2021-01-14 942 瀏覽
Ovo Cafe是一家在灣仔中心的難得少人的餐廳。一進餐廳看到幾位staff 在插花,又有有大量植物佈置,彷如進入異世界。今天見到不少人食Bento Set 所以都點埋一份。有信田卷,沙律,溫泉蛋,烏冬,茄子同 brownie. 又可以揀americano。 每一道菜好有心思, 絕不單調。 烏冬有配芝麻醬, Brownie 有石榴陪襯。本人十分推薦燒茄子皮脆內嫩。 Americano 帶有微酸不苦。
Ovo Cafe是一家在灣仔中心的難得少人的餐廳。
今天見到不少人食Bento Set 所以都點埋一份。
有信田卷,沙律,溫泉蛋,烏冬,茄子同 brownie.

又可以揀americano。

素食便當
2021-01-13
素食便當
2020-12-28 899 瀏覽
Lunch Set|$82Soup + Salad or Drink + Main Course 甘筍湯個湯調味好輕手,甘筍味濃,加上甘筍蓉,感覺好健康。牛油果醬鮮蔬天使麵(粟米/雜菌/車厘茄)整體我幾喜歡。牛油果醬算creamy,味道不錯,雜菌粟米都算多,成個麵份量麵幾大,食到好飽。黑咖啡Lunch Set包的是black coffee,如果要加奶就要加錢了。攞碟仔/調味料/紙巾/水都係自助形式。臨近聖誕,餐廳佈置都算有心思,播埋聖誕歌,好有節日氣氛,食都食得開心d!門口(上樓梯右手邊)不設加一服務費。

Lunch Set|$82

甘筍湯

個湯調味好輕手,甘筍味濃,加上甘筍蓉,感覺好健康。

牛油果醬鮮蔬天使麵
(粟米/雜菌/車厘茄)

Americano

黑咖啡

攞碟仔/調味料/紙巾/水都係自助形式。

門口(上樓梯右手邊)

不設加一服務費。
3K
2020-12-19 785 瀏覽
以前在灣仔工作時一星期至少兩日會到來午餐,店員也熟悉了我的口味,不用開口點餐也知道我的心意。時隔多年,店員己不是我所熟悉的了,有點寂寞,但環境和服務保持不變。沙律餐依然是我的最愛,每日新鮮的蔬菜和自家製的醬汁,往往都會有清新的感覺。薄餅餐,一百以內相當抵食。大大件又薄薄的餅底,邊位又酥又脆。芝士和松露醬味道好夾。惹味十足。菇菌,車厘茄增加了口感,超正!美式咖啡的品質沒有改變,甘香濃厚仍舊有水準啊。

美式咖啡的品質沒有改變,甘香濃厚仍舊有水準啊。
2020-12-18
2020-12-13 554 瀏覽
午飯時間去都唔算多人,環境亦好靚。叫咗一個全個南瓜千層麵,冬蔭公刀削麵,一壺玫瑰桂花茶同一杯latte 。南瓜千層面:全個南瓜非常吸睛,仲要滿溢嘅芝士,已經流晒口水。因為全個南瓜,芝士同千層面食落原來都唔係太多。肢解完個南瓜,亦都夠飽。芝士同南瓜甜配合 有加到分!冬蔭公刀削麵:貪得意叫咗嚟試,果然好有趣!係有趣入面,都算好味。酸辣味道適中,十分開胃。選用刀削麵係一個大膽嘅配搭,入晒冬陰功嘅濃味。份量亦非常足夠!玫瑰桂花茶:抵讚,玫瑰同桂花都唔會太濃,兩者都唔係有衝突感Latte:Menu有寫明single shot,所以奶味重啲,咖啡味相對地少。可以跟隨自己口味選擇啦~
午飯時間去都唔算多人,環境亦好靚。

份量亦非常足夠!
玫瑰桂花茶:抵讚,玫瑰同桂花都唔會太濃,兩者都唔係有衝突感

2020-11-15 702 瀏覽
食物質素:得得得(尤其沙爹串燒)食物賣相:得得得得(擺得好有心機)餐廳環境:靚靚😍😍(雖然係open kitchen,都冇乜油煙味)服務態度:正常(不會令你扯火)
2020-11-01 1097 瀏覽
上星期六去Ovo cafe食晚餐,見到大部分嘅位都已經book咗,好彩我哋早去食,先有靚D嘅位坐。晚市比午市多D選擇👍🏻,我之前黎食晏只有set lunch,而依家晚餐有set dinner,亦可散叫。我去嘅時候客人唔多,不過上菜嘅速度比我上次午市黎嘅時候慢😓。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🥢Combo set ($ 168)1 餐湯 + 1 沙律 + 1 主菜 + 1 飲品⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀蘑菇湯⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀嫩菠菜蘋果沙律 伴燕麥脆片乳酪沙律嘅材料配搭得唔錯,所有嘅食材我都鍾意食🥰,有菠菜、蘋果、提子乾、杏甫肉乾、車厘茄同脆粒,夾埋乳酪黎食感覺清新。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀芝士忌廉牛肝菌寬條麵食落好香嘅忌廉味,正常水準。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀鮮茄菠菜猴頭菇蒟蒻粉皮 ($ 105)平時粉皮多數會用作冷盤,例如素雞絲粉皮,但今次佢用番茄醬汁整嘅熱食,我覺得好好食😋,而且每條粉皮都能夠掛到番茄醬。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🥢Combo set ($ 168)
1 餐湯 + 1 沙律 + 1 主菜 + 1 飲品
蘑菇湯

餐湯

嫩菠菜蘋果沙律 伴燕麥脆片乳酪
芝士忌廉牛肝菌寬條麵
食落好香嘅忌廉味,正常水準。
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
鮮茄菠菜猴頭菇蒟蒻粉皮 ($ 105)

芝士忌廉牛肝菌寬條麵、嫩菠菜蘋果沙律 伴燕麥脆片乳酪

鮮茄菠菜猴頭菇蒟蒻粉皮

2020-10-24
鮮茄菠菜猴頭菇蒟蒻粉皮
2020-10-11 1300 瀏覽
疫情關係,lunch time都好少出街食飯,但Friday應該都要出去食Happy下。同事推介附近既Green Cafe,說優雅既環境可以為Friday更添完美!地點距離港鐵站有點遠,如果唔熟灣仔既可能要花d心機搵路,但黎到咁靚既環境就會覺得值得。餐廳配合green food既主題,滿滿既植物令你感覺置身係森林中。Set lunch有三款,我同同事一人叫左一款。Set lunch跟餐湯,而沙律同飲品就只可選其一。餐湯係粟米藜麥湯,十分足料。同事叫既沙律都好大份,感覺清新。主菜係all day breakfast,有芝士窩夫、牛油果、素煙肉同沙律菜。第一次食咸既窩夫,感覺新奇特別,都幾好食。而同事既主菜就係南洋風味雜錦拼盤伴蝶豆花飯,有素雞串、水煮蛋等等。食完呢一餐個人零舍興奮,假期我來了!

食完呢一餐個人零舍興奮,假期我來了!
2020-09-29 1158 瀏覽
呢度要先到上幾級地方比錢💰買左野食先,店員會再比個牌仔你送個餐過黎,自助拎凍/熱水同tissue各式餐具🍴。-椰奶煮冬陰刀削麵配雜菇及豆腐乾🥥$95-呢個配搭相對比較fresh同light啲,椰奶🥥無想像中咁出味,個冬陰功都無泰式餐廳果種重口味,相對唔heavy🥳。個刀削麵超級出色,煙韌又有咬口🍜配菜有少少雜菇🍄同薄薄豆腐乾。素南洋沙嗲雞串🐔$68-沙嗲香濃花生醬🥜味,完全唔辣勁好惹味,texture唔似雞肉,始終都係素肉🤪不過整體好推薦,有4️⃣串每串有3️⃣大粒。原隻南瓜焗素肉醬千層麵🎃-❤️💚打卡必點💚❤️香甜軟糯既日本南瓜入面擺左幾層千層麵,素肉醬同三色豆仲有大量拉斯芝士🧀超級無敵飽!成個南瓜🎃上真係又靚吸晴👀推薦大家一定要叫!鮮奶咖啡☕️-轉荳奶-原本想轉almond milk🤎但無,可能因為用荳奶個拉花無咁靚。但依然好香咖啡味😍

椰奶煮冬陰刀削麵配雜菇及豆腐乾🥥$95

素南洋沙嗲雞串🐔$68

原隻南瓜焗素肉醬千層麵🎃

鮮奶咖啡☕️-轉荳奶
  • 素南洋沙嗲雞串
  • 原隻南瓜焗素肉醬千層麵
2020-09-07 1164 瀏覽
同好朋友吃了一個豐富的素食午飯,想同大家分享一下餐廳好近灣仔街市,環境非常優美,大家可以同朋友一邊影靚相,一邊食嘢!店是以盆景、花卉為主題,天花板牆上都擺放了不少的裝飾品,店內更有吊燈,都幾浪漫呀~鍾意靚景的朋友可以約閨密好友去嘆個下午茶啦!或者買個小盆栽為辦公室療癒紓壓添食物以簡樸清新為主我點咗沙律及炒雜菜天使麵!素食味道簡單一點,沒有太高要求,隔離客人吃了素肉漢堡包等,望落去都幾吸引,下次我會試吓
同好朋友吃了一個豐富的素食午飯,想同大家分享一下

食物以簡樸清新為主
2020-09-07
午餐
2020-09-01 933 瀏覽
-🦄OVO CAFE @ovocafehk-嫩菠菜蘋果沙律拌燕麥脆片乳酪 Hkd78Rating🌕🌕🌕🌑🌑-OVO CAFE係一間素食餐廳🍴而我係上星期六終於有機會一試🙈本身一早諗住想食佢地嘅猴頭菇蒟蒻粉皮😌香港🇭🇰唔係好多餐廳有蒟蒻麵可以食🙈甚至可能真係冇🤣其實我都唔清楚🤣🤣不過好可惜去到嘅時候廚房話佢地冇曬蒟蒻粉皮💔其他餐點例如係咖哩飯都冇曬😭😭心中有點失望😢所以最後就叫左呢一個沙律🤔因為當日只想食輕食🙈唔係好想食啲好飽肚嘅嘢🤣雖然餐牌上好多選擇都好吸引...不過最後都只係叫左沙律🥗沙律🥗以菠菜為底🙆🏻‍♂️好新鮮好鮮甜👍🏻果然食沙律菜嘅話我都係比較愛食菠菜🥬拌上幾粒車厘茄🍅面頭仲有青蘋果🍏同乳酪🙈甜甜地其實好開胃😗😗乳酪相信都係低糖甚至無糖感覺上較輕盈😌仲有好多果乾同燕麥脆脆增加口感令味道上同口感上都變得更加豐富😉以一個沙律來講整體都唔錯👍🏻多層次😗😗不過因為一心想食蒟蒻粉皮😂所以最後有點失落感..期望下次再有機會去食嘅時候可以一試🥺🥺-餐廳員工都好Nice好有禮貌🤔👍🏻置身於餐廳內感覺幾舒服😌無論你係唔係素食人士💚有興趣都可以去試吓🤤-
🦄OVO CAFE @ovocafehk
不過好可惜去到嘅時候廚房話佢地冇曬蒟蒻粉皮💔
其他餐點例如係咖哩飯都冇曬😭😭
心中有點失望😢所以最後就叫左呢一個沙律🤔
因為當日只想食輕食🙈唔係好想食啲好飽肚嘅嘢🤣
雖然餐牌上好多選擇都好吸引...
不過最後都只係叫左沙律🥗
沙律🥗以菠菜為底🙆🏻‍♂️好新鮮好鮮甜👍🏻
果然食沙律菜嘅話我都係比較愛食菠菜🥬
拌上幾粒車厘茄🍅面頭仲有青蘋果🍏同乳酪🙈
甜甜地其實好開胃😗😗乳酪相信都係低糖甚至無糖

感覺上較輕盈😌仲有好多果乾同燕麥脆脆增加口感
令味道上同口感上都變得更加豐富😉
以一個沙律來講整體都唔錯👍🏻多層次😗😗
不過因為一心想食蒟蒻粉皮😂所以最後有點失落感..
期望下次再有機會去食嘅時候可以一試🥺🥺
餐廳員工都好Nice好有禮貌🤔👍🏻
置身於餐廳內感覺幾舒服😌

無論你係唔係素食人士💚有興趣都可以去試吓🤤
2020-08-16
5 分鐘 (堂食)
2020-08-31 742 瀏覽
政府禁晚市堂食一段時間後,終於重開了!放工去灣仔藍屋對面的OVO Cafe, 一間專門吃素的餐廳。當晚人不多,防疫措施都有做足,我們2人點了兩份小食加兩份pasta ,都幾滿足。。特別一讚沙嗲素雞串幾出色,像真度高,好惹味!另外芝麻醬蕃茄好清新本想order Lasagna 點知賣晒,有點失望。。最後order 左冬蔭公刀削麵,呢個做得幾好,特別得來好味,少少辣,好開胃,喜愛冬蔭公的朋友不防一試,刀削麵薄薄的好滑溜,不會用一般的意粉煮,有心思反而另一款pasta 雜菌西蘭花辣茄汁扁意粉就相對地顯得普通,味道同賣相都ok無咩特別了最後我點了杯抹茶紅豆沙冰,好濃郁,推薦給抹茶愛好者

最後我點了杯抹茶紅豆沙冰,好濃郁,推薦給抹茶愛好者
2020-08-28
  • 椰奶煮冬蔭公刀削麵配雜菇及豆腐乾
  • 素南洋沙嗲雞串
2020-08-22 741 瀏覽
lunch set 有三個選擇,款式會定期轉換,係社交平台page都可以睇到最新menu今次最令我驚喜係用蝶豆花配意大利飯,我真係第一次見蝶豆花茶就飲過,乜可以用黎煮野食架咩??真係要試一試!Lunch set 可以揀跟湯或者沙律沙律配色好繽紛,紅菜頭好甜,個沙律汁都有d甜味,食落好清爽。是日餐湯係紅菜頭湯,我都無見過餐廳會用紅菜頭做湯。個湯顏色好靚好吸引,紅菜頭補血又抗衰老,咁有益真係要食多d。個湯係甜湯,有打碎d紅菜頭,都食到小小細粒紅菜頭,增添少許口感,夏天飲呢個湯好清新,無負擔之後到主菜,係期待已久既蝶豆花意大利飯。個飯有小小粉藍色好靚呀配三色椒又好靚,即刻食指大動。食落有蝶豆花既香味,唔會太多,估唔到又幾融入到全個飯,飯既軟硬度剛剛好,好有驚喜!呢個冬蔭公湯底好香,因為係素菜關係,所以冇可能同正式冬陰功一樣味道,但係都好清爽,好好味。個烏冬配色都好吸引,又紅又綠咁,見到已經大加分,仲配埋蕃茄秋葵好健康!每次去OVO都係視覺享受,餐廳環境好多綠色植物又有花,食物配色好繽紛,價錢又合理,所以我都經常幫襯

今次最令我驚喜係用蝶豆花配意大利飯,我真係第一次見
蝶豆花茶就飲過,乜可以用黎煮野食架咩??真係要試一試!

Lunch set 可以揀跟湯或者沙律

蝶豆花忌廉汁雜菜意大利飯

冬蔭湯烏冬

2020-07-03
10 分鐘 (堂食)
蝶豆花忌廉汁雜菜意大利飯
冬蔭湯烏冬
1K
2020-07-26 944 瀏覽
其實想同媽咪嚟試好耐,一嚟環境吸引,二嚟係新派素食,咁啱要陪媽咪去隔離律敦治覆診,順便食個悠閑午餐,不過去到正正係寫字樓午飯時間,人多兼嘈雜,雅致盡失🍴蕃茄湯(跟餐)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蕃茄湯有濃郁番茄味,飲得出由新鮮蕃茄打成,味道一啲都唔會酸🍴雜菜沙律(跟餐)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻沙律菜清新爽脆,沙律醋開胃醒神,生果藍莓同柑仔肉香甜一啲都唔酸,非常好味嘅沙律🍴伯爵茶忌廉汁意大利飯配檸檬素大蝦 $82👍🏻👍🏻味道清淡,食唔出伯爵茶味,整體係咩味道我又形容唔到,一般般,不過花瓣有清新花香,飯就口感適中,而素大蝦則爽口彈牙幾好食,仲好大隻添🍴南瓜椰汁雜菌扁意粉配素帶子 $82👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我最怕食南瓜,但試咗一啖之後就愛上,南瓜打到非常蓉,加咗椰汁之後就唔似南瓜,變得好creamy,帶子裡面有雜菜粒,煎完好香口,配料露筍同雜菌非常多,而扁意粉非常彈牙兼掛汁,好好味二人共消費:$164

🍴蕃茄湯(跟餐)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
蕃茄湯有濃郁番茄味,飲得出由新鮮蕃茄打成,味道一啲都唔會酸
🍴雜菜沙律(跟餐)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🍴伯爵茶忌廉汁意大利飯配檸檬素大蝦 $82👍🏻👍🏻

🍴南瓜椰汁雜菌扁意粉配素帶子 $82👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

二人共消費:$164
2020-06-24
2020-06-25 893 瀏覽
我點了一個自己不喜歡吃的餐,但同行的3位同事都滿意食物的品質。忌廉汁意大利飯配檸檬素蝦廚師加了豆苗,秋葵和黃椒於意大利飯中,廚師亦加了些帶酸味的果乾調味,皆是我不喜歡的配菜。若只吃飯味道單調且略滯。素蝦的味道檸檬味過重,因此我也不甚欣賞。連餐配搭的蕃茄湯和美式咖啡蕃茄湯由新鮮的蕃茄烹調,味道一般但沒有味精,相對健康。美式咖啡帶有果香。只因本人不愛喝咖啡, 不懂欣賞。待應態度良好,環境乾淨,先付款後送餐。

忌廉汁意大利飯配檸檬素蝦

素蝦的味道檸檬味過重,因此我也不甚欣賞。

連餐配搭的蕃茄湯和美式咖啡
蕃茄湯由新鮮的蕃茄烹調,味道一般但沒有味精,相對健康。
美式咖啡帶有果香。只因本人不愛喝咖啡, 不懂欣賞。

待應態度良好,環境乾淨,先付款後送餐。
2020-05-24 1834 瀏覽
其實我都好耐未食過OVO cafe, 記得係佢啱啱開時食過一次,覺得價錢貴但質素一般。估唔到多年後再嚟,竟然味道上有驚喜嘅反轉,一改我之前嘅印象。裝修好有文青味,周圍都有花花草草 同木雕塑(有格調嗰啲),環境舒適怡人。呢餐order 咗 salad, 沙嗲串燒, 松露野菌risotto 同PIZZA! 由頭到尾都好好食!份量又足夠~Salad菜好新鮮,睇相都見到😆沙嗲汁濃郁帶甜,串燒的肉像真度都好高,都有盡量去follow 到肉嘅彈性,雖然你食落都知道係素,but 真係素嚟㗎嘛松露野菌好香,好濃厚,啲飯係有揀過,粒粒分明得嚟有彈性,唔會一pat好淋,做得有質素。個pizza係全餐之最,係薄底有脆邊,素肉同芝士加蕃茄仔互相配合,味道好出色,唔係一般pizza連鎖店嘅質素,有真心去follow番pizza traditional,當然我唔敢講話佢係正宗,但真正做得好嘅pizza嗰隻口感同味~最後叫咗一壺花茶,花分量足夠,壺又夠大,飲極都仲有。味差,多多都嫌棄。味道好,飲極都唔會嫌。呢壺就唔錯,可以好好嘆一嘆茶。呢餐素食十分優質,環境又好,食得好滿足~😋素食界有Ovo,真係好值得推廣,大家

Salad菜好新鮮,睇相都見到😆

味道好,飲極都唔會嫌。呢壺就唔錯,可以好好嘆一嘆茶。

呢餐素食十分優質,環境又好,食得好滿足~😋
素食界有Ovo,真係好值得推廣,大家都食多啲素啦~