2009-05-25 40 瀏覽
兩隻食肉獸抱著滿心期待的心情去覓食pro-burger店舖位置唔難搵可惜店舖面積好細,只有6個座位咁多入到去諗都唔駛諗就叫左一個180克漢堡走蕃茄 ($33)沒有跟餐,因為黎之前已食過dee野買完跟友人坐左係度等左陣,見到隔離個男仔食得好滋味咁喎到我食喇,佢好細心地幫我分開了兩舊,方便食由於走左蕃茄關係,我個包只剩底一塊扒,少量生菜,少量沙律汁咬一啖,有點失望扒係厚,可惜淨係得個厚字囉係有汁既,但無乜肉味既汁最唔得既就係個扒既肉好鞋同好散!漢堡包最重要既就係塊肉既質感!!!!另外個包上面好多芝麻,係幾香口整體感覺都幾失望不過未試過既可以去試下 : D
兩隻食肉獸抱著滿心期待的心情去覓食

pro-burger店舖位置唔難搵
可惜店舖面積好細,只有6個座位咁多

入到去諗都唔駛諗就叫左一個180克漢堡走蕃茄 ($33)
沒有跟餐,因為黎之前已食過dee野

買完跟友人坐左係度等左陣,見到隔離個男仔食得好滋味咁喎

到我食喇,佢好細心地幫我分開了兩舊,方便食
由於走左蕃茄關係,我個包只剩底一塊扒,少量生菜,少量沙律汁

咬一啖,有點失望
扒係厚,可惜淨係得個厚字囉
係有汁既,但無乜肉味既汁
最唔得既就係個扒既肉好鞋同好散!

漢堡包最重要既就係塊肉既質感!!!!

另外個包上面好多芝麻,係幾香口

整體感覺都幾失望
不過未試過既可以去試下 : D
2009-05-24 16 瀏覽
成日都見好多人,終於鼓起勇氣去試試環境好細,好多staffs,好迫,重要煙到爆得6種set,其實只係有/無芝士 or 有/無煙肉 同埋有一隻雞包咁囉........我哋貪心, 叫左個360g牛肉大舊到呢.....加埋芝士&加拿大煙肉我要全熟,佢哋就貼張貼子等我哋分到舊牛肉有一啲香草味...果陣味道我覺得好怪牛肉唔算"鞋",OK juicy啦,但係無牛味嘅重話係安格斯牛肉薯條就好好食皮脆內軟又夠味, 呢個得Burger店啲牛肉唔得, 點攪呀..................
成日都見好多人,終於鼓起勇氣去試試
環境好細,好多staffs,好迫,重要煙到爆

得6種set,其實只係有/無芝士
or 有/無煙肉
同埋有一隻雞包咁囉........
我哋貪心, 叫左個360g牛肉
大舊到呢.....加埋芝士&加拿大煙肉
我要全熟,佢哋就貼張貼子等我哋分到

舊牛肉有一啲香草味...果陣味道我覺得好怪
牛肉唔算"鞋",OK juicy啦,但係無牛味嘅
重話係安格斯牛肉

薯條就好好食
皮脆內軟又夠味, 呢個得

2009-05-24 9 瀏覽
老婆話想食漢堡包,所以來這裏試下。老婆點了芝士漢堡,我又係要芝士漢堡,但加多塊煙肉,兩個都係餐,連薯角和汽水。這是家庭式的小本經營,大部分人都係買外賣,點了食物後站在店外等,因為店內只有六個坐位。我和老婆就堂食,好彩剛剛有兩個位,可以坐著慢慢等。等了約15分鐘才有得食。漢堡包幾大個,老婆一個人食唔晒,要我幫手,包內的牛肉幾厚,也有些肉汁,麵包則微暖,蕃茄生菜也新鮮,沙律醬的份量也恰當,不會過多。個人覺得有triple o的水準。唯一的問題是芝士和煙肉味不夠突出。我以前在英國食的煙肉芝士漢堡,總是滲出濃濃的煙肉和芝士香味,可能當地人的煙肉煎得較香,用的車打芝士也較濃味。薯角也是熱辣辣的,帶辣味,也很香口。不過分量不太多。食完都幾滿意,心諗幾時再幫襯呢?但過一陣就知死啦,喉嚨痛…原來好熱氣呀。都係少食多知味。

薯角也是熱辣辣的,帶辣味,也很香口。不過分量不太多。

芝士漢堡連薯角
芝士漢堡連薯角
2009-05-19 16 瀏覽
在香港,美式漢堡包店越開越多,只要有實力一樣唔擔心無生意。 Pro-Burger店子很小,應該是主力做外賣生意,在中環這個地價貴過人的地方,可能這是減輕成本的一個方法,在lunch time這裏很迫逼連轉身都困難,過了中午後就悠閒很多。這裏主打美國 Prime 級安格斯牛肉漢堡,美國 Prime 級安格斯牛肉好像很昂貴的樣子,想像中應該很貴,但一個包都是三十多元,一個餐要40、50蚊,對比起其他新式漢堡店,又不算太貴。香辣炸薯角是即叫即炸很惹味,少許的辣味,配熱辣辣的粗身薯條,很美味的噢!最基本的安格斯漢堡外型唔錯,麵包即叫即煎熱,最好的是中間那一大塊的牛肉,很厚的啊,比起一般的厚很多,食落有很有牛肉味而且充滿肉汁,加上醬汁生菜等,間很多漢堡包都食到一陣雪藏味,但這裏沒有,滿口都是牛肉味和肉汁,很正噢,以40多元的套餐價錢食到如此質素,肯定起值。更多文字和相片在︰http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1730484
在香港,美式漢堡包店越開越多,只要有實力一樣唔擔心無生意。

2009-05-15 10 瀏覽
在中環返工的我, 看見pro burger這個名字最近紅起來, 都吸引了我專程去探一探他的實力在網上看到很多人提及個"安格斯"牛肉漢堡, 本想去試這個包, 但到步之後, 看上牆上的照片, 覺得魚扒漢堡的賣相吸引, 於是轉而買了三號餐餐包括了個魚柳包, 一杯汽水及一份炸薯條! 個包給我的感覺是不夠熱, 但內裡的魚扒就夠熱, 味道都唔錯, 那些沙律醬同大塊的番茄片配合起來, 給我不錯的印象, 本來會覺得不好食, 關鍵真的在魚扒夠熱..但薯條就不好食, 只覺得是一堆比較油利的炸薯, 既然用心去做一個好的包, 為何要疏忽了個薯條, 但個餐只係三十多元一份, 可能不難食都可以接受吧!不知道個安格斯牛堡美味否, 下次都會再食多一次, 睇吓好唔好食

2009-05-14
咁啱路過中環, 想起在開飯人氣的Pro-Burger, 就來試吓吧! order 咗 1 号餐, 360克芝士煙肉漢堡, 等了+分鐘, 可以接受.份量真的超巨大, 早知唔好咁貪心, 食180克啦講番個burger, 覺得香料味太重, 蓋過了牛肉味. 炸薯角ok, 值得一讚的是汽水原罐上, 還奉上兩片lemon, 好過一般汽水機出的.整體而言, 尚算ok, 好過三重奥!

份量真的超巨大, 早知唔好咁貪心, 食180克啦

講番個burger, 覺得香料味太重, 蓋過了牛肉味.

整體而言, 尚算ok, 好過三重奥!
360克, 份量超大
2009-05-12
  • 180克芝士煙肉漢堡
約埋男朋友去食pro burger, 失望而回了標榜是安格斯牛扒的漢堡, 想不到原來只是沒有肉汁的瘦肉碎做成, 個包很乾, 不是太好吃雖然芝士夠大塊, 蕃茄夠新鮮, 但看來不值得我再食環境很擠迫, 又大油煙, 雖然六個位咁少都俾我等到位, 但係好想有食完快d走的感覺下次都係食番triple o, 寧願貴少少
約埋男朋友去食pro burger, 失望而回了
雖然芝士夠大塊, 蕃茄夠新鮮, 但看來不值得我再食

下次都係食番triple o, 寧願貴少少
2009-05-10 18 瀏覽
食評又讚又彈,最後都係決定試左今朝11點幾中環返工終於有機會試下新開無耐既burger店,出面望入去人都冇個同其他食評一樣廚房忙緊煎扒,我就點左個180克既牛肉漢堡,眼睇賣相比起轉個灣既monXter差,但一咬落去塊牛肉之後,就覺得差好遠,有小小生肉,不太熟,肉汁跟血水一路流出黎,雖然唔多,但係令有d驚喜,有人寫到話好乾,其實我都諗左一陣先決定入去身為配角既薯角都好好食,新鮮炸起,燙親條利整體都唔錯,只係環境真係差左小小,有機會再試下雞堡,廚師煎到好香,比牛肉更加香
食評又讚又彈,最後都係決定試左

,有人寫到話好乾,其實我都諗左一陣先決定入去

身為配角既薯角都好好食,新鮮炸起,燙親條利

180克牛肉漢堡
2009-05-10
180克牛肉漢堡
2009-05-10 9 瀏覽
那種熟悉的感覺來自從前星街的shake'em'buns..當時那店未發圍, 格局上和此店有點相似, 也是在一個小處的漢堡店, 有種歐洲街頭的kebab店的感覺... 記得有一晚跟MP路過這店, 當時已經收了爐, 但MP已經說定要下次一試其勁厚漢堡, 今天剛好有事要到中環辦, 順道一吃~在這個介乎下午茶與晚餐之間的尷尬時間, MP雖肚餓卻又怕吃不下晚飯, 我倆只好小試180克漢堡餐~那個巨人份量的360餐, 也只好留待下次了店內位置就只有6個, 我倆剛好得到全店最後兩個位~ 坐下不消數分鐘餐便送上~ 論賣相, 有點像最不討好我的怪獸漢堡, 也是一大塊厚厚的牛肉, 配上芝麻包,芝士和蕃茄生菜, 還有在旁的potato wedges, 連同可樂一罐, 非常diner feel把漢堡拿上手, 非常重身, 也不會懷疑是否足180g牛肉.. 要把整個包由頭至尾吃一口, 別說是女孩子, 連MP也做不到呢! 所以我退而求其次, 只吃下半部的漢堡~ 一入口, 牛肉味很香濃, 也不是乾柴~而且還浸著一種平時吃漢堡沒有的味道~ 是為rosemary也... 我也只吃了3口, 其餘的全是MP包辦~ 他也很喜歡

把漢堡拿上手, 非常重身, 也不會懷疑是否足180g牛肉.. 要把整個包由頭至尾吃一口, 別說是女孩子, 連MP也做不到呢! 所以我退而求其次, 只吃下半部的漢堡~ 一入口, 牛肉味很香濃, 也不是乾柴~而且還浸著一種平時吃漢堡沒有的味道~ 是為rosemary也... 我也只吃了3口, 其餘的全是MP包辦~ 他也很喜歡這個漢堡, 說加了香草的牛肉很特別, 而且肉汁和油混在一起, 雖非常邪惡卻叫人欲罷不能

配角薯角是standardized貨式, 只要夠熱基本上沒有好與差之分

burger試驗結果是滿意的, 但吃罷卻被燻得滿身煙臭, 確實很難接受... "廚房"已經這麼近門口, 坐在最入面的我倆上至頭髮, 下至衫褲, 都仍可以盡吸油煙味... 情況比當年的shake更可怕... 雖然這店明顯主打外賣生意, 但只要站在店內等外賣已經足以使你smell like跌進抽油煙機般....在這方面, 店方的確需要改善, 否則怎能在白領人士林立的中環生存呢?
burger面面觀- 上面
burger面面觀-側面
burger面面觀- 裡面
burger面面觀- 上面
burger面面觀-側面
burger面面觀- 裡面
2009-05-10 10 瀏覽
前幾個月朋友請我去中環食漢堡包,都無乜特別,又見到pro-burger 咁多人評佢好食,又有d話佢唔juicy,今日又過海有活動同老婆早d去試一試順便早餐當午餐,11點幾去到,嘩!!!好似啱啱開門咁6 張櫈都無人坐,快快坐低睇一睇個大餐牌,真係可能剛開門,見到個廚房d廚師響到煎緊牛肉咁,好香喎,不過真係有d油煙(不過自己可以接受小小油煙嘅).我叫個180煙肉芝士漢堡包套餐,老婆叫個魚扒包套餐,兩個可樂,諗住食過juicy d 嘅包,就問鬍鬚仔收銀哥哥個包可唔可以八成熟,點知佢都細細聽同我講,唔好意思無八成熟,有五成同七成或者熟晒,咁好啦七成啦唔該,同老婆等個包時忘記問收銀哥哥要兩個免費加檸檬杯,睇一睇有兩片檸檬,又話得一片,唔通有改善左,不過又唔好話人得一片檸檬咁小,有d酒店比杯你水都會加一片檸檬啫,做人唔好咁貪心比一個你好唔好,點都好冰底好似有改善要讚一讚.等左幾分鐘,睇完街景兩個包都到囉,由上到下蕃茄,煙肉,芝士,生菜.老婆個包就蕃茄,魚扒,生菜,我個包未攞起已經有d汁滲出黎,咬落都好多汁,有小小黑椒味,小小香草味,真係好juicy又有牛肉味,好正.問老婆佢個包得唔得,佢話都ok,
(不過自己可以接受小小油煙嘅)
又有牛肉味,好正.問老婆佢個包得唔得,佢話都ok,一定比d魚柳包好好多.
整體上pro-burger對我黎講可以下次再黎試佢個360珍寶漢堡,老婆下次試卡津鷄扒包啦.
2009-05-09
2009-05-09 19 瀏覽
我上個星期睇完呢到d食評,所以去左試下我個人覺得唔錯,叫左個安格斯牛肉漢堡俾錢果陣發現完來下午茶有八折,幾底食個漢堡幾好食呀,塊牛幾厚同埋咬落幾香呀,d汁都唔錯。d薯角都炸得好脆又幾香有少少辣幾野味。整體黎講,幾底食,價錢唔貴但係d野食唔錯
我上個星期睇完呢到d食評,所以去左試下
我個人覺得唔錯,叫左個安格斯牛肉漢堡
俾錢果陣發現完來下午茶有八折,幾底食
個漢堡幾好食呀,塊牛幾厚同埋咬落幾香呀,d汁都唔錯。
d薯角都炸得好脆又幾香有少少辣幾野味。
整體黎講,幾底食,價錢唔貴但係d野食唔錯
(非會員)
2009-05-09 6 瀏覽
I am a burger fans. I tried most of the famous burger shops in Hong Kong. I really find that Pro Burger's beef is very juicy and tasty. Very nice beef burger I have ever eaten in HK. Taste is even better than Triple O and other burger shops in Hong Kong. You may have a try....really nice.
  • Beef Cheese Burger
2K
2009-05-09 20 瀏覽
9-5-2009中環的 burger 店愈開愈多, 今次試埋呢間頗人氣的新店.叫了牛肉 burger 餐 ($47, 跟 potato wedges 及汽水) 獨食... burger 份量頗大, 牛肉厚厚的, 芝麻包脹卜卜, 賣相頗靚, 不過原來又得個殼 -- 牛肉: 自稱 Angus beef, 厚係好厚, 但咬落頗實, 中間完全無肉汁 (圖 4 的係油0黎0架, 未食已流晒出0黎), 仲要好似樓下 Babedolphin 所講, "no beef taste whatsoever", 只有頗搶的不知名 herb 味, 真失望! 沙律醬賣相一「篤」二「篤」, 感覺可有可無, 而且落得認真求其, 誠意真係「滿分」; 芝麻包就「一按不起」, 食落唔鬆唔脆; 可幸 tomato 及 lettuce 叫做幾新鮮. 香辣 potato wedges 就好少少, 外面的辣粉少少辣, 外幾脆, 內頗多薯肉又幾香薯味.朋友散叫 Angus cheese burger ($35), 除0左多一塊無味芝士之外, 同我的 Angus burger 一樣, 麻麻0地.食物麻麻0地, 地方亦麻麻, 話
9-5-2009

食物麻麻0地, 地方亦麻麻, 話就話唔應該去 burger joint 食環境, 但 ventilation 實在太差, 油煙味太勁了, 等食時已坐到頭暈.

40 幾蚊一個餐, 比 Monster 貴少少, 但唔好得好多 (起碼人0地塊牛肉係鬆軟的!), 又有幾 pro 呢? 無興趣再食了.

下次試埋蘭桂芳0個間.

P.S. 呢個係「喊與 OK 的邊緣」的 OK 面 -- 起碼佢好食過 Freshness Burger (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1992529)!
無芝 Angus Burger
無芝 Angus Burger
potato wedges ok
有芝, 無芝味
(un)fit 到漏油
  • 俾多幾蚊食 Triple O's / 俾多 10 幾蚊食 Shake 'Em Buns
2009-05-09 25 瀏覽
對於吃漢堡飽, 我可說是要求度甚低的. 畢竟到現在我還間中走到麥當當購買那些超筍飽.往外地生活, 當然被西方的生活文化所影響, 吃漢堡飽的經驗和次數也相對提高了. 最回味還是在 UBC the-sub 吃的磨菇漢堡, 大量磨菇配上煎得剛好的牛肉, 每一口也是磨菇跟牛肉的結合, 美味極了.至於安格斯名字, 大慨記起念書時代, 有個地方叫做 Angus Building. 只怪我知識甚淺, 回港也約畧聽到安格斯跟食物的關係, 就只有報紙雜誌所說的安格斯牛扒和牛肉了.平日的中午時份, 我總會的行過半山行人電梯, 總會聞到牛肉那種微腥又帶點油膩的氣味. 某天我特地更改步行路線, 就隨香味找到到了這間"十大好評升幅"的小店.有一天碰巧是周末前的星期五, 上學前來吃個安格斯晚餐. 說 Pro-burger, pro means professional, 那我期待的是專業有水準的漢堡飽也不太過吧!說它的是小店倒真的沒錯, 全店只有六個座位, 收銀機跟廚房也被編排成一直線. 室內裝修簡單, 抽風系統稍嫌不足, 若果自己作停留幾小時, 嗅嗅衣服也相信以為自己變成了安格斯牛肉了! 沒有太多選擇, 反過來

有一天碰巧是周末前的星期五, 上學前來吃個安格斯晚餐.

沒有太多選擇, 反過來說就是很少選擇, 不過好味就不就是最重要嗎?
一個珍寶烟肉芝士安格斯漢堡似乎是奢侈了一點, 況且吃得太飽加上腦電量不足, 不打瞌睡才怪. 還是輕盈平衡一點, 180克的安格斯漢堡應可填滿我的胃納.

畢竟是有烟肉跟芝士的綠葉配襯, 令整個包的味道和口感生息不少. 用上厚身芝麻飽切合百份百安格斯牛肉的型象. 飽身沒有被壓扁.
牛肉肉汁不少, 初初吃的還不住滲著肉汁出來; 牛肉肉身是較 Burger Republic 較乾身一點, 但牛肉味和香料也相對地濃烈, 總括而言也是一個不錯的漢堡飽.

大配角之一的薯角大慨是油炸待涼了一段時間, 薯身缺乏了那種一咬即斷的爽脆, 味道是有點點微辣, 吃辣的朋友也不妨漢堡配辣汁, 味道合不合來就要看各人的口味了.
半張百元紙幣的價錢換到了安格斯牛肉, 以一間身處中環心臟地帶的小店來說, 無疑是極為吸引. 若果想坐低吃, 應該是下班後的時間; 又如果是吃不消滿店油煙的話, 坐在閣麟街旁的長椅, 也不失為一個好選擇.

後記:
回頭一看這裡的食評, 原來價錢也上調了.
2009-05-09 15 瀏覽
都唔明點解可以咁多好評。D包係嘉頓包,上面勁多芝麻但唔熱。牛肉係大件,可惜無肉汁,乾爭爭。至於汽水可以"免費加檸檬",不要以為有檸樂飲呀,檸檬只係得一片,仲要係薄切!