(非會員)
2011-05-20 29 瀏覽
經朋友介紹下...我到皇室堡的一間甜品店-老佛爺 見到店內甜品選擇也很多...不過第一次試食...真的不知如何選擇...但有位店員介紹他們招牌甜品creme brurlee:即叫即現場燒一層焦糖係面...爆完後聞到很香的焦糖味...面層焦糖好脆哦!!而且內裡的燉蛋很香滑...值得推介第二招牌甜品:mille-feuilles 內裡用雲呢嗱籽造的cream...再加上三層的酥皮吃下去口感也不錯...也不算太甜食完之後我一定會帶朋友來這間甜品店嘗試別的甜品(40元的甜品也算不錯了)總之好味好味好味
經朋友介紹下...我到皇室堡的一間甜品店-老佛爺
見到店內甜品選擇也很多...
不過第一次試食...真的不知如何選擇...
但有位店員介紹他們招牌甜品
creme brurlee:
即叫即現場燒一層焦糖係面...爆完後聞到很香的焦糖味...
面層焦糖好脆哦!!而且內裡的燉蛋很香滑...值得推介

第二招牌甜品:mille-feuilles
內裡用雲呢嗱籽造的cream...再加上三層的酥皮
吃下去口感也不錯...也不算太甜

總之好味好味好味
2011-05-19
  • mille-feuilles
之前食過好味, 返嚟再食~ 係好咪, 但服務勁差囉!一去到見2個staff企喺甜品櫃serve緊1pair客人, 咁我地望住2個staff睇下會唔會有1個可以serve我地la, 點知佢地2個望都唔望下我地, 淨係望住嗰pair客.... 明明見到我地, 又唔理喎, 算! 我等你地! 點知有個女仔一企過嚟就攝喺我地前面, 仲大大聲話我要10舊! 咁其中一個staff就即刻理佢, 佢唔排隊唔怪得d職員, 但作為一間貴價甜品店, 4個staff都睇唔到佢打尖?? 冇計la, 鬼叫我地為食, 唯有繼續等!咁等到等一pair客搞掂, 諗住到我地la, 點知個staff行返入去唔出嚟, 我地已經開始不滿, 咪入去叫佢地出嚟law, 話知個staff指住外面個staff話: 佢會幫你架喇, 之後企咗喺度冇野做! 大姐, 外面得1個staff and佢係serve緊客, 咁你即係叫我等姐! 咁我咪叫外面個staff, 佢就叫我地等等! 等!!!!!!!等咗咁鬼耐個女仔都揀唔到嗰10件, 我地都決定咗食乜架啦, 叫你攞一攞姐, 唔洗咁寸呀! 之後我同個frd講話不如走啦, 佢話冇理由等咁耐冇得食, 咁
之前食過好味, 返嚟再食~ 係好咪, 但服務勁差囉!
之後我同個frd講話不如走啦, 佢話冇理由等咁耐冇得食, 咁我地咪繼續乖乖地等law...........
後來我地點完野食後就去俾錢, 之前個女仔仲未搞掂, 咁我排佢後面啦, 佢搞掂之後個cashier就收我80蚊, 我就以為佢搞錯, 我個frd話: 唔止呀? cashier話: 後面呢位小姐既, 下! 我order完先到佢, 收錢佢先? 好野! 之後我地等多2個人比完錢先到返我地! 都係外面個staff搞掂晒外面冇客, 佢見到我地仲未比錢先同個cashier講! 如果唔知唔知要等到幾時! 有冇搞錯呀? 擺明玩嘢! 我已經覺得自己好有品繼續等, 你地又唔知做咩好似好唔想做我生意咁, 勁過份!
d野係好味, 但d人唔得law! 我地足足企咗20分鐘先可以坐低等食! 激死! 大公司真係勁, 有咁清淅既分工, 冇得頂! 係好味都唔會再嚟!
2011-05-09
20 分鐘 (堂食)
  • 法式焦糖燉蛋
2011-05-07 31 瀏覽
之前已經食過一次, 今次同一位朋友再黎試下其他2款未食過的甜品1) Chocolat Blanc Aux Jasmin Et Citron - 用白朱古力+jasmin同lemon做成, 唔係太甜,好有lemon味,感覺好清新, 質感似mousses, 中間仲有D脆脆, 好好味 2) Crumble Pomme Rhubarbe – 用青蘋果加Rhubard mixed baked crumble, 等店員翻焗之後,香味洋溢,一粒粒蘋果肉,食落好有口感, 好新鮮, crumble好脆, 唔太甜, 水準之上食完仲帶走印有店名個小瓦兜番屋企做紀念架!真係又食又拎, hehe…等我下次有機會再試埋其他款…YEAH

2011-04-28
下午茶
  • Crumble Pomme Rhubarbe
2011-04-30 20 瀏覽
咁大個既macaron你見過未?!今日去皇室堡行街, 入到去商場大堂, 嘩..見到好大個macaron呀! 好粉紅好sharp囉! 原來呢個大macaron中間個層由大約70個細raspberry 同埋rose 既macaron整成架, 咁靚, 影番張相留念先 影完相, 心思思想食野, 終於我決定再拜訪Paul Lafayet, 黎個high tea (都係個大macaron累事, 哈!)入去座低, 叫左3款唔同味道既macaron: 一個Oolong(烏龍味); 二個 Ginger (薑味); 一個Earl Grey(格雷伯爵茶味).先講Ginger macaron, 因為太愛佢濃郁既薑味, 甜度適中, 我要食兩件先夠喉..good!!至於Oolong macaron, 白朱古力味又帶點淡淡既烏龍茶香, 好有中西文化cross over既感覺, 幾得意.另外就係Earl Grey macaron, 以我所知Earl Grey係一種紅茶名稱, 帶有佛手柑既幽香, 再加埋白朱古力既成份, 呢個macaron甜而不漏, 幾特別.最後, 因本人今日眼腫腫, 所以叫左本杯Kusmi Tea,
咁大個既macaron你見過未?!
巨型macaron

Ginger macaron
好欣賞佢地macaron時常都保持外脆內軟既高水準
烏龍macaron
Earl Grey macaron
最後, 因本人今日眼腫腫, 所以叫左本杯Kusmi Tea, 專登揀Detox呢款, 希望身體醒神一d!
High tea完畢, 好滿足! 

2011-04-30
Earl Grey macaron
  • macaron
  • kusmi tea
2011-04-26 32 瀏覽
聽朋友話paul lafayet既甜品幾得, 今次襯假期約幾個朋友座低試幾件cake. 去到咁岩原來佢地慶祝緊復活節,推出左Easter special desserts, 有兔仔樣既朱古力旦糕同埋 "太陽蛋"旦糕, 好吸引呢! Pic 1 and Pic 2 我地買左呢兩款應下節, 再加埋Dome Chocolate cake, Cremoso Craquelin同埋Craquelin Au Chocolat. - 個"太陽蛋"旦糕設計幾creative, 原來佢有白朱古力mousse, 菠蘿&芒果salsa, 芒果&熱情果jelly同埋有椰子杏仁既餅底, 味道好fresh! - Dome Chocolate cake都好正, 入面有朱古力mousse加藍莓, 食落甜甜酸酸, 表面既朱古力皮亦唔會太甜. 旦糕頂上仲有個銅色既macaron, 成個望落去個外型好grand! Pic 3 and Pic 4 - Cremoso Craquelin (Matcha Japanese green tea and white chocolate with a crispy praline ba

Pic 1 and Pic 2

Pic 3 and Pic 4

- Cremoso Craquelin (Matcha Japanese green tea and white chocolate with a crispy praline base). 呢件cake由五個層次組成, 最頂係一層薄薄既綠茶gelatin,之後係一層較厚但幼滑清香既綠茶mousse, 跟住再黎一層白朱古力mousse, 之後又有一層質感較實,顏色較深,味道更濃郁既綠茶cream,最底個層係酥皮脆脆. 五個layer味道層次豐富, 原來白朱古力同綠茶味好夾.食落去唔會太甜, 值得推介.

Pic 5 and Pic 6

- Caquelin Au Chocolat. 佢上層係好香濃既dark chocolate, 咬落去好似食緊一舊好純既朱古力, 純得黎有種甘既味道, 再加上底部既脆脆, 口感造成強烈對比, 食落去又唔會死甜, 鐘意朱古力既朋友可以試下.

Pic 7 and Pic 8

今日既試食感覺唔錯, 店入面有座位比客人坐低食下野, 環境裝修簡潔舒適,以後下午茶或飯後甜品, 又多個choice!
2011-04-21 28 瀏覽
今日同朋友行過銅鑼灣皇室堡, 口淡淡, 好想食甜野, 咁岩見到有間法式甜品店叫Paul Lafayet, 從玻璃廚櫃中見到好多colorful既西餅甜品,件件都好精緻, 賣相似走高級路線, 見店入面有座位設堂食, 決定膽粗粗試下!其實件件個樣都好靚, 花多眼亂, 真係唔知點揀! 經店員既介紹, 得知Crème Brulee (Egg Vanilla custard pudding) 係人氣之選, 二話不說, 一於order. 另外, 亦試左Mille-Feuilles (Puff Pastry & Vanilla cream); 傳統法式甜點當然唔少得圓碌碌既macaron, 外型小巧, 色彩奪目, 十分討人喜愛. 佢地有多款味道, 我同朋友揀左Macaron Au Jasmin (White Chocolate Jasmine macaron).先講Crème Brulee呢個焦糖雲呢嗱燉蛋布丁, 原來係你一order, 店員先會即場係布丁表面灑上蔗糖, 再用火槍燒至焦黃. 一食落去,又暖又香脆既焦糖再配合嫩滑燉蛋,同一時間體驗兩種質感, 好味又有趣! 布丁入面仲見到好多一粒粒既黑色
呢個就係我地order 既3款甜品
先講Crème Brulee呢個焦糖雲呢嗱燉蛋布丁, 原來係你一order, 店員先會即場係布丁表面灑上蔗糖, 再用火槍燒至焦黃. 一食落去,又暖又香脆既焦糖再配合嫩滑燉蛋,同一時間體驗兩種質感, 好味又有趣! 布丁入面仲見到好多一粒粒既黑色雲呢嗱籽, 唔怪之得咁香喇,果然足料! (順帶一提, 食完仲可帶走印有店名呢個小瓦碗番屋企做紀念架!)
燉蛋入面好多一粒粒既黑色雲呢嗱籽!
至於Mille-Feuilles,呢個係由酥皮同雲呢嗱味忌廉造成, 多層香脆酥皮夾雜幼滑既雲呢嗱忌廉, 甜而不漏, 讚!
最後就係試Macaron Au Jasmin. 呢個白朱古力茱莉macaron外脆內軟,幾鬆化, 感覺好新鮮, 中間既餡濕潤適中, 唔會乾爭爭. 我以前係第二度食過macaron, 質地比較硬同實, 偏甜. 今日試呢個感覺好唔同, 味道亦好清新, 唔覺得”漏”, Good!

另外, 店員亦介紹我地試下法國人氣品牌Kusmi Tea,有多款味道選擇. 我揀左The vert gingermbre-citron, 有淡淡既香檸同薑味; 我朋友就試左 The du Matin N24, 佢都話幾香. 店員見我地差不多飲完又幫我地添水, 服務幾好.
多款口味既Kusmi Tea
綠色係The vert gingermbre-citron;橙色係The du Matin N24
總括黎講, 今日係Paul Lafayet嘆茶食甜品既體驗好滿意舒服, 食物質素亦見水準. 下次會再黎試埋其他款色既甜品.
2011-04-20
呢個就係我地order 既3款甜品
燉蛋入面好多一粒粒既黑色雲呢嗱籽!
多款口味既Kusmi Tea
  • Mille-Feuilles
  • Macaron
2011-04-10 18 瀏覽
一直想黎試下不過知好貴,所以等到女朋友生日先捨得黎食點左兩個甜品1, Creme Brulee好正...D 焦味好surprise, 個布丁好smooth...不過我女朋友話樓下果間甜品鋪都係咁smooth, 但就真係冇個咁正既焦味2, Pear Tart呢個清清地好fresh,食落唔會濟,亦有好多layers好多種味覺上既刺激
一直想黎試下
不過知好貴,所以等到女朋友生日先捨得黎食

點左兩個甜品

1, Creme Brulee

2, Pear Tart
真係好食!
2011-04-02
$40 (其他)
慶祝紀念
生日
真係好食!
2011-04-07 21 瀏覽
吃完晚飯 散完步 本來想去agnes b食froyo, 點知關左門 唯有再搵其他甜品食啦, 黎到paul lafayet, 竟然有兩個位wo!! 店員話佢地11點先關門!! 好啦 就食呢間啦!我其實一早已經諗好左要試下個creme brulee, 朋友就叫左個white choc jasmine lemon cake.個creme brulee 的確幾好食的 好滑 亦有蛋香 而且分量幾多 感覺上唔會覺得40蚊係太overprice個cake呢 可能我麻麻地鍾意白朱古力啦 真係覺得太甜喇我朋友本來話成40蚊要食曬佢 結果都係頂唔順 放棄左white choc果部份. 其實係幾有層次既 有三四種唔同口感唔同味道喺同一個cake裏面但 個甜度真係令我地不得不放棄. 可能因為佢地都有d貴價茶賣 所以唔會提供清水.. (其實我都無問, 唔肯定. 但附近都無人有水飲..)所以食完拿拿聲出返去買支茶飲.下次想試macaroon或者apple crumble

個creme brulee 的確幾好食的 好滑 亦有蛋香
而且分量幾多 感覺上唔會覺得40蚊係太overprice

個cake呢 可能我麻麻地鍾意白朱古力啦 真係覺得太甜喇
但 個甜度真係令我地不得不放棄.

所以食完拿拿聲出返去買支茶飲.

下次想試macaroon或者apple crumble
2011-04-05
  • creme brulee
2011-04-04 6 瀏覽
吃過好幾次,因為我不愛吃Marcoon,所以吃過一次玫瑰香的那款之後,就沒再試,轉攻別的甜品,愛吃焦糖燉蛋,或許是我運氣不好,堂吃的總會太焦而帶苦,外賣的,不會過火,雖然吃時已經半溶的糖,但我很喜歡,那味道香濃不膩,這次朋友還為我帶來雲呢拿撻,撻底像蛋糕,混有些果甫之類的乾果,面層的梨子好好吃,中間的雲呢拿慕思,則完完全全被撻底搶光了味道。這店依然是我會再光顧的,雖然他沒有Thomas的令我驚艷,但它的位置便利,是我選擇它的原因之一。而且早前還有一個俊帥的外國男孩站在門口,一身型男打扮,殺了不少女性的目光。店內的甜品都沒有標價,原因是都是$40/件,這對第一次光顧的人,可能會有些許莫名的擔心。
就沒再試,轉攻別的甜品,愛吃焦糖燉蛋,
或許是我運氣不好,堂吃的總會太焦而帶苦,
外賣的,不會過火,雖然吃時已經半溶的糖,
但我很喜歡,那味道香濃不膩,
這次朋友還為我帶來雲呢拿撻,
撻底像蛋糕,混有些果甫之類的乾果,
面層的梨子好好吃,中間的雲呢拿慕思,
則完完全全被撻底搶光了味道。

這店依然是我會再光顧的,
雖然他沒有Thomas的令我驚艷,
但它的位置便利,是我選擇它的原因之一。
而且早前還有一個俊帥的外國男孩站在門口,
一身型男打扮,殺了不少女性的目光。

店內的甜品都沒有標價,原因是都是$40/件,
這對第一次光顧的人,可能會有些許莫名的擔心。

焦糖燉蛋&雲呢拿撻
2011-04-04
5 分鐘 (外賣自取)
焦糖燉蛋&雲呢拿撻
2011-03-17 6 瀏覽
二月中旬‧陰天毫無疑問,無論說那一款西餅,這裡的水準是零零舍舍比人高的。今次吃了apple crumble,外賣回家已經凍了,只要用烤爐焗五分鐘,香噴噴的金寶又出來了。上面的金竇脆且帶微甜,底下的蘋果餡軟腍而酸度夠,二者配合起來,口感及味道都是很不錯。抵佢多生意的。
二月中旬‧陰天

毫無疑問,無論說那一款西餅,這裡的水準是零零舍舍比人高的。

抵佢多生意的。
好吃的蘋果金寶
外賣自取
$ 32 (下午茶)
好吃的蘋果金寶
  • apple crumble
2011-02-28 14 瀏覽
又來 Paul Lafayet 了,今次是過了海來到皇室堡,以後要吃方便多喇。跟友人吃過聖誕節晚餐之後,信步由維園走至銅鑼灣,此時肚子裡的食物開始消化了一點,有空間吃甜品了。\\Creme brûlée ($40) 自然是不二之選還多要了一件我以前未吃過的 Rose Raspberry Macaron ($40)。這分店跟尖沙咀店最大的分別是此店可以點來自法國的名牌茶飲 Ksumi,收銀處旁也放了一罐罐茶葉出售;我看過價錢,嘩,好貴,反正不是天天喝還是到店單點較划得來。還有堂食的座位較多呢。Creme brûlée 仍好吃,集焦糖面的香脆與燉蛋的濃膩於一身,絕對滿足。樣子艷麗的 Rose Raspberry Macaron 看來是向巴黎名店 Pierre Hermé 的名作 Ispahan 「致敬」之作,後者暫未有機會吃到,就先用這香港版來止止渴吧。它是一個巨大的玫瑰味 macaron,中間夾著也是玟玫瑰味的牛油忌廉唧花和幾顆紅桑子,只要是女孩子,見到了無不會為之傾心的。這麼大的一個甜品一定要跟人分享,否則只是吃那個 macaron 恐怕已甜滯到死;中間的牛油忌廉(哇很 class

\\

Creme brûlée ($40) 自然是不二之選

這麼大的一個甜品一定要跟人分享,否則只是吃那個 macaron 恐怕已甜滯到死;中間的牛油忌廉(哇很 classic 呢)雖然肥但不太甜,同時因為有帶酸的紅桑子平衡一下,其實蠻不錯的。
2011-02-16 21 瀏覽
情人節,Paul Lafayet門外擠滿了人,大概大家都想在這個特別的日子買一件甜蜜精緻的甜品給愛人吧,我也買了一盒禮盒裝的macaroon,其實禮盒裝的價錢如下︰十二粒裝 $210十粒裝 $180六粒裝 $108六粒裝嚴格來說稱不上是禮盒,因為只有一個小膠盒裝著,而十粒和十二粒裝都是用一個硬紙盒裝著,很精美,但原來計返條數,紙盒盛惠30大元,如果不是為了送禮,我覺得叫店員用個膠袋或普通紙盒裝著會更化算!因為不是每一種味道都愛吃,所以只選了七種味︰rose, green tea, chocolate, caramel, sesame, ginger, hazel nut之前已經吃過Paul Lafayet幾款甜品,包括大件版的rose & rasberry macaroon,很喜歡rose的味道,所以今次也encore了,有人會覺得rose味很奇怪,像香水像hand cream,但我卻覺得很特別,而且比起其他口味也不太甜,不錯!um…… 幾款口味中,我覺得最值得一試是rose, chocolate, caramel和ginger,因為味道較特別,chocolate的味道比想像中濃,好像

十二粒裝 $210
十粒裝 $180
六粒裝 $108

十粒裝macaroon

um…… 幾款口味中,我覺得最值得一試是rose, chocolate, caramel和ginger,因為味道較特別,chocolate的味道比想像中濃,好像是用70%朱古力來造的,而caramel味道是我本人喜好,很好味!ginger味道很有趣,裡面的cream還有著少少的薑絲,落足料啊!

其餘的味道也算好吃,不過不特別,不需要花15元來吃一口,尤其是hazel nut,完全吃不到hazel nut的味道啊!

總括而言,還是會繼續支持,不過下次該會集中一點,買件大的rose & rasberry macaroon來吃就好了!之前吃過的creme brulee、passion fruit & blueberry tart、lemon tart也好味,creme brulee當然是皇道!
2011-02-14
5 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
情人節
十粒裝macaroon
  • rose macaroon
2011-02-15 6 瀏覽
I did some rearch before I order the cakes( $40 per cake is killing me!)I had the creme brulee and choco macaron cake and my friend had the rose macaron cake and choco domethey are very good especially the creme brulee. I can say that's the best creme brulee I ever had..the macaron is kind of sweet but it's acceptable.btw the sales and service are very nice and helpful..even we spend a lot of time to discuss in front of them, but they did't black face and helped us to choose the cake. The only b
btw the sales and service are very nice and helpful..even we spend a lot of time to discuss in front of them, but they did't black face and helped us to choose the cake. The only bad thing is they don't provide water to customers..they only sell the bottle of water for $10?!!!!!
2011-02-12 11 瀏覽
新年親戚知我家姐鍾意食Macaroon,係Paul Lafayet度買咗盒Macaroon俾佢話說我繼上一次食完佢嗰拿破崙之後,已經對佢零個好感不過我今次又因為口痕,食咗兩個: ROSE 同CHOCOLATEROSE:好....難食 得個甜字,啲玫瑰味好假,係我食過最難食嘅Macaroon(超級甜, 食完成口糖咁)CHOCOLATE:呢個又系好甜,但好過ROSE好多,起碼入到口. 朱古力味唔rich, 係淡淡的,但絕對唔會再食如果唔係人地送,我係絕對唔會自己俾錢買Paul Lafayet嘅野,一黎又貴,二黎係一啲都唔好食,啲SALES仲要黑面俾我嘅感覺係唔值 連我呢個乜都食嘅甜品怪都唔鍾意...
話說我繼上一次食完佢嗰拿破崙之後,已經對佢零個好感
ROSE:好....難食

俾我嘅感覺係唔值
 連我呢個乜都食嘅甜品怪都唔鍾意...
甜到爆
唔想食lu
2011-02-11
外賣自取
唔想食lu
2011-02-07 7 瀏覽
喺皇室堡...見開咗paul lafayet... 忍唔住要試佢個招牌甜品 -- creme brulee。同友人一人一件, 堂食 (有3張枱)。 即叫即燒個面....好正....外脆內滑的..........yummy。
喺皇室堡...見開咗paul lafayet...

2010-12-11
5 分鐘 (堂食)
$30 (其他)