,3大1小,職員有問需唔需要BB櫈,然後照舊早一日會有SMS提你保留定取消訂位📲本身book晚上8點🕗,7點55分到場報到,點知等到8點15分都未有位坐,原因係前台得一個女仔,佢已經好努力,又要聽電話📞、處理walk-in、處理已訂枱客人、編排枱、打電話比no show客人等等等等無數嘅職責,睇見佢都辛苦🥺但後場又無人幫到佢,大家只能默默地等,當然少不免有客人會嘈啦,成棚人喺門口圍住佢,但佢都好好態度去解釋,所以錯不在佢,錯在店長嘅人手分配安排。好啦終於有位坐啦😮‍💨安排咗張梳化卡位。今次叫咗7個嘢食1個甜品😌1. 經典燒排骨半份 $118因為張coupon除咗有6折外,仲可以以優惠價$118換到半份ribs😍2. 焗薯皮🥔煙肉x蘑菇 雙併$148小朋友從來食過薯皮,食唔慣所以放棄咗,大人就覺得好好食,唔會太燶👌🏻個忌廉變咗小朋友用嚟係咁搽麵包🍞3. 珍寶蟹肉🦀芝士通心粉 $308本身諗住叫卡邦尼意粉,點知得午市先有,咁叫小朋友揀就揀咗呢個通心粉
好啦終於有位坐啦😮‍💨安排咗張梳化卡位。

今次叫咗7個嘢食1個甜品😌
1. 經典燒排骨半份 $118
經典燒排骨半份

2. 焗薯皮🥔煙肉x蘑菇 雙併$148
焗薯皮

3. 珍寶蟹肉🦀芝士通心粉 $308
本身諗住叫卡邦尼意粉,點知得午市先有,咁叫小朋友揀就揀咗呢個通心粉。同預想之中一樣,小朋友一食蟹肉就變咗樣😂個通心粉略嫌有啲硬,份量比較少,蟹肉就比例上係多,難怪原價會3舊水。🤫
珍寶蟹肉芝士通心粉

4. 穀飼豬鞍架 $388
煮到好軟身,易入口,略嫌肥肉都多🐽冇得揀醬,必配蘑菇汁。

5. 10安士封門牛柳 $388
叫咗五成熟,配蘑菇汁,上菜後再叫咗個黑椒汁試下,我本身對牛柳無咩太大興趣,另外2位大人極速清哂🐮
10安士封門牛柳

6. 芝士煙肉焗薯🥔 $58
無咩特別,牛油🧈可以再多啲,所以我哋再另外加咗
芝士煙肉焗薯

7. 蒜蓉多士5片🍞 $58
唔記得影相,但好好好好食😍一改我對蒜蓉多士嘅觀感,從來都覺得蒜蓉包係硬、燶、凍,RT呢個真係一流!又軟身,又唔燶,蒜蓉份量適中,唔會多到食到口臭😷下次嚟必定再嗌!

8. 濃情朱古力🍨 $188
食到好飽都要挑戰下呢個甜品,其實本身想嗌兒童餐嘅班㦸,但職員話無貨,小朋友又好想食甜品,就順道挑戰下🤣
有2球雲呢拿雪糕🍦大量cream同大大舊brownie,brownie幾有誠意,有朱古力醬做夾心,不過好食還好食,真係食唔哂🙈
見到隔離枱一對情侶💑密密食都覺得厲害🙊
濃情朱古力

9. 🍹飲品方面再試多次Ruby’s Cream Blast Smoothies $68,但今次叫佢走香蕉,小朋友終於肯飲啦🥳

順帶一提,每個主菜嘅配菜都好好食,主要係舊牛油薯茸,好好味😋紅蘿蔔🥕都好甜,小朋友肯食👧🏻

最後埋單6折咗大約$1,300,以3大1小嚟講性價比算高。問咗職員,冇coupon嘅話都有其他信用卡💳優惠有7折。咁當然啦~你做會員嘅話係有半價添😉

2021-07-31
珍寶蟹肉芝士通心粉
10安士封門牛柳
濃情朱古力
2021-07-28 536 瀏覽
會員關係,想大吃大喝一番,總會走這到吃東西!叫支酒都半價真係超抵呀⋯⋯牛扒一定冇得輸⋯⋯和牛漢堡也是正!今晚三件扒丶漢保加蝦小食食,大滿足!由於次次叫意粉都一般,所以已經放棄了
會員關係,想
大吃大喝一番,總會走這到吃東西!
叫支酒都半價真係超抵呀⋯⋯
牛扒
一定冇得輸⋯⋯
和牛漢堡也是正!
今晚三件扒丶漢保加蝦小食食,
大滿足!由於次次叫意粉
都一般,所以已經放棄了
炸芝士
一向都覺得呢到嘅野食夠晒份量🤩今次獲邀去試佢地七月嘅限定18𝒐𝒛牛扒 好興奮🥰.📌18𝒐𝒛 𝑼𝑺𝑫𝑨 𝑩𝒐𝒏𝒆-𝒊𝒏 𝑹𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆平時食扒多數都係8-12𝒐𝒛呢塊扒上枱真係嚇親 好大塊🤣燒得好靚 有坑紋🔥牛扒叫咗五成熟😆肉質都算嫩嘅 食落幾𝒋𝒖𝒊𝒄𝒚 牛味都濃 不過近骨位就有啲老🐮同埋扒塊都幾肥吓 有差唔多1/4都係肥膏所以食落有啲膩🙈旁邊嘅雜菜係白烚嘅 都幾清甜冇乜調味 可以平衡返個牛嘅油膩感😎七月𝒐𝒓𝒅𝒆𝒓仲可以飲添可口可樂🥤想食嘅你快啲去喇😚.📌𝑭𝒐𝒖𝒓-𝒘𝒂𝒚 𝑺𝒂𝒎𝒑𝒍𝒆𝒓有普通同特大嘅𝒔𝒊𝒛𝒆所以揀 揀咗regular😎雞翼有三隻 望落啲似𝒃𝒖𝒇𝒇𝒂𝒍𝒐 𝒘𝒊𝒏𝒈𝒔👀面頭個醬有啲多 搞到個雞翼淋晒🥺味道辣辣地 都幾鹹 有啲難入口🌶炸蝦個炸皮幾薄脆 唔會好油😍個蝦都幾爽 不過𝒔𝒊𝒛𝒆就唔算好大隻🍤芝士條都係好脆唔油😆仲可以拉絲添🧀炸魷魚就唔夠脆有啲淋🦑食落都偏油咗少少🤏🏻同埋啲肉有啲韌😟.📌𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑻𝒂𝒍𝒍𝒄𝒂𝒌𝒆最期待一定係個甜品 見好多人打卡 勁大杯🤩佢底係𝒃𝒓𝒐𝒘𝒏𝒊𝒆口較比較硬身😛成舊蛋糕好濃朱古力嘅苦澀味🍫面頭仲有兩球雲尼拿雪糕同𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎🍦味道偏甜 奶
📌18𝒐𝒛 𝑼𝑺𝑫𝑨 𝑩𝒐𝒏𝒆-𝒊𝒏 𝑹𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆
Coca  Cola
10oz  USDA  Bone-in  Ribeye

📌𝑭𝒐𝒖𝒓-𝒘𝒂𝒚 𝑺𝒂𝒎𝒑𝒍𝒆𝒓
Four-way  Sampler

📌𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑻𝒂𝒍𝒍𝒄𝒂𝒌𝒆
最期待一定係個甜品 見好多人打卡 勁大杯🤩佢底係𝒃𝒓𝒐𝒘𝒏𝒊𝒆口較比較硬身😛成舊蛋糕好濃朱古力嘅苦澀味🍫面頭仲有兩球雲尼拿雪糕同𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎🍦味道偏甜 奶味都幾重🥛配埋個朱古力蛋糕一齊食可以𝒃𝒂𝒍𝒂𝒏𝒄𝒆番😋佢仲有啲𝒐𝒓𝒆𝒐碎碎,朱古力同焦糖醬 整體食落唔會好漏🖤
Chocolate  Tallcake

📌𝑹𝒐𝒔𝒂 𝑳𝒚𝒄𝒉𝒆𝒆 𝑷𝒖𝒏𝒄𝒉
玫瑰花香同荔枝味都唔係好濃🌹唔太甜 飲落有啲似藥水味 ~~
Rosa  Lychee Punch

📌𝑹𝒖𝒃𝒚'𝒔 𝑷𝒂𝒔𝒔𝒊𝒐𝒏
芒果味唔太出🥭但熱情果味就好重 味道偏酸 嘅開胃😌
Ruby’s  Passion
2021-07-15 401 瀏覽
中午見到個無聊Email打擾左心情。。。返左公司處理左D野,一搞就兩個鐘🙃病同休息聯繫唔到一齊,再高層都好因為我唔係一個老闆😅又或者好彩我唔係一個老闆如果唔係我太體諒員工自己門生意就。。。難搞喇🤣尖東。。。5點半!去邊?一係沙田一係荃西!最後女王今日有時間比到我就去荃西一齊食個飯啦😍明明上星期先食完Odelice,個商場無咁多人架喎,點解今日一出西鐵就人山人口。。。Odelice, PekoPeko, 牛牛,海天都有人龍😨 去到Ruby Tuesday 都見幾個人排緊隊,雖然幾日前先食過。。。但心裡面都係想食佢😅就試下攞飛,點知二人座位即有,個半鐘用餐時間?無問題啦,Check In😆女王成日可能無食野?佢好少咁有意見話想食咩架,佢一坐低無耐就話不如要「呢個」😄好好好!邊個係「呢個」呢?Triple Play 是也,good, one of my favourite 👍咁我自己獨享一份Ribeye medium rare 都應該唔過份丫😂先上碟係triple play -$398我地都唔想食薯蓉同焗薯咁就轉左食薯條,rib 好似相對細條定我眼仔唔夠瞓🧐都係半條Rib其實,叫左class

先上碟係triple play -$398
我地都唔想食薯蓉同焗薯咁就轉左食薯條,rib 好似相對細條定我眼仔唔夠瞓🧐都係半條Rib其實,叫左classic 醬食落唔乾身咬落夠juicy, 佢地的rib 真係唔錯架,食咁多次都可以
Chicken Tender is my favourite, 配上蜜糖芥末醬更見出色,炸蝦就多年都未得我歡心(其實唔係唔好食,今次因為得2個main dishes 我都食左4隻🤣但如果好多人食好多野可食我唔會首選佢)薯條就一定cheese fries 好食好多不過兩個人唔叫咁多喇

我的主菜來喇!Medium Rare Medium Rare Medium Rare, 我內心個原始人出來喇!好耐無食過生DD的牛扒,今日好想食,切左D邊邊比女王之後我就開始認真落刀切開塊扒,雖然佢係最平個塊扒但唔失體,廚房燒得幾靚,真係4成左右,呢塊扒相對軟肥但無太多筋位幾好切,加上黑椒汁好好食,保特跑100米好快。。。我今日食呢塊扒。。。都好好好快😨

今日好似係唯一一次我無叫mega size 野飲,對面的妳飲passion fruit 好似好好味,我乖小孩都係唔飲凍野乖乖地飲水就算

RT 我自己比較喜歡海之戀呢間不過就相對多人同難book, 所以今次walk-in 有檯真係無辦法唔食,下次我好返人多就會再來過架喇

Member 後平均每人$250
2021-06-20
2021-06-27 820 瀏覽
一直都未食過Ruby Tuesday,所以今次有六折優惠券就去試吓,我好鍾意食outback 諗住應該差唔多,但我覺得幻想與現實有啲不符😂😂😂可能我哋嗌錯嘢食掛佢價錢都幾貴,但我覺得食物一般所以唔抵食Fork-Tender Ribs (half-rack) $318味道正常,同一般嘅朱肋骨差唔多冇乜分別,幾鍾意BBQ 汁,都幾好食的,不過如果正價食就覺得有啲貴New Orleans Seafood $298 (3/5)呢個係海鮮意大利飯,餐牌冇寫有黑松露,但係我哋食到啲飯有黑松露嘅味,而我唔鍾意黑松露,另外佢嘅蝦好好食好爽好彈牙,味道好正!條魚正正常常,的確好多料既呢個飯,不過我就覺得一般般除咗隻蝦之外Pulled Pork Quesadilla $298 (4/5)呢個墨西哥卷幾好食,裏面係手撕豬肉,豬肉嘅味道同form tender ribs好似都係BBQ味,有少少辣
佢價錢都幾貴,但我覺得食物一般所以唔抵食

2021-06-25
用餐優惠
優惠券
2021-06-24 410 瀏覽
RubyTuesday 新menu10安士封門牛柳(四成熟)牛柳用左蒜蓉牛油汁所以面頭有蒜蓉 非常之搭而且廚師火侯控制得好好四成熟係無over 牛柳有肉味而且夠淋 加埋火箭草中和返牛柳嘅油膩感 今次個新menu意外地好食👍🏻經典燒排骨可以講係RubyTuesday 名物由一開始 香港未興慢煮呢個概念RT一直都用緊呢個方法煮ribs慢煮保留到Ribs嘅肉汁 仲可以拎韌韌嘅肉質變淋香煎三文魚扒配意大利飯全熟嘅三文魚雖然有啲乾但魚皮煎得香脆蘑菇意大利飯煮嘅時間控制得宜唔會太硬 Chill of the day關係叫左一jar cocktail :red sangria jug入面有青紅蘋果青檸橙酒味比我想像中重有member半價咁食 其實都幾抵食😋
RubyTuesday 新menu

10安士封門牛柳(四成熟)
牛柳用左蒜蓉牛油汁

酒味比我想像中重

有member半價咁食 其實都幾抵食😋
2021-06-23
2021-06-05 670 瀏覽
感受到疫情下香港市民係咪喪失哂理智,一窩蜂九衝消費,消費是對,但都應該懂得選擇吧!吃到呢間美式連鎖扒房真係對佢完全絶望,不過扒房應該吾入流,衹能話係比快餐店高級一啲,因為你哋見過扒房啲櫈同商場foodcourt一樣嗎,無背ban,唯一可取就是侍應仔態度,懂執生打圓場;到精彩一part了,就是食物,點了兩樣,一款是沙律菜,另一款是豬鞍扒,這個扒等了後久,以為會好好味,點知同啲前菜嘅鷄肉一樣,又乾又鞋又無肉汁,想問點樣可以俾客人食咖,呢啲質素應該食過嘅客人係吾會返轉頭再食,唯一係俾佢哋揾老襯入咗會,有五折,本應都吾想出這食評,因為佢執笠,員工就會失業,衹能俾餐廳負責人知道除了服務員態度,食物質素都很重要,最終逃不過被淘汰。
,無背ban,唯一可取就是侍應仔態度
,懂執生打圓場;
2021-06-01 674 瀏覽
今日嚟咗海之戀嘅Ruby Tuesday🤤之前Book咗位,都好快就入座🤩叫咗個蟹肉芝士通心粉,好creamy🤤,都幾多蟹肉,又有蝦,食落都唔漏!好味🤤之後係雞翼,一邊辣,一邊唔辣。都係基本嘢,ok好味😆個Rib eye,比我想像薄切咗啲😂我哋叫咗七成,感覺係比較生,但都算好咪,都有肉汁🤤另外配薯條都唔錯👍🏻👍🏻最後一個係侍應姐姐推介嘅牛粒沙律😍呢個好有驚喜呀😍外面層薄脆好好食,雖然佢話係玉米餅,但我覺得味道似春卷皮😆😆但反而我覺得仲好食!脆卜卜,夾埋生菜同個酸忌廉又好好食😆😋😋推介👍🏻👍🏻-珍寶芝士蟹肉通心粉 $308-滋味雞翼拼盤 (普通)$158-墨西哥玉米餅牛肉粒沙律 $188-10安士肉眼扒 配薯條 $368

-珍寶芝士蟹肉通心粉 $308
-滋味雞翼拼盤 (普通)$158
-墨西哥玉米餅牛肉粒沙律 $188
-10安士肉眼扒 配薯條 $368
2021-05-30 450 瀏覽
自從做左會員之後,有好多時候都會想成日食佢,因為會員有半價,真心抵。而海之戀呢間分店嘅位置方便,就係荃灣西鐵站嘅上面。 而今次我就叫左pork tomahawk 呢個扒啖啖肉而且D肉質鮮嫩,而且仲係好多肉汁,口感非常好,份量仲要唔細,值得返嚟再食多次。另外飲品方面,我再叫左杯bananaberry cream freeze. 呢杯野有士多啤梨做裝飾,香蕉味都比較重,個人認為杯野飲都幾甜,鐘意甜野嘅女仔就啱晒啦。