2022-03-12 159 瀏覽
一心都係膽博膽,見之前D食評都好差但估唔到有驚喜環境絕對非常舒適,而且個境好靚由期是個日落境,不得之了因為朋友生日,重自己帶左蛋糕上去餐廳侍應哥哥好好,幫我地將蛋糕上碟放到靚靚咁,重唔覺得我地煩非常樂意幫我地影相,重好細心同我地分好蛋糕,服務態度誠懇👍🏻整體感覺好好,食物係ok 嘅,食得出靚食材有進步空間咁下次先有驚喜我鐘意個前菜,用上北海道帶子非常鮮甜,個汁開胃 酸甜度適中擺盤好靚,重加左D日式元素朋友點左牛扒,牛味好重龍蝦湯比本地有名酒店更出色原隻龍蝦意粉,龍蝦非常新鮮彈牙意粉非常入味配龍蝦汁非常夾新餐廳開業黎值得俾機會一試最後影相影到唔捨得走
一心都係膽博膽,見之前D食評都好差

但估唔到有驚喜
環境絕對非常舒適,而且個境好靚
由期是個日落境,不得之了
因為朋友生日,重自己帶左蛋糕上去
餐廳侍應哥哥好好,幫我地將蛋糕上碟
朋友點左牛扒,牛味好重
龍蝦湯比本地有名酒店更出色
原隻龍蝦意粉,龍蝦非常新鮮彈牙
意粉非常入味配龍蝦汁非常夾
帶子牛油果沙律
龍蝦湯
牛飹
龍蝦手做意粉
上個月頭,我和食神男友趁著禁晚市堂食的最後一天,把握住最後的尾巴,到了這間新開不久香港首間以電子世界為主題的西式酒餐廳 —PHENOMENON WINE·DINE。🤤餐廳位於尖沙咀The One 20/F,一出升降機,便看到精緻的餐廳環境,整個感覺很classy,小插曲:原本餐廳跟我男友說晚上已full booking了,幸運地,我們walk in去到時竟然還有位置呢!🤩我們前菜點了63度有機鮮雞蛋🥚,黑松露,椰菜花🥦蓉和煎日本扇貝,風乾豬面頰肉,燒粟米🌽汁,其實我是一個蛋怪,任何關於蛋的烹調方法我都喜歡吃,最喜歡戳穿蛋黃🍳讓汁液流下(抱歉這次沒拍照),前者的有機溫泉蛋配上黑松露和椰菜花蓉,十分味美鮮甜,後者來的時候才把燒粟米🌽汁倒進燒扇貝裡去,不知是不是因為只有一粒扇貝的關係,總覺得特別矜貴可口。這個set dinner還附送了一籃麵包🥯,有牛角包🥐、法包⋯塗上綠色香蒜香草牛奶芝士🧀一齊吃,帶有點奶香味。湯品我們選了一個烤南瓜🎃湯、一個另加$40選了龍蝦🦞湯配干邑忌廉。南瓜湯的味道一般,略為淡口;龍蝦湯濃郁鮮美,不枉我們加了錢轉,很滿足。兩者比較之下,我們都較喜歡喝龍蝦湯。意粉我們選

餐廳位於尖沙咀The One 20/F,
一出升降機,便看到精緻的餐廳環境,
整個感覺很classy,

南瓜湯的味道一般,略為淡口;
龍蝦湯濃郁鮮美,不枉我們加了錢轉,很滿足。
兩者比較之下,我們都較喜歡喝龍蝦湯。

意粉我們選了自家製意大利幼麵配黑松露芝士、以及另加$80要了原隻波士頓龍蝦尾意大利🇮🇹麵微辣鮮茄🍅汁。

我很喜歡他們自家製的意粉🍝,
麵條較幼身,吃下去一絲一絲,容易掛汁,口感很棒!

龍蝦尾很貼心的脫了殼,鮮甜爽口,
意大利麵較粗且彈牙,味道也挺好,
不過可能我比較喜歡較幼身的麵條,特別是自家製,口感較細滑,我覺得它比龍蝦意粉還要好吃呢!

主食我們選了烤美國🇺🇸頂級西冷扒🥩鮮露荀燒蕃茄配燒肉汁和煎法國🇫🇷鱸魚🐟意大利西蘭花千層焗薯配烤肉汁。

我叫的是七成熟(medium well)西冷牛扒,我覺得這個牛扒是我吃過第二好吃的牛扒😍,兩小塊的西冷,外層煎得香脆可口,切下去軟熟剛好,吃下去肉汁豐富,推薦愛吃牛扒的人要試~

鱸魚也是要試的主食,魚肉嫩滑鮮甜,
配上焗薯蓉和烤肉汁,滋味倍增,
這個配搭無得輸。🤤

最後來到我最喜歡的甜品🍮,我選了Phenomenon 提拉米蘇,看名字感覺像是招牌甜品,當然要試試;而男友則選了焦糖燉蛋。

盛載Tiramisu 的器皿很特別,是用玻璃杯載着,Tiramisu被設計得擺放像一朵花🌸,很有特色,吃下去creamy並帶有香滑濃郁的咖啡氣味,私心覺得很好吃😋

至於焦糖燉蛋,我曾經吃過一間沒有焦糖面的燉蛋,我很欣賞這間餐廳它那燒得剛好的焦糖面,而且擺盤擺得挺有心機,吃下去口感幼滑,也不錯吃👍🏻

我和男友都不太常喝酒,不過既然來到這裡,就儘管加配一杯紅酒🍷($58)淺酌一下吧!☺️

那個望到維港海景和夜景的露台確實為這間餐廳增添了不少浪漫元素喔~🌃🍴😍

珍惜每個甜蜜時刻 也要記得陪伴你渡過高山低谷的每一個人♥️

• 法國🇫🇷鱸魚🐟意大利西蘭花千層焗薯配烤肉汁
  • 自家製意大利幼麵配黑松露芝士
  • 龍蝦🦞湯配干邑忌廉
2022-03-07 148 瀏覽
疫情嘅關係其實有好多地方都已經唔會開放晚市 但係下一個餐廳選擇少咗嘅時間 呢一間我會覺得係一間中價環境算唔錯嘅餐廳 以前去到一啲高級餐廳 可能大家都會覺得夜晚去可以睇夜景在家食一餐精緻嘅晚餐會比較浪漫今次因為疫情嘅關係我選擇咗下午茶嘅時間去食午餐😆 一開始以為呢個時間會冇乜人 同埋會冇咁曬但係 結果原來喺大嘅落地玻璃之下 兩三點陽光都非常充足 因為當時去嘅時候Menu仲係情人節 所以可能同而家你哋去嘅時候Menu會有少少出入 但係食物嘅精緻度擺盤 新鮮度同賣相 以呢個價錢來講我嘅滿意度都非常高 頭盤嘅生蠔🦪夠creamy 主菜我同朋友分別叫咗鴨胸同牛肉 我會比較鍾意鴨多啲 因為入口比較嫩 係一間比較balance既餐廳 有環境食物質素我會形容係B+ 價錢都成正比 所以大家都可以考慮去試吓
2022-02-18 177 瀏覽
第二次去呢間餐廳!好多網紅KOL都會去打卡介紹!環境真係唔錯!我自己都幾喜歡!個景又靚!不過不得提其實有d野可以改善,就係d落地玻璃,好靚但日頭食lunch, 真係好曬眼都睜唔開,真係要帶太陽眼鏡食lunch果隻,我覺得可以加d窗簾,日頭可以遮擋上半部份玻璃窗,夜晚可以開返哂,欣賞夜景!野食味道唔錯,兩次都無失望!不過第二次去正值情人節後果日,就對個menu有d不滿,同朋友book左枱食lunch, 去到坐低發現只係得「情人節menu」無其他選擇,好在同女仔去食姐,如果兩個男人係咪要起身就走?我覺得情人節又過左,你又迫我要食呢個menu,我覺得有d老屈,一係你一早講明!anyway, 其實情人節套餐黎計佢一d都唔貴,不過以一個普通lunch黎計就好貴!
2022-02-10 150 瀏覽
𝒫𝒽𝑒𝓃𝑜𝓂𝑒𝓃𝑜𝓃 𝒲𝒾𝓃𝑒 • 𝒟𝒾𝓃𝑒終於去咗港女打卡餐廳 😍餐廳以白色為主 🤍落地大玻璃設計 飽覽維港景色自然光 水晶吊燈 加埋隻signature藍色杯 💙重點當然係影相 📸️所以食評講咩我都唔介意👍🏼 其實食物質素唔差 但份量好精緻 😏Set Lunch $248/person💕Starters個✨布拉塔芝士✨幾特別喺芝士中注入氮氣 加車厘茄 值得一試💕Main course揀咗✨挪威三文魚柳✨✨伊比利亞豬鞍✨味道真係唔錯💕仲有杯餐飲但如果main course份量加倍會更好男士陪女朋友影相都會開心啲 😉
𝒫𝒽𝑒𝓃𝑜𝓂𝑒𝓃𝑜𝓃 𝒲𝒾𝓃𝑒 • 𝒟𝒾𝓃𝑒

💕仲有杯餐飲

但如果main course份量加倍會更好
男士陪女朋友影相都會開心啲 😉
  • 布拉塔芝士
上年special menu🥳無意中上網見到新餐廳推介 水間玻璃屋二話不說即刻上網訂座**作為打卡餐廳 點少得預訂窗口位見到唔少人都話好難訂座 因為想改日子但打去無人聽.. 點知過咗陣 Call back返我呢樣嘢值得一讚 唔係間間餐廳都會打返俾你當日去到餐廳 都見到好full 咁我都有問返receptionist 仲有冇窗口位 佢話 會根據返訂座日子安排 因為好多客人一個月前訂咗 睇返紀錄我正正就係其中一個好感動可以有一張窗口位預留咗俾我receptionist 都好好介紹返今日有咩Menu 用餐時間係90mins 環境衛生亦都比想像中一樣 坐咗一陣就已經有餐包再望望環境 好靚好靚好靚重要的事情說三次一開頭好肚餓掛住食 完全唔記得咗影食物相Main course都幾好 個牛煎到啱啱好個豬鞍比想像中好食!超級推介甜品都好好味 雪梨唔會過甜
上年special menu🥳

完全唔記得咗影食物相

Main course都幾好 個牛煎到啱啱好
個豬鞍比想像中好食!超級推介

甜品都好好味 雪梨唔會過甜

Caramelised  brioche  Custard,  Vanilla Gelato
Grilled  US  Beef  Sirloin
White  Wine  Poached  Aussie  Pear
2021-12-26
5 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
聖誕節
Grilled  US  Beef  Sirloin
2日前襯long weekend 未完就去左呢排好hit既餐廳🙈🙈🙈🙈一入到餐廳已經見到窗口位8成滿,真係好full,果然係打卡必去既餐廳🥰嗰景一流👍🏻👍🏻👍🏻餐廳內仲有好多位置係打卡位,reception見我地早到左就介紹左好多位置比我地影住相等入坐😊😊😊之後Reception都好好禮貌 同我地解釋返窗口位既問題,因為訂位嗰陣講到明唔一定有窗口位,都唔會特別有期望會坐到😂所以坐唔到窗口位都唔會怨,因為事前特別remind左我地😌😌訂枱tips: 可以要求窗口位,reception會remind一句未必會安排到,所以唔好抱咁大期望🙆🏻‍♀️坐低左之後就簡set lunch食咩🤤本身都好怕會唔夠飽,好彩嗌左個三文魚柳同長通粉share食🙈🙈🙈三文魚冇overcook,保留到鮮味👍🏻👍🏻👍🏻🥰🥰🥰長通粉唔會焗得太乾而又唔溜😌😋😌食物等既時間唔會太長,可以叫正常等既時間。有啲美中不足既係食到一半隔離枱成日望住我地食嘢好似好想坐我地張枱咁,搞到好尷尬🙂🙂🙂整體黎講,我會比8分呢間餐廳,之前上openrice見到啲食評好差各一半,我個人又覺得唔係咁差姐😂2個reception好好禮貌,其他staf

坐低左之後就簡set lunch食咩🤤
三文魚冇overcook,保留到鮮味👍🏻👍🏻👍🏻🥰🥰🥰
長通粉唔會焗得太乾而又唔溜😌😋😌
食物等既時間唔會太長,可以叫正常等既時間。

整體黎講,我會比8分呢間餐廳,之前上openrice見到啲食評好差各一半,我個人又覺得唔係咁差姐😂2個reception好好禮貌,其他staff都好努力去滿足其他客人需要,雖然餐廳好大,但staff得幾個,呢方面真係要留意返,如果唔係啲服務會唔夠好🤔🤔🤔
煎三文魚柳
黑松露全麥長通粉
午餐
煎三文魚柳
黑松露全麥長通粉
2022-02-07 4874 瀏覽
餐廳以虛擬電子世界為設計概念的意大利菜餐廳,精緻的菜餚選用意大利、法國等地的優質食材製成,高質美味裝修設計夢幻,餐具擺設走歐陸式風格,加上水晶燈及LED燈裝飾,環境浪漫又高雅而且可以眺望維港景色,享用午餐或日落時份輕鬆暢飲都非常合適,餐廳的打卡位極多,就算用餐完畢都可以繼續瘋狂打卡拍照入夜後更會變成靈感來自電影《創戰記》神秘科幻星空世界,有種置身於太空艙的感覺加上全港獨有的星際碎片LED隧道,一定係大家的必定打卡位食物方面:SET LUNCH 包括一款前菜、一款主菜及餐飲餐前麵包配自家製牛油 : 餐包用上法國直送的酥脆牛角包、亞麻籽包及意大利拖鞋包,配上融合大蒜蓉、意大利蕃茜、海鹽、碎胡椒的自家製牛油,味道豐富,絕不馬虎意大利布拉塔芝士、車厘茄、羅勒油醋汁 : 布拉塔芝士打到非常creamy有空氣感,加上芝士內醃製的蕃茄仔及提子粒,新穎的配搭,非常有驚喜的前菜煎挪威三文魚柳、酸豆檸檬牛油汁、三色椰菜花 : 賣相有心思,三文魚皮香脆,三文魚柳肉質嫩滑,配上酸豆檸檬牛油汁更加惹味香烤西班牙伊比利亞豬鞍、燴蘋果、酸車厘子汁 : 燴蘋果蓉酸中帶甜,烤豬鞍肉沾上酸車厘子汁,開胃美味Ours Ti

加上全港獨有的星際碎片LED隧道,一定係大家的必定打卡位

食物方面:

SET LUNCH 包括一款前菜、一款主菜及餐飲

Ours Tips : 如果想預約到靚靚的窗口位,記住上網提早預約啦
2022-02-05 2935 瀏覽
去到一月尾仲有朋友同我慶祝月頭嘅生日哈哈🎂女仔朋友得意揀選咗呢間最啱打卡嘅餐廳🍴職員表示窗口位唔可以預先book,為表誠意特登早左45分鐘過去❤️仲唔幾比我哋排到呢度呢個打卡窗口位☁️今次叫咗佢個set lunch包左Starter 同main course。-▪Set Lunch $268▪️烤南瓜湯打得超級絲滑同smooth,撳得到無敵真材實料嘅南瓜肉🎃配合埋cream簡直超級綿滑細膩⭐️▪️布拉塔芝士、櫻桃茄、紫蘇油醋汁估唔到呢個食落有驚喜!Burrata Cheese做到超級無敵creamy,識落好似將一嚿嚿天空上面嘅雲食落肚☁️入面更加有以醋醃製過嘅蕃茄仔🍅整體超級fresh。▪️法國鱸魚、西蘭花、牛油薯蓉、烤肉汁外皮煎得非常香脆,魚嘅肉質都尚算鮮嫩,整體淡口少少🐟配有creamy十分嘅薯蓉🥔▪美國西冷牛扒、甘荀蓉、紅酒汁呢個西冷牛扒味道非常之足夠👍🏻鹹鹹地完全調出牛嘅香味!不過份量就比較少🤣呢個牛扒唔算非常嫩,叫左5成熟有呢個效果可以比大家參考吓🥳▪Tiramisu $38呢個Tiramisu芝士味唔算非常濃烈,整體比較稀少少。用嚟裝呢個Tiramisu嘅杯超級無敵靚💧▪朱古力心太軟、雲
▪Set Lunch $268

▪️烤南瓜湯

▪️布拉塔芝士、櫻桃茄、紫蘇油醋汁

▪️法國鱸魚、西蘭花、牛油薯蓉、烤肉汁

▪美國西冷牛扒、甘荀蓉、紅酒汁

▪Tiramisu $38

▪朱古力心太軟、雲呢拿雪糕 $38
完全冇留心嘅效果😂不過呢個朱古力嘅味道甜度適中,食得多都唔會覺得太過heavy。
  • 布拉塔芝士、櫻桃茄、紫蘇油醋汁
  • 烤南瓜湯
  • 美國西冷牛扒、甘荀蓉、紅酒汁
2022-02-05 273 瀏覽
見呢間餐廳新開網上好多人去打卡於是就網上訂位去試下點知大失所望首先餐廳的桌椅有污漬感覺清潔上無做好然後要嚟就係食物方面我哋就嗌咗sunset嘅餐食物質素好普通最好食嘅係Tiramisu 不過值得一讚嘅係酒可以refill一次呢個價錢都算ok不過侍應嘅服務質素可能要再加強其中有一個身上更加有非常重煙味令人感覺非常差係打卡位上 基本上 桌椅同餐具感覺都好廉價而且真正影到相嘅都係得一兩張枱有啲位重要望岀去對正條柱呢個價錢有其他更好的選擇 應該無下次
見呢間餐廳新開
而且真正影到相嘅都係得一兩張枱
有啲位重要望岀去對正條柱
呢個價錢有其他更好的選擇 應該無下次
2022-02-04 149 瀏覽
🧧🐯虎年第一餐好西💎🥰年初四,係全年最sad既一日之一😣😣,唔想返工所以請左日假去食好西😆😆😆幾日前又順利地book到...近期大熱既餐廳📍#phenomenonwinedine🥰,佢位於The One ,位置都非常方便,而且有少量海景。係去之前都睇左唔少佢既靚相,俾佢玻璃屋既環境吸引住😍,不過真實自己雙眼睇,有點落差🙈🙈雖然都靚,但又唔係睇相咁靚😇所以我專登影左一張真實無P圖既室內環境相😹😹俾大家參考一下😛而且食物質素都只係不過不失,未有太大驚喜😣🥲🥲1. 布拉塔芝士.櫻桃茄.紫蘇油醋汁⭐️⭐️⭐️⭐️全餐最滿意既一道菜,有fine dining既感覺,芝士似泡狀,好creamy ,酸酸地好開胃,賣相亦很好😍😋😋😋2. 煎三文魚.意大利西蘭花⭐️⭐️⭐️無咩特別🙈🙈3. 通心意大利.風乾豬面脥肉.羅馬諾芝士⭐️⭐️⭐️無咩特別🙈🙈4. Crème Brûlée ⭐️⭐️⭐️平平無奇,個布甸太soft,無咩咬口🙈🙈總括而言,室內環境同景觀都不似預期,食物質素只係不過不失,Fine dining黎講服務水平亦一般🙈🙈無什麼亮點,而Set Lunch都$268 p.p.,老實講CP不高🥲🥲🍽 環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🧧🐯虎年第一餐好西💎🥰

3. 通心意大利.風乾豬面脥肉.羅馬諾芝士⭐️⭐️⭐️
無咩特別🙈🙈
通心意大利粉.風乾豬面脥肉.羅馬諾芝士

4. Crème Brûlée ⭐️⭐️⭐️
平平無奇,個布甸太soft,無咩咬口🙈🙈
Crème Brûlée

🤓 Overall ⭐️⭐️⭐️
😇 回頭度⭐️⭐️
布拉塔芝士.櫻桃茄.紫蘇油醋汁
2022-02-03 122 瀏覽
呢間新開無耐 見個design又幾靚 所以去咗啦😚😚個starter係cheese 打成泡沫 底係提子 幾特別 芝士奶味幾重 加埋提子 冇咁膩😋個main course 叫咗三文魚 魚肉熟度啱啱好 伴菜焗過 溝埋汁同勁滑嘅薯蓉 幾好味😋最後甜品叫咗焦糖蛋 蛋好滑 好似布甸咁 不過個雪糕好一般🥸總括 我覺得性價比係高 埋單人頭都係around $300 計埋服務費嘅話😜P.S 其實餐廳設計好似冰雪奇緣🤣🤣 去廁所個條走廊好型 香港少有嘅設計😍
呢間新開無耐 見個design又幾靚 所以去咗啦😚😚

最後甜品叫咗焦糖蛋 蛋好滑 好似布甸咁 不過個雪糕好一般🥸

2022-02-03
午餐
2022-01-31 215 瀏覽
入座叫餐後 20分鐘依然沒有給餐包 到沙律上枱了 我在問侍應是否上沙律才上包的?他反問我們 你哋未食包架?營運混亂..有限90分鐘用餐時間 我入座後50分還沒有上主餐不是能否90分鐘內離座補充一下 入座後枱上還留下黃色的污漬 清潔度欠佳裝修用玻璃屋包裝 但有很多酒吧的led燈格格不入 相信係上手留低環保用
營運混亂..
有限90分鐘用餐時間 我入座後50分還沒有上主餐
不是能否90分鐘內離座

補充一下 入座後枱上還留下黃色的污漬 清潔度欠佳

西冷牛扒
2022-01-31
10 分鐘 (堂食)
我咁耐以黎第一次係openrice發表意見,因為真係好嬲,一去到個reception女店員帶我同我朋友入去,入到去話無晒窗口位,問我地會唔會等一陣,跟住我話:好丫,咁我地返出去等,然後佢話:你地可以係呢張枱坐住先,一陣窗邊枱執好再叫你過去丫,你可以係度睇住menu先。我心諗:呢度好好服務呀!😍等左好耐都無人過黎叫我地,我揾返個女店員問,點知佢話從來無講過比我地坐窗口位,係叫我地坐係而加呢張枱度用餐,我即刻問我個朋友,究竟係咪我之前聽錯,結果我朋友同我都係聽到話等佢安排我地坐窗口位,講真有冇得坐窗口位,我唔係咁介意,因為我book果陣無request到,如果有只係bonus,無我都唔緊要,但而加問題係你自己唔記得左,仲要倒返轉話我聽錯,呢樣野真系好嬲,如果佢同我講唔好意思,佢唔記得左安排,咁我都算,而家佢已經唔系做野專唔專業既問題,係連做人都有問題,希望呢間餐廳戴眼請人。
2022-01-30 230 瀏覽
2021年1月29日晏晝同個女仔出黎,同佢表白。 book 枱時已講要窗口位,無留俾我。ok 算數,你有客坐緊我無理由要人讓出黎俾我。之後同waitress 你有位果陣就同我轉啦。個waitress 答應左。食到中場,啱啱收哂碟,應該唔洗搬野就轉到枱。我見到有兩張枱窗口位都吉左好耐,又有新客入黎都坐左窗口位,我就知佢無左回事。叫個侍應黎再要求轉去果張吉嘅枱,佢搵左個manager 過黎,同我講話唔轉得又乜擺明hea 我。大佬,明明仲有兩張吉枱喎,都成點幾兩點,你講乜野好爆好多人reserve 左。我夠reserve 左啦。始終呢日同個女仔表白,唔想失態。所以我忍你。但呢間野啲野食係唔值呢個價的。唔係食你個境我唔會黎呢度。之後到我走果張吉嘅枱都無坐過人,窗口位愈黎愈多成五六張吉左,佢都無過黎幫我轉。manager 服務水平差,擺明同客作對。有special occasion 唔好黎呢間,以免激親ruin the day 就唔好。