這裡前身是另一間café,新店延續上手的藝術氣息,黑底卡通化牆畫風格較cute可愛,食物和咖啡水準不俗,店主年紀輕輕態度友善Spaghetti with black truffle paste and scallops帶子黑松露蘑菇意粉> 份量好大足夠2人享用!黑松露醬味道好出幾香,pan-seared帶子size大粒、和磨菇都煎得香口惹味Marshmallow croffle with ice cream棉花糖牛角包窩夫配雪糕 > 粉色的棉花糖、七彩繽紛的sprinkles、oreo雪糕同cream,好一個賣相超少女心croffle。牛角窩夫口感鬆脆,配士多啤梨和雪糕是個不敗組合Colombia La Esperanza Geisha WashedRoasting level: LightTasting note: Ginger Lily, Sugar Cane, Citrus Fruits> 咖啡味道溫醇帶薑花香氣,後韻微帶果甜酸度不高很順口Lemonade > 呢杯冰涼清爽、完全的檸檬清酸氣息

Roasting level: Light

> 咖啡味道溫醇帶薑花香氣,後韻微帶果甜酸度不高很順口

Lemonade

> 呢杯冰涼清爽、完全的檸檬清酸氣息

慶祝紀念
情人節
2023-02-16 18 瀏覽
Paintable Cafe地址 :上環差館上街16號地舖G/F, 16 Upper Station Street, Sheung Wan平日放假,一個人我喜歡到CAFÉ , 靜靜地一個人食野及處理私人事情。上環在小巷都不難找到有水準的CAFÉ, Paintable Cafe有好多COLORFUL牆身畫作, 可邊享受食物一邊欣賞可愛卡通畫,把兩者結合是多美好。QR code落單$138 All day breakfast 黑松露炒蛋,蕃茄,牛角包,mushroom ,煙肉,香腸,沙律菜,用來影相一流,有牛角包也是加分位明太子意粉櫻花蝦意粉$118 個明太子鹹加上甜甜地架日式櫻花蝦,個醬調得很合拍。$58 scone 點了原味同宇治抹茶朱古力味,配玫瑰蜂蜜堅果醬。外層脆內裡鬆軟濕潤,好好吃哦飲品的點了杯COFFEE提神,hand drip 牆畫很可愛, 是女生都會喜歡的, 打卡拍照SELFIE都是很好的BACKDROP
Paintable Cafe
地址 :上環差館上街16號地舖

QR code落單

飲品的點了杯COFFEE提神,hand drip

2023-02-14 15 瀏覽
天氣清涼 很清爽的感覺, 趁著好天氣又來到 上環區尋寶, 帶點繁華又有寧靜的感覺, 慢慢在摩羅街附近尋寶, 走到轉角盡頭 走進旁邊 街道, 看見這間 精緻的白色 cafe。 只坐下來好好享受, 放慢自己的 腳步, 品嚐美味的咖啡。帶子黑松露蘑菇意粉太子厚肉 size頗大的, 味道滋味甜美, 濃濃的帶子味。 黑松露忌廉汁很香濃, 包裹著意粉, 加上大量的洋蔥蘑菇, 更加香口和提昇味道。蒜香蝦鯷魚扁意粉非常香濃的蒜蓉味, 扁意粉爽身又彈牙, 爽口的大海蝦, 肉質彈牙鮮味, 擺盆 簡潔不花巧。慢煮雞胸肉肉醬 牛角包窩夫 配 沙律菜滋味的牛角包窩夫, 外層脆脆的 帶微甜感覺, 內裏鬆軟煙韌, 吸收了肉醬的濃郁, 窩夫的味道變得有層次。 慢煮雞胸 充滿香草味, 而且質地嫩滑。焙茶latte 分量很大杯, 真心覺得抵飲, 香濃的茶味回甘, 順滑濃厚的泡沫, 還有漂亮的拉花。

慢煮雞胸肉肉醬 牛角包窩夫 配 沙律菜

焙茶latte

2023-02-14 19 瀏覽
帶子黑松露磨菇意粉如果鐘意非常濃Truffle味既朋友必須點呢個🤤 🍄菇味極重 加入炒過既洋蔥同牛油煎香過既帶子味道好好 而且份量十足 彩虹乳酪本人係乳酪狂迷 基本上每日都要食 我係衝住賣相而叫 因為淡淡藍色的yogurt base好靚 生果種類多又新鮮 所以完全唔洗加任何糖漿都食到本身既鮮甜味 一上枱已經好快俾我食哂😂 飲品兩杯都係叫左咖啡類 Iced Latte 同Dirty漸層好美☺️望住都好治癒 Cafe位於上環 去當日係星期六 全店入座率達9成 環境裝修簡潔 店舖既壁畫好特別 大家去到都可以放慢去欣賞一下♥️

帶子黑松露磨菇意粉
如果鐘意非常濃Truffle味既朋友必須點呢個🤤 🍄

飲品兩杯都係叫左咖啡類 Iced Latte 同Dirty
漸層好美☺️望住都好治癒

• 帶子黑松露蘑菇意粉
𓈆 𓈆再訪 Paintable Cafe。上次到訪之後,一直念念不忘他們家的意粉。這個週末來到上環,腳步不自覺又走到他們家門口。就來一個情人節前夕的的Valentines Brunch吧!𓌧 帶子黑松露蘑菇意粉 $138店家的意粉真的很出色! 不論是上次吃的蒜香蝦鯷魚扁意粉,還是這次點的帶子黑松露蘑菇意粉,都沒有令人失望!這次的醬汁比較Creamy,意粉爽口彈牙,條條都掛汁,令人非常滿足。𓌧 All Day Breakfast $138Weekend Brunch Table 怎能缺少 All Day Breakfast?嫩滑的scramble egg、香脆的Bacon、香腸、炒蘑菇、蕃茄、沙律菜和牛角包,豐富足料。𓌧 Rose and Lychee Soda $58來一杯少女心爆發的 Pink Soda!一上桌已經滿滿玫瑰香。荔枝和玫瑰的香氣,配合起來就是夢幻!浪漫情人節的必點項目。𓌧 Lemonade $48看着杯子內完整的檸檬片已感到非常 Refreshing。酸酸甜甜的 Lemonade 為潮濕溫暖的天氣帶來點點清涼感。𓌧 提拉米蘇牛角包窩夫配雪糕 $78情人節前夕就是要來一點
𓈆 𓈆

𓌧 帶子黑松露蘑菇意粉 $138

𓌧 All Day Breakfast $138

𓌧 Rose and Lychee Soda $58

𓌧 Lemonade $48

𓌧 提拉米蘇牛角包窩夫配雪糕 $78
情人節前夕就是要來一點甜的。
Tiramisu Croffle 烘得熱暖香脆,配上Oreo雪糕,味蕾極致享受。

上次到訪見到三位店員,今次也一樣。看着他們不停手密密做,還笑容可掬的招呼客人,完全感受到他們的熱誠。絕對值得再三回訪。

𓈀 𓈀

Rosa  &  Lychee  Soda  +  Lemonade
Tiramisu  croffle
2023-02-11
5 分鐘 (堂食)
Tiramisu  croffle
  • Rose  &  lychee  soda
餐廳簡約白色同木系設計 清新小店户外打卡位置 牆壁畫滿繪畫🎨好有特色用QR Code自助下單 可以看圖點選 超方便食物即叫即整 好食之餘唔會馬虎 .🌟帶子黑松露蘑菇意粉 ($138)份量十足 煎帶子大粒厚身 彈牙鮮嫩 濃郁黑松露汁掛滿意粉 啖啖都好滋味 亦配有唔少蘑菇同洋蔥粒 最重點係唔會食食吓乾爭爭 而且一啲都唔膩 超讚!.🌟蒜油蝦配法包 ($98)賣相吸睛 蒜油香味濃唔會太咸 開邊蝦肉質爽口彈牙 法包焗得相當香脆 撈埋蒜油同蒜粒食超好食 世界級邪惡🤤必點推介🧡✨.🌟炸雞軟骨 ($58)惹味酥脆又有少少咬口 大粒又唔厚粉.Latte - Iced ($45)可以選擇全脂奶/燕麥奶 入口順滑.Chrysanthemum tea ($48)滿滿菊花 氣味芬芳 茶壺仲有小蠟燭保溫底座.
餐廳簡約白色同木系設計 清新小店
户外打卡位置 牆壁畫滿繪畫🎨好有特色
用QR Code自助下單 可以看圖點選 超方便
食物即叫即整 好食之餘唔會馬虎
🌟帶子黑松露蘑菇意粉 ($138)
🌟蒜油蝦配法包 ($98)
🌟炸雞軟骨 ($58)
惹味酥脆又有少少咬口 大粒又唔厚粉
Latte - Iced ($45)
可以選擇全脂奶/燕麥奶 入口順滑
Chrysanthemum tea ($48)
滿滿菊花 氣味芬芳 茶壺仲有小蠟燭保溫底座
炸雞軟骨
Latte - Iced
Chrysanthemum tea
2023-02-12
炸雞軟骨
Latte - Iced
Chrysanthemum tea
是間隱身在不起眼的上環小巷裡,療癒心靈的Cafe,亦是許多人忙碌工作後的休息站♨️彩虹乳酪Rainbowl薄荷綠的乳酪像春日裡的海洋🏖是小店的清新特調🪺搭配上清甜的時令水果✨紅石榴🩸、桔🍊、香蕉🍌、藍莓🫐、奇異果🥝、椰絲🥥、椰蓉🌨️ 令人療癒🧚🏻帶子黑松露蘑菇意粉Spaghetti with black truffle pasta and scallops一上檯已經被其香氣撲鼻,是超好味的黑松露意粉!!帶子煎得金黃✨食落鮮甜彈牙,火候控制得剛剛好!英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬Scones with rose and nut butter 選了宇治抹茶朱古力與伯爵茶口味鬆餅,與伯爵茶☕️簡直絕配,糕體濕潤度剛剛好,牛油香十足,再配上自家製🍯堅果醬真係超級好味伯爵紅茶Earl Grey食野傾計傾左三個鐘,個蠟燭都依然未熄滅🕯️仍然為我保留最恰到好處的溫度🤍店員超級Nice🥹✨誠意推薦大家來食!

彩虹乳酪Rainbowl

伯爵紅茶Earl Grey

店員超級Nice🥹✨誠意推薦大家來食!
彩虹乳酪🌈
彩虹乳酪🌈
帶子黑松露蘑菇意粉
裝修無咩變動過,同上手3rd cafe 個時差唔多轉咗手就緊係要試下佢地嘅Menu ❤️🌼 明太子櫻花蝦意粉 118通常出面整嘅明太子都偏甜而依個明太子個味自然好多Love it 😍 而且意粉軟硬適中🌼 蒜香蝦鯷魚扁意粉(微辣)128蒜香蝦整得幾好👍🏻又唔會老哂又無話無咗蝦嘅味係到 😎調味調得恰到好處🌼 提拉米蘇牛角包窩夫配雪糕 78個雪糕係cookies and cream 而無個種好假嘅雲呢拿味加上真係有Oreo 碎 very good 😊 🌼 Flat white 40🌼 Hojicha latte 40 以fusion cafe 黎講 paintable cafe 係avg 以上 食物咖啡都有水準ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇

裝修無咩變動過,同上手3rd cafe 個時差唔多

🌼 Hojicha latte 40

食物咖啡都有水準

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

◇◇◇◇◇◇◇◇◇
cafe 如此的多 真係高質又有幾多? 🧐🧐🧐 黎到上環呢條差館上街 cafe 街 今次我就簡左間新開嘅小店 @paintable 黎try try 佢 🤓🤓🤓 一入店已經feel 到鋪頭充滿活力 💪💪 店員們都係非常年輕而有活力 🤩🤩 態度十分親切 👍👍👍絕對值得一讚呀 😆😆屢次試伏嘅dirty 們😀😀😀 愈係失敗 我就愈鐘意挑戰佢 👯‍♀️👯‍♀️ 今次再試 一黎到 咦😨😨😨😨終於有個靚仔啲嘅漸層🤡🤡🤡 開始令我對佢有返啲希望 👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️ 點知試完成杯啡 🫢🫢🫢 真心係okay wo 🔥🔥🔥🔥 面啡好飲 底燕麥奶濃度夠 飲落去個漸層每一啖 都係一份新鮮感 咁先似樣加麻🌚🌚🌚🌚🌚🌚🔥🔥🔥主食主食❣️❣️❣️cafe 除左啡 食物質素都好緊要加麻😎😎😎😎 叫左一個溫泉蛋三文魚無花果沙律🐠🐠🥚🥚🥗🥗 沙律菜同無花果等食用材料均食落非常新鮮之餘💦💦 用左balsamic 意大利陳醋做沙律醬汁嘅 base 稀釋過食落亦唔會一片全死酸感👍👍👍👍 除非沙律🥒🥒 我地另外亦叫左一個 All Day Breakfast 💃💃 一個青醬松子仁扁意粉 🍝🍝 All day 眾所周知係唔需要好多技巧去整 所

除非沙律🥒🥒 我地另外亦叫左一個 All Day Breakfast 💃💃 一個青醬松子仁扁意粉 🍝🍝 All day 眾所周知係唔需要好多技巧去整 所以 🔥🔥 食材嘅新鮮度同其本身質素就十分重要啦 💃💃All day 包括左 黑松露炒蛋🍳蕃茄🍅牛角包🥐蘑菇🦫煙肉🥓香腸🍖沙律菜🥦 黑松露配炒蛋呢個組合簡直無得輸啦 🤣🤣 加上蕃茄食落直頭甜過蜜糖 蘑菇個菇香正到想再encore 多份 可見呢個all day 係合曬格啦💯💯

另外個青醬意粉 係無肉嘅🙅‍♀️ 但一炒出黎 青醬同松子仁嘅香味💨💨 已經令我地對個意粉垂涎欲滴🤣🤣🤣 食落果然🔥🔥🔥🔥 意粉硬度適中👍👍👍 亦係條條分明 💯💯💯 100 分呀 😋😋😋😋
今次嚟到上環Paintable Cafe,雖然地點唔算好就腳,但係如果你想搵個寧靜嘅地方休休閒閒咁過一個下午,又或者想搵個靚靚地方同姐妹打個咭,呢個真係大推!重點係食物質素好好,有時有啲cafe環境係靚,但係食物一般,但呢間真係各方面都高分!今次叫左All Day breakfast($138)、帶子黑松露蘑菇意粉($138)、木槺布甸牛角包窩夫配雪糕($78)、伯爵紅茶($38)All Day Breakfast內容每間餐廳嘅內容都大同小異,但呢度嘅質素有啲出乎意料。最鍾意嘅係佢個牛角包,好香牛油味,而且外皮保留到酥脆嘅口感。黑松露炒蛋嘅松露味係真係食到出嚟,而唔係單單黑松露香。帶子黑松露蘑菇意粉都係水準之上,我本身都好鍾意黑松露嘅味,但係滿足嘅黑松露意粉唔多見:有啲會聞落好香但食落味道唔足;有啲係醬汁唔夠,食到一半就乾爭爭。呢度嘅意粉$138有咁嘅質素,CP值真係好高,食落聞落嘅味道都好令人滿意。帶子正反面輕輕煎香,但又唔會過熟,保留到帶子嘅嫩。對佢地嘅牛角包太有偏愛了,所以木槺布甸牛角包窩夫配雪糕嘅主體本身都已經無得輸,牛角包上面擠左一層cream再加一層木槺,食落肚嘅係滿滿嘅罪
對佢地嘅牛角包太有偏愛了,所以木槺布甸牛角包窩夫配雪糕嘅主體本身都已經無得輸,牛角包上面擠左一層cream再加一層木槺,食落肚嘅係滿滿嘅罪惡感。
伯爵紅茶用嘅係Twinings嘅茶包,會有個小蠟燭一直喺下面加熱,所以飲到最後都仲有暖暖嘅茶飲。p.s. 成set都好靚,好適合打卡。
成間cafe嘅裝修都好靚好小清新,周圍牆仲畫左壁畫,好好feel~ 坐喺窗邊,又有少少陽光照住,係會有啲置身喺韓國小清新cafe嘅感覺。
Paintable Cafe好似都係開左無耐,但係我感覺佢地各方面都已經好ready了,不論你係為食物定係為環境,都好推薦大家去試一試!

= Paintable Cafe @paintable_cafe // 上環差館上街16號地鋪 // 9181 2585 =
常言道”好好吃飯”🍽 首先要有好的食材及用心的製作▫️賞心悅目的賣相▫️友善好客的服務▫️令人舒適放鬆的環境…大家不妨到此小店感受一吓🔎🔶️彩虹乳酪先來一幅令人賞心悅目的水果畫,鮮甜水果組合(藍莓/奇異果/香蕉/橙/紅石榴籽)配以淺藍色Greek Yogurt及脆米,讓我們帶著喜悅的心情開始美味的午餐🤗🔶️帶子黑松露蘑菇意粉是朋友的大愛菜式,份量十足夠我們share,意粉沾滿creamy黑松露醬汁好有咬口,配以鮮甜彈牙嘅帶子、蘑菇同洋蔥粒,啖啖都好滋味😋🔶️英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬我們選了川寧伯爵茶及宇治抹茶配朱古力粒2款味(另有原味),鬆餅焗得外香脆內鬆化,我將scone分開2份,1份搽上自家製果醬1份就咁食,2種口感都令人回味無窮🤤🔶️提拉米蘇牛角包窩夫配雪糕上層Tiramisu超滑溜,下層Croffle香脆可口,伴上一球OREO雪糕同水果,食完真係甜入心😍🔷️ Matcha Latte抹茶香醇帶點甘香,口感順滑,好啱我口味。🔷️Dirty第一口品嚐到Espresso的強烈風味,喝下去就品嚐到更多的奶味和甘甜。㊙️另設半露天座位,可帶寵物共餐!

🔶️彩虹乳酪

🔶️帶子黑松露蘑菇意粉

🔶️英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬

🔶️提拉米蘇牛角包窩夫配雪糕

🔷️ Matcha Latte
抹茶香醇帶點甘香,口感順滑,好啱我口味。

🔷️Dirty

㊙️另設半露天座位,可帶寵物共餐!
2023-02-07
2023-02-08 117 瀏覽
這間純白色的Café位於上環,店內裝修以簡約日系為主,部份牆身畫上色彩繽紛的壁畫,亦設有寵物友善座位,給人感覺舒適寫意。菜式方面,有全日早餐、意粉、Croffles、沙律、小食、乳酪和甜品等,亦有咖啡、手沖咖啡及非咖啡飲品等,全部即叫即製十分新鮮。帶子黑松露蘑菇意粉 - $138三隻厚實飽滿的帶子,撒上黑椒香煎更顯鮮味甘甜,煙韌彈牙的意粉份量頗多,掛滿幼滑的松露忌廉汁,帶陣陣飄香,亦有不少雜菌粒增添口感。蒜香蝦鯷魚扁意粉 - $128三隻去殼去腸的鮮大蝦充滿蒜香,扁意粉掛滿多餘的蒜油和鯷魚,濃郁的鯷魚充滿海鮮的鹹鮮,更有少少辣椒和辣椒絲。英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬 - $58這裡的英式鬆餅特別有茶味選擇,一款是宇治抹茶配朱古力粒,另一款是川寧伯爵茶;面層同樣有薄薄的油亮酥皮,充滿濃郁牛油鹽香之餘,同時又充滿沉穩的茶香,堅果醬帶有玫瑰花香和蜂蜜的香甜,更健康。Hojicha Latte - $45細緻綿密的奶泡上有心型拉花,散發著日本焙茶優雅細緻的茶香,濃郁又滑順。

帶子黑松露蘑菇意粉 - $138

蒜香蝦鯷魚扁意粉 - $128

英式鬆餅配玫瑰蜂蜜堅果醬 - $58
Hojicha Latte

Hojicha Latte - $45
2023-02-08
2023-02-07 35 瀏覽
環境非常舒適,是一個談天說地休閒的好地方,牆壁上有舒服的彩色塗鴉,帶點可愛,店員親切有禮~明太子櫻花蝦意粉~意粉是帶一點點微微的辣度的,對於不吃辣的朋友來說也能吃,完全沒問題,櫻花蝦有很多,配上忌簾汁醬同吃,蝦味香而忌簾味濃~蒜香蝦鯷魚扁意粉~這個辣是惹味的辣,但辣度也是非常輕微,吃起來會令人越吃越起勁,蝦有三隻大蝦的,厚肉彈牙而蝦味濃,煎得很香~香蕉榛子醬牛角包窩夫配雪糕~香蕉面是脆焦糖,加上榛子醬的牛角包,跟雪糕超夾,熱跟冷的交替口感~Latte~咖啡味道香醇,加上漂亮的拉花,整體心情也被逗樂了~

一入到去就見到杜波淇畫嘅牆畫,望住咁可愛嘅公仔食野,心情真係不期然就好開心😆🌈彩虹乳酪 $98想detox下所以嗌咗健康靚靚嘅yogurt bowl,乳酪上面有滿滿嘅水果,包括香蕉、柑、奇異果、藍莓同紅石榴,亦有燕麥同餅碎增加脆脆嘅口感,開心!🍝蒜香蝦鯷魚扁意粉 $128意粉充滿蒜香味帶微辣,餐廳將油漬鯷魚融入意粉,有提鮮嘅效果,整體非常惹味😝🍟薯條配黑松露醬 $58薯條份量十足,食到後期都保持到脆身!☕️Guatemala Huehuetenango Washed $58咁chill嘅環境下令人好想嗌杯hand-drip嘆下,我揀嘅呢款屬於淺烘焙,一入口會nutty啲,後期個蘋果味越黎越出🍎

🌈彩虹乳酪 $98

🍝蒜香蝦鯷魚扁意粉 $128

🍟薯條配黑松露醬 $58
薯條份量十足,食到後期都保持到脆身!

2023-02-04 13 瀏覽
見到餐廳外牆好colorful,週末嚟仲有好多狗狗到訪,咁開心嘅環境下,點可以不入去食個豐富的早餐~彩虹乳酪平時不喜歡食乳酪,因為驚好酸又無味。呢款無論係外觀、味道都完勝,加入好多水果,有營養之餘,會令到乏味的乳酪立即提昇。蒜香蝦鯷魚扁意粉意粉軟硬適中,蝦肉爽口彈牙,鯷魚為意粉增添鹹香,再加埋少少辣味嘅刺激惹味十足。棉花糖牛角包窩夫配雪糕煙韌的牛角包配上曲奇雪糕,撒上七彩繽紛的棉花糖、朱古力,再增添煙韌口感。一口雪糕,一口牛角包,冷熱交縱,正!Coffee or Tea?今次兩樣都要。Latte奶味會較重,比較似flat white ,岩晒我鍾意咖啡多奶嘅要嘅。朋友近排易發脾氣、眼乾,我推介佢飲菊花茶,飲完心情好似靚咗,眼部的疲勞都舒緩咗~