2023-12-24 51 瀏覽
原來工廈都有禁出色既西餐😍😋 Dinner Set非常抵食😋d野食好靚,岩晒打卡😍有粉紅色開胃Welcome drink🍶入面有話梅,好特別Appetizer蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵,又係粉紅色,好靚,仲好好味😋原隻煙燻鶴鶉髀伴水果車厘茄田園沙律,鵪鶉髀好嫩,勁正🤤千邑龍蝦湯,有2隻大蝦,好濃既湯😋飲完湯之後有餐前茶飲,係台灣有機單品原茶,清下味蕾鵝肝紅花大啡菇意大利飯 $368,味道岩岩好😋杜洛克黑毛豬鞍扒 $398,揀左7成熟,勁正Dessert 係粟子味蛋糕😋😋之後會再來食
原來工廈都有禁出色既西餐😍😋
Dinner Set非常抵食😋d野食好靚,岩晒打卡😍
有粉紅色開胃Welcome drink🍶入面有話梅,好特別
Appetizer
蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵,又係粉紅色,好靚,仲好好味😋
原隻煙燻鶴鶉髀伴水果車厘茄田園沙律,鵪鶉髀好嫩,勁正🤤
千邑龍蝦湯,有2隻大蝦,好濃既湯😋
飲完湯之後有餐前茶飲,係台灣有機單品原茶,清下味蕾
鵝肝紅花大啡菇意大利飯 $368,味道岩岩好😋
杜洛克黑毛豬鞍扒 $398,揀左7成熟,勁正
Dessert 係粟子味蛋糕😋😋
之後會再來食
2023-12-22 328 瀏覽
個account開左十幾年,忍唔住第一次寫食評,因為真係太差食評:唔好講野食,首先要講侍應態度係超級差,可以用惡劣形容。價錢唔係話平,唔係要求5星服務,但綜觀所有侍應黑面,問野唔會講等陣,望到但唔理你 ,講句等陣都無,全場得女侍應正常,其他全部嬲爆爆(一入去坐低已經係咁),隻眼射住你,唔係滯係對我哋果枱甘,對其他枱一樣,以後唔會幫襯,比錢受氣。野食-》普通正常 呢個價錢應該要有既野服務-》差爆,侍應高高在上,想體驗受氣可以幫襯下。

野食-》普通正常 呢個價錢應該要有既野
服務-》差爆,侍應高高在上,想體驗受氣可以幫襯下。
我去了位於觀塘的Relish餐廳,這裡的裝修相當簡單文青。我選擇了晚市套餐,點了兩個套餐。首先是頭盤,我點了明太子大蝦香蔥吞拿魚茸他他伴脆米通•田園沙律。這道菜搭配了明太子和大蝦,味道相當美味。蔥和茸他他增添了豐富的口感,而脆米通和田園沙律則提供了清新的口感。接下來是原隻碳煮南非鮑魚配醬油瀆三文魚籽。這道菜的鮑魚很鮮嫩,碳煮的烹調方式帶來了獨特的風味。醬油瀆和三文魚籽增添了豐富的口感和味道。湯品方面,我選了龍蝦湯。這碗湯非常濃郁,龍蝦的鮮味充分釋放出來,給予了湯品豐富的口感和味道。在飲品方面,台灣日月渾紫芽紅茶。這杯茶有著琥珀色調,並帶有木質香、花果香和喉韻滑順的口感。接著是主菜,我選擇了香煎智利白鱈魚伴甜椒野菌鮮茄蓉燴大蜆•香草鴨油烤薯仔。這道菜的白鱈魚煎得恰到好處,肉質鮮嫩。甜椒、野菌和鮮茄蓉燴大蜆給予了菜品豐富的口感和味道,而香草鴨油烤薯仔則提供了濃郁的香味。另一道主菜是鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配西蘭花苗•香草鴨油烤薯仔。這道菜的和牛西冷非常嫩滑,牛肉的味道非常濃郁。慢煮和牛臉頰和西蘭花苗增添了菜品的口感和層次。最後是甜品,抹茶蛋卷。這個抹茶蛋卷有著濃郁的抹茶味道,口感十

最後是甜品,抹茶蛋卷。這個抹茶蛋卷有著濃郁的抹茶味道,口感十分細膩,是一個完美的結束。

總體而言,Relish餐廳的晚市套餐給我留下了深刻的印象。菜品的味道豐富多樣,搭配精心設計的飲品和甜品,讓整餐體驗更加完整。如果你喜歡簡單文青風格的餐廳,Relish絕對你來說是一個值得一試的選擇。
最近男朋友生日,在OPENRICE上看到有人推薦了一家不錯的日式洋食餐廳,位置剛好近我工作的地點,所以一於BOOK黎試試。Relish位於塘鴻圖道63-65號鴻運工廠大廈5樓B號舖。入到餐廳,環境簡潔又充滿森林木調色彩,空間寬敞又溫馨,我覺得氣氛好舒適。我們點了DINNER SET,裡面包括了前菜、湯品、主菜以及日式甜點,人均$400多,適合想食FINE DINE的朋友。店員為我們送上一杯迎賓飲品,這杯色彩繽紛的飲品是梅子口味的,酸酸甜甜,既開胃又可以打卡!前菜我選擇了虔油烤北海道箝腩伴烤茄子蓉、烤雞髀菇、油浸轮蔥肉、日本枝豆,口感豐富多層次!另外一個前菜我們試了原隻碳煮南非鮑魚配蓝油瀆三文魚籽。鮑魚經過碳煮,保留了鮮嫩的質感,我覺得幾驚艷。然後我們品嚐了千邑龍蝦湯,這個大家記得要試!龍蝦湯很濃,香氣撲鼻, 我很推薦!在主菜上桌之前,店員還會為每位客人準備一杯清爽的台灣高山茶,茶味好清新,感受到店家的貼心~主菜我選擇了杜落克黑毛豬鞍伴焦糖菠羅,野西蘭花苗和香草鴨油烤薯仔。豬鞍肉質嫩滑多汁和很厚身,我覺得不錯;另外男朋友選擇了鹿兒島A4和牛,五成熟,肉質好鮮嫩,我覺得和牛比豬鞍出色,推介

主菜我選擇了杜落克黑毛豬鞍伴焦糖菠羅,野西蘭花苗和香草鴨油烤薯仔。豬鞍肉質嫩滑多汁和很厚身,我覺得不錯;另外男朋友選擇了鹿兒島A4和牛,五成熟,肉質好鮮嫩,我覺得和牛比豬鞍出色,推介大家可以試和牛~

最後,我們試了是日甜點(南瓜芝士蛋糕),芝士蛋糕口感似南瓜蓉,南瓜香味好峴,而且低糖,我覺得做得幾出色~

推荐想找個安靜舒適餐廳享受FINE DINE的朋友,可以不妨來RELIEF一試~
2023-12-19 2853 瀏覽
觀塘的大廈上有很多西餐廳,今天來試了一間在openrice上看到風評不錯的 <Relish>。餐廳裝修挺漂亮的,用了很多木質傢俬,帶點小清新。一開始有一杯welcome drink﹐是話梅火龍果茶。真的能嘗到話梅味,非常適合我這種愛吃涼果類的人,就是如果大杯一點就更好了。前菜選了蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵, 看上去很清淡,但是醬油汁味道充足,而且海膽有兩大塊的,味道非常濃鬱,加上非常吸睛的外表,非常推介這一個!朋友的前茶點了蘋果木煙燻北海道帶子配紅菜頭蓉、枝豆跟一些玫瑰菇,帶子不是那種全熟的,沒有吃到很強的煙燻味但驚喜的點是紅菜頭蓉原來跟帶子是很配的。前菜來說兩項的份量都真不少。湯的部分我們都選了干邑龍蝦湯,會在上桌的時候才在你面前倒在碗中,儀式感滿分!喝完味道比較濃的龍蝦湯之後會上杯茶,讓我們清一清口中味道再吃主菜,店員說這是金萱烏龍茶,不是很濃的茶也不會苦澀。主菜我選了黑毛豬鞍,店員說黑毛豬是可以不用全熟吃用的,所以建議可以選七成熟,我試了覺得剛剛好,會嫩一點。豬鞍還配了一些西蘭花苗、菇菌、薯仔跟焦糖菠蘿,加上之前的前菜跟龍蝦湯,主菜吃一半已經飽了,哈哈!朋友點的

餐廳裝修挺漂亮的,用了很多木質傢俬,帶點小清新。

朋友點的是烤虎蝦蟹膏蟹子意大利飯,看上去挺普通但很好吃,每粒意大利飯都沾上蟹肉的cream sauce!
最後還有甜品,今天的是焙茶瑞士卷,比平日餅店賣的小一點,但也不是迷你那一種, 正好我已經挺飽了這份量就不錯。餐廳雖然是在觀塘工廠區,但食物都很精緻,擺盤超美的,加上燈光很足,非常適合打卡!下一次有女性朋友生日的時候來吃慶生飯她們一定喜歡!
2023-12-19 61 瀏覽
好耐冇同朋友敘舊選擇咗佢一個簡約木系嘅西餐入面食飯估唔到喺工廠區都有咁高質嘅西餐選擇餐廳嘅空間感好夠好坐亦都好舒服🫣✨蘋果木煙燻北海道带子,日本枝豆•有機粉紅玫瑰菇,紅菜頭蓉帶子新鮮彈牙香煙燻味好濃郁紅菜頭蓉酸甜🙈✨原隻煙燻鵪鶉伴水果車厘茄田園沙律煙燻鵪鶉味道香濃再配上清新果味沙律爽口怡人咁啱夏天食😝✨千邑龍蝦湯龍蝦滋味濃郁喝落去滑順,超滿足😋✨粟米濃湯粟米濃郁香甜一碗下肚即刻溫暖全身😍✨香烤野生虎蝦.蟹肉蟹膏意大利飯鮮甜蟹肉蟹膏鮮味虎蝦新鮮多汁飯軟糯香滑😚✨法式慢煮油封鴨髀伴法邊豆.普羅旺斯燴野菜油封鴨肉香嫩多汁配上清爽燴野菜入口即化回味無窮🥰✨榛子蛋糕濃厚嘅榛子香味一啖即化🤩🍴 Relish📍 觀塘鴻圖道63-65號鴻運工廠大廈5樓B號舖📞 26382228
好耐冇同朋友敘舊
選擇咗佢一個簡約木系嘅西餐入面食飯
估唔到喺工廠區都有咁高質嘅西餐選擇
餐廳嘅空間感好夠
好坐亦都好舒服🫣
蘋果木煙燻北海道带子 日本枝豆•有機粉紅玫瑰菇,紅菜頭蓉

✨蘋果木煙燻北海道带子,日本枝豆•有機粉紅玫瑰菇,紅菜頭蓉
帶子新鮮彈牙

再配上清新果味沙律爽口怡人
咁啱夏天食😝

✨千邑龍蝦湯
龍蝦滋味濃郁
喝落去滑順,超滿足😋
粟米濃湯

香烤野生虎蝦.蟹肉蟹膏意大利飯
法式慢煮油封鴨髀伴法邊豆.普羅旺斯燴野菜
榛子蛋糕
2023-12-18 1789 瀏覽
跟閨蜜預早來慶祝聖誕節,今次來了位於觀塘的Relish來品嚐日式fusion的tasting menu。餐廳走日式簡約路線,實木家具,加上植物擺設,也有售賣日本雜貨小物區。晚上的tasting menu,飲品及甜品有散點。點菜後,店員端上welcome drink 梅子梳打,有紫蘇葉香味,令人開胃,為迎接之後的菜式作準備。蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵色彩精緻的賣相令人喜悅梅素冷麵味道清新,也有紫蘇葉香氣,加上柚子醬汁令人相當開胃,海膽鮮甜,滿足。蘋果木煙燻北海道帶子,帶子大隻肉厚,旁邊的是紅菜頭蓉,爽口大粒的日本枝豆、有機日本玫瑰菇鮮味可口,頭盤有驚喜又有水準。干邑龍蝦湯店員在面前倒出熱騰騰的龍蝦湯,很有儀式感,龍蝦湯鮮味,還有蝦肉。上菜時段中有杯台灣單品原茶清洗一下味蕾,烏龍茶香,柚子清新。黑毛豬胺伴焦糖菠蘿擺碟豐富吸引西蘭花苗有蒜蓉香味又嫩口七成熟的豬胺,肉腍入味,伴甜甜的焦糖菠蘿味道很夾。法式慢煮油封鴨髀鴨肉嫩滑,連皮跟肉吃,鴨香味更重,當中還有有蕃茄雜菜中和膩感。最後以濃郁的芝麻卷蛋作完結。
晚上的tasting menu,飲品及甜品有散點。
梅子梳打
色彩精緻的賣相令人喜悅
蘋果木煙燻北海道帶子
干邑龍蝦湯
黑毛豬胺伴焦糖菠蘿
擺碟豐富吸引
西蘭花苗有蒜蓉香味又嫩口
七成熟的豬胺,肉腍入味,伴甜甜的焦糖菠蘿味道很夾。
法式慢煮油封鴨髀
最後以濃郁的芝麻卷蛋作完結。
梅子梳打
蘋果木煙燻北海道帶子
2023-12-18 53 瀏覽
是日中午和友人經過觀塘,來到這間樓上西餐廳吃中午飯。餐廳設計清新,很適合年輕人聚餐 。午市有套餐可供選擇,價錢相宜。套餐可以選擇餐湯或沙律,然後一個主食,還可以跟一杯飲品,非常豐富 。當天餐湯是南瓜忌廉湯,入口軟綿香甜,非常出色。沙律有多款不同蔬菜,還有藜麥,飽肚感十足。主食我們點了兩份一起分享。一個是芝士焗波士頓龍蝦意粉,意粉還用了龍蝦汁來煮, 鮮味十足。龍蝦份量十分大隻,而且還有膏呢。龍蝦的頭部放了已經拆出來的蟹腳肉,非常貼心。另一款主食要了海鱸魚,十分大份,有兩大片海鱸魚柳,底下還有多款蔬菜,非常健康 。而且還有薯仔,絕對夠飽。海鱸魚煎得十分香口,但又不會太油膩,控制得宜。最後餐飲我們都要了熱的蕎麥茶,麥香十分濃郁,喝下很暖胃。

當天餐湯是南瓜忌廉湯,入口軟綿香甜,非常出色。

沙律有多款不同蔬菜,還有藜麥,飽肚感十足。

最後餐飲我們都要了熱的蕎麥茶,麥香十分濃郁,喝下很暖胃。

2023-11-25
用餐優惠
試食活動
這間樓上CAFE位於觀塘,主打日式洋食,融合酒店西餐質素和日式洋食文化,選用日本時令食材,餐牌亦定期更新保持新鮮感。店內環境寬敞舒適,換上應節的聖誕裝飾,適合約會或多人聚會。午市時段設有十款,跟配餐湯或沙律,以及指定飲品。是日餐湯濃稠的蕃茄忌廉湯,酸酸甜甜的蕃茄好清新,忌廉幼滑細膩,麵包粒吸飽湯汁變得濕潤。田園沙律新鮮翠綠的沙律菜有酸甜的沙律醬,還有爽口的藜麥及車厘茄。芝士焗波士頓龍蝦(半隻)配龍蝦汁意大利粉 - $178肥美飽滿的波士頓龍蝦緊實有彈性,有著香甜的肉汁,龍蝦頭膏好甘香,還有半溶化的焗芝士;煙韌彈牙的意大利粉掛滿鮮味的龍蝦汁,還有香菇及蘆筍片。芝士西班牙黑毛豬漢堡烤菠蘿.田園沙律.炸甜蕃薯條.松露醬 - $148大大塊西班牙黑毛豬扒,有著豐富且平均的油脂,肥而不膩,肉質柔嫩鮮甜又多汁,酸甜的鮮菠蘿正好平衡膩感,更有半溶化的車打芝士,漢堡包外脆內軟塗上沙律醬,還有多汁的蕃茄及生菜;金黃酥脆的蕃薯條香甜綿密,松露醬帶陣陣飄香,還有田園沙律。熱玄米茶淡綠色茶湯香氣清新,淡而不澀。Mocha +$12咖啡豆有分Fruity及Nutty兩款。Mocha的話,Nutty較為合適,帶有
午市時段設有十款,跟配餐湯或沙律,以及指定飲品。
是日餐湯
是日餐湯
田園沙律
田園沙律
新鮮翠綠的沙律菜有酸甜的沙律醬,還有爽口的藜麥及車厘茄。
芝士焗波士頓龍蝦(半隻)配龍蝦汁意大利粉
芝士焗波士頓龍蝦(半隻)配龍蝦汁意大利粉 - $178
熱玄米茶
熱玄米茶
淡綠色茶湯香氣清新,淡而不澀。
Mocha
Mocha +$12
咖啡豆有分Fruity及Nutty兩款。Mocha的話,Nutty較為合適,帶有杏仁、朱古力、焦糖及粟子等堅果香氣,拉花圖案好精緻。
2023-12-09
午餐
2023-12-13 51 瀏覽
話說識我嘅人都知道我而家成日好鍾意喺觀塘沿線度遊走🤣🤣今次就帶大家去試下一間觀塘嘅樓上西餐廳🍽️✨整體評分:7/10✨味道:7/10✨服務:8.5/10✨環境:7.5/10✨人均消費:~$440🔻蘋果木煙燻北海道帶子,日本枝豆,有機粉紅玫瑰菇、紅菜頭蓉帶子溫溫熱熱,而且都好入味,經過蘋果煙燻過之後,味道有啲fresh👍🏻有機粉紅玫瑰菇本身就未到淡口可以配埋紅菜頭用一齊食,味道就會濃厚啲🔻原裝煙燻鴨脾(2pcs)伴水果車厘茄田園沙律鴨脾醃製得相對比較入味,仲有新鮮嘅田園沙律配搭一齊食🥗🔻干邑龍蝦湯個湯都幾特別,佢會首先會將啲龍蝦同埋有少少蔬菜放咗喺個碗入面, 然後就會由職員再倒湯🔻烤野生虎蝦,蟹肉蟹膏意大利飯 $398佢嘅意大利飯都好creamy,味道啱啱好😚就算加咗蟹膏都唔會話好濃味/好鹹🔻杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿,野菌西蘭花苗,鴨油洋蔥烤薯仔 $398淨係上碟都覺得已經好震撼,黑毛豬胺好大件,好有氣派😁仲有焦糖燒過嘅菠蘿🍍個人都幾鍾意佢嘅西蘭花,有用蒜蓉爆香炒過🥦仲有烤薯仔伴碟🥔🔻咖啡焙茶朱古力蛋糕蛋糕就甜口少少,但係都食得出焙茶嘅味道☕份量都幾多,食完都好飽

✨整體評分:7/10
✨味道:7/10
✨服務:8.5/10
✨環境:7.5/10
✨人均消費:~$440

🔻蘋果木煙燻北海道帶子,日本枝豆,有機粉紅玫瑰菇、紅菜頭蓉

🔻原裝煙燻鴨脾(2pcs)伴水果車厘茄田園沙律
鴨脾醃製得相對比較入味,仲有新鮮嘅田園沙律配搭一齊食🥗

🔻干邑龍蝦湯

🔻烤野生虎蝦,蟹肉蟹膏意大利飯 $398

🔻咖啡焙茶朱古力蛋糕

2023-12-06 46 瀏覽
今日又去到觀塘覓食今次去咗呢間樓上嘅Cafe 一入去有大大個月球喺中間📍welcome drink一坐低冇幾耐就serve咗細細杯嘅紫蘇梅子梳打飲落甜甜地微酸 fresh得嚟好開胃Appetizers:📍蘋果木煙燻北海道帶子配日本枝豆、有機粉紅玫瑰菇、紅菜頭蓉帶子食落唔會overcooked 肉質仍keep到嫩滑鮮甜 個紅菜頭蓉好特別 食落幾清甜 又好岩打卡📍蟹籽鮮海膽柚子醬油汁梅素冷面店員提醒要食咗個冷面先再食海膽 如果唔係會遮咗個味 個冷面好清新 食落帶梅嘅酸味 而且用咗柚子醫油比平時嘅冷面汁帶份甜味 更refreshing個海膽好鮮甜味濃 📍杜洛克黑毛豬鞍配焦糖波蘿、野菌西蘭花苗、鴨油洋蔥烤薯仔個黑毛豬鞍肉質脂肪適中 食落唔會乾柴又唔會太油膩 配埋焦落波蘿食味道更豐富📍鹿兒島a4和牛西冷配慢煮和牛面頰伴芝士松露手工薯餅A4和牛西冷牛味濃郁 肉質嫩滑juicy 而和牛面頰帶好香嘅紅酒汁嘅香味 入口即溶一碟雙重享受 芝士松露薯餅好出色 松露味好出 薯餅個邊好脆 而入面薯蓉之餘仲有薯仔碎嘅口感 配埋芝士食係絕配 📍甜品(焦糖朱古力芝士蛋糕)📍refreshment tea(凝香烏龍)
今日又去到觀塘覓食
今次去咗呢間樓上嘅Cafe 一入去有大大個月球喺中間

📍welcome drink
一坐低冇幾耐就serve咗細細杯嘅紫蘇梅子梳打
飲落甜甜地微酸 fresh得嚟好開胃

Appetizers:
📍蘋果木煙燻北海道帶子配日本枝豆、有機粉紅玫瑰菇、紅菜頭蓉

📍蟹籽鮮海膽柚子醬油汁梅素冷面
個海膽好鮮甜味濃

📍杜洛克黑毛豬鞍配焦糖波蘿、野菌西蘭花苗、鴨油洋蔥烤薯仔

📍鹿兒島a4和牛西冷配慢煮和牛面頰伴芝士松露手工薯餅
A4和牛西冷牛味濃郁 肉質嫩滑juicy
而和牛面頰帶好香嘅紅酒汁嘅香味 入口即溶
一碟雙重享受

📍甜品(焦糖朱古力芝士蛋糕)

📍refreshment tea(凝香烏龍)
睇得出佢地對茶嘅喜愛 有好多唔同品種嘅茶可以選擇
而dinner set 都加入咗有機茶作一個refreshment tea
凝香烏龍飲落冇一般烏龍咁濃 但亦帶有本身烏龍嘅清香 就好似lady d嘅烏龍咁 少飲茶嘅人都接受到 而且茶可以清一清口腔嘅味又解膩 食下一道嘅時候就可以品嘗得更清楚
2023-12-04 52 瀏覽
Fusion 菜就係融合既意思,但最怕就係,餐廳只當係一個口號。其實就係大雜燴,每樣識啲,又冇樣做得好,即係食神開場個條魚吖。相反如果做得好,而且有主題聯繫,就會做到1+1=3其效果。 🍖 我特別鍾意佢用茶同飲品做間場。一開始就有好Refreshing 既紫蘇葉莓茶,為口腔動態清零。前菜喺柚子汁櫻花色蕎麥麵,柚子香好好咁開展由零至一嘅第一步。再食上面嘅海膽,真心新鮮無腥味,日本領先一比零。另一個前菜係煎帶子配玫瑰菇,雖然唔知咩叫玫瑰菇,但鮮菌既氣息好濃郁,配合埋紅火龍果醬,鮮艷奪目,全部係淡味嘅食材,但就一啲都唔單調。打和啦! 🍖干邑龍蝦湯,湯品本身非常濃郁,但係令人印象深刻嘅係待應哥哥會喺你面前倒湯,黎種serving 處理,絕對會令客人更加有備受專重嘅感覺。 🍖進入主菜之前又有另外一個白茶飲品。佢一方面喺清除左之前食品嘅味道。另一方面,冷泡茶獨特嘅茶香,又再次喚醒對食物嘅渴望。畢竟其實前菜都已經非常豐富。 🍖主菜第一樣係和牛西冷配黑松露薯餅,第二個係大蝦Risotto。兩種嘅配搭都好有心思。和牛喺好味有入口即溶,但係如果唔喺黑松露既香氣,食左最後一定有飽膩既感覺。Risotto 有

🍖主菜第一樣係和牛西冷配黑松露薯餅,第二個係大蝦Risotto。兩種嘅配搭都好有心思。和牛喺好味有入口即溶,但係如果唔喺黑松露既香氣,食左最後一定有飽膩既感覺。Risotto 有做到 al dente, 好creamy, 大蝦就好似黑松露咁,平衡反成件事。尤其係個蝦頭,我覺得有啲似做到大排檔黃金蝦球既處理,當然無咸蛋黃既味,但係果種輕脆口嘅感覺,就令人有相關既聯想。

🍺✨️哩度環境清雅,無論裝飾,氣氛,甚至乎客人自覺嘅behavior,都令人非常放鬆。飲住鮮榨橙汁配合咖啡既飲品,食住甜而不腻嘅芝麻卷同超級文清嘅軟心芝士蛋糕。足以令人chill 足一晚。

2023-12-04 47 瀏覽
Relish🍃係網上討論度幾高嘅一間Cafe🤩裝修日式木系為主調,環境非常舒適令人覺得好治瘉放鬆✨ Dinner Menu⭐️有前菜,餐湯,主食,甜品,單品原茶,甜品好抵食👍紫蘇梅子梳打🌟Welcome Drink味道酸酸甜甜好特別!蘋果木煙燻北海道帶子⭐️帶子爽口鮮美,配上日本枝豆•有機粉紅玫瑰菇•紅菜頭蓉口感豐富!蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵⭐️柚子味冷麵味道好清新,海膽鮮甜加上蟹籽口感一流!千邑龍蝦湯🌟龍蝦味十分濃郁口感順滑濃稠,仲有兩隻大蝦仁份量好足!香烤野生虎蝦•蟹肉蟹膏意大利飯🌟忌廉味香濃好creamy蟹膏味道鹹香,意大利飯軟硬適中,大蝦鮮嫩爽口味道好出色👍杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿🌟黑毛豬肉質爽口多汁,可選7成或全熟!配菜係野菌西蘭花苗•鴨油洋蔥烤薯仔,菠蘿酸甜可減少油膩感!台灣有機單品原茶🌟抹茶朱古力撻🌟抹茶味微濃郁朱古力味較重撻皮酥脆很滿足😋

紫蘇梅子梳打🌟
Welcome Drink味道酸酸甜甜好特別!

蘋果木煙燻北海道帶子⭐️

蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵⭐️
柚子味冷麵味道好清新,海膽鮮甜加上蟹籽口感一流!

千邑龍蝦湯🌟
龍蝦味十分濃郁口感順滑濃稠,仲有兩隻大蝦仁份量好足!

香烤野生虎蝦•蟹肉蟹膏意大利飯🌟

杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿🌟

台灣有機單品原茶🌟

抹茶朱古力撻🌟
抹茶味微濃郁朱古力味較重撻皮酥脆很滿足😋
2023-12-02 28 瀏覽
觀塘工廈有好多特色餐廳,但又好似唔多好食西餐,今次就嚟咗呢間fine dining試吓,都幾唔錯!餐廳店面夠大、夠闊落,而且燈光佈置都好靚,好啱嚟打吓卡!我哋就叫咗兩個Dinner Set,坐低先有兩杯Welcoming Drinks,今日呢杯係「紫蘇梅子梳打」,酸酸甜甜咁,飲完好有胃口!跟住就食前菜,一客係「蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵」(跟餐加$48),呢款前菜一上真係好驚艷,塊加拿大海膽係超大塊,一入口鮮味大爆發,真係估唔到咁新鮮。而冷麵配咗油子醬油,酸鹹並重,十分易入口!另一客叫咗「蘋果木煙燻北海道帶子、日本枝豆、有機粉紅玫瑰菇、紅菜頭蓉」,一聽個名就知多嘢食,首先好鍾意食佢個菇,菇味好濃郁,再加上啲枝豆,再點埋紅菜頭蓉,感覺好fresh,而帶子係煙燻嘅,保留咗帶子嘅鮮香同嫩滑口感,感覺都幾特別!而今日嘅餐湯係「煙肉豆蓉忌廉湯」,豆蓉味道好出,令個湯更有飽肚感。另一款「干邑龍蝦湯」都好正,除咗有好濃嘅龍蝦味外,個湯無出面果啲咁濃稠,會飲到多啲順滑嘅口感,會較輕盈。之後就有個Refreshment Tea,今日係台灣有機烏龍茶,超級甘甜,可以洗走之前殘留嘅味道,迎接我哋嘅主食!一
觀塘工廈有好多特色餐廳,但又好似唔多好食西餐,
今次就嚟咗呢間fine dining試吓,都幾唔錯!
餐廳店面夠大、夠闊落,而且燈光佈置都好靚,好啱嚟打吓卡!

我哋就叫咗兩個Dinner Set,
酸酸甜甜咁,飲完好有胃口!

呢款前菜一上真係好驚艷,塊加拿大海膽係超大塊,
一入口鮮味大爆發,真係估唔到咁新鮮。
而冷麵配咗油子醬油,酸鹹並重,十分易入口!

一聽個名就知多嘢食,首先好鍾意食佢個菇,菇味好濃郁,
再加上啲枝豆,再點埋紅菜頭蓉,感覺好fresh,
而帶子係煙燻嘅,保留咗帶子嘅鮮香同嫩滑口感,感覺都幾特別!

而今日嘅餐湯係「煙肉豆蓉忌廉湯」,
豆蓉味道好出,令個湯更有飽肚感。
另一款「干邑龍蝦湯」都好正,
除咗有好濃嘅龍蝦味外,個湯無出面果啲咁濃稠,
會飲到多啲順滑嘅口感,會較輕盈。

超級甘甜,可以洗走之前殘留嘅味道,迎接我哋嘅主食!

一客主食係「香烤野生虎蝦‧蟹肉蟹膏意大利飯」($398),
呢個意大利飯真係超級好食!入面有好多配料(蟹肉蟹膏外,仲有蘑菇同黃椒等),加上大量芝士同忌廉,多種風味共冶一爐,真係令人食唔停口,
而一路食仲一路有蟹膏近於蛋黃嘅味道,超正!
虎蝦亦都烤得好好!蝦頭有好多膏,而蝦身烤得實淨之餘,仲有少少脆皮,
啖啖肉,十分滋味。

另一客主食就係「鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛面頰伴野菌西蘭花苗、芝士松露手工薯餅」($498),
呢個主餐嘅配搭好多好特別!手工薯餅要趁熱食,黑松露香同芝士香撈埋一齊好正!
牛面頰就有淡淡嘅牛味加上極軟熟嘅膠質,口感一流!
而和牛西冷我哋叫咗五成熟,食落都幾有咬口,好突出到鹿兒島和牛嘅油脂感,每咬一口都有好多油脂香氣湧出嚟!
而伴碟嘅西蘭花苗一啲都唔失禮,菜莖十分爽脆,而西蘭花吸咗好多野菌味,食落非常juicy!

最後跟餐有「白桃芝士撻」,造型一流,
食落白桃味唔會太甜,加埋鬆脆嘅芝士撻,作為成餐嘅總結啱啱好。

餐飲加咗一杯熱嘅「Latte」($32),
有好靚嘅拉花,今日隻豆係較nutty嘅,飲到好香濃嘅啡味!
2023-11-21
$510.5 (晚餐)
今次同男朋友去觀塘發掘左一間好高質既西餐廳😋餐廳位於觀塘鴻運工業大廈5/F✨一進入餐廳,見到環境寧靜、空間感大,有種放鬆既感覺😌餐廳走文青路線,以木色為主調,放有植物擺設,仲有一d梳化座位🛋️感覺舒適悠閑,好適合同三五知己、閨蜜一齊黎靜靜傾計約會👯‍♀️👭我地喺Dinner Menu叫左兩個餐,每個餐包左前菜、湯、主食、甜品、單品原茶💚好夠飽!❥ 紫蘇梅子梳打落單冇耐,店員送上welcome drink✨味道微酸,幾開胃😚❥ 蘋果木煙燻北海道帶子兩粒帶子都大大粒,肉質爽厚柔韌😋另外配埋日本枝豆、有機粉紅玫瑰菇、紅菜頭蓉,口感豐富,好夠清新☺️🧡❥ 原隻煙燻鵪鶉髀(2pcs)伴水果車厘茄田園沙律鵪鶉髀有兩隻,肉質保持到嫩滑口感!以蘋果木略燻,食落香口惹味✨田園沙律既份量都唔少🥗酸酸甜甜好開胃😚❥ 干邑龍蝦湯龍蝦湯質地濃稠,好creamy😋龍蝦味夠晒濃郁,充滿鮮味!❥ 台灣有機單品原茶飲完濃湯後,店員隨即送上有機單品原茶~原茶味道清新香醇☕️飲落好順滑,帶有少少回甘味~❥ 鹿兒島A4和牛西冷 配慢煮和牛面頰伴野菌西蘭花苗•芝士松露手工薯餅 $498超高質既主食‼️我地揀左5成熟!和牛西冷有兩塊,肉質
今次同男朋友去觀塘發掘左一間好高質既西餐廳😋
餐廳位於觀塘鴻運工業大廈5/F✨
一進入餐廳,見到環境寧靜、空間感大,有種放鬆既感覺😌

❥ 紫蘇梅子梳打
落單冇耐,店員送上welcome drink✨
味道微酸,幾開胃😚

❥ 蘋果木煙燻北海道帶子
兩粒帶子都大大粒,肉質爽厚柔韌😋

❥ 原隻煙燻鵪鶉髀(2pcs)伴水果車厘茄田園沙律
鵪鶉髀有兩隻,肉質保持到嫩滑口感!
以蘋果木略燻,食落香口惹味✨
田園沙律既份量都唔少🥗酸酸甜甜好開胃😚

❥ 干邑龍蝦湯
龍蝦湯質地濃稠,好creamy😋
龍蝦味夠晒濃郁,充滿鮮味!

❥ 台灣有機單品原茶
飲完濃湯後,店員隨即送上有機單品原茶~
原茶味道清新香醇☕️
飲落好順滑,帶有少少回甘味~

超高質既主食‼️我地揀左5成熟!
和牛西冷有兩塊,肉質粉嫩,食落油脂甘香,軟腍又重牛味,仲有豐富肉汁😍
和牛面頰都係有兩件,牛味香濃,肉質軟腍,一d韌既感覺都冇😋
特別有驚喜既係芝士松露手工薯餅🤩外層好香脆,鋪滿芝士碎,食到薯仔既鮮甜之餘仲帶有黑松露香氣😙❤️芝士味濃🧀岩晒鍾意薯餅又鍾意芝士既我🤭

❥ 杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿•野菌西蘭花苗•鴨油洋蔥烤薯仔 $398
我地揀左7成熟~
豬胺好厚身大件,由於用慢煮方式,肉質好嫩,咬落口超多肉汁💦 完全唔會嚡口🤤
配埋清甜既焦糖菠蘿、香口既野菌西蘭花苗,增添左清新既感覺🌱平衡返油膩感!
另外以薯仔做配菜,令成道菜口感味道更加豐富😚

❥ 朱古力撻
朱古力味香濃,外層酥脆,整體唔會太甜😊
2023-11-15