2022-05-09 170 瀏覽
邊食野邊聽住人唱歌,絕對是一個自誤放鬆好地方,周末放假來走一趟可以讓身心靈得到舒暢的Rooots,坐著不止年青人,還有一家大小,帶著寵物都大有人在,難怪如此吸引人前來。******************************Rooots 位於工廠區內,翻新為南豐紗廠商場之内,雖然離地鐵站有一段距離,但絕對能吸引不少人前來逛逛。走進商場,經過不少的商店,都滿有年青人在,最後終於來到Rooots 店前,才發現並不是一間食店,就像是一間賣精品店的裝潢,隨便讓人入内參觀,甚至坐下享受美食,天還要遇上有人唱歌表演,更是讓人心花怒放地享受這個周末,就算路多遠,都值得前來。食物以意粉薄餅為主,還有些小食和甜品供應。此外,有1人和2人餐的選擇。套餐可以選沙律或是日餐湯、主食,甜品就由廚房不定安排款式,指定飲品一杯,或補錢享用餐牌内其他飲品,價錢都是百多至二百多收費,最重要沒有加一收費。入內先去點餐,都是自助形式,自己點餐,找坐位,取餐收餐。食具和水都自取,全部都用上環保餐具。點選餐食,再找坐位,劃分了一個區域是對著歌者,但必經除鞋入座。此外,還有不同形式枱櫈,讓人可以自由地入座。醬燒BBQ豬脾骨

醬燒BBQ豬脾骨 HKD218一人餐,跟是日餐湯羅宋湯,加錢轉益力多紅茶,跟甜品一客,最後只付HKD238。

羅宋湯以不少新鮮蔬菜煮成紅湯,所以酸得來都幾清新。醬燒BBQ滿有蒜蓉香味,吃上口非常惹味,豬脾肉嫩滑又夠入味,配上蕃薯條都不錯,還附上少許沙律菜,確實不錯。

飲品益力多紅茶,很香伯爵茶的味道,最後便是益力多甜味,這味道和甜度都配合得剛剛好。是日甜品,是日甜品是雪糕球一個,插上Root 笑容朱古力牌,簡單又精美。朱古力味道非常香濃而不甜,朱古力控實會喜歡。

• 醬燒BBQ豬脾骨
  • 益力多紅茶
2022-05-08 85 瀏覽
歷史悠久嘅南豐紗廠, 早已被活化成潮地, 內有場零售、文化、展覽、藝文空間及無數的概念食店, 今日我就嚟到呢度嘅特色概念餐廳......Rooot, 吸引我來的是他們在OR 的自我介紹:食店、商店的結合, 空間綠化, 色彩繽紛的佈置及牆壁, 特別吸引, 最重要係一啲都唔焗促, 空間感十足,  逢六日2點半開始仲有Live band唱歌。餐廳主要供應新鮮食材製作的食品, Pizza、意粉、小食、果汁、咖啡及甜品一應俱全, 價錢合理, 梳化位置坐得很舒服。小食拼盤 ( $148)雞翼x4本地豬肉梅菜丸 x 4炸蕃薯條 沙律菜紅菜頭火龍果黑加侖子汁 ($48)自家即制, 甜味來自果糖, 不添加任何人造糖, 難得係鮮榨紅菜頭完全冇草青味, 紅菜頭、火龍果、黑加侖子汁份量調配出色, 入口好清甜, 最重要是健康有益。雞翼 ~ 泰式甜酸醬雞翼, 酸酸甜甜, 香辣惹味, 冇人抗拒的小食。炸蕃薯 ~ 填肚之選, 連皮炸, 高纖又飽肚, 炸得乾身, 拈少許青瓜沙律醬食, 開胃減膩。本地豬肉梅菜丸 ~ 梅菜肉丸是餐廳自家製作, 好好食, 材料有梅菜、麵根、馬蹄粒、本地豬肉及紫菜, 梅菜做到爽脆口感, 本地豬
歷史悠久嘅南豐紗廠, 早已被活化成潮地, 內有場零售、文化、展覽、藝文空間及無數的概念食店, 今日我就嚟到呢度嘅特色概念餐廳......Rooot, 吸引我來的是他們在OR 的自我介紹:[色彩繽紛的寵物友善餐廳,並以「可持續生活方式」為經營理念。採用本地食材製作西式料理,有葷素口味供選擇,另提供多款健康飲品。]

小食拼盤 ( $148)
雞翼x4
本地豬肉梅菜丸 x 4
炸蕃薯條
沙律菜

紅菜頭火龍果黑加侖子汁 ($48)

本地豬肉梅菜丸 ~ 梅菜肉丸是餐廳自家製作, 好好食, 材料有梅菜、麵根、馬蹄粒、本地豬肉及紫菜, 梅菜做到爽脆口感, 本地豬肉鮮香肉濃, 外層炸得脆卜卜的, 肉丸內卻非常juicy, 喜愛佢哋只用少少鹽提鮮, 唔會落重調味料, 本身食材新鮮的話, 這些食材的配搭不加味精, 食本身味道更好食。

小食拼盤配兩個醬, 咖哩醬及甜酸青瓜沙律醬, 咖哩醬好有港式咖哩魚蛋嘅風味, 咖哩味夠香夠濃, 辣度適中,  建議佢哋開拓港式咖哩風味小食 eg 咖哩魚蛋、咖哩豬皮、蘿蔔等, 一定受歡迎。

呢個男仔唱得好好聽, 歌聲溫柔動聽, 感情運用也很不錯, 上網CHECK 八下, 原來佢叫彭家賢, 參加過全民造星, 水準隱定, 努力, 你一定會成功的。

好HEA 又好吃的一間本土餐廳, 值得支持!
2022-04-17 151 瀏覽
文青聖地南豐紗廠其中一間充滿特色的CAFÉ,店家是動物友善餐廳可以放心帶同寵物一同用餐,店內環境設計精美,有不同的主題,也有衣物等售賣。點餐及取餐均是自助形式,用的餐具也是全紙製,用餐完畢也有專門的回收區,非常環保,也能教導小朋友養成良好習慣。假日一人套餐黑糖焗豬肋骨半份 - $218即叫即焗關係需要等十數分鐘。豬肋骨的肉質又瘦又嫩,塗滿惹味的黑糖BBQ醬,特別有種甜滋感,半份切開都有五條;用上較健康的蕃薯條,連著皮特別濃味,有天然的甜;跟的沙律菜更有羽衣甘藍。時令沙律沙律菜同樣有羽衣甘藍、紅椒絲,不過多了紅蘿蔔絲和車厘茄,有少許醋調味。不吃沙律的話,可以選擇餐湯。Iced Mocha +$24顏色層次分明充滿美感,有咖啡的醇香,又有牛奶的柔滑,更有甜蜜的朱古力,鋪面還有一粒粒的朱古力粉。甜品保留收據再向店員取甜品,一客冰凍的朱古力雪糕球,以軟滑綿密的朱古力味作今餐的完美句號。

假日一人套餐

甜品

甜品
2022-04-17
2022-02-27 160 瀏覽
🌁🌉🌌🎆🌇🌆🌆🌃🎇🌠🌅🌅🏞🗾🎑 🪞 ROOOT🪞 Forest Livelihood Carefree地址 :荃灣白田壩街41號南豐紗廠1樓119號舖 *・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*呢間Cafe令我有點吃驚 😱面積好大 有好多特色小展覽 擺設咩叫生活態度 😂 Here is it R . O . O . O . T .綠化嘅地方好多 大大小小翠綠茂盛嘅植物周圍都係另外 佢地係動物友善CAFE歡迎帶埋pets pets尼2022年度 開心大發現‼️究竟ROOOT係乜嘢東東尼⁉️A. 🙊生活體驗館 ? 👀 ◉‿◉B. 🙈文化綠洲 ?🐥 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)C. 🐣文青博物館 ?🐸 (*☻-☻*)D. 以上皆是💯💯😂❇️ANS : D❇️餐牌我就唔po 出嚟. Po裡面既環境 都Po唔哂 真係好令同男店員吹左幾句先知道佢哋喺大埔有塊田餐廳提供既食物就係你知嗰塊田種植既菜蔬Real HKers eat HK 🍱Food 雞肉青草醬意大利麵⬇️凍
🌁🌉🌌🎆🌇🌆🌆🌃🎇🌠🌅🌅🏞🗾🎑
🪞 ROOOT🪞
Forest Livelihood Carefree
地址 :荃灣白田壩街41號南豐紗廠1樓119號舖

呢間Cafe令我有點吃驚 😱
面積好大 有好多特色小展覽 擺設
咩叫生活態度 😂 Here is it
R . O . O . O . T .
綠化嘅地方好多
大大小小翠綠茂盛嘅植物周圍都係
另外 佢地係動物友善CAFE
歡迎帶埋pets pets尼

2022年度 開心大發現
‼️究竟ROOOT係乜嘢東東尼⁉️
A. 🙊生活體驗館 ? 👀 ◉‿◉
B. 🙈文化綠洲 ?🐥 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
C. 🐣文青博物館 ?🐸 (*☻-☻*)
D. 以上皆是💯💯😂

朱古力心太軟配朱古力雪糕⬇️

芒果熱情果撻⬇️
  • 朱古力心太軟配雪糕
2022-02-22 1180 瀏覽
上文講過同舊同學行完山,去咗「愉景新城」嘅「Chef's Stage Kitchen」食晏,言談間,原來佢未去過「南豐紗廠 」,而且,佢話幾有興趣睇吓,既然就晌附近,帶佢行一轉,睇睇間紗廠變成點!閒逛完,搵個地方再打打躉,食個下午茶,傾吓偈,見呢一間「Rooot」幾得意,又有啲特色下午茶餐,就坐低試一試。我諗睇過其他人嘅食評都見,呢間餐廳嘅裝修好特別,周圍都掛上啲布條,色彩繽紛,充滿活力,而且,唔同角落,都放置咗好多植物,有大棵嘅,有小盆嘅,座地嘅又有,掛起嚟嘅又有,猶如小森林咁樣,再者,地方都幾寬敞,仲喺間寵物友善餐廳。而最入面,仲有一個區間,需除鞋先可以進入,地上放咗好多「咕臣」,仲有啲鼓同結他,原來,一到假日,就有Live Band,大家可以一邊食嘢,一邊聽吓音樂,相信都幾治癒。提一提,落完單後,俾個傳呼器你等攞嘢,而餐具 、調味料、飲用水及餐紙……等等,全自助,而呢度啲餐具、器皿都喺環保物料做(飲品膠杯除外)。食物方面,先介紹下午茶餐,價位分$58、$68、$78,包一杯花茶、咖啡或特飲,而選擇都頗有特色。由於無耐前先食完晏,所以,我哋就揀啲輕怡少少嘅嚟過吓口癮。另外,仲有一款
,再者,地方都幾寬敞,仲喺間寵物友善餐廳。
另外,仲有一款甜品餐牌,好適合下午茶時段享用,不過,就唔喺套餐嚟,亦無加配優惠
。由於舊同學未試話咩叫做牛角窩夫,所以,感覺喺唔平,亦點一客俾佢見識吓。
此外,仲有幾張散點嘅餐牌,就影埋出嚟俾大家參考吓。

小食拼盤半份 $78

想「些牙」嘅,揀呢一款小食拼盤就最好不過,可以一次過試到多啲嘢,而拼盤就包括咗港式水牛雞翼、豚肉梅菜馬蹄波、炸地瓜。啲雞翼幾好食喎,炸得甘香,好有辣勁,好彩嗌咗杯凍飲解吓辣;肉丸就頗有特色,混和咗梅菜及馬蹄粒,又打得鬆化,集鹹鮮爽,可以沾上少少自家製咖喱汁伴食,更添風味;至於啲蕃薯條炸得香脆不膩,又夠晒粉甜,好食。
小食拼盤半份、凍西柚紅茶
小食拼盤半份

凍西柚紅茶(跟餐)

午餐飲咗杯咖啡,所以,下午茶就揀杯西柚紅茶,個茶底都幾香,配西柚,都幾爽,唔使次次都檸茶嘛。
凍西柚紅茶
雪糕牛角窩夫 $68

上過月曾食過一次牛角窩夫,亦知呢樣嘢晌香港都出現咗一段日子,先晌韓國大熱,再傳嚟香港,直接將牛角酥放入窩夫機製成窩夫。賣相就單薄少少,幸好,件窩夫都做得外層酥脆,食落多咗一份牛角包嘅牛油酥香,而雪糕球唔喺雲呢嗱,而喺荔枝口味,更加啱晒小弟。
雪糕牛角窩夫、青檸接骨木花梳打
雪糕牛角窩夫
雪糕牛角窩夫
青檸接骨木花梳打 $48

又喺好奇心驅使下,同學就揀咗杯接骨木花梳打,其實,接骨木花無乜味,但梳打配青檸,感覺就好清爽,但喺,佢話個青檸好難篤,浮嚟浮去,哈哈!
青檸接骨木花梳打
溫馨提示一下,晌度食完嘢,就需要自行收搭餐具、托盤等等,去到回收站,亦要幫忙分類,為環保,多行一步絕無問題啦。
好悠閒嘅一日,行吓山,食吓嘢,最搞笑舊同學話好似大鄉里出城,好多嘢今日都喺第一次去,第一次試!
2022-06-03 4 瀏覽
今日好chill, 去完彭福就黎左南豐紗廠既rooot食lunch ,因為呢間餐廳係pet friendly。去到我地就簡左bbq豬仔脾,水牛芝士pizza ,咖哩海鮮pizza同蝦醬海鮮意粉,再加上香蕉菠蘿芒果汁同青檸接骨木花梳打。最值得推介係豬仔脾,佢既醬汁職員話係自家製,係同出面唔一樣,而且熱辣辣,呢枝骨都熱架,最好係仲好多肉汁,一d 都唔乾,唔怪得見好多枱都叫。雖然等多陣都值得。蕃薯條又脆又甜。蝦醬海鮮意粉都好特別,味道好夾。另外值得一提係佢杯青檸接骨木梳打,好fresh。最驚喜係出面有pop up store 狗仔食左佢狗生第一隻狗仔專用鴨肉糭😋幾分鐘就ko左,都估到好yummy。最後要讚既係呢間餐廳服務好好,好nice,又好環保,餐具都係可分解,仲收集廚餘做肥料,為環保出一分力。
去到我地就簡左bbq豬仔脾,
水牛芝士pizza ,
咖哩海鮮pizza
同蝦醬海鮮意粉
,再加上香蕉菠蘿芒果汁同青檸接骨木花梳打。

2022-06-03
  • BBQ豬仔脾
2022-06-02 1 瀏覽
2/6/2022 今日嚟南豐紗廠嘆午餐。 Rooot Cafe 裝修好colourful ,第一感覺係一間好啱打卡嘅Cafe。入到去,第一時間就係影下相。店員介紹話呢度係自助形式,喺counter落order,跟著自己取餐,食完之後自己清理餐桌。重點係呢度有一個筒收集廚餘👍🏻而佢哋嘅紙碟,紙餐具都是可以回收的,一個很好的概念,大家一齊救救地球!我哋午餐:-健康雞肉沙律,雜菜新鮮翠綠,雞肉嫩口。青醬蘑菇烤雞薄餅,啖啖蘑菇蓉與雞肉混埋,美味,薄餅脆口😋凍芒果菠蘿紅茶,夏天必選飲品。一個一人套餐:-蕃茄薯仔雜菜湯,好多材料,有西芹,飲落都覺得清新健康。煙三文魚蕃茄意粉,有少少微辣,刺激食慾,好食😋椰子雪糕,唔太甜,都係健康雪糕。凍芒果菠蘿紅茶一個愛護地球嘅cafe,抵讚👍🏻
2/6/2022 今日嚟南豐紗廠嘆午餐。
我哋午餐:-
健康雞肉沙律,雜菜新鮮翠綠,雞肉嫩口。
青醬蘑菇烤雞薄餅,啖啖蘑菇蓉與雞肉混埋,美味,薄餅脆口😋
凍芒果菠蘿紅茶,夏天必選飲品。
一個一人套餐:-
蕃茄薯仔雜菜湯,好多材料,有西芹,飲落都覺得清新健康。
煙三文魚蕃茄意粉,有少少微辣,刺激食慾,好食😋
椰子雪糕,唔太甜,都係健康雪糕。
凍芒果菠蘿紅茶
一個愛護地球嘅cafe,抵讚👍🏻
健康雞肉沙律
蕃茄薯仔雜菜湯
煙三文魚蕃茄意粉
椰子雪糕
2022-05-28 4 瀏覽
/Rooot以可持續生活方式為經營理念 仲係一間pet friendly既餐廳 可以放心帶同寵物用餐🦮餐廳設計色彩繽紛🪴🌴佈置上都落足心思 充滿特色 而且環境寬敞舒適 空間感十足 有時仲會有live band表演餐廳由點餐到取餐都係自助形式 亦設有自助區及回收區🍛咖喱吉列炸蝦藜麥飯咖哩飯用上珍珠米配上藜麥 日式咖喱加入蘿蔔及薯仔烹調 甜甜地好易入口 炸蝦🍤有3隻 炸到金黃香脆 可以原隻食曬 仲有沙律菜做伴碟 小食港式水牛雞翼 調味恰到好處 唔食辣既可以選擇蜜糖雞翼🌶喇沙大蝦扁意粉賣相非常吸引 配料有三色椒以及菇類 喇沙味道濃郁又不會過鹹 清甜爽口既三色椒🫑可以中和辣味 必試啊Vegetable Juice▫️羽衣甘藍 青瓜 蘋果🥒🍎蘋果既甜味中和羽衣甘藍既草青味 整體味道清新 仲有抗氧化功效 ▫️香蕉 菠蘿 芒果🍌🍍🥭充滿香甜菠蘿果肉 係天然既生果味道 健康之選▪️整體而言 餐廳食物質素不錯 份量足夠 環境亦適合打卡 同朋友食飯傾下計 聽下音樂 夠曬治癒Rooot 📍 荃灣白田壩街41號南豐紗廠119號舖#anygoodfood_hk#anygoodfood_tsuenwan
Rooot以可持續生活方式為經營理念

Rooot
📍 荃灣白田壩街41號南豐紗廠119號舖

#anygoodfood_hk
#anygoodfood_tsuenwan
焙茶芝士蛋糕芝士蛋糕有焙茶、原味同埋斑斕味,啲蛋糕比較搶手,我地大約6點去到都無咩選擇!斑斕賣晒,焙茶都係得返最後一件,如果想試斑斕味芝士蛋糕就要提早了⚠️焙茶味都幾重味,茶底好香,不過佢敗筆就係佢整到乾爭爭、鞋恰恰,食完一啖都唔想食,不過費事浪費都食埋佢,其實味道唔錯,係佢個口感出左事😵我朋友都話個口感都出事,唔係得我一個甘覺得🥹益力多烏龍茶我朋友飲左益力多紅茶,2杯比較,其實紅茶底其實做得好啲,益力多紅茶調味係酸酸甜甜,味道重味啲,但益力多烏龍茶完全無味,唔知搞咩😂好似飲水甘,帶少少酸味甘😂
焙茶芝士蛋糕

益力多烏龍茶
2022-05-22 4 瀏覽
#petfriendly 荃灣。寵物友善嬉皮士風caғe植物和藝術懷抱中用餐這Cafe很有趣啊可以讓你坐着放空一個下午四周放滿了大量植物還有大量二手家俱二手衣物布料作裝飾融合自然元素和本地文化天然、本土、環境友善的食材還提供幾款pet menu 遇上毛孩和鸚鵡跟主人午膳啊週末還有busking啊支持本地的音樂呢食物主打健康路線主食除了意粉,藜麥飯、薄餅等還有提供沙律、炸物及小食(´▽`)青醬蘑菇烤雞薄餅(´▽`)蝦醬海鮮炒意粉(´▽`)羽衣甘藍青瓜蘋果汁(´▽`)Latte//食物正常發揮蝦醬味比想像中濃郁羽衣甘藍果汁頗清新反而友人的咖啡一般有機會想試一試他們自家製港式梅菜豚肉丸。配上日式咖喱飯.............................. ..............................

#petfriendly

荃灣。寵物友善嬉皮士風caғe
植物和藝術懷抱中用餐

這Cafe很有趣啊
可以讓你坐着放空一個下午
四周放滿了大量植物
還有大量二手家俱
二手衣物布料作裝飾

融合自然元素和本地文化
天然、本土、環境友善的食材
還提供幾款pet menu
遇上毛孩和鸚鵡跟主人午膳啊
週末還有busking啊
支持本地的音樂呢

食物主打健康路線
主食除了意粉,藜麥飯、薄餅等
還有提供沙律、炸物及小食

(´▽`)青醬蘑菇烤雞薄餅
蝦醬味比想像中濃郁
羽衣甘藍果汁頗清新
反而友人的咖啡一般
有機會想試一試他們自家製
港式梅菜豚肉丸。配上日式咖喱飯
2022-05-08 10 瀏覽
今日假期出左去南豐紗廠。去左間好Homey既cafe食Lunch,cafe內仲有好多狗狗🥰🥰 我地無帶寵物,所以坐左係狗狗不能入既sofa area。個到啲咕臣好有摩洛哥風格,仲咁啱遇上Live表演,可以邊食邊聽音樂。🥰我地叫左一個一人餐再加Pizza。🍝Rooot 假日一人套餐($178)沙律+煙三文魚蕃茄扁意粉+美式咖啡+甜品份量好足,而且食得出材料好新鮮!意粉煮得軟硬到適中,蕃茄醬同三文魚好夾。個甜品係朱古力雪糕,好重朱古力味🍫🍕青醬蘑菇烤雞簿餅($113)佢係簿批底個種Pizza,批邊好鬆脆!啱我哩啲唔太鐘意食滿滿麵包感pizza邊既人🤣青醬啱啱好,唔會搶左個味,同樣地食得出材料好新鮮!哩到除左好pet friendly,仲好啱食素人士,我地叫既意粉同Pizza都有走肉版本,價錢仲平啲添!坐係到玩下人地既狗仔,聽下音樂、飲下咖啡,咁就過左好Chill既一個晏晝🥰

我地叫左一個一人餐再加Pizza。

🍝Rooot 假日一人套餐($178)
沙律+煙三文魚蕃茄扁意粉+美式咖啡+甜品
份量好足,而且食得出材料好新鮮!
意粉煮得軟硬到適中,蕃茄醬同三文魚好夾。
甜品係朱古力雪糕,好重朱古力味🍫

🍕青醬蘑菇烤雞簿餅($113)
青醬啱啱好,唔會搶左個味,同樣地食得出材料好新鮮!

2022-05-08
2022-04-25 14 瀏覽
同朋友帶狗狗去南豐紗廠都冇特別諗食咩,見到呢間餐廳好靚,就走左去搵食佢有餐廳內同餐廳外食用區餐廳內係田園x夏日風格主要都係植物同木枱木櫈感覺非常舒適我地叫左兩個二人餐每個二人餐有餐湯/湯律、飲品,同一個主菜一個飯/意粉價錢唔貴,份量都好夠意粉、雞翼、豬肋排都非常之好食豬肋排非常之軟,同啲骨好易分開睇得出焗左好耐好入味係個咖哩飯普通,似叮叮咖哩汁,建議主食可以叫其他入面同門外都有打卡位同小動物黎記得影埋相先走呀👍
同朋友帶狗狗去南豐紗廠
都冇特別諗食咩,見到呢間餐廳好靚,就走左去搵食
佢有餐廳內同餐廳外食用區
餐廳內係田園x夏日風格

主要都係植物同木枱木櫈
感覺非常舒適

我地叫左兩個二人餐
每個二人餐有餐湯/湯律、飲品,同一個主菜一個飯/意粉
價錢唔貴,份量都好夠
意粉、雞翼、豬肋排都非常之好食
豬肋排非常之軟,同啲骨好易分開
睇得出焗左好耐好入味
係個咖哩飯普通,似叮叮咖哩汁,建議主食可以叫其他

入面同門外都有打卡位
同小動物黎記得影埋相先走呀👍