熱辣辣週末躲在冷氣之地🫠今次玩到沙田去 週末商場人很多 不過食肆都多 排咗一陣就入得啦 二人枱太細 加上同隔離位好近 於是轉咗坐ʙᴀʀ枱靜ᴅ空間又大ᴅ👏🏻仲可以捕獲好多製作特寫😆假日都有sᴇᴛ · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 𝙱𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 𝙼𝚎𝚗𝚞 $𝟷𝟾𝟾 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑑:用紙袋裝住5小塊 預咗客人食唔晒還可以外帶喔🥡不過好硬同無乜味 𝑆𝑡𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟✿ 𝐌𝐞𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐏𝐫𝐨𝐯𝐨𝐥𝐨𝐧𝐞 (𝐕) 焗布旺倫芝士(素) 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐡𝐚𝐦 巴馬火腿 (𝟏𝟖 𝐦𝐭𝐡𝐬) 𝑃𝑎𝑠𝑡𝑎✿ 𝐏𝐚𝐩𝐩𝐚𝐫𝐝𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐤 慢煮牛面頰寛條麵 𝐂𝐡𝐢𝐭𝐚𝐫𝐫𝐚 𝐊𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 大蝦海鮮濃汁黑細麵 +$𝟏𝟓 𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡✿ 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 提拉米蘇 ✿ 𝐏𝐚𝐧𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐭𝐭𝐚 意式紅莓醬奶凍 𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘✿ 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐈𝐜𝐞 𝐓𝐞𝐚 特調水果冰茶 +$𝟏𝟓 ✿ 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 +$𝟏𝟓 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ都有個咁豐富嘅ᴍᴇɴᴜ🥳個人比較喜歡牛面頰寛條麵 味道較濃郁 焗芝士🧀都很不錯 見到別人點了呑拿魚他他
熱辣辣週末躲在冷氣之地🫠

• 慢煮牛面頰寬帶麵
  • Pappardelle Beef Cheek
  • 布袋芝士
2022-11-25 374 瀏覽
憑着Tiramisu 同埋手工意粉打出名堂好多時候間間分店都要排隊大家都讚黑松露意粉好味麵質係煙靭,啲醬會掛麵整體係好食嘅重點就梗係貴價食材黑松露其實我呢碟算少因為我望到隔籬枱嘅黑松露份量係我哋枱嘅Double 呢啲真係冇辦法因為佢哋都係隨心咁刨落去所以食嘢就真係好睇彩數試咗兩款唔同嘅意粉都令我留低唔錯印象之後叫埋意式甜品細心D睇,你會發現啲cream係黃色我估可能係有用比較多生雞蛋因為有時候生雞蛋先至可以做到細滑嘅口感係好食嘅,不過食一杯都已經好足夠食太多會有膩嘅感覺不過聽聞因為分店越開越多食物質素好似冇以前咁好希望遲吓再食嗰陣唔會有呢種感覺啦如果因為紅咗就失去左本身嘅味道就太可惜啦
憑着Tiramisu 同埋手工意粉打出名堂
好多時候間間分店都要排隊

大家都讚黑松露意粉好味
麵質係煙靭,啲醬會掛麵
整體係好食嘅
所以食嘢就真係好睇彩數

試咗兩款唔同嘅意粉
都令我留低唔錯印象

之後叫埋意式甜品
細心D睇,你會發現啲cream係黃色
我估可能係有用比較多生雞蛋
因為有時候生雞蛋先至可以做到細滑嘅口感
係好食嘅,不過食一杯都已經好足夠
食太多會有膩嘅感覺

不過聽聞因為分店越開越多
食物質素好似冇以前咁好
希望遲吓再食嗰陣唔會有呢種感覺啦
如果因為紅咗就失去左本身嘅味道就太可惜啦
2022-11-20 300 瀏覽
多次光顧這間意大利餐廳,非常享受它的美食。雖然在食物上有些好味啲有些冇咁好食。我還是享受這間餐廳的美食。餐廳環境不錯,有比較寬敞的空間。前菜我推介布袋芝士和吞拿魚牛油果他他布袋芝士我鍾意布袋芝士佢嗰種味道,外硬內軟的質感,加上橄欖油食!好味!吞拿魚牛油果他他吞拿魚切成粒粒配上牛油果再加上洋蔥絲,吞拿魚有魚味又唔腥,非常好味!焗布旺倫(Provolone)芝士用橄欖油做底用砵仔焗芝士,非常美味而且配上麵包食一流!Pasta香草醬大蝦扁麵香草醬濃郁但冇過火,大蝦煎到香脆,意大利麵軟硬適中。值得推介。煙三文魚忌廉扁麵煙三文魚水有魚腥味,令到食慾大減!不推薦!意式臘肉忌廉扁麵意式臘肉比較少,味道一般。Dessert甜品Tiramisu和Panna Cotta 都好好味!
餐廳環境不錯,有比較寬敞的空間。
前菜
我推介布袋芝士和吞拿魚牛油果他他
布袋芝士
焗布旺倫(Provolone)芝士
用橄欖油做底用砵仔焗芝士,非常美味而且配上麵包食一流!

Pasta
香草醬大蝦扁麵
煙三文魚忌廉扁麵
煙三文魚水有魚腥味,令到食慾大減!不推薦!
意式臘肉忌廉扁麵
意式臘肉比較少,味道一般。

Dessert
甜品Tiramisu和Panna Cotta 都好好味!
  • 焗布旺倫芝士
  • 香草醬大蝦扁麵
  • 吞拿魚牛油果他他
  • 布袋芝士
2022-11-20 244 瀏覽
見星期五夜晚7點竟然仲有好多位,其他餐廳又要排隊,就揀咗pici。之前食過佢嘅松露麵,但印象中以手工意粉嚟講唔咁驚艷,選擇亦唔係好多就冇再特登嚟食。-❤️‍🔥意式辣肉貓耳朵麵望餐廳上嘅相,有一度懷疑佢係Gnocchi啲friend。但原來貓耳朵麵(Orecchiette)係好有咬口,對比普通意粉厚身,同煙韌。👍🏻配搭嘅辣肉好香,醬汁好濃稠,仲芝士嘅香味,整體味度好濃郁,但係又有少少蕃茄,令到佢唔會太Heavy,又惹味。下次會再嗌。😋-❤️大蝦海鮮濃汁黑細粉有兩隻大蝦同埋一粒粒嘅蝦肉,給細粒嘅蝦肉口感似蝦仁,偏爽口,兩隻大蝦嘅肉就比較結實。意粉就比較幼同好容易咬斷,幾掛醬汁。
❤️‍🔥意式辣肉貓耳朵麵
望餐廳上嘅相,有一度懷疑佢係Gnocchi啲friend。
❤️大蝦海鮮濃汁黑細粉
2022-11-08 344 瀏覽
由於打風,服務員多過客人,但都有禮貌同快手,唔會懶懶閒。小朋友想食多啲麵包,我地要求多一袋餐包都可以提供到。食物一貫的好,因為之前食過西環分店。前菜要咗牛油果吞拿魚他他,味道略嫌淡味,但加咗醃洋蔥有加分。肉丸大大粒好足料,勁多芝士,而且蕃茄醬好味到要黎搽麵包。 辣肉貓耳朵好惹味,真正al dente,個汁好味到想舐碟。松露雲吞略嫌普通,可能我係濃味人。記住黑松露要有熱力先會散發香氣。 Tiramisu好香,唔會太甜好好味。 上咗個甜品就問職員有無蠟燭,點知加埋個生日牌,職員唱生日歌,又有即影即有相送 ,仲有coupon送添~去呢度慶祝生日都唔錯。

食物一貫的好,因為之前食過西環分店。

肉丸大大粒好足料,勁多芝士,而且蕃茄醬好味到要黎搽麵包。

辣肉貓耳朵好惹味,真正al dente,個汁好味到想舐碟。

Tiramisu好香,唔會太甜好好味。

2022-11-07 363 瀏覽
.🔺Pici 手工意粉專門店😆係HK有多間分店 小編試左沙田分店🙆🏻‍♀️Lunch set 真係好抵食!人均百幾二十左右👍🏻食物水準高 同友人讚不絕口🤭🤭.前菜:秘製肉丸🐖咸香芝士配上濃濃的蕃茄醬味😋豬肉丸唔會過份鬆散😝吞拿魚他他🐠上面嘅醃製洋蔥酸酸地,同牛油果&吞拿魚好夾😋.主菜:松露細麵🍝麵的質地同平時食嘅意粉好唔同,係比較爽的😆松露好香,整體略嫌油左D辣豬肉忌廉汁扁麵🍜呢個醬汁幾有驚喜!辣辣地好開胃,聽講轉貓耳朵麵都好食🤤.甜品🍮重點推介Tiramisù~唔會太重咖啡味&酒味,口感香滑,岩晒小編口味😋
🔺Pici
手工意粉專門店😆
係HK有多間分店 小編試左沙田分店🙆🏻‍♀️
Lunch set 真係好抵食!人均百幾二十左右👍🏻
食物水準高 同友人讚不絕口🤭🤭
前菜:
秘製肉丸🐖咸香芝士配上濃濃的蕃茄醬味😋豬肉丸唔會過份鬆散😝
吞拿魚他他🐠上面嘅醃製洋蔥酸酸地,同牛油果&吞拿魚好夾😋
主菜:
#joyfood_沙田Pici (沙田)📍沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━趁住平日午餐時間去試咗口碑好好既pici 兩個人都嗌咗158既set 真係又抵食又豐富😍值得一提既係店員真係好熱情 會主動問你需要 亦都好熱情咁解說食物☺ง━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥖 餐前麵包▶︎ 坐低之後店員會送上一袋法包 跟住幫你加橄欖油同問你洗唔洗加醋 ▶ 麵包切咗片 係提前pack好嘅 味道就不過不失啦━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━1️⃣ Starter🥩 吞拿魚醬小牛肉 (圖2)▶︎ 一開始上黎完全唔唸過佢係呢個賣相🤩 最上層有三粒酸豆 之後肉眼可見嘅係覆蓋住一層吞拿魚醬 下面就鋪滿住一片一片嘅牛肉 ▶︎ 牛肉質感軟嫩 不過冇太大牛味 主體都係食緊吞拿魚醬既味道😗 吞拿魚醬既口感有啲似食緊cream 味道非常濃重😋 單食偏鹹不過加埋牛肉就好好多👍🏻▶︎ 兩個人share啱啱好 如果係一個人應該比較容易覺得漏 食到最後可以食埋個真係好酸嘅酸豆解膩 😜好味指數:⚫︎⚫︎⚫︎⚫︎○🍖 秘製肉丸 (圖3
#joyfood_沙田
Pici (沙田)
📍沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖
🥖 餐前麵包
▶ 麵包切咗片 係提前pack好嘅 味道就不過不失啦

1️⃣ Starter
🥩 吞拿魚醬小牛肉 (圖2)
好味指數:⚫︎⚫︎⚫︎⚫︎○

🍖 秘製肉丸 (圖3)
▶︎ 上到黎仲冒住煙 上面有少少芝士半融化緊 肉丸都夠大個👍🏻
▶︎ 肉丸係豬肉同牛肉制成嘅 口感軟唸 一咬落去即刻係口中散開 入面好多汁
▶︎ 個人認為番茄醬會稍稍偏鹹咗啲 🤏🏻

2️⃣ Pasta
🍝 黑松露細扁麵 (+$25) (圖1)
▶︎ 黑松露片比得好大方❤️ 視覺上就好滿足
▶︎ 意粉已經吸曬所有白松露醬既味道😚 白松露醬嘅味道似忌廉加上芝士同蒜香味 因此意粉食落會比較creamy 但係冇普通既忌廉意粉咁漏 😻
好味指數:⚫︎⚫︎⚫︎⚫︎◐

🍝 經典牛肉醬寬帶麵 (+$10) (圖4)
▶︎ 雖然係慢煮牛肉醬 不過都食到些許牛肉嘅口感
▶︎ 寬帶麵嘅質感可以感覺到係手工意粉 比起一般市面上既更煙韌 唔錯 👍🏻
▶︎ 偷偷一講味道少似前菜既meatballs 冇上一款咁驚喜 大家如果想嗌呢款咁starter就可以揀其他啦 🙈

3️⃣ Dessert
🍧提拉米蘇 (圖5,6)
▶︎黎就一定要朝聖Tiramisu啦 真係同佢地意粉嘅水準不相上下 令人神奇既係上面除咗可可粉仲有啲砂糖 雖然未話係最正宗既提拉米蘇 不過味道上絕對不會遜色🤟🏻
▶︎ 馬斯卡彭可以話係入口即化 輕盈得黎又好順滑 加上眨吓眼就食曬成個😌
▶︎ 唯一可以挑剔嘅地方可能係食唔太出酒味 不過可能係因為咖啡味超級香濃 所以蓋過咗🥲
好味指數:⚫︎⚫︎⚫︎⚫︎◐

4️⃣ Drinks
🍹意式熱情 $65 (圖7)
▶︎ 熱情果+檸檬味既蘇打水 唔甜 味道清爽好解膩
好味指數:⚫︎⚫︎⚫︎⚫︎○

🍵意式香草蜜 $45 (圖8)
▶︎ 可能因為係熱飲 所以呢杯甜度會較高 不過有埋檸檬味所以都算酸酸甜甜

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 5月中(午餐)
今餐快樂指數😋: ⑧⑧/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘
環境分: 🟦🟦🟦🟦⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔆
再訪意願:❤️❤️❤️❤️❤️
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
每日提醒: 呢度嘅Menu好似每個月都有啲唔同 大家可以去多幾次 🙈🙈
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #香港餐廳 #沙田美食 #沙田 #pici #picihk
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#意大利菜 #意大利餐廳 #意粉 #手工意粉 #tiramisu #提拉米蘇
  • 提拉米蘇
平時食開Pici既dinner,難得平日放假,可以同媽媽食到Pici既lunch❤️ 一坐低睇menu既時候,侍應生會遞上杯水同俾一袋切片小法包,仲有拎個碟仔倒油同黑醋,比客人點包食~ 小法包口感偏硬身,如果餐廳會焗熱俾客人食會比較好🫶🏻平日Lunch menu有3個set揀,包一杯無糖紅茶。我揀咗set B,前菜三選一,揀咗秘製肉丸。主菜三選一,揀咗胡椒芝士豬臉頰煙肉扁麵。甜品二選一,必揀Tiramisu !!!秘製肉丸肉丸大大粒用牛肉同豬肉製成,肉味香濃。肉丸配搭蕃茄醬汁,甜甜酸酸,幾開胃。👍🏻胡椒芝士豬臉頰煙肉扁麵呢間主打手工意粉,佢哋嘅意粉一定唔會令人失望!成個意粉有勁濃郁嘅芝士味!鹹香嘅胡椒芝士同脆口嘅煙肉,同意粉一齊食,超級好味!意粉軟硬度適中,唔會太硬!💕Tiramisu 一定要食!!!❤️ 口感軟滑,濃郁咖啡味,但唔會覺得苦!食晒成個都唔會覺得膩,實在太出色😍😍😍

無糖紅茶
2022-10-26
無糖紅茶
Tiramisu
☁️松露野菌濃湯🍲黑松露味濃厚,每一啖嘅湯都好有口感,因為湯料十足。味道:🌕🌕🌕🌑🌑☁️布袋芝士布袋芝士屬未熟成的芝士,而外層煙韌,內層則軟滑細膩,配上橄欖油,黑椒,鹽,火箭菜,車厘茄,口味清新,口感豐富。味道:🌕🌕🌕🌗🌑☁️意式辣肉扁麵本人最鐘意係貓耳朵麵(Orecchiette),味道有少少辣,幾惹味,貓耳朵麵係比較厚身,好有咬口🤤。可惜今晚個set menu 無😭,所以叫左個味道同貓耳朵麵好相似的意式辣肉扁麵。意大麵當然彈牙🤩味道:🌕🌕🌕🌗🌑☁️大蝦青醬扁麵🍤今次有啲失望,個意大利麵太油,無左平時的水準🥲,但大蝦係新鮮彈牙。味道:🌕🌕🌗🌑🌑整體味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑但注意返,餐廳不接受預約,只接受walk-in。另外,餐廳的Tiramisu,真係要必食🥰,如果鍾意食Tiramisu嘅朋友,一定唔可以錯過💯🤤
[沙田]人氣必試手工意粉🍝

PICI 係出名新鮮手掣意大利麵,它的意大利麵係好有al dente口感。真心回頭率勁高🤩,已經成日去,而且分店越開越多,越嚟越方便。😌

☁️松露野菌濃湯🍲
黑松露味濃厚,每一啖嘅湯都好有口感,因為湯料十足。
味道:🌕🌕🌕🌑🌑

味道:🌕🌕🌗🌑🌑

整體
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑

但注意返,餐廳不接受預約,只接受walk-in。
2022-10-21 475 瀏覽
上網搵手工意粉🍝都有唔少人推薦呢間好~出發一般西餐廳🍴都會提供麵包🥯係包🥯黎講,呢間嘅包係得一款,偏硬之後上左2杯飲品🥤🍹叫左一杯特調水果冰茶🍹同埋可樂🥤冰茶🍹唔會太甜幾好可樂🥤加片檸檬🍋幾fresh吞拿魚🐟牛油果🥑他他做得幾出色吞拿魚幾鮮味秘製牛豬肉丸都算冧,個汁加芝士配肉丸幾好慢煮牛面頰寬帶麵🍝味道OK,牛都算冧但係個麵偏硬經典千層麵一篤落去成羹🥄油bit出黎個味麵算唔錯,但比羹油嚇親…最後就係甜品了🍮提拉米蘇+意式紅莓醬奶凍(奶味濃)老實說,成餐飯最好食係呢2個甜品如果想encore呢2個甜品先會再黎呢間餐廳吧🤫Bye🫥
上網搵手工意粉🍝
都有唔少人推薦呢間
好~出發

麵包

一般西餐廳🍴都會提供麵包🥯
係包🥯黎講,呢間嘅包係得一款,偏硬

之後上左2杯飲品🥤🍹
叫左一杯特調水果冰茶🍹同埋可樂🥤
冰茶🍹唔會太甜幾好

可樂🥤加片檸檬🍋幾fresh

吞拿魚🐟牛油果🥑他他
做得幾出色

吞拿魚幾鮮味

秘製牛豬肉丸
都算冧,個汁加芝士配肉丸幾好
慢煮牛面頰寬帶麵

慢煮牛面頰寬帶麵🍝
味道OK,牛都算冧
但係個麵偏硬

一篤落去成羹🥄油bit出黎

個味麵算唔錯,但比羹油嚇親…

最後就係甜品了🍮
提拉米蘇+意式紅莓醬奶凍(奶味濃)

老實說,成餐飯最好食係呢2個甜品

如果想encore呢2個甜品
先會再黎呢間餐廳吧🤫
Bye🫥

慢煮牛面頰寬帶麵
2022-10-20 185 瀏覽
Pici is my all time favourite restaurant from their Sheung Wan branch to their Sha Tin branch.We have now become regular customers that we come here every month.We always order their tuna tartare as entrée for our 2 ppl set. It tastes so well with avocado and the picked onion.Their homemade pasta is in rich egg flavour which never disappoint us.Tiramisu is a must-order dish at Pici. It is smooth and silky.Their cocktails are nice and in good price too!! Dont forget to order one.Restaurant is ver
Restaurant is very comfy and the staff are always friendly. I  would say it is very good family restaurant.
2022-08-21
2022-10-08 360 瀏覽
Pici (沙田)♡︎𝗦𝗣𝗘𝗖𝗜𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎$120 吞拿魚牛油果他他(9/10🌟)❤️ᴛᴜɴᴀ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ❤️🐟呢個吞拿魚牛油果他他,覺得好好食所以要encore✨ 。食落去吞拿魚好新鮮冰涼🧊,另外配左特製嘅醬汁,🍋酸酸甜甜有微微黑醋味道好吸引,頂部擺咗醃洋蔥🧅,底部有少量牛油果🥑,整體好夾好味。$130 經典牛肉千層麵(8.5/10🌟)❤️ʟᴀsᴀɢɴᴀ ᴄʟᴀssɪᴄᴀ❤️🍝千層麵上枱好熱,表面佈滿一層厚芝士🧀,芝士有故意焗到有微濃同脆身嘅感覺,芝士味好香亦有微微拉絲效果。千層麵層次唔多,🍝麵條軟身,芝士牛肉粒麵條混合一齊食,好食😋$140 燉煮八爪魚醬意式雲吞(7/10🌟)❤️ʀᴀᴠɪᴏʟɪ ᴏᴄᴛᴏᴘᴜs❤️🥟意式雲吞表面有用八爪魚煮成嘅醬汁,🐙八爪魚好軟身,同平時爽脆煙靭嘅口感好唔同。醬汁食落似有咖喱粉味道🍛,似平時食開咖喱魚蛋嗰種味道。雲吞餡係一種特別既醬汁,食落似青草味🌿,雲吞皮實淨。整體配搭新鮮,味道比較新奇😂,個人覺得不過不失,未算吸引。食物:8.5/10環境:9/10性價比:8.5/10📝環境好寬敞好舒服,服務好體貼,經常有人會同你斟水,唔洗驚無人理你😆📍沙
Pici (沙田)

♡︎𝗦𝗣𝗘𝗖𝗜𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎

$120 吞拿魚牛油果他他(9/10🌟)
❤️ᴛᴜɴᴀ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ❤️

$130 經典牛肉千層麵(8.5/10🌟)
❤️ʟᴀsᴀɢɴᴀ ᴄʟᴀssɪᴄᴀ❤️

$140 燉煮八爪魚醬意式雲吞(7/10🌟)
❤️ʀᴀᴠɪᴏʟɪ ᴏᴄᴛᴏᴘᴜs❤️

📍尖沙咀漆咸道南29-31號地舖
📍中環蘇豪鴨巴甸街24-26號地舖
📍荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖
📍西環堅尼地城加多近街45-55號恆裕大廈地舖
📍將軍澳澳南海岸唐賢街33號Capri Place地下G17號舖
📍銅鑼灣耀華街38號Zing!G層

#tunatartare #lasagna #classica #ravioli #octopus #pici #westernfood #hkdinner #hkfood #hkfoodie #foodhk #specialfood #hkfoodblogger #hkigfood #foodiehkig #吞拿魚 #千層麵 #意式雲吞 #香港美食 #沙田美食 #推薦 #香港好去處 #香港美食指南 #食好西系列
呢一間係我覺得喺香港暫時食過最接近意大利風味嘅一間意大利粉。佢嘅意大利粉全部都係舖頭裏面手工製作,誠意滿分。而且間舖頭嘅氣氛亦都非常之chill,係個好適合聚會嘅地方。好食指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻抵食指數:👍🏻👍🏻回頭指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻慢煮牛肉頰寬條麵我本身就非常之鍾意食寬條麵,呢度煮意大利粉全部都軟硬啱啱好,唔會好似茶餐廳咁煮到好淋。至於依個牛肉頰呢,我就食唔得出佢同平時啲牛肉碎有咩分別,但係呢嗰source係好惹味嘅意式辣肉忌廉扁麵呢個比起牛肉嗰個就相對普通一啲,就係辣辣地嘅忌廉汁加埋啲蕃茄醬。Pama ham依個前菜勁大份。一個人黎食一定食唔哂。佢依度嘅巴馬火腿係一大舊買番黎,跟住即刻喺廚房度一片片片岀黎。所以呢佢食落唔似super market 個啲會好乾。咸香味正常,唔算好濃。焗布旺倫芝士依個芝士係一個非常之邪惡嘅選擇。就係一大舊芝士焗溶左佢。如果用嚟點麵包,係非常之夾嘅。問題就係呢,一定要趁熱食左佢。之後一凍佢就凝固咗一團,到時食就會非常好滯同咸。Tiramisu佢嘅tiramisu都幾出名嘅。但我就覺得普通。我比較鐘意重酒味同黏身啲。佢就冇乜酒味。順帶一提,佢仲可以

好食指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數:👍🏻👍🏻
回頭指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

慢煮牛肉頰寬條麵

意式辣肉忌廉扁麵

Pama ham

焗布旺倫芝士

Tiramisu

順帶一提,佢仲可以提供呢個 服務。到時職員會同你唱生日歌,同係甜品到寫名嘅。
2022-10-02
30 分鐘 (堂食)
2022-10-02 255 瀏覽
這次轉吃沙田分店,假期中午也有套餐喲✨ 含前菜、主菜、甜品和飲品。前菜「焗布旺倫芝士(素)」真的有夠邪惡😈 全是芝士,表層比較鹹,磨去大量芝士帶來的飽滯感,長長的拉絲入口彈牙;「秘製牛豬肉丸(2粒)」肉質軟嫩,蘸番茄🍅醬汁一起吃鹹酸醒胃;「巴馬火腿(18個月)」呈淡粉色,鹹香不足,沒有附上哈密瓜或芝士,單吃稍微有些寡。主菜「慢煮牛面頰寬帶麵」飽足感滿滿,寬麵充分突顯手工意粉特色😋 「經典千層麵」依舊出色,外層焦香,内層juicy軟嫩;不常有的「意式辣肉貓耳朵麵」口感煙韌,十分有趣😚沙田分店的「Tiramisu」分量比灣仔分店小…

沙田分店的「Tiramisu」分量比灣仔分店小…
2022-09-30 185 瀏覽
去呢間餐廳之前係睇YouTube 介紹的 然後便和老公去試下佢地的lunch set 價錢好抵食 $198 如果想訂慶祝生日 可以早一星期打去訂位 話俾餐廳知係birthday 佢地超好會準備生日卡同即影即有相片 正