2010-11-02 17 瀏覽
每次去比利時一定狂食WAFFLE的我, 一聽到香港竟然開左正宗比利時窩夫簡直係開心到暈!!citysuper 窩夫在香港已算比利時式, 當然只做到一半水準走到平時印度人賣curry的地方, 睇完好多選擇的餐牌後選了香蕉朱古力味窩夫即叫即整, 非常新鮮, 加$1多一球仔雪糕都幾抵...苦苦等候, 終於有得食的確是外脆內軟, 配料正常但食落絕對無比利時風味..........(衰D講句, 同supermarket雪藏窩夫焗熱後差不多味)可能我期望過高....不過店主係香港開此類食店很有創意~~

窩夫即叫即整, 非常新鮮, 加$1多一球仔雪糕都幾抵...

苦苦等候, 終於有得食
的確是外脆內軟, 配料正常
但食落絕對無比利時風味..........

可能我期望過高....不過店主係香港開此類食店很有創意~~
10 分鐘 (堂食)
2010-10-31 11 瀏覽
記得係澳洲時男友帶我食正宗比利時朱古力窩夫,真係好好味,外脆同軟,夠厚身,約HKD90一客既然HK都有得食,當然想回憶一下情景ORDER 左招牌菜:比利時朱古力窩夫 + 雪糕一上碟,好靚WO急不及待試左一啖,E?唔係好同wo,得個脆,同都幾薄,無咩口感再試試所謂「比利時朱古力」,um........咁甜既....可能因為自己試過更正宗既Waffle,覺得呢個真係普通試一次就ok啦~~~

既然HK都有得食,當然想回憶一下情景

ORDER 左招牌菜:比利時朱古力窩夫 + 雪糕

一上碟,好靚WO

可能因為自己試過更正宗既Waffle,覺得呢個真係普通

試一次就ok啦~~~
2010-10-30
2010-10-27 9 瀏覽
冒名而來,總算...不負所望!! 因為唔知係咪真係咁好食~就叫左"招牌奧斯窩夫"呢個我地個"招牌奧斯窩夫"一來到~見到個樣! 都ok喎!!個waffle!!好正呀~!!!外脆內軟!!!一吉落去個下已經feel到勁勁勁鬆化!!又唔加牛油~唔會咁肥!!好在我地兩個人叫左一份咋!! 因為我地岩岩食完dinner...最尾都食唔哂!! 食剩小小好多朱古力sauce!! 超超超正!!! 好似唔洗$$咁~haha最最最最加左球ice-cream!! 估唔到一凍一熱口感幾好wor!!重有舊cream比你點~~~不過如果唔係太好食甜既就可能會覺得甜左d haha~下次有機會一定會再食!!
冒名而來,總算...不負所望!!
因為唔知係咪真係咁好食~就叫左"招牌奧斯窩夫"呢個
我地個"招牌奧斯窩夫"一來到~見到個樣! 都ok喎!!

下次有機會一定會再食!!
2010-09-21
外賣自取
$32 (其他)
  • 招牌奧斯窩夫
2010-10-25 1 瀏覽
 這天來了登打士街,不想飲台式飲品和froyo,所以走遠了點去了窩夫店。一直經過但都沒有光顧,這天終於有機會了。看到學生有優惠,減2元並送一球雪糕,所以要了「朱古力脆脆窩夫 配 朱古力雪糕♥」。 要了堂食,因為我覺得外賣的紙盒會有點浪費。等了不太久,窩夫便完成了。朱古力脆脆窩夫 配 朱古力雪糕♥朱古力醬也滿多,而且也是香噴噴的。窩夫是預先切件,使我們吃下去比較方便,很有咬口,不過則沒有其他食家所說的外脆內軟了。 而且窩夫店也可以「儲印仔」,下次有空會再光顧!

朱古力脆脆窩夫 配 朱古力雪糕♥

而且窩夫店也可以「儲印仔」,下次有空會再光顧!
2010-10-22 24 瀏覽
去完食熱狗,雖然已經好飽,但又知呢間waffle 店最近好紅,咁無理由唔試埋架~試了招牌Ocio waffle, $32,都真係唔平。個老闆話$40就包杯野飲,但我地剛才先飲完可樂,於是就無要到。之後佢又話要唔要雪糕,我話唔要了,佢用好好奇嘅語氣話「$1 jar wor!」真係好抵,不過我個肚真係容不下~即叫即整,所以都要等5分鐘度。可能因為無話喺度食,所以用紙盒裝住,個盒好靚,又sharp,但就唔環保。新鮮出爐,waffle切開一格格,面頭吱上朱古力醬同散上朱古力曲奇碎。望落好似好朱咁。旁邊仲有cream。好脆,不過就都幾薄;朱味十足,但又不會太甜。同埋真係幾乾,所以都係建議加雪糕,令到整體口感無咁乾。價錢偏貴,友人說格仔餅仲好食d =.="

真係好抵,不過我個肚真係容不下~
好脆,不過就都幾薄;朱味十足,但又不會太甜。
同埋真係幾乾,所以都係建議加雪糕,令到整體口感無咁乾。

好多朱古力醬

又有朱古力脆脆

價錢偏貴,友人說格仔餅仲好食d =.="
好多朱古力醬
又有朱古力脆脆
2010-10-20 15 瀏覽
一眾頌揚人做完壁報, 就預備入西貢. 大家沒有吃午餐, 就來這裡打打底. 店子正好在小巴站對面, 很方便.是日雖然下雨, 但店子的立食位置在室內, 也不怕雨天的影響了. 五個人, 分吃兩客, 其實都足夠.Ocio (Oreo + Belgian Chocolate Waffle) $33: 8分, 當然要一客用店名字命名的窩夫, 其實即是兩溝, Oreo加上比利時朱古力. 窩夫即叫即做, 夠硬身, 是做得幾脆的, 熱度也足夠. 加上Oreo碎同埋比利時朱古力醬是豐富了味道. $1就能夠加一球雪糕, 當然要加, 一冷一熱, 也是幾好的配搭. 坦白講, 只要$1, 又能夠有甚麼要求? 難道要自家製嗎? 反而我覺得做到雪糕配窩夫的效果已經收貨了.Red Beans Waffle $24: 7分, 原味窩夫配紅豆就不及招牌作了, 紅豆蓉是放在旁邊,想吃的時候才加上去. 但這裡的紅豆實在偏甜, 也不能跟窩夫混合到, 最後反而好像是剩吃窩夫更加好, 紅豆就沒有碰了. 這客窩夫就揀了雲尼拿雪糕, 也幾好.一客窩夫份量是不少的, 當小食吃的話兩個人分一客已相當足夠. 價位合理, 出品也有水準, 值得一

Red Beans Waffle

一客窩夫份量是不少的, 當小食吃的話兩個人分一客已相當足夠. 價位合理, 出品也有水準, 值得一試的.
2010-10-14 11 瀏覽
唔識欣賞.....去開行過見到人人買,好奇走埋去睇,睇睇下D人好似好好味咁跟住埋去睇下個牌,30蚊左右一底+一球雪糕跟住度前度後心思思叫左個朱古力+雪糕試食落真係冇咩特別格仔餅咁加D朱古力同夠新鮮整唯一賣點真係夠熱,好香,幾好食但係就唔值咁貴,一次就夠雪糕仲唔使講啦,普通家庭裝雪糕既味道之嘛不過佢冬天一定好好生意
唔識欣賞.....
去開行過見到人人買,
好奇走埋去睇,睇睇下D人好似好好味咁
跟住埋去睇下個牌,30蚊左右一底+一球雪糕
跟住度前度後心思思叫左個朱古力+雪糕試

食落真係冇咩特別
格仔餅咁加D朱古力同夠新鮮整
唯一賣點真係夠熱,好香,幾好食
但係就唔值咁貴,一次就夠
雪糕仲唔使講啦,
普通家庭裝雪糕既味道之嘛
不過佢冬天一定好好生意
8 分鐘 (堂食)
2010-10-14 3 瀏覽
旺角的小吃太多, 益了我們貪吃一族. 正是 '不是猛龍不過江' , 到旺角開店應有番咁上下水準. 但仍有些十分平庸, 就如這間. waffle 不滑, 口感一般, 雪糕也不香滑. 三個人吃一個也你推我讓................................竟然上龍虎榜, 唯一可取的是即整, 熱而已. 還要 20 多元.
竟然上龍虎榜,

唯一可取的是即整, 熱而已. 還要 20 多元.
2010-10-02
2 分鐘 (堂食)
2010-10-14 4 瀏覽
沿著登打士街走入比較辟靜的巷子內, 因為大概九時去到, 只有這間店開了面, 人也比較泠清. 所以沒花多長時間就食到想食的WAFFLE啦!師傳仲送多兩塊bonus waffle 添, 份量對一個人說算多了(如果是飯後甜品的話), 兩個人share 便剛剛好. 加埋一杯芒果yogurt, 誠惠 三十一元! yogurt 中加上橙皮碎, 應該是沉了糖水, 不會苦, 又幾好咬感, 不太甜, 適合不太愛甜的我. waffle 中間的氣泡挺多的, 吃起來比較鬆化, 沒有死實的感覺,第一口吃來有與眾不同的感覺, 朱古力味不太突出, 但可以加上雪糕或cream 一起吃, 中和一下 waffle 的飽滯感. 另有一番口感.P.S. 如果吃得太飽的話請不要叫埋yogurt, 因為它有很多泡, 飲埋的話都幾滯下.這間店作的waffle 的確幾出色, 口味又多, 下次如果再食的話可能會有生果伴著吃的口味. 應該會冇咁滯.

原味waffle, 加上比利時朱古力topping sauce

mango yogurt

2010-10-13
5 分鐘 (堂食)
$15 (宵夜)
mango yogurt
  • 芒果yogurt
2010-10-13 5 瀏覽
試咗原味, 朱古力味及藍莓味, 加$1有雪糕. 抵! 外賣之雪糕係分開上, 所以唔會噤快溶. 其實窩夫味道一般, 不過勝在即製, 所以新鮮出爐又夠熱服務有禮,外賣不用等.
試咗原味, 朱古力味及藍莓味, 加$1有雪糕. 抵!
外賣之雪糕係分開上, 所以唔會噤快溶.

其實窩夫味道一般, 不過勝在即製, 所以新鮮出爐又夠熱

服務有禮,外賣不用等.
2010-09-17
5 分鐘 (外賣自取)
2010-10-13 23 瀏覽
禮拜天, 我經過 waffle 店. 想起 openrice 有介紹過這間小店, 便買一個嚐一嚐. 虽然他們說有堂吃, 不過他們只有企位. 位子還不是在店裡!! 那天外面下著雨. 我問店員有沒有外賣. 他們說有的. 有盒子的.我便叫了一個 OCIO WAFFLE 套餐.加$1可以有雪糕tim! blueberry yogurt - 見他們用真的藍梅加yogurt打成的.Very refreshing. 一邊喝一邊耐心等候我點的Waffle OCIO Waffle - waffle 搞點了.他們把它放在外賣盒子裡面.OH NO, 他們的外賣盒是沒有蓋的!!!     外面在下雨.我的waffle都dub到不像樣 吃的時候已經不脆了.不過味道不錯.可惜icecream 都變成水溝cream.下一次一定要等天晴才再來.

外面在下雨.我的waffle都dub到不像樣

下一次一定要等天晴才再來.
  • blueberry yogurt
2010-10-13 10 瀏覽
一向喜歡吃Waffle ~~ waffle唔似普通麵包﹐開D漿味道要好適中﹐不能太稀也不能太杰。見到旺角開了新waffle店就去試下~ 去到才發現﹐此店取替了一間味道很好的印度咖哩店。去到店外都已經有大概10個人等緊~ 自己則叫了兩款:兩個waffles 大概等了10分鐘~~雖然加$1 就可以有雪糕﹐但係都沒有要到個packing都幾漂亮﹐但係其實好多人話外賣後﹐都係在出面長臺食﹐未免有點兒不環保。classic: 此classic 同我想象不同~之前並不知道有朱古力醬﹐以為只有糖霜~ 上臺時店員已替我們切開一小塊~一咬落口係好脆﹐但係朱古力醬D甜味蓋左本身waffle個味道~ 一心打算試真D個味~有小小失望~~ waffle中間的格仔位做得好脆~ 得紙甘薄~ 配上額外的cream﹐都算match得到。但係遺憾的是只吃出朱古力味。朱古力脆脆: 個醬見師傅整的時候個漿係連埋D朱古力粒溝均~所以D朱古力粒會混合在waffle中。但食落同classic 無咩打分別﹐因為兩者都只吃出甜甜的朱古力。店外有講解waffle的整法﹐等的時候都可以看一下無甘悶。看見其中一些waffle要差不到40元
去到店外都已經有大概10個人等緊~
自己則叫了兩款:

店外有講解waffle的整法﹐等的時候都可以看一下無甘悶。

看見其中一些waffle要差不到40元﹐其實都有點貴
2010-10-09
2010-10-11 12 瀏覽
好鍾意食窩夫既我, 知道有窩夫店新開, 立即去試試。店舖小小, 設堂食, 但無位坐, 只有少數企位。如果眼見多人既話, 都係外賣比較好。但因為想襯熱食, 又見唔太多人, 所以就揀堂食。要左紅豆窩夫套餐($32), 套餐有一個紅豆窩夫, 一隻香蕉/芒果乳酪, 加$1 有個雪糕球。窩夫即叫即做, 新鮮熱la, 厚厚的, 外脆內軟,面上有朱古力醬, 配上cream, 紅豆, 雪糕同食, 好味。同埋佢話不含牛油, 令我感覺上無咁高卡路里, gd! 香蕉乳酪, 好香既香蕉味, 好味。
好鍾意食窩夫既我, 知道有窩夫店新開, 立即去試試。
店舖小小, 設堂食, 但無位坐, 只有少數企位。
如果眼見多人既話, 都係外賣比較好。
但因為想襯熱食, 又見唔太多人, 所以就揀堂食。
同埋佢話不含牛油, 令我感覺上無咁高卡路里, gd!
香蕉乳酪, 好香既香蕉味, 好味。
2010-10-10 34 瀏覽
下雨天總掛念從前, 球場上那可愛片段...許多事、人和物都不是我們可以控制, 就是要珍惜現在, 不要給自己後悔舖面不大, 且有立食位置, 方便整潔, 細心照顧顧客需要, 店方溫馨提示窩夫最佳食用時間於十分鐘內, 否則窩夫質素大減1. Ocio (oreo + belgian chocolate waffle):窩夫即叫即做, 當然人多就要花點時間等候;份量真不少, 一大塊, 店方一開十件, 雪糕另有容器分隔;窩夫外脆內軟, 歸功粉漿稀杰適中, 配上朱古力曲奇碎與比利時朱古力變得更香甜豐富, 1元雪糕球實在不可錯過, 有朱古力及雲呢拿味供選擇, 冷熱享受共賞 2. Red beans waffle:原味窩夫配紅豆, 雲呢拿雪糕, 味道不及前者, 紅豆蓉不能太與窩夫混合
下雨天總掛念從前, 球場上那可愛片段...

red beans waffle
2010-10-10
5 分鐘 (外賣自取)
  • Ocio (oreo + belgian chocolate waffle)
2010-10-09 30 瀏覽
waffle!!!!好開心旺角開左一間食waffle的店.本人十分喜歡食waffle及班戟等的甜品.平時食waffle的地方,,,,我只想到ma 布茶坊同 cafe或酒店自助餐...價錢都係較貴,,,,,而家看到openrice 出現了一間專食waffle的店,而且價錢公道,賣相不錯.即叫即製!當然要看試下!!!!!去到的時候,都有2-3位客人叫外賣,而且有優惠, 加一元,就有雪糕.抵!!叫了一個 全麥的香蕉waffle.不過沒要雪糕.等了1-2個字左右就完成了.剛好堂食的人也食完走...就可以入去有冷氣的地方食....否則幾好食...都會因為太熱...而令食慾下降.不過服務員感覺很好,看到有學生優惠,就問了一下,原來不是間間中學都有,他們說可以叫學生會同他們傾談下.說回 全麥的香蕉waffle全麥 真的好健康.他們會切成一粒粒給你.比你食得方便些.不過waffle 是4邊較高,而中間個層就較等薄.食落去完全是外脆內軟,good!份量都好大件.一定有下次.!
waffle!!!!
好開心旺角開左一間食waffle的店.
本人十分喜歡食waffle及班戟等的甜品.
價錢都係較貴,,,,,
而家看到openrice 出現了一間專食waffle的店,
而且價錢公道,賣相不錯.即叫即製!
當然要看試下!!!!!
去到的時候,都有2-3位客人叫外賣,
而且有優惠, 加一元,就有雪糕.抵!!
叫了一個 全麥的香蕉waffle.不過沒要雪糕.
等了1-2個字左右就完成了.
剛好堂食的人也食完走...就可以入去有冷氣的地方食....
否則幾好食...都會因為太熱...而令食慾下降.
不過服務員感覺很好,
看到有學生優惠,就問了一下,
原來不是間間中學都有,他們說可以叫學生會同他們傾談下.
說回 全麥的香蕉waffle
全麥 真的好健康.

他們會切成一粒粒給你.
比你食得方便些.
不過waffle 是4邊較高,而中間個層就較等薄.
食落去完全是外脆內軟,good!

份量都好大件.
一定有下次.!