2013-03-24 2457 瀏覽
收工經過IFC看見此店甜品, 看似好味便買回家品嚐,花多眼亂,買了三件艾草麩抹茶忌廉蛋卷 - 自覺艾草是中藥, 平時艾草條是用來燒的, 從未食過, 便買了這件來試, 抹茶蛋糕包著艾草麩很好味, 再加上鮮忌廉, 味道一流.鮮士多啤梨撻 - 士多啤梨是來自日本的, 肥大鮮甜! 起碼有6個, 撻皮鬆化, 超好食.抹茶幻想曲 - 一件甜點有七層, 睇出做餅師傅的堅持, 當中抹茶蛋糕和忌廉很好味.下次經過一定會再試其他款式.
收工經過IFC看見此店甜品,
看似好味便買回家品嚐,
花多眼亂,
買了三件
下次經過一定會再試其他款式.
2013-03-08
  • 艾草麩抹茶忌廉蛋卷
2013-01-07 2159 瀏覽
今日係踏進2013年後首個Happy Friday, 對於打工仔的我, 最開心莫過於又到星期五喇!! 放工後和同事一起到IFC, 同事就買LGB的Macaron, 小妹就選擇去citysuper裡的Patisserie Yamakawa購買出名的抹茶甜品作為這兩天假期的甜品Patisserie Yamakawa是源自京都的過江龍, 店主為曾到法國學做糕餅的山川良廣, 有20多年的製餅經驗。店子名稱也是以他的姓氏來命名的。在2004年在日本開設了首間專門店, 由於山川先生著重新鮮製作, 所有蛋糕都是限量製作, 不留過夜。蛋糕用料講究, 出名粟子和抹茶系列蛋糕, 所有抹茶甜品都是以京都宇治抹茶製作。 這天經過餅店, 雖已過聖誕節和除夕這些節日, 但買蛋糕的人都源源不絕。店子除了售賣蛋糕外, 還有售賣各式各樣的麵包。蛋糕櫃約有十幾多款蛋糕選擇, 而且價錢絕不便宜, 在花多眼亂的情況下, 便外帶了三件蛋糕回家慢慢享受吧, 盛惠$110~包裝盒外觀雖簡約, 但看上去卻不失優雅! 每次看到這些美侖美奐的西餅糕點, 拍攝留念已是指定動作之一, 每一件都像極藝術品似的, 各有特色! 看來現在我又增

美侖美奐的西餅糕點
簡約的盒子
這天經過餅店, 雖已過聖誕節和除夕這些節日, 但買蛋糕的人都源源不絕。店子除了售賣蛋糕外, 還有售賣各式各樣的麵包。蛋糕櫃約有十幾多款蛋糕選擇, 而且價錢絕不便宜, 在花多眼亂的情況下, 便外帶了三件蛋糕回家慢慢享受吧, 盛惠$110~包裝盒外觀雖簡約, 但看上去卻不失優雅! 每次看到這些美侖美奐的西餅糕點, 拍攝留念已是指定動作之一, 每一件都像極藝術品似的, 各有特色! 看來現在我又增加了一項興趣--拍攝甜品! 不過構圖方面還要多加練習呢!
質感幼滑, 仍能看到點點抹茶粉
焦糖抹茶布甸 $28
色澤鮮綠, 面層仍能看到一點點的抹茶粉末。用匙"不"上來的時候, 感覺質感較實! 吃後抹茶味濃烈, 質感雖較重實, 但卻不失細膩幼滑, 抹茶味在咀裡慢慢滲出, 不甜不膩, 帶著少許苦澀的味道, 這不就是抹茶應有的味道嗎? 但小妹就不太喜歡最底層焦糖漿, 沾上布甸後確實挺苦!
意大利芝士蛋糕 $42
這杯小小的芝士蛋糕, 索價$42~很貴啊! 如不好吃便會暈到.....
想不到一試便愛上! 好耐都冇吃過一個真的合心意的Tiramisu, 內裡的Mascarpone Cheese充滿著濃濃的芝士味道, 幼滑非常, 每一口都在口中慢慢溶化。(外間很多Tiramisu都只像極cream的味道) 底層是海綿蛋糕和咖啡酒的配搭, 酒味濃烈帶甘香, 十分驚喜!
艾草麩抹茶紅豆忌廉卷蛋 $40
價錢不便宜, 還有點貴呢! 不過這卷蛋比一般外間買到的單件較為厚身。卷蛋放了第二天才食, 當初還擔心質感會否變差, 幸好質感依然鬆軟! 此店的抹茶甜品都是採用了京都宇治抹茶粉製作的, 抹茶卷的顏色鮮艷翠綠, 每一口都有著清香的天然抹茶味, 配上少許幼滑的Cream, 整體很合拍十分順口! 不過紅豆方面略嫌少了一點~ 意想不到的是, 中間加了一件綠茶麻糬, 吃落煙煙韌韌, 增加了口感, 第一次在卷蛋中看見有麻糬! 很特別的配搭, 難怪這成了店子的招牌蛋糕。
三款甜點
三款甜點最深得歡心的反而是意大利芝士蛋糕, 真的令人念念不忘
不過忌廉卷蛋也相當唔錯, 但看來買一整條會比較化算? (一整條是$130)

美侖美奐的西餅糕點
質感幼滑, 仍能看到點點抹茶粉
三款甜點
  • 意大利芝士蛋糕
  • 艾草麩抹茶紅豆忌廉卷蛋
聖誕節臨近,好友送上一份聖誕禮物給我!Thank you! 她知我會在 Openrice 打食評!特意走到中環 IFC <Patisserie Yamakawa>,買甜品給我!平安夜的下午,趁早 4:00 放工,走到 IFC Citysuper 內的 <Patisserie Yamakawa> counter 一看! 小小位置不失聖誕氣氛! 店名招牌四圍掛上聖誕裝飾,即時添上節日氣氛!這裡還有一間朱古力砌成的朱古力聖誕屋,成為全場焦點! 不少途人經過也不禁拿起相機或智能手機影一番!我收到那一個白色的紙袋,左下角印有金色的店名!突顯高貴度! 大方又得體! 看看裡面有什麼? 有一個白色蛋糕盒 & 一個富聖誕歡樂的 packing!我急不及待,首先打開色彩繽紛的膠袋! 嘩!入面載滿食物! 包括:4 件曲奇及一個迷你蛋糕!至於,白色蛋糕盒打開後更驚喜! 有個 Q 版聖誕老人士多啤梨蛋糕!十分可愛! 好像等我迎接它送入肚子似的!由於蛋糕不能放得太久!事不宜遲!把它吃掉先! 最後,才食曲奇!聖誕老人士多啤梨蛋糕以絨布做成的聖誕老人維肖維妙又精緻! 大粒飽滿的士多啤梨
聖誕節臨近,好友送上一份聖誕禮物給我!Thank you!

小小位置不失聖誕氣氛!
店名招牌四圍掛上聖誕裝飾,即時添上節日氣氛!
<Patisserie Yamakawa>
這裡還有一間朱古力砌成的朱古力聖誕屋,成為全場焦點!
不少途人經過也不禁拿起相機或智能手機影一番!
朱古力砌成的朱古力聖誕屋,成為全場焦點!
我收到那一個白色的紙袋,左下角印有金色的店名!突顯高貴度!
大方又得體!
看看裡面有什麼?
有一個白色蛋糕盒 & 一個富聖誕歡樂的 packing!
白色紙袋左下角印有金色的店名!突顯高貴度!大方又得體!
我急不及待,首先打開色彩繽紛的膠袋!
嘩!入面載滿食物!
包括:4 件曲奇及一個迷你蛋糕!
至於,白色蛋糕盒打開後更驚喜!
有個 Q 版聖誕老人士多啤梨蛋糕!十分可愛!
好像等我迎接它送入肚子似的!
富聖誕歡樂的 packing
包括:4 件曲奇及一個迷你蛋糕!
由於蛋糕不能放得太久!事不宜遲!把它吃掉先!
最後,才食曲奇!

聖誕老人士多啤梨蛋糕
以絨布做成的聖誕老人維肖維妙又精緻!
大粒飽滿的士多啤梨入口不覺酸,鮮甜味美又多汁!表面灑上糖霜,營造白雪紛飛的感覺!充滿聖誕歡欣!
士多啤梨下的吉士忌廉打得軟滑香甜!
海綿蛋糕鬆軟之餘,甜度恰到好處!
Matcha mini cake
綠悠悠的迷你蛋糕,能突出白色的雪人!看起來更立體!可愛極了!
原本一個賣相不太吸引的迷你蛋糕,變得生動起來!

打開包裝,散發清新抺茶香!蛋糕質感軟熟,甜而不膩,正合我意!甘味的綠茶和適當的甜度,剛好平衡味道!
令平平無奇的迷你蛋糕,提升了口味!
Matcha mini cake
4 件曲奇不同口味,而且獨立包裝夠衛生!
( 香港製造 )
4 件曲奇不同口味
Almond cookie 果仁曲奇
未嚐已散發牛油味,由於加入雲呢拿精,多了一份香甜感!
先試一口,混合了果仁片,甚有口感,亦令曲奇質感較挺身!好在不至於硬邦邦的!
甜度剛好!
Orange cookie 香橙曲奇
看成份得知,用上橙味調味粉之類,食起來橙味不夠突出!
鬆脆程度卻令人滿意!
Pistacho cookie 開心果曲奇
不單只表面看到的那些開心果粒,原來用上不少半粒開心果!
果然用料十足!富嚼感!
完全滿足口感!
Pistacho cookie 開心果曲奇
用上不少半粒開心果!果然用料十足!富嚼感!
Chocolate cookie 朱古力曲奇
未開已碎了!
所以,沒有獨照!本身曲奇的牛油味不重,所以濃郁的可可味輕易蓋過牛油味!混合了味道香醇的朱古力豆!幸好!不會死甜!相對其他曲奇鬆脆度較遜色!

多謝她送給我這份厚禮及心意!
2012-12-24
宵夜
聖誕節
富聖誕歡樂的 packing
4 件曲奇不同口味
Matcha mini cake
白色紙袋左下角印有金色的店名!突顯高貴度!大方又得體!
<Patisserie Yamakawa>
朱古力砌成的朱古力聖誕屋,成為全場焦點!
Pistacho cookie 開心果曲奇
用上不少半粒開心果!果然用料十足!富嚼感!
  • Pistacho cookie
2012-11-09 1140 瀏覽
是女友隨手遞給我的一個不知名蛋糕, 吃罷才看看包裝, 啊原來是山川! 是個非常好吃的朱古力蛋糕。它的質感跟K11另外一間餅店有8成相似。 山川的朱古力蛋糕用料非常足, 餅很幼但高身, 吃完一件像吃罷一件朱古力一樣, 很幸福很滿足! 不會太甜亦不會太dark, 是重很平易近人的味道, 裡面的無花果很清甜, 平衡了朱古力有點點過甜的味道, 而且增加了整體質感的層次, 不會單調的軟綿綿, 吃到中間很爽口, 最過癮是吃後不會像其他甜點般那麼罪惡感, 因為無花果既抗氧化又高纖, 食多幾件都唔怕比人笑話肥仔喇!

無花果既抗氧化又高纖
無花果既抗氧化又高纖
  • 無花果朱古力蛋糕
2012-09-17 870 瀏覽
Patisserie Yamakawa喺京都過江龍嘅蛋糕店,店名改得直接「山川先生的法式蛋糕店」,稍稍晌網上搵番此店嘅資料,就會知道佢喺來自日本京都,創辦人叫山川良廣先生,曾經學藝於法國,故此蛋糕、甜餅揉合咗法日風格,再者,日本人做事一向認真嚴謹,選料、製作又點會馬馬虎虎丫。不過講開京都嘅甜點就有啲失禮,好多年前去過京都旅行,但嗰次以大阪為主,京都都喺即日來回,去咗好多景點,食咗好多嘢,晌嵐山食糰子、豆腐雪糕,清水寺試咗啲湯豆腐,又晌二年坂買栗子食,仲有街邊檔嘅鯖魚燒餅……,竟然無食過賣相精緻嘅法日甜品囉!中午時段去,見到一櫃都放滿多款甜餅,淨喺睇都心郁郁,最終揀咗兩款跟同事一齊當下午茶分享。個包裝盒都幾大個,但我哋得兩件餅,唔使擔心啲甜餅晌盒內打筋斗,因為都貼好晒膠紙。鮮士多啤梨撻(Strewberry Tart)$45呢個鮮士多啤梨撻既為人氣第一位,定必有其實力之處,其次第二、三位喺朱古力熱情果慕絲蛋糕同栗子布朗蛋糕。首先個士多啤梨撻賣相確喺好靚,本身個牛油撻底做得好完整,上面鋪滿飽滿鮮紅又大粒嘅士多啤梨,絕對喺紅色誘惑。為咗影張橫切面嘅甜餅相,都有啲啲難度呀!撻底富牛油香,鬆脆實

一櫃都喺甜餅,琳瑯滿目好養眼!
包裝盒超簡潔,只印有店家名字。
鮮士多啤梨撻(Strewberry Tart)$45

。為咗影張橫切面嘅甜餅相,都有啲啲難度呀!撻底富牛油香,鬆脆實在,而士多啤梨新鮮清甜多汁,果真用上上乘食材,士多啤梨內嘅吉士亦都打得幼滑有蛋香,當然蛋味唔及下面個雞蛋布甸咁強勁,但做吉士又何需蛋味咁霸道呢?最緊要喺整件果撻夠平衡,牛油香、蛋香對士多啤梨嘅清甜,撻底鬆脆對著吉士嘅幼滑同士多啤梨嘅多汁,咁先有種層次感嘅享受
鮮士多啤梨撻,外觀鮮艷奪目。
焦糖雞蛋布甸(Caramel Pudding)$25
外觀無乜賣弄花巧,極之平實嘅外型,喺一款唔講外表講內涵嘅甜品。雞蛋布甸嘅蛋味澎湃濃郁
,但喺,雖然布甸內睇到混有好多雲喱拿籽,足證以原條雲喱拿條製作,不過好老實,雲喱拿味真喺唔明顯,或者因為蛋味超強,蓋過雲喱拿味,而且,底部嘅焦糖質地水汪汪,整體比期望中有頗大落差
焦糖雞蛋布甸,外型平實。
因為個焦糖雞蛋布甸未附預期,淨喺得件鮮士多啤梨撻超水準喺未夠,所以,今次只好俾住個OK佢先。
外賣自取
鮮士多啤梨撻,外觀鮮艷奪目。
2012-07-04 721 瀏覽
近年坊間以日本名號開設的餅店,更以 $200 多元定價一條卷蛋,售價可媲美一份牛扖,身份之矜貴真令人有點錯愕,更令我這個不 "好" 甜的人兒卻步。 有幸收到電訊服務供應商的生日禮遇,可選擇 Patisserie Yamakawa 的卷蛋。偶然會路過 Patisserie Yamakawa,眼晴也會投到玻璃飾櫃內精緻的蛋糕上,但從未有衝動一試,這趟機會正好讓我可一嚐。 店員預先將卷蛋用盒子裝妥,提取時店員會打開盒子讓客人檢查。每盒均會附上一塊乾冰,可保持冷凍兩至三小時。兩款指定的味道。上面較淺色的是粟子、下面較深色的是綠茶紅豆。 慢慢的將透明膠撕脫,但卷蛋皮某些位置與透明膠黏得太牢,極度小心的情況下仍難逃過撕破卷蛋皮的情況,外觀上確實扣了不小分數,應存在更理想的包裝方法吧,值得研究。 側面的紅豆綠茶蛋卷可看到大量的忌廉及隱約的紅豆蓉,綠、白、紅三種顏色頗搶眼。 粟子味的側面忌廉相對較少,也同時可看到小小的栗子粒。 由於卷蛋內裡充滿了忌廉,因而不太受力,在使用普通的家用刀加上技巧不足的情況下,切出的效果有欠完美。 蛋糕質感鬆散,軟棉度及彈性均不足夠。綠色的綠茶、只有顏色、沒有綠茶味。反而忌

白色紙盒包裝
被透明膠保護著
綠茶紅豆橫切面
栗子橫切面
粟子味的側面忌廉相對較少,也同時可看到小小的栗子粒。
切出一小塊

蛋糕質感鬆散,軟棉度及彈性均不足夠。綠色的綠茶、只有顏色、沒有綠茶味。反而忌廉的香與滑比預期中的好,加上紅豆也不覺太甜。而中間圓圓的灰灰的是一團煙韌有咬口、兼帶有小許綠茶味的糯米團。
切出一小塊
粟子味的卷蛋也同樣是鬆散、軟棉度及彈性均不佳。用糖製過的粟子切小粒夾雜在蛋卷內,味道頗甜。相對出色的忌廉則比綠茶紅豆卷蛋的份量為少,因此卷蛋的口感略乾。

兩款卷蛋整體味道與質量均是普普通通,沒有驚喜。

吃過的卷蛋中還是覺得韓國濟洲綠茶園 o'sulloc 的好,下次去首爾一定會再細味一番。
2012-06-30
其他
白色紙盒包裝
2012-03-15 490 瀏覽
第一次試這間店,是爸爸的同事請我和哥吃的。這間餅店位於中環國際金融中心,食物質素和價格當然不少,我和哥哥吃了兩件很好的蛋糕。哥的是綠茶栗子蛋糕?!我不知道確實名字,不過味道就是這樣。在網上好像見過,好像是$40-$42不等。我試了一口呀,味道不太甜,有綠茶的甘味,栗子都挺可口,幻滑,一個不錯的高級亨受,只欠一杯咖啡。蛋糕造型好美,藍莓不酸也不太甜,芝士蛋糕旁的macaroon好好味真係好難以形容既美味口感!芝士蛋糕好滑,甜又唔滯,真係好好味呀!聽說這件叫藍莓之戀,是$42呀!我覺得還比星巴克和Pacific coffee company好吃多了!一個很好的人給了我一個很好的亨受:)這裏已八十多塊了色、香、味,俱全。如有機會,必再品嚐。

哥的是綠茶栗子蛋糕?!我不知道確實名字,不過味道就是這樣。
綠茶蛋糕。
藍莓芝士蛋糕,好像叫藍莓之戀:)

一個很好的人給了我一個很好的亨受:)
這裏已八十多塊了
綠茶蛋糕;藍莓之戀
色、香、味,俱全。

如有機會,必再品嚐。
2012-03-13
綠茶蛋糕。
藍莓芝士蛋糕,好像叫藍莓之戀:)
綠茶蛋糕;藍莓之戀
  • 藍莓之戀,綠茶栗子蛋糕
這蛋糕其實想推薦很久了, 只是每次都沒有把他拍下來抹茶紅豆忌廉卷蛋($130)買了,每次路過雪櫃都心癢癢的, 不是真的有那麼好吃, 但口痕抹茶味濃,十勝紅豆甘甜是努力煮過的,生忌廉好滑好香,特別一提那糯米, 增加了咬勁!!綠茶愛好者請注意
這蛋糕其實想推薦很久了, 只是每次都沒有把他拍下來

抹茶紅豆忌廉卷蛋($130)

綠茶愛好者請注意
切切切!
致肥原因
  • 抹茶紅豆忌廉卷蛋
2011-05-22 279 瀏覽
女友生日, 晚飯又預左食大餐慶祝, 所以生日蛋糕唔買大大個果D路過見到呢間D cake 都幾吸引即刻買黎試一試 Chocolate Passion Fruit Mousse Cake :女友食第一啖就已經話, 好滑之後慢慢食入去, 就見到有Passion Fruit MoussePassion Fruit o既微酸, 解左Chocolate o既膩餅底o既chocolate crunch 我最鍾意一件咁細o既cake裡面有三種口感, 俾到女友多重驚喜
路過見到呢間D cake 都幾吸引
即刻買黎試一試

女友食第一啖就已經話, 好滑
餅底o既chocolate crunch 我最鍾意
一件咁細o既cake裡面有三種口感, 俾到女友多重驚喜
Chocolate Passion Fruit Mousse cake
2011-05-21
外賣自取
  • Chocolate Passion Fruit Mousse Cake
2011-02-24 241 瀏覽
今個星期試左兩間薄有名氣的餅店,佢地個名都有『Patisserie』,出名的都是卷蛋所以決定寫個卷蛋兩生花(上、下)集,等佢地一較高下首先出場,上集:Patisserie Yamakawa 今次食的是士多啤梨味卷蛋,貴貴地,好似要over$20,賣相好吸引味道呢,忌廉滑,士多啤梨算甜,但應該唔係日本貨食完有少少失望,因上次食左該店是十分美味,記掛至今對Patisserie Yamakawa 的卷蛋是有期許,但結果是僅僅...〈下回再續〉

所以決定寫個卷蛋兩生花(上、下)集,等佢地一較高下

首先出場,上集:Patisserie Yamakawa
味道呢,忌廉滑,士多啤梨算甜,但應該唔係日本貨
食完有少少失望,因上次食左該店是十分美味,記掛至今

〈下回再續〉

2011-01-29 257 瀏覽
同事生日,大家也會想吃一些未試過的品牌。之前吃過一件蘋果批,不太好吃。希望今次食「蛋糕」類會有轉機。訂了一個18"蛋糕,可加生日牌。焦糖朱古力慕思蛋糕面朕朱古力漿加入了山莓,增添酸味,mousse是朱古力+酒。味道合拍,蛋糕鬆軟。但mousse太soft,有點像吃「一朕風」。但也不知是否路途十多分鐘,令mousse開始溶塌呢??
同事生日,大家也會想吃一些未試過的品牌。
訂了一個18"蛋糕,可加生日牌。
焦糖朱古力慕思蛋糕
mousse too soft
2011-01-26
2 分鐘 (外賣自取)
2010-10-20 834 瀏覽
Was planning to give my sister a surprise ( actually it's my bday coming up )But ended up we hanged out at Central together before dinner with my friends at SOHO.Got a macha pudding and Caramel mousse cakeMacha pudding is good but the mousse cake is way too sweeet...Might be back again for the greentea pudding as greentea is always my sister's favorite <3
nice box :D

Mocha pudding is good!

way too sweett!

2010-10-16
生日
nice box :D
Mocha pudding is good!
  • Greentea pudding
2010-09-23 171 瀏覽
而家有promotion,任揀4件都係120.左上: 焦糖朱古力慕絲蛋糕一向好鍾意caramel,呢個caramel味濃得黎又唔會過甜,正!右上: 濃朱古力熱情果慕絲蛋糕呢一個唔係好0岩口味,唔鍾意酸既熱情果加甜中帶苦既朱古力呢個combination.左下: 栗子布朗蛋糕4個入面最鍾意呢個,栗子cream好滑,加埋栗子粒粒,諗起都想食! 右下: creme brulee一向唔特別鍾意食creme brulee,呢個真係好滑,yummy!
而家有promotion,任揀4件都係120.

左上: 焦糖朱古力慕絲蛋糕

右上: 濃朱古力熱情果慕絲蛋糕

左下: 栗子布朗蛋糕

右下: creme brulee

2010-09-22
5 分鐘 (外賣自取)
$120 (其他)
  • 栗子布朗蛋糕
  • creme brulee
2010-08-28 158 瀏覽
aug 24, 10,買嚟當晚餐食,分咗1/2比友人當飯後甜品 : 1) 忌廉吉士巴夫 (hk$20)-見到有puff,仲要寫住limited production,好難忍到手唔買-外層鬆脆,已做得不錯,不過蛋香味不強-裡面有好澎湃嘅custard cream,滑,清甜,有vanilla香,但就thick咗些少,口感有點"墜",直腳麵粉比例多了 2) anniversary優惠 (hk$120)-近來有anniversary celebration package,以優惠$120買4件cakei) 栗子布朗蛋糕- 原價hk$42-拿到回家時,外型有點傾,幸好未塌下-栗子甜,栗子蓉綿滑,香甜-裡面有cream同蛋糕-好味 ii) 日式栗子忌廉卷蛋- 原價hk$32-卷蛋厚切,濕軟,又鬆,質素不差-不過栗子粒未能為卷蛋增添額外嘅味道 iii) 抹茶紅豆忌廉卷蛋- 原價hk$32-從裂縫就知道卷蛋很鬆-抹茶味有,但不算濃-有永遠最佳嘅紅豆作partner-味道上增添到豆嘅香同甜 iv) 焦糖抹茶布甸- 原價hk$25-抺茶味好夠,也好滑-不過我就嫌個質感太"杰"身,好膩口-友人嫌太甜,但我就

1) 忌廉吉士巴夫 (hk$20)
-外層鬆脆,已做得不錯,不過蛋香味不強

2) anniversary優惠 (hk$120)
i) 栗子布朗蛋糕
- 原價hk$42
-拿到回家時,外型有點傾,幸好未塌下
-栗子甜,栗子蓉綿滑,香甜
-裡面有cream同蛋糕
-好味

ii) 日式栗子忌廉卷蛋
- 原價hk$32
-卷蛋厚切,濕軟,又鬆,質素不差
-不過栗子粒未能為卷蛋增添額外嘅味道

iii) 抹茶紅豆忌廉卷蛋
- 原價hk$32
-從裂縫就知道卷蛋很鬆
-抹茶味有,但不算濃
-有永遠最佳嘅紅豆作partner
-味道上增添到豆嘅香同甜

iv) 焦糖抹茶布甸
- 原價hk$25
-抺茶味好夠,也好滑
-不過我就嫌個質感太"杰"身,好膩口
-友人嫌太甜,但我就唔覺得嚴重,可能佢喺指有埋底部嘅焦糖糖水

* 女店員很好..........已幫我計好$120/4件最抵嘅combination.........最平嘅puff就用散賣價

* 當食緊卷蛋時,好自然同roxx作比較..........而布甸時,就會令我諗番和櫻x............這裡的確足料,好有實在感,但食落不能做到輕身嘅口感,所以不能多食。個人覺得作為甜品,唔喺主食,目的不需要飽肚.........最好能好味得嚟好似陣風(朱古力甜品除外),唔需要進1步堵塞胃內嘅空間
2010-08-24
外賣自取
$70 (其他)
2010-08-21 129 瀏覽
七月下旬‧晴從前在這附近返工時已看見這間舖頭,那時沒試,就一直也沒機會再來。是日約了舊部hh,早來了,在CS行的時候,看到這裡的餅點也吸引,看看有什麼好吃。十多款餅點,花多眼亂,食評中多讚這裡的花果卷,又或是綠茶類餅點,但見標示的「人氣No. 1」是忌廉栗子卷蛋,好像吸引,就要這個。最喜歡日式的蛋糕,因為做得夠鬆,有蛋香也輕如無物。是日的卷蛋,也真的做到這個效果。忌廉香滑,栗子就是切成一粒粒的,又腍又甜,配合起來,好吃!32元一件,貴,但好吃。
七月下旬‧晴

32元一件,貴,但好吃。
果然是「人氣No.1」!
夠鬆,輕如無物
忌廉香滑,栗子腍又甜
外賣自取
果然是「人氣No.1」!
夠鬆,輕如無物
忌廉香滑,栗子腍又甜