餐廳: PHI Coffee & Pancake (MegaBox)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-12-19 20 瀏覽
☆ 𝙋𝙃𝙄 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 5樓3-4及9號鋪✦ 聖誕老人拯救雪地裡的小熊梳乎厘好得意呀!同個名都好貼切,d熊仔又真系好似困左系雪地咁好攪笑XD 疏乎釐Pancakes就水準發揮,一樣蛋香味濃,空氣感十足,好食又好睇,所以我都忍唔到影左好多相(〃ω〃)✦ 聖誕龍蝦扁意粉扁意粉好掛汁,而且軟硬適中,龍蝦肉份量都多,好食好滿足!✦ 深海中的龍蝦潛艇面頭好多龍蝦肉,入面有牛油果蓉,麵包又鬆軟,加埋一齊食口感唔錯,同埋都幾飽肚tim。✦ 小熊的朱古力泡泡浴好可愛,同Pancakes d熊仔一樣,朱古力飲落好濃,但唔會話好甜,幾好飲。✦ Godiva朱古力酒咖啡酒味唔會好濃,飲落就好似Mocha咁,我幾鐘意喎。踏入11月中好多地方都準備好聖誕佈置,知道PHI系Megabox嘅新分店好有聖誕feel,而且又有新menu,所以就黎試下(๑˃̵ᴗ˂̵)環境好舒服呀,有好多大大小小熊啤啤好得意,又有得打卡野食又好味,服務仲一樣keep住好,正呀!

☆ 𝙋𝙃𝙄 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚

✦ 聖誕老人拯救雪地裡的小熊梳乎厘

✦ 聖誕龍蝦扁意粉
扁意粉好掛汁,而且軟硬適中,龍蝦肉份量都多,好食好滿足!

✦ 深海中的龍蝦潛艇

✦ 小熊的朱古力泡泡浴

✦ Godiva朱古力酒咖啡
酒味唔會好濃,飲落就好似Mocha咁,我幾鐘意喎。

• 聖誕老人拯救雪地裏的小熊
  • 聖誕龍蝦扁意粉
  • 深海中的龍蝦潛艇
上星期日去九龍灣MegaBox行街掃聖誕禮物時,無意中發現咗超好味疏乎厘既PHI Coffee & Pancake店已經係到插咗旗,仲要行埋BearBear熊🐻路線。Wow OMG 🤩全店已bearbear熊為主題,內裏裝修得好靚,好優雅,每張枱仲必定放有一隻Bearbear熊陪伴你。環境闊落坐得舒服。今期Menu仲以聖誕為主題,整到好鬼靚呀,真係用心製作,見到d甜品相,搞到我樣樣都好想叫來食。我哋今次叫咗1客疏乎厘和2杯嘢飲:❤︎︎聖誕老人拯救雪地裏的小熊 $152疏乎厘照舊一樣出色,今次仲要加埋聖誕元素落去,真係好靚好有氣氛,呢個12月大家必定要試吓啊😉❤︎︎焦糖脆脆鮮奶咖啡 $45呢杯Coffee正正常常,冇乜特別,我還是比較喜歡佢地既Tiramisu Coffee😁❤︎︎小熊的朱古力泡泡浴 $58呢杯呀囡超鍾意,佢係咁講話好好飲好好飲好好飲🤣,我試咗一啖,係有好濃嘅朱古力味,鍾意食朱古力嘅一定會好鍾意。✪總括都係嗰佢鍾意食梳乎厘既朋友仔一定要來試吓呀。大大大力推👍🏾推介指數:8.5/10

我哋今次叫咗1客疏乎厘和2杯嘢飲:

❤︎︎聖誕老人拯救雪地裏的小熊 $152

❤︎︎焦糖脆脆鮮奶咖啡 $45

❤︎︎小熊的朱古力泡泡浴 $58

✪總括
都係嗰佢鍾意食梳乎厘既朋友仔一定要來試吓呀。

大大大力推👍🏾

推介指數:8.5/10

2023-12-18 10 瀏覽
餐廳人流不斷,建議一定要先訂位,午餐時段超多人,餐廳的擺設更是到處都是小熊公仔,實在太可愛了🩷~🎅聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘~超有聖誕氣氛,梳乎厘旁擺放了一對超可愛的聖誕老人及鹿的糖公仔;3層高的梳乎厘上面還放了數隻小熊曲奇,忌簾旁也有,活像正等待我營救,然後放到我的肚子裡😂,而梳乎厘十分鬆軟,蛋香味十足,碟邊的士多啤梨更是鮮甜的~🦞龍蝦包~麵包鬆軟,中間夾著滿滿的龍蝦肉,麵包中間部分還加了牛油果醬,味道夾,不錯~🦞龍蝦意粉~龍蝦汁味道非常濃郁,很香蝦味,意粉軟硬度適中,龍蝦肉都有數件,性價比高~🌹暖泡沫玫瑰鮮奶~女生最愛喝這個,暖暖的鮮奶配上淡香的玫瑰花味,令人喝後特別放鬆~🍫小熊的朱古力泡泡浴~飲品是朱古力來的,中間加了忌簾,頂上放了數隻小熊,感覺特別可愛,朱古力味道濃郁好喝~

2023-12-18 1131 瀏覽
還有一個月就到聖誕, 無論商場或餐廳都充滿濃濃的聖誕氣氛, 這間ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ店推出了聖誕限定主題的新餐單, 打卡一流✨餐廳位於ᴍᴇɢᴀʙᴏx商場內, 環境裝潢是以暖調的自然色系, 配上質感乾燥花, 讓人感覺氣質優雅, 非常舒適, 周圍都有可愛小熊的蹤影, 枱上還有一隻小啡熊陪你享用美食🐻我們點了紅噹噹龍蝦意大利飯🦞 味道香濃鮮味十足, 非常ᴄʀᴇᴀᴍʏ, 每一啖飯粒都食到龍蝦鮮味, 加上啖啖的龍蝦肉, 超對是高級享受, 非常滋味、誠意推介👍🏻深海中的龍蝦潛艇 麵包鬆軟, 滿滿小龍蝦肉, 加上牛油果, 醬汁清新開胃, 配上沙律菜非常好味聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘🎅🏻🥞 賣相非常精緻可愛, 梳乎厘上的芝士奶蓋像一層層的雪地裏, 放滿聖誕老人、鹿及小熊, 大人小朋友見到都特別開心, 充滿夢幻氣息空氣感的梳乎里班戟, 配上幼滑香濃忌廉, 充滿節日的氣氛💕飲品🍹小熊的朱古力泡泡浴🐻 有五隻小熊浸泡泡浴, 可愛度爆登、朱古力味香濃幼滑ɢᴏᴅɪᴠᴀ朱古力酒咖啡☕️ 咖啡味不太重、酒味剛剛好, 甜度適中, 順滑易入口, 加上碎碎朱古力十分邪惡食物水準高, 擺盤非常精緻, 用心製作、非常足料, 每位

我們點了
紅噹噹龍蝦意大利飯🦞

深海中的龍蝦潛艇

聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘🎅🏻🥞

飲品🍹
小熊的朱古力泡泡浴🐻
有五隻小熊浸泡泡浴, 可愛度爆登、朱古力味香濃幼滑

ɢᴏᴅɪᴠᴀ朱古力酒咖啡☕️

食物水準高, 擺盤非常精緻, 用心製作、非常足料, 每位店員親切有禮, 上菜有效率亦主動換碟, 用餐非常愉快

這間ᴄᴀғᴇ是寵物友善餐廳, 寵物可以直接帶到室內位置用膳, 毛小孩都可以舒舒服服陪主人享用美食, 非常推介的一間ᴄᴀғᴇ, 多個打卡位, 值得再ᴇɴᴄᴏʀᴇ💕
  • 聖誕老人拯救雪地裏的小熊
2023-12-18 7 瀏覽
之前食過PHI覺得食物同梳乎厘都唔錯,佢哋喺MegaBox新開咗分店,店內裝潢充滿冬日氛圍,每張枱都有一隻熊啤啤🐻陪住你,依家仲有聖誕限定menu,一定要試吓(●'◡'●)ノ♥.🦞 深海中的龍蝦潛艇 $185鬆軟麵包夾住滿滿龍蝦肉,調味以簡單為主,可以試出龍蝦真鮮味,配上沙律菜和車厘茄,食落更清爽。.🦞 紅噹噹龍蝦意大利飯 $165龍蝦已經去殼拆肉,食得更方便,肉質鮮味爽彈,Risotto口感煙韌,吸收晒龍蝦湯精華,啖啖濃郁滋味。 . 🎅🏻 聖誕老人拯救雪地裏的小熊 $152聖誕限定梳乎厘,以聖誕老人和小熊為主題,充滿節日氣氛,真係可愛到唔捨得吃。梳乎厘蛋味濃郁,蓬鬆輕盈充滿空氣感,濃濃芝士奶蓋鋪滿梳乎厘,配埋軟滑忌廉一齊食,入口滿滿幸福感!.🧸 小熊的朱古力泡泡浴 $58小熊飲品都係聖誕限定,賣相好似甜品,朱古力香濃幼滑,味道甜而不膩,面層濃厚忌廉加上小熊曲奇,真係好似浸緊泡泡浴(๑˃̵ᴗ˂̵).☕️ Govida朱古力酒咖啡 $58朱古力味突出,咖啡酒味香醇溫和,甜甜地入口香濃順滑。.總括而言:餐廳環境舒適溫馨,仲有大大小小嘅熊啤啤陪住大家,聖誕節就快到,店內佈置咗好多聖誕裝飾,環境同限

🦞 深海中的龍蝦潛艇 $185

🦞 紅噹噹龍蝦意大利飯 $165

🎅🏻 聖誕老人拯救雪地裏的小熊 $152

🧸 小熊的朱古力泡泡浴 $58

☕️ Govida朱古力酒咖啡 $58
朱古力味突出,咖啡酒味香醇溫和,甜甜地入口香濃順滑。
總括而言:餐廳環境舒適溫馨,仲有大大小小嘅熊啤啤陪住大家,聖誕節就快到,店內佈置咗好多聖誕裝飾,環境同限定menu都充滿節日氣氛,係慶祝聖誕嘅好地方。
2023-12-13 28 瀏覽
九龍灣新開以🧸為主題既cafe店內環境寬敞 坐得舒服同都有聖誕裝飾佈置🎄🌟龍蝦包麵包帶牛油香氣亦夠軟熟配上鮮甜既龍蝦肉同醬汁口感夠豐富🌟龍蝦意大利飯Risotto 軟硬度適中龍蝦汁夠濃郁同夠creamy 🌟聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘氣氛感十足既甜品梳乎厘濕潤得黎唔會軟爛 口感軟綿蛋味香濃 加上忌廉 太邪惡!🌟Matcha Latte抹茶味道香濃 甘澀而不苦 亦帶奶香味 兩者平衡得剛好🍵🌟小熊的朱古力泡泡浴賣相已好可愛 有多隻🐻餅乾朱古力味濃加上忌廉 口感順滑 甜度亦適中
九龍灣新開以🧸為主題既cafe

龍蝦汁夠濃郁同夠creamy

🌟聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘
氣氛感十足既甜品
梳乎厘濕潤得黎唔會軟爛 口感軟綿
蛋味香濃 加上忌廉 太邪惡!

🌟Matcha Latte
抹茶味道香濃 甘澀而不苦
亦帶奶香味 兩者平衡得剛好🍵

🌟小熊的朱古力泡泡浴
賣相已好可愛 有多隻🐻餅乾
朱古力味濃加上忌廉 口感順滑 甜度亦適中
2023-12-13 24 瀏覽
好姊妹生日,點可以冇咗我?一向佢最鍾意試雲所有嘅美食,一知道佢未試過依間新開嘅西餐立即親自行去訂位,竟然比我預留2位去到嗰度見到好多啤啤,好得意,而且環境好靚,餐廳佈置充滿樂天啤啤嘅感覺🐻😍最重佢嘅意粉,意大利飯,好好味嘅pancake,令到姊妹好開心,下次一定一定會再嚟我嘅好姊妹👯‍♀️,每日都幸福快樂🎉🥰😘🎂🥳
好姊妹生日
,點可以冇咗我?

一向佢最鍾意試雲所有嘅美食,一知道佢未試過依間新開嘅西餐
立即親自行去訂位,竟然比我預留2位

,下次一定一定會再嚟

我嘅好姊妹👯‍♀️,每日都幸福快樂🎉🥰😘🎂🥳
好多🐻🐻啤啤
好多🐻🐻啤啤
蕃茄蟹肉扁意粉
漆黑中的海鮮意大利飯
2023-12-13 24 瀏覽
去開Mega box 行街揀聖誕禮物經過一間好有聖誕氣氛既餐廳 原來係PHI 黎嫁 之前食過佢既 梳乎厘Pancake 覺得好好食 佢又有聖誕Menu 所以決定入去食Lunch💕今次用上熊仔做主題 除左食品方面每一枱都有一隻熊仔公仔做裝飾 可以一齊打卡 🐻聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘好可愛有好多隻熊仔餅乾 加上有聖誕老人同鹿仔裝飾好有聖誕氣氛 梳乎厘PanCake 好Soft 入口即化 蛋香味十足 Cream 好重牛奶味 好香滑😋深海中的龍蝦潛艇🦞潛艇堡鋪滿 啖啖龍蝦肉 好鮮味 好滿足聖誕龍蝦意大利飯🦞用龍蝦湯燴既意大利飯 粒粒分明有咬口 香濃龍蝦鮮味 同樣有好多龍蝦肉最緊要係無殼唔洗拆肉夠方便🤣小熊的朱古力泡泡浴一班熊仔沖泡泡浴 太可愛啦🛀朱古力係偏苦嗰種 味道好濃😋豆花咖啡估唔到豆腐花同咖啡係咁夾香香甜甜 帶啲豆香味 好好既配搭💕
去開Mega box 行街揀聖誕禮物

豆花咖啡
估唔到豆腐花同咖啡係咁夾
香香甜甜 帶啲豆香味 好好既配搭💕
2023-12-13 19 瀏覽
去MegaBox行街😍 經過見到原來PHI又開咗新分店🥰 仲用咗我最鍾意嘅熊仔做主題❤️ 同埋推出咗聖誕菜式🎄 我就梗係即刻試吓啦😎深海中的龍蝦潛艇🥖 ($185)龍蝦包龍蝦肉都算好多😍 個包質地都幾軟熟🥰 仲跟左沙律菜🥗 聖誕龍蝦扁意粉🍝 ($172)龍蝦口感都幾彈牙👍🏻 意粉掛滿晒龍蝦汁🥰聖誕老人拯救雪地裏的小熊🐻 ($152)佢哋嘅疏乎厘不嬲都覺得好好食❤️ 今次嘅聖誕造型仲要超可愛😍 真係靚到唔捨得食🥹 用嚟打卡真係一流🥰 超有聖誕氣氛🎄小熊的朱古力泡泡浴🛁 ($58)朱古力上面有啲小熊餅乾🍪 造型超得意🥰 面頭仲有濃濃嘅忌廉😍斑斕椰子咖啡☕️ ($48)斑斕同埋椰子味都超濃郁❤️ 同咖啡好夾🥰

深海中的龍蝦潛艇🥖 ($185)
龍蝦包龍蝦肉都算好多😍 個包質地都幾軟熟🥰 仲跟左沙律菜🥗

聖誕龍蝦扁意粉🍝 ($172)
龍蝦口感都幾彈牙👍🏻 意粉掛滿晒龍蝦汁🥰

聖誕老人拯救雪地裏的小熊🐻 ($152)

小熊的朱古力泡泡浴🛁 ($58)

斑斕椰子咖啡☕️ ($48)
斑斕同埋椰子味都超濃郁❤️ 同咖啡好夾🥰
最近PHI Coffee & Pancake 係Megabox開左分店 仲新出左以聖誕主題嘅menu 🥰上星期參加完活動之後我就同熹熹去左食午餐🥣餐廳佈置好有聖誕氣氛 仲擺放咗好多大大小小嘅熊啤啤做裝飾 好可愛😍深海中的龍蝦潛艇$185麵包口感軟熟 入面包住滿滿嘅龍蝦肉 好足料 仲跟咗沙律菜聖誕龍蝦🦞扁意粉🍝$172意粉軟硬適中 龍蝦肉質彈牙每條意粉都掛滿龍蝦汁 幾惹味聖誕老人拯救雪地裏的小熊 $152最期待甜品疏乎厘😍 超可愛換上聖誕造型 有聖誕老人小鹿 同熊仔餅乾做裝飾 好有聖誕氣氛 勁啱打卡😍疏乎厘口感好軟熟 好有蛋香🥰小熊的朱古力泡泡浴$58呢杯聖誕特飲造型超可愛係一杯凍朱古力特飲五塊小熊餅乾放喺忌廉上面真係好似小熊浸緊泡泡浴咁🫧朱古力味好濃郁 士多啤梨梳打$48梳打水加咗士多啤梨果醬仲飲到有士多啤梨果肉😍

上星期參加完活動之後我就同熹熹去左食午餐🥣

士多啤梨梳打$48
梳打水加咗士多啤梨果醬
仲飲到有士多啤梨果肉😍
2023-12-12 23 瀏覽
九龍灣打卡cafe今天去MegaBox行街,經過看到這家新開的餐廳很漂亮,咖啡店裝修寫意,大地色花藝佈置,除了聖誕樹,還有滿滿的聖誕裝飾和小熊公仔,非常童真夢幻,座位舒適,環境漂亮,另收一服務費。餐牌有疏乎厘、特色飲品、意粉、打卡蛋糕等。12月還出了聖誕套餐,充滿聖誕節日氣氛聖誕老人拯救雪地裏的小熊 $152有很可愛的情景,有朱古力小熊餅乾、聖誕老人餅等等,非常適合打卡。梳乎厘製作需時15分鐘,即叫即整~有三塊鬆軟的厚疏乎厘pancake配上煉奶、滿滿的忌廉和朱古力碎。蛋香味濃郁,適合二至四人分享深海中的龍蝦潛艇 $185滿滿的龍蝦沙律餡料,配上烘烤過,外皮微脆的麵包,甜甜的不錯聖誕龍蝦扁意粉 $172爽口龍蝦肉配上軟硬適中的扁意粉🍝,意粉沾滿龍蝦湯味濃郁,微辣小熊的朱古力泡泡浴 $58濃郁的凍朱古力上面有泡沫,還有很多朱古力小熊曲奇增加口感Godiva朱古力酒咖啡 $58酒味濃郁的咖啡☕️,上面灑上朱古力碎,漂亮適合打卡服務質素:8/10環境舒適度:9/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
九龍灣打卡cafe

除了聖誕樹,還有滿滿的聖誕裝飾和小熊公仔,
非常童真夢幻,座位舒適,環境漂亮,另收一服務費。

餐牌有疏乎厘、特色飲品、意粉、打卡蛋糕等。
12月還出了聖誕套餐,充滿聖誕節日氣氛

聖誕老人拯救雪地裏的小熊 $152

深海中的龍蝦潛艇 $185
滿滿的龍蝦沙律餡料,配上烘烤過,外皮微脆的麵包,甜甜的不錯

聖誕龍蝦扁意粉 $172

小熊的朱古力泡泡浴 $58
濃郁的凍朱古力上面有泡沫,還有很多朱古力小熊曲奇增加口感

Godiva朱古力酒咖啡 $58
酒味濃郁的咖啡☕️,上面灑上朱古力碎,漂亮適合打卡

服務質素:8/10
環境舒適度:9/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
2023-12-02
PHI係MegaBox開咗新分店啦,餐廳環境好靚好舒服,已經有聖誕Menu啦,切合返嚟緊嘅聖誕節主題,每張枱都擺了一隻可愛嘅聖誕啤啤熊,超好打卡。🍝聖誕龍蝦扁意粉 $172用波士頓龍蝦烹調,可以食到啖啖龍蝦肉,濃濃的龍蝦汁掛滿每條意粉,龍蝦肉質鮮嫩彈牙,與意粉配合得完美無瑕🥰🥖深海中的龍蝦潛艇 $185滿滿嘅龍蝦肉,搭配著新鮮的沙律菜和香脆的麵包。龍蝦的鮮味十足,搭配著麵包的外脆內軟口感,好滿足呀🎅聖誕老人拯救雪地裏的小熊疏乎厘 $152超級可愛,真係唔捨得食😆有三件疏乎厘pancake,有用cream堆成嘅聖誕樹,又有好靚嘅聖誕老人同小鹿裝飾,睇得又食得。蓬鬆,空氣感滿滿嘅pancake搭配著cheese foam,好食🥹🍫小熊的朱古力泡泡浴 $58上面有層厚厚的cream,極度邪惡,上面放滿了朱古力小熊餅,小熊好似真係浸緊泡泡浴咁😻 濃郁滋味的朱古力在口中散開,比人一種甜蜜的感覺。☕️豆花咖啡 $52結合了豆花和咖啡的風味,呈現出獨特而迷人的口感。咖啡的苦甘味和豆花的滑順相互融合,都幾特別。

🍝聖誕龍蝦扁意粉 $172

🥖深海中的龍蝦潛艇 $185

🎅聖誕老人拯救雪地裏的小熊疏乎厘 $152

🍫小熊的朱古力泡泡浴 $58

☕️豆花咖啡 $52
位於𝙈𝙚𝙜𝙖𝙗𝙤𝙭嘅𝙋𝙃𝙄 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 ,離遠已經見到一隻隻熊仔排排坐,入到去每一張枱都有隻熊仔陪住進餐,亦都推出左全新𝘾𝙝𝙧𝙞𝙨𝙩𝙢𝙖𝙨 𝙈𝙚𝙣𝙪,店內充滿聖誕氣氛,一踏入𝟭𝟮月每日都好似過緊聖誕節 ♪❅聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘❅賣相超級得意!一隻隻小熊餅乾喺湧緊落黎嘅奶蓋梳乎厘等待被拯救,有故事性得黎仲好好味!芝士咸香奶蓋甜中帶咸,梳乎厘口感好𝙛𝙡𝙪𝙛𝙛𝙮中間熟得剛剛好,蛋香味濃郁❅深海中的龍蝦潛艇❅龍蝦用料唔吝嗇,咬落去啖啖都係彈牙爽口龍蝦肉,咸牛油突出龍蝦肉鮮甜,沙律醬唔會過多喧賓奪主,潛艇用嘅麵包好鬆軟,好好味❅聖誕龍蝦扁意粉❅龍蝦汁掛滿扁意粉,𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 得黎帶龍蝦鮮味,每一啖意粉都係啖啖肉❅小熊的朱古力泡泡浴❅聖誕特飲同梳乎厘意境互相呼應,朱古力奶好香可可味,濃得黎唔會太甜,食埋𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 上面嘅小熊餅乾就可多重口感,好似食左個甜品咁❅豆花咖啡❅另外附上一杯𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤,可自己調較咖啡濃度,飲落會有一啖啖豆花,豆花同咖啡味道好夾,好值得一試𓄢𝙋𝙃𝙄 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚九龍灣宏照道𝟯𝟴號企業廣場𝟱期𝙈𝙚𝙜𝙖𝘽𝙤𝙭 𝟱樓𝟯-𝟰&𝟵號舖

❅聖誕老人拯救雪地裏的小熊梳乎厘❅

❅深海中的龍蝦潛艇❅

❅聖誕龍蝦扁意粉❅

❅小熊的朱古力泡泡浴❅

❅豆花咖啡❅

𓄢𝙋𝙃𝙄 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚
2023-12-10 38 瀏覽
帶住囡囡去行mega box 已經成為每星期必做嘅活動!因為早前一家三口病左,所以都有成個月無嚟過!同阿囡影完大大粒馬卡龍,佢突然間跑去一間餐廳面前大叫:「嘩! 好大隻熊熊,我地不如入去食嘢啦!」我同老公先發現原來新開左間餐廳「PHI」入到去見到大大隻熊仔好chill咁左喺度,個囡好開心咁大叫!😍😍😍的確我見到都好興奮😆😆😆得喇得喇!我地搵位坐低先啦!職員帶左我哋去卡位坐!呢個位可以睇住職員整飲品,透明度高!我哋叫左個Dinner Set - $368兩個前菜 + 兩個主菜 + 一個梳乎厘 飲品另外加錢!呢個巴馬火腿芝士 面頭有啲黑椒連同巴馬火腿+芝士 一齊食 唔太鹹幾啱我口味!雞胸肉蜜糖沙律碗我不嬲唔鍾意食雞胸 因為好鞋同無乜味🤣呢碗雞胸不單唔鞋 配埋啲黑醋汁 又唔錯不過我都係一舊起兩舊止,沙律菜我就清晒,留返啲雞肉比老公人食因為老公唔想食Risotto所以叫左一個意粉、一個包呢個龍蝦潛艇好啱澱粉質怪囡囡食,不過佢唔食龍蝦,啱喇!爸爸媽媽同你食晒佢卡邦尼意粉🍝老公覺得 佢哋嘅意粉比出面其他餐廳偏硬但傳統意粉就係呢種硬度如果想食淋啲嘅意粉,可以嘗試問下職員有冇得煮軟身少少。我地叫左杯熱
帶住囡囡去行mega box 已經成為每星期必做嘅活動!

因為早前一家三口病左,所以都有成個月無嚟過!

我同老公先發現原來新開左間餐廳「PHI」

的確我見到都好興奮😆😆😆

得喇得喇!
我地搵位坐低先啦!職員帶左我哋去卡位坐!

呢個位可以睇住職員整飲品,透明度高!

我哋叫左個Dinner Set - $368
兩個前菜 + 兩個主菜 + 一個梳乎厘
飲品另外加錢!

呢個巴馬火腿芝士
面頭有啲黑椒連同巴馬火腿+芝士 一齊食 唔太鹹幾啱我口味!

Parma  Ham  Cheese  巴馬火腿芝士

雞胸肉蜜糖沙律碗

我不嬲唔鍾意食雞胸 因為好鞋同無乜味🤣

呢碗雞胸不單唔鞋 配埋啲黑醋汁 又唔錯

雞胸肉蜜糖沙律碗

因為老公唔想食Risotto
所以叫左一個意粉、一個包

深海中的龍蝦潛艇

卡邦尼意粉🍝
老公覺得 佢哋嘅意粉比出面其他餐廳偏硬

但傳統意粉就係呢種硬度
如果想食淋啲嘅意粉,可以嘗試問下職員有冇得煮軟身少少。
Carbonara  傳統卡邦尼意粉

我地叫左杯熱朱古力 同埋 Babyccino
yummy!

Chocolate
Babyccino

好喇! 嚟到今晚嘅重頭戲 !
我寶貝最愛嘅梳乎厘出場

好彩一碟有3塊,我哋唔使打交爭食

士多啤梨係韓國出產一粒一啖 好甜一啲都唔酸!
梳乎厘配士多啤梨汁+雪糕唔使我講都知一定好好味

真係想食我地下次再嚟啦⋯⋯
Strawberry Soufflé 士多啤梨梳乎厘

• 士多啤梨梳乎厘
2023-12-09 35 瀏覽
又到聖誕啦 到處節日的氣氛越來越濃烈在mega box逛逛準備今年的聖誕禮物發現PHI都換了聖誕menu啦深海中的龍蝦潛堡麵包好鬆軟 下層有牛油果蓉上面鋪滿龍蝦肉 每一口都吃到鮮味聖誕龍蝦扁意粉連醬汁都好濃郁龍蝦味 好creamy同樣是滿滿的龍蝦肉 喜歡龍蝦的必點肉質蠻結實彈牙的 一口一個龍蝦鉗好滿足聖誕老人拯救雪地裏的小熊超級可愛的 打卡度滿分這裡的pancake一向都很鬆軟有蛋香空氣感十足 吃完都不會覺得太飽太膩小熊的朱古力泡泡浴朱古力味道濃郁 小熊餅乾也是朱古力味的Tiramisu Coffee上層的cream很幼滑 整體不太甜咖啡味很香
又到聖誕啦 到處節日的氣氛越來越濃烈
在mega box逛逛準備今年的聖誕禮物