2021-06-06 945 瀏覽
吞拿魚蟹柳蕎麥麵拼沙律菜 $69 🥗🐟最近夏天又要减肥啦,今日就食依間高蛋白又低卡的pokeworld 啦佢可以自由選擇1~2款蛋白質 同一個主食base,有 糙米飯 蕎麥麵 同沙律菜夏天想食冷麵,所以選擇了蕎麥麵拼沙律菜,加埋魚生同wasabi mayo sauce 瞬間好日式料理 最後可以選擇喜歡的蔬菜 同toppings 總結:自由度好高的健康餐,雖然價錢 略貴,不過上環都要依個價,所以都可以接受!
吞拿魚蟹柳蕎麥麵拼沙律菜 $69 🥗🐟
2021-05-31 746 瀏覽
最近外出用餐得比較頻繁,雖然盡量也會點一道蔬菜,但還是多肉少菜。這次中午故意要吃得清淡一點。第二次光顧這間小店,主打健康菜式,每下一樣食料也透過固定的湯匙,份量不太有太大的差異。1 scoop of Protein - $62主食選了全份的沙律,蔬菜新鮮多汁,份量很多塞得滿滿的。主菜則選了煙燻雞肉,雞肉好嫩滑不乾柴,還帶點煙燻味。配味道較清淡帶微酸甜的和風沙律汁,增提清新感。特別加配蟹籽+$8,鹹中帶一絲甜,增加清脆爽口感。還有免費的配料青瓜、飯素、黑白芝麻、豆苗、洋蔥和紫菜,味道更加豐富。

1 scoop of Protein - $62
2021-05-31
午餐
2021-05-22 628 瀏覽
Poke係啲咩? 其實係夏威夷嘅一種涼菜,以魚生為主。俾我嘅感覺有啲似日式角切魚生飯。🤣Poke world 每人都可以擁有獨有嘅晚餐,任你配搭。配搭多到數唔晒,首先可以揀壽司飯、糙米飯、壽司卷、蕎麥麵、沙律菜或飯同沙律菜各半,之後自選主菜、醬料、配料、配菜。是次:蕎麥麵、挪威三文魚、柚子檸檬醋、芥末蛋黃醬、豆苗、芝麻、紫菜+$6蟹柳、+$10 彩虹蟹籽幾飽肚,特別適合宜家天氣熱食,全份蕎麥麵份量唔少,如果想健康啲,可以麵食同沙律各半。三文魚切粒都幾新鮮。柚子味道突出,反而唔太食到芥末味。上環禧利街8號地舖港鐵上環站 A2 出口, 步行約2分鐘

Poke world
每人都可以擁有獨有嘅晚餐,任你配搭。

+$6蟹柳、+$10 彩虹蟹籽

三文魚切粒都幾新鮮。柚子味道突出,反而唔太食到芥末味。

上環禧利街8號地舖
港鐵上環站 A2 出口, 步行約2分鐘
  • Protein  bowl
2021-05-11 724 瀏覽
今日好熱無胃口,唔想食熱食,經過這店見有沙律食,結果就試一次輕食lunch.入店內要填order紙,填完交俾職員,佢整好後就可以俾錢埋單,這店付款除咗八達通,又有Visa/Master可付款,真係好方便慳時間。我今次叫沙律,內有2份protein (三文魚+虎蝦),加柚子沙律醋,加All in配菜,合共$85。三文魚係一粒粒厚切,有口感和鮮甜的;虎蝦有5隻,雖然較細但也是新鮮的。沙律菜色澤自然,吃下去也好爽,沙律加了沙律醋味道酸酸甜甜好開胃,再加上有薑有紫菜有芝麻撈埋一齊食仲好味😋。今次呢個lunch只係菜和蛋白質,但夠飽的,值得再食多次。

今次呢個lunch只係菜和蛋白質,但夠飽的,值得再食多次。
沙律(三文魚+虎蝦)
2021-05-11
10 分鐘 (堂食)
沙律(三文魚+虎蝦)
2021-05-08 491 瀏覽
香港近幾年都好興食Poke,其實係卡路里低高蛋白質,低油鹽糖既食物,而呢間餐廳都係主打Poke bowl和Pokiritto可以寫紙落單,店員會即場係客人面前夾食材,以沙律菜、飯卷、麵為主食,然後可以各種蔬菜(例如:牛油果、粟米、毛豆、玉子、洋蔥及青瓜)或魚生粒(例如:三文魚、吞拿魚、八爪魚等),醬汁可有揀芝麻醬、和風醬、柚子醬,可以創作出獨一無二的午餐蕎麥麵配三文魚麵份量好多,配半份沙律,淨係食麵都會飽🤣加埋和風汁一齊食簡直係絕配😋另外有8款免費配菜,其實都幾抵食,三文魚唔腥唔重雪味,整體不錯煙熏雞肉沙律配蟹柳蟹柳要加$6,但一打開發現冇蟹柳😖即時同返店員講,但原來$6只係得一條,不建議加配,完全唔抵食,不過煙熏雞肉都唔錯,唔會好乾,仲有芝麻粒,口感不錯👍🏻

蕎麥麵配三文魚

煙熏雞肉沙律配蟹柳
2021-05-05
📍 源於夏威夷嘅Poke Bowl 近年深受OL喜愛貪佢又健康無負擔 同時又好多選擇可以自由配搭自己鍾意嘅配料呢間小店長期都好多人排隊有提供Poke bowl 沙律 壽司飯 蕎麥麵 甚至係Pokiritto壽司卷👐🏻👐🏻餐廳本身已經有配搭好嘅Set Bowl 俾怕麻煩嘅客人同時亦有自選配料1款Scoop of protein $62/ 2款 $851.揀好base: 沙律 壽司飯 蕎麥麵 壽司卷 ( 飯麵可以揀一半份量轉沙律) 2.揀protein: 三文魚 吞拿魚 八爪魚 虎蝦 煙熏雞肉 豆腐等 3. 揀醬汁 有清新嘅和風沙律汁 芝麻醬 柚子檸檬醋仲有芥末蛋黃醬等4. 揀toppings: 有+$6/8/10/16 嘅小食5. 揀免費配菜 青瓜 豆苗 白薑 芝麻 紫菜其實就算唔加小食 成個配搭都好豐富我就揀咗自選壽司卷 ➿➰日本沙律一半壽司飯好清新成個感覺好健康 而且食材夠新鮮叫咗杯Fresh Lime Juice 不過就好失望😢😢係普通梳打水加一小片青檸 完全咩味都冇而且員工態度差 只顧看手機 完全無視客人存在不過真係有好食又健康!!

📍

成個感覺好健康 而且食材夠新鮮
叫咗杯Fresh Lime Juice 不過就好失望😢😢
係普通梳打水加一小片青檸 完全咩味都冇
而且員工態度差 只顧看手機 完全無視客人存在
不過真係有好食又健康!!

• Protein  bowl
2021-04-16 587 瀏覽
位於上環禧利街既小食店,全部都係健康既食材,亦可以選擇素食。可以自由配搭,或者選佢已經配搭好既set lunch。自己配搭一款protein係$62,如果兩款係$85。我選左虎蝦同八爪魚,份量非常充足,蝦有成5隻,八爪魚有一大堆,配埋蕎麥麵食,有少少日式既風味,減緊肥朋友仔可以去試下。佢某部分既菜仲係免費添加。我自己就中二食中華沙律,就要加錢,加左8蚊。另外,佢仲可以草印仔,食夠唔同次數有唔同優惠。

另外,佢仲可以草印仔,食夠唔同次數有唔同優惠。
2021-03-13 705 瀏覽
🦄POKEWORLD @pokeworldhk-SALAD POKE Hkd62CHERRY TOMATO +Hkd6JAP. SEAWEED +Hkd8MISO SOUP +Hkd3Rating🌕🌕🌕🌑🌑-食夏威夷丼多數都係簡三文魚又或者吞拿魚🐟但係我今日咩魚生都唔想食😤只係想食清啲🥰睇嚟我差唔多要轉型 變成食草系FOODIE喇🌿😆我就係想話畀大家知 其實食POKE都可以好健康🤪@pokeworldhk 我已經食過好幾次☺️數數手指都3次上環同埋觀塘兩間分店都有幫襯過 各有特色❤️佢哋嘅材料好新鮮😉所以就算食草都唔會DRY😉蛋白質類想簡素食款式嘅話 可以好似我咁簡豆腐😌健康啲又有營養😋補充吓素食蛋白質同埋鈣質🥳TOPPINGS我加咗車厘茄同埋中華沙律🤪真心好鍾意食茄😂不過其實我本身想食蘆筍架可能因為太晏賣哂無得食🥲之後先轉車厘茄🥺底層嘅沙律菜全部都好新鮮好爽脆😘充滿水份💦仲有好多免費配料可以加🥰竟然仲可以加子薑😳我想講佢啲免費配料嘅份量仲多過我比錢嘅配料😱最後我仲加咗碗面豉湯🤭不過佢哋嘅面豉湯就一般只係我一直覺得食完生冷嘢飲返碗熱湯會舒服啲🤤不過呢放心啦 我下次食POKE會叫返魚生飯架喇
🦄POKEWORLD @pokeworldhk

不過呢放心啦 我下次食POKE會叫返魚生飯架喇☺️
🔥P.S.🌈
其實點解我呢餐好似好齋咁😆係有原因架🤫
靜靜雞話你知😈我食完一間餐廳之後發現唔係好飽
所以即刻衝咗去 @pokeworldhk 再食我嘅2nd晚餐
最後食完就好飽🤣好彩我叫得咁清新咁健康啫😜
2021-03-10
5 分鐘 (堂食)
2021-03-13 524 瀏覽
以前係上環返工,見呢間pokéworld日日lunch hour都好多人,🥲唔想排咁耐所以咁耐都未食過。 今日咁岩同朋友嚟呢頭做野,見佢仲係度,即刻拉埋佢嚟試!入到去寫紙仔再去收銀處order就ok~由主食開始,主菜、醬料、配料、配菜~鍾意食咩就揀咩! Menu內亦有預設配搭可供選擇~我同朋友都各自揀左唔同既配搭~糙米飯+半份沙律🥗/ 吞拿魚+煙熏雞肉 / 柚子檸檬醋/ 蔥花+青瓜+豆苗+黑白芝麻+紫菜由於糙米飯本身口感較乾硬,可以配半份沙律去中和係絕佳之選。吞拿魚新鮮又大粒,柚子檸檬醋唔會太酸,食唔慣太淡味既朋友應該揀較惹味既煙熏雞肉呢🙂蕎麥麵+半份沙律🥗/ 熟虎蝦+煙熏雞肉 / 醬油/ 青瓜+豆苗+黑白芝麻+紫菜熱量較低的蕎麥麵絕對係女士之選~ 麵條較易入口,半份感覺好快食完😂朋友都食到停唔到口呢~ 而虎蝦同雞肉味道、朋友都覺得滿意😃食咗幾日肥膩野,呢餐豐富得嚟又fresh又健康~

入到去寫紙仔再去收銀處order就ok~
由主食開始,主菜、醬料、配料、配菜~
鍾意食咩就揀咩! Menu內亦有預設配搭可供選擇~

我同朋友都各自揀左唔同既配搭~

食咗幾日肥膩野,呢餐豐富得嚟又fresh又健康~

2021-03-12 432 瀏覽
我對一碌碌嘅食物特別鍾情😉😉我又食一碌碌嘅飯卷喇🤤🤤上環嘅美食真多✨✨真係唔講得笑架🤭🤭呢間嘅飯卷真係好足料👏🏻👏🏻飯又多,料又多👍🏻👍🏻啲餡爆出嚟架✨✨✨一見到個餐牌就二話不說咁點左餐🤣平時我有選擇困難架!😝因為乜都想試😋😋😋今次一見到就即刻決定到❤️❤️點左個Hot Spicy Roll😍😍最緊要有辣味🥰🥰仲有我鍾意嘅🥑、三文魚同吞拿魚‼️‼️正呀喂😚😚😚
我對一碌碌嘅食物特別鍾情😉😉
我又食一碌碌嘅飯卷喇🤤🤤
上環嘅美食真多✨✨
真係唔講得笑架🤭🤭
呢間嘅飯卷真係好足料👏🏻👏🏻
飯又多,料又多👍🏻👍🏻
啲餡爆出嚟架✨✨✨
一見到個餐牌就二話不說咁點左餐🤣
平時我有選擇困難架!😝
因為乜都想試😋😋😋
今次一見到就即刻決定到❤️❤️
點左個Hot Spicy Roll😍😍
最緊要有辣味🥰🥰
仲有我鍾意嘅🥑、三文魚同吞拿魚‼️‼️
正呀喂😚😚😚
講起魚生係咪淨係諗到日本菜呢🤔?望落更色彩鮮艷、標榜健康同方便嘅夏威夷魚生飯你又試過未呀?上環Pokeworld除左提供Poke Bowl,仲主打外國興起嘅Pokiritto🇺🇸,結合墨西哥捲(Burrito)概念,捲成豐富既飯卷🌯今次試下佢地既Poke Bowl先!————————————————👅自選魚生飯($62/1 scoops of protein)👍🏻自選主食、主菜、醬汁同配料,配搭多元化,店員會喺你面前即叫即整👍🏻叫左壽司飯可以拼一半沙律菜🥗,挪威三文魚同其他配菜都好新鮮,芥末蛋黃醬辣辣地又有啲攻鼻,調起成個飯嘅味道,特別一讚玉子好夠味,蟹子份量又夠大方🦀,而且有免費配菜令魚生飯更豐富,一個男仔食都應該夠飽————————————————🚩總結:原來速食都可以健康啲💪🏻————————————————🌟注意:不設加一服務費,自助餐具及水吧🍴

🚩總結:原來速食都可以健康啲💪🏻
————————————————
🌟注意:不設加一服務費,自助餐具及水吧🍴
食Poke bowl嘅好處係可以自選唔同嘅配搭,如果心大心細嘅話餐廳都會有招牌組合比你揀!😆呢間Pokeworld嘅賣點係唔單只得一碗碗嘅壽司飯底,佢地仲有提供壽司卷、沙律同埋蕎麥麵,配合返唔同客人嘅喜好🍱**********<自選壽司卷> $70因為見到壽司卷個賣相好豐富,而且食得比較方便,$62可以自選一餸,今次就揀左挪威三文魚,再加$8要左中華沙律,醬料方面揀左辣蛋黃醬,另外仲有唔同嘅免費配料可以加嫁,好似青瓜、豆苗、飯素⋯⋯🥒🥑🧂如果食得少少辣嘅話,個人好推薦揀辣蛋黃醬,同啲配料好夾🙌🏻

**********
<自選壽司卷> $70

自選壽司卷
自選壽司卷
2021-02-07 385 瀏覽
唔想食咁heavy間唔中都會食吓pokebowl, 色彩繽紛之餘又健康好味Menu有固定配搭同自選, 可以自己揀材料夠flexible🥰1️⃣自選主食: 壽司飯/糙米飯、蕎麥麵、壽司卷, 而飯同蕎麥麵都可以配一半沙律🥗📝我揀咗飯同沙律各半, 沙律菜份量慷慨食落新鮮,成兜野勁滿食唔晒🤣2️⃣自選主菜: Protein可以揀1款💰62, 2款💰85📝三文魚大大粒食落鮮美, cooked prawn有好多沙律醬所以點都唔會難食, 我個batchmate就揀咗食吞拿魚都話新鮮3️⃣自選醬料📝芥末蛋黃醬食落幾清新, 都幾攻鼻🤣但係整體撈埋啲魚生同埋所有配料係幾夾😋4️⃣選擇配料📝彩虹🌈蟹子+💰10, 綠色橙色黃色嘅蟹子一次過食好似都一樣味但係好靚, 香菇絲+💰8 就冇咩特別5️⃣免費配菜📝除咗白薑之外, 加晒全部免費嘅配菜e.g.紫菜、飯素、黑白芝麻調味、 豆苗、 青瓜&蔥花, 洋蔥太生有啲辣ℙ𝕠𝕜é𝕨𝕠𝕣𝕝𝕕📍上環禧利街8號地舖(上環🚇 A2 出口行2分鐘就到)💫評分: 7.9/10💬食完真係好飽好飽, lunch想食清少少係個唔錯嘅選擇🤩🥰#Pokéworld #pokeworld #poke #pokebow

3️⃣自選醬料

4️⃣選擇配料

5️⃣免費配菜

ℙ𝕠𝕜é𝕨𝕠𝕣𝕝𝕕
📍上環禧利街8號地舖
(上環🚇 A2 出口行2分鐘就到)

💫評分: 7.9/10

#Pokéworld #pokeworld #poke #pokebowl #上環美食 #香港美食 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #healthyfood
2021-01-29 558 瀏覽
上環有間好出名嘅Poke專門店「Pokeworld」,我就買嚟試下。呢間鋪頭專賣 salad,Rice,Pokiritto,但係我想食既都係Poke飯,因為就係覺得特別豐富,My Poke, my style , 口味嘅問題好難去解釋。款式種類多,Poke飯嘅配搭自由度好大,差唔多點樣配搭都OK。我揀嘅Poke係 壽司飯+挪威三文魚+辣蛋黃醬+豆苗。望落去顏色好靚,味道複雜得難以形容但就係好好味! 好有特色,又健康又好味,可能每日食都唔會覺得厭。

我揀嘅Poke係 壽司飯+挪威三文魚+辣蛋黃醬+豆苗。

2021-01-22 404 瀏覽
#pokeworldhk 升級版沙律,有三文魚刺身,半蕎麥麵半沙律。有很多選擇,mix and match 出無限combination,雖然我每次都叫 #三文魚 或 #吞拿魚$62其實不是平,不過材料新鮮好refreshing,食得飽不會令人眼瞓