2020-02-20 467 瀏覽
是日心情不佳,既然出到去點都叫做d野、食d野先返屋企繼續home office😷見到呢間幾fresh 價錢還好,所以就坐低左食🍃Wasabi tuna buger 🐟:佢係壽司變burger既概念,就係加厚左佢,中間有切粒tuna,生菜同wasabi沙律粒,面頭就有d飯素tim~係幾得意轉下口味okay 既!Peach tea🍑:佢係hot served 既,呢個season飲返杯,個人gur左。

2020-02-06 451 瀏覽
主張健康配搭,我選了壽司卷,多款食材、醬汁及配料自由選擇,即叫即做。如果毫無頭緒都可以直接選 signature Poke,已經配搭好,不用有選擇困難 😁 還有飯、麵及沙律,要多去幾次才能試完 🙆🏻‍♀️================📍 上環禧利街8號地舖
================
📍 上環禧利街8號地舖
2020-01-18 507 瀏覽
Pokeworld黎到上環專食日式飯團及壽司卷的小店,店舖環境麻雀雖少,但五臟俱全,什至連廁所都有提供。我選擇了挪威三文魚拼虎蝦壽司卷,壽司卷份量好大,飯既味道好好,飯既質地唔會鬆散。三文魚同虎蝦都好好味
Pokeworld

2020-01-18
最近好hit poke bowl🌟這個是poke-roll的概念🌯叫pokiritto 其實像壽司卷不過好大一卷啊~.所有配搭可以自選mix and match啊我選了$85 那個可以自選2份Protein! 我選了Salmon和Tuna🍣份量蠻大方的 給了很多啖啖魚生啊!想fresh一點所以選配了香辣柚子醋 調味很搭❤️加上青瓜絲 豆苗絲 紫菜 芝麻粒 飯素等等的配料一整卷吃著好方便喔即點即包,店員好快手外賣做一餐蠻合適的。
最近好hit poke bowl🌟
這個是poke-roll的概念🌯
叫pokiritto 其實像壽司
不過好大一卷啊~
所有配搭可以自選mix and match啊
我選了$85 那個
可以自選2份Protein!
我選了Salmon和Tuna🍣
份量蠻大方的 給了很多
啖啖魚生啊!
想fresh一點所以選配了香辣柚子醋 調味很搭❤️
加上青瓜絲 豆苗絲 紫菜 芝麻粒 飯素等等的配料
一整卷吃著好方便喔
即點即包,店員好快手
外賣做一餐蠻合適的。
2020-01-04 448 瀏覽
/Pokeworld🇭🇰/#sa上環篇 #sa下午茶篇➖➖➖平時包嘅burger就見得多飯堡真係好少見 仲有啲特別嘅產品例如係burrito 都係包住飯🤓🤓本身覺得poke bowl 有少少貴覺得burger抵食啲感覺上係用另一個形式嚟到去表達材料其實差唔多🙉無論係堂食外賣都可以 夠晒方便😆▪️▪️▪️Tea set有五款飯堡可以揀💕例如:吞拿魚、牛油果、生熟三文魚、鰻魚 再送杯熱桃茶 感覺上抵食啲🤭詳細可以留意後面嘅Menu我叫咗辣三文魚飯堡~▪️▪️▪️Spicy salmon burger $59/set 拎上手飯係夠結實 唔會好易散Burger 嘅造型係幾特別同罕見加上壽司醋酸酸地 開胃😊面頭嘅紫菜碎都好多三文魚粒嘅份量都算多 幾新鮮再加左少少辣嘅沙律醬 惹味💕平時食三文魚係會加豉油但食飯堡會論盡啲 一拎舊飯都散所以就難調味啲 冇平日食嘅味道咁鮮整體來講份量都算幾大 Tea食啱啱好➖➖➖2️⃣peach tea 茶嘅成份係佔多 初初以為會好甜飲落係無糖同我想像中有啲分別呢杯茶更健康 無罪惡感🤓🤓➖➖➖分數:7.6/10 ➖➖➖
/Pokeworld🇭🇰/
無論係堂食外賣都可以 夠晒方便😆
▪️▪️▪️
Tea set有五款飯堡可以揀💕
詳細可以留意後面嘅Menu
我叫咗辣三文魚飯堡~
▪️▪️▪️

呢杯茶更健康 無罪惡感🤓🤓
分數:7.6/10
Spicy  salmon burger
2019-12-19 569 瀏覽
經過禧利街見到藍色外牆好靚入去原來是食自選沙律沙律肉有魚生可選我當然是食三文魚及吞拿魚.食材都好新鮮魚生切到一大粒,伴飯/沙律菜/麵食而且可以免費加蔬菜好fresh 整體感覺健康.只是$85無飲品,可以算不上是平啦
經過禧利街見到藍色外牆好靚
入去原來是食自選沙律
沙律肉有魚生可選
我當然是食三文魚及吞拿魚
食材都好新鮮
魚生切到一大粒,伴飯/沙律菜/麵食
而且可以免費加蔬菜
好fresh 整體感覺健康
只是$85無飲品,可以算不上是平啦
一樣是 pokeworld 這間上環店的價錢和菜單,卻跟觀塘店的差天共地。如果是單純因為舖租比較貴,我體諒。可是,餐牌配料的選擇卻少了一半,顯得價錢不合理。雖然表面上讓你選擇兩個主菜,但卻硬生生在餐牌上,塞了些冷冰冰的食物,更少了自由配搭的組合。對於想吃素的朋友,上環店的選擇少很多。連一般的烤蔬菜都沒有。真的非常失望!下面奉上兩個店的menu供大家參考,如果要試的話,建議可以先選擇到觀塘店,那就可以用一個比較合理的價錢來吃了。

觀塘店
上環店menú

觀塘店
  • 觀塘店menu
2019-12-11 458 瀏覽
成日都想試下呢D夏威爾魚生飯,今日終於一試我覺得好新鮮!平日食開日式魚生飯,呢個配個辣既汁又幾好食,我揀咗三文魚,毛豆,蟹柳。紫菜青瓜是免費的,有一堆免費配菜你可以揀,呢個配搭清新好味,會再試其他嘢
成日都想試下呢D夏威爾魚生飯,今日終於一試

2019-12-10
3 分鐘 (堂食)
  • salmon
2019-10-09 1205 瀏覽
潮流興食健康野,poke bowl係其中一個不二之選。Poke bowl煮法其實一啲都唔複雜,最緊要係材料夠新鮮,同埋個醬汁嘅味道調校得啱啱好。呢間鋪頭個格局基本上係做外賣為主,開放式廚房,啲嘢都算乾淨企理!好啦,事不宜遲,講下成品:先叫咗一碗吞拿魚飯,魚感覺好新鮮,醬汁甜酸度調校得啱啱好因為個人喜歡比較食得健康,叫佢少汁,但係都唔會太淡而無味 - 佢本身啲肉質比較鮮味應該係主要原因之一。另外值得一讚係佢個份量都算幾均真,因為有啲鋪頭做同類型嘅菜式會做得好細碗,呢間個份量啱啱好 - 男仔一個食夠晒飽肚,女仔可以叫佢比少啲。總括嚟講:想食一餐健康輕盈嘅晏仔,佢係一個好嘅選擇

總括嚟講:想食一餐健康輕盈嘅晏仔,佢係一個好嘅選擇

2019-09-09 1194 瀏覽
Pokéworld系食lunch噶好去處,今次試左下poke bowl,刺身撈醬汁噶刺身飯,刺身新鮮,分量也不少,不會很油膩,配搭噶菜有沙拉醬,沙拉醬好好味,酸酸甜甜,菜新鮮吃下去也很鮮甜,所以覺得價錢都系比較合理噶!
2019-09-05 874 瀏覽
未試過喺香港食poke bowl 今次係第一次但係期望越高失望越大主要係叫左三文魚吞拿魚蕎麥麵 魚生食落係好冰凍 好似啱啱喺冰箱攞出泥差啲有未融雪嘅感覺 跟住之後食落啲魚生好多筋 唔推介 可能我揀錯款啦 跟住之後其實成碗野份量都偏小$85呢個價錢泥講真係唔值尤其係味道唔出眾

主要係叫左三文魚吞拿魚蕎麥麵
$85呢個價錢泥講真係唔值

尤其係味道唔出眾
自選2protein
2019-08-16 1142 瀏覽
呢個壽司飯好新鮮 好fresh 。 就如呢個壽司飯入面有三文魚同吞拿魚,材料新鮮之餘質素亦都好高,味道好配合。個飯既黏度啱啱好,壽司醋份量控制得宜。整體嚟講佢嘅壽司飯做得唔錯。
2019-08-07 1136 瀏覽
午餐我通常食死三幾間健康啲既選擇,不過都會悶架嘛!今日得自己食,就轉左食一食pokebowl。好想食飯,特別係壽司飯,不過忍口地叫左salad底。Protein佢包兩款,我就要左三文魚同呑拿魚,吸收好既油脂!走醬之後接近要哂所以免費配菜。就算堂食佢都俾紙盒,有少少內疚做樹精。份量唔算太大,特別係無碳水化合物既情況下。佢最大好處我反而覺得係有薑,始終食咁多生冷野,食番啲薑可以補番下。佢既魚生唔敢話係好靚,好鮮,不過勝在份量算多。呢間大部份人都外賣,佢既自閉位無乜人坐,可以自行自閉一番。
午餐我通常食死三幾間健康啲既選擇,不過都會悶架嘛!
今日得自己食,就轉左食一食pokebowl。

好想食飯,特別係壽司飯,不過忍口地叫左salad底。
走醬之後接近要哂所以免費配菜。

就算堂食佢都俾紙盒,有少少內疚做樹精。
份量唔算太大,特別係無碳水化合物既情況下。
佢既魚生唔敢話係好靚,好鮮,不過勝在份量算多。
Pokebowl

呢間大部份人都外賣,佢既自閉位無乜人坐,可以自行自閉一番。
2019-08-06
2019-07-19 815 瀏覽
之前成日都聽朋友講話有一款壽司飯唔係嚟自日本嘅而係你知夏威夷,所以就上網check左係乜嘢名堂。竟然俾我發現到原來佢叫做poke bowl, 即係將一啲刺身撈埋一啲醬料而成嘅刺身飯,食落去同日本壽司飯嘅味道都有少少分別㗎!所以我就走左去上環食呢間poke bowl啦!雖然一盒飯都要$90 ,但係佢比嘅刺身份量亦都唔少,所以自己都覺得價錢算係合理。刺身食落去亦都非常新鮮,而且配埋沙律菜可以中和返醬料嘅味道,但自己食完之後,都係覺得有少少頸渴。
2019-07-15 546 瀏覽
自選的點菜紙上有很多不同的配料選擇, 某些如肉食的三文魚腩是要酌量加錢的.這次選了全素的沙律盒, 有豆腐, 鷹咀豆, 菇, 蔥花, 芝麻, 青瓜, 薑, 紫菜, 洋蔥等.全部是即點即做, 店員也是手快腳快的.

全部是即點即做, 店員也是手快腳快的.