呢間餐廳環境、食材高級,服務更加冇得頂✨,佢地新行政總廚 Ken Kwok👨🏻‍🍳曾經做過好多間米芝蓮餐廳,巧秒運用高級日本食材製作出創意意大利美食🤩:-1️⃣「Botan Ebi Shrimp🦐($228)」兩大隻牡丹蝦鮮甜重膠質‼️配青椒忌廉醬好開胃🤪~👍🏻-2️⃣「Pan Fried Hokkaido Jumbo Scallop🇯🇵($258)」睇相你一定唔知邊碟係影緊帶子😂,佢睇落同薯仔好似,食落大粒厚肉鮮甜,個醬超惹味,配菜都正~ 👍🏻-3️⃣「Italian Octopus 🐙($228)」超彈牙嘅八爪魚,配加咗少少甜椒粉嘅椰菜花蓉🥦~👍🏻-4️⃣「Japanese Uni Fettuccine🍝 ($880)」係用海膽汁煮嘅手工意粉,仲配一大板海膽!正到暈🤪,意粉口感偏有咬口同硬~👍🏻-5️⃣「Slow Cooked Hokkaido A4 Tokachi Short Rib🥩($588)」勁重牛油香味,脂肪比例高,對於小編嚟講有d膩,但絕對係靚貨🫶🏻~-6️⃣「Signature Cremia Soft Serve Ice Cream🥩($78)」雪糕好香奶味🍦,加咗少少櫻花粉,幾特別,係個go
1️⃣「Botan Ebi Shrimp🦐($228)」
兩大隻牡丹蝦鮮甜重膠質‼️配青椒忌廉醬好開胃🤪~👍🏻
3️⃣「Italian Octopus 🐙($228)」
超彈牙嘅八爪魚,配加咗少少甜椒粉嘅椰菜花蓉🥦~👍🏻
雪糕好香奶味🍦,加咗少少櫻花粉,幾特別,係個good ending,仲要好大杯!~
Botan Ebi Shrimp
Italian Octopus
Botan Ebi Shrimp
Italian Octopus
2023-06-26 62 瀏覽
價錢與食物水準不相符食物的賣相和味道沒有驚喜Set lunch 價錢比美酒店,但質素麻麻當日請朋友食飯真係失禮人,唔好意思,朋友話冇下次環境裝修好一般,勝在樓底高,有大玻璃窗,夠光猛
價錢與食物水準不相符
食物的賣相和味道沒有驚喜
Set lunch 價錢比美酒店,但質素麻麻
當日請朋友食飯真係失禮人,唔好意思,朋友話冇下次
環境裝修好一般,勝在樓底高,有大玻璃窗,夠光猛

2023-06-21 83 瀏覽
🍽️ 高質意日fusion系列🍸—▫️餐廳:Pazzi Isshokenmei▫️地點:全香港🇭🇰有1️⃣間分店📍中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓▫️營業時間⏰:星期一至星期日12:00-15:00 & 18:00-22:00▫️價錢:~$400+—美味:🥩🥩🥩🥩環境:🥂🥂🥂🥂價錢:💰💰💰💰服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳—👧🏻聽朋友介紹依間就去試吓❤️‍🔥佢哋既全新行政總廚 Ken Kwok 曾任多間米芝蓮餐廳😊餐廳選用新鮮日本食材以製作意大利美食🍽️特色菜係扇貝和和牛牛舌搭配朝鮮薊泡沫—👧🏻叫咗📍Botan Ebi Shrimp價錢:$228分數:🦐🦐🦐🦐兩大隻牡丹蝦🦐好fresh🦐加埋個汁好fresh好開胃😊—📍Pan Fried Hokkaido Jumbo Scallop價錢:$258分數:🍲🍲🍲🍲+0.2🍲有3隻大北海道帶子,好香口❤️‍🔥加埋有啲龍蝦肉,豆同火腿🥓🥓—📍Italian Octopus價錢:$228分數:🐙🐙🐙🐙好爽口,粒粒🐙🐙都夠大舊🐙—📍Signature Cremia Soft Serve Ice Cream價錢:$78分數:🍧🍧🍧🍧好香奶味既雪糕🍦仲唔會好易溶
🍽️ 高質意日fusion系列🍸

分數:🍲🍲🍲🍲+0.2🍲

📍Italian Octopus
價錢:$228
分數:🐙🐙🐙🐙
好爽口,粒粒🐙🐙都夠大舊🐙

價錢:$78
分數:🍧🍧🍧🍧
好香奶味既雪糕🍦仲唔會好易溶

📍Japanese Uni Fettuccine
價錢:$880-50g
分數:🍝🍝🍝🍝+0.2🍝
一大板海膽🫣好吸引🥹🥹🥹加埋用海膽汁整既手工意粉,好煙韌😳😳如果鐘意意粉有咬口d既可以試吓,食慣淋啲既可能會覺得硬😂但👧🏻鐘意硬啲

📍Slow Cooked Hokkaido A4 Tokachi Short Rib
價錢:$588
分數:🐃🐃🐃🐃
勁香牛既油脂味🫣脂肪比較多,食1-2塊都會有啲膩😊但食1-2塊好香口

#新餐廳 #rooftopbar #chill爆 #中環 #kaboom #渡假 #cocktail#hkfood #中環美食 #中環好去處 #香港餐廳推介 #wagyu #和牛#amy_in_central #打卡
2023-06-20 96 瀏覽
浪漫情調滿分 ~ 餐廳自家製麵包,外脆內軟,miso butter好特別,估唔到miso同麵包都咁夾Kyoto Himeushi A4 Wagyu Steak + 288pp Yuzu-Brandy Peppercorn A4京都姬和牛牛扒,肉味香濃,質感嫩滑,不錯,配菜有甘筍、開心果卷菜,柚子胡椒汁柚子清香帶出微辣香,感覺清新freshVeal Milanese Anchovy & Shallot嫩滑牛仔肉,炸過後金黃色外層香口鬆脆,入口多汁,配上大量洋蔥香蔥,頓時清新不膩感,添上日本菜的特色風格White Peach Yogurt Ice cream甜品係白桃乳酪雪芭,白桃味道天然淡甜,特別喜愛雪芭,係炎夏既恩物,份外爽!
浪漫情調滿分 ~

White Peach Yogurt Ice cream

2023-06-20 928 瀏覽
🥰 早前初戰 Pazzi Isshokenmei, 意日混戰嘅午餐充滿驚喜, 用餐愉快. 今晚相約特務 “布萊約兒” 慶祝完成任務歸來, 帶著期望, 再戰 Pazzi, 晚餐.🥢 餐廳樓底甚高, 落地玻璃, 望樓景車景, 設多張靠窗四人圓枱方枱, 坐位闊落. 點咗 Pazzi Kappou 割煮御膳, 六道菜, $988+10%, 另加 $488 配四杯酒.🥐 麵包. 一般般, 但蕃茄醬幾好味.🐂 A5 Wagyu & Botan-Ebi Roll. 和牛包著堆草, 配海膽. 生和牛脂肪均勻, 呈雪花紋, 海膽普通, 一體感不俗. 失敗位係一路食一路滴水. 另外, 第一道菜咁濃味, 之後點跟?🐚 Hokkaido Scallop. 帶子一般, 大根有趣. 🐟 Daily Catch. 油甘魚, 食落聞落有陣煙燻味, 味道不俗.🤗 Signature Abalone Pasta. 鮑魚極似冬菇, 略嫌傾斜中式味道, 麻麻地.🐂 Veal Milanese. 以為似米蘭炸豬扒, 又唔係喎, 炸皮出色, 卷著內餡, 口感少似雞肉.🐂 Kyouto Himeushi A4 Wagyu Stea

🥐 麵包. 一般般, 但蕃茄醬幾好味.
麵包
A5 Wagyu & Botan-Ebi Roll
Hokkaido Scallop
Daily Catch
Signature Abalone Pasta
🐂 Kyouto Himeushi A4 Wagyu Steak, +$288. 太腍, 冇嚼口, 唔識欣賞. 📖 人肉翻查資料: Kyouto Himeushi 即係京都姫牛, 處女, 聽講源自鹿兒島.
Veal Milanese
🍨 White Peach Yogurt Ice-cream. 正常發揮!
White Peach Yogurt Ice-cream
☕️ Coffee. 普通.
Coffee
🤗 總結: 環境氣氛十個讚, 服務Ok. 我喜歡意日混戰, 午餐嚟講, 頭盤係刺身, 主菜係扒或意粉, 攪掂! 晚餐六道菜, 考功夫了, 今晚頭炮係和牛海膽, 之後嘅帶子同埋油甘魚追唔到味道, 意粉又略欠驚喜, 去到主菜已經幾飽, 牛扒感覺遜色, 報告完畢.
2023-06-12 86 瀏覽
試咗個Sunday Brunch,好睇唔好食,材料一般,但價錢超貴,唔離譜嘅係brunch裏面包嘅refreshing juice,其實唔係juice, 只係濃宿果液溝水,仲要溝到無味個隻,比得依個錢,好心就用果汁先生,你地比機多心機整色整水起賣相係無用架,乜嘢叫做食物?食物放入口食,一食就知好定唔好,你地個厨師真心廢,做老板自己試食下試飲下,就知架啦,其實唔係平,個brunch加一后成七百幾蚊,LKF嗰邊有好多選擇,真係好垃圾
2023-06-12 58 瀏覽
A good restaurant is like a vacation; it transports you, and it becomes a lot more than just about the food ❤️It is our second time visiting this beautiful restaurant in central , from the streets looking up we always thought the place is a studio. The restaurant serves Italian culinary transitions x Japanese food and the place has more than 6000 square feet.We tried their 6 course tasting menu prepared by their new executive chef Ken Kwok who has worked in many Michelin Starred restaurants, love

We tried their 6 course tasting menu prepared by their new executive chef Ken Kwok who has worked in many Michelin Starred restaurants, loved that each dish has its unique ingredients and different seasonings:

🔹 A5 Wagyu & Botan - Ebi Roll (Uni, Lobster Jelly) *the flavours are umami and they are so generous on the uni proportion. We are both big fans of Uni.
🔹 Hokkaido Scallop (Fromage Blanc & Sake Kasu)/ Scallop & Wagyu Tongue (Jerusalem Artichoke Espuma) *They are both very yummy, especially we love the one with artichoke espuma as it’s our first time trying this innovative combination, really fresh ingredients
🔹 Daily Catch *From the picture you can see this dish is like art, when the soup is being poured the sauce forms an interesting pattern and the fish is jet fresh from Japan
🔹 Signature Abalone Pasta (Sakura Shrimp) *Just by smelling can tell the dish will be super yummy as the aroma from the dish is so nice. I also love how the pasta is aldante, the texture that I love the most
🔹 Veal Milanese (Anchovy & Shallot)/ Kyoto Himeushi A4 Wagyu Steak (Yuzu - Brandy Peppercorn) *We think our daughter will love the Wagyu Steak so much haha as she is a big fan of beef too, and we love how they were both presented. Very tendor and it’s rare to find good veal in Hong Kong
🔹 White Peach Yogurt Ice Cream
2023-06-12 67 瀏覽
食brunch永遠開心過食tea因為我就係要瘋狂食好嘢一嚟個芝士脆片已經撻着佐我,然後又刺身又生蠔跟住上嘅 starters 竟然有五款,食到呢度以為都到 main 啦,唔係呀仲有卷物珍crab roll同 salmon roll 仲有得refill㗎!!!食物款式同份量多到嚇親我哋合大癲連 Sparkling wine 都係free flow狂飲建議個main 可以唔駛揀太heavy,本身個set份量已經好多,最後仲有個 dessert platter㗎食物我就專登唔 post晒出嚟喇你哋去到見到咁多款式不斷上菜係好有驚喜的Weekend 同女朋友去就fit!!有得打卡又夠晒飽。要慶祝仲可以訂定個 uni cake !
食brunch永遠開心過食tea
因為我就係要瘋狂食好嘢

食到呢度以為都到 main 啦,唔係呀仲有卷物珍
食物款式同份量多到嚇親我哋合大癲
食物我就專登唔 post晒出嚟喇
你哋去到見到咁多款式不斷上菜係好有驚喜的
Weekend 同女朋友去就fit!!
有得打卡又夠晒飽。
要慶祝仲可以訂定個 uni cake !
呢間Pazzi Isshokenmei位於中環鬧市,非常方便,裝潢氣派十足,有落地玻璃,非常開揚,最搶眼係超大型既水晶吊燈,女孩子打卡一流,除左咁華麗既裝潢,窗邊亦擺放左日本既火紅bearbrick,為餐廳加添一點時尚感。餐廳總廚係曾任多間米芝蓮餐廳既Ken Kwok啊!今次我地試個dinner full courses tasting menu啦! 每款菜式都有獨特成分,配搭不同的調味料,真絕對回味無窮,等我同大家分享下啦!前菜既餐包已經別具心思,自家製香草麵包,配麵豉醬牛油,味道好特別,好有日本風味,另外有幾塊脆卜卜既紫菜天婦羅。🔥A5 Wagyu & Botan-Ebi Roll 海膽和牛卷A5和牛包住日本水菜,口感十足,亦中和左和牛既油脂,鮮甜海膽則提升鮮味,幾重口感同味道既交疊,真係好好味呀。🔥Hokkaido Scallop 北海道帶子配乳酪酒粕帶子鮮甜,好有口感,沒有想像中芝士既heavy口味,反而非常清新,一d都唔漏。🔥Scallop & Wagyu Tougue 日本和牛牛脷配北海道帶子 (+$138)上下層半熟既帶子夾住牛舌,食之前店員即場加上朝鮮薊泡沫,係餐廳其中
呢間Pazzi Isshokenmei位於中環鬧市,非
常方便,裝潢氣派十足,有落地玻璃,非常
開揚,最搶眼係超大型既水晶吊燈,女孩子
打卡一流,除左咁華麗既裝潢,窗邊亦擺放
左日本既火紅bearbrick,為餐廳加添一點時
尚感。

餐廳總廚係曾任多間米芝蓮餐廳既Ken
tasting menu啦! 每款菜式都有獨特成分,
配搭不同的調味料,真絕對回味無窮,等我
同大家分享下啦!

前菜既餐包已經別具心思,自家製香草麵包,
配麵豉醬牛油,味道好特別,好有日本風味,
另外有幾塊脆卜卜既紫菜天婦羅。

A5和牛包住日本水菜,口感十足,亦中和左
和牛既油脂,鮮甜海膽則提升鮮味,幾重口
感同味道既交疊,真係好好味呀。

🔥Hokkaido Scallop 北海道帶子配乳酪酒粕
帶子鮮甜,好有口感,沒有想像中芝士既
heavy口味,反而非常清新,一d都唔漏。

🔥Scallop & Wagyu Tougue
日本和牛牛脷配北海道帶子 (+$138)
上下層半熟既帶子夾住牛舌,食之前店員即
場加上朝鮮薊泡沫,係餐廳其中一道特色菜
啊。牛舌口感彈牙唔韌,帶子當然一樣鮮甜,
非常特別既碗配搭啊。

🔥Daily Catch Jet Fresh from Japan
蕃茄湯大根時令鮮魚
擺盤也太精美了,油甘魚配上粉紅色白色大
根,非常搶眼清新,食前店員為我地加入蕃
茄湯,色彩豐富,酸味味夠晒開胃,連湯都
飲埋呀。

🔥Signature Abalone Pasta Sakura Shrimp
櫻花蝦鮑魚手做意大利麵
真係好多好多櫻花蝦😍,仲有南非鮑魚粒,
加埋鮑魚雞湯,瞬間變了海鮮味十足既上
湯意大利麵,呢餐fine dine也太多變奏滿
是驚喜的❤️,鮮味又惹味,愈食愈開胃。

🔥Veal Milanese Anchovy & Shallot
米蘭式小牛扒
外面脆炸好crispy, 小牛扒好鬆軟,中間夾
住creamy既輕芝士醬汁,好有層次既口感。

🔥Kyouto Himeushi A4 Wagyu Steak
京都姬和牛 (+$288)

肉質好軟好嫩滑,一d都唔韌,有入口即
溶既感覺,好重好香牛既鮮味。

🔥White Peach Yogurt Ice cream
日本cremia配櫻花泡沫

最後當然係食個甜品啦,店員話邦雪糕戴
返頂帽,係櫻花泡沫呀,也太可愛了,雖
然已經好滿足,但最後都係食晒😆,因為
太好味,泡沫既soft,雪糕既入口即溶,加
埋有椰香既crisp,連看似簡單既甜品都有
咁多重口感,太棒了。

非常大滿足既一餐,回味無窮,服務又週到
,環境舒服,最欣賞係真係食得出餐廳係精
挑細選好新鮮既日本食材去製作意大利美食
,無論烹調方式,配搭方式,擺盤都非常有
創意有心思,店員仲會好細心介紹每道菜有
d乜,係點煮同埋叫咩名,但由於太太太吸引
,急不及待打個卡就要食啦,記得既都寫晒出
黎啦。🤣🫠
2023-06-07 118 瀏覽
最鍾意去靚靚餐廳打卡吃到美食就更開心由全新行政總廚 Ken Kwok (曾任多間米芝蓮餐廳) 主理嘅Pazzi Isshokenmei就完全滿足我嘅要求一入餐廳就FEEL到空間感十足落地玻璃配合咁華麗嘅水晶燈真係點影都靚氛圍感份外有情調約會或者生日嚟女生們都一定心心眼兩個女仔食得唔多揀咗 2X Pazzi Kappou割烹御膳 $988唔同菜式再SHARE一齊食餐廳主打採用新鮮日本食材製作意大利美食6 Course Tasting menu份量剛好咁靚嘅環境下 酒是必要的好精緻嘅餐前小食A5和牛包住紅蝦他他,加埋鮮甜海膽伴碟有龍蝦啫喱(推薦加$138) 扇貝配和牛牛舌搭配朝鮮薊泡沫鮮甜帶子連爽口彈牙嘅牛舌真係一絕再係上面加埋清甜嘅朝鮮薊泡沫味道層次豐富白奶酪味道柔和火灸帶子彈牙美味油甘魚大根配清湯賣相好靚 鮮甜油甘魚連酸酸地嘅湯有助清一清味蕾 意大利粉al dente 加埋南非鮑魚、櫻花蝦味濃而唔膩+$288 A4和牛也很推薦啊油花均勻分佈,入口即溶, 每一啖都係牛脂香味連最後嘅甜品都少女感心足係白桃乳酪脆脆雪糕打卡100分侍應好詳細咁講解每一道菜, 而且服務好好下次再嚟試吓LUNCH
最鍾意去靚靚餐廳打卡

賣相好靚
鮮甜油甘魚連酸酸地嘅湯
有助清一清味蕾

意大利粉al dente
加埋南非鮑魚、櫻花蝦
味濃而唔膩

+$288 A4和牛也很推薦啊
油花均勻分佈,入口即溶, 每一啖都係牛脂香味

連最後嘅甜品都少女感心足
係白桃乳酪脆脆雪糕
打卡100分

侍應好詳細咁講解每一道菜, 而且服務好好
下次再嚟試吓LUNCH SET
  • scallop & wagyu tongue
  • a5 wagyu & botan ebi roll
  • kyouto himeushi a4 wagyu steak
2023-06-07 87 瀏覽
之前去過呢間意日餐廳食lunch興祝生日✨️質素真係令我回味無窮😋,係選用新鮮日本食材去製造意大利菜式,而且每一款菜式都有獨特成分去配搭唔同嘅調味料,味道與賣相並重📸"Pazzi Kappou" 割烹御膳6 Course Tasting menu $988p.p先上意大利香草包、紫菜天婦羅,有味噌牛油做蘸醬,食得好滋味😋💠A5 Wagyu & Botan-Ebi RollA5和牛/紅蝦他他/北海道海膽/南瓜/龍蝦啫喱用料豪華矜貴,和牛片包住紅蝦他他食落清甜而且帶有牛油香,海膽creamy~💠Hokkaido ScallopFromage Blanc & Sake Kasul奶酪口感爽脆好特別,帶子火炙過好香口,同清酒撘配後增加香甜鮮味OR💠Scallop & Wagyu Tongue + $138pp香煎帶子/和牛舌牛舌厚切肉味香濃又爽口,配上泡沫醬汁味道多了一份鹹香💠Daily CatchJet Fresh Form Japan 日本油甘魚/大根片油甘魚呈半生熟狀態,蘿蔔清湯底好鮮甜,忍唔住飲曬💠Signature Abalone Pasta南非鮑魚櫻花蝦意粉本身味道超香濃,配上雞肉蜆
之前去過呢間意日餐廳食lunch興祝生日✨️

💠Hokkaido Scallop
Fromage Blanc & Sake Kasul
OR

香煎帶子/和牛舌
牛舌厚切肉味香濃又爽口,配上泡沫醬汁味道多了一份鹹香

💠Daily Catch
油甘魚呈半生熟狀態,蘿蔔清湯底好鮮甜,忍唔住飲曬

💠Signature Abalone Pasta
南非鮑魚櫻花蝦意粉本身味道超香濃,配上雞肉蜆肉湯底可以平衡一下~
意粉質地好彈牙😋

💠Veal Milanese
Anchovy & Shallot
炸牛仔肉外皮香脆 配意大利芝士,芝士熱溶有流心效果😍
OR

💠Kyouto Himeushi AL, Wagyu Steak + 288 pp
Yuzu - Brandy Peppercorn
大概四成熟,肥美得嚟肉味都好香濃,肉質仲好嫩滑添

💠White Peach Yogurt Ice cream 櫻花乳酪雪糕
雲呢拿味雪糕香甜細滑,仲配上餅乾脆脆和士多啤梨泡沫,口感層次非常豐富,賣相一流📸

最後有抹茶作結尾🍵~
2023-06-04 991 瀏覽
Pazzi Isshokenmei名字是由意大利文和日文組合而成,代表瘋狂地專注於食物之上,盡顯專業的匠人精神,餐廳樓底很高,加上有不少畫作和裝置藝術,令整體氛圍感覺像置身於藝術館之中最近餐廳更新了晚市菜單,名為Pazzi Kappou割烹御膳,採用了新鮮空運的日本食材去製作不同款式的意大利菜,有6道菜($988)和8道菜版本($1380),8道菜享有4送1優惠,所以平日晚市也有不少人來一飽口福首先奉上的是自家製餐包,在上席前會再簡單烘烤,令口感變得更外脆內軟,牛油方面更花心機,為今晚意日fusion 掀開序幕,將日本和西方最招牌的兩種調味料結合在一起成為麵豉牛油,奶油溫和味道恰好平衡了味噌的鹹味,旁邊還有兩塊酥脆的海苔脆片第一道菜是選用了A5和牛卷著牡丹蝦,其他配料還有置置的鮮甜海膽、內在的日本水菜和甜洋蔥,醬汁方面還有以龍蝦汁製成的啫喱和南瓜醬,令牛的油脂香和海鮮的鮮味更突出第二道菜是以帶子為主題,第一款是北海道帶子刺身經過輕煎底面有點香脆感,配上意大利的白芝士混清酒酒粕,入口爽脆中帶著淡淡芝士咸香和酒香氣,和柔軟的帶子刷出火花第二款我稱之為扇貝漢堡,因為上下各有鮮甜帶子,中間夾著

第二款我稱之為扇貝漢堡,因為上下各有鮮甜帶子,中間夾著和牛牛舌,享用前店員會噴上朝鮮薊泡沫,旁邊還有蘑菇松露,整體口感極多層次,需加$138

第三道菜是每天從日本空運到港的時令鮮魚,今天是油份飽滿的油甘魚,上面放著幾塊粉色蘿蔔,猶抱琵琶半遮面般引人入勝,享用前職員會慢慢倒入透明的蕃茄清湯,伴著幾滴自熬的Pesto oil,酸甜口味中帶出更豐厚質感的鮮魚生

第四道菜是源自意大利的手製pasta,櫻花蝦乾和南非六頭鮑魚幾近鋪滿,用了鮑魚和龍蝦汁去煮製,有香濃大海味道,灑上點點新鮮紫菜和倒下些許清湯,意粉質感偏有咬口

第五道菜是今晚的Main dish,第一款是Veal Milanese米蘭式牛仔肉,是最經典的意大利菜,用嫩滑的牛仔肉沾上蛋漿和麵包糠,炸成金黃色的外皮,內裏仍帶點粉嫩,入口非常多汁,旁邊配了解膩的蕃茄沙律

第二款是加$288享用的A4京都姬牛扒,外層的梅納效應十足,帶點焦脆,內裏肉質非常嫩滑,肥瘦適中,配上雙色醬汁包括柚子和胡椒,在酸甜辣之間來回刺激,旁邊有開心果沙律,爽脆果仁香

最後甜品是白桃雪芭配布冧沙冰,在炎炎夏天有個透心涼的清爽
2023-06-01
2023-06-03 824 瀏覽
今次同朋友 慶生日,特地Book咗間集合食物高質、位置方便、打卡靚、好味🤤既餐廳!好適合慶祝嘅浪漫餐廳,這間環境超令我地心心眼😍入到去裝橫勁靚,高貴又有情調✨可以影到好多靚相!食物水準也不錯呢💕推薦✨✨✨聽聞餐廳改了新menu, 要試試新菜式😍✨前菜餐包配麵豉醬牛油🧈味道好突出第一次吃這個味道,好味😋旁邊是紫菜天婦羅,好香脆又不油膩✨Botan Shrimps & Amaebi Tartare $228先來頭盤有洋蔥、青瓜、蕃茄牡丹蝦刺身大大隻,爽口好鮮甜彈牙醬汁酸甜開胃好味😋✨Parma Ham & Burrata $138Parma Ham咸鮮味適中,朋友最愛Burrata cheese,佢即時心心眼呀🧡口感軟棉加上有濃郁奶香味✨ Burrata & Asparagus Taglioni $268北海道A4和牛味,呢個牛好味配埋蛋黃撈埋一齊食咩都提升✨Hokkaido A4 Wagyu Tataki $388和牛入口很柔軟,好易溶化在口腔店員會即時倒入菇味湯汁,已經覺得好香✨ Japanese Crab Udon $458勁好味既蟹肉烏冬,會買蟹高醬汁,超級美味✨甜品也非常美味整體

好適合慶祝嘅浪漫餐廳,這間環境超令我地心心眼😍

聽聞餐廳改了新menu, 要試試新菜式😍

✨前菜餐包配麵豉醬牛油🧈味道好突出
第一次吃這個味道,好味😋
旁邊是紫菜天婦羅,好香脆又不油膩

先來頭盤有洋蔥、青瓜、蕃茄
牡丹蝦刺身大大隻,爽口好鮮甜彈牙
醬汁酸甜開胃好味😋

✨Parma Ham & Burrata $138

北海道A4和牛味,呢個牛好味
配埋蛋黃撈埋一齊食咩都提升

和牛入口很柔軟,好易溶化在口腔
店員會即時倒入菇味湯汁,已經覺得好香

✨ Japanese Crab Udon $458
勁好味既蟹肉烏冬,會買蟹高醬汁,超級美味

甜品也非常美味

整體來講,餐廳帶給我們味覺、視覺享受,非常推薦,大家也要試試吖
  • Botan Shrimps & Amaebi Tartare
  • Hokkaido A4 Wagyu Tataki
2023-05-31 559 瀏覽
💖 Pazzi Isshokenmei (中環)中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️又約左 @_ashhh_h 食晚餐🥂繼續導佢食野令佢減唔到肥🙈,呢間餐廳又係我bookmark左好耐,好想食😍,佢地嘅食材全部來自日本🇯🇵,主廚用日本食材製作意大利美食,太特別了吧😎-Pazzi Kappou割烹御膳 $9886 Course Tasting menu▫️餐包配面豉牛油、炸紫菜🍞好好食😋尤其係個牛油🧈▫️A5和牛海膽龍蝦啫喱紅蝦他他🦞用左A5和牛片包住紅蝦他他,旁邊有龍蝦啫喱伴碟,面頭更係有好Creamy嘅海膽🧡,整體嘅味道好夾,好鮮甜🤫▫️白奶酪火灸帶子🧀/泡沫醬汁香煎帶子牛舌👅+$138第一款帶子配左白奶酪,初頭以為係會好似芝士咁嘅味,原來係似雪梨嘅口感,比較清淡,更加能夠突出帶子嘅鮮味🤤第二款就係熟少少嘅帶子,較有彈性😍泡沫醬汁味道好特別,係朝鮮薊泡沫🫧,帶有少少鹹香😌,牛舌亦係好爽口,好重牛肉香😋▫️油甘魚大根配清湯🍲油甘魚配上粉色嘅大根再加入清湯,好鮮甜嘅油甘魚🥰令我留下一個好深刻嘅記憶點▫️自家製南非鮑魚櫻花蝦配雞肉蜆肉湯意粉🍝又係超好食

💖 Pazzi Isshokenmei (中環)
中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓

-Pazzi Kappou割烹御膳 $988
6 Course Tasting menu

▫️餐包配面豉牛油、炸紫菜🍞
好好食😋尤其係個牛油🧈

▫️A5和牛海膽龍蝦啫喱紅蝦他他🦞

▫️白奶酪火灸帶子🧀/泡沫醬汁香煎帶子牛舌👅+$138

▫️油甘魚大根配清湯🍲

▫️自家製南非鮑魚櫻花蝦配雞肉蜆肉湯意粉🍝
又係超好食嘅一道菜🤩,雞肉蜆肉湯會後上,加左之後變左湯意粉😳有櫻花蝦加持的確係好鮮甜。上面嘅鮑魚切片,更容易食用。

▫️炸牛仔肉配意大利芝士/和牛牛扒配甘筍、開心果卷心菜+$288
炸牛仔肉香脆又酥口,中間仲夾住芝士🧀️,都幾夾。

個和牛牛扒份量都幾多🥩,食落好嫩,好重牛肉係香。

▫️櫻花乳酪脆脆雪糕🍧
呢個雪糕係我地兩個一邊食一邊讚🤫,pinkpink好靚之餘唔會好甜好膩👍🏻,個底仲加左脆脆,增加口感。

▫️茶或咖啡☕️

2023-05-31
10 分鐘 (堂食)
2023-05-31 66 瀏覽
🥰 話說 “忠實讀者” 請食飯, 佢本身係 飲食達人, 選址 意日餐廳 - Pazzi Isshokenmei. 午餐四道菜, $488+10%, 又係加嚟加去, 麻麻煩煩, 埋單$600+. 未食先判, 呢個價位嘅西餐喺中環競爭十分激烈, 商務午餐OK, 應該難有驚喜.🥢 餐廳相對近地鐵站, 地理位置有優勢, 樓底夠高, 落地玻璃, 望樓景馬路景, 甚高氣派, 唔錯喎. 午餐包刺身, 頭盤, 主菜, 甜品. 刺身真係一絕, 定位獨特. 主菜嘅選擇幾濶, 由法式燜鴨, 宮崎和牛 (+$168), 玩到 海膽意粉 (+$488 / $888 / $1188).🥐 麵包. 一般般, 反正我唔鍾意食麵包, 哈!🦐 刺身: Spot Shrimp & Ameabi Tartare, 另加 $68. 服務員介紹係牡丹蝦, 我以為一擗擗, 結果原隻上, 新鮮彈牙, 調味出色, 驚喜之一.🦪 頭盤: Japanese Oyster Soup. 蠔味遜色, 勝在夠熱, 相對渴身.🦪 另外再加上炸蠔, 脆口, 不俗.🐟 主菜: Japanese Hairtail Tempura. 帶魚, 炸脆嘅口感,

🥐 麵包. 一般般, 反正我唔鍾意食麵包, 哈!
麵包
Spot Shrimp & Ameabi Tartare
Japanese Oyster Soup
🦪 另外再加上炸蠔, 脆口, 不俗.
Japanese Oyster Soup
🐟 主菜: Japanese Hairtail Tempura. 帶魚, 炸脆嘅口感, 配酸酸嘅調味, 有趣!
Japanese Hairtail Tempura
🍨 甜品: 開心果雪糕, 放入脆皮卷, 誠意之作.
開心果雪糕
☕️ 咖啡, 另加$38. 正常發揮.
咖啡
🤗 總結: 餐廳裝修格調時尚, 坐位舒適, 私隱度高, 服務殷勤. 我鍾意呢個意大利菜混戰日本菜, 充滿新鮮感, 食物質素不俗, 用餐愉快.