2016-04-26
Pho Bar : 湯頭一絕,但並唔正宗既Pho經常有人講, 香港難以食到一碗正宗既越南湯河唔難理解, 越南人花十六小時用慢火將牛骨煮成湯底。還要好似潮州鋪每日加入牛骨,保持湯頭濃郁,但同時又要保持清澈。 單係這點, 係租金同人工貴的香港,都難以做到。除左湯底,香料都係pho 既另一大靈魂,正宗既pho 要用上大量唔同香料,當中既毛翁、鵝帝,市面一般越南pho都唔會用到 。所以又點會係香港揾到正宗既pho今次要分享既係係中環既 Pho bar,都係唔太正宗, 但無所謂, 好食未得。1.湯頭做到清澈但牛味非常突出,食唔到味精味,係俾心機煲既湯底。 只係我食個碗略為落得多左薄荷,破壞左湯底既平衡。 同行女友個碗走薄荷,反而食得出牛味係相當實在。同埋,我去個日無芽菜,呢樣令我相當失望2. 配料算多,有 牛柳片,牛栢葉,牛腩,牛尾 等等… 不過只係一般,無咩特別,反而係牛丸係彈口同牛味濃3. 無論你食pho要金邊粉定河粉,最重要都係要滑同爽口。 我去個日只得番金邊粉,係爽口但唔係好滑,相信如果配河粉應該會再好d除左pho,pho bar 都有供應幾款小食,今次我地食左個炸蝦卷。都做到外脆內軟,
經常有人講, 香港難以食到一碗正宗既越南湯河
除左pho,pho bar 都有供應幾款小食,今次我地食左個炸蝦卷。都做到外脆內軟,入面集蝦彈牙同時唔太油, 可以一試
價錢係中環黎講,唔係太貴。至尊pho收$88, 炸蝦卷收$36,算係合理 。總好過去番附近翠華俾$5x 食好難食既常餐同菠菜餃豬軟骨米線。你話係唔係先。