2021-10-02 311 瀏覽
#wetdodo_觀塘呢間一直bookmark左好耐~終於食到🥴星期日大約1點左右walkin等左十零分鐘 同埋入面有位坐住等都ok!裝修都幾舒適feel~主打日式木系收銀旁邊仲有得睇下啲小家品類嘢不過就真係嘈左啲🤣始終keep住人多⭐️係openrice book枱有85折⭐️—————————————————————🥟北海道帶子三重芝士意式雲吞 $138😋:8/10呢個好濃郁既忌廉味入面仲有啲炒過既菇 味道好夾而雲吞份量都還好 女仔就啱啱好雲吞入面夾既係芝士餡餡料唔算多 唔會覺得好漏帶子係有落調味後煎香 咸咸地咁同埋都幾大粒下 食得幾滿足~🐖醬油燒北海道豬肉眼配炒薯菜$168😋:7/10豬扒要視乎咁啱切開既部份好唔好咬😂側邊位比較瘦 食落有啲乾中間位多少少肥就唔錯調味唔會過濃 但主要啲味都係靠醬汁配菜正常上準擺盤係幾吸引🤣🍫朱古力 跟餐+$12😋:6/10叫左凍熱各一凍飲上面會有朱古力片而成杯最濃就係黎自朱古力凍朱啲味都真係幾淡下😂但係賣相加分🤣而熱朱相對上整體較濃味 拉花都幾靚 想飲濃味啲絕對係揀熱🎃是日餐湯(南瓜湯) +$0😋:8.5/10南瓜湯真係冇得輸~好杰撻撻 飲得出係真南瓜
#wetdodo_觀塘
呢間一直bookmark左好耐~終於食到🥴
星期日大約1點左右walkin
等左十零分鐘 同埋入面有位坐住等都ok!
裝修都幾舒適feel~主打日式木系

而雲吞份量都還好 女仔就啱啱好
雲吞入面夾既係芝士餡
餡料唔算多 唔會覺得好漏
帶子係有落調味後煎香 咸咸地咁
同埋都幾大粒下 食得幾滿足~
醬油燒北海道豬肉眼配炒薯菜

凍朱啲味都真係幾淡下😂
但係賣相加分🤣
而熱朱相對上整體較濃味
拉花都幾靚 想飲濃味啲絕對係揀熱
日餐湯(南瓜湯)

🎃是日餐湯(南瓜湯) +$0
😋:8.5/10
南瓜湯真係冇得輸~
好杰撻撻 飲得出係真南瓜打成蓉
可惜既係蒜蓉包放左係湯上浸淋左
但浸淋左都仲好香蒜蓉味都少少脆口
相信如果係乾身咁食會更出色
Keto焙茶巴斯克焦香蛋糕

🍂Keto焙茶巴斯克焦香蛋糕 $62
😋:8/10
係生酮流心巴斯克蛋糕~
呢款焙茶味既濃度係易入口的
有時焙茶產品太濃會變到苦澀味
而呢個唔甜得黎有焙茶既甘但唔澀
都唔錯~拋埋上面cream係錦上添花
Btw見到其他客食戚風都幾吸引!

👅:整體黎講食物質素都ok~同埋環境都裝修得唔錯既!不過價錢以打卡cafe黎講係咁上下👀但呢到係觀塘區就貴左dd🤏🏻
—————————————————————
🍝🍰🍝🍰🍝
Relish

💸:人均~$210(Lunch)

📍:觀塘鴻圖道63-65號鴻運工業大廈5樓B號舖

🔆收加一🔆

#wetdodo_meals #美食 #hkig #hkfood #hk852 #觀塘 #kwuntong #foodphotography #foodblogger #觀塘美食 #cafe #relish
10 分鐘 (堂食)
醬油燒北海道豬肉眼配炒薯菜
Keto焙茶巴斯克焦香蛋糕
  • Keto焙茶巴斯克焦香蛋糕 ,
2021-10-02 3423 瀏覽
最近Openrice 訂位有得抽獎,又有得儲飛行里數(雖然唔知道幾時再次飛),但上網book位不用等位係最大好處。今次book 左間不是位於駱駝漆工廈內,要再行遠D的鴻圖道工廈內的【Relish】。觀塘越來越多Cafe進駐, 【Relish】集傢俱店、雜貨店、Cafe 於一身。空間寬敞舒適,以簡約木系為主題,亦設有少量露天座位,用餐環境舒適體。 這個雜貨區域有售日製餐具、日本茶包、健康產品……等。店內的桌椅和傢俬都標有價錢,客人喜歡的話可以訂購。Lunch menu 有九款,$118~178 ; Lunch set可以揀前菜:湯或沙律,跟餐可揀指定飲品。揀了蕃茄湯,表面有片脆麵包,放上湯上把脆脆麵包弄淋,只是裝飾用?蕃茄湯質感是小編喜愛的,湯面也有些新鮮蕃茄肉,但入口好酸,不太接受。【北海道帶子三重芝士意大利雲吞 $148】面帶子大大粒又厚身,表面帶有焦糖色,咬下去卻仍然多汁、鮮甜、軟嫩。雲吞做得工整,皮薄兼煙韌彈牙,不過餡料味道不太突出不知道用什麼做成。配搭的三重芝士醬汁口感厚又creamy又重芝士味,正!【飛驒和牛漢堡配薯條 $138】有別於新派漢堡大大個,而且配菜超級多又豪華,這
北海道帶子三重芝士意大利雲吞
【飛驒和牛漢堡配薯條 $138】有別於新派漢堡大大個,而且配菜超級多又豪華,這個漢堡包不是十分大個,而且配料是甚本的生菜、蕃茄及芝士。這個漢堡賣點是飛驒牛漢堡扒(飛驒牛?真定假不知道?),飛驒牛比一般漢堡扒牛味更加濃郁,肉質更細膩,入口即溶。
飛驒和牛漢堡配薯條
這杯【Hawaiian Iced Tea】賣相吸引,表面有片檸檬乾,以為是lemon tea ,但實際味道不太清楚,不知道混合了什麼……味道帶點甘……
Hawaiian Iced Tea
【Tiramisu $48】自家製tiramisu,賣相吸引!餐廳 House Blend Espresso加入咖啡酒製作,食落有咖啡香味又慢慢滲出酒香。手指餅唔會浸得好軟,令口感層次分明味道豐富。這個Tiramisu 是這個lunch 的亮點。
Tiramisu
離開時已經3點多,但keep住有客人,可能氣氛及食物都不錯。幸好小編一早book 左位。
2021-09-22
北海道帶子三重芝士意大利雲吞
Tiramisu
2021-09-25 256 瀏覽
呢間係觀塘工廠大廈入面嘅一間cafe 女小編已經想試好耐🥰我哋嗰日叫咗佢嘅lunch set 佢嘅lunch set包一份主菜、湯/沙律同一杯嘢飲 唔知好唔好食呢😚👅 北海道帶子三重芝士意式雲吞 $148佢嘅帶子都幾大隻 煎得唔會過熟 微微金黃色 食落幾新鮮😋意式雲吞入面包住好多芝士 芝士味好濃郁 啱晒芝士控🧀🧀不過食到最尾可能有啲漏👅 飛驒和牛漢堡伴炸甜蕃薯條配黑松露醬 $138和牛都幾大塊 我哋叫咗五成熟 咬落都幾Juicy🤤同埋有好多溶左嘅芝士 調味啱啱好 蕃薯條配埋黑松露醬幾好食 不過略嫌蕃薯條唔夠脆🤭👅 Relish Tiramisu $58 (跟lunch set減$10)佢嘅tiramisu酒味幾濃 lady finger都幾淋 啱晒鍾意食呢種質地嘅女小編🙈不過就略嫌佢嘅mascarpone cream唔夠滑 同埋$58嚟講個tiramisu有啲細件🤓總括嚟講 呢間餐廳嘅食物都唔錯😋不過未去到好驚艷 但係大家嚟到觀塘不妨一試😛😋 好味:7.95/10🤑 價錢:7.49/10🤗 服務:7.76/10😝 環境:7.98/10😚 衞生:7.53/10🤩 整體:7.88/10

👅 北海道帶子三重芝士意式雲吞 $148

Relish Tiramisu
飛驒和牛漢堡伴炸甜蕃薯條配黑松露醬
飛驒和牛漢堡伴炸甜蕃薯條配黑松露醬
2021-09-24 134 瀏覽
去完篤波就去試下呢間觀塘嘅cafe dinner set!牛油果醬吞拿魚腩蓉他他伴芝士炸飯波 – 5/10飯波無咩味 配料唔夾。松露野菌忌廉湯 – 8/10菌味濃,松露香,好飲。慢煮和牛面頰日式餃子伴炒野菌法邊豆 – 6/10無咩餡,但汁幾好,皮煙韌。Refreshment桂花烏龍 – 6.5/10 茶味淡淡地,好refresh。杜洛克黑毛豬鞍扒伴炒野菜煙肉酸忌廉烤新薯 – 9/10好濃肉味同好腍,汁亦好夾豬鞍扒。酸忌廉亦都幾夾烤新薯,蕃茄甜,野菜炒得幾好。慢煮西班牙八爪魚鬚伴芝士茄蓉薏米意大利飯 – 7/10硬飯,淡淡蕃茄味。八爪魚鬚幾香脆。每個甜品都加左 $38 換左:Keto 巴斯克焦香芝士蛋糕 – 6/10淡忌廉淡芝士味,唔夠濃。Relish Tiramisu特濃咖啡提拉米蘇 – 7.5/10好香咖啡酒味,質感綿滑,好食。Virgin Sangria – 4.5/10無生果味,但幾靚。服務幾好 – 食完唔會即刻收嘢同埋進食進度monitor 得幾好。
去完篤波就去試下呢間觀塘嘅cafe dinner set!

牛油果醬吞拿魚腩蓉他他伴芝士炸飯波 – 5/10
飯波無咩味 配料唔夾。

松露野菌忌廉湯 – 8/10
菌味濃,松露香,好飲。

慢煮和牛面頰日式餃子伴炒野菌法邊豆 – 6/10
無咩餡,但汁幾好,皮煙韌。

Refreshment桂花烏龍 – 6.5/10
茶味淡淡地,好refresh。

杜洛克黑毛豬鞍扒伴炒野菜煙肉酸忌廉烤新薯 – 9/10

慢煮西班牙八爪魚鬚伴芝士茄蓉薏米意大利飯 – 7/10
硬飯,淡淡蕃茄味。八爪魚鬚幾香脆。

每個甜品都加左 $38 換左:
Keto 巴斯克焦香芝士蛋糕 – 6/10
淡忌廉淡芝士味,唔夠濃。

好香咖啡酒味,質感綿滑,好食。

Virgin Sangria – 4.5/10
無生果味,但幾靚。

2021-09-20 101 瀏覽
本身見到其他朋友社交平台左依間餐廳,就去問朋友依間係咩名。咁岩第二日去觀塘,就同朋友預約左依間餐廳,原來預約可以有85折,所以係第二日就去試食。因為夜晚去,所以鴻運工業大廈只係會開左個小閘,大家要留意番個入口。一入到餐廳環境清幽,令到個人都好舒服,員工非常有禮貌,仲有疑問嘅時候員工會解釋返俾我哋聽。聽講個Menu會定期更新,睇完改名了我哋就叫咗慢煮西班牙八爪魚鬚配芝士茄蓉薏米意大利飯同香煎智利白雪魚配大啡菇,而飲品就叫咗佢哋當日特色嘅水果梳打水。前菜係牛油果醬吞拿魚蓉意大利飯波,非常有趣,味道亦都唔錯。另外湯就係松露野菌忌廉湯,味道都唔錯。員工係會一度一度咁送上嚟,感覺非常舒適。下一道就係慢煮和牛日式餃子拼炒野菇法邊豆,味道都唔錯,最鍾意佢嘅醬汁方面。食完日式餃子後佢會比一杯茶比你refreshment之後就開始主菜,兩道主菜我最鍾意就係慢煮西班牙八爪魚鬚配芝士茄蓉薏米意大利飯,意大利飯配薏米好特別,口感煙煙銀銀,而八爪魚都煮得啱啱好。另外智利白雪魚味道都唔錯,如果兩道主菜中我最鍾意都係西班牙八爪魚鬚配芝士茄蓉薏米意大利飯。最後甜品方面,配上柚子汁嘅抹茶朱古力蛋糕,味道唔錯。整體來講非
本身見到其他朋友社交平台左依間餐廳,就去問朋友依間係咩名。

前菜係牛油果醬吞拿魚蓉意大利飯波,非常有趣,味道亦都唔錯。

另外湯就係松露野菌忌廉湯,味道都唔錯。

員工係會一度一度咁送上嚟,感覺非常舒適。

食完日式餃子後佢會比一杯茶比你refreshment

最後甜品方面,配上柚子汁嘅抹茶朱古力蛋糕,味道唔錯。

整體來講非常滿意,會想下次再食過。
2021-09-19
  • 慢煮西班牙八爪魚鬚配芝士茄蓉薏米意大利飯
2021-09-18 172 瀏覽
環境非常舒適,自然風格,柔和嘅光線,令人覺得非常放鬆!絕對係文青人士打咭勝地😀Starter 一開始就非常精緻,我食嘅樣羊架好架勢。同行嘅朋友,~食咗隻豬鞍,味道香脆非常美味😀~A4牛 牛味香濃,味道突出~意大利粉,佢哋自家制作,唔同街外的感覺,好有咬口,不會好林身中間有個refreshment ,先再食個main course,真係咪知蓮先至會有嘅感覺。最後,個甜品真係掂,不太甜。綠茶味同有柚子原來係好夾嘅,柚子帶走之前食過嘅咸食,再refresh 個味蕾,以淡抹茶輕輕的甜作結尾。感謝好豐富。價錢不算太平民,但係去咗咁多個味菜,就真係好值。再加上個寧靜環境,不錯不錯。今晚可以食餐滿足,然後大覺瞓。

~食咗隻豬鞍,味道香脆非常美味😀
~A4牛 牛味香濃,味道突出

最後,個甜品真係掂,不太甜。

今晚可以食餐滿足,然後大覺瞓。

2021-09-15 96 瀏覽
Relish Cafe@🎖觀塘真係特別多隱世餐廳😂今日又來到木系光線充足既西餐廳~店內環境舒適仲擺放左D綠色植物~給人休閒精神清爽既感覺~~慢煮油鴨脾意大利飯🎖🎖🎖油封脾其實做得不錯~鴨味濃郁而肉嫩~如果皮能夠再煎香脆一d就更好~因為而家皮有點淋既~小編喜歡香口外脆內嫩既感覺😆意大利飯味入味creamy而有點咬口~配菜有車厘茄&露荀~紅紅綠綠增加色彩擺碟靚靚~加分!加分!蒲燒鰻魚意大利飯🎖🎖🎖燒鰻魚味道不錯~紫菜&木魚片加上蒲燒汁係絕配!鰻魚分量也算多有是一整條😋意大利飯式同油鴨脾飯底差不多~係葫蘆瓜+磨菇creamy已意大利飯。香草蒜蓉焗鱈魚柳伴炒椰菜·洋蔥炒薯仔🎖🎖🎖呢個有小小似西式版避風塘魚柳😂鱈魚上鋪滿蒜蓉散~清淡既魚肉配上香口既蒜蓉~味道調和而得恰到好處~鱈魚肉質亦夠哂嫩滑⋯👍🏻椰菜薯仔味道較得剛剛好~Hawaiian Iced Tea🎖🎖🎖清新解渴既冰涼飲品~可以去除飲物帶來既油膩感配個來做餐飲係品錯既選擇!Flat White🎖🎖🎖咖啡屬於Fruity味道☕️小編一向偏愛這類型得咖啡豆😍呢個當然比Like👍🏻
Relish Cafe@🎖
觀塘真係特別多隱世餐廳😂
今日又來到木系光線充足既西餐廳~
店內環境舒適仲擺放左D綠色植物~
給人休閒精神清爽既感覺~~

慢煮油鴨脾意大利飯
🎖🎖🎖
油封脾其實做得不錯~
鴨味濃郁而肉嫩~
如果皮能夠再煎香脆一d就更好~
因為而家皮有點淋既~
小編喜歡香口外脆內嫩既感覺😆
意大利飯味入味creamy而有點咬口~
配菜有車厘茄&露荀~
紅紅綠綠增加色彩擺碟靚靚~
加分!加分!

蒲燒鰻魚意大利飯
🎖🎖🎖
燒鰻魚味道不錯~
紫菜&木魚片加上蒲燒汁係絕配!
鰻魚分量也算多有是一整條😋
意大利飯式同油鴨脾飯底差不多~
係葫蘆瓜+磨菇creamy已意大利飯。

香草蒜蓉焗鱈魚柳伴炒椰菜·洋蔥炒薯仔
呢個有小小似西式版避風塘魚柳😂
鱈魚上鋪滿蒜蓉散~
清淡既魚肉配上香口既蒜蓉~
味道調和而得恰到好處~
鱈魚肉質亦夠哂嫩滑⋯👍🏻
椰菜薯仔味道較得剛剛好~

Hawaiian Iced Tea
🎖🎖🎖
清新解渴既冰涼飲品~
可以去除飲物帶來既油膩感
配個來做餐飲係品錯既選擇!

Flat White
咖啡屬於Fruity味道☕️
小編一向偏愛這類型得咖啡豆😍
呢個當然比Like👍🏻
2021-09-13 157 瀏覽
下午趕開會,所以早點出去食完lunch回辦公室準備。同事試過這間,check過開11:30,一於開門就出發。門口好靚,要襟鐘才開門的。雖然一早去,但已fully booked,除非我們12:30前離座,才有位。環境舒服,另有梳化矮枱位,喝咖啡睇書用。南瓜湯,有忌廉及蒜蓉包。好巨型的帶子,煎得剛剛好,不會過老。雲吞太厚皮,薄d及多餡些會更好。麵包脆身,漢堡質地不錯,炸「蕃薯」條也見心思。唔趕時間又想食得好d的不錯選擇
下午趕開會,所以早點出去食完lunch回辦公室準備。

同事試過這間,check過開11:30,一於開門就出發。

門口好靚,要襟鐘才開門的。

環境舒服,另有梳化矮枱位,喝咖啡睇書用。

南瓜湯,有忌廉及蒜蓉包。
南瓜湯

北海道帶子三重芝士意式雲吞

麵包脆身,漢堡質地不錯,炸「蕃薯」條也見心思。

飛驒和牛漢堡伴炸甜番薯條配黑松露醬

唔趕時間又想食得好d的不錯選擇

2021-09-07
$157.5 (午餐)
2021-09-06 105 瀏覽
📍觀塘 -#Relish——-西京白味噌燒比目魚配炒野菜.洋蔥炒薯🐟-軟殼蟹野菌松露忌廉意粉🦀-Iced Espresso Tonic☕️-iced Chocolate🍫-伯爵茶牛奶朱古力慕絲蜜柑醬配榛子蛋白餅🍰——又係一間收藏咗一段時間嘅餐廳 今日決定要同朋友仔嚟試吓☺️一直覺得呢間Cafe嘅環境,食物,飲品都好吸引結果今日嚟到無令我失望 🤩我係平日嘅Lunch time嚟 大約1330左右唔洗等位就入得 ——咁佢有lunch set 俾你揀 款式都唔少會跟埋個餐湯俾你 呢個粟米湯🌽超濃超香超好飲 鮮甜味十足😋我哋叫咗西京白味噌燒比目魚配炒野菜.洋蔥炒薯將比目魚醃製過後 再高溫烤焗 食落外皮焦香酥脆 魚肉香滑嫩口 有鮮甜味🤤 佢嘅配菜有西蘭花,椰菜花,粟米芯炒得好好食 ✨ 推介👍🏻👍🏻👍🏻—另外叫咗一份軟殼蟹野菌松露忌廉意粉 軟殼蟹手掌咁大✋🏻 配上松露忌廉醬 整個口感超cream 唔會覺得膩 味道不錯😋 —點少得飯後甜品🤤叫咗款Special cake 👉🏻伯爵茶牛奶朱古力慕絲蜜柑醬配榛子蛋白餅層次分明嘅橫切面🤩我覺得伯爵茶味唔夠出👉🏻👈🏻但食到榛子同蜜柑味 味道有啲特別
📍觀塘
-iced Chocolate🍫
-伯爵茶牛奶朱古力慕絲蜜柑醬配榛子蛋白餅🍰
又係一間收藏咗一段時間嘅餐廳
今日決定要同朋友仔嚟試吓☺️
一直覺得呢間Cafe嘅環境,食物,飲品都好吸引
結果今日嚟到無令我失望 🤩

午餐
西京白味噌燒比目魚配炒野菜.洋蔥炒薯🐟
軟殼蟹野菌松露忌廉意粉🦀
2021-09-03 86 瀏覽
非常滿意的一次體驗,色香味俱全👍🏻湯和沙律🥗印象中都不錯,但主菜太出色,立即被比下去北海道帶子紫薯意大利飯顏色已相當吸引,味道也很好又特別,和朋友掛住影相,飯凍了仍覺美味😆黑毛豬仔骨非常之出色,份量十足。第一次試這味道豬仔骨,不吃會後悔!飛彈牛漢堡仍是十分好味,又係要試!發生了一段小插曲,因我和朋友喜歡熟嘅牛肉,切開後我哋覺得太生,請厨師可否弄熟點,我哋未食過的,最後餐廳整了全新給我們,連那些甜薯條都整過新嘅!攪到我哋十分之不好意思😅記住這些甜薯又係好好食😋咖啡☕️也精緻,仍是那句主菜太出色,這餐飯最記得主菜生酮蛋糕沽清,只餘一款,也忘記了名字,感覺普通。但可臨時免費寫字,算不錯啊!主菜美味、新穎、出色;環境也十分舒服,價錢相宜,所以未來自己生日都指定要再幫襯♥️
非常滿意的一次體驗,色香味俱全👍🏻

湯和沙律🥗印象中都不錯,但主菜太出色,立即被比下去

北海道帶子紫薯意大利飯

黑毛豬仔骨
非常之出色,份量十足。第一次試這味道豬仔骨,不吃會後悔!

飛彈牛漢堡
仍是十分好味,又係要試!

記住這些甜薯又係好好食😋

咖啡☕️也精緻,仍是那句主菜太出色,這餐飯最記得主菜

2021-05-08
慶祝紀念
生日
  • 黑毛豬仔骨配甜薯
之前聽講要排隊/book位等好耐但今次星期六晏晝去唔使等😳裝修好有外國Saturday vibe😚本來想去食比較多人推介嘅軟殼蟹意粉點知佢個日menu無ಥ_ಥ· 北海道魷魚明太子忌廉意粉個人好怕明太子好咸 但呢個味道恰到好處😛忌廉好重奶油香而唔會蓋過明太子嘅味(既然要食落肚就唔好諗肥啦🥲)魷魚份量多又有爽口同朋友一致認為呢個好好食不過食到最後幾啖太膩有啲滯🥲· 芝士茄蓉大啡菇野菜意大利飯賣相普通 不過不失嘅一個意大利飯淡味過意粉 所以無咩印象…😂· 冰茶跟餐送😳幾好飲解渴解膩唔會太甜 幾清新
之前聽講要排隊/book位等好耐
但今次星期六晏晝去唔使等😳
裝修好有外國Saturday vibe😚
本來想去食比較多人推介嘅軟殼蟹意粉
點知佢個日menu無ಥ_ಥ

· 北海道魷魚明太子忌廉意粉
個人好怕明太子好咸 但呢個味道恰到好處😛
忌廉好重奶油香而唔會蓋過明太子嘅味
(既然要食落肚就唔好諗肥啦🥲)
魷魚份量多又有爽口

跟餐送😳幾好飲解渴解膩
唔會太甜 幾清新
2021-05-30
2021-08-31 86 瀏覽
觀塘工廈出名多餐廳,要不是細心尋找,根本不會知道它們隱身於工廈之中。今次跟朋友搵食到觀塘去到這一間西餐廳,餐廳裝潢以木色為主,簡單日系,也不錯,但餐廳比較擠迫,隨非你坐到梳化位那就比較好,而且不知是因為樓底矮的關係,還是剛巧那天有一組較興奮的客人,所以餐廳比較嘈吵。餐廳是吃set 的,有appetizer, soup, seafood 小吃,refreshment drink ,main course, desert & drink , 價錢按你的main course 不同而略有不同, 聽朋友說每幾個月menu 會轉一轉,今次我們選了:🔸香煎虎蝦薏米大啡菇意大利飯 虎蝦煎得很香,蝦肉尚算彈牙,不錯🔸日式咖喱芝士燴紐西蘭羊膝伴炒野菜薯蓉 這個不推介,雖然是咖喱,但咖喱味只停留在羊肉面層,沒有入到羊肉內,肉還是沒有味的,而且羊膝不夠淋,所以我們食剩很多。🔸鹿兒島A4和牛西冷配香煎鵝肝松露千層薯 這個很不錯,牛肉油脂很肥美,也很香,不錯。其他菜式都中規中矩:-Appetizer 是松葉蟹鉗稻庭烏-Soup 是周海鮮濃湯,這個很好味,-Seafood 小碟是日式照燒汁
🔸香煎虎蝦薏米大啡菇意大利飯
虎蝦煎得很香,蝦肉尚算彈牙,不錯

🔸日式咖喱芝士燴紐西蘭羊膝伴炒野菜薯蓉

🔸鹿兒島A4和牛西冷配香煎鵝肝松露千層薯
這個很不錯,牛肉油脂很肥美,也很香,不錯。

其他菜式都中規中矩:
-Appetizer 是松葉蟹鉗稻庭烏
-Soup 是周海鮮濃湯,這個很好味,
-Seafood 小碟是日式照燒汁芝士焗元貝伴帶子慕絲,這個元貝有點overcooked, 因為有點硬,而且那個帶子慕絲,雖然是鮮味的,但慕絲並不是慕絲的輕軟滑的質感,是比較實在的口感。
-dessert 是芒果類的蛋糕(名字)忘記了,但也只是一般。

結論:成個set 其實都幾多,如果有散叫的菜式選擇會更;另外,餐廳跟餐飲品只可以揀咖啡或玄米茶, 即使有special drink,但又不可以加錢轉special drink, 有點不夠flexible.
松葉蟹稻庭烏冬
周打魚海鮮濃湯
焗元貝伴帶子慕絲
Refreshment
香煎虎蝦薏米大啡菇意大利飯
羊膝
和牛西冷配鵝肝松露千層薯
凍玄米茶
Virgin  Sangrita(另加)
香煎虎蝦薏米大啡菇意大利飯
和牛西冷配鵝肝松露千層薯
2021-08-30 78 瀏覽
我去咗呢間餐廳三次,第一次食充滿驚喜,由於再無呢個餐單,所以我就唔寫啦(因為十分平靚正,第二次去問餐廳點解有啲落差,佢話新開所以想吸引多啲人,所以初初落重本)上2張圖俾大家望吓個龍蝦湯同蟹肉雲吞真係無得頂~好啦,回歸現實,我第2及第3次去個餐牌都一樣,大部分食物都唔錯,係個咖喱羊膝有待改進,肉可以再淋啲同入味啲,但啲配菜都唔錯。另一個主菜係和牛鵝肝,味道可以,但又無一試難忘嘅感覺,我有少少期待配菜舊千層薯,放到入口唔錯,但輕輕焗耐少少會再香啲其它就下次有機會到介紹啦!
上2張圖俾大家望吓

個龍蝦湯同蟹肉雲吞真係無得頂~

肉可以再淋啲同入味啲,但啲配菜都唔錯。

其它就下次有機會到介紹啦!
2021-08-28 64 瀏覽
觀塘美食多,要突圍而出除咗質素腐外,應該無其他。Cafe 門口整潔,裡面佈置以木系為主,給人舒適感。雖然枱與枱之間距離充足,但樓唔高,聲音散唔開,整間餐廳都好嘈,但都幾熱鬧,係講嘢要比較大聲我哋點左幾個Dinner set share 食,可以試多幾款味道。前菜- 二本爪松葉蟹鉗.玉子.蟹籽手打烏冬個醬汁唔錯,令味道提升。周打海鮮濃湯 - 整碗湯充滿啖啖蜆肉,口感同味道都唔錯日式照燒汁芝士焗元貝拌帶子慕絲,味道比較普通,可能元貝太細,帶子慕絲未見棉滑。食主菜前有度茶比客人清清味蕾,但茶身太薄,作用不大,但打卡一流。主菜 - 香煎虎蝦薏米大啡菇意大利飯,飯身比較淋,正宗Risotto 應該比較硬身,份量亦比較少。日式咖喱芝士燴紐西蘭羊膝炒野菜.薯蓉,咖喱汁一般,味道唔突出,羊膝唔入味,同部分位好韌,咬唔開,配菜反而好食。鹿兒島A4 和牛西冷配香煎鵝肝松露科層麵,鵝肝可以煎得再香脆啲更好,和牛未至於入口即溶,但味道唔錯。甜品未見突出,賣相尚可。嘢飲賣相精莫
觀塘美食多,要突圍而出除咗質素腐外,應該無其他。

前菜- 二本爪松葉蟹鉗.玉子.蟹籽手打烏冬
個醬汁唔錯,令味道提升。

周打海鮮濃湯 - 整碗湯充滿啖啖蜆肉,口感同味道都唔錯

主菜 -

甜品未見突出,賣相尚可。

嘢飲賣相精莫
光顧了多次,跟不同的朋友,大家一致認同食物色香味俱全,擺碟精致賞心悅目;咖啡亦試過幾款,都不錯;甜品只試過Tirumisu, 個人感覺一般,酒味較淡;餐廳有換過菜單,所以耐不耐去都不會單調。服務方便,侍應真係好生手,姐手姐腳,好似係屋企俾人服侍慣,倒杯水倒到成檯濕晒都唔知,上菜又唔識因客人位置上,隔左成個位飛象過河咁,而且防疫意識勁弱,入門口日,無叫填表或嘟安心出行,主動問佢,都只是隨手指,要個客自己搵餐懞。室內比較嘈,吸音差,如果想靜靜地嘆下咖啡就無乜氣氛;不過見佢哋抹檯都好仔細,加返少少印象分。