2016-06-12 161 瀏覽
韓風吹吹吹~ 吹到周圍都係~ 劇集、衣著、化妝、聽歌、食物⋯ 數數下,究竟有d咩唔係關韓風事架 今次吹左小妹去一個韓式甜品店 等我試下泡菜國既甜品有咩特別先唔知nun呢個韓文即係點解呢甜品選擇好多,仲有期間限定,小食、特飲同韓國麵都一一上架大家記得係店內打咭,會有著數架韓式鮮蝦奶酪湯麵 ($52)由於小妹訓得太晏,出到去成3點都未食過任何野 巡例都要食個熱食先食甜品既~ 好彩呢間鋪頭唔係淨係得甜品姐 本身都好鐘意食韓國麵,夠粗身彈牙,呢度個麵煮得剛好,上枱時連埋兩大塊芝士,撈一撈就溶晒落個湯同痴住左落d麵度 3大隻鮮蝦,份量十足榴連白雪丸子雪奶 ($68)此乃期間限定,大大碗冰雪,有一小碗煉奶另上俾你倒落去,甜魔就當然一野就淋晒啦 一下"不"落去,一啖有晒所有料,有棉棉的雪、韌韌的丸子、濃濃的榴連、軟軟的雪糕,一次過滿足晒唔只3個願望呀 韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫($62)見個menu俾晒no.1咁,就梗係要試下佢啦果然係無叫錯既芝士蛋糕切到細細粒咁,同士多啤梨個味又幾夾wor,窩夫即焗熱辣辣,外脆內軟熟,沾上因為窩夫熱力而溶化既士多啤梨雪糕好滿足呀 泡菜風吹極都有,仲愈吹愈猛就不無原
韓風吹吹吹~ 吹到周圍都係~

今次吹左小妹去一個韓式甜品
等我試下泡菜國既甜品有咩特別先
唔知nun呢個韓文即係點解呢
甜品選擇好多,仲有期間限定,小食、特飲同韓國麵都一一上架
大家記得係店內打咭,會有著數架
韓式鮮蝦奶酪湯麵 ($52)
由於小妹訓得太晏,出到去成3點都未食過任何野
巡例都要食個熱食先食甜品既~ 好彩呢間鋪頭唔係淨係得甜品

3大隻鮮蝦,份量十足
榴連白雪丸子雪奶 ($68)

韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫($62)
見個menu俾晒no.1咁,就梗係要試下佢啦果然係無叫錯既

好滿足呀
泡菜風吹極都有,仲愈吹愈猛就不無原因既,各方面都做得頗為出色,今次呢間韓式甜品店都高於期望喔

2016-06-11
2016-06-09 163 瀏覽
同幾個姊妹瘋狂shopping的途中,突然落大雨,timing剛好,正值要讓雙腳休息一陣後再血拼! 炎炎夏日,食d又冰又甜的甜品就最適合不過啦! 在附近隨意搵間甜品店歇腳。店內裝修簡約舒服,電視不停播放k pop演唱會,裝修簡約舒服。menu的選擇也太多了吧!以韓風為主!韓式宇治金時紅豆雪奶是我的至愛 雪糕球的綠茶味較淡且甜,將煉奶淋於如雪般的幼冰,配合搽茶粉及紅豆蓉,夠曬冰甜 一解熱氣 韓式奶油乳酪草莓卷好特別,微暖似西多士質感的麵包卷,當中包裹著少少酸的草莓粒,如冰火交融般,幾開胃。韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫賣相吸引 且是最好味的 窩夫香脆暖暖的,加上甜甜的士多啤梨雪糕及足量草莓粒,加埋一小塊濃郁芝士,味道好夾好清新
menu的選擇也太多了吧!以韓風為主!
韓式宇治金時紅豆雪奶是我的至愛
韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫
2016-06-04
韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫
2016-06-09 279 瀏覽
踏入夏天...天氣非常熱!!行左一陣已經開始出汗…想即刻搵間鋪頭hea下!所以行到攰攰地就去咗搵一間甜品舖休息下!食下冰降下溫先!最近都比較流行食韓冰,所以我哋都去咗呢間Nun試下!同大部份韓國餐廳一樣,佢哋都係播緊韓國嘅Pop Music…好韓系!餐廳裝修風格簡約,都舒服嘅!Menu 以甜品為主,亦有少量小食!一場嚟到梗係試下個韓冰!韓冰嘅選擇都多,作為綠茶控,梗係叫左個宇治金時紅豆雪奶冰$68! 實物黎到啦!果然與圖片相符!要試下個味道先!綠茶味夠,唔會話好淡,剛好啦!綠茶配紅豆真係冇得輸!整個冰有淋上牛奶,所以食到中間都會有味道,有淡淡嘅牛奶味,唔會中間得冰而無味!份量係足料嘅,整體OK! 女士們係唔會食一個甜品就足夠!所以我地叫左個雪糕!哈哈 因為我喜歡色彩繽紛,所以叫左個 幻彩macaron 牛奶雪糕$52!賣相真係不錯,好鍾意好colorful好夏日嘅感覺!雪糕牛奶味夠濃,食一啖已經有降溫效果!而macaron 夠迷你,唔同顏色味道都唔一樣,食左個橙色,當然係橙味,係好似食緊個濃郁橙!而且唔算超甜,配合牛奶雪榚食就正!最後因為有d肚餓,叫左個奶油乳酪草莓卷$42!呢個卷嘅外

宇治金時紅豆雪奶
最後因為有d肚餓,叫左個奶油乳酪草莓卷$42!呢個卷嘅外皮有d似西多士,內面包住士多啤梨!感覺幾得意,鹹、甜得黎有帶點酸,對味覺好有沖擊!喜歡試新產品的人不防一試!有驚喜!
2016-06-04
宇治金時紅豆雪奶
  • 韓式宇治金時紅豆雪奶
2016-06-09 109 瀏覽
這餐廳都已經很久之前光顧, 看完電影又想找甜品吃, 在通菜街徘徊看到這家裝修不俗的新餐廳便入去試一試!店家主打韓式甜品, 標榜有韓國特色, 然而餐牌望落, 除了甜品前面加上韓式二字之外, 沒有什麼看到韓國特色明治五重朱古力雪奶雪奶之上加上厚厚的朱古力粉以及忌廉, 朱古力味開頭吃十分濃, 但吃到後來朱古力粉都吃光時便沒有朱古力味, 而刨冰本身沒有任何甜味和奶味, 吃到後來就像飲水一樣淡....雪奶像台式綿綿冰, 但欠缺綿綿冰的綿密口感, 像刨冰一樣士多啤梨窩夫窩夫香脆可口有牛油味, 不俗, 而士多啤梨搭配果醬, 香甜而少少酸酸地, 感覺清新, 唯一要彈就是份量偏少

明治五重朱古力雪奶
明治五重朱古力雪奶
士多啤梨窩夫
士多啤梨窩夫

題外話/補充資料: 整體而言, 感覺不到"韓式"的地方在哪裡, 除了店家播韓文歌外.....
2015-10-26
2016-06-07 85 瀏覽
最近瘋狂迷上韓式飲食,無論韓燒、部隊鍋、韓式炸雞及韓式甜品都是我的最愛,放假去旺角逛街,經過Nun korean dessert覺得好吸引,即試!跟男友各點了一款甜品分享。韓式鋒芒畢露芝蛋糕雪奶,夏天是吃芒果的季節,選芒果就最適合。加小量練奶更甜更滋味,吃起來奶香味蠻重的,兩個人分享吃剛剛好。芒果肉又香又甜,更有小量芝士蛋糕增加口感。雪奶很幼細綿密,凍冰冰入口即溶。焦糖奶油雪糕吐司,超厚身吐司是飽吐之選。吐司弄得很脆口,上面鋪滿焦糖甜度恰好,再配上芒果雪糕及忌廉,冷熱交融的口感很討我喜歡。最後試試咸食,韓式脆雞粒,皮不算很脆,但肉質醃得入味而且非常嫩滑多汁,配上韓式醬汁更惹味。
跟男友各點了一款甜品分享。
芒果肉又香又甜,更有小量芝士蛋糕增加口感。
雪奶很幼細綿密,凍冰冰入口即溶。
焦糖奶油雪糕吐司,超厚身吐司是飽吐之選。
2016-05-15
5 分鐘 (堂食)
  • 韓式鋒芒畢露芝蛋糕雪奶
2016-06-07 91 瀏覽
夏日炎炎系街上流哂大汗, 見到食冰既地方, 諗都唔諗即刻入去。綠茶控梗系揀宇治金時紅豆雪奶($68), 綠茶味唔太濃有點兒失望, 但冰磨得幼細, 配上香甜煉奶和紅豆蓉, 都唔錯。芝士蛋糕士多啤梨窩夫($62)外層微脆, 咬落去唔太實在, 唔會好飽肚, 但似格仔餅多啲, 大大粒士多啤梨同香濃既芝士蛋糕, 味道唔錯。紅豆麻糬年糕雪糕吐司 ($48)外層幾脆, 裏面軟綿, 夾住煙韌既年糕同香甜紅豆, 灑上香噴噴既豆粉, 好好味。食完咁多凍品, 飲返啖熱辣辣既紅棗茶($28)暖下身, 感覺好滋潤。呢度甜品份量大, 味道好, 下次一定再來!

呢度甜品份量大, 味道好, 下次一定再來!
2016-05-31 207 瀏覽
夏日炎炎,一定要消暑。韓式甜品比較少食。Weekend行過覺得款式幾靚,就來到這人山人海的店。芒果雪奶芝士蛋糕$72這個充滿熟甜芒果及芒果醬的芒果雪奶。還加上杏仁片。芝士蛋糕粒有3粒。芒果雪糕奶味都幾濃。中間大部分是冰,不夠甜可加埋煉奶。整體味道不錯。韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶$68韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶賣相很美。雪糕是清淡的,奶味濃又柔軟。蜜瓜分量都多。可惜蜜瓜沒有甜味,只是爽囗。加埋煉奶混埋D冰一齊食比較好。中間的冰亦輕身,好soft。士多啤梨伴香蕉奶$42士多啤梨伴香蕉奶非常足料。濃厚的果汁,仲伴隨新鮮士多啤梨及香蕉。此飲品感覺很 rich 又健康!幾款甜品,消暑一流,但價錢有少許貴呢!
夏日炎炎,一定要消暑。

韓式甜品比較少食。
Weekend行過覺得款式幾靚,就來到這人山人海的店。
芒果雪奶芝士蛋糕
這個充滿熟甜芒果及芒果醬的芒果雪奶。
還加上杏仁片。
芒果雪奶芝士蛋糕
芝士蛋糕粒有3粒。
芒果雪糕奶味都幾濃。
芒果雪奶芝士蛋糕
中間大部分是冰,不夠甜可加埋煉奶。
整體味道不錯。
韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶
韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶賣相很美。
雪糕是清淡的,奶味濃又柔軟。
蜜瓜分量都多。
可惜蜜瓜沒有甜味,只是爽囗。
加埋煉奶混埋D冰一齊食比較好。
韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶
中間的冰亦輕身,好soft。
士多啤梨伴香蕉奶
士多啤梨伴香蕉奶非常足料。
濃厚的果汁,仲伴隨新鮮士多啤梨及香蕉。
此飲品感覺很 rich 又健康!
幾款甜品,消暑一流,但價錢有少許貴呢!
2016-05-29
2016-05-30 330 瀏覽
這兩天醞釀颱風,天氣悶熱,走到街上不一會兒就汗流浹背,最好就吃點冰冷的東西透透涼、降降溫。綿綿冰、雪花冰是早一兩年前的消暑食品;隨著韓流襲港,韓式甜品店在港亦愈來愈多。今天跟朋友在旺角逛逛,逛久了人也熱了,一於吃個甜點休息一下。Nun Dessert Cafe 稍稍遠離繁囂的街道,門面單調,內裡裝潢以白色為主調,簡約舒適。這間少少的韓式店,有不同種類的甜點,還有鹹點,使人花多眼亂。韓式特級香滑醉人草莓雪奶喜愛草莓的筆者於餐牌上看到堆滿草莓的雪奶,一見鍾情!實物果然跟圖片一樣,草莓堆得滿滿,一座嫩紅的草莓山真的使人興奮!草莓新鮮,清甜美味。上面的忌廉雖然份量不少,但香而不膩。底層雪奶用奶刨製而成,幼細得如雪花,入口即溶,奶香而不膻,不太喜歡奶膻的筆者亦覺不錯;雪奶不甜度適中,可自行加入煉奶調味。韓式綿花糖雪糕吐司燒綿花糖往往是燒烤時不可缺少的美食,深受港人喜歡,近年不少甜品都以其入饌。九顆偌大的綿花糖排列在吐司上,加上糖霜、朱古力醬、杏片,配以草莓雪糕。綿花糖表面烤得金黃,內裡溶化成甜甜的綿花糖漿,非常美味。草莓雪糕味道清新,稍稍中和甜膩。美中不足的是吐司烤得不夠脆身,而且整體有點過膩。

韓式綿花糖雪糕吐司

韓式綿花糖雪糕吐司
韓式炸醬麵

朋友想吃個鹹點,點了一個炸醬麵。麵底是韓式即食麵,配料簡單的有蘿蔔、青瓜、魚片,加上炸醬。麵底煙韌彈牙,但朋友則喜愛更腍身的質感。炸醬以鹹味為主,味道不太豐富,若帶微辣必會更加野味。
韓式炸醬麵
雖然天氣悶熱,但店內冷氣強勁,加上雪奶的冰凍,冷得使人顫抖,下次真的要帶著外套。

2016-05-28
2016-05-24 187 瀏覽
天氣開始熱,行街行到流很多汗,最好就是吃個冰,降降溫。*韓式甜蜜蜜麻糬紅豆雪奶($55)說到要韓式,我就一定一定會點黃豆粉味。雪花冰上放了黃豆粉、黃豆粉麻糬、紅豆蓉,和一些杏仁、果仁作點綴。黃豆粉麻糬煙煙unun,紅豆蓉軟綿且甜;雖然中間有紅豆麻糬,令到雪花冰吃到中間都不會沒有配料,但黃豆粉才是主角,略嫌有點少。*韓式宇治金時紅豆雪奶($68)在沙冰上,放了紅豆和一球綠茶雪糕,再灑了一點果仁和杏仁片增加口感。沙冰帶點奶味,好幼身,不會太甜;甜味主要是來自綠茶雪糕和紅豆蓉;略嫌抹茶粉太少,吃到中間不夠味。*韓式oreo雪糕併魔鬼朱古力($45)用一個玻璃杯,裝住用粉沖的朱古力,再加一球oreo雪糕,配上oreo餅乾和朱古力扭紋蛋卷作點綴。唯嫌朱古力太多未溶的粉,不夠香滑,而且不夠凍,要等oreo雪糕溶掉了,才覺得味道好一點。
天氣開始熱,行街行到流很多汗,最好就是吃個冰,降降溫。

*韓式甜蜜蜜麻糬紅豆雪奶($55)

說到要韓式,我就一定一定會點黃豆粉味。

韓式甜蜜蜜麻糬紅豆雪奶
*韓式宇治金時紅豆雪奶($68)

韓式宇治金時紅豆雪奶
*韓式oreo雪糕併魔鬼朱古力($45)

韓式oreo雪糕併魔鬼朱古力
韓式oreo雪糕併魔鬼朱古力
2016-05-20
2016-05-21 92 瀏覽
係尖沙咀及旺角行街都見到NUN 每次都比佢地poster 上既雪奶吸引!今日決定要去食個晚餐同埋試一試佢地既雪奶入到去急不及待睇有咩口味既雪奶款式好多 花多眼亂鍾意Tiramisu 既我最終簡左韓式特級香濃邪惡Tiramisu 雪奶韓式鮮蝦餃子麵感覺似食緊韓式公仔麵,麵既份量唔小。麵略'林' 都唔差而泡菜味餃子都唔差韓式特級香濃邪惡Tiramisu 雪奶我等左好耐既雪奶終於到了面層鋪滿Tiramisu粉 一啖食落去味道好重但又唔會過份甜一層粉一層雪奶!加d練奶後味道更好!而上面有雲尼拿雪糕一個甜品可以有幾種唔同食法及味道我幾欣賞呢到始終都係食甜品地方 下次專心食返甜品會更好再黎既時候我會試埋其他品同款式既甜品宜家仲有個推廣FB IG 打卡送雪糕優惠劵,食完打完卡又有優惠大家不妨一試

今日決定要去食個晚餐同埋試一試佢地既雪奶
入到去急不及待睇有咩口味既雪奶

款式好多 花多眼亂

鍾意Tiramisu 既我

最終簡左韓式特級香濃邪惡Tiramisu 雪奶
韓式鮮蝦餃子麵

感覺似食緊韓式公仔麵,麵既份量唔小。

麵略'林' 都唔差
而泡菜味餃子都唔差

我等左好耐既雪奶終於到了

一層粉一層雪奶!加d練奶後味道更好!

而上面有雲尼拿雪糕

一個甜品可以有幾種唔同食法及味道

我幾欣賞
呢到始終都係食甜品地方 下次專心食返甜品會更好

再黎既時候我會試埋其他品同款式既甜品

宜家仲有個推廣

FB IG 打卡送雪糕優惠劵,食完打完卡又有優惠

大家不妨一試
2016-05-19
2016-05-20 130 瀏覽
最近天氣很熱, 沒什麼胃口, 就只想吃甜品, 冰是最好的選擇吧!韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫 $62窩夫微脆, 空氣感很重, 蛋香頗濃, 但待一會便淋了。芝士蛋糕味道香濃, 草莓份量慷慨! 如果窩夫脆一點就更好。韓式草莓雪奶 $68草莓鋪滿整個雪花冰, 酸酸甜甜, 忌廉輕柔不膩, 雪花冰磨得幼細, 不會太甜, 不錯韓式蕃茄紅桑莓芝士蛋糕 $35上層是蕃茄味芝士蛋糕, 下層是紅桑莓芝士蛋糕, 2種味道都很突出, 給人清新的感覺, 中和了芝士的膩濟, 而且質感軟滑, 是出色的變奏。韓式宇治金時紅豆雪奶 $68綠茶沒有混入雪花冰裏面, 只有上面的綠茶粉, 茶味比較淡, 有淡淡牛奶味, 而冰磨得幼細, 沒有碎冰, 配上香甜紅豆和綠茶雪糕, 不錯😌紅豆麻糬年糕雪糕吐司 $48吐司外層微脆, 但放得久就變淋, 中間夾着煙韌的年糕和甜美的紅豆蓉, 上面有香口豆粉以及杏仁片, 配上軟滑雪糕, 好吃!這裡甜品款式很多, 各樣水準也不錯, 偶然來一場甜品宴, 也不為過吧。
韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫 $62

韓式草莓雪奶 $68

韓式蕃茄紅桑莓芝士蛋糕 $35

韓式宇治金時紅豆雪奶 $68

紅豆麻糬年糕雪糕吐司 $48

前兩日天氣很熱...在旺角逛街時很想吃冰涼點的東西,加上妹妹是超級韓迷,於是和她來到nun dessert cafe。4點左右來到,剛到時客人未算很多,但後來店外已有人排隊了。喜歡這裏冷氣夠涼,店內白色調,感覺放鬆,電視一直播放k pop mv,播到大陽的後裔主題曲時,發現全店年輕女性都抬頭看電視看看menu,選擇太多了吧,除了冰點,還有外型吸引的馬卡龍雪糕和咸點。限定的蛋糕也很吸引,不過因為天氣熱,我們還是點了冰。人氣no1的韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶。雪糕以為是雲尼拿,原來是蜜瓜味,非常香濃,韓式奶冰入口質感綿綿,隨即融在口中,還有淡淡奶香,密瓜香甜。吃得悶還可以加練奶,個人覺得加了練奶更好吃。韓式鋒芒畢露芝蛋糕雪奶,芒果超級甜!入口時沒有預想到,很驚豔。上面有一芝士蛋糕,芝士味不濃,但覺得剛剛好,不會搶去芒果的風彩。杏仁片增加了香氣和脆口感。 韓式棉花糖雪糕吐司,看到menu有這道甜品即時決定要點,前陣子上網看到棉花糖吐司已經覺得很想試,沒想到nun dessert cafe會有呢。上台時我和妹妹不禁嘩了出來,吐司厚身,香氣四溢,用刀一切棉花糖就像芝士般輕輕拉絲,配上朱古力醬,吐司香

4點左右來到,剛到時客人未算很多,但後來店外已有人排隊了。
限定的蛋糕也很吸引,不過因為天氣熱,我們還是點了冰。
人氣no1的韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶
杏仁片增加了香氣和脆口感。
上台時我和妹妹不禁嘩了出來,吐司厚身,香氣四溢,用刀一切棉花糖就像芝士般輕輕拉絲,配上朱古力醬,吐司香脆,不算膩,配碟雪糕是密瓜味。
吃完冰回整個人降溫幾度,在這麼熱的夏日,爽
2016-05-15 99 瀏覽
位於旺角附近的Nun Desserts Cafe ,是一間以韓國甜品為主的餐廳。已經非第一次光顧了,第一次和表姐生日慶祝,到了銅鑼灣分店,今次來旺角分店 " data-mce-src="../../../images/Forum_icons/mad.png"> 。近年韓國菜十分熱門,特別係甜品 " data-mce-src="../../../images/Forum_icons/flower.png"> 餐廳的韓國甜品種類極多,雖然第二次來,也有很多我想吃的。韓式鮮蝦餃子湯麵$52$52一碗,麵的份量不小。配料包括有蝦,餃子,蘿白絲,木耳 。麵質彈牙,應該是算用辛辣麵的麵底,但有點過熟太淋身。湯底帶辣,味道不錯,但蝦不太彈牙。不竟甜品才是主打,應期待甜品多於正餐, 當然要點多幾個甜品二人分享! " data-mce-src="../../../images/Forum_icons/yummy.png"> 宇治金時紅豆雪奶$68非常漂亮的貌相,抹茶味不太濃郁。雪奶可配上香甜煉奶,更能帶岀抹茶和紅豆的美味。紅豆極多,雪奶的底部也有紅豆!紅豆綿身大粒,配上抹茶

近年韓國菜十分熱門,特別係甜品

餐廳的韓國甜品種類極多,雖然第二次來,也有很多我想吃的。
韓式鮮蝦餃子湯麵$52

麵質彈牙,應該是算用辛辣麵的麵底,但有點過熟太淋身。
湯底帶辣,味道不錯,但蝦不太彈牙。

不竟甜品才是主打,應期待甜品多於正餐,

當然要點多幾個甜品二人分享!
宇治金時紅豆雪奶$68
非常漂亮的貌相,抹茶味不太濃郁。
雪奶可配上香甜煉奶,更能帶岀抹茶和紅豆的美味。
紅豆極多,雪奶的底部也有紅豆!紅豆綿身大粒,配上抹茶雪奶,值得推介!
韓式士多啤梨芝士雪糕窩夫 $62

第二次點的窩夫,依然好吃!
四塊窩夫上台,貌相漂亮,伴上芝士蛋糕,士多啤梨和雪糕互相輝映。
窩夫帶軟身,如格仔餅的質感,不會太飽肚。

雖不是我愛的窩夫口感,但沾上甜絲絲的士多啤梨醬和加上芝士蛋糕

有咬口又好吃,推介哦!

服務員哥哥服務好好,但有一位女服務員不太醒目,明明沒有多士了,叫我等等等。

等了好久好久,再問問她,她也叫我等等,快有得吃。

最終問服務員哥哥,才知道多士機壞了,根本沒有得吃。有點小失望,希望下次有得吃吧
2016-05-13
2016-05-15 297 瀏覽
天氣悶熱,好想食番啲超級凍野加甜品,為左跟上潮流,除左煲韓劇食炸雞,當然唔小得韓風甜品。淨係企係門口睇已經好解暑了好多款式,甜又有咸又有,任君選擇。店舖爆滿客人,好熱鬧,一人一份,枱面滿滿都是甜品。先泥杯冰凍既荔枝沙冰解左渴先再慢慢揀甜品,不會太甜,清清地,口感清新,超解暑,而且飲落都幾大杯,好似飲極都飲唔哂夏天寧舍鍾意食瓜類,本來係芒果迷既我,今次轉轉口味試下蜜瓜口味先。先食左蜜瓜同雪糕,之後會方便啲落錬奶撈泥食,雪本身用左奶去打出泥,所以已帶點奶香味,再加埋錬奶一齊食就更甜美。蜜瓜味芳香濃郁,口感清甜,而且雪奶入口即溶,簡直幫你消暑解溫,飲左荔枝沙冰,再泥個雪奶,感覺好似去左韓國既凍天雪地咁,正正之前食果間台式連鎖店既雪糕吐司,好多層包,食到好飽,太過飽濟,我反而喜歡呢個,一層就好足夠,而且超多士多啤梨果肉,啖啖果肉,吐司加左牛油焗完好香好脆,撈埋個士多啤梨雪糕一齊食,又香又滑,甜甜地,口感滿分!個推廣仲好正,打咭有韓式軟雪糕送,消費滿$100就食到😍,超正!
淨係企係門口睇已經好解暑了
好多款式,甜又有咸又有,任君選擇。
店舖爆滿客人,好熱鬧,一人一份,枱面滿滿都是甜品
荔枝沙冰
草莓奶油雪糕吐司
  • 士多啤梨雪糕吐司
  • 韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶
2016-05-13 136 瀏覽
從前要到銅鑼灣才有的韓冰店,現在旺角也有!這家的韓冰是加入奶一起打,吃落水感較低,而且奶味也很濃。門面不大,但都放上受歡迎的食物模型,而且像真度極高! 看到都食指大動。星期一至四有茶餐優惠,看到都覺得抵食吸引。不過可惜是日星期五,享用不到。但一場來到門口,都可以一吃的。韓式蜂芒畢露芝蛋糕雪奶,名字很夠霸氣,但細心一看原來是包含著各種材料。厚切粒粒芒果超級香甜,一點酸味都沒有,面頭的杏仁片為冰帶點低調的香氣。倒入練奶,巧妙地和芒果的甜味融和,更令冰底送上一點黏黏甜甜的口感。再往下發掘,就是令人期待的雪奶冰底和芝士蛋糕,蛋糕不算甜所以不會膩,反而為甜品加上一點貴氣。冰底不像大路刨冰店的冰樽,而是幼細得如沙灘上的幼沙,軟軟滑滑,清涼卻不會令人吃一口打個寒的那種。韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫,在餐牌上是印上no.1,士多啤梨又是好甜(這次的芒果和士多啤梨也很甜,但不假,應該是水果貨色好),芝士蛋糕有4小塊,其實可有可無,不過士多啤梨醬的酸甜味引領著整份甜品的甜味,很好。窩夫皮薄香脆,但內裡未算飽滿,蛋味都叫足夠。最吸引的是這裡的甜品賣相都好吸引,每份都做到standard的樣子,而且大大份,殺了不
韓式芝士蛋糕士多啤梨窩夫,在餐牌上是印上no.1,士多啤梨又是好甜(這次的芒果和士多啤梨也很甜,但不假,應該是水果貨色好),芝士蛋糕有4小塊,其實可有可無,不過士多啤梨醬的酸甜味引領著整份甜品的甜味,很好。窩夫皮薄香脆,但內裡未算飽滿,蛋味都叫足夠。最吸引的是這裡的甜品賣相都好吸引,每份都做到standard的樣子,而且大大份,殺了不少菲林。
韓式醉特級三球雪糕窩夫,就像巨形版的雪糕三文治,但用上店內的窩夫底,色彩繽紛,分別有熱情果,曲奇,綠茶味雪糕,不過綠茶雪糕稍遜色,味道不太到位。重量級得還加上忌廉和脆片,吃起來還有一點內疚。
店內裝修簡結,有電視在播韓國音樂節目,平日下午不算人多,還可以坐上一個小時,之後才到旺角附近逛街再血拼。
2016-05-13