為咗要慶祝生日食晚飯,但又要食得有點新意。唔想食中餐同埋西餐鋸扒,最終搵到依度食墨西哥餐餐廳裝修唔算好豪華但就頗有特式,目測都可以坐35-40個客人。昨晚因為訂咗位6:30pm準時嚟到有一個男侍應招呼入座。幾個人都唔熟墨西哥菜式,所以就跟貼在牆身嘅海布推介點咗豬手。真估唔到大大有驚喜,同檯個個都讚好味豬手本身都颇為大隻。以往食開德國嘅炸咸豬手,比較油膩外皮硬身。依隻係另類食法,刀叉好容易鋸開。肉質軟滑多骨膠原,唔會過咸伴菜都好食。雜錦拼盤勝在可以試多啲tacos係凍嘅炸雞翼好味,唔油膩。炸蝦餅都OK!反而另一款"炸水牛芝士伴紅椒"幾有新意,紅椒唔辣亦可以平衡到芝士嘅肥膩。兩款tacos各有特式,個人比較鍾情烤雞肉鮮芒果汁大蝦沙律嘅靈魂果然出色,同檯個個都讚用鮮芒果汁嘅做法,話要返屋企試吓。幾隻凍大蝦都好新鮮,就係帶過芒果汁所以入口感覺唔同晒,絕非自助餐果啲凍蝦可以相比。炸蝦餅有7種唔同辣度嘅醬汁可以俾妳試

真估唔到大大有驚喜,同檯個個都讚好味
伴菜都好食。

雜錦拼盤勝在可以試多啲
tacos係凍嘅

兩款tacos各有特式,個人比較鍾情烤雞肉

炸蝦餅

有7種唔同辣度嘅醬汁可以俾妳試
2021-06-26
2021-06-21 342 瀏覽
距離晚上的課還有些時間,約了朋友來試這家墨西哥菜。看見門口還以為是格仔鋪,是關放了很多日式figure😂不太有墨西哥菜的氣氛。想必餐廳是主打上班族的午巿。裝修非常一般,晚巿的服務人員也不多(一個外場一個廚師) ,連結帳都要等一陣先等到外場回來🤣我們點了牛油果奶昔、Taco和炸墨魚圈。Taco不過不失,不難吃卻也沒有令人印像深刻。反而炸墨魚圈做得非常好,粉沒有太厚、炸得很脆很熱。牛油果奶昔也好好味,不會太稀,牛油果味也很足。可惜是奶昔不解凍,後來又點了一杯梳打。吃完不會令人生氣,但目前不會特別想回去食。

吃完不會令人生氣,但目前不會特別想回去食。
2021-06-03 718 瀏覽
今日同同事出去吃飯 呢間開左好耐 食親程班長都見到都無乜人入去其實佢唔係唔好食 但D款來來去去都個D款 所以下次黎都唔知食咩而且性價比都幾低墨西哥薄餅 $65+14手撕豬肉如果唔加餡 其實 就咁兩塊墨西哥薄餅同堆上面丁屎咁多多既番茄性價比真係低到不得了不過呢個配答組合真係好好吃 入面調味好好 但真係好貴.$65+14手撕雞肉性價比方面同上面份薄餅一樣但係佢仲難食左= = 因為佢塊皮唔脆 入面個雞唔係一撕撕SORRY 我沒影相 但切到出黎 我形容係嘔吐物咁 灰灰地 淨係食到薯容味 唔見有雞好難食 好差焗豬扒飯份量勁小 但係 就真係好好食 豬扒有煎過  飯粒粒分明好乾身好好食 上面有芝士有蛋 完美 呢個飯妹快清晒
而且性價比都幾低

墨西哥薄餅 $65+14手撕豬肉
性價比真係低到不得了
不過呢個配答組合真係好好吃 入面調味好好 但真係好貴.

$65+14手撕雞肉
性價比方面同上面份薄餅一樣
但係佢仲難食左= = 因為佢塊皮唔脆 入面個雞唔係一撕撕
好難食 好差

焗豬扒飯
好好食 上面有芝士有蛋 完美 呢個飯妹快清晒
2021-06-03
2021-05-29 598 瀏覽
母親節除左同長老食飯梗係要同最愛嘅媽媽食好嘢😘今年爸爸發板帶咗媽媽去食墨西哥菜餐廳入面有好大幅花牆🌷啱晒打卡🌟芝士焗招牌玉米薄脆($108)份量爆棚🤣而且真係每層薄脆都有芝士仲有墨西哥豆蓉 非常有墨西哥風味中間嗰guacamole非常得我心紫洋蔥夠甜 完全冇嗆辣味加埋蕃茄夠晒清新而且冇芫茜 啱晒好怕芫茜味嘅朋友🌟墨式豬扒芝士焗飯($108)唔知墨式係咩味🤣食落似普通蕃茄焗豬扒飯不過芝士同豬扒份量多 豬扒亦夠腍🌟墨式秘製芝士雞($228)嗰汁小小辣 好香蕃茄同芝士味啱晒我呢個芝士控隻雞非常份量夠 真係有半隻雞而且雞肉非常嫩滑 煮到啱啱好🌟牛油果奶昔($52)奶昔打得夠幼滑 唔會擺多一陣就多左層水而且牛油果味濃 不愧係推介嘅特飲🌟墨西哥啤酒($42)啤酒顏色淺色 但麥味意外地香濃
母親節除左同長老食飯
梗係要同最愛嘅媽媽食好嘢😘
今年爸爸發板帶咗媽媽去食墨西哥菜
餐廳入面有好大幅花牆🌷啱晒打卡
芝士烤招牌玉米薄脆

🌟芝士焗招牌玉米薄脆($108)
份量爆棚🤣而且真係每層薄脆都有芝士
仲有墨西哥豆蓉 非常有墨西哥風味
中間嗰guacamole非常得我心
紫洋蔥夠甜 完全冇嗆辣味
加埋蕃茄夠晒清新
而且冇芫茜 啱晒好怕芫茜味嘅朋友
墨式豬扒芝士焗飯

🌟墨式豬扒芝士焗飯($108)
唔知墨式係咩味🤣食落似普通蕃茄焗豬扒飯
不過芝士同豬扒份量多 豬扒亦夠腍
墨式秘製芝士雞

🌟墨式秘製芝士雞($228)
嗰汁小小辣 好香蕃茄同芝士味
啱晒我呢個芝士控
隻雞非常份量夠 真係有半隻雞
而且雞肉非常嫩滑 煮到啱啱好

🌟牛油果奶昔($52)
奶昔打得夠幼滑 唔會擺多一陣就多左層水
而且牛油果味濃 不愧係推介嘅特飲
墨西哥啤酒

🌟墨西哥啤酒($42)
啤酒顏色淺色 但麥味意外地香濃
2021-05-09
芝士烤招牌玉米薄脆
墨式秘製芝士雞
墨西哥啤酒
2021-05-23 531 瀏覽
第一次吃墨西哥菜,感覺像美式,但稍有不同。我喜歡這餐廳的裝潢,花花的牆壁,簡單整潔又舒服。食物的份量既大件,價錢又便宜。大蝦沙律,大蝦有彈性,感覺新鮮。牛油果milkshake, 好少地方見。味道甜,而且健康。黑松露意大利麵,好香,而且濃味。墨西哥餅,豐富的蕃茄和蔬菜,健康之選。好大隻豬手,配粟米,都係有蕃茄同菜。我諗墨西哥菜既其中一個重點,就係新鮮蕃茄粒同生菜,因為好幾款美食都見到佢既蹤影。食得健康。還會再來,好食得來又抵食,經濟之選。
第一次吃墨西哥菜,感覺像美式,但稍有不同。

我喜歡這餐廳的裝潢,花花的牆壁,簡單整潔又舒服。

食物的份量既大件,價錢又便宜。

黑松露意大利麵,好香,而且濃味。

墨西哥餅,豐富的蕃茄和蔬菜,健康之選。

好大隻豬手,配粟米,都係有蕃茄同菜。

還會再來,好食得來又抵食,經濟之選。
2021-05-22
2021-05-22 395 瀏覽
荔枝角工廈一向有很多特色餐廳,而這間墨西哥菜簡直一試難忘🇲🇽鮮芒果汁木瓜大蝦沙律沙律清爽開胃,醬汁帶墨西哥風味,用來中和其他菜式的飽滯感最好不過。芝士招牌玉米薄脆吃墨西哥菜怎少得nachos!tortilla chips十分香脆,醬汁及芝士的比例恰到好處,不會太油太膩。墨西哥薄餅 - 煙燻手撕豬肉這個quesadilla的味道簡直一試難忘!手撕豬肉為薄餅增加口感,配上略帶酸甜又香濃的醬汁,真的是perfect match!牛油果奶昔可能是奶昔的關係,奶味比牛油果味更濃,如果牛油果味再濃一點就更適合我口味。整體而言,這間餐廳對食物的濃度及油膩感控制得很好。我不敢說味道是正宗的墨西哥風味,但絕對適合亞洲人的胃口,十分推薦大家一試

墨西哥薄餅  煙燻手撕豬肉
墨西哥薄餅 - 煙燻手撕豬肉

2021-05-19
墨西哥薄餅  煙燻手撕豬肉
2021-05-16 615 瀏覽
本人最鍾意支持小店,呢間墨西哥菜其實食過無數次。近日帶咗d未試過呢間餐廳嘅朋友仔嚟試,佢哋都話 ichiban😊以下食品都是我心水,推介比大家😉我是第一次點這個沙律的,每次嚟都梗見到總有一枱食唔晒個粟米脆皮。今次試過終於明白,的確係油膩咗少少,但我同朋友們也喜歡煎炸食物,所以整個也吃晒了,厲害🤭。想講佢個醬汁,辣辣地好醒胃。平時不吃牛油果的我,撈埋整個沙律,竟然覺得好好食。另一道是墨西哥薄餅,加配了煙燻手撕豬肉,簡直一流👍🏻炸魷魚圈就一般啦,相信都係外來貨吧。墨西哥牛仔肉飯好有特色,個汁好送飯,但略嫌個汁少咗d,牛肉唔硬好味道!最後一個墨西哥鷄翼配蜜糖汁,每次我必叫,但今次有少許雪藏味,但調味依然不錯,我會再比機會佢嘅🤪

以下食品都是我心水,推介比大家😉

另一道是墨西哥薄餅,加配了煙燻手撕豬肉,簡直一流👍🏻

炸魷魚圈就一般啦,相信都係外來貨吧。

其實我本身好少寫食評第一次上黎 Open Rice寫,因為復活節假期朋友帶左我去荔枝角呢間墨西哥餐廳食飯,門口真係好特別又鬼滅又有美少女figure 。。。哈哈好少餐廳係咁。。。🤭🤭不過我地個日吾知時間所以五點幾到左,原來未開門。。。🤧不過店員都好好提早招呼我地嘩。。。一入到去真係無諗過咁靚,又有花牆又有電單車畫咁又有霓虹燈既招牌,真係好特別環境100分,依家佢哋仲有優惠,係花牆打卡上 社交平台仲有牛油果奶昔送添呀真係好好飲,必須要試之後就到野食喇,其實未食之前真係吾係好知道食D咩無乜concept,呢度D店員推薦左薄餅,燒雞,同埋個豬手餐個豬手餐好抵食,豬手又大隻,又有個意粉,個個意粉真係好好食,未食過咁好味既白汁磨菇意粉,又creamy 又夠味燒雞D肉質好鮮嫩,一個字正總括而言呢間墨西哥餐廳好高CP值,環境又正會再幫襯
其實我本身好少寫食評

真係好好飲,必須要試

薄餅

墨西哥豬手餐

墨西哥燒雞

之後就到野食喇,其實未食之前真係吾係好知道食D咩
燒雞D肉質好鮮嫩,一個字正
總括而言呢間墨西哥餐廳好高CP值,環境又正
會再幫襯
薄餅
墨西哥豬手餐
墨西哥燒雞
  • 豬手餐
2021-03-01 2000 瀏覽
已經來過這間小店不下5次,但每一次來都非常開心和滿足。今次簡簡單單只點了2碟菜和1杯飲品,不過2個人食就剛剛好😋!墨西哥玉米餅 $88玉米餅餡料非常豐富,偏薄的皮包着很多芝士、牛油果醬、酸忌廉等等,大木博士再另外加了$19的烤西冷牛肉,令Tacos變得更juicy和有口感!它還附上了番茄醬,味道較酸,蘸後會更覺開胃🍅。地道燴牛肉飯 $108超!好!吃!醬汁很香,牛肉浸得很入味,而且還有可拉絲的芝士。雖然份量充足,但又沒有很膩的罪惡感。雖然飯是外國常見那些偏散的品種,但夾了醬汁牛肉一起吃後,已經不再想思考,只想繼續沉醉在天國之中😇,回過神後只餘下連醬汁也沒有的碟子。牛油果奶昔 $52數款飲品當中,應該這杯最特別吧。口感幼滑不太甜,應該用上了不少牛油果製作吧。想想每次買牛油果就像抽獎一樣,打開是靚仔的機率可能少於一半的時候,這個價錢也算合理吧🥑。【精靈球和大木博士一起的搵食圖鑑,比卡⚡】

墨西哥玉米餅 $88
墨西哥玉米餅

地道燴牛肉飯 $108
地道燴牛肉飯

牛油果奶昔 $52
牛油果奶昔

【精靈球和大木博士一起的搵食圖鑑,比卡⚡】
2021-02-27
墨西哥玉米餅
地道燴牛肉飯
2021-01-25 1410 瀏覽
工廈美食出名價錢貼地都食到好野第一次去叫左個雜錦拼盤$258咩都試下先拼盤包括-手撕豬肉薄餅🐷🌮👍👍👍👍墨西哥特色菜之一 手撕豬肉同芝士夾係薄餅中間一齊食 酸甜juicy豬肉汁係口入面擴散出來 加埋芝士小小拉絲既效果 好有風味 -王米薄脆 🌽 配 紅蕃茄醬🍅 和 自家製牛油果醬🥑 👍👍perfect match 💯組合王米薄脆 脆得泥唔會話好油 紅蕃茄醬自己就鐘意食啲有啲蕃茄洋蔥香草粒果啲 有啲口感 佢就冇既 反而自家製牛油果醬 食得出粒粒牛油果蓉 -墨式香炸雞翼🐔👍👍唔識分咩係墨西哥式😂 不過係炸得好食既外皮香脆 雞肉嫩滑-香炸墨西哥甜椒釀芝士🫑🧀👍都係咁香脆 芝士唔係話爆晒出泥來果種 咬入去空氣感十足 幾得意-自家製特色炸蟹餅👍👍👍👍👍有驚喜😋外脆基本 真係爆多蟹肉絲絲 啖啖鮮甜 好足料 絕不是普通粉漿 成舊粉粉餅貨色 好好食☺咁熱氣飲翻杯牛油果奶昔$48🥑🍼降降溫牛油果同牛奶味都好重 夠creamy 整體全部炸物都幾出色 雖然香脆 但唔係炸到過火 界損口腔果種 😂 一讚👍蟹餅最好食必試🤩#第一次食 #工廈 #工廈美食 #荔枝角 #墨西哥菜 #tacos #nachos #億利工業

工廈美食出名價錢貼地都食到好野

-自家製特色炸蟹餅👍👍👍👍👍

咁熱氣飲翻杯牛油果奶昔$48🥑🍼降降溫
牛油果同牛奶味都好重 夠creamy

蟹餅最好食必試🤩

#第一次食 #工廈 #工廈美食 #荔枝角 #墨西哥菜 #tacos #nachos #億利工業大廈 #墨西哥 #hongkong #food #foodporn #socialenvy #yummy #amazing #instafood #lunch #eating #852#delicious
雜錦拼盤
雜錦拼盤
牛油果奶昔
今日初嘗較偏門既菜式-墨西哥菜,位於荔枝角既工廈入面。當日客人吾多,用餐環境寧靜,上菜速度快,菜單方面有哂中英文有圖,同埋菜式入面有啲咩材料係度,仲提供埋set,客人可以慢慢揀咩野岩食。鐵板手撕豬肉$92配有4片薄餅,同3款醬(酸忌廉/蕃茄醬/牛油果醬)。個人就吾太中意豬肉既調味,不過薄餅夾埋少許豬肉同埋啲醬汁,就較易入口,最中意佢既牛油果醬。芝士栗米烤焗捲餅$78雖然聽個名以為個捲餅既重點係芝士同栗米,但入口係好正既墨西哥豆薯,芝士份量吾會過多,兩者好夾,配埋啲醬汁,好食!香炸洋蔥圈$42洋蔥圈有驚喜!香口之餘入面既洋蔥吾會爛哂,配埋酸酸地既他他醬,勁好食!如果係荔枝角附近又想食啲特色既菜式,不妨黎試下,價錢尚算合理,有加一,都坐得舒服既~

鐵板手撕豬肉$92

芝士栗米烤焗捲餅$78

香炸洋蔥圈$42

2020-12-09 1291 瀏覽
-{墨西哥風情🌮}黎荔枝角覓食想試較偏門嘅菜式🙆‍♀️依度就啱曬喇~🤤粟米脆片加牛油果醬🤤($68)粟米脆片加牛油果my fav! 生洋蔥配牛油果味道唔錯 但未至於好濃 同埋蕃茄味可以出少少👖褲評: 8.2/10🤤墨式芝士豬扒飯🤤($98)炒飯底幾香 但份量有點少 依個價錢可以俾多d豬扒嘅!但兩個人share ok嘅👖褲評: 7.7/10🤤牛油果奶昔🤤($48)第一次試!友人表示奶味太多 但整體唔錯嘅 夠牛油果香 飲落算綿密 唔夠牛油果味嘅話加醬飲😂👖褲評: 8.3/10荔枝角工廈唔錯嘅選擇😍牛油果控一定好開心🥳性價比: 8.2/10服務: 7.8/10環境: 8/10🔔小tips: 可以openrice book枱儲asian miles🥰🚩Picoso🚩地址: 長沙灣道883號億利工業中心1樓101室 #fuudjai #fuudjai荔枝角 #fuudjai墨西哥菜
{墨西哥風情🌮}
黎荔枝角覓食想試較偏門嘅菜式🙆‍♀️依度就啱曬喇~

🤤粟米脆片加牛油果醬🤤($68)

👖褲評: 8.2/10

🤤墨式芝士豬扒飯🤤($98)

👖褲評: 7.7/10

🤤牛油果奶昔🤤($48)

👖褲評: 8.3/10

地址: 長沙灣道883號億利工業中心1樓101室

粟米脆片加牛油果醬
墨式芝士豬扒飯
2020-12-02 687 瀏覽
好少特登去工廈搵餐廳食,去工廈食墨西哥菜更加係第一次😛墨西哥比小編嘅印象硬係覺得好健康,而事實上都係😂呢間雖然位置可能有啲偏遠,但價錢唔貴,而且味道有質素,一定要試🥰.🌮墨西哥薄餅去墨西哥菜,點少得叫pizza🥳好多種配料而且樣樣都好足料,味道豐富,感覺上都好健康🤤呢個真係比十分,去到一定要叫!.🌮玉米薄脆沙律睇餐牌睇見賣相幾得意,但味道就唔會特別出色🤫啲配料以蔬菜為主,較為清淡😛.🌮黑松露白汁焗雜菌蘑菇飯小編超鍾意食黑松露,即使唔係餐廳主打/ 墨西哥菜式都忍唔住叫🤣味道都合格嘅,唔係高級餐廳呢個飯就冇得要求咁多😂不過如果飯同雜菌嘅份量再均衡啲就好.🌮水牛城雞翼又一個小編一見到餐牌有就會叫嘅小食✌🏻最鍾意水牛城雞翼酸酸甜甜,夠曬惹味令人好開胃🥳.🌮牛油果奶昔呢個有驚喜,出奇地好飲🤤因為冇乜味所以小編不嬲都唔好牛油果,不過就比呢杯奶昔深深吸引住🤩大家一定要試!.🍽味道: 4.2/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 3.8/5
🌮墨西哥薄餅
💰價錢: 3.8/5
  • 水牛城雞翼
  • Tacos
  • 牛油果奶昔
今次係我第三次黎到Picoso荔枝角呢間餐廳,呢間餐廳每次黎都有驚喜比到客人,今次再黎先係發現門口吾同左,簡潔左收銀機隔離仲多左一個櫃,櫃入面有好多好靚嘅公仔,有我最愛嘅鬼滅之刄禰豆子店主真係好正好有品味講返D野食先今次有新菜式係我由細到大最鍾意食既豬手真係好抵食,我朋友仔都大讚,勁林勁入味,真係一試之後好想再反去食多次同街外或者屋企煮個D好唔同,好香勁有呢個好似係羅宋湯味??之後當然吾少得佢哋最正招牌菜嘅🍕薄餅、真係超級勁好食既黑松露白汁蘑菇🍝意粉,每次我都係必食,因為我未試過咁正嘅白汁意粉除此之外我朋友就最like佢地個大蝦沙律🥗同窩夫🧇真係由主菜至甜品都係勁正至少飲品我就最愛最愛牛油果奶色🥑每次必叫items每次都勁滿意呢度嘅食物質素,又抵又好食講真咁嘅價錢,真係超值!加油Picoso會再幫襯,介紹朋友過嚟

店主真係好正好有品味

講返D野食先
今次有新菜式係我由細到大最鍾意食既豬手
同街外或者屋企煮個D好唔同,好香勁有呢個好似係羅宋湯味??

至少飲品我就最愛最愛牛油果奶色🥑每次必叫items

每次都勁滿意呢度嘅食物質素,又抵又好食
講真咁嘅價錢,真係超值!加油Picoso
會再幫襯,介紹朋友過嚟

最新菜式墨西哥豬手
2020-11-28
最新菜式墨西哥豬手
  • 大蝦芒果沙律
  • 墨西哥脆皮豬手
2020-10-23 659 瀏覽
18:00打電話到餐廳,問可否book枱,店員表示可以同20:30有枱。20:25到場,店員叫我地等一陣,但原來已經full house無留過枱,淨係叫我地門口等。結果等左半個鐘都無位,無奈離開。其實做唔到booking米話得walk-in 囉,你又俾人book, 但又無留枱俾人,打亂哂大家schedule, 何必呢⋯⋯
結果等左半個鐘都無位,無奈離開。