香港有Acai bowl嘅地方愈來愈少喇,難得土瓜灣新開小店群當中有就去試。首先,環境寬敞夠大,座位之間相隔遠,坐得舒適。但店員無乜禮貌,又未至於黑面咁過份,所以唔評論太多,大家可以自己去感受下。食物方面 - Acai Bowl:原本應該類似沙冰底,不過依間做到巴西莓汁一樣稀。溶晒完全唔係正統質感,食落口感唔滿足又好奇怪。面料算豐富,水果份量與種類有誠意,變咗果汁加水果及燕麥片。大啡菇芝士菠菜多士︰餐牌上明明寫多士,來餐變成漢堡包,好奇怪。朋友無要求轉返正確,只係覺得個包好乾,最後無食晒。飲品方面 - Mocha:偏向咖啡味重,咖啡豆濃郁,苦味突出無偏酸。混合後只有極微可可,無朱古力香所以完全唔甜,兩者間平衡建議朱古力可以重手啲。還是店員落錯單?依杯其實係Latte,而不是Mocha?總結:服務態度加上Acai bowl質素,整個感覺只屬性價比偏低。餐枱好多食客留低嘅食物碎,好污漕,我哋自行清潔。難怪公眾假期下午 1點都無乜食客,空位夠多夠寧靜。
首先,環境寬敞夠大,座位之間相隔遠,坐得舒適。

食物方面 - Acai Bowl:
面料算豐富,水果份量與種類有誠意,變咗果汁加水果及燕麥片。
ACAI BOWL

大啡菇芝士菠菜多士︰

飲品方面 - Mocha:

偏向咖啡味重,咖啡豆濃郁,苦味突出無偏酸。
還是店員落錯單?依杯其實係Latte,而不是Mocha?
Mocha

總結:
餐枱好多食客留低嘅食物碎,好污漕,我哋自行清潔。
難怪公眾假期下午 1點都無乜食客,空位夠多夠寧靜。
2023-04-07
2023-03-28 211 瀏覽
工業風cafe的確好有feel~ 落地玻璃好開揚,座位可以揀高凳、二人位,入面嘅位置都有四人位,或者好似我咁揀大cushion坐,感覺好悠閑好舒服,不過嘢食定價都相對進取。*大啡菇芝士菠菜多士 $85多士無啦啦變咗漢堡🙈烘得脆烘得熱,但包身比較乾。上面鋪一層菠菜,大啡菇未算多汁,再加滿滿嘅拉絲芝士,好好食又唔會膩。沙律新鮮,但份量唔多。Latte $45奶泡細膩,咖啡味比我想像中嘅latte多。定價偏貴,但幾啱我口味。
大啡菇芝士菠菜多士 $85

Latte $45
Latte
2023-03-19
Latte
2023-03-25 188 瀏覽
☕️☕️☕️土瓜灣區近排都開左好幾間特別咖啡店,今次依間位置唔屬於大街,利用左依個好處,成間餐廳都無門無窗無落地玻璃,令餐廳有半open area 既效果,偶爾都見到有人渣車停低買咖啡,都好方便Everyday Dutch Pancake ($110)食唔厭荷蘭鬆餅,熱辣辣既pancake入面放左成個all day breakfast ,蛋、煙肉,牛油果、沙律菜,夾埋pancake一齊食,出奇地夾Shashuka ($140)蕃茄芝士香料北菲蛋,成個面都係蕃茄蓉、蕃茄醬,同埋香料,蕃茄夠酸醬汁好濃,加埋流心蛋蛋,撈埋再用麵包點黎食,味道就岩岩好,如果多d面包就更好
☕️☕️☕️

Everyday Dutch Pancake ($110)

Shashuka ($140)
$180 (早餐)
土瓜灣最近多左好多ᑕᗩᖴE。。咁啱我嘅好朋友又突然想搞個靚早。。咁唯有出走一下。。但原來太早係無我想食嘅野。。不過我地坐坐下都可以叫晏晝啲野食ᒪᑌ😏😏好彩我哋係平日去最驚就係排隊。。嗰日就係冇乜人所以我哋坐到好晏😏環境幾好架。。工業風。。野食唔太多選擇。。最啱就係有選擇困難症嘅我👍🏼而野食味道都OK架。。環境加埋野食嘅OᑌTᒪOOK。。樣樣都可以打下卡👍🏼👍🏼..🥗YOGᑌᖇT ᗷOᗯᒪ ᗯITᕼ ᑕᕼIᗩ ᑭᑌᗪᗪIᑎG🥫SᕼᗩSᕼᑌKᗩ🥞EᐯEᖇYᗪᗩY ᗪᑌTᑕᕼ ᑭᗩᑎᑕᗩKE🍵SᗩᒪTEᗪ ᑕᗩᖇᗩᗰEᒪ ᒪᗩTTE..📍 Out of Office (土瓜灣)土瓜灣美善同里8號美怡大廈地下1-3號舖..@ooo.coffee ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe
土瓜灣最近多左好多ᑕᗩᖴE。。
咁啱我嘅好朋友又突然想搞個靚早。。
咁唯有出走一下。。但原來太早係無我想食嘅野。。
不過我地坐坐下都可以叫晏晝啲野食ᒪᑌ😏😏
好彩我哋係平日去最驚就係排隊。。
嗰日就係冇乜人所以我哋坐到好晏😏
環境幾好架。。工業風。。
野食唔太多選擇。。最啱就係有選擇困難症嘅我👍🏼
而野食味道都OK架。。
環境加埋野食嘅OᑌTᒪOOK。。樣樣都可以打下卡👍🏼👍🏼
🍵SᗩᒪTEᗪ ᑕᗩᖇᗩᗰEᒪ ᒪᗩTTE
📍 Out of Office (土瓜灣)
@ooo.coffee
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#ooo#ooocafe#outofoffice#ooocoffee#tokwawan#tokwawanfood#tokwawancafe#土瓜灣cafe#土瓜灣美食
🥗YOGᑌᖇT ᗷOᗯᒪ ᗯITᕼ ᑕᕼIᗩ ᑭᑌᗪᗪIᑎG 🍵SᗩᒪTEᗪ ᑕᗩᖇᗩᗰEᒪ ᒪᗩTTE
2023-03-12 186 瀏覽
記錄一下,呢個鬆餅真係好好食不過我認為甜嘅會更加好雖然配搭很不錯,但應該配搭多士會更好,有機會試甜的,飲咗一杯latte好香,系正常好飲既咖啡。不過啲意粉就好一般,應該唔會再試🤣
Everyday  Dutch    Pancake
2023-03-10 136 瀏覽
土瓜灣呢間工業風cafe吸引到我去食🫡假期12:30去到已經差唔多坐滿~.▪️Dutch pancake ($90)口感係外脆內軟嘅麵包布甸🍞🍮有香蕉、士多啤梨、藍莓...仲有忌廉,糖漿同埋朱古力醬喺上面~▪️Everyday Dutch pancake ($90)叫完先知原來呢兩份係一樣🤣不過材料係有啲唔同~有牛油果、菜、煎蛋等本身以為佢係鹹食,但佢入面有糖漿:0▪️Orange is the new black ($60)店員話係招牌咖啡喔~齋啡加橙汁,既refreshing又提神☕️🍊▪️Salted caramel latte ($50)焦糖味比較弱喔(._.)比較似係少甜嘅鮮奶咖啡~.✍🏻整體:雖然係好適合影相嘅cafe但我哋兩個pancake等咗半個鐘先黎到😢不過係chill下嘅好地方🤣
土瓜灣呢間工業風cafe吸引到我去食🫡
假期12:30去到已經差唔多坐滿~
▪️Dutch pancake ($90)
口感係外脆內軟嘅麵包布甸🍞🍮
有香蕉、士多啤梨、藍莓...
仲有忌廉,糖漿同埋朱古力醬喺上面~

叫完先知原來呢兩份係一樣🤣
不過材料係有啲唔同~有牛油果、菜、煎蛋等
本身以為佢係鹹食,但佢入面有糖漿:0

店員話係招牌咖啡喔~
齋啡加橙汁,既refreshing又提神☕️🍊

▪️Salted caramel latte ($50)
焦糖味比較弱喔(._.)
比較似係少甜嘅鮮奶咖啡~
✍🏻整體:
雖然係好適合影相嘅cafe
但我哋兩個pancake等咗半個鐘先黎到😢
不過係chill下嘅好地方🤣
2023-03-05 163 瀏覽
⌂ 土瓜灣Out of Office土瓜灣美善同里8號美怡大廈地下1-3號舖星期一至二 08:00 - 18:00星期三至日 08:00 - 22:00︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm土瓜灣#ewmcafe ︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜為咗Dutch Pancake 而黎嘅Cafe ゜・*覺得佢哋嘅店名同Logo Design 都好靚🤣 (亂入)拉花超級靚!!!嘢食都幾好食!環境行工業風,好Chill好啱同朋友過黎食個Lunch 同打卡~𖧷 無加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸๑ Dutch Pancake $90香港好少地方有得食荷蘭鬆餅! 好特別! 個邊邊超級脆 但就覺得太多Cream好快就會膩๑ Cheesy Crab $110好多黑松露啊!勁滿足!๑ Match Latte $45拉花超靚!๑ Hojicha Latte $50味道唔會太甜! #土瓜灣美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #food
⌂ 土瓜灣
Out of Office

星期一至二 08:00 - 18:00
星期三至日 08:00 - 22:00

#ewm土瓜灣
#ewmcafe

覺得佢哋嘅店名同Logo Design 都好靚🤣 (亂入
拉花超級靚!!!
嘢食都幾好食!
𖧷 無加一

๑ Dutch Pancake $90
๑ Cheesy Crab $110
好多黑松露啊!勁滿足!
๑ Match Latte $45
拉花超靚!
๑ Hojicha Latte $50
味道唔會太甜!

#土瓜灣美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #餐廳推介 #土瓜灣好去處 #香港美食指南 #cafe #cafe推介 #香港咖啡店 #土瓜灣Cafe #hkcafehopping #cafevibes #coffeetimes #Croffle
2022-08-12
看 google map 以為 cafe 離 Exit B 要行一段長路先到誰知行幾分鐘就去到了這條街會被抄牌去到剛好有枱,店員安排了近出入口的窗邊 茶几矮枱和兩個豆袋梳化腿長的人會坐得辛苦 😂都唔好完全伸直雙腿,錯角度會傷膝蓋坐一陣,郁幾下調整坐姿,會舒服 d 食品方面仍有新年和情人節限定食品情人節有綠色帽 icon 的寫到明:green cap special新年限定:紅當當麻糬荷蘭鍋烤鬆餅Red Bean Mochi Dutch Pancake Dutch Pancake 望落 ok 看食評的負皮都話燶到 pk 表面曬上桂花,有幾條橙皮,紅豆蓉放在一邊視覺上沒有紅當當的感覺反而聞落就好香桂花味桂花之下,有幾粒白色野最大的當然是雪糕一球然後就是芝麻湯圓,仲以為是白玉丸子 / 麻糬麻糬就在湯圓下面,不過太熱都 keep 唔到形狀,有拉絲效果這些甜點由蛋做的蛋餅底承托着蛋餅底都有厚度,全蛋,食落好飽加多少少鹽調味都不怕情人節限定:紅心朱古力熔岩蛋糕For Single: Ruby Chocolate Molten Cake with Run Icecream情人節的綠帽甜品綠帽的綠從頂
誰知行幾分鐘就去到了
這條街會被抄牌
去到剛好有枱,店員安排了近出入口的窗邊
茶几矮枱和兩個豆袋梳化
腿長的人會坐得辛苦 😂
都唔好完全伸直雙腿,錯角度會傷膝蓋
坐一陣,郁幾下調整坐姿,會舒服 d

食品方面仍有新年和情人節限定食品
新年限定:紅當當麻糬荷蘭鍋烤鬆餅
Red Bean Mochi Dutch Pancake

Dutch Pancake 望落 ok
看食評的負皮都話燶到 pk
紅當當麻糬荷蘭鍋烤鬆餅
表面曬上桂花,有幾條橙皮,紅豆蓉放在一邊
視覺上沒有紅當當的感覺
反而聞落就好香桂花味

桂花之下,有幾粒白色野
最大的當然是雪糕一球
然後就是芝麻湯圓,仲以為是白玉丸子 / 麻糬

這些甜點由蛋做的蛋餅底承托着
蛋餅底都有厚度,全蛋,食落好飽
加多少少鹽調味都不怕

情人節限定:紅心朱古力熔岩蛋糕

情人節的綠帽甜品
綠帽的綠從頂到底,不知道裏面綠唔綠呢
紅心朱古力熔岩蛋糕
一切開蛋糕,裏面的朱古力漿直接流出來
仲帶有紅色的
是 ruby chocolate,有酸酸的莓果味道
與提子冧酒雪糕一齊食,令朱古力味道無咁膩口
情人節限定:丸久小山園若竹抹茶白桃梳打
Getting Dumped: Peach Matcha Soda

相信設計 情人節限定 menu 的人都是個有經歷的人
for 戴綠帽的綠色食品,綠色綠得好徹底
丸久小山園若竹抹茶白桃梳打
雖然是好護眼的綠
不過抹茶和蜜桃梳打都幾夾
飲到濃厚的抹茶茶青澀味
不是那種即溶抹茶粉的感覺

另一杯飲品本來想試女子監獄 orange is the new black
不過 sold out
咁就試 凍啡檸 ooot coffee

層次分明,咖啡被 lemonade  托起
微酸無苦澀
凍啡檸
這兩杯飲品都可以一解甜品的甜油膩感覺 💯

因為 cafe 大門長開
而收銀後面的廚房無蓋頂和門,垃圾筒整理得唔好
不時有烏蠅 / 果蠅飛來飛去,都幾煩下 🦟🪰
可能夏天會仲多野飛來飛去
衛生情況要搞一搞
紅當當麻糬荷蘭鍋烤鬆餅
丸久小山園若竹抹茶白桃梳打
凍啡檸
  • 麻糬荷蘭鍋烤鬆餅
2023-02-17 171 瀏覽
土瓜灣宜家都有好多咖啡店,今次黎到呢間位於美善同道既工業風咖啡店嘆返杯啡先咖啡店樓底又高又闊落,牆身同地下都用上水泥物料,bar枱就用磚頭砌成,整間咖啡店以黑色為主調,一邊仲設有sofa座位,集工業風同型格於一身Orange is the new black以<<女子監獄>>命名,其實就係一杯橙汁同espresso既飲品,攪勻後飲橙汁味都幾重,中段亦都有微微既咖啡味,略嫌橙汁甜左少少蓋過左咖啡既味道環境舒適,完全係一間理想咖啡店應有既環境,因為遲去既關係,得返飲品供應連甜品都無,有少少美中不足

Orange is the new black

2023-02-12 155 瀏覽
今日放假得登走咗去土瓜灣食呢間想試好耐嘅cafe我點咗一杯海鹽焦糖咖啡一份大啡菇菠菜芝士多士大啡菇菠菜芝士多士味道唔錯,未食之前以為佢哋會用普通厚身嘅麵包,唻到一食發現唔係,係類似五穀麥包嗰類嘅厚身包。大啡菇上面嘅黑色點綴物係黑松露,多士側邊有少少沙律菜做伴碟。佢哋係用兩塊厚身包拼埋做一份,所以份量都算大另外杯海鹽焦糖咖啡比較一般海鹽焦糖味不重。佢哋用嘅咖啡豆應該係偏酸嗰一種,所以有點蓋過咗海鹽焦糖嘅味道。至於此店近西鐵站行去5分鐘好方便,內在環境望落唔錯,佢哋係半自助形式。但係座位就一般,枱太矮,到膝蓋左右會頂腳整體其實都唔錯的
今日放假得登走咗去土瓜灣食呢間想試好耐嘅cafe

我點咗一杯海鹽焦糖咖啡一份大啡菇菠菜芝士多士
大啡菇菠菜多士
海鹽焦糖咖啡
整體其實都唔錯的
2023-02-12
大啡菇菠菜多士
2022-12-16 309 瀏覽
一日嘅好心情在於晨(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)早餐叫左份北非蛋+杯咖啡,上枱一刻好香香料味,酸甜既蕃茄,撒上芝士碎既流心蛋,配埋烘過嘅麵包,真係好好食不過土瓜灣區嚟講,價錢小貴🤏🏻咖啡就冇太大驚喜,如果多少少海鹽既鹹味會更好-shakshuka$140-海鹽焦糖咖啡$55
一日嘅好心情在於晨(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
不過土瓜灣區嚟講,價錢小貴🤏🏻
咖啡就冇太大驚喜,如果多少少海鹽既鹹味會更好

-shakshuka$140
-海鹽焦糖咖啡$55
2022-10-04 465 瀏覽
今天早上和朋友經過這間Cafe,感覺環境舒服,好有工業風,而且可以帶狗狗入店內❤️今次和朋友分別叫了hot latte 和cappuccino,咖啡好飲,就是這樣過了一個愉快的上午。

2022-08-28 649 瀏覽
Out of officeDutch pancakeSalted Caramel Latte價錢💲: $90/ $50好味程度😋: 2.7/5服務🍴: 3.3/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.3/5回頭率😚: 2/5-來到cafe系列,過左熱潮的cafe週末都唔洗點等位,坐都坐得舒服d😌 呢間out of office呢個名好正,完全係有我今日就係唔做嘢的感覺🤭 入面仲有d沙包位,坐得幾舒服! 同埋轉角位連埋外牆,打卡幾靚!食物以輕食為主,但都有幾多甜品,適合下午茶嚟坐吓!-🆗Dutch pancake. 超級熱辣辣的鐵pan上!外邊的圈超脆,入有好重蛋味,薄薄一層😳 入面有雪糕、雜莓、棉花糖、朱古力醬等,味道甜膩就必然🫣呢堆配料溶左之後會令到pancake好濕潤,有小小一patpat🤨 (我記得我在西貢吃的冇濕到咁) 重蛋味真係值得欣賞,但問題來啦,條邊係超燶,燶到帶苦味‼️就算加糖霜都掩蓋不了😨有無見到條邊幾黑🥶 焗得大同有蛋香係唯一可取之處🤯-✅Salted Caramel Latte. 微微的漸層,沒有太大驚喜😆 就係有陣焦糖味的咖啡☕️-同區美食🍧: #piggyfoodiei
Out of office
性價比🥢: 3.3/5
回頭率😚: 2/5

同區美食🍧: #piggyfoodiein土瓜灣
2022-08-27 1319 瀏覽
#pb食在土瓜灣土瓜灣水泥風Cafe🖤早排去開土瓜灣 於是就去左呢間bookmark左好耐嘅水泥風Cafe🤪 開放式嘅店內環境採光度幾好 窗邊有個Cushion沙發位 打卡幾好😍 佢早上8點已經開門 算係開得比較早嘅Cafe👍🏻.食物以輕食為主 有沙律、Bagel、Sourdough😋 價錢$50-$130不等 價錢偏貴🤪 另外佢仲有幾款甜品、自家製芝士蛋糕、自家製鹹批等 價錢$65-$85不等 都唔平🥲🔹牛油果三文魚沙律🥗好色彩繽紛嘅組合❤️ 超級足料嘅沙律👍🏻 入面有足足一個牛油果、沙律菜、粟米粒、車厘茄、6-7塊三文魚😋 最特別係佢加左士多啤梨🤪 不過$130都少貴🥲🔹菠菜雞肉粟米批🥧佢每日有一款自家製鹹批😋 本身見到價錢$85都有少少驚訝 不過見到咁大件就更加驚訝🤪 燒香左舖面芝士 中間夾住大量菠菜雞肉粟米餡 好食😍 佢個批底係薄薄地脆批底果種👍🏻 仲有黑醋沙律菜跟 好開胃🥰🔹菠菜煙肉芝士Bagel🥯係來自 @wingel.bagel 嘅Bagel😋 拎上手就覺得好重手😍 Bagel 口感夠煙韌 好鬆軟😋 入面嘅餡料好足料、好香👍🏻🔹Hojicha Latte🍵一上枱見到隻色就覺
#pb食在土瓜灣
土瓜灣水泥風Cafe🖤

🔹牛油果三文魚沙律🥗

🔹菠菜雞肉粟米批🥧

🔹菠菜煙肉芝士Bagel🥯

🔹Hojicha Latte🍵
一上枱見到隻色就覺得怪怪地🤔 飲落好似冇加奶咁 又唔太甜🤪 係飲到淡淡地嘅焙茶味🥲
🔹Dirty☕
正常發揮🤪

整體✨ 水泥風裝修 + 開放式嘅環境幾適合溫習、工作 而且佢開得比較早👍🏻 食物價錢偏高 不過勝在夠大份😋 食物、咖啡質素唔算十分驚喜🤪 住土瓜灣嘅朋友仔可以去幫襯下🥰

Out of Office
2022-08-20
2022-08-15 460 瀏覽
每次經過都要排隊等候,還未真正嘗試享用過堂食小店座位不算多,如果追求sofa 華麗佈置的話請不要對號入座,這間cafe主題是簡約工廠風,樸實不奢華。單點了一杯 Iced matcha Latte,正常發揮,抹茶味道未致濃郁,但輕微回甘,奶味較重、不甜,可一試!
每次經過都要排隊等候,還未真正嘗試享用過堂食

2022-07-17
外賣自取