認真,第一次試Ruby Tuesday。到底露比既星期二係點既呢?一路都以為Ruby Tuesday同Out唔識串一樣咁貴,又以為同Steak唔識串一樣都係食牛扒之類…原來做人真係唔好F F咁多…入到去坐低見到個餐牌,心裏面Wa左一聲,個樣就變成咁😧皆因佢個lunch set!實!在!太!抵!食!Laaaaaaaaaa!師奶唔會錯過呢個機會,即刻🙋‍♀️叫個靚仔過黎落order。👋hi🙋‍♀️hi 🙋‍♀️🙌hello👐見唔見到我呀?呢個lunch set包括一碗湯(湯隔離有個鬆餅)、一杯飲品、一碟沙律。原本我以為沙律食唔飽,所以我加咗個芝士焗薯,原來沙律係食得飽㗎!哭😭坐又坐得舒服、食物質素又唔錯、最緊要係咩啊?喺價錢合理呀!師奶真係好易滿足唯一美中不足嘅係餐廳好大,職員唔係成日望到你,所以舉手都舉咗幾次。🙌

👋hi
🙋‍♀️hi
🙋‍♀️🙌hello
👐見唔見到我呀?

2024-01-05 542 瀏覽
同事推介海之戀既Ruby Tuesday個lunch set好食又抵食,擇日不今日去吧😋😋 Go Go Go。Fish and chips同Pork chop係Special Lunch Set,所以一定要試下。我們一行六人既Order如下:1 x Fish and Chips~有兩大片魚柳,即炸個皮好脆,內裡有魚汁,濕潤,唔會炸乾晒2 x BBQ Chicken~個BBQ醬好正(用咗Classic BBQ Ribs個醬去烤雞),雞好滑,唔柴,3 x Pork Chop with spaghetti in Marinara sauce~名不虛傳,真係好大塊大家不約而同order ice lemon tea,六個大玻璃杯上枱,忘了拍照。下次要用openrice訂枱賺分

我們一行六人既Order如下:
1 x Fish and Chips
~有兩大片魚柳,即炸個皮好脆,內裡有魚汁,濕潤,唔會炸乾晒

Fish and chips

2 x BBQ Chicken
,唔柴,

BBQ Chicken

~名不虛傳,真係好大塊

,忘了拍照。

下次要用openrice訂枱賺分

2024-01-03
BBQ Chicken
  • PorkChopwithspaghettiinMarinarasauce
2023-12-25 422 瀏覽
聖誕就是多聚會仲要係疫情過後第一個CHRISTMAS大家終於唔使戴口罩睇住限聚令做人啦成班同學早早約定食飯西方節日又有小朋友食西餐就最啱數啦剛好有朋友有會員卡,呢樣真係好緊要有卡無卡價錢差不多相差一倍﹗﹗七大兩小叫咗一整檯美食小朋友足足有8款兒童餐可以揀但不連飲品餐紙可以填色,亦有兒童餐具提供期間限定嘅炸紫菜雞又JUICY又脆口炸物拚物可以揀大份20件,炸芝士條不得了﹗炸魷魚唔會太多粉,醃得入味大蝦長通粉,啲蝦係要用巨型嚟形容﹗白汁巴住長通粉剛剛好叫咗兩款扒,封門柳不得了勁好食有個魚柳意大利飯,魚就有少少腥埋單2千3左右,聖誕大餐差不多啦
聖誕就是多聚會
仲要係疫情過後第一個CHRISTMAS
大家終於唔使戴口罩睇住限聚令做人啦
成班同學早早約定食飯
西方節日又有小朋友
食西餐就最啱數啦
剛好有朋友有會員卡,呢樣真係好緊要
有卡無卡價錢差不多相差一倍﹗﹗

七大兩小叫咗一整檯美食
小朋友足足有8款兒童餐可以揀但不連飲品
餐紙可以填色,亦有兒童餐具提供

期間限定嘅炸紫菜雞又JUICY又脆口
炸物拚物可以揀大份20件,炸芝士條不得了﹗
炸魷魚唔會太多粉,醃得入味

大蝦長通粉,啲蝦係要用巨型嚟形容﹗
白汁巴住長通粉剛剛好

叫咗兩款扒,封門柳不得了勁好食

有個魚柳意大利飯,魚就有少少腥

埋單2千3左右,聖誕大餐差不多啦
打邊爐真係冬天嘅必備活動嚟架,今次去咗間標榜港式風味嘅食堂,一入門口就聞到陣陣肉香,令我咩都唔想食,就想插隊搶先享受,但係禮貌令我乖乖排隊。一開始,我點了碟滋味無窮嘅醬爆豬頸肉,肉質嫩滑得嚟仲帶有啖啖肉嘅滿足感,配上啲秘製醬料,簡直係滿足到爆炸!🤤再嘗咗碟爽口嘅涼拌海蜇頭,酸酸甜甜嘅醋香,令到舌尖醒神,海蜇頭嘅微微彈牙,完美對抗咗外面嘅寒冷冷氣團。最後,忍唔住又加咗碗手打牛丸,嗌喊住「咬落去彈牙!」嘅朋友們一定唔會失望,每一粒牛丸珠圓玉潤,加上嗰湯底嘅醇厚,簡直係大滿足!最尾杯熱辣辣嘅菊花茶就係完美收場,貪嘴過後,都要照顧下肚肚。整體嚟講,呢間店絕對係我呢啲愛食之人嘅小確幸!🥢💕
2023-11-06 342 瀏覽
唔知點解硯肉意粉都可以整得咁難食,仲要單點意粉都要二百幾接近三百,冇會員貴過有會貴一倍,最後埋單五百幾就兩個單點冇野飲嘅難食意粉。真係成世人食過最貴最難食嘅意粉,依世唔會再食,真係唔明點解有咁多分店。服務態度還好,但一開頭完全冇講清楚,淨係問你係唔係會員。冇睇清真係會以為左邊嘅價錢係單點,右邊係套餐。未見過餐廳嘅會員制度價格係差成倍,貴2-30蚊都算啦。真係人生最差最差嘅飲食經歷,好唔開心。真係又難食又貴,絕對超級唔推介大家食。
2023-10-28
2023-10-24 368 瀏覽
幾年前曾經入過會,因為食嘅次數少,冇再續會。今次再嚟,都係朋友想食。我哋一入去已同佢講喺Openrice訂位,侍應照樣問我哋入唔入會烤得脆脆的nachos,加埋邪惡的芝士,是非常好的餐前小食,餸啤酒一流表面燒烤汁唔夠,燒到乾爭爭!裏面啲肉雖然唔嚡,但冇肉味;配薯蓉同少少蔬菜,冇增添胃口,結果都係食唔晒。真係好普通嘅漢堡飽,話係靚啲牛肉,有少少肉味,唔嚡,煙肉唔乾,食落都係一般啫!朋友想食洋蔥圈,但冇單點,結果叫個Four-way Sampler,自選四樣:雞翼,焗薯皮,炸洋蔥圈,炸蝦。朋友好失望,洋蔥圈用厚厚的粉包住薄薄的洋蔥;反而炸蝦肉質有彈性;其他兩款都係普普通通。甜品梗係食Chocolate Talkcake啦!蛋糕size冇變,感覺冇以前咁甜,一樣咁香朱古力味。大大杯四個人食好滿足埋單時侍應遞上兩張單,一張係會員半價價錢,另一張係今次Openrice折扣優惠價錢,在單底部手寫兩張單嘅差額,等我哋再考慮吓入唔入會😂。呢間餐廳連最後一個機會都唔放過,好彩半路冇Sell我哋啫!

燒烤汁雞肉焗玉米片

經典燒排骨全份

煙肉芝士漢堡

拼盆對對碰

濃情朱古力

呢間餐廳連最後一個機會都唔放過,好彩半路冇Sell我哋啫!
燒烤汁雞肉焗玉米片
拼盆對對碰
濃情朱古力
2023-09-06 355 瀏覽
前排同朋友去咗海之戀呢一間餐廳食牛扒,我朋友有會員都算抵食,我哋嗌咗個我最仲意的肉眼扒跟上我最愛的Ruby薯條,叫了七成熟,啲肉鎖住個肉汁,口感很豐富,質地韌嫩,乾香味濃。我朋友嗌咗個大蝦沙律,啲蝦真係好大,而且都好有彈性好爽口,都幾好食,搭住牛扒食真係好正。我哋又嗌咗個墨西哥薄餅,裏面有豬肉芝士有少少辣,都好幾好食。呢間餐廳食物質素,環境,服務也不錯,d位坐落都好闊落,食物有返咁上下水准。不失為一個聚餐嘅好地方。

2023-08-27 326 瀏覽
今次以"會員價"埋單,即半價優惠之後,算是合理價。若原價就偏貴。試想繁忙時段,晚餐基本用餐時間限制為90分鐘,若沒人等位,雖然可以繼續,但以正價算,大若平均消費為每位$600,認真不值這個價。---凱薩沙律(香蒜蝦)------香草芝士墨西哥烤薄餅-----巴馬芝士明蝦長通粉------特級肉眼扒Premium age prime ribeye------露比彩虹蛋糕---食後感食物質素,環境,服務也不錯,晚餐時段,以正價去消費,就不會再考慮。

---凱薩沙律(香蒜蝦)---

---香草芝士墨西哥烤薄餅--

---巴馬芝士明蝦長通粉---

---露比彩虹蛋糕---

食後感

2023-08-24 220 瀏覽
呢間美式餐係咁多年嚟同朋友或屋企人聚餐嘅好地方 ,地方普遍都闊落,食物都有返咁上下水準,而且本身我是會員就更加抵啦。我哋叫咗10安士封門牛柳,選擇咗蘑菇醬,牛柳煮得唔算好乾,好有肉汁。另外點左個芒果大蝦沙律,啲蝦真係好大,而且仲好有彈性好爽口。今個月會員送個小食 酥炸蟹肉蘑菇配他他醬,外層炸到好香脆 ,不過我嫌啲粉將比較厚,每一粒蘑菇入面都有啲蟹肉,不過真係好少如果多番啲未到應該會更加香。整體黎讃環境舒適 食物多選擇 味道不錯 價錢合理。
整體黎讃環境舒適 食物多選擇 味道不錯 價錢合理。
2023-08-23 204 瀏覽
位於海之戀嘅西餐都唔少,都有大大少少不同嘅Lunch set 優惠~Ruby Tuesday 有啲又幾鬼抵😆比如!!!芝士吞拿魚漢堡配薯條 58蚊包野飲~雖然幾十蚊野,啲吞拿魚都唔會特別少比你嘅~但我就唔覺有芝士味~薯條都脆~但就唔會熱辣辣咁~係呢個環舒適嘅地方,食到呢個食物質素~ok la~在12點左右,人數都唔過半坐位~對於本來就唔密嘅坐位數,再添一份安靜舒服~經典漢煲配薯條118蚊包野飲及湯或沙律~切開時都見到漢煲有肉汁嘅~雖然唔會話好驚艷到我~但食環境同合格嘅質素~我可以再黎嘅~

Ruby Tuesday 有啲又幾鬼抵😆比如!!!

芝士吞拿魚漢堡配薯條 58蚊包野飲~

雖然幾十蚊野,啲吞拿魚都唔會特別少比你嘅~
但我就唔覺有芝士味~
薯條都脆~但就唔會熱辣辣咁~

係呢個環舒適嘅地方,食到呢個食物質素~
ok la~
在12點左右,人數都唔過半坐位~
對於本來就唔密嘅坐位數,再添一份安靜舒服~

經典漢煲配薯條118蚊
包野飲及湯或沙律~

切開時都見到漢煲有肉汁嘅~
雖然唔會話好驚艷到我~
但食環境同合格嘅質素~
我可以再黎嘅~

2023-08-23 123 瀏覽
我今日試咗佢哋嘅經典漢堡同芝士吞拿魚漢堡lunch set 😋首先,我要講講佢哋嘅薯條同埋咖啡。我覺得佢哋嘅薯條同咖啡唔夠熱,有啲失望。😣不過,因為平日中午去,人唔多,所以唔洗等位,而且佢哋嘅服務人員都好足夠😄至於環境嘅話,真係好靚!有啲座位可以欣賞到海景,好舒服。坐咗係度,食嘢又睇得到海,真係好享受!😍我嚟講下經典漢堡。呢款漢堡真係夠經典,一啖咬落去,啲牛肉好juicy,鮮味十足!加埋脆口嘅生菜同新鮮嘅番茄,真係令人食得好開心!仲有佢哋自家特製嘅醬汁,增添咗層次同口感,真係好好味!🍔😍至於芝士吞拿魚漢堡,就無乜特別啦⋯如果味道可以濃啲會更加好🐟🧀總括而言,Ruby's嘅環境真係吸引,不過薯條同咖啡嘅溫度有少少問題。希望佢哋可以改進返呢個方面,咁就更加完美喇!👍

2023-08-21 122 瀏覽
見星期日無人排隊就知道無好野一坐低問你join 五join member睇menu 價錢,啲食物mark up 一倍(non member)侍應態度一般,五join member 即刻變臉五叫佢地五會自動比水,啲水仲要勁污糟食物質素差但收酒店價錢普通一個意大利飯4xx 幾啲涵餅又唔新鮮,食落有怪味落單要人scan code , 一啲都唔user friendly消費左千幾蚊,食垃圾以後五會食,五推薦其他人食物非所值 ,超級差
見星期日無人排隊就知道無好野
一坐低問你join 五join member
侍應態度一般,五join member 即刻變臉
五叫佢地五會自動比水,啲水仲要勁污糟
食物質素差但收酒店價錢
普通一個意大利飯4xx 幾
啲涵餅又唔新鮮,食落有怪味
消費左千幾蚊,食垃圾
以後五會食,五推薦其他人食
物非所值 ,超級差
2023-08-13
很久沒有吃Ruby Tuesday了,之前光顧的是別的分店,這間海之戀分店是第一次。食物其實不算太差,但進食途中有一隻小曱甴爬進碟子邊。然後是職員態度有問題,待客極度冷漠,反映問題既沒有跟進,也不想理會客人,敷衍了事。最後一道點了甜品,等了二十分鐘還沒到,職員就叫你埋單,他完全沒有看一下桌上的甜品碟子還是乾乾淨淨的。此餐廳管理手法是有問題的,客人一坐下,第一時間是推銷入會,你不入會,最基本的開水,你不開口也不會主動給你。那位疑似經理的更是「九唔搭八」,一坐下問你是否剛剛下載apps才登記做會員,然後再hardsell你做付費會員。總結:不會有下次!完!
2023-08-11 875 瀏覽
這次在海之戀覓食,去了家西餐廳吃東西,也是吃過覺得味道挺好der😎。店舖位於一樓中庭,西式木系裝修環境舒適,還有戶外海景位置用餐。會員有半價優惠,可以吃得便宜又開心🙈。-▪︎熱朱古力咖啡 HKD$30|美荔動人 HKD$44等待食物時最好就是享受飲品,熱朱古力咖啡味道香濃,咖啡味慢慢散發出來。美荔動人是用荔枝、菠羅汁及雪糕製成,味道酸酸甜甜的,感覺較清新的飲品☺️。-▪︎水牛城辣排骨 HKD$189這個是人氣推介食品,賣相吸引味挺香😍。排骨口感微脆,肉質嫰滑入味。醬汁味道濃郁,散發著香辣味,但這個辣度容易入口☺️。另有薯格拌著,口感酥脆香港。-▪︎香煎三文魚扒 HKD$224這個賣相雖然平凡,但味道挺好的☺️。煎香過的三文魚扒皮脆肉嫰,魚油滲出感覺香口。底下的是野菌意大利飯,飯質口感煙韌😗,整體口感豐富。-▪︎炸芝士條 HKD$64金黃色的賣相一份五條,熱辣辣時有芝士拉絲的效果😍。外皮酥脆不油膩,裡面是煙的芝士,味道香濃口感豐富。-▪︎朱古力暖心蛋糕 HKD$89這個是心太軟的演變版,吃起來較有質感。蛋糕質感鬆軟,中間是流心濃郁的朱古力。再吃一口香草雪糕,來個冰火交融的口感😆。另有草莓醬拌著,可以中

▪︎熱朱古力咖啡 HKD$30|美荔動人 HKD$44

▪︎水牛城辣排骨 HKD$189

▪︎香煎三文魚扒 HKD$224

▪︎炸芝士條 HKD$64
金黃色的賣相一份五條,熱辣辣時有芝士拉絲的效果😍。

外皮酥脆不油膩,裡面是煙的芝士,味道香濃口感豐富。

▪︎朱古力暖心蛋糕 HKD$89
這個是心太軟的演變版,吃起來較有質感。蛋糕質感鬆軟,中間是流心濃郁的朱古力。再吃一口香草雪糕,來個冰火交融的口感😆。另有草莓醬拌著,可以中和食物甜膩感。

2023-07-31
2023-08-06 142 瀏覽
呢間餐廳已經冇食好耐 對上一次食應該一年前 今次咁岩係社交平台見到佢有新野出 就諗住黎試下 俾佢幅圖吸引左 今日大約晏晝一點幾去到餐廳 星期日既關係 餐廳已經差唔多坐滿 餐牌選擇有好多 我地叫左今次新出既香煎豬扒二重奏 店員送到埋黎個陣都嚇一嚇 估唔到會有咁大份 有兩大塊豬扒 仲要係厚身個隻 唔係薄過紙個隻 豬扒就煎到岩岩好 唔會好鞋身 但就乾左少少 如果有返啲肉汁就更加好 同埋豬扒食落真係冇味 一定要點佢跟埋個兩個醬 一個係蘑菇醬 另一個係青蘋果醬 蘑菇醬食落甜甜地 青蘋果醬好清新 兩個醬都好好味 另外仲有新鮮沙律菜同埋薯角 沙律菜好新鮮好好味 薯角炸到金黃色好香脆另外仲叫左個星期六日既Set 有前菜煙肉蘆筍卷 主菜揀左香煎帶子大蝦闊條麵 份量好大份 大蝦同帶子都好大隻 煎到金黃色 大蝦食落好彈牙 闊條麵食落好Creamy 但又係淡味左少少 小食揀左黑松露薯條 黑松露醬好香 薯條份量好多 炸到金黃色好香好脆 個餐仲會有埋甜品 係歌劇院蛋糕 係朱古力味同埋咖啡味既蛋糕 細細件 唔會好漏 好好味仲試埋新出個個小食 酥炸蟹肉蘑菇配他他醬 有五大粒 粒粒都好大粒 脹卜卜 外層炸到好香脆 每一

仲試埋新出個個小食 酥炸蟹肉蘑菇配他他醬 有五大粒 粒粒都好大粒 脹卜卜 外層炸到好香脆 每一粒入面都會有一粒好大粒既白蘑菇 不過蟹肉既份量真係得好少 如果多返啲會好味啲

整體黎講 環境舒適 食物多選擇 味道不錯 價錢合理 值得一試
煙肉蘆筍卷
酥炸蘑菇蟹肉配他他醬