2021-03-08 158 瀏覽
的而且確,我係為咗佢杯靚靚拉花而嚟!- 雞胸肉三文治配薯條 - ($74)份三文治都幾足料,烘過嘅酸種麵包有麥味,包邊脆口,但包身較韌,比較難咬,雞肉嫩口唔嚡,夾埋沙律菜同蛋黃醬一齊食,整體味道唔錯!薯條份量都幾多,炸得乾身唔油,慢慢食下、點下茄汁,可以將成份薯條食晒!- 黑芝麻Latte ($40)呢杯latte好吸睛,影咗一陣相,杯拉花都冇走樣,芝麻味濃,又唔會太甜,飲到最底,仲有芝麻嘅沙沙口感,大讚,💯!餐廳樓底夠高,較開揚,起碼冇侷促嘅感覺,窗邊吧枱位靠近落地玻璃,陽光照入嚟都幾舒服,的確可以hea足一個下晝!
的而且確,我係為咗佢杯靚靚拉花而嚟!

- 雞胸肉三文治配薯條 - ($74)

- 黑芝麻Latte ($40)

2021-01-18
午餐
  • 黑芝麻拿鐵
2021-03-01 283 瀏覽
Time to pause for coffee😚有冇人好似我咁每個星期都要去飲番杯咖啡先至覺得開心?人生就係要慢活下~去pause it 嘆番杯咖啡啦!杯flatwhite拉得好靚呀!見到心情都即刻靚晒😍Flat white聞落去好香,飲落去好滑😍好滿足啦!假日食完野可以嚟飲番杯咖啡,二人世界下☺️見啲嘢食好似都唔錯⋯⋯不過食完瑞士餐太飽啦唯有下次先試呀~店內空間其實都算大~呢個位可以睇住咖啡師沖咖啡🤫原來個杯入面有pause it呢兩個字~For me, I will pause it for flat white. My own coffee time☺️
Time to pause for coffee😚
有冇人好似我咁每個星期都要去飲番杯咖啡先至覺得開心?
人生就係要慢活下~
去pause it 嘆番杯咖啡啦!

杯flatwhite拉得好靚呀!見到心情都即刻靚晒😍

Flat  white

Flat white聞落去好香,飲落去好滑😍
好滿足啦!
Flat  white  &  iced  americano

假日食完野可以嚟飲番杯咖啡,二人世界下☺️
見啲嘢食好似都唔錯⋯⋯不過食完瑞士餐太飽啦
唯有下次先試呀~

店內空間其實都算大~

呢個位可以睇住咖啡師沖咖啡🤫

原來個杯入面有pause it呢兩個字~

My own coffee time☺️
2021-02-24 264 瀏覽
近日去咗一間位於北角嘅一間精緻拉花咖啡店,其實此店是近炮台山站,所以大家去就唔好搭到北角落車喇!呢間咖啡店最吸引我就拉花咖啡,真係好靚,打卡一流Flat White 澳式鮮奶咖啡 $36奶好滑,咖啡好香濃,唔會俾奶味蓋過咖啡味,拉花就當然靚啦,整體都易入口的Charcoal Latte 竹炭鮮奶咖啡 $38竹炭就其實應該無咩特別的味道,呢一杯只係充滿竹炭顏色嘅latte,但賣相都好靚,而且咖啡香濃,奶泡順滑,比較平時飲的latte 係多一層咖啡香氣Hot Chocolate 熱朱古力 $40店員好細心,知道我俾小朋友專登加多少少奶及溫度係剛好入到口,唔會熱親小朋友,真係要大讚,因為為了小朋友加多少少奶,所以朱古力的味道就無特別All Day Breakfast 全日早餐 $98呢個All day Breakfast 好豐富,有煙肉、豬肉腸、雞蛋、炒菇、茄汁豆、沙律、酸種包,每一樣都好好味好豐富,令我最驚喜係炒菇,炒得好香,酸種包我一向都好喜歡食,呢度都整得好好🤤整體份量都好足料Black Truffle Poutine 芝士黑松露薯條 $62明明跟餐有薯條,但我哋見到機乎每一枱都會叫呢
呢間咖啡店最吸引我就拉花咖啡,真係好靚,打卡一流

Flat White 澳式鮮奶咖啡 $36
Flat White 澳式鮮奶咖啡

Charcoal Latte 竹炭鮮奶咖啡 $38
Charcoal Latte 竹炭鮮奶咖啡

Hot Chocolate 熱朱古力 $40
Hot Chocolate 熱朱古力

All Day Breakfast 全日早餐 $98
All Day Breakfast 全日早餐

明明跟餐有薯條,但我哋見到機乎每一枱都會叫呢個薯條,我當然叫嚟試吓,點解每一枱都會食。其實份量都好多,面層有好大片好邪惡的芝士加黑松露,不過底部醬汁就唔太足夠,而味道方面,好香濃芝士味道,芝士醬中帶點黑松露的香味,然後加了少少辣椒粉,非常惹味,邪惡之選
Black Truffle Poutine 芝士黑松露薯條

Black Pepper Beef Toast 黑椒牛肉多士配薯條 $78
黑椒牛肉好好味,仲好大片,其實平時好少見會全隻太陽蛋配上埃,但味道口感又幾夾喎,再配上酸種包,正呀!
10 分鐘 (堂食)
Flat White 澳式鮮奶咖啡
Charcoal Latte 竹炭鮮奶咖啡
Hot Chocolate 熱朱古力
All Day Breakfast 全日早餐
Black Truffle Poutine 芝士黑松露薯條
  • 芝士黑松露薯條
2021-02-16 416 瀏覽
芝士黑松露薯條 $62呢個係超邪惡既🍟 面頭鋪上勁量芝士🧀同松露醬 薯條又脆卜卜加埋個😈醬食落滿滿松露香 勁滿足 份量多到兩個人都食唔哂😂 但都係非常推介呢個肥🐷之選 實在太正!評分: 10/10🌟牛油果雞肉意大利飯 $88成個飯既顏色都好健康🤣 雖然賣相一般 但味道都有驚喜 雞肉切成一細舊 易咬得黎肉質好軟滑 加埋好濃既牛油果味🥑 食落好creamy 唯一係個飯有啲偏硬 如果淋返少少就perfect!評分: 8/10🌟煙三文魚班尼迪克蛋 $78呢個又係經典既配搭 個醬汁整得幾清新 微微帶酸再加埋蛋汁同煙三文魚一齊食 唔錯 而sourdough都不過不失 外皮脆得黎入面都軟身 唔會好難咬😋評分: 8.5/10🌟———————————————————————Pause It (北角)北角電氣道183號友邦廣場地下18號舖
芝士黑松露薯條 $62
評分: 10/10🌟

牛油果雞肉意大利飯 $88
評分: 8/10🌟

煙三文魚班尼迪克蛋 $78
評分: 8.5/10🌟
———————————————————————
Pause It (北角)
北角電氣道183號友邦廣場地下18號舖
煙三文魚班尼迪克蛋
牛油果雞肉意大利飯
煙三文魚班尼迪克蛋
牛油果雞肉意大利飯
2021-01-28 418 瀏覽
依間cafe都相當出名,咖啡款式多之餘仲有靚靚拉花圖案😚重點係餐廳環境好舒服,裝修唔算特別花心思有打卡位係嗰種文青或打卡cafe,但佢係簡單有落地玻璃陽光投射入嚟,有窗邊bar枱位,有一張張大枱,木系裝修,同朋友簡單飲杯咖啡傾偈食嘢都好正😚👓Flat White $36咖啡味濃香滑奶味,兩者比例調配得好拉花額外再加分!心心圖案💛評分:8.5/10👓Mocha $38朱古力味幾濃,吾太甜但好香濃朱古力味而帶點咖啡香,熱飲真係好好飲!不過一定要趁熱飲,一凍左味道質感會有影響!拉花再加分,係unicorn圖案🦄評分:8.5/10👓科布沙律 $62Avocado, smoked chicken, cherry tomato, bacon, sweet corn, mixed green帶少少辣嘅沙律醬汁幾惹味,但牛油果份量真係好少,得面頭幾粒。雞胸肉粒其實都好食又吾乾身,但同樣份量少😶評分:7/10👓凱撒沙律 $48romaine lettuce, crouton, parmesan, bacon, caesar dressing普通平時凱撒沙律正正常常,不過蔬菜新鮮嘅,芝士片好香,麵包粒香脆

👓Flat White $36
咖啡味濃香滑奶味,兩者比例調配得好
拉花額外再加分!心心圖案💛
評分:8.5/10
👓Mocha $38
評分:8.5/10
👓科布沙律 $62
👓凱撒沙律 $48
普通平時凱撒沙律正正常常,不過蔬菜新鮮嘅,芝士片好香,麵包粒香脆,整體好食嘅。
👓大啡菇黑松露意大利飯 $88
大啡菇烤得好香好juicy,意大利飯軟硬度剛好,都明顯有淡淡黑松露味,當中亦有好多菇菌同一塊塊芝士片,食落唔算漏或滯,整體係好食。
評分:7.5/10
👓青醬大蝦長通粉 $88
味道比較清淡青醬味唔夠重,比較似冷盤通粉整體唔夠熱。大蝦質地係彈牙嘅不過味道偏鹹咗少少。相比下反應呢個長通粉比較普通,以呢個價錢來講性價比唔夠高。
評分:6.5/10
👓芝士黑松露薯條 $62
薯條望落好似好多,不過睇返個價錢其實只係正常合理,佢應該係要比返依個份量。面頭的確有好大pat芝士醬配上黑松露,不過其實只係得面頭,底部係好多薯條所以其實整體唔算好多醬汁甚至唔算好夠沾。味道方面,的確好邪惡芝士味好香,好重芝士味好鍾意😋不過變相芝士味最明顯而蓋過咗黑松露味,所以淨係食得出輕微淡淡黑松露,似芝士醬。
2021-01-27 318 瀏覽
👍💛 ⭐️Pause It (北角)⭐️💛👍繼續繼續繼續幫襯💛良心認證小店💁🏻‍♀️ 小妹覺得呢間咖啡店感覺好舒服,裝修好文清,樓底好高,好啱大家去chill 下🌾☕️⭐️Black Truffle Poutine ($62)⭐️黑松露薯條我見到OpenRice同埋餐廳都好多人食,咁我梗係要試吓啦!份量十足,薯條落咗少少辣粉調味,加埋芝士同黑松露,非常惹味!薯條整體都好脆!好味!😋👅⭐️ Aglio E Olio ($88)⭐️意粉都炒得幾惹味,佢係由巴馬火腿、蒜頭同埋辣椒去炒,款式雖然簡單,但真係都幾好味!😋⭐️ Chocolate($40)⭐️朱古力好大杯,拉花非常靚,飲之前真係影多幾張相📸📷📸❤️!奶味較重,整體味道OK。⭐️Black pepper beef toast ($78)⭐️黑椒牛肉多士但麵包較硬身🐃🕋環境指數:9/10裝修好舒服😋美味指數:8/10好食!👩🏻‍🌾服務指數:8/10招呼幾好🤑抵食指數:9/10 份量大份,價錢唔係貴🙋🏻‍♀️推介指數:9/10 推介呀!真係好舒服💛📍地址:北角電氣道183號友邦廣場地下18號舖
👍💛 ⭐️Pause It (北角)⭐️💛👍

好食!

👩🏻‍🌾服務指數:8/10
招呼幾好

🤑抵食指數:9/10
份量大份,價錢唔係貴

🙋🏻‍♀️推介指數:9/10
推介呀!真係好舒服💛

📍地址:北角電氣道183號友邦廣場地下18號舖

2021-01-23 413 瀏覽
由炮台山地鐵站A出口一直行,經過AIA Tower後面就見到Pause it,店名取得有意思,就係要大家係急速既步伐停一停、抖一抖。Walk-in去排隊,等左大約15分鐘就入到去。店內座位寬敞,環境舒適。點完食物後,上菜速度都算快,唔錯唔錯!中意隻碟,五角形,好特別!沙律配料都可以,雞肉好食,唯獨醬料偏鹹,輕食女士會覺得剛剛好!冬陰功味意大利飯,份量都算多,味道方面我覺得幾特別,食落出乎意料之外,但有啲人可能會接受唔到。黑椒牛肉煙燻得恰到好處,配合太陽蛋加多士一流!意粉正常發揮,冇咩特別,雖然有辣椒,但食落又唔係好辣,可以接受!芝士黑松露真係邪惡之選,我哋都食到唔停口雞翼平平無奇,但都值得一試!相信大家有睇過其他食評都知道呢度出名拉花,另外想讚揚就係呢度有得轉燕麥奶,一般地方都冇得轉,我地試過,真係幾好飲又特別!餐牌似乎會定期改少少,係度update一下比大家整體來講,同三五知己聚會,呢間cafe都算坐得舒服,周邊環境又唔會太嘈!我地食左咁多野,價錢中規中矩,抵!

點完食物後,上菜速度都算快,唔錯唔錯!

中意隻碟,五角形,好特別!

料布沙律

酸辣烤雞肉意大利飯

黑椒牛肉多士配薯條

黑椒牛肉煙燻得恰到好處,配合太陽蛋加多士一流!

蒜片辣椒巴馬火腿扁意粉

芝士黑松露薯條

芝士黑松露真係邪惡之選,我哋都食到唔停口

水牛城辣雞翼

雞翼平平無奇,但都值得一試!

甜睡花果茶

熱朱古力

焙茶拿鐵

朱古力鮮奶咖啡

餐牌似乎會定期改少少,係度update一下比大家

我地食左咁多野,價錢中規中矩,抵!
2021-01-23
15 分鐘 (堂食)
酸辣烤雞肉意大利飯
黑椒牛肉多士配薯條
水牛城辣雞翼
2021-01-18 259 瀏覽
有計劃地來這裏試試,預準時間出門,大約11:35am 到達。 預早一些,避開lunchtime 人太多。這個時間人不多,一個人可以坐四人枱😁,還在一個角落,很安寧😌。一坐下,店員就給我遞上一杯暖水。給相機先喝,我才慢慢看餐牌。餐牌上的食物種類不多,肚子未很餓,今次就試水波蛋牛油果多士。 賣相不太吸引,沙律菜未算新鮮,不過都是超市 可見貴價的沙律菜。牛油果有一半份量,熟度合適。 水波蛋一切開,蛋黃就流出來。 厚多士煙韌。整碟食物吃的時候都是涼浸浸,天氣冷,如果想吃熱食的話,這款食物就不合適了! 剛吃完,我的後上熱朱古力就送上來了!很大杯的熱朱古力! 很美的拉花! 熱朱古力的味道就一般啦! 還是拉花比較吸引😁。這店 non coffee 的飲品種類比較多,下次再來試其他的。坐到lunchtime 人越來越多,我都不好意思佔四個座位,是時候離坐了! 下次要再早點到,可以再坐久一些。

一坐下,店員就給我遞上一杯暖水。
清水

給相機先喝,我才慢慢看餐牌。

水波蛋牛油果多士

剛吃完,我的後上熱朱古力就送上來了!
Hot Chocolate

很大杯的熱朱古力! 很美的拉花!

熱朱古力的味道就一般啦! 還是拉花比較吸引😁。

2021-01-06
2021-01-14 183 瀏覽
芝士黑松露薯條:$62份量同配料都好足,如圖覺得好惹味,有落少少辣粉吊味加上本身芝士同黑松露都香但又唔會蓋過對方好脆!唔錯 Salmon Egg Benedict $78睇圖相信都覺得唔差鍾意佢有燶燶地既感覺啲沙律菜都新鮮岩岩搵左egg benedict起源有兩個故仔既主人翁都係姓benedict,話係佢地提議餐廳咁整,廚師驚為天人就用佢地個姓黎命名,唔知真唔真? Matcha latte $40隻馬拉得好靚~都有茶味同質感,唔係好稀果種 成餐職員態度都好好而食哂野後,會主動比水我地
芝士黑松露薯條:$62

份量同配料都好足,如圖
覺得好惹味,有落少少辣粉吊味
加上本身芝士同黑松露都香

岩岩搵左egg benedict起源
有兩個故仔既

Matcha latte $40

隻馬拉得好靚~
都有茶味同質感,唔係好稀果種

成餐職員態度都好好
而食哂野後,會主動比水我地
2020-09-11
2021-01-01 294 瀏覽
北角內街中的精緻Cafe shop,有落地大玻璃,店內環境非常舒服,坐位與坐位之間非常寬敞。食物味道ok,份量足夠!但最值得一讚係咖啡拉花非常有心思,質素也非常好!喜歡咖啡的人士,可以推介試下

2020-12-27
下午茶
2021-01-01 238 瀏覽
旺角嗰間成日排隊但北角尼間就冇咁誇張嗰日星期六排咗一陣隊就入得去一坐低就梗係要嗌佢杯咖啡啦問店員可唔可以自選拉花佢話可以,仲推介我哋拉獨角獸本身叫咗紫薯latte,,但佢話拉唔到獨角獸建議我哋轉,俾埋推介真係值得一讚咁就轉左red velvet latte雖然個味似係雲呢拿味多啲,但都好飲嘅。仲叫咗芝麻latte,,真係好香芝麻味叫咗冬陰功risotto,,酸酸辣辣咁非常開胃再叫埋咗黑松露芝士薯條, 真係勁大碟啲芝士同松露又香,就算怕熱氣都想食多兩條食物份量又多,價錢又唔算貴,service又好,又坐得舒服😌好值得encore!!👍🏻👍🏻
旺角嗰間成日排隊
但北角尼間就冇咁誇張
嗰日星期六排咗一陣隊就入得去
一坐低就梗係要嗌佢杯咖啡啦
問店員可唔可以自選拉花
佢話可以,仲推介我哋拉獨角獸
本身叫咗紫薯latte,,但佢話拉唔到獨角獸
建議我哋轉,俾埋推介真係值得一讚
咁就轉左red velvet latte
雖然個味似係雲呢拿味多啲,但都好飲嘅。
仲叫咗芝麻latte,,真係好香芝麻味
叫咗冬陰功risotto,,酸酸辣辣咁非常開胃
再叫埋咗黑松露芝士薯條, 真係勁大碟
啲芝士同松露又香,就算怕熱氣都想食多兩條
好值得encore!!👍🏻👍🏻
  • Red  velvet  latte
2020-12-27 271 瀏覽
#pauseit (個名改得幾好 我理解為可以係這地方暫停生活上緊張的節奏,遠離生活的煩囂,好好享受面前的食物😊)小編每到假期都好鍾意周圍搵#café同朋友去#chill 下, 鬆一鬆為黎緊新星期 #充一充電 🔋今次同朋友就特登去遠d炮台山試這Cafe,因為可以順便行下街😬P.S.唔想去甘遠的朋友其實這Cafe旺角都有分店😎煙三放魚班尼迪克蛋這菜式好講求技巧因為三文魚上的迪克蛋(又叫水波蛋)好講求控制水的溫度再煮蛋,因為要有半生熟的質感,一切仲要有流心😋認真唔簡單👍今次食的迪克蛋正食到這種感覺👍 🍟黑松露芝士薯條遞上食物時已聞到濃濃的黑松露味,再配上溶哂的芝士每啖都好滋味,最主要係薯條入面的薯肉都好足又夠脆👍☕竹炭鮮奶咖啡一場黎到當然要叫☕ 最估唔到的係拉花竟然係隻飛馬😍好有心思,但唯一美中不足係竹炭味唔太夠 跟普通鮮奶咖啡分別唔太大☕意式泡沫咖啡小編覺得咖啡味唔太濃,🍼味較重

P.S.唔想去甘遠的朋友其實這Cafe旺角都有分店😎

煙三放魚班尼迪克蛋

🍟黑松露芝士薯條

☕竹炭鮮奶咖啡

☕意式泡沫咖啡
小編覺得咖啡味唔太濃,🍼味較重
2020-12-20 222 瀏覽
Avocado Bagel個bagel 烘得有點過燶,如炭一樣,完全吃不下去⋯⋯CoffeeLemon Shakerato 很不錯的一杯特色咖啡,兩者混合在一起好夾,這個不錯。
Avocado Bagel
個bagel 烘得有點過燶,如炭一樣,完全吃不下去⋯⋯

Coffee

Avocado  Bagel
Lemon  Shakerato
Lemon  Shakerato
2020-12-20 181 瀏覽
旺角分店經常大排長龍,依加係炮台山都有分店喇🥳環境都算幾舒服,行行下街想坐低飲杯咖啡好過去Starbucks啦😎.☕️煙三文魚班尼迪蛋個包好硬,唔係正宗班尼迪蛋應該要用嘅嗰隻包黎做底🤭不過味道都還算唔錯,正常發揮.☕️忌廉菠菜蟹肉貝殼粉係就係好味嘅,不過一食就知係用微波爐翻叮,即刻覺得性價比好低😂而且份量都比較少.☕️Flat White呢間嘅拉花都幾出名,拉得幾靚🥰咖啡幾香滑,聽講好多人都係慕名嚟飲咖啡!.🍽味道: 3/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 2.5/5
☕️煙三文魚班尼迪蛋
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 2.5/5
2020-12-08 314 瀏覽
避開左食飯時間過來同朋友邊食飯邊傾計店內既環境非常舒適 剛好個日陽光明媚坐入面都feel到溫暖既光線曬入餐廳內令人十分 relax~~食物方面 份量非常足夠 味道唔算話太特別不過杯咖啡就真係幾香啦真係好適合去慢慢坐住傾計食野既地方~~
避開左食飯時間過來同朋友邊食飯邊傾計
店內既環境非常舒適 剛好個日陽光明媚
坐入面都feel到溫暖既光線曬入餐廳內
令人十分 relax~~
食物方面 份量非常足夠 味道唔算話太特別
不過杯咖啡就真係幾香啦
真係好適合去慢慢坐住傾計食野既地方~~