2017-04-17 148 瀏覽
Oreo 雪糕冰🍨Oreo 加埋雪糕同冰一齊食,好正!最岩係而家天氣同朋有一齊食,透心涼🌬三個女仔一齊食一個岩岩好😝價錢:$68抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️真係最好嘅飯後甜品!
Oreo 雪糕冰🍨

Oreo 加埋雪糕同冰一齊食,好正!
最岩係而家天氣同朋有一齊食,透心涼🌬
三個女仔一齊食一個岩岩好😝

價錢:$68
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

真係最好嘅飯後甜品
Oreo 冰
Oreo 冰
2017-04-07 220 瀏覽
一個完美既晚餐係甜品是必須的。同朋友食完飯,又唔想咁快走,朋友提議呢間甜品舖話好好食,咁就即管試下啦...未食之前已經要經過漫長既等待......最後等左30分鐘先入得...重點入面超迫超嘈朋友好中意食黃豆粉,只不過我食左一啖覺得會有窒息既可能性唔錯,但啲士多啤梨酸既重伏!完全無蜜瓜味,勁奇怪既味,食左少少就放棄了!最好食既,可能因為落哂啲煉奶所以唔酸,啲cream好醇!總括黎講,如果我有時間,朋友又好想食既會再去既...但我自己就唔會喇
一個完美既晚餐係甜品是必須的。

朋友好中意食黃豆粉,只不過我食左一啖覺得會有窒息既可能性
唔錯,但啲士多啤梨酸既
重伏!完全無蜜瓜味,勁奇怪既味,食左少少就放棄了!
最好食既,可能因為落哂啲煉奶所以唔酸,啲cream好醇!

2017-04-06
30 分鐘 (堂食)
$80 (宵夜)
2017-03-31 168 瀏覽
芒果窩夫個底係平時食開既格仔餅, 但係個精髓係上面D芒果裡面幾舊細既芝士蛋糕,再夾埋甜甜酸酸既芒果令到個芝士蛋糕無咁流, 仲有佢個汁有少少似楊枝金露味道。有驚喜抹茶厚多士 抹茶味度唔係好濃郁, 但外表夠晒吸睛, 配埋雪糕都好夠味。紫著雪葩一上檯配埋個好似練奶好似怪怪地咁,幸好外面紫著粉味度都夠濃, 再加埋紫薯糯米糍都ok。食到中間得番d雪又唔想落練奶就唔係太想食。環境比一般果d糖水鋪闊落都可以坐下吹一陣水。服務都ok啦, 正常。
抹茶厚多士
抹茶味度唔係好濃郁, 但外表夠晒吸睛, 配埋雪糕都好夠味。
紫著雪葩

環境比一般果d糖水鋪闊落都可以坐下吹一陣水。

服務都ok啦, 正常。

2017-03-31 129 瀏覽
The bingsoo was very good! Had texture just like snow! Unfortunately the staff was very impatient and had poor attitude.
Matcha Green Tea with Red Bean
2017-03-30
其他
香港傳統或是新式的甜品選擇不少,但數到韓式甜品店最有名的肯定是這家Nun Desserts Cafe!韓店一向以創意無限,包裝精美取勝,這家甜品店也不例外。店外擺放著很多精美的menu 架,選擇非常多,吐司、窩夫、意粉雪糕、牛奶刨冰等等...... 甜品的顏色、擺盤非常吸引眼球喔!走進店鋪,看見雪奶在店內的點擊率很高,應是其中一款招牌甜品了吧!😋😋韓式鋒芒畢露黃金雪奶 $68果然是韓店,連甜品的名字都用心雕琢,簡單的芒果雪奶可以變出如此氣勢磅礡的名字,很是佩服!這個碗子份量很足,2個人點一份已很足夠。甜品的底層是幼滑的雪奶,能食到淡淡的奶香。芒果新鮮,鋪在甜品面頭的芒果醬稠度很夠,混合入口溶化淡淡的雪奶,甜度和濃度剛剛好。喜歡更甜的可加入煉奶,細心的配搭。至於雪糕球味道則一般,可作點綴一下。對這家餐廳很感興趣,下次再來試試其他選擇!
韓式鋒芒畢露黃金雪奶 $68

對這家餐廳很感興趣,下次再來試試其他選擇!
2017-03-15
$34 (宵夜)
2017-03-08 199 瀏覽
自問係呢度既常客 好多雪𣲙既味都試過覺得味道好食 價錢合理 地點就腳比較中意食既會係士多啤梨口味既 呢個仲配上芝士蛋糕 無記錯既話士多啤梨份量好多好甜 雪冰都有淡淡既士多啤利味 配上練奶 好正另一個最中意食既會係蜜瓜味 出面唔多店係有蜜瓜𣲙得來又好食 清甜 蜜瓜次次都食都好清甜雪糕都有d蜜瓜味 但雪冰味比較淡 但配上練奶又係好整体都好好至於orea雪冰我自己就一般 覺得太甜了 但orea愛好者相信會中意的 連雪糕都係cookies and cream 咖
自問係呢度既常客 好多雪𣲙既味都試過
覺得味道好食 價錢合理 地點就腳

雪糕都有d蜜瓜味 但雪冰味比較淡 但配上練奶又係好
整体都好好
  • 韓式特級香滑醉人草莓雪奶
2017-03-07 137 瀏覽
Nun dessert 一啲都唔陌生之前元朗有一間,成日食!不過就多數食窩夫( 真心算係有質素窩夫) 今晚同朋友旺角食完晚餐,雖然好飽,不過甜甜個咀仔都係必須嘅😆😆所以又過左泥!今次我地揀左飲品🍹🍹朋友揀左呢個 「海洋荒島」呢個藍色好靚丫~~😍涼津津的荔枝梳打味,食飽飯泥飲真係好爽丫!完全唔怕膩😍😍入面條鯊魚仔好 cute 呢。。而我就揀左呢個 「開心樂園」😍😍圖片與相片吻合!正!好豐富呢!係芒果奶昔泥嘅,我怕奶味重的奶昔,但呢杯剛剛好,仲好有鮮芒味!上面的爆谷,脆片,仲有個 Corn 完全係加哂分!整體感覺都好豐富,招牌飲品果然值得一試!
Nun dessert 一啲都唔陌生
之前元朗有一間,成日食!
不過就多數食窩夫( 真心算係有質素窩夫

今次我地揀左飲品🍹🍹
朋友揀左呢個 「海洋荒島」
呢個藍色好靚丫~~😍
涼津津的荔枝梳打味,食飽飯泥飲真係好爽丫!完全唔怕膩😍😍
入面條鯊魚仔好 cute 呢。。
而我就揀左呢個 「開心樂園」
😍😍圖片與相片吻合!
正!
好豐富呢!

2016-10-19
2017-02-28 145 瀏覽
這間甜品鋪主要是韓式甜品,身為韓迷的我便衝了入去試試。這裏設計簡潔,內有大電視不停播kpop。平日下午3點右左來食,人流通常都不會很多,所以非常適合傾密計。點了一個哈密瓜雪奶配有新鮮哈密瓜,哈密瓜清甜爽脆,有大約6-8塊。雪奶本身的甜度偏低,口感鬆化。甜味主要來自熒光青色的哈密瓜粉。紅豆麻糬年糕雪糕吐司,餡料豐富,橫切面十分吸引。吐司邊邊位的麵包皮焗得很脆,中間的麻糬煙煙靭靱配上紅豆,甜度適中,面層有脆脆的原片杏仁,口感多層次。辣年糕比較甜,微辣的,不嘗辣的人士也可試試,口感煙韌,份量多,配有魚片。
2017-02-21
2017-02-19 308 瀏覽
我經常來這裏吃雪奶, 原因是因為它距離我行街的地方非常近, 餐廳亦坐得頗舒適, 所以很多時候, 我也會和朋友逛完街後便到這間韓式餐廳吃甜品。 今天, 我們二人點了一個雪奶來分享, 這個士多啤梨雪奶上面有忌廉、士多啤梨塊和一粒意大利芝士凍餅。士多啤梨酸酸甜甜非常開胃, 雪奶入面亦加了煉奶和士多啤梨醬。我很欣賞它加了士多啤梨醬, 令到冰有點甜味, 沒想過原來士多啤梨和雪奶是那麼夾的。飲品方面, 我點了一杯鮮芒果沙冰, 芒果沙冰非常清新和開胃, 甜度適中。
韓式特級香滑醉人草莓雪奶
2017-02-19
韓式特級香滑醉人草莓雪奶
2017-02-19 105 瀏覽
由於要計劃活動,需要相約朋友出來聚會,需要找個地方坐下,走過這間甜品店 是,是專買韓式甜品,看來是個不錯的地點。店內雖然並不特別寬敞,但也坐得舒適,稍為談天算是不錯的地方。韓式甜品有多種選擇,餐牌色彩非常豐富,卻有點令人眼花繚亂。看看身邊其他食客,但見每個甜品份量也不少,先點上兩份,小兔仔紅鑽草莓布甸藍莓雪奶及紫薯窩夫。 不多久,店員告訴我們,草莓布甸已經售完,問我們會否換一個味道,最後我們只選擇布甸換成Oreo的味道,朋友也覺得可試著兩個不同味道,也是不錯。小兔仔紅鑽草莓布甸藍莓雪奶先來,看著Oreo布甸,顯得格格不入,說到底是我們的選擇,不過其他色彩配搭卻很是可愛。雪糕是清香的草莓味,淡淡的,並不是一般的甜甜,淡中帶甜又帶草莓味,入口軟滑,與別不同。雪糕下是雪奶,冰凍的,入口軟綿綿,卻不帶冰粒的感覺,比一般的綿綿冰更細滑,配著藍莓醬及草莓一起吃,甜中帶滑,非常特別。Oreo布甸不是餅乾那種濃濃朱古力味,輕微帶著朱古力香,都是軟滑,甜味較淡,曾到過韓國旅遊,吃到的都是比港式較清淡,正正是韓國人所喜愛的味道。再來的是紫薯窩夫,單看紫色,並不是鮮艷奪目,是沉實的紫,正正是天然的紫色,沒有

韓式甜品有多種選擇,餐牌色彩非常豐富,卻有點令人眼花繚亂。

小兔仔紅鑽草莓布甸藍莓雪奶

再來的是紫薯窩夫,單看紫色,並不是鮮艷奪目,是沉實的紫,正正是天然的紫色,沒有添加。在窩夫上放著忌廉,上面是紫薯蓉,中央以體積估計是雪糕,旁邊三粒卻不知是什麼。
紫薯窩夫
將窩夫切開後,中央是雪糕的質感,而且還熔了一點,紫薯蓉及忌廉的厚度很是吸引。
紫薯窩夫
先試著不知是什麼的東東,入口軟軟卻煙韌,雖不知是什麼,卻令我想起糯米糍。

窩夫本身沒有味道,配著紫薯蓉及忌廉,紫薯的甜味,忌廉的滑滑口感,脆硬的窩夫,口感及味道變得很配合,再加上雪糕的冰凍口感,顯得很是特別。

邊談著活動計劃,邊吃著份量不少的韓式甜品,舒適的環境,可以伴著一段小時光,果然是很不錯的選擇,大家也很喜歡這種感覺。
小兔仔紅鑽草莓布甸藍莓雪奶
2017-02-10 146 瀏覽
在韓國吃過一次mango cheese cake waffle後一直念念不忘 , 如此配搭雖然好有罪惡感 , 但真係好有幸福嘅感覺 !迎幾年 , 香港都開左好多間韓式甜品店 , 試左好多間都被韓國的比下去 , 外觀 , 味道上都總帶點港式甜品嘅味道.....今次去到Nun Desserts Cafe , 抱有好大期望 , 因為係openrice上面嘅相已經睇到流哂口水果然無令我失望 , 一去到見到店舖裝修已十分韓風 , 雖然店內好多人, 但竟然不用等位見到MENU後真係每個都想食, 每個甜品都靚到嘩嘩聲, 最後叫左個strawberry cheese cake waffle 比較吓韓國嘅甜品無論係外貌同味道都無得輸!!!  連平時唔好甜食嘅男朋友都係咁食呢個價錢有咁嘅質素真係好好, 之後都一定會來食!!!

呢個價錢有咁嘅質素真係好好, 之後都一定會來食!!!
2017-02-04
2017-01-29 5162 瀏覽
上次到訪Nun,只嚐了三款非雪奶的甜品,這次再次光顧,當然要一試招牌雪奶。韓式雪米糍粉天使雪奶 ($68)夢幻粉紅色的雪奶能夠俘虜萬千少女心,雪奶、雪糕、雪米糍及士多啤梨層層疊疊,一柱擎天。士多啤梨粉與雪奶二合為一,味道恰如韓國士多啤梨牛奶。雪奶大致上都打得相當幼細,滲透淡淡奶香。雪米糍外表雖較厚實但仍煙韌,中間夾著忌廉及士多啤梨醬。不過個人覺得整體味道不夠濃烈,倒入煉奶後恰到好處。韓式鋒芒畢露黃金雪奶 ($68)舖天蓋地的芒果汁與雪糕雪奶形成一座小山丘,芒果味偏甜不過濃稠適中,假如能夠預先去除雪奶中的熱情果籽定必更令人滿意。荔枝沙冰 ($42)沙冰打得不夠幼細,充斥不少大顆冰粒,荔枝味道亦淡。Nun的韓式刨冰未必是最出色的,卻是價格尚算較為親民而款式亦多的選擇。Nun的韓式刨冰未必是最出色的,卻是價格尚算較為親民而款式亦多的選擇。
韓式雪米糍粉天使雪奶 ($68)
韓式雪米糍粉天使雪奶
士多啤梨粉與雪奶二合為一,味道恰如韓國士多啤梨牛奶。
雪奶大致上都打得相當幼細,滲透淡淡奶香。
雪米糍外表雖較厚實但仍煙韌,中間夾著忌廉及士多啤梨醬。
不過個人覺得整體味道不夠濃烈,倒入煉奶後恰到好處。

韓式鋒芒畢露黃金雪奶 ($68)
韓式鋒芒畢露黃金雪奶

荔枝沙冰 ($42)
荔枝沙冰
沙冰打得不夠幼細,充斥不少大顆冰粒,荔枝味道亦淡。

2K
2017-01-22 2428 瀏覽
一直都是在銅鑼灣店吃nun,今天恰巧和朋友在旺角逛街,走累了便入內吃個甜品,休息一下。 榴蓮白雪丸子雪奶($68) 繼上次吃過後,一試便愛上。榴蓮味道逼真不假,果肉非常慷慨,旁邊還有小丸子,口感煙韌。 還點了個最新兔仔雪奶,有四款口味,我選了士多啤梨味。 小兔仔紅鑽草莓布甸藍莓雪奶($78) 小兔仔造型非常可愛,旁邊鋪滿了草莓,令人非常興奮。 草莓味道甜香,奶凍軟滑香濃,幼滑忌廉再加上綿滑的沙冰,味道一流! 還可額外加配topping, 當然不少得我最愛的芝士蛋糕。 芝士蛋糕($12) 黃豆蕨餅 ($12) 最後還點了個飯,韓式泡菜流心芝士蝦餅飯($50) 兩大塊的流心芝士蝦餅鮮味彈牙,流心芝士好邪惡呀! 配上泡菜令飯更加香。

榴蓮白雪丸子雪奶($68)

還點了個最新兔仔雪奶,有四款口味,我選了士多啤梨味。

小兔仔紅鑽草莓布甸藍莓雪奶($78)

還可額外加配topping, 當然不少得我最愛的芝士蛋糕。

芝士蛋糕($12)
黃豆蕨餅 ($12)

最後還點了個飯,韓式泡菜流心芝士蝦餅飯($50)

兩大塊的流心芝士蝦餅鮮味彈牙,流心芝士好邪惡呀!
配上泡菜令飯更加香。
2016-11-20
2017-01-22 81 瀏覽
一個人要到旺角,九龍塘,尖沙咀等地方,小些體力也不行,特別是假日旺角真的相當擠逼多人走得累了,也要休息一下,而且也肚餓了,找間餐廳吃東西剛巧NUN沒有什麼人,便內進了吃了一個下午茶TEA SET龍蝦海鮮湯麵,想不到味道會是十分出色,還以為只是普通公仔麵湯底是微辣的韓式湯底,相當惹味公仔麵不林不硬,煮得剛剛好蝦肉也是相當新鮮整體味道不錯草莓雪糕多士,新鮮草莓味道不錯,多士也是十分香脆雪糕不太甜,剛剛好生薑茶薑味不算太重,但在寒冷天氣下可以有驅寒之用不錯的下午茶,讓我有充足的體力

走得累了,也要休息一下,而且也肚餓了,找間餐廳吃東西

剛巧NUN沒有什麼人,便內進了

吃了一個下午茶TEA SET
龍蝦海鮮湯麵,想不到味道會是十分出色,還以為只是普通公仔麵

湯底是微辣的韓式湯底,相當惹味

公仔麵不林不硬,煮得剛剛好

蝦肉也是相當新鮮

整體味道不錯
草莓雪糕多士,新鮮草莓味道不錯,多士也是十分香脆

雪糕不太甜,剛剛好
生薑茶薑味不算太重,但在寒冷天氣下可以有驅寒之用

不錯的下午茶,讓我有充足的體力
2017-01-03 156 瀏覽
同老公在旺角食完晚飯,突然想食甜品。。。就上openrice search下附近有咩甜品店見呢間賣相好似唔錯,就黎試雨下原來係一間韓國甜品店我叫左佢地個招牌甜品,蜜瓜雪奶個樣都幾靚既但味道就好一般。。。個雪奶即係類似台灣綿綿冰咁,但就無咩味加左d 鍊奶再同個蜜瓜雪糕一齊食就好少少,有返d 甜味個雪糕味道尚算ok,不過都係無咩特別。。。類似牛奶公司雪糕咁成兜野最好食算係d蜜瓜因為起碼係甜既!老公叫左個綠茶軟雪糕。。。就可以話係伏中之伏雪糕上面的綠色粉。。。係完全無綠茶味。。。仲一陣怪味個雪糕一點都唔幼滑。。。感覺係一個雪硬左的軟雪糕旁邊的丸子又係無味。。。似食緊一粒麵粉一句講曬。。。唔會再幫襯
同老公在旺角食完晚飯,突然想食甜品。。。
就上openrice search下附近有咩甜品
見呢間賣相好似唔錯,就黎試雨下
原來係一間韓國甜品
我叫左佢地個招牌甜品,蜜瓜雪奶
個樣都幾靚既
但味道就好一般。。。個雪奶即係類似台灣綿綿冰咁,但就無咩味
加左d 鍊奶再同個蜜瓜雪糕一齊食就好少少,有返d 甜味
成兜野最好食算係d蜜瓜
因為起碼係甜既!
老公叫左個綠茶軟雪糕。。。就可以話係伏中之伏

雪糕上面的綠色粉。。。係完全無綠茶味。。。仲一陣怪味

個雪糕一點都唔幼滑。。。感覺係一個雪硬左的軟雪糕
旁邊的丸子又係無味。。。似食緊一粒麵粉
一句講曬。。。唔會再幫襯
2016-12-30