2018-04-08 438 瀏覽
上次係旺角路過時見到已經想試今日終於有機會入嚟坐坐,點知會中伏講真裝修都算有心思,出面行過會覺得幾搶眼coffee shop嘅關係,食物種類比較少但drink menu有3/4都有coffee,有啲唔開心因爲我唔想夜晚飲咖啡,咁我就點咗杯朱古力一飲就飲到朱古力粉味,仲要成$40杯貴過咖啡,不了出去隔離街口買杯貢茶都冇咁嬲雖然都知朱古力易中伏,不過coffee shop連咁basic嘢都做唔好之後2個主食,賣相普通通粉偏咸,汁少呢個普通,可接受之後2個小食..黑松露薯條得個咸字..係超咸香辣炸雞翼一啲都唔辣,又唔脆,得個油字去m記食個脆香雞翼都冇咁嬲最後廁所係臭嘅
上次係旺角路過時見到已經想試
今日終於有機會入嚟坐坐,點知會中伏

講真裝修都算有心思,出面行過會覺得幾搶眼

coffee shop嘅關係,食物種類比較少
但drink menu有3/4都有coffee,有啲唔開心

因爲我唔想夜晚飲咖啡,咁我就點咗杯朱古力

一飲就飲到朱古力粉味,仲要成$40杯貴過咖啡,不了
出去隔離街口買杯貢茶都冇咁嬲

之後2個主食,賣相普通
通粉偏咸,汁少

呢個普通,可接受

之後2個小食..黑松露薯條得個咸字..係超咸

香辣炸雞翼一啲都唔辣,又唔脆,得個油字
去m記食個脆香雞翼都冇咁嬲

最後廁所係臭嘅
2018-04-03 604 瀏覽
星期一嘅時候,我為咗趕走Monday blues,通常都會食返個靚brunch,飲番杯有水準嘅咖啡,令心情都靚啲。今日11點去到位於旺角嘅呢間咖啡店,一心諗住入去食歌brunch, 點知原來11點半先會有嘢食,只好點左一杯竹炭咖啡先。竹炭咖啡嘅味道比起一般latte除左係多左黑色素外,仲會慢慢滲出一種特殊嘅香氣。我鍾意呢杯咖啡嘅牛奶、奶泡同咖啡三者比例得宜,味道討好。終於等到11點半,叫咗一份牛油果多士。冇錯,作為牛油果迷,見到餐牌上有牛油果製品,當然唔會放過。呢度嘅多士好脆,配上熟度剛好嘅軟稔avocado,真係好滋味!我再點多咗一杯紅絲絨拿鐵,其實就係紅色嘅可可牛奶,味道其實唔難想像,甜度適中,十分不錯。

咖啡對我來說不是很大心癮,飲既話多數係綠茶latte, 呢間新開的咖啡店位於旺角街頭,但是坐落於比較寧靜的街道,人不太多,自從開業以來,總有5-10人在店門外等候,今天難得放假,一於試試佢杯好黑忟忟咖啡先,紅日下午2:00幾,預左排隊,有約8人已在等候著,但是好快就入得坐在面向街的枱,𥚃面的裝潢很簡潔,以白色及木系為主,給人感覺很乾淨很光猛,環境舒服,會令人放鬆心情,我叫左一杯竹炭咖啡,一份牛油果炒旦多士,等待的同時,好好享受街外人來人往的情景,不一會兒,美食同咖啡送上,咖啡有很精緻的拉花,竹炭很濃,真係好竹炭,口腔內會感覺到佢的粒子架而且咖啡味十足,好香喔,比例調配十分好!飲到竹炭味的同時又不失咖啡的味道至於個多士,色彩繽紛,擺設得好靚好吸引,牛油果🥑勁多,切成一片片咁,仲好新鮮添,牛油果🥑熟的程度剛剛好,不會太淋,成pat野,但又唔會太硬,未熟咁喎炒蛋炒得好香滑,仲有蛋汁,蛋味亦濃郁,唔會炒過老,多士上查左牛油果醬,酸酸地,係咪加左🍋?可能吧~一定會再黎pause下
2018-03-31 344 瀏覽
旺角 麥花臣球場打完波想搵個地方飲杯嘢, 見到好多賣汽車音響山東街有間咖啡店新開檔,行入裏面 咖啡味即時撲鼻,點左一杯招牌 黑炭咖啡,飲入口味道香夾滑。以後打完波又有一個好去處。
以後打完波又有一個好去處。
黑炭咖啡
黑炭咖啡
2018-03-29 479 瀏覽
👅之前去潮聖的時候,這間cafe才開業了一星期多,但tea time店裡客人已經是滿滿的👫👫 聽聞是由eason御用咖啡師開的😝環境挺舒服的,以簡潔白色為主。坐在窗邊,好適合拍照不過就有很多路人看著。當天選了喝美美的Charcoal Latte ($38)即是竹炭鮮奶咖啡!店員講解說👇🏻其實喝下去就是比普通latte稍微多了點炭味~個人認為不錯啊,如果多點炭味就好了。然後吃了Blueberry Bagel ($30)店員說當天早上才入貨的😆 好開心‼️配上蜜糖和cream cheese,一共3️⃣種吃法😏 Bagel外皮比平常吃的硬,不過也是脆的,裡面也夠煙韌😍 $30來說,性價比算高!不得不提的是,美女氣質店員服務態度超好☺️💕

環境挺舒服的,以簡潔白色為主。

坐在窗邊,好適合拍照
不過就有很多路人看著。

當天選了喝美美的Charcoal Latte ($38)
Charcoal  Latte

Charcoal  Latte

即是竹炭鮮奶咖啡!店員講解說👇🏻
其實喝下去就是比普通latte稍微多了點炭味~
個人認為不錯啊,如果多點炭味就好了。

然後吃了Blueberry Bagel ($30)
Blueberry  Bagel

Blueberry  Bagel

不得不提的是,美女氣質店員服務態度超好☺️💕
鋪頭裝飾以白色為主,一入去有種幾清新嘅感覺,地方唔大但都幾舒服🍽嘢飲同食物display都好靚,餐具仲要係金色,影相呃like啱晒😂😂😂叫咗抹茶latte 同竹炭latte, 兩杯賣相都好靚,但味道普通🙈竹炭latte唔知係咪因爲有竹炭味所以少少苦🤔食品方面,炒蛋牛油果多士好好味😍蛋都牛油蛋都好足料好香,多士亦都好脆弱,唔會俾上面啲牛油果同蛋整到冧哂😋All day breakfast 雖然貴少少但份量好足,而且食料都幾新鮮👍🏻👍🏻👍🏻
2018-03-25
10 分鐘 (堂食)
  • 炒蛋牛油果多士
  • All  Day  Breakfast
2018-03-25 253 瀏覽
是日跟友人在附近吃午餐 兩人飯後便在附近拎了間cafe 聊聊天之前有在網上看到對pause it的竹碳拿鐵的報道入座後 想也沒想 便點了charcoal latte友人則點了flat white奶泡打得不錯咖啡喝下去 不太能察覺到竹碳味但多喝幾口 細嚐後 能能絲絲竹碳味在口睡裡總體來說 經過可以一試還不錯喝
是日跟友人在附近吃午餐

但多喝幾口 細嚐後 能能絲絲竹碳味在口睡裡

總體來說 經過可以一試
還不錯喝
2018-03-21 280 瀏覽
本人很喜歡試不同顏色的咖啡,暫不想去官塘或過海飲芝麻/黑蒜咖啡,所以來了這家旺角Pause It 飲竹炭咖啡。主調白色的小店,位置不算多。部份檯面放了花,非常適合影相,特別是大排大窗門,可以邊望著旺中帶靜的山東街,邊聊天確實舒服又寫意。我們午餐後來只喝咖啡,沒點食物。竹炭咖啡(regular size $38),咖啡味很淡,卻多了一份喊味。朋友的紫芋咖啡 (regular size $40) 也是賣相比味道好。所以總結 : 試一次便夠…

竹炭咖啡
2018-03-20 415 瀏覽
呢間cafe 是旺角麥花臣球場附近,白色光鮮的環境吸引人停下腳步,是文青打卡的好地方。咖啡味道帶酸,最吸晴的係 黑漆漆的竹炭咖啡,比較特別。不過我就比較欣賞呢到的espresso 配tonic water,似係咖啡味嘅汽水,感覺比較新鮮和特別。加上比較驚喜的係 牛油果多士好好味,有牛油果醬之外,仲有半個牛油果係面,對牛油果控來講,的確不錯。例外有個醬燒栗米 墨西哥醬汁幾惹味,香噴噴,而且有每份有三大件,但係惟醬汁與栗米的甜味,未算幾夾。 不過以cafe來說 ,質素不錯

咖啡味道帶酸,最吸晴的係 黑漆漆的竹炭咖啡,

2018-03-19 350 瀏覽
成日出旺角,見到呢間CAFE 裝修簡潔,又未試過好多人POST嘅竹炭LATTE,今日有空檔時間,同朋友嚟試試。叫咗兩杯 竹炭LATTE(大SIZE), 朋友嗰杯要almond milk,跟住芝士黑松露炸薯條(P.S. 朋友係素食者,所以同佢討論有芝士的話係咪要轉ORDER 時,店員表示芝士可以分開上,呢種細心我十分欣賞),同埋店員推介嘅tiramisu。先講咖啡,烏卒卒嘅竹炭加鮮奶嘅顏色對比,係好好睇(其實有啲似芝麻糊),不過飲落成杯嘢,都好淡味,咖啡味好弱(唔知會唔會因為大SIZE但落咖啡嘅份量一樣)。薯炸上時熱辣辣,都幾好食,如果個芝士醬濃返少少就更好,因為就算沾咗較多黑松露醬嘅薯條食落都覺得差少少味。至於Tiramisu,因為趕時間而冇影到,不過大家都好易喺其他食家嘅相睇到。整體味道都好,我亦喜歡佢係creamy 唔覺有魚膠粉嗰種質感。唯一個手指餅可能吸咗咖啡多咗啲,令杯tiramisu 底部啲稍為太濕。遲下都會再去試下其他食品同飲品,希望到時個咖啡會好啲。

Charcoal Latte

芝士黑松露炸薯條

遲下都會再去試下其他食品同飲品,希望到時個咖啡會好啲。
2018-03-18
30 分鐘 (堂食)
芝士黑松露炸薯條
2018-03-18 315 瀏覽
每次經過都會見到有幾個人排隊 難得今日見到唔駛排隊 即刻試下先我哋安排左坐左高d嘅吧枱 其實有少少迫 不過冇辦法啦因為我哋入到去個時全間都做坐滿晒人啦 過咗一陣有檯既時候 老闆娘好主動咁問我地調唔調位 真係好細心呀〰️黑松露雜菌意大利飯〰️其實一開始入嚟係諗住飲下咖啡傾吓計 點知見到隔離枱啲嘢食好似好吸引咁所以就忍唔住呢個意大利飯既飯係硬嗰隻 都算係幾正宗 而且每啖都感受到好香濃既雞湯味 仲有飯味超好 通常出邊食到嘅雜菌意大利飯嘅雜菌呢都係只係喺飯既表面嘅 但係呢度嘅雜菌係真係好多 我而家都仲好掛住呢個飯呀〰️煙肉班尼廸克蛋〰️個包係平時有啲唔同既 呢個係香脆嘅多士 不過都絕對唔會影響左個味道 用黎‘點’個蛋汁 正呀煙肉煎得好香 但係又唔會太燶 夾埋個egg benedict 食真係好好味〰️tiramisu〰️呢個係老闆娘推介 佢話係星期六日先食到 因為每一杯都係佢親手做 所以數量唔多超香滑又感受都濃濃既咖啡味 甜味適中 食完都唔會太膩 本來想食多杯 不過已經賣晒啦〰️紫芋拿鐵〰️其實我就係為左呢個而黎架 呢個淺紫色既咖啡真係好靚呀 不停咁影相 😜 佢唔係只係得個樣架 芋頭味都好香而且奶味都好重

〰️黑松露雜菌意大利飯〰️

黑松露雜菌意大利飯

〰️煙肉班尼廸克蛋〰️

〰️tiramisu〰️

Tiramisu

〰️紫芋拿鐵〰️

〰️焙茶拿鐵〰️

出面都好少飲到呢個口味 呢杯既有焙茶既茶香 又唔會搶左個咖啡既味

2018-03-18
黑松露雜菌意大利飯
Tiramisu
2018-03-16 233 瀏覽
今日黎旺角試下一間係Facebook 見到有link推介既餐廳,環境好光猛,始終新裝修所以都算靚既。但係食物真係貴得黎又唔得同朋友一人揀一個菜式我揀左個南瓜蟹肉意大利飯 心諗係價錢最貴成$88個個應該實冇死啦 點知食落覺得 點解硬到好似食生米咁 完全唔似risotto既口感 好失望 朋友揀既黑松露薯條就正正常常 冇咩特別 雖然係即炸但真係等左好耐另外再各自叫左壺花茶 洋甘菊同蜜桃 只係用茶包開 冇咩特別 總括黎講,呢間試一次就算
但係食物真係貴得黎又唔得

另外再各自叫左壺花茶 洋甘菊同蜜桃 只係用茶包開 冇咩特別

總括黎講,呢間試一次就算
2018-03-14
2018-03-11 363 瀏覽
星期日想同朋友去間有質素小小的CAFE HEA下,係OPENRICE見到呢間新開既CAFE,又全部好評, 所以就決定黎呢間野試下一黎到門口, 已經有幾個人排緊隊我地係第3張枱, 但因為唔係想坐窗口所以要等耐少少,個MENU都幾吸引, 雖然係旺區但唔算特別貴,68-98 有TOAST/ ALL DAY BREAKFAST,飲品係3X  價格都幾合理,我地叫左一個牛油果多士, ALL DAY BREAKFAST, 同埋一個EGG BENEDICT,全部個樣都好見得人, 牛油果多士好食炒蛋炒得岩岩好唔會過老叫左杯竹炭LATTE, 如果有同男朋友最好唔好飲呢個啦會成個口都黑色~XD 杯啡有少少竹炭味, 但唔係好出, 普通LATTE一杯~朋友叫左RED RELVET LATTE, 個樣係幾靚既不過好似話得個甜字~~其實呢到係幾舒服, 野食都唔錯,可惜因為出面有唔少人等位, 一個鐘多少少就要讓位走人了,如果無咁多人既話, 可以坐耐D會好好多
又全部好評, 所以就決定黎呢間野試下

一黎到門口, 已經有幾個人排緊隊
我地係第3張枱, 但因為唔係想坐窗口所以要等耐少少,
個MENU都幾吸引, 雖然係旺區但唔算特別貴,
飲品係3X  價格都幾合理,

全部個樣都好見得人, 牛油果多士好食

炒蛋炒得岩岩好唔會過老

叫左杯竹炭LATTE, 如果有同男朋友最好唔好飲呢個啦

會成個口都黑色~XD
杯啡有少少竹炭味, 但唔係好出, 普通LATTE一杯~
朋友叫左RED RELVET LATTE, 個樣係幾靚既
不過好似話得個甜字~~

其實呢到係幾舒服, 野食都唔錯,
可惜因為出面有唔少人等位, 一個鐘多少少就要讓位走人了,
如果無咁多人既話, 可以坐耐D會好好多
2018-03-11
30 分鐘 (堂食)
  • 牛油果多士
FB威力強大,吸引左我同朋友仔去試~Tea time 好多人,嚟遲啲都無位。無得揀,坐左高枱&櫈。之後,大脾一條深坑,痛到PK... 極度唔好坐入正題,叫左香辣雞翼、芝士薯條、培茶Latte同抹茶Latte。先唔講飲品,花係靚,But無特別,味道都係無特別;Size偏細。食物:雞翼係滑既,不過炸雞翼搽泰式雞醬... &呢個價錢就....😟碟薯條仲勁,是關同朋友仔唔食黑松露,所以走松露,一落枱...😦 乾爭爭一碟炸薯條+少少溶芝士...我明白...成本貴呀嘛~ 但我都俾得起錢嚟食呀~可唔可以俾啲誠意落啲本錢呀~?🤦🏻‍♀️服務呢~ 營運比較商業化,唔係小cafe個種會樂意同下客人傾計既店;服務員經驗有待加強~(皆因要加芝士,佢真一兜乾芝士攞俾我...😧 我地都怕麻煩都佢,唯有諗住用薯條既餘溫整溶佢🤣 佢見到我地咁姐手姐腳先埋嚟話幫我地反焗)唔知係咪市面太多同類型cafe,試過不下數十間,太多濫於充數... 又可能係我港女要求高啦... 最後留言..可一不可再~
FB威力強大,吸引左我同朋友仔去試~

又可能係我港女要求高啦...
最後留言..可一不可再~
2018-03-05
5 分鐘 (堂食)
放假同朋友外出覓食,嚟到一間位於旺角嘅新咖啡店~店如其名,餐廳環境以白色為主題,室内設計簡約,令人覺得好舒服,的確係一個歇脚嘅好地方~唔單止環境舒適,食物亦非常高質!我同朋友order咗卡邦尼意粉、燒粟米、cobb salad、charcoal latte 同taro latte。卡邦尼意粉好creamy,上面撒左巴馬臣芝士,食落更香濃!cobb salad有牛油果、生菜、車厘茄煙肉等材料,dressing 有啲似千島醬,味道清新。燒粟米係三款食物之中最好味嘅,粟米本身清甜多汁,上面嘅醬汁有d似沙律醬加明太子嘅味道,食落辣辣地,相當惹味!兩杯飲品嘅拉花都好靚。charcoal latte 飲落無咩特別,同普通latte差唔多,但係味道都OK嘅,相比之下,taro latte就非常突出,味道唔會太甜,充滿奶香同芋頭香味,感覺有d似食緊芋頭雪糕,飲落好舒服~第時響旺角行街行到攰,都可以嚟呢度hea下啦~
放假同朋友外出覓食,嚟到一間位於旺角嘅新咖啡店~

第時響旺角行街行到攰,都可以嚟呢度hea下啦~
20 分鐘 (堂食)