2020-06-13 46 瀏覽
今日約左好朋友出來食下飯好耐無見了 所以林住去商場行下街食下野葵芳真係好多野行但又想搵個地方坐低食下傾下去左新都會呢間OCIO之前食過大圍都唔錯 所以就去食但都要等一陣位選擇唔算好多都係叫2人餐 A8 黑松露軟殼蟹意大利飯意大利飯好香濃的黑松露而且有我鍾意食的軟殼蟹都算好大隻 好香口 <3一個A7芝士肉醬牛肉漢堡配薯條漢堡一上台已經覺得靚 好大舊個包係有焗過脆脆地太大個食得有D 無儀態><不過好似咸左DD仲有個小食S5芝士焗蠔芝士焗蠔好好食 超多芝士不過得3隻唔夠喉呀 哈哈整體都唔錯 價錢都可以 下次可以再來食下all day breakfast!
葵芳真係好多野行

芝士焗蠔好好食 超多芝士
不過得3隻唔夠喉呀 哈哈

2020-06-11
2020-06-11 50 瀏覽
聽聞葵芳有一家西餐餐廳性價比好高,味道好、價錢抵。估不到今天到來,站立門前已見到餐廳有一個地方好岩影相打卡,一大片綠色背景襯托住簡單金色字句,如果坐到果邊,一定可以影出靚相。望望 menu,2人晚餐由2百幾蚊起,有2個主菜、1款小食,加10幾到30幾不等就可以配有餐湯、沙律、飲品等等。主菜選了軟殼蟹黑松露意大利飯及BBQ醬燒豬肋骨。軟殼蟹入口香脆,而且份量適中,黑松露意大利飯,黑松露味道濃郁,飯嘅軟硬度適中,10分可口。BBQ醬燒豬肋骨,BBQ醬味道濃郁,整份份量比預期中大,一份豬肋骨可分成10小條,而且啖啖肉,配上薯皇伴碟,充滿美式風味。蜜糖蒜香雞翼,竟然有五隻, 10分驚喜,雞翼外皮香脆,而蜜糖跟炸蒜粒係Perfect match甜品10分吸引,但因為食得太飽,已經食唔落,下次一定要食。😋

2020-06-09
2020-06-10 46 瀏覽
難得閒日放假所以即刻約朋友來下午茶,忙裡偷閒一下!可能因為咁,所以覺得所有野食都好好食!叫左個:1.迷你all day breakfast 同行朋友想食薯餅,可惜佢係冇,反而配左個窩夫。雞翼煎得好香。呢份細細分,過下口癮2.朱古力香蕉窩夫個朱古力味窩夫煎到好香,香蕉上加左一層焦糖,層次多左,再配上雪糕,呢個甜品值80-90分3.黑糖咖啡好驚喜,好香黑糖味,個人覺得個甜度低少少會更好,呢款咖啡第一次飲4.榛子咖啡普通正常水準
難得閒日放假
所以即刻約朋友來下午茶,忙裡偷閒一下!
可能因為咁,所以覺得所有野食都好好食!
叫左個:

黑糖咖啡
迷你all  day  breakfast
黑糖咖啡
2020-06-10 42 瀏覽
這次挑戰的餐廳位於葵芳大型商場之內, 喜歡試伏的朋友請別挑戰, 因為伏味不夠濃。 餐廳位於葵芳的大型商場之內,距離旁邊的地鐵站路程只需五分鐘左右,地理上十分方便。餐廳裝潢方面,內裏燈光十分充足, 加上座位舒適, 清新又簡約, 加上輕快的背景音樂,更令人身心舒暢。食物方面,我點選了迷你全日早餐, 本來還擔心會不會分量極少, 沒想到正正適合一個人的分量。 另外,食物味道方面, 我最欣賞的就是他的茄汁焗豆, 全因為甜甜酸酸的味道,更能帶出這餐的胃口。

2020-06-09 52 瀏覽
午餐.假日也有午餐價錢感覺比較相宜.1) 芝士薯條 $33忍不住點了一份薯條哈 好邪惡呀不過好好味薯條炸到微脆 芝士醬又不會太鹹而且份量又夠多好抵食.2) 抹茶心太軟 $68這相對就比較細件了抹茶味不算很濃不過真的很流心!所配的綠茶雪糕 口味也比較甜.3) 南瓜豬肉腸意大利飯 (午餐) $76醬汁有點點甜有點中式的味道配西式的意大利飯很特別飯粒煮得軟硬適中 而且是熱騰騰的不錯.4) 餐湯薯通的忌廉湯.5) 餐飲凍檸茶可以自己落糖漿的
假日也有午餐
好抵食

2) 抹茶心太軟 $68
這相對就比較細件了
抹茶味不算很濃
不過真的很流心!
所配的綠茶雪糕 口味也比較甜

5) 餐飲
凍檸茶
可以自己落糖漿的
2020-06-08 35 瀏覽
我在muji 買零食,在附近順便睇下有咩食,成兩點,原來仲係lunch time先來一個餐湯暖胃,原來是忌廉湯,不算太濃厚,湯料有薯仔粒,很香,唔錯我叫左大蝦松子仁醬意大利粉,用大圓碟盛載,望落好似好少量,但食落都好多,大蝦夠大隻,而且好結實,配料是蘑菇及細露筍,為意粉添上色彩,蘑菇很香,露荀很細嫩幼滑,重點是意粉及醬汁,意粉很彈牙,沒有實心,剛熟沒有過火變得太軟,意粉沾上濃郁的松子仁醬汁,很creamy,細膩的感覺。另外補$12 嘆杯rose latte,灑上玫瑰花乾,拉花是可愛的鼠鼠,很可愛,以及奶味香濃,淡淡地有玫瑰香味,唔錯

2020-06-08 1888 瀏覽
又到懶洋洋嘅週末,瞓到自然醒已經差不多十二點,窗外依然烏雲密佈,令人完全提唔起勁,本來想照舊叫外賣就算,先生反而提議出去行下,最後揀咗新都會呢間清新小cafe。午餐menu有十三個餐,選擇亦算多元化,跟餐包餐湯同飲品,仲可以用優惠價錢加配小食。另一樣比較吸引嘅係甜品menu,雪山疏乎厘班戟似乎係必叫之選。最後我哋揀咗一份set lunch同一份雪山疏乎厘班戟,set lunch附送嘅忌廉湯雖然份量唔多,但質素可以。醬燒豬肋骨窩夫超抵食,除咗豬肋骨同窩夫,仲有薯條同煎蛋。豬肋骨份量唔少,切開大概有五至六條肋骨,醃得非常入味,而且烤得好香;另外豬肋骨底下係滿滿嘅薯條,一啲都唔吝嗇。完成鹹食嘅部份,仲有原味窩夫配楓糖漿,窩夫雖然未至於外脆內軟,但食落有濃濃嘅蛋香,加上香甜嘅楓糖漿,係簡單而幸福嘅滋味。個人好鍾意呢個set,由鹹食同甜食組成,一次過滿足兩個願望,而且份量剛剛好。先生本來睇中抹茶紅豆雪山,但好可惜已經賣哂,所以揀咗呢個蜜瓜雪山,但依然相當有驚喜,首先賣相相當精緻,面頭係加咗星星脆片嘅牛奶雪糕,然後係疏乎厘班戟,底下係半個鮮蜜瓜裝住蜜瓜沙冰,成個配搭好有心思。雪糕帶有香濃嘅牛奶味,

忌廉湯

蜜瓜雪山疏乎厘班戟

雪糕帶有香濃嘅牛奶味,配上又香又脆嘅穀物片,非常合襯。
蜜瓜雪山疏乎厘班戟

疏乎厘班戟雖然未至於空氣感爆棚,但口感鬆軟,而且好香蛋味,加上面頭嘅雪糕融化咗,為疏乎厘班戟增添一絲絲甜味。
凍檸檬茶
跟餐嘅凍檸茶質素亦唔錯,糖漿另上,可以自己調教甜度。
餐廳整體質素唔錯,食物配搭有心思,性價比亦算高,作為假日輕食係一個唔錯嘅選擇。

忌廉湯
凍檸檬茶
2020-06-07 31 瀏覽
之前食過幾次 都覺得唔錯☺️,所以今日同屋企人再食呢間晚餐~ 因為呢間係新都會黎講都算幾抵食!但好似越食越變得一般般🥺我地叫左兩個呢個套餐有四款主菜同兩款小食。A5.茄汁野菌虎蝦意大利粉虎蝦唔係好新鮮 蝦頭部份都已經好黑左 茄汁是偏酸個隻B3.美國波士頓龍蝦意粉呢個好味啲 起碼意粉夠熱 同埋龍蝦都算大隻B5.香燒紐西蘭羊架羊架好騷 不喜歡👎🏼B6.安格斯肉眼扒(8oz)配燒汁一般般 。是日餐湯係忌廉海鮮湯,是罐頭湯的味道。凍檸茶少冰正常凍奶茶正常S3. 水牛城雞翼S4. 蜜糖蒜香雞翼兩個雞翼水準都OK,份量都唔錯。食完覺得有啲失望,點解好似水準越食越差咁😔 希望之後可以更加好啦。

我地叫左兩個呢個套餐有四款主菜同兩款小食。

A5.茄汁野菌虎蝦意大利粉

羊架好騷 不喜歡👎🏼

B6.安格斯肉眼扒(8oz)配燒汁
一般般 。

是日餐湯
係忌廉海鮮湯,是罐頭湯的味道。

凍檸茶少冰
正常

凍奶茶
正常

S3. 水牛城雞翼
S4. 蜜糖蒜香雞翼
兩個雞翼水準都OK,份量都唔錯。

2020-06-06 44 瀏覽
見到OpenRice 甘多好評,朋友早兩年係旺角試過,就一齊試下葵芳個間啦!黑松露薯條:因為朋友對芝士敏感,所以問可唔可以走芝士,佢地就話唔得wo,盡量啦!態度麻麻但最後都少芝士既,但薯條比較油,麻麻地伯爵茶梳乎厘pancake:口感似蛋糕,無伯爵茶味,有奶香味同甜味,麻麻雜莓pancake: 正正常常,係全餐最好食既!熱辣辣食左大半,店員走過黎叫我地轉位。我地夾埋食左50mins左右,我地見都就食完,而且一入黎店員話食個半鐘,所以我地決定直接埋單走,有少少唔盡興

雜莓pancake: 正正常常,係全餐最好食既!熱辣辣
2020-06-05 38 瀏覽
這天下午來葵芳跟朋友吃個飯,沒有到葵廣掃街,而是到了旁邊的新都會廣場的餐廳用膳。想不到這裡也開了Ocio!之前經常跟朋友到旺角吃他們的甜品呢!餐廳設午市套餐,跟朋友不太餓,點了一芝士手打牛肉漢堡及小食拼盤分著吃。芝士手打牛肉漢堡套餐配薯角漢堡厚厚的一塊,肉實挺腍身,juicy的,只吃了半個都感覺飽肚。小食拼盤裡則有麥樂雞,炸魚手指、炸蝦各兩件,並配上薯角,炸物類炸得香口,每檯都有一大支茄汁,適合蕃茄控,哈哈。

芝士手打牛肉漢堡套餐配薯角

2020-06-03
下午茶
  • 芝士手打牛肉漢堡
2020-06-02 35 瀏覽
一個人有點肚餓想坐下來吃點東西,眼看有burger又有雞翼便試試看。芝士手打牛肉漢堡配薯角($92)很快就上菜,漢堡也算大個,配上醬汁挺惹味的,漢堡的肉質也不錯。薯角惹味,不算很脆但也很容易全部吃完。假日午市套餐送是日餐湯及餐飲,夠飽又可以喝杯飲料。忌廉湯偏鹹一點,還有點了走甜的凍檸茶,中和一下。惠顧午市套餐可以加點小食一款。我選了水牛城雞翼($18),有兩隻,味道不錯,不會過酸或太鹹,不夠飽可以點這個!

芝士手打牛肉漢堡配薯角

水牛城雞翼
芝士手打牛肉漢堡配薯角
水牛城雞翼
2020-05-31 30 瀏覽
無意間經過門口見到有set dinner就醒起之食過蜜瓜waffle已經高水準之作,所以決定再encore每餐飯最唔少得既一定係精美飲品..荔枝沙冰粒荔枝果肉更加係精粹~講到main dish我會推介呢份牛扒,5成熟配以肉質鮮嫩,咇出豐富肉汁,真係好好味~至於小食必選我一定會揀洋蔥圈,甜甜的洋蔥味,已經唔係度度都食到~
無意間經過門口見到有set dinner

每餐飯最唔少得既一定係精美飲品..荔枝沙冰
粒荔枝果肉更加係精粹~
荔枝沙冰
炸洋蔥圈
2020-05-25
荔枝沙冰
炸洋蔥圈
2020-05-30 24 瀏覽
🔻美國安格斯肉眼扒配薯菜牛扒夠大塊 配上燒汁 5成熟剛剛好 2個人share都ok 值得試下😊.🔻刺身帶子明太子意粉大大粒帶子 新鮮而且味道鮮甜 加埋明太子意粉 辣辣地超好味 一條意粉都無食剩 必試👍🏻👍🏻
🔻美國安格斯肉眼扒配薯菜
🔻刺身帶子明太子意粉
2020-05-29 34 瀏覽
和朋友在葵芳新都會逛街,看見這間Ocio好多人排隊,而且看了餐牌後覺得頗抵食,就去試試~叫了一個二人餐: .🍴刺身帶子明太子意粉🍴安格斯肉眼扒🍴蜜糖蒜香雞翼明太子意粉調味不錯,嘗得出明太子的鹹香味,刺身級帶子的確不同,大大粒,煎得頗juicy~另外,個雞翼有5隻,比我預計的多!而且蒜味幾香,又炸得香脆,不錯吃最後就是牛扒,分量取勝,至於味道就不過不失~二人餐本身沒有包餐飲和餐湯等,但可以加錢加配~

叫了一個二人餐: .
🍴刺身帶子明太子意粉
🍴安格斯肉眼扒
🍴蜜糖蒜香雞翼

最後就是牛扒,分量取勝,至於味道就不過不失~

二人餐本身沒有包餐飲和餐湯等,但可以加錢加配~
2020-05-28 33 瀏覽
同朋友行街街之前當然要食飽左先有力去戰鬥,今次約左朋友黎ocio,黎度d座位好舒服,餐廳擺設都好少女feel,打卡影相一流是日餐湯 - 忌廉磨菇湯(美味指數: 😋😋😋😋)有粒粒紅蘿蔔、磨菇同薯仔薯,好濃好creamy,為跟著落去嘅一餐 係一個好開始大蝦松子仁醬意大利粉 $72(美味指數: 😋😋😋😋)烹調得嚼勁彈牙的意粉,每一條意粉都掛滿了松子仁醬,creamy的意粉之間,竟然有令人意想不到的拉絲🤤令意粉更有層次感。配料豐富的意粉除了大蝦,亦包括菇和露荀。露荀的加入令creamy 嘅意粉減少了heavy 感覺,好味而唔膩,配搭得宜,每一樣都唔會喧賓奪主黑松露野菌意大利飯 $72(美味指數: 😋😋😋😋😋)意大利飯份量真係好足,每一啖都食到滿滿既忌廉汁,加上洋蔥同雜菌既配搭更加香,不過黑松露味唔夠突出,而且意大利飯略為硬身😋整體食物質素:4 / 5💰性價比:4 / 5👍推薦指數:4 / 5

是日餐湯 - 忌廉磨菇湯
(美味指數: 😋😋😋😋)

大蝦松子仁醬意大利粉 $72
(美味指數: 😋😋😋😋)

黑松露野菌意大利飯 $72
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5