2023-12-08 47 瀏覽
☕️ Last night, we stumbled upon this hidden gem in Mong Kok - Pause It, a restaurant that perfectly blends artistry and gastronomy to create a feast for the senses!📒 The menu was filled with delightful surprises that we couldn't wait to dig into. We ordered two cups of coffee, and the latte art was simply mesmerizing! One cup featured a charming Shiba Inu design 🐕, while the other showcased an adorable squirrel🐿️. It was like sipping on a work of art!🍔 But the excitement didn't stop there. The Bee

🍔 But the excitement didn't stop there. The Beef Cheeseburger with Fries was a mouthwatering masterpiece, with juicy beef, melted cheese, and crispy fries that satisfied our cravings for the perfect burger. 🍝 The Fusilli with Chicken and Black Olive in Tomato Sauce was a symphony of flavors, combining tender chicken, tangy tomatoes, and the rich, briny taste of black olives.

1️⃣ Orange Mocha $42
2️⃣ Vanilla Latte $42
3️⃣ Beef Cheeseburger with Fries $108
4️⃣ Fusilli with Chicken and Black Olive in Tomato Sauce $98

💰Total: $290

✨ Pause It is truly a master of creating unforgettable dining experiences. Their attention to detail in every dish is remarkable, and the flavors are a harmonious blend of creativity and taste. But that's not all – if you're feeling inspired, you can also unleash your inner artist and learn the art of coffee making through their coffee art classes! Imagine creating your own stunning latte designs. It's a wonderful opportunity to immerse yourself in the world of coffee art and add a touch of personal creativity to your cup of joe.
2023-12-06
再度拜訪旺角呢間感覺cozy的cafe,之前飲過黑芝麻拿鐵,芝麻味香濃,好滋味;今次一於試下cafe的皇牌飲品──咖啡。呢間cafe除咗畀客人歎啡,仲可以教埋客人點樣整到咁可愛、咁生動的拉花,有興趣學拉花的可向cafe報名咖啡拉花課程,歎到杯靚啡之餘仲可以學埋拉花添,正!香橙朱古力咖啡 $42朱古力咖啡雖然好飲,但有時飲到最後,朱古力味會濃到有啲過份甜膩,有清新的香橙喺度,令味道balance啲。呢杯香橙朱古力咖啡的拉花好!可!愛!獨角獸的飛翔栩栩如生,加埋微微的香橙皮作為顏色點綴,正!竹炭鮮奶咖啡 $42喺竹炭色上的畫布上,呢幅側面人像畫的咖啡拉花帶點諧趣,賣相一流;而latte奶泡比例勻稱,奶味亦見香濃。溏心蛋牛油果多士伴鷹嘴豆泥 $98分量比想像中豐富,一片多士上有半熟溏心蛋、牛油果、鷹嘴豆泥等配料,豐富到滿瀉。味道方面無得輸,牛油果配多士本身就夾,加埋口感軟糯的鷹嘴豆泥,食起來豐富得嚟又唔會感heavy。義式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉 $98一開始就被菜式名吸引住,好想知道espresso點樣融入西餐意粉之中而搭配得宜呢?上枱時見到,賣相與一般蘑菇意粉無異,但一食就即刻食得出濃縮

香橙朱古力咖啡

香橙朱古力咖啡 $42

竹炭鮮奶咖啡

竹炭鮮奶咖啡 $42

溏心蛋牛油果多士伴鷹嘴豆泥 $98

義式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉 $98
一開始就被菜式名吸引住,好想知道espresso點樣融入西餐意粉之中而搭配得宜呢?上枱時見到,賣相與一般蘑菇意粉無異,但一食就即刻食得出濃縮咖啡略帶微苦的味道。雖然略帶微苦,但好欣賞咖啡中和忌廉意粉容易感膩的口感,令意粉食落輕盈啲,唔會食多幾啖就有飽滯感。

望一望餐牌,除咗咖啡、酒精、非酒精飲品之外,另有主打手沖咖啡的選擇。手沖咖啡有8-9款選擇,各自選取不同國家、口味的咖啡豆,專業咖啡控可以一試。
2023-12-05
香橙朱古力咖啡
竹炭鮮奶咖啡
2023-12-04 34 瀏覽
行完波鞋街喺附近見到有間落地玻璃嘅cafe,就入去食個tea坐下。有少少肚餓,食物叫咗義式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉、煙三文魚班尼迪克蛋。Linguine個醬汁非常特別,以餐廳House Blend製成嘅Espresso Cream,醬汁細滑帶濃陏咖啡香及忌廉甜味,同大啡菇扁意粉好夾,係另一種方法去品嚐咖啡。精緻嘅Egg Benedict內裡蛋黃流心,蛋表層有微微烤過,有多層不一樣嘅口感,配上微酸嘅Hollandaise Sauce同煙韌嘅酸種麵包,當麵包吸收晒啲蛋汁變到又香又軟,夾埋蛋白同煙三文魚一齊食就一流。門口放咗咖啡豆同咖啡相關課程,咁一定要試下佢嘅咖啡喇,Menu有好多款唔同口味同種類嘅咖啡,想要有拉花圖案就要揀奶較厚嘅Latte或Cappuccino,我地叫咗杯伯爵茶鮮奶咖啡同抹茶拿鐵,圖案係好可愛嘅貴婦狗🐩同好少見嘅斑馬🦓Earl Grey Latte有好濃Earl Grey香,Matcha Latte相對較重奶味。食物睇落唔算好大碟但食落都幾飽,價錢亦唔算貴,去開旺角果頭會再食♡有興趣學沖咖啡同拉花仲可以查詢課程,好適合咖啡愛好者去。

有興趣學沖咖啡同拉花仲可以查詢課程,好適合咖啡愛好者去。
🏃都市繁忙的步伐中,間中必定想按下暫停鍵,享受那片刻屬於你的寧靜⏳Pause it 概念正正符合都市人的需要。旺角店以現代風設計,純白色系配全落地玻璃,環境空間感強☁️除了多元化的西式餐飲,更提供手冲咖啡/拉花課程,體驗在創作美麗圖案時,達致減壓及療癒💆🍔Beef cheeseburger with fries (HK$108)幼身薯條配芝麻粒,口感酥脆;牛肉煙肉芝士漢堡鮮嫩多汁,配上厚切蕃茄和生菜,層次分明🍝 黑欖雞肉番茄醬螺絲粉 (Hk$98)螺絲粉口感彈牙,黑欖番茄醬滑順酸香,搭配嫩滑多汁的雞肉,健康低卡蛋白質滿分☕ Hot Piccolo (Hk$38可愛拉花非常吸精,將咖啡的苦澀融合順滑牛奶,芳香在口🍹English pear Lemonade (Hk$38)梨味香甜清涼,帶來了一種天然的清新感,清爽宜人(No service charge)

🍝 黑欖雞肉番茄醬螺絲粉 (Hk$98)

☕ Hot Piccolo (Hk$38
可愛拉花非常吸精,將咖啡的苦澀融合順滑牛奶,芳香在口

梨味香甜清涼,帶來了一種天然的清新感,清爽宜人

(No service charge)

2023-11-29 33 瀏覽
Pause it一直都係我嘅愛店,搬咗去新地址之後覺得坐得更舒服,環境相當唔錯意式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉:好有驚喜嘅意粉,意粉好沾汁,濃郁嘅忌廉汁入面有淡淡的咖啡味全日早餐:一見到就被佢嘅巨型腸仔震驚到,仲有我好鍾意食嘅火箭菜,滑蛋份量足夠,而且夠晒嫩滑,我覺得入面最好味嘅就係炒菇,入面有好幾種唔同嘅菇,味道香濃炸魷魚:魷魚外脆內軟,配他他醬好夾,不過就覺得如果炸嘅時間可以短啲嘅話就更好Spanish Latte:我之前都知道呢度嘅拉花咖啡好靚,今次咖啡師拉咗鸚鵡俾我,打卡一流,咖啡嘅味道都相當唔錯,入面已經加咗糖行去門口睇,仲見到原來呢度有舉辦咖啡拉花班,我打算得閒同朋友報名參加💕🥰

2023-11-28 35 瀏覽
之前朋友介紹過呢間cafe~今日就黎朝聖下~Pumpkin Risotto with Slow Cooked Chicken Breast南瓜慢煮雞胸意大利飯除咗面頭有南瓜同松子之外,意大利飯都好濃忌廉南瓜味,而且唔會太膩!慢煮雞胸肉真心勁好食🥹唔鞋而且調味啱啱好~Tom Yum Seafood Risotto 冬陰公海鮮意大利飯本身見openrice到冇人叫過有啲驚伏🤣但黎到又有啲surprise ~有蝦同啲貝類~個飯有啲羅勒、泰國茄子,食落酸酸may may 好開胃~而且食落都唔辣🤣Overall性價比唔錯!
之前朋友介紹過呢間cafe~今日就黎朝聖下~

南瓜慢煮雞胸意大利飯

Tom Yum Seafood Risotto
冬陰公海鮮意大利飯

Overall性價比唔錯!
2023-11-28 35 瀏覽
平時行旺角都見到呢間Cafe好靚,純白色嘅設計,好簡約又有空間感,今日終於去食個dinner🥰.去呢間Cafe就一定要揀拉花飲品,因為真係好靚,今次我哋嘅Pattern係狗仔同馬,打卡一流,原來呢度有咖啡拉花課程可以參加添~👍🏻👍🏻👍🏻.食物方面揀咗「南瓜忌廉雞胸意大利飯」,南瓜香甜,雞胸肉質軟稔入味,飯粒有口感!.「蒜香巴馬火腿意大利粉」唔會好油,意粉爽口,好鍾意巴馬火腿嘅咸香❤️.📍pause it
👍🏻👍🏻👍🏻
📍pause it

2023-11-26 24 瀏覽
去開旺角買野見到附近有間餐廳幾文青系就入左去睇睇menu 好多唔同種類既野食😋-黑椒牛肉多士配薯條 $84薄薄既牛片配上生菜放係脆身既多士包上薯條都炸得好脆口 唔會軟林林🙆🏻‍♀️雞肉墨西哥餅(辣) $68見有墨西哥餅就叫黎食下 幾特別 辣辣地好滋味 南瓜慢煮雞胸意大利飯 $98薄切雞胸肉好滑身 而且又夠大塊 意大利飯入面有多粒南瓜 配合埋飯食 好好味👍🏻熱朱古力 $42個拉花好靚 係一隻獨角馬🦄拉花師好細心而且朱古力好大杯 好抵飲🫢
去開旺角買野

個拉花好靚 係一隻獨角馬🦄拉花師好細心
而且朱古力好大杯 好抵飲🫢
2023-11-26
2023-11-25 129 瀏覽
家裡的那位男人生日,帶他去找好吃的因為男人喜歡手沖咖啡,所以挑選了這家位於The Forest地下的Pause It😊這裡的裝修簡約時尚,以白色為主調,除了咖啡、主食同小食,還有咖啡拉花課程👍🏻蒜片辣椒巴馬火腿扁意粉🍝意粉煮得剛好有嚼勁,蒜片和辣椒讓整道菜更加開胃。巴馬火腿的鹹香味與辣椒的辣味完美融合,為這道菜增添了豐富的層次感。芝士黑松露薯條🍟薯條外脆內軟,黑松露芝士醬散發出濃郁香氣,與薯條的鹹香味完美結合,濃郁的奶香和濕潤的口感,讓人欲罷不能。鹹蛋黃單骨雞翼🐓雞翼炸得外酥內嫩,肉質鮮嫩多汁,鹹蛋黃醬汁裹在雞翼上,散發出濃濃的鹹蛋黃香氣,帶來豐富的口感和味道。伯爵茶鮮奶咖啡☕️淡淡的伯爵茶香與濃郁的鮮奶味完美融合,帶來一種平衡而和諧的口感。咖啡的苦澀與茶的香甜形成了完美的對比,令人愛不釋手。Honduras🙌🏻Honduras的咖啡豆通常具有濃郁的巧克力味和堅果的香氣,口感醇厚且平衡。這裡雖不是高級餐廳,但環境簡潔時尚,地方寬敞,價格親民🥰服務員態度非常友善。食物質素超水準👍🏻一日三餐都能顧及,推薦給想要在旺角尋找美食的你❤️
家裡的那位男人生日,帶他去找好吃的

蒜片辣椒巴馬火腿扁意粉🍝

芝士黑松露薯條
伯爵茶鮮奶咖啡
Honduras
2023-11-24 19 瀏覽
呢家cafe 由旺角細舖做起依家喺the Forest 地下有勁大間舖餐廳仍然係白色簡約文青風落地大玻璃環境闊落適適🍃呢間cafe 以拉花聞名,入黎一定要試野飲用埃塞俄比亞&南美嘅咖啡豆!有果香🫶🏻-🌟薄荷朱古力拿鐵$42拉花好靚!勁誇張係拉獅子!薄荷朱古力唔會蓋過曬咖啡味飲落好有層次原來餐廳有開班教手沖&拉花☕️可以學做有儀式感嘅人!-🌟焙茶拿鐵 $42呢杯拉花係馬仔!🐴🪽焙茶味好突出!香濃得黎唔會太甜!濃茶控必選,推薦‼️-🌟Salmon Eggs Benedict $84Benedict egg流心 合格✅配酸種麵包唔係普通包 有誠意hollandaise sauce 係重點!醬嘅面頭燒左令入口更香😋 -🌟全日早餐 $98$98 黎講嘅all day 算好豐富有大脆皮豬肉腸、炒菇、炒蛋、茄汁豆!烤蕃茄🍅煙肉🥓配酸種麵包🍞is perfect!
呢家cafe 由旺角細舖做起
依家喺the Forest 地下有勁大間舖
餐廳仍然係白色簡約文青風
落地大玻璃
環境闊落適適🍃

呢間cafe 以拉花聞名,入黎一定要試野飲
用埃塞俄比亞&南美嘅咖啡豆!有果香🫶🏻

🌟薄荷朱古力拿鐵$42
拉花好靚!勁誇張係拉獅子!
薄荷朱古力唔會蓋過曬咖啡味
飲落好有層次
原來餐廳有開班教手沖&拉花☕️
可以學做有儀式感嘅人!

🌟焙茶拿鐵 $42
呢杯拉花係馬仔!🐴🪽
焙茶味好突出!香濃得黎唔會太甜!
濃茶控必選,推薦‼️

🌟Salmon Eggs Benedict $84
Benedict egg流心 合格✅
配酸種麵包唔係普通包 有誠意
hollandaise sauce 係重點!
醬嘅面頭燒左令入口更香😋

🌟全日早餐 $98
$98 黎講嘅all day 算好豐富
有大脆皮豬肉腸、炒菇、炒蛋、茄汁豆!
烤蕃茄🍅煙肉🥓配酸種麵包🍞is perfect!
2023-11-22 20 瀏覽
🤓今日同朋友去左旺角食dinner,見到the forest有呢間cafe,裝修好日系又好正,好舒服,價錢又唔貴,💗食物質素好好又靚😍 佢好似仲有咖啡拉花課程,有興趣可以報下🤣🤣✨慢煮雞胸香草麵包三文治配薯條雞胸肉用慢煮,好嫩好多汁,同埋加咗香草,味道更加香濃。🫶🏻麵包鬆軟,好好食。薯條炸到金黃酥脆,外脆內軟😚😚✨南瓜慢煮雞胸意大利飯呢碗意大利飯真係令我驚艷‼️南瓜慢煮得剛剛好,軟綿綿嘅口感,😋同埋味道濃郁。雞胸肉都好嫩,同意大利飯一齊食,味道更加豐富😎😎✨培茶拿鐵鮮濃嘅培茶味道同牛奶嘅香甜完美結合,飲落去香滑又濃郁🤩🤩✨黑芝麻拿鐵黑芝麻嘅濃郁香味同牛奶嘅柔滑口感結合得好好。飲落去,味道香濃又有層次感🥰🥰

✨慢煮雞胸香草麵包三文治配薯條

✨南瓜慢煮雞胸意大利飯

✨培茶拿鐵
鮮濃嘅培茶味道同牛奶嘅香甜完美結合,飲落去香滑又濃郁🤩🤩

✨黑芝麻拿鐵
Pause It今次要介紹旺角一間Cafe,呢間Cafe有落地大玻璃,入面好大好舒服,燈光柔和,枱同椅都可以移動,門口又有斜路,超方便輪椅人士入去幫襯,店員有禮又靚仔,掂!😍😍佢哋咖啡師仲親自開班教手沖同拉花班,有興趣可以同佢哋報名嫁!👍👍👍1.牛肉芝士漢堡配薯條$108(9.5/10)呢個牛肉芝士漢堡超Juicy,牛味重又大塊,入面仲有一大片蕃茄、生菜同芝士,包皮鬆軟,唔錯!薯條幼長,外脆內熱同甜,如果粗返少少就更好!2.黑欖雞肉番茄醬螺絲粉$98(9/10)本身好驚食螺絲粉,最怕煮得唔夠耐好硬,好彩呢間Cafe嘅螺絲粉軟硬度適中,幾彈牙,雞肉食落口似吞拿魚,肉質唔會鞋,蕃茄醬夠多令螺絲粉酸酸地好入味,仲有好多蕃茄仔同黑欖,令口感同味道更加豐富!3.Cappuccino意式泡沫咖啡$40(10/10)我估呢個拉花係狗圖案,咖啡香濃同好滑!4.Purple Potato Latte紫薯拿鐵$42(10/10)海馬圖案拉花好靚,紫薯味無搶走咖啡味,好夾好平衡,飲到最後紫薯蓉喺杯底,好濃好香!2人總共價錢$288個人口味總評分:9.625/10@pause__it地址:旺角奶路臣街17號T
Pause It

1.牛肉芝士漢堡配薯條$108(9.5/10)
薯條幼長,外脆內熱同甜,如果粗返少少就更好!

2.黑欖雞肉番茄醬螺絲粉$98(9/10)

3.Cappuccino意式泡沫咖啡$40(10/10)
我估呢個拉花係狗圖案,咖啡香濃同好滑!

2人總共價錢$288

個人口味總評分:9.625/10

@pause__it

地址:旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖

#PauseIt #pauseithk #咖啡拉花 #打卡咖啡店 #coffeehk #旺角好去處 #旺角美食 #相機食先 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2023-11-21 1443 瀏覽
#搞串個pantry喺 #旺角 嘅街頭行下,都會見到有唔少靚靚Cafe☕️,如果計埋樓上鋪就更加多🪻。今次我哋去嘅呢一間Cafe主打有靚靚飲品拉花🌸,打卡一流。舖頭原來仲有咖啡拉花課程㖭♨️,有興趣嘅朋友快啲bookmark定📖!🍠紫薯latte ($42)最出名嘅熱飲拉花🌷果然好靚,咖啡師嘅手工好細緻🧑🏻‍🍳,賣相已經好正。紫薯甜甜香香嘅味🍠好好飲,而且唔會太過甜。🍐英國梨冰茶($38)呢杯嘅賣相都唔輸蝕😍,梨茶上面有一啲泡沫🫧,上面仲有一片梨乾🌵做裝飾,感覺好文青。飲落去有好清新嘅🎐梨香味,飲落去好舒服。🥗凱撒沙律($62)有濃郁嘅沙律醬、酸忌廉、芝士碎調味🧀,配埋清爽嘅生菜🥬,又濃郁又爽口。仲有一啲煙肉碎粒🥓增加口感,加上蒜蓉包粒🧄嘅蒜蓉香味都好濃又好脆,好滿足😋。🍟芝士黑松露薯條($68)黑松露醬真係好多、好澎湃💕!好有美國菜又大份、又邪惡嘅感覺🇺🇸,每啖都有超濃郁嘅芝士醬🧀,又有香濃嘅黑松露味充斥着成個口腔👅,呢種滿足感好難形容!🌮雞肉墨西哥餅($68)墨西哥餅🫓外層脆脆香香,亦都有少少煙韌嘅感覺🫦。裏面仲有墨西哥辣椒🌶️,味道刺激之餘,點埋濃郁嘅酸忌廉醬🤤,有奶香味又酸酸哋,更加
#搞串個pantry

🍠紫薯latte ($42)

🍐英國梨冰茶($38)

🥗凱撒沙律($62)

🍟芝士黑松露薯條($68)

🌮雞肉墨西哥餅($68)
墨西哥餅🫓外層脆脆香香,亦都有少少煙韌嘅感覺🫦。裏面仲有墨西哥辣椒🌶️,味道刺激之餘,點埋濃郁嘅酸忌廉醬🤤,有奶香味又酸酸哋,更加開胃。
2023-11-19
今次我地去左旺角食飯,揀左間cafe嘆下,得閒要chill下放鬆先得,去cafe輕輕鬆鬆咁慢慢食就最好不過門口有poster介紹有沖咖啡同咖啡拉花班學,又幾好喎,餐廳環境都好舒服,部分位置可以坐係佢地面前欣賞沖咖啡牛肉芝士漢堡配薯條($108)呢個漢堡賣相吸引,牛肉都好有肉汁,同埋好有牛味,牛扒又夠厚夠大塊,加埋d新鮮炸既薯條,食曬成份好飽好滿足義式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉($98)呢個意粉真係好新奇,係一個咖啡整既意粉,d意粉係條條都有咖啡味,再加上佢地調制既忌廉,好夾好好味,仲有意粉配料大啡菇都好食,呢個意粉真係大開眼界,原來係佢地新出品,特別鐘意咖啡味既話,會愛上呢碟意粉意式鮮奶咖啡($40)呢杯Latte沖得好好,咖啡香濃甘醇,拉花都整得好靚,真係要開班傳授d好野出去英國梨冰茶($38)呢杯梨茶比到好清新冰涼既感覺,果味好香,係種新鮮梨味唔係調味整出黎既,估唔到非咖啡類飲品都一樣驚喜呢間cafe我覺得去hea下嘆番杯咖啡幾好,d野食又好味,如果對咖啡有研究又可以參加佢地既班,係咖啡控必黎既餐廳

牛肉芝士漢堡配薯條($108)

義式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉($98)

意式鮮奶咖啡($40)

英國梨冰茶($38)

2023-11-16
10 分鐘 (堂食)
2023-11-18 41 瀏覽
翻工咁辛苦,放工梗係要chill下😙😙今日黎左旺角呢間文青cafe😍餐廳環境:餐廳全落地玻璃設計,日頭同夜晚都吾同feel😍簡約得黎又靚🥰入到餐廳入面,枱櫈都係採用白色mix木色,仲用左設計特別既燈飾🤩最吸引我既地方係佢哋舖入面cafe拉花教室,呢度原來有拉花課程架🤓可以自己沖翻杯拉花咖啡☕️食物方面:😋All day breakfast 去到夜晚都要叫番個all day breakfast 😌超級足料,有香腸,煎到幾香口,仲有蘑菇、蛋、蕃茄,我仲加左薯餅,食完好滿足🤪🤪😋炸魷魚配他他醬超好食😍勁香魷魚味,十分鮮甜,配埋個他他醬食到勁開胃🤤😋義式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉呢個意粉真係好特別😍同平時既忌廉意粉完全吾同食法😂食落口勁香咖啡忌廉味,又香又滑,食下食下就食哂成碟🤣🤣大啡菇吾會太乾身,好食😋☕️朱古力鮮奶咖啡呢杯咖啡絕對值得我再黎食,因為又香又滑,個拉花仲係我最愛既獨角獸🦄️🤩🤩🤩完全吾捨得飲落肚🤤🤤🤭🤭呢度仲有咖啡拉花課程,真係可以一邊食嘢一邊欣賞,自己沖翻杯都得😍😍真係好少餐廳有🤭🤭下次再黎試下其他咖啡先😌😌#pauseit #pauseithk #咖啡拉花 #打卡咖啡店#coffe
餐廳環境:
食物方面:
😋All day breakfast
😋炸魷魚配他他醬
超好食😍勁香魷魚味,十分鮮甜,配埋個他他醬食到勁開胃🤤
😋義式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉
☕️朱古力鮮奶咖啡