2021-02-24
很受歡迎的食肆開業一段時間後人龍自然會消失。不過凡事總有例外嘅,以灣仔嚟講就有三間食店永遠都會見到店外有人龍 - Samsen船麵,Bakehouse同埋我將會講嘅Rempah Noodles.Rempah Noodles位置其實好唔方便,位於灣仔地鐵站與金鐘地鐵站之間,唔係特登去食嘢嘅話根本唔會經過嗰個位置。因為附近沒有商場,只有行人天橋和商業大厦。星期一至六繁忙時間必見人龍,咁受食客歡迎一定有原因嘅。今次用甜品 「咖央多士」(HKD38)來做呢個帖文嘅封面照片。咖央多士切開四件,以層層疊嘅方式放在碟上。除咗賣相掂之外咖央味道非常濃郁,咖央醬塗得厚厚的,比嗰兩塊麵包更厚呀😆Rempah Noodles 開業咁多年只專心做好3款麵食,貴精不貴多。▫️蝦麵 (HKD98) ▫️干叻沙 (HKD98) ▫️娘惹浓叻沙 (HKD98)我哋叫咗頭兩款麵食,咁多年來都保持到水準!大廚係新加坡人,將當地正宗風味帶來香港,唔怪得知開業咁多年已經有一班熟客仔棒場啦。⭐️星期日休息⭐️No Service Charge⭐️ 「咖央多士」寫在牆上的黑板度,餐牌上係冇㗎⭐️Cash Only
▫️蝦麵 (HKD98)
▫️干叻沙 (HKD98)
▫️娘惹浓叻沙 (HKD98)
⭐️星期日休息
⭐️No Service Charge
⭐️ 「咖央多士」寫在牆上的黑板度,餐牌上係冇㗎
⭐️Cash Only