2012-03-24 370 瀏覽
可能因為係平日~所以冇人都算乾淨~上到去~個店員哥哥都拖緊地~勁有家既感覺~一開門有小朋友黎迎接你~鍚鍚你~~店員哥哥禮貌都ok~多d笑容好d~cool左少少同埋唔好話狗狗們太多~其實佢地已經好乖~好有家教~好抵錫~呢d其實一d都唔重要~因為....智在去同狗狗們玩~~同傾計~價錢都可接受食物都ok好味考慮7月狗狗生日會o係度開~^^
可能因為係平日~所以冇人
我黎啦
好正丫~
都算乾淨~上到去~個店員哥哥都拖緊地~

勁有家既感覺~
一開門有小朋友黎迎接你~鍚鍚你~~
店員哥哥禮貌都ok~多d笑容好d~cool左少少

同埋唔好話狗狗們太多~其實佢地已經好乖~好有家教~
好抵錫~

好正丫~
sa
好味~
2011-10-03 3581 瀏覽
是日我地一行四人去試下le間寵物cafe, 其他人我就唔知, 但係我就好鍾意狗, 知道佢地最出名既係雪橇, 有咩食都唔理去左先講啦!望住個地圖, 好似好遠bo, 其中一個人望到就話: "哦! 咪XXX隔離囉", 唔記得佢講咩, 只係記得佢帶我地行左三四個字就到, 但係回行都唔認得lu...其實只要由地鐵站沿住大路一直行, 過左火車站條天橋再行前D, 見到油站轉入去, 行一陣就見到座大廈, 地點係遠左少少, 不過去完你會覺得值得既 !!一去到樓下, 又一個問題...點入去呢? 好彩見到一排門鐘其中一個制隔離就有個cafe 既logo, haha~~又過一關!上一樓, 到門口, 一開門就見到一隻好大既雪橇迎賓, 當時只係識得係咁望, 都唔記得影相.入面地方好大, 又冇狗味, 都岩開party, 只要參加者都唔怕狗就OK架啦!食物方面, 我地四個一人叫左一個主菜, 一杯飲品, 後加一個小食, 四個主菜share 食, 由於星期五六日晚都冇set , 所以散叫~味道真係幾好, 兩個既蛋汁意粉比估計既好, 味道濃郁, 白汁長通粉既汁都係, 唔似其他cafe咁又稀又冇味! 而且都幾大碟, 食得好

蛋汁煙三文魚雜菌意粉
蛋汁煙鴨胸意粉
黑椒牛柳炒一丁
白汁煙三文魚長通粉
味道真係幾好, 兩個既蛋汁意粉比估計既好, 味道濃郁, 白汁長通粉既汁都係, 唔似其他cafe咁又稀又冇味! 而且都幾大碟, 食得好滿足!

最後個碟小食係炸薯角....好多, 差D食唔晒, 不過炸得好香口, 好好食!!

另外四杯飲品就一般, 其中兩個朋友叫左檸樂...你話可以有咩特別? 我就叫左蘋果梳打, 甜甜地, 唔錯既, 錯就錯左冰多左D, 飲到最後淡晒

價錢係比其他cafe 貴D, 但係食物質素高, 唔 "高" 都 "中高", 貴廿蚊都冇所謂啦~

最後當然要提下在場既PR啦~! 今日去, 冇見到貴婦狗臭臭, 但係多左隻細種牧狗"芝士"~~
芝士 chok 樣 !
之後就係雪橇囡囡shabi~
shabi 好大隻呀!
再之後就係雪橇媽媽莎莎同爸爸呀B~
對人好nice, 對狗好惡既莎莎 (都只係想保護個女je)
呀B 好攰呀...
爸爸有出黎行過, 但係佢對眼都睇唔到, 見到佢聞下聞下咁, 都有D心酸...

總而言之~! 今次去 ondogdog 係一次好好既經歷, 愛狗人士試下一次唔帶自己隻狗, 去玩人地D狗啦~!
2011-10-02
蛋汁煙三文魚雜菌意粉
蛋汁煙鴨胸意粉
黑椒牛柳炒一丁
白汁煙三文魚長通粉
芝士 chok 樣 !
shabi 好大隻呀!
對人好nice, 對狗好惡既莎莎 (都只係想保護個女je)
呀B 好攰呀...
中同聚會~ 如果店主睇到呢個Post.... 首先要對佢講聲唔好意思!~我唔知其中一個朋友驚狗驚到到入cafe個門口都有困難... 令sah-b同我朋友都有hard-feeling... 真係唔好意思..星期日unexpected地清靜佐d..不過都係因為咁可以暢所欲言地傾而唔洗同人鬥大聲... good... 愛朱古力的人不妨去試試它的"朱古力雪香"... 唔似出面溝水咁稀... 好濃的chocolate味... 直情好似飲朱古力juice gum.... if those afraid too sweet better add some water in haa... 不過對我呢d朱古力fans黎講就係十分`十分好味!!!! 野食~ 無影相! 不過really really色香味俱全!!!! 無論長通粉意粉什至撈丁都ok!!!! 好值得推介梗係o個幾隻PR狗!!! HUSKY好型好正!!! 自己養唔掂唯有去呢度搵佢地玩下找尋慰藉haa.... 佢仲識唱歌tim ka!!!
中同聚會~

我唔知其中一個朋友驚狗驚到到入cafe個門口都有困難...

星期日unexpected地清靜佐d..

愛朱古力的人不妨去試試它的"朱古力雪香"...
不過對我呢d朱古力fans黎講就係十分`十分好味!!!!

佢仲識唱歌tim ka!!!

2011-09-25
紀念日
2011-09-13 176 瀏覽
同個店員(老闆娘?)講聲唔好意思先, 今日先得閒打,應承過我一定會做‧當日幫朋友慶祝生日, 一行8個人上去初頭同個另一個朋友上左去先一上到去就好似其他人講咁樣, 有小狗係門口迎接你, 幾隻雪橇犬比想像中冷靜同無咁熱情。我諗怕大狗GE朋友都唔駛太驚, 因為佢地唔會好熱情咁撲你同聞你, 況且一定有店員係度睇住D狗。DON'T WORRY!一入到去D地方都幾寬敞, 唔會有好迫GE感覺, 睇黎係因為比狗走動關係。 裝潢各樣都幾靚,其實有D屋企FEEL。牆上面GE圖案亦都吸引到同行幾個女仔去影相留念,不過梳化上見到好多野獸痕跡,狗CAFE相信係無可避免。三隻雪橇比想像COOL D,同埋依我睇算係幾好家教 任摸唔嬲,當然唔好死捉住佢啦,佢始終都有感覺。我見小狗忍耐能力都幾好,唔會見到有野食就死衝埋去,不過係有D小插曲,隔離枱有個女仔帶埋隻北京上黎但係就十分驚隻雪橇,我估佢order左碟專比小狗食ge 食物想比佢隻北京但係雪橇亦都知道就埋去望住,個女仔唔知做乜咁驚,行開之後重要比其中一隻食左自己碟意粉....之後重要問話唔話比店員知,最後店員隻秋完雪橇之後就平息左重有一樣野,唔知點解有兩個女仔上去
當日幫朋友慶祝生日, 一行8個人上去
初頭同個另一個朋友上左去先
三隻雪橇比想像COOL D,同埋依我睇算係幾好家教
任摸唔嬲,當然唔好死捉住佢啦,佢始終都有感覺。

重有一樣野,唔知點解有兩個女仔上去,d雪橇就癡住佢兩個
just kidding
入正題,因為我地成八個人,女仔提議一人叫一個意粉類share 再叫小食
咁就叫左幾樣野,白汁蜆肉意粉,香辣肉腸蝦意粉,芝士煙三文魚意粉,芝士焗西蘭花,煙肉芝士蝦卷,雞翼,點左d野飲都唔差唔會水nel nel
用料都足,但唔算太有特色
其他我唔係太有印象,因為我無影相,但朋友有,有機會會補上,
其中個蜆肉意粉個汁一係有驚喜,好好味,個辣腸蝦意粉都係,味道好好,重可以走辣,不過個人認為辣係好食d,
有讚亦有彈,煙三文魚真係麻麻地,因為本身小弟做開海產呢行,耐唔耐都會試到,建議煙三文可以搵多幾間食品公司試下貨。
以小弟去過幾間cafe,意粉類呢間店算係做得唔錯
分量黎講唔算大,正常cafe都係咁上去

總括黎講我覺得呢間cafe 用料的確唔差, 因為咁o岩朋友點開都係d海產類,小弟亦略懂皮毛,故出此論.
野食亦都係用心之出,即叫即整,焗野都焗得唔錯,店入面亦都有狗用品買, 有興趣可以睇下
重有一樣都幾重要,可以訂狗食物比小狗,如有愛寵心切ge人都可以訂定比自己ge小狗.
雪橇真係幾可愛,不過係有幾樣野要注意,佢地咩都食一餐,據店員小姐所說,shabe當紙巾係零食大家小心小心,無謂害左狗狗
再次重申,我覺得幾隻雪橇真係一d都唔惡,不過當日無咩狗上去,所以唔知狗與狗會相處成點,但係至少我敢講人同狗絕對無問題.
有機會我都會再上去
2011-09-11
生日
  • 白汁蜆肉意粉
  • 香辣肉腸蝦意粉
2011-08-04 152 瀏覽
一開門,狗狗就企晒o係門口望住你 好得意叫左杯焦糖雲呢拿雪香問左先知原來雪香係奶昔幾甜,幾好飲叫左個芝士煙肉蝦卷幾好味,係等o既時間耐左d...店員好nice,會同我地傾計,我地想同狗狗影相果時又會幫我地引狗狗望鏡頭整體上幾好,都唔算太貴
一開門,狗狗就企晒o係門口望住你 好得意

叫左杯焦糖雲呢拿雪香
問左先知原來雪香係奶昔
幾甜,幾好飲

叫左個芝士煙肉蝦卷
幾好味,係等o既時間耐左d...

店員好nice,會同我地傾計,
我地想同狗狗影相果時又會幫我地引狗狗望鏡頭

整體上幾好,都唔算太貴
2011-08-03
  • 芝士煙肉蝦卷
2011-07-20 159 瀏覽
昨日4時許前往此店,為的只是一睹5隻可愛狗狗。講真以樓上cafe嚟計一D都唔平,我哋兩人點了一客蜜糖雞翼($30);兩餸公仔面($32);凍檸茶($30);朱古力咖啡($32),另計加一。正因看過TVB的介紹,得知店主乃愛狗之人,故期望見到一班狗狗快快樂樂與客玩樂,奈何我多次見到活潑雪橇女Shabi給教訓,事緣Shabi與客人狗狗爭執,男店員即時前來阻止,Shabi知衰即將自己好似條蟲咁縮於長梳化與牆之間位置躲藏,此時男店員不罷手,硬要穿過我座位用力拉扯她出來,並將她關起來。另一幕係女主人回店後,她太興奮,撞向客人張枱,致客人杯中飲品倒下,當然佢又要受罰,講真雪橇身軀龐大,店內理應用較有重量的枱。其實我諗好多人前往此店目的都係想同活潑的狗狗玩耍,希望見到佢哋快快樂樂咁生活,而唔係見到佢驚慌躲藏既樣子。若常因他們過於活潑而關起來,那我為何要前來此店?為食物?坊間會有更多選擇,況且店主兩夫婦一直不在,待6時多至7時才回店,即代表我所食的並不是屢獲好評的女店主Yanki所烹調的。不過話說回來,食物真是即叫即做,味道也不差,但杯朱古力咖啡就似乎欠缺咖啡味,女店員(應該係女主人Yanki既朋友)

其實我諗好多人前往此店目的都係想同活潑的狗狗玩耍,希望見到佢哋快快樂樂咁生活,而唔係見到佢驚慌躲藏既樣子。若常因他們過於活潑而關起來,那我為何要前來此店?為食物?坊間會有更多選擇,況且店主兩夫婦一直不在,待6時多至7時才回店,即代表我所食的並不是屢獲好評的女店主Yanki所烹調的。不過話說回來,食物真是即叫即做,味道也不差,但杯朱古力咖啡就似乎欠缺咖啡味,女店員(應該係女主人Yanki既朋友)服務態度好好,拉狗狗嗰位我唔肯定是否員工,不過好肯定佢當時心情唔太好(唔係指對客而係對狗狗)。

希望我有機會再去時,可以見到狗狗被人愛撫而唔係打駡!!!
2011-07-19
  • 蜜糖雞翼
2011-07-18 115 瀏覽
係星期六(16/7)無線個節目一播完,媽咪即刻order我要search呢間有husky嘅餐廳,因為我們全家人都十分喜愛狗狗,尤其是大狗狗添﹗話咁快上網就search狗狗物語,即刻打電話訂星期日嘅位。 到星期日晚(17/7)6:30準時上到狗狗物語,可能時間尚早,好快就有位,唔洗等。 狗狗物語主要食西餐 - 意大利粉。三隻狗狗: 爸爸阿B/媽媽莎莎/囡囡 Sha B爸爸8歲大,因雙目失明,所以冇莎莎及Sha B 咁活躍,但好鍾意俾人模肚dum媽媽莎莎好靚女好神氣,我最鍾意佢^.^囡囡 Sha B 因為係細路女,所以最活躍,但佢地都好乖﹗

三隻狗狗: 爸爸阿B/媽媽莎莎/囡囡 Sha B

媽媽莎莎好靚女好神氣,我最鍾意佢^.^
囡囡 Sha B 因為係細路女,所以最活躍,但佢地都好乖﹗
2011-07-17
  • 鮮茄德國腸意大利粉/白汁煙三文魚意大利粉/蜜糖燒雞翼/牛油粟米(有香草)
2011-06-08 136 瀏覽
本身係第一次係openrice見到呢間野已經好想去,終於今日親身去左睇下到底係點未上樓之前已經聽到有好多狗狗係度叫,一入門口即刻有幾隻狗一齊黎歡迎我地,勁熱情。同fd叫左兩碟意粉,一碟雞翼,一碟金菇,係cafe黎講價錢同食物既質素可以算得上係唔錯!
2011-06-07
超級百厭既巴斯
雪橇女
雪橇爸爸阿B
2011-06-05 180 瀏覽
很少短期造訪同一家餐廳幾次,這家on dog dog卻是例外,除了其美味長通粉實在夠吸引力外,雪橇家族及一眾狗狗也是給力原因。繼續回味上次勁滿意的白汁,今次選了另一款白汁蜆肉長通粉,現煮長通粉的彈牙感覺沒上次那麼強,但仍是彈力十足的,質素比出面很多餐廳還要優勝很多,小妹妹的入廚功力不可少看!滑溜白汁奶香足夠,濃稠恰到好處可緊緊包圍著每條通粉,加上香草碎的香味,令本已味美的白汁更為特別,只是今次白汁份量沒那麼多不夠飲用了。份量蠻多的小蜆肉罕有的乾淨無沙,平時吃這些蜆肉不是有殼就是有沙,很大剎風景的!今次遇上的就沒有這種情況,就是冷凍版本也處理得宜,絕無雪味或腥味,小蜆肉吃來爽口,配合白汁也很好吃的,不過初來時那陣蜆味相當濃郁,冷卻後更甚因而要快吃。茄汁德國腸長通粉水準跟上次相若,茄汁比白汁份量少,令通粉吃來較為乾身,茄汁味今次煮稍甜,酸一點會更加醒胃,所下的蒜粒及香草卻比上次多,三款濃味材料又是另一絕配,相對白汁這款茄汁是濃味一點,各有各好吃。有咖喱醬在,炸薯條是少不免的,上次兩人ko不了大大一碟,今次多了院長,那就不怕浪費食物了。波浪薯條炸得金黃香脆,新鮮薯條散發出來的油香令本來肚飽的
超讚白汁蜆肉長通粉
香脆波浪薯條
有咖喱醬在,炸薯條是少不免的,上次兩人ko不了大大一碟,今次多了院長,那就不怕浪費食物了。波浪薯條炸得金黃香脆,新鮮薯條散發出來的油香令本來肚飽的院院長也停不了口, 外脆內軟新鮮炸起的薯條沾上酸咪咪茄汁怎會難吃??
蒜香雞翼
店員推介另一款蒜香雞翼,表面下了很多炸蒜粒,香脆蒜粒的確很惹味,用來配公仔麵一定很讚; 幾枚雞翼肥美大隻,炸得外皮夠酥脆,入味的雞翼肉質細滑又夠熟,但我們覺得第一次的蜜糖雞翼更好吃。
甜味青檸梳打
天時暑熱,青檸梳打單是名字已夠消暑。梳打水雪得冰凍夠氣, 相信應加了一點檸檬汽水,故此飲來有點甜味, 一片小小青檸酸度不夠高,抵銷不到來自汽水的甜味,感覺沒那麼清爽,個人比較喜歡bee two的更少甜夠氣版本,不過這款飲品用作消暑真的不錯。

咖喱醬的凍奶茶當然沒茶記濃香但仍不過淡,好處就是夠大杯;鄰座阿姨的熱奶茶同是非常大杯,比平常用的黑白牛茶杯大,飲完也一定夠飽。
姐姐派狗餅中!!
除了鎮店狗狗外,還有好多其他客人的狗狗玩,不過shabi 及ah b父女仍是好玩首選,大大隻隻的很會逗人,尤其見到有狗餅或聽到膠袋聲時,全狗類也失控!!比較cool的史納莎臭臭真的乖巧得很,靜悄悄的突然坐你旁邊陪伴著客人;頑皮巴斯長大了不少, 以前手掌般大的小小狗已長大了很多,相對雪撬家族仍是最迷你的。

on dog dog愈來愈多客人了,已沒有以前幾乎包場般輕鬆,希望有一天會遇上拉拉或金毛犬來玩,那就完美了。
另外,店主有沒有考慮增加甜品供應? 不然每次也要在樓下買蛋糕上來吃了。
檯底下的男人--ah B
像乳豬的shabi
香脆波浪薯條
超讚白汁蜆肉長通粉
姐姐派狗餅中!!
像乳豬的shabi
  • 白汁長通粉
  • 炸薯條
(非會員)
今日見下午有時間, 和太太上去這間 CAFE, 因為我們都很喜歡狗狗, 特別是哈斯基和金毛.這一間 CAFE 便有三隻可愛友善的哈斯基了, 一隻史納莎, 和一隻貴婦狗狗.一入到去已經有幾枱客人在場和他們的狗狗慶祝生日, 熱情的狗狗們一見到有人入來, 就圍住我們團團轉的,像是在歡迎我們一樣, 無論是這個場的狗狗, 或是其他客人的, 都十分友善, 有些仲會主動走過來要和你玩 !出乎我們意料的, 是竟然店主 BRIAN 弄意大利粉頗有一手的 !我們叫了兩客意大利粉: 蕃茄牛柳意大利粉, 和白汁煙三文魚長通粉.本來沒有什麼期待的, 但食落口竟然令我有點刮目相看感覺, 味道掌握得十分恰當, 用料也十分充足, 那客白汁煙三文魚長通粉的三文魚份量足足有成個碟子大小的一大塊.我們兩個人, 叫了兩杯野飲, 兩客意大利粉, 可以由下午三點多, 玩到晚上八點鐘.店主 BRIAN 和 YANKI 都是好客之人, 沒有因為你逗留時間長而給你看面色,還不時主動和他們的狗狗來跟你玩. 讓我和太太過了一個愉快週末晚上.

2011-04-10
$70 (其他)
  • 蕃茄牛柳意大利粉
一個星期去了兩次, 因為太近學校了~某天曾經在樓下看了一眼, 因為望入去很陰深, 所以沒進去......到真的要上去那天, 門鐘沒了Ondogdog Cafe的貼紙, 結果膽粗粗憑記憶按了右下角的鐘就上了去...那天連我們只有2台人, 4個客, 個個走圍走玩狗好似上了屋企探朋友一樣~lunch set都是around $3x加一友人吃了窩蛋免治豬肉飯($35), 很住家, 味道不錯又不油膩, 但男仔可能會不夠飽至於我這個不吃飯的動物, 叫了煙三文魚沙律($48)煙三文魚很新鮮肥美, 但沙律底只有蕃茄和西生菜, 單調了一點點......很難得一張相可以影哂全場5隻狗~~盲了的雪爸爸Ar B~ 常常都見他在梳化上睡覺, 任你玩牠的手手腳腳牠還是這麼懶洋洋, 很可愛~有點怕陌生人的臭臭~提提大家, 牠們每天12點幾1點都會去街街, 通常點半之後先會見到佢地~我一定會成日來搵你地玩的^^
一個星期去了兩次, 因為太近學校了~

那天連我們只有2台人, 4個客, 個個走圍走玩狗
好似上了屋企探朋友一樣~

lunch set都是around $3x加一
至於我這個不吃飯的動物, 叫了煙三文魚沙律($48)
很難得一張相可以影哂全場5隻狗~~
有點怕陌生人的臭臭~

我一定會成日來搵你地玩的^^

2011-03-28
<3 <3 <3 !!!!!So it was just another normal saturday afternoon and me+my friend were trying to find somewhere cool to hang and found this cute upstairs cafe when we went on openrice.com for pets friendly cafesThe owners Yanki and Brian are super duper NICE and they are like a real family!PLUS they have the most adorable huskies!!!!!!!!!!!!!There are 5 dogs stationing in the cafe in total:Sasa, Ah B, Sa B(Sasa and Ah B's son), chau chau(smelly) and the youngest miniature poodle BUZZ
<3 <3 <3 !!!!!

Sasa, Ah B, Sa B(Sasa and Ah B's son), chau chau(smelly) and the youngest miniature poodle BUZZ(ba see 4 months old)!

and you'd probably find the cutest waitress "ga ga" there - she works for free cause she's a good friend of Yanki's

I had a cold ribena w/ lemon and shared a set of honey chicken wings with my friend.

Food was handmade with LOVE and served with great hospitality.

Will definitely visit again soon

note the magazine ft. the cafe on the table :)
2011-03-26
  • honey glazed chicken wings :)
2011-03-24 83 瀏覽
一入cafe 狗狗就熱情的歡迎你,朋友們見到好開心,而且牠們都很乖,連我這個不熱愛狗狗的都跟牠們一起玩起來哈哈。先是點了杯薄荷朱古力雪香,好大杯!而且冰不多,不像有些魚目混珠的加了大半杯都係冰,講返杯雪香,店主沖得好好飲,濃濃的朱古力!好正!可惜太心急無影到相跟大家分享。這裡環境很舒服很寬敞,在旺角這鬧市很少找得到!我們坐著聊到下午茶時段,點了個蒜香雞翼,即叫即整,好香口,又好滑!大家一定要點這個!推介推介!再點了個炒丁,一樣禁好味!我們坐在聚舊,一坐不知不覺就坐左幾粒鐘,老闆娘又好人,唔會趕人或比面色你睇!所以這裡真的是一個聚腳的好地方!byebye 狗狗,下次再同你玩!一定會再黎!
一入cafe 狗狗就熱情的歡迎你,朋友們見到好開心,
先是點了杯薄荷朱古力雪香,好大杯!
而且冰不多,不像有些魚目混珠的加了大半杯都係冰,
講返杯雪香,店主沖得好好飲,濃濃的朱古力!好正!
可惜太心急無影到相跟大家分享。

這裡環境很舒服很寬敞,在旺角這鬧市很少找得到!
我們坐著聊到下午茶時段,點了個蒜香雞翼,即叫即整,
好香口,又好滑!大家一定要點這個!推介推介!

再點了個炒丁,一樣禁好味!
我們坐在聚舊,一坐不知不覺就坐左幾粒鐘,
老闆娘又好人,唔會趕人或比面色你睇!
所以這裡真的是一個聚腳的好地方!
byebye 狗狗,下次再同你玩!一定會再黎!
  • 蒜香雞翼
2011-03-24 223 瀏覽
多月前知道香港終於有雪橇座陣的狗狗cafe,即時通知勁愛雪橇犬的咖喱醬,終於在某個週末到來一試;經過上次同類型樓上cafe經驗,特意致電詢問一下是日有否包場? 幸好得到"沒有"這個上佳答案,就算下雨也阻擋不了我們探狗狗節目。位處何文田舊式住宅的ON DOG DOG非常易找,大廈入口就在日本麵包店PANASH旁邊, 按下該單位的舊式呼叫按鈕便可以。還沒有上到一樓已聽到很多大小狗狗不同吠聲,到達門口時,兩頭身型龐大又毛茸茸的雪橇犬和一隻活潑史納莎已在閘後迎賓,十分乖巧!!另一隻細小POODLE則在籠裡同以吠聲歡迎,原來牠們平時不會多吠,只有客人到訪時才這麼熱烈歡迎,好稱職的公關狗狗。裝潢如一般住宅的狗CAFE地方算大,一列臨窗梳化或四人餐枱也有,還有不少空間給狗狗走動,除了梳化間中有點狗毛之外,客人基本也會坐得舒適。餐牌選擇還算多, 以意粉、煎炸小吃及即食麵為主, 飲品也是奶茶咖啡及沙冰之類,反而少有地沒有供應甜品,這反而造就了我們的下一場節目。店主在廚房裡即時泡製的意麵終於出場,紅彤彤的茄汁德國腸長通粉香氣迫人的送上,不知道份量是否加大了,長通粉似乎真的不少,而且煮得彈牙很有嚼勁,絕不是
兩位稱職的迎賓:雪橇爸爸及史納莎
像家的擺設
茄汁德國腸長通粉
店主在廚房裡即時泡製的意麵終於出場,紅彤彤的
茄汁德國腸長通粉香氣迫人的送上,不知道份量是否加大了,長通粉似乎真的不少,而且煮得彈牙很有嚼勁,絕不是軟趴趴一叉即碎的港式意粉煮法,很讚的意麵水準!!; 茄汁裡加了不少蒜粒同煮,茄香及蒜香皆濃郁, 蒜香茄汁甜比酸略重,剛剛包裹著每條長通粉,碟底不會水汪汪,醬汁份量處理得很好,不過蒜粒真的多,雖令茄汁多了蒜香,可幸吃後也沒有帶來怪味,點點香草碎香氣反不太濃, 這個長通粉真的好吃! 份量不少的切片德國腸跟瘦煙肉加了不少肉香,香腸煙肉也是一貫味道不會太特別但也很可口的。
白汁煙鴨胸長通粉
自己的
白汁煙鴨胸長通粉,長通粉軟硬度跟前者相若,同是彈牙很有嚼勁,完全沒有失準; 鴨胸明顯是來貨, 外皮沒特意煎香所以脂肪仍多和欠缺香脆,吃時還是去皮較好,都是一般帶有煙燻味肉質柔軟的煙鴨胸水準; 灑上點點香草的白汁看似普通,原來是自家煮的, 初時吃到有忌廉湯味道,繼而感到有點奶香,有著很細滑的感覺,醬汁份量比茄汁的多,像磨菇湯般半浸著通粉,連汁同吃更為美味,不過要趁熱,不然會膩口一點,相對來說茄汁的比較清新醒胃,這個就較為滑溜,兩者各有各好。想不到在樓上CAFE吃到這水準不錯的長通粉,相當滿意。
蜜糖雞翼
蜜糖雞翼以錫紙摺個方盤子來焗,手工很骨子! 五隻雞翼個子不太大,雞皮烤得金黃而肉質夠滑,雞肉醃過有點鹹味,蜜糖的甜度中和了鹹味也令雞翼有點甜甜的更為可口,煮法有點峇里餐廳的影子,只是體積稍遜。
不夠氣利賓納梳打
是日兩人忽而想飲利賓納,結果點了味道相若的
利賓納梳打和利賓納沙冰,從顏色來看已知道利賓納份量有點輕手,不論甜度或濃度也不高,梳打水份量也不足,令飲品沒有足夠氣泡,飲得不夠暢快。似乎飲品不比食品出色,是可以更進步一點的。
sabi 女女
三位店員也健談有禮,樂意跟客人分享狗狗各種趣事,最重要是人客不多,沒有人聲鼎沸的吵耳,真的是好HEA的地方; 除了有公主病的雪橇媽媽被困房內,幾頭狗狗以眼睛有問題但尾巴極漂亮的雪橇爸爸和喜歡吃紙巾的雪橇女女最好摸,毛茸茸的像件柔軟大皮草般四處走動,最喜歡在腳下撒嬌、要求按摩、主動獻french kiss 和hand hand, 更會像狼叫般唱歌娛賓,超級好玩的兩頭狗狗!!

店內洗手間很清潔,海洋味道的香枝發出陣陣幽香,就算有多頭狗狗也不會有太濃狗味,感覺良好;終於有雪橇cafe了, 何時才有拉布拉多CAFE呢???
像家的擺設
兩位稱職的迎賓:雪橇爸爸及史納莎
白汁煙鴨胸長通粉
蜜糖雞翼
2011-02-14 63 瀏覽
本來想book 其他cafe,不過想去既都俾人包晒場,就膽粗粗試下新cafe我本身有養狗,所以有狗都係一個吸引之處見到第一篇食評都寫得唔差,所以就揀左呢間去到門口時,推開度門見到入面好多人好多狗,以為俾人包左場之後打電話入去問係唔係俾人包左場未走原來唔係,之後佢就即開門招呼我地入去入到門口就好多狗狗埋黎我地度當日有一隻八哥生日,所以成場都係八哥~ 另外仲有雪橇同唐狗店犬就係三隻雪橇同一隻BB poodleD雪橇唔多理人,可能在場太多狗陪佢地玩啦隻poodle 就幾搞笑,好爛玩~ 最後俾我玩到訓死左玩左唔知幾耐就有野食,隨後又有野飲送上黎我叫左芝士焗肉醬長通粉同朱古力曲奇雪香味道真係唔錯,比一般cafe 好好多~ 飲品都ok,不過略嫌曲奇太碎,食唔出cafe 既人幾nice,亦可能因為岩岩開,所以成日問我地有冇咩可以改善咁環境其實都幾大,不過如果同場有成班其他狗主係度,我覺得都幾嘈佢地人數都幾多,唔知點解唔包場~佢地雖然冇包場,但係卻會係cafe 內到處走到處坐,同包場冇分別搞到我地兩個走入去,感覺有點奇怪....建議可以劃個範圍俾佢地...唔係大家都俾咁多錢,有點覺得被滋擾如果喜歡玩狗

我本身有養狗,所以有狗都係一個吸引之處
見到第一篇食評都寫得唔差,所以就揀左呢間

去到門口時,推開度門見到入面好多人好多狗,以為俾人包左場
之後打電話入去問係唔係俾人包左場未走
原來唔係,之後佢就即開門招呼我地入去
入到門口就好多狗狗埋黎我地度

當日有一隻八哥生日,所以成場都係八哥~ 另外仲有雪橇同唐狗
店犬就係三隻雪橇同一隻BB poodle
D雪橇唔多理人,可能在場太多狗陪佢地玩啦
隻poodle 就幾搞笑,好爛玩~ 最後俾我玩到訓死左

玩左唔知幾耐就有野食,隨後又有野飲送上黎
我叫左芝士焗肉醬長通粉同朱古力曲奇雪香

佢地人數都幾多,唔知點解唔包場~
搞到我地兩個走入去,感覺有點奇怪....

如果喜歡玩狗,呢間cafe 唔錯
不過如果上述情況冇改善,真係唔適合一班人去自己玩同傾計
因為真係好嘈好嘈,三唔識七既人都會係你身邊行黎行去,坐黎坐去
仲有就係有D唔好既狗會周圍疴尿,雖然會即刻拖地,不過感覺都幾污糟
2011-02-13
情人節