每次經過旺角麥花臣球場都看到一家感覺悠閒,環境舒適又寬敞的Cafe「Pause It」,今天相約朋友一同朝聖店內環境氣氛就有如店名一樣,有抖一抖、稍息的感覺;除餐點及咖啡下,餐廳更提供咖啡拉花課程-芝麻吞拿魚配柚子醬沙律 $78tuna/cherry tomatoes/pomelo sauce/mixed greens/almond/pumpkin seed賣相予人清新感,吞拿魚厚度適中,鮮味有彈性而不帶腥味;蔬菜新鮮爽甜,果仁香脆可口又健康,配合酸甜柚子醬開胃又美味推介指數:9/10-全日早餐 $98pork sausage/bacon/mixed mushroom/tomato/mixed greens/sourdough toast/baked beans/2 eggs of your choice擺盤精美用心,每款食物的份量皆不少豬肉腸腸衣輕脆,腸身帶豬肉鹹香,脂肪及油份比例不高;煙肉鹹香適中帶焦脆感;蘑菇以微鹽調味,充份發揮蘑菇獨有的香氣,口感軟滑;炒蛋嫩滑細緻,蛋汁豐富而蛋香不俗;酸種多士外脆內輕軟,富麥香;蔬菜新鮮爽甜推介指數:8.5/10-抹茶拿鐵 $42非常有誠意的拉
芝麻吞拿魚配柚子醬沙律 $78
全日早餐 $98
2 eggs of your choice
擺盤精美用心,每款食物的份量皆不少
推介指數:8.5/10
抹茶拿鐵 $42
非常有誠意的拉花,抹茶醇香濃厚帶輕微回甘,口感順滑細膩,甜度極低
焙茶拿鐵 $42
同樣有精美用心的拉花,提供拉花課程絕對有說服力
厚厚的焙茶泡沫輕滑又濃稠,獨有的茶香出色令人回味,甜度同樣極低
2024-02-20
  • 抹茶拿鐵
  • 焙茶拿鐵
  • 全日早餐
  • 芝麻吞拿魚配柚子醬沙律
2024-02-17 30 瀏覽
波鞋街The forest地鋪呢間餐廳食物種類多樣化,飲品超多選擇;其中一個賣點係拉花咖啡☕️鋪面有大大落地玻璃,採光十足,入面裝修簡約,坐得舒服十分chill👍🏼🌼 南瓜慢煮雞胸意大利飯 ($98)香濃南瓜汁包裹每粒米 意大利飯夠濕潤,口感綿密。慢煮雞胸有三大片,唔會乾柴,保持juicy💯🌼 Mocha ($42)嚟到呢到點都要叫番杯飲品欣賞下個拉花!上枱果然有驚喜 拉花好靚 顧住幫佢打卡都唔捨得飲!

🌼 南瓜慢煮雞胸意大利飯 ($98)
香濃南瓜汁包裹每粒米
意大利飯夠濕潤,口感綿密。
慢煮雞胸有三大片,唔會乾柴,保持juicy💯

🌼 Mocha ($42)
嚟到呢到點都要叫番杯飲品欣賞下個拉花!
上枱果然有驚喜 拉花好靚 顧住幫佢打卡都唔捨得飲!

在奶路臣街上有一間很特別的文青cafe,光線充足及環境整潔舒適,佢配合大大的落地玻璃,令人感覺很開掦及具有空間感。除了提供精緻的輕食外,還有亮眼的拉花飲品,是顧客打卡必然之選。令人意外的是,食店定期設有有咖啡沖製及拉花班,食客可更一步追求在沖製咖啡步驟同拉花手勢拉花飲品Earl Grey Latte伯爵茶鮮奶咖啡 $42精緻的鮮奶拉花解開今天下雨鬱悶的心情。伯爵茶與鮮奶的完美比例,加上咖啡的醇香,值得靜靜坐下細細品味 Beef Cheeseburger with Fries牛肉芝士漢堡配薯條 $108牛肉油香四溢,麵包外皮少少脆口咬落軟熟,芝士咸香更誘人,夾上新鮮生菜、爽口番茄片等,經典美式牛肉芝士漢堡會令人再三回味Chicken Quesadilla雞肉墨西哥餅 $68(好吃的墨西哥捲餅皮很難找,很多食店製作的都太厚身,但在Pause It被我發現了^^)香烤雞肉絲配合濃郁芝士、香草、甜青黃,再點上酸忌廉醬汁,幾重味覺上的衝擊,好好味,是一個下次光顧定必再點的菜式Deep Fried Calamari with Tartar Sauce炸魷魚配他他醬 $68聽說過他他醬搭配海鮮是絕配

拉花飲品
Earl Grey Latte
伯爵茶鮮奶咖啡 $42

Beef Cheeseburger with Fries
牛肉芝士漢堡配薯條 $108
牛肉油香四溢,麵包外皮少少脆口咬落軟熟,芝士咸香更誘人,

Chicken Quesadilla
雞肉墨西哥餅 $68

炸魷魚配他他醬 $68
聽說過他他醬搭配海鮮是絕配!炸魷圈份量算係多,外皮都炸得薄脆,肉質夠厚,味道豐富,層次分明,是預期中的好吃

🌟🌟🌟🌟咖啡拉花課程🌟🌟🌟🌟
手沖咖啡班POUROVER CLASS & 咖啡拉花LATTE ART
CLASS

🌟價錢實惠,無論飲品同食物都賣相和質素相當高👍🏻
@pauseit
2024-02-08
  • 牛肉芝士漢堡配薯條
😉 朋友過年前約小編再聚一聚,但已經約冇可約,要約到朝早 😆 揀咗間朝早會開嘅cafe,邊食邊傾~🍳 全日早餐 😋😋😋😋😋擺盤清晰 🤩 長身豬肉腸同煙肉好香又唔會乾;兩隻炒蛋好靚,有專登捲起整造型;sourdough有半塊,外乾內軟;什菌有好香菇味,配落乾身嘅沙律🥗菜,加埋煙肉油一齊食,香氣無窮;番茄🍅切半微微香煎過,唔會太生;茄汁豆中規中矩~☕️ 意式泡沫咖啡 😋😋😋😋拉花有心思,配合返嚟緊🐉年~ 奶泡打得綿滑,咖啡味唔太濃~早餐 💵💵💵 約港幣$140/人💁🏻‍♀️ Cafe座位唔少,朝早人流唔多,可以唔限時坐耐啲~ 亦都唔使加一 👏🏻 🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

🍳 全日早餐 😋😋😋😋😋

☕️ 意式泡沫咖啡 😋😋😋😋
拉花有心思,配合返嚟緊🐉年~ 奶泡打得綿滑,咖啡味唔太濃~

早餐 💵💵💵 約港幣$140/人

2024-01-30
10 分鐘 (堂食)
$140 (早餐)
2024-02-08 32 瀏覽
行開旺角波鞋街呢邊,好耐都無去過THE FOREST 行,原來轉角開左間質感幾好嘅Cafe望左望Menu 價錢唔算太貴,就入去食個lunch因為未食早餐,都有啲餓,兩個人就每人叫左各一個主食同咖啡,再加多個小食一上枱見食物好似唔係好大碟,仲諗住要再加單,點知原來都幾多,差啲食唔晒小食 - 芝士黑松露薯條芝士醬同黑松露都好夠香濃,薯條係幼身,但係上枱嘅時候熱辣辣仲好脆主食 - 南瓜慢煮雞胸意大利飯意大利飯硬度恰當好處,慢煮雞胸令我對雞胸有改觀,之前食開雞胸都係好鞋,但佢哋啲雞胸因為慢煮關係仍然好Juicy一啲都唔鞋,雞胸份量好多有成三至四大片主食 - 蒜片辣椒巴斑馬火腿扁意粉唔係好辣,但係好香蒜香味,而且無炒到油淋淋,意粉煮到al dente 加分👍喺門口留意到原來佢哋有咖啡拉花班,咁就當然要試吓佢哋拉花飲品Flat White 真係拉得好靚Matcha Latte 勁有心思咁拉左隻青蛙出嚟😯超得意見佢哋拉得咁靚,搞到我都心思思想跟佢哋學下拉花
望左望Menu 價錢唔算太貴,就入去食個lunch

小食 - 芝士黑松露薯條

主食 - 南瓜慢煮雞胸意大利飯

主食 - 蒜片辣椒巴斑馬火腿扁意粉

Flat White 真係拉得好靚

Matcha Latte 勁有心思咁拉左隻青蛙出嚟😯超得意

見佢哋拉得咁靚,搞到我都心思思想跟佢哋學下拉花

2024-02-03 26 瀏覽
原來公司附近有間文青Cafe🥰Happy Friday當然要約好耐無見嘅好姊妹過來一齊朝聖。☕️ 培茶拿鐵嘩!睇呢間舖面設計簡潔,好有文青風,我哋坐低叫左兩杯野飲,一上檯好有驚喜,兩杯熱飲都有好靚嘅拉花,搶先試飲朋友果杯培茶拿鐵,厚厚嘅奶香加上培茶味道,真係好好飲啊😋🍫 伯爵茶朱古力來到Cafe☕️本身好想試佢地嘅啡類產品,但見到佢哋有伯爵茶朱古力😍即刻點來試下,好大杯、拉花好靚,係松鼠🐿️💞心動💞初嘗一口,好有驚喜啊~好好味啊😍濃濃嘅伯爵茶味,估唔到同朱古力咁夾?應該好過只係飲濃濃嘅朱古力,因怕太甜膩!伯爵茶味好出,夾得好🌟🍽️ 全日早餐我地叫左個好Full嘅All Day Breakfast🌭真係咩都有得食咁!小Sun媽反而最愛番茄🍅剪到有少少濃,好juicy💦仲有大量肉類🥓望到咁豐富都飽晒😋🍝 蒜片辣椒巴馬火腿扁意粉放咗工叫多個意粉品嚐🍝簡簡單單見真章,有蒜香味,仲有Parma ham帶出少少咸味,整體唔錯!Ps. 原來呢度仲有拉花課程可以上,唔使去外國學做Barista啦今次😆遠在天邊近在眼前🥳

☕️ 培茶拿鐵

🍫 伯爵茶朱古力

🍽️ 全日早餐

🍝 蒜片辣椒巴馬火腿扁意粉

2024-02-03 32 瀏覽
Pause it 鬧市中忙裏偷閒好地方喺旺角嘅鬧市當中有一個咁大嘅地方好安靜,其實幾舒服是日實測-Slow cooked Chicken bagel 🥯 $58慢煮雞胸肉貝果-All Day Breakfast $98高質全日早餐-Mocha $42朱古力鮮奶咖啡平均消費每個人$80-120Average cost per person is $80-120⭐️回頭率Recommend: 7/10⭐️環境 Ambiance: 8/10⭐️值得Value: 7/10
Pause it
鬧市中忙裏偷閒好地方
喺旺角嘅鬧市當中有一個咁大嘅地方好安靜,其實幾舒服

是日實測

⭐️環境 Ambiance: 8/10
⭐️值得Value: 7/10
Chicken  bagel
2023-12-30
$120 (早餐)
Chicken  bagel
2024-02-02 73 瀏覽
每年目標最少要學一樣新嘢今年不如就學咖啡拉花好嗎🤔行街行到攰攰哋,在附近找了間Cafe坐,想不到旺角有間咁文青嘅Cafe🤍,店舖滿大間,都滿坐,好在剛好有人走💗這裡是一間Cafe又有得學拉花課程🤗咖啡拉花拉得勁靚,我也打算在這裡學拉花黑欖雞肉番茄醬螺絲粉口感彈牙,番茄醬濃郁很掛汁,面頭有些西式鹹魚可以撈嚟食,令味道更加濃郁有層次,唔會好咸雞肉墨西哥餅墨西哥餅入面有墨西哥辣椒,好有風味,唔食辣嘅可以另上,本身入面有墨西哥醬,再沾酸忌廉食,好惹味點了杯Latte,是獨角獸拉花,每次喝咖啡時 看到有美美的拉花都很療癒果香玫瑰茶香氣滿溢
每年目標最少要學一樣新嘢
今年不如就學咖啡拉花好嗎🤔

這裡是一間Cafe又有得學拉花課程🤗
咖啡拉花拉得勁靚,我也打算在這裡學拉花

黑欖雞肉番茄醬

雞肉墨西哥餅

果香玫瑰茶
香氣滿溢

2024-01-25
1K
2024-02-02 22 瀏覽
旺角超級人氣cafe☕️🍽️——Pause it ,位於人流極多的旺角街頭,絕對係年輕人喜歡的聚腳地。衝衝忙忙的生活裡,停一停,入來歇一會兒,充一充電,知道呢度既咖啡係好出名嘅,而且拉花超靚次次吾同,當然會入來抖一抖,嘆返杯靚咖啡啦。呢度都有好多款主食可以食,未食午餐既我,就一次過係度食個靚靚既late lunch , 點左我好鐘意食既食物🥰1. 巴馬火腿哈密瓜🍈沙拉🥗 $78 好豐富色彩繽紛的沙拉,最喜歡大大舊哈密瓜🍈超級甜,仲有綠瓜子,大大塊巴馬火腿,夾埋一齊食好健康好好味😋是我沙拉必選。2. 牛肉芝士🧀漢堡🍔配薯條🍟 $108 薯條熱辣辣必須趁熱食,脆卜卜超正啊,牛肉超厚又juicy, 牛肉漢堡控既我食得滿意👍🏻咖啡☕️就想試試呢款印度🇮🇳香料茶拿鐵 $42 好特別的拉花好似獅子🦁咁,好隻可愛獅子🦁😂順便一提呢度仲可以學咖啡拉花,正宗既咖喱拉花搵到好既師傅最緊要,呢度既拉花咁靚真係好有信心學有所成,岩曬咖啡控啊。呢度環境仲好chill, 我仲可以一邊食野嘆咖啡,一邊看書,絕對係下午休息好去處👍🏻
2024-01-15
  • 牛肉芝士漢堡配薯條
  • 香橙朱古力咖啡
2024-01-31 18 瀏覽
在忙碌的生活中抽一點時間好好休息 ⸝⸝𓆸Cafe以白色為主調, 環境好舒適, 提供一系列輕食, 必試特色拉花飲品☕!🥚煙三文魚班尼迪克蛋Sourdough外皮香脆, 一切開個水波蛋🥚, 啲蛋黃漿就緩緩流出, 增添一點濕潤感, 配搭肥美嘅煙三文魚, 成個組合好滿足!🍵𝑀𝒶𝓉𝒸𝒽𝒶 𝓁𝒶𝓉𝓉𝑒 拉花太可愛了🐵!抹茶味香醇濃厚🍃, 茶味與燕麥奶香平衡, 尾韻帶回甘, 抹茶控必叫💚 ☕𝒞𝒽𝒶𝓇𝒸𝑜𝒶𝓁 𝓁𝒶𝓉𝓉𝑒獨角獸latte art好精緻🦄, 隻色好濃🖤呢度嘅咖啡師曾獲得拉花大賽冠軍🏆!佢哋有咖啡拉花班, 有興趣嘅朋友可以去報名參加吖!
在忙碌的生活中抽一點時間好好休息 ⸝⸝𓆸

🥚煙三文魚班尼迪克蛋

🍵𝑀𝒶𝓉𝒸𝒽𝒶 𝓁𝒶𝓉𝓉𝑒

☕𝒞𝒽𝒶𝓇𝒸𝑜𝒶𝓁 𝓁𝒶𝓉𝓉𝑒
獨角獸latte art好精緻🦄, 隻色好濃🖤

2024-01-31
  • Matcha latte
2024-01-28 791 瀏覽
🐷🥚🍞All day Breakfast有酸種麵包🍞、沙律🥗、炒蛋🍳、腸煙肉🥓、蕃茄🍅、蘑菇🍄、茄汁豆🥫。蕃茄好甜,麵包表面硬,但入面就好有咬口,好有飽肚感😋🍽️🐮牛肉芝士漢堡配薯條牛肉Juicy有肉味,真係好正!薯條都好大份,仲熱辣辣🍔🍟🍵抹茶拿鐵唔會太甜,好飲,拉花又靚,真係好適合打卡🍵☕️黑芝麻拿鐵香芝麻味,好好飲。拉花都好靚好特別☕走嘅時候發現原來佢哋有手沖咖啡班同咖啡拉花班,唔怪得啲拉花都咁靚啦。今日太晏嚟食,飲咖啡怕會瞓唔着。下次一定要早啲去試下佢哋嘅咖啡。 ☕
🐷🥚🍞All day Breakfast

🐮牛肉芝士漢堡配薯條
牛肉Juicy有肉味,真係好正!薯條都好大份,仲熱辣辣🍔🍟

🍵抹茶拿鐵
唔會太甜,好飲,拉花又靚,真係好適合打卡🍵

☕️黑芝麻拿鐵
香芝麻味,好好飲。拉花都好靚好特別☕

牛肉芝士漢堡配薯條
All day Breakfast
抹茶拿鐵
黑芝麻拿鐵
抹茶拿鐵
黑芝麻拿鐵
2024-01-28 31 瀏覽
位於旺角奶路臣街THE FOREST地下嘅❣︎PAUSE IT❣︎ cafe最出名就係佢地嘅拉花咖啡,而且佢地重設有咖啡拉花課程,比較突別,店內裝修簡約舒服,價錢合理,重要免加一👍🏻唔怪之得深受文青歡迎,今日同朋友來晚飯都座無虛席。❣︎牛肉芝士漢堡薯條❣︎$108超級厚身嘅牛肉😍肉汁滿滿,內有新鮮嘅大蕃茄片,生菜,芝士,再配上超多份量嘅幼薯條。黑欖雞肉番茄醬螺絲粉$98超濃郁嘅蕃茄醬味道😋內有車厘茄,黑欖同雞肉,滋味滿滿。香橙朱古力咖啡$42拉花係一隻狗仔,超可愛,朱古力咖啡混合香橙,帶點清新香甜。

❣︎牛肉芝士漢堡薯條❣︎$108

黑欖雞肉番茄醬螺絲粉$98
超濃郁嘅蕃茄醬味道😋內有車厘茄,黑欖同雞肉,滋味滿滿。

香橙朱古力咖啡$42
拉花係一隻狗仔,超可愛,朱古力咖啡混合香橙,帶點清新香甜。
2024-01-27
【💥必來!旺角Pause it cafe✨】食物種類豐富,從經典的英式早餐到各種特色小吃,應有盡有。🍳All day breakfast有豐富的配料,包括香脆的烤麵包片、新鮮的雞蛋、鮮嫩的培根、多汁的番茄和新鮮的生菜。每一口都能感受到豐富的口感和營養,價格也非常親民。氛圍超級舒適,讓人彷彿置身於一個安靜的小世界。店內環境溫馨舒適,綠植環繞,還有各種精緻的小裝飾,可以一邊品嘗美食,一邊享受咖啡的香氣☕️咖啡拉花是一門藝術,需要深厚的技巧和耐心。Pause it 提供咖啡拉花課程。課程由專業咖啡師親自指導,讓你在享受咖啡的同時,也能感受到咖啡文化的魅力。位置仲要超級方便😘#pauseit #pauseithk #咖啡拉花 #打卡咖啡店#coffeehk
【💥必來!旺角Pause it cafe✨】

位置仲要超級方便😘

#coffeehk
☕️咖啡味嘅意粉你又有冇試過!仲可以上咖啡拉花班!旺角THE FOREST地下有間出名拉花勁靚嘅Cafe!而且上網睇Menu見到佢有勁特別嘅咖啡味意粉今次仲唔沖去試吓?😚餐廳空間感大,環境舒服,落地玻璃超級開掦而且佢哋有咖啡拉花班,可以向專業咖啡師學習正確嘅步驟同手勢!意式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉 $98☕️唔好睇個名好似有啲怪但其實咖啡忌廉同大啡菇嘅味道都好夾!扁意粉吸收咗咖啡醇厚嘅香味好特別好獨特口感彈牙,不過我覺得可以再鹹少少~黑椒牛肉多士配薯條$84面頭嘅太陽蛋令人忍唔住㓤穿佢!多士同牛肉中間加上左辣根醬增加辛辣的口感而多士外面實淨嘅脆內柔軟被蛋液同配料裹住一啖食曬勁滿足~薯條比坊間嘅幼 炸得啱啱好食到最尾都有好脆嘅口感鹹蛋黃單骨雞翼 $68鹹蛋黃香味十足沙沙嘅鹹蛋黃醬包住雞翼一啖一啖咁食落去真係好有邪惡感!!但真係食到停唔到口Earl Grey Latte $44面頭嘅花瓣超級突出😍完全再突出左佢嘅拉花!伯爵茶味道濃郁☕️Hojicha Latte $42拉花真係好靚🫧🥰而且好有心機😗黑白色有鮮明嘅對比🥹✨Pause It (旺角)旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號

☕️咖啡味嘅意粉你又有冇試過!仲可以上咖啡拉花班!

旺角THE FOREST地下有間出名拉花勁靚嘅Cafe!
而且上網睇Menu見到佢有勁特別嘅咖啡味意粉
今次仲唔沖去試吓?😚

餐廳空間感大,環境舒服,落地玻璃超級開掦

意式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉 $98☕️
唔好睇個名好似有啲怪
但其實咖啡忌廉同大啡菇嘅味道都好夾!
扁意粉吸收咗咖啡醇厚嘅香味好特別好獨特
口感彈牙,不過我覺得可以再鹹少少~

黑椒牛肉多士配薯條$84
面頭嘅太陽蛋令人忍唔住㓤穿佢!
多士同牛肉中間加上左辣根醬增加辛辣的口感
而多士外面實淨嘅脆內柔軟
被蛋液同配料裹住
一啖食曬勁滿足~
薯條比坊間嘅幼 炸得啱啱好
食到最尾都有好脆嘅口感

鹹蛋黃單骨雞翼 $68
鹹蛋黃香味十足
沙沙嘅鹹蛋黃醬包住雞翼
一啖一啖咁食落去真係好有邪惡感!!
但真係食到停唔到口

Earl Grey Latte $44
面頭嘅花瓣超級突出😍完全再突出左佢嘅拉花!
伯爵茶味道濃郁☕️

Hojicha Latte $42
拉花真係好靚🫧🥰而且好有心機😗
黑白色有鮮明嘅對比🥹✨

Pause It (旺角)
旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖
  • 鹹蛋黃單骨雞翼
  • 黑椒牛肉多士配薯條
  • Hojicha  latte
  • 意式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉
2024-01-24 26 瀏覽
成日揸車經過都想試下呢間cafe ! 落地玻璃設計,加上樓底高,空間感十足喺繁忙嘅旺角中心有一片寧靜嘅感覺Charcoal Latte 💰42黎呢度一定要飲拉花飲品!因為呢度個咖啡師贏過好多大獎🤩竹炭好特別,拉花好靚,奶泡香滑打卡一流 👍🏻🩵Salted Egg Yolk Chicken Wings💰68咸蛋黃lover 推介!咸蛋黃包裹住炸咗嘅雞亦,咬落去脆卜卜,油香滲入雞翼入邊,超好食!Chicken Focaccia With Fries 💰84Tom Yum Seafood Risotto 💰98冬蔭功海鮮x意大利飯估唔到咁好食!海鮮有大蝦、蜆同青口,好香又惹味
成日揸車經過都想試下呢間cafe !
落地玻璃設計,加上樓底高,空間感十足
喺繁忙嘅旺角中心有一片寧靜嘅感覺

Charcoal Latte 💰42
黎呢度一定要飲拉花飲品!
因為呢度個咖啡師贏過好多大獎🤩
竹炭好特別,拉花好靚,奶泡香滑
打卡一流 👍🏻🩵

咸蛋黃lover 推介!

Tom Yum Seafood Risotto 💰98
冬蔭功海鮮x意大利飯估唔到咁好食!
海鮮有大蝦、蜆同青口,好香又惹味