2015-04-28 6666 瀏覽
今日小妹又想一家之煮偷懶一下,所以已一早約定大家,今晚一起外出晚飯~最近,就看中了Norayo K Cafe~這是一間新的韓式Cafe,愛韓食的我們當然要試試啦~七點多到達,剛好有一張空枱,晚半個鐘到達,人龍已排到樓梯,想食的話,真的要早一點呢~小店很可愛,地方不大,整個佈置都是走韓風的感覺,餐廳中間有一棧紅綠燈,飲品部就佈置得像快餐車一樣,加上兩邊的牆上加窗框作裝飾,整個感覺就是清新又年青~~餐牌的設計就像一本雜誌一樣,有一點點舊舊的,可內容卻非常吸睛,看相片,真的令人涶涎欲滴!! 千辛萬苦,才點選了是晚菜式呀!!先點了兩杯飲料,柚子檸檬諾拉沙冰 ($50)及曲奇雲呢拿諾拉沙冰 ($50)~飲料有兩個size,大跟小的,因為我們想分著喝,所以就點兩杯大的吧~ 成品剛好是一黑一白的配撘~白色的柚子檸檬諾拉沙冰,味道酸酸甜甜的,很重的柚子清香,用它來作開胃飲料,十分合適!黑色的曲奇雲呢拿諾拉沙冰用了曲奇、忌廉及朱古力調製而成,入口濃稠而帶有朱古力香,由於忌廉味濃,這杯沙冰之後成了我們解辣的良品呀!! 笑著喝著,餐點亦開始上桌啦~~ 牛肉紫菜飯卷 ($52),飯卷䂺大的一條,飯煙韌有嚼勁,

柚子檸檬諾拉沙冰及曲奇雲呢拿諾拉沙冰
笑著喝著,餐點亦開始上桌啦~~ 牛肉紫菜飯卷 ($52),飯卷䂺大的一條,飯煙韌有嚼勁,餡料亦非常豐富,有牛肉、蛋、蘿蔔、火腿、醃菜等,美味又健康呀!
牛肉紫菜飯卷
迷你甜煎餅 ($28) 一客有兩件,綠色跟黃色的~ 兩件的味道著實沒有什麼分別,餅身都軟糯而帶點微焦,中間的豆蓉甜蜜可口,加了一點點玉桂,味道出奇地配合!
迷你甜煎餅
辣醬餃子($40) 一客五件,煎得香脆可口的餃子,每件都沾滿了辣中帶甜的醬汁,雖然餡兒並不特別,只是豬肉、粉絲及生菜的組合,但醬汁美味得令餃子的味道提升了!加上面層灑了一點碎花生,增加了口感之餘又倍添香氣~
辣醬餃子
炸紫菜卷 ($30)是以紫菜卷著粉絲再炸,外層香脆,內裡的粉絲煙韌而且跟紫菜的香氣渾為一體,更難得的是,紫菜卷炸得乾身而不沾油,美味呀!
炸紫菜卷
炸紫菜卷
最後就是今天的主角--現炒辣年糕 ($288)!!
喜歡年糕的小妹見到這鍋物怎能不試? 成品是原鍋奉上,上桌的時候,鍋物是還沒有煮熟的,要點耐性,等它煮滾燙後才可開動呢~
鍋的正中間是豐富的食材,有年糕、拉麵、韓式粉絲、雞蛋、韓式魚片、雞尾腸、紅蘿蔔及椰菜等,加上甜甜辣辣的醬汁,滋味無窮!而且不用擔心煮乾水,因為店員會幫大家加湯汁的!也不用擔心不懂炒年糕,帥氣的韓藉店員會幫忙呢~
鍋的兩旁,一半放了芝士另一半則放了蛋汁,待鍋熱的時候,芝士就會融化,用年糕蘸著食,美味得令我們也融化了!而蛋汁熱了後,就會成了嫩滑蒸蛋,同樣美味動人呀!
這鍋物,雖然每樣食材都是一點點一點點的,但四人分食起來,真的是會很飽的!二人分食的話,相信食了這鍋就什麼也吃不下了!
現炒辣年糕
最後當然要以甜點作結啦!甜點有不同口味的雪花冰,難得米飯班主主動開聲想試韓國綠茶雪花冰 ($55),當然要順他的意思啦!
成品很大的一碗呀!! 滿滿的綠色,看著也開心呀!! 綠茶味雪糕味道頗濃郁的,甘香中又帶點奶香,伴著底下的粉稔甜美的紅豆、脆身的杏仁片、 滿滿的綠茶粉以及甜蜜的煉奶,滿滿的食材,吃到底,也不怕只餘下雪花冰呢~~ 這雪花冰,竟然嬴得米飯班主的青睞~~ 因為這冰奶味甚濃,而且輕柔軟綿,入口即化,就像綿花一樣,討得米飯班主的歡心呀!!
韓國綠茶雪花冰
每星期(至少)一次的躲懶之旅,今次大成功!! 由飲料到小食主菜甜點,家人都十分喜歡~ 這小店,絕對可以放在小妹的Encore List 中呀!!
2015-04-22
柚子檸檬諾拉沙冰及曲奇雲呢拿諾拉沙冰
  • 迷你甜煎餅
2015-04-27 6810 瀏覽
好肯定呢間韓國Cafe可以上到排行榜頭幾位一定同D甜點有關,因為試過鹹點一定會覺得無乜特別!一坐低先叫2杯飲品:熱白朱古力咖啡同柚子檸檬冰沙!White Mocha味道唔錯但可以少D甜!冰沙就好Refreshing,味道質感調得好好!值得一試!至於食物方面,等咗30分鐘先上台,呢份辣雞翼係完全無特別。。醬過多但可以完全一D辣味都無!好普通。再來牛肉紫菜飯卷,料好足,味道可以,整體一般。第一次食部隊拉麵,拉麵過淰,上到臺D湯唔多夠D麵可能已經吸咗好多,唯一個湯食落個辣味幾正可以再辣D,但午餐肉腸都係無乜野可以講。叫得部隊鍋食物都知唔會特別得去邊。最後本來諗住留肚食BingSu,點知下晝3點幾已經話賣哂!好失望!如果下次去,都應該只會為咗Bingsu而去,其他鹹點應該唔會再試!

White Mocha & 柚子檸檬沙冰

辣雞翼

再來牛肉紫菜飯卷,料好足,味道可以,整體一般。

2015-04-26
15 分鐘 (堂食)
White Mocha & 柚子檸檬沙冰
2015-04-27 5009 瀏覽
由於我地早到, 無乜人排隊, 所以6點幾可以入坐一行3人食左$513, 只叫了兩樣食物及3杯飲品, 絶不便宜, 寧願俾多少少錢去其他高級D既餐廳食物  1) 紫菜卷 - 味道不錯, 和其他韓國餐廳一樣2) 部隊鍋 - 辣味夠但貴又材料少 ($288!).. 估唔到個鍋咁淺, 又易黐底. 3杯飲品: - 熱柚子檸檬茶: 上枱時係用杯, 不是如餐牌圖中顯示既茶壺.  都算, 杯手柄黐立立... 仲要無spoon...唉- 士多啤梨香蕉汁- 朋友話味道唔錯, 杰左少少- 原味乳酪沙冰 - 朋友話好味 (我諗原味都無可能錯啦)服務質素- 叫了3杯水兩次都無人拎黎.... 叫到第三次先有 (餐廳唔算大, 人手不足)- 用饍時間規定1.5個鐘 - 我地落單1830, 到1930叫我地埋單. 我地照埋單, 但未飲完野, 加上落ORDER後要等食物黎都要時間, 個鍋咁熱, 要時間食啦. 點知1945叫我地走(似係韓國女經理), 我同佢講我地未夠鐘. 佢話CHECK下先. 返黎答我地仲有10分鐘.. 有冇搞錯. 係應該15分鐘. 我地知出面多人等, 但應該跟番佢地餐廳定既時間丫, 搞到我好快咁飲杯野都未
由於我地早到, 無乜人排隊, 所以6點幾可以入坐

食物
1) 紫菜卷 - 味道不錯, 和其他韓國餐廳一樣

3杯飲品:
- 士多啤梨香蕉汁- 朋友話味道唔錯, 杰左少少
- 原味乳酪沙冰 - 朋友話好味 (我諗原味都無可能錯啦)

服務質素
- 用饍時間規定1.5個鐘 - 我地落單1830, 到1930叫我地埋單. 我地照埋單, 但未飲完野, 加上落ORDER後要等食物黎都要時間, 個鍋咁熱, 要時間食啦. 點知1945叫我地走(似係韓國女經理), 我同佢講我地未夠鐘. 佢話CHECK下先. 返黎答我地仲有10分鐘.. 有冇搞錯. 係應該15分鐘. 我地知出面多人等, 但應該跟番佢地餐廳定既時間丫, 搞到我好快咁飲杯野都未飲完就走喇 (無心情), 好似食快餐咁, 無時間傾偈, 睇怕尖咀銅鑼灣難搵到可以唔使等咁耐又傾到偈價錢合理既餐廳...
題外話/補充資料: 有一個載CAP+眼鏡既韓國男侍應(唔知係咪老闆)態度幾好 (韓文加日文), 係佢幫我地拎水同加湯~
2015-04-25
10 分鐘 (堂食)
2015-04-24 6116 瀏覽
喜歡韓風的我, 對這間NORYA Cafe (韓文 - 놀아야, 來玩吧) 很有好感裝修很舒服, 坐位間的隔離十分寬敞, 不像其他港式CAFE那麼近那麼貼 由於下午茶時間, 只點了一份煎餅上面鋪滿了花生碎, 芝麻, 糖醬, 一向愛吃甜味的我, 超愛 但焦糖咖啡就麻麻了, 沒有什麼焦糖味而且十分奶....

由於下午茶時間, 只點了一份煎餅

但焦糖咖啡就麻麻了, 沒有什麼焦糖味而且十分奶....
2015-04-12
2015-04-24 4800 瀏覽
尖沙咀開設了 1 間韓國特式 cafe, 聽聞還有 oppa 做侍應呢, 便相約幾位老朋友去試試啦~之前已預先訂了位子在 8 時, 但到達後看到不只門口站滿人潮,連樓梯位也擠得水泄不通呢, 因為實在太多人了,所以影不到美美的牆身了~紫菜反卷 $42這個上菜也蠻快, 材料豐富而且色彩配搭鮮明, 飯還是微暖的,由於已肚子餓, 所以很快被 KO 清掉呢~因為我怕辣, 原本是想 order 現炒炸醬年糕的, 但 waitress 說,現炒辣年糕 $288 現在有優惠, 就是可免費添加韓式拉麵 / 紅薯粉,以及 1 款配料火腿 / 香腸, 可選小 / 中 / 大辣, 我當然要小辣囉~我們坐的位置冷氣也蠻大, 差不多半小時仍未見滾起的跡象,最後韓國靚女店長幫忙才解決呢, 將 1 邊已溶掉的芝士放入鍋中,香味四溢已急不及待大快朵頤啦, 途中還有職員添加湯底呀,爐邊蛋香滑, 拉麵及薯粉也很入味, 年糕就顯得不太夠味但煙韌唷~濟州柑橘雪花冰 $55幾個女生又怎可少了甜品呢, 雪糕味道似曾相識, 但又說不出口是什麼,雪花冰很細密, 但因為無味必須要與雪糕或生果一起吃嘛~NORAYO K-CAFÉ‏ 裝潢充

便相約幾位老朋友去試試啦~

連樓梯位也擠得水泄不通呢, 因為實在太多人了,

所以影不到美美的牆身了~
紫菜反卷 $42

由於已肚子餓, 所以很快被 KO 清掉呢~

我們坐的位置冷氣也蠻大, 差不多半小時仍未見滾起的跡象,

香味四溢已急不及待大快朵頤啦, 途中還有職員添加湯底呀,

濟州柑橘雪花冰 $55

雪花冰很細密, 但因為無味必須要與雪糕或生果一起吃嘛~
NORAYO K-CAFÉ‏ 裝潢充滿年輕活力, 就像走進韓國大學社區一樣,

而且無論店長還是侍應也是靚仔、靚女, 所以設計、食物及人物,

也能給予視覺的享受丫~

2015-04-21
5 分鐘 (堂食)
  • 紫菜反卷
2015-04-24 4379 瀏覽
近年韓風充斥香港,商業區既韓燒多到成行成市不過韓國Cafe就少之有少,所以今次同屋企人黎到大家都覺得氣氛唔錯,座位間唔會好迫環境佈置幾特別,係一個非一般既樓上韓國Cafe~樓下已經見到好多有關NORAYO既宣傳同畫作,所以好易搵到假日中午坐滿晒人,而且排隊等位人數都多,好彩早黎一步,不然一定要排隊等一段時間大部份店員都係韓國人,要用英文溝通,每位都好好笑容~枱上就有NORAYO K.Cafe既卡片,方便大家拎取或影相牛肉紫菜飯卷,其實我冇乜食過韓國飯卷,竟然意外地好好食!件件既用料十足,味道同口感都好豐富,脆脆既紫菜包住爽脆既青瓜同酸瓜,再帶有甜牛肉既味係多重口感享受呢~不過唯一不足係唔知點夾XD好易散開紫菜反卷,配三款唔同醬料,不過仍然係好易散開:S要點醬要好小心,味道冇牛肉紫菜飯卷咁豐富,主要係醬料調味墨魚汁意大利飯,LUNCH SET $68,大家都一致讚好~濃郁既墨魚汁好鮮甜,而且飯好軟稔,成個飯都好入味,超推介!不過食完當然要抹咀~如果唔係會好污糟XP韓式炸醬麵,味道偏咸而且太多醬會膩,撈勻就岩岩好,幾中意佢用薯仔做配菜,令成個麵唔會太寡豬肉辣炒年糕,如果中意食辣既係幾好食,
近年韓風充斥香港,商業區既韓燒多到成行成市
不過韓國Cafe就少之有少,所以今次同屋企人黎到
大家都覺得氣氛唔錯,座位間唔會好迫
環境佈置幾特別,係一個非一般既樓上韓國Cafe~
樓下已經見到好多有關NORAYO既宣傳同畫作,所以好易搵到
假日中午坐滿晒人,而且排隊等位人數都多,
好彩早黎一步,不然一定要排隊等一段時間
大部份店員都係韓國人,要用英文溝通,每位都好好笑容~
牛肉紫菜飯卷
牛肉紫菜飯卷,其實我冇乜食過韓國飯卷,竟然意外地好好食!
係多重口感享受呢~不過唯一不足係唔知點夾XD好易散開
紫菜反卷
味道冇牛肉紫菜飯卷咁豐富,主要係醬料調味
墨魚汁意大利飯
濃郁既墨魚汁好鮮甜,而且飯好軟稔,成個飯都好入味,超推介!
不過食完當然要抹咀~如果唔係會好污糟XP
韓式炸醬麵
豬肉辣炒年糕
豬肉辣炒年糕,如果中意食辣既係幾好食,但我地都唔太好辣Q_Q食得有啲辛苦,但又好想食韓國年糕!辣得黎會有少少甜,但當然辣味較重,配料幾多,放涼一陣會冇咁辣
辣醬餃子
辣醬餃子,先會食到甜再來一陣陣既辣,如果食得辣會好好食~我接受到XD
餃子好脆,不過多食只覺一陣辣味~
芒果乳酪雪花冰
芒果乳酪雪花冰,十級推薦既甜品!雖然賣相未算討好,但味道絕對讚好
雪糕乳酪味重,啖啖都有芒果~最中意既係雪花冰可以食到奶味!就算就咁食都唔會覺得dry
墨魚汁意大利飯
芒果乳酪雪花冰
  • 辣醬餃子
  • 豬肉辣炒年糕
  • 韓式炸醬麵
2015-04-22 4587 瀏覽
前排見到有啲韓國 oppa係街到派傳單,再睇一睇,見到呢度有得食之前韓國大熱嘅蜜瓜雪花冰,已決定一家要同姊妹們一齊去試吓今次盲摸摸噤搵上門,行咗2層樓梯就到,唔緊要啦,當大擦一餐之前運動一下啦每一層都有呢啲圖,又幾得意嘅上到去,見到個裝修真係好似去番韓國本地嘅 café,成個設計同 feel都好似,好 relax噤好彩早收工,可以早去拎咗位先,如果唔係就可能要等一等喇!提一提大家,呢度嘅侍應好多全部都係韓國人,不過簡易英文係溝通到,有個好似係識聽中文嫁,而且個個都好 nice添等朋友嚟都等咗15分鐘,決定都係 order定嘢食,唔再等喇!我哋係唔會忘記今日個主角 - 蜜瓜雪花冰嫁,所以4個人,叫咗2個麵3個小食先填肚就夠喇!好彩落咗單5分鐘,姊妹們都陸續嚟到喇!嚟到韓式 café,當然要試吓韓式紫菜反卷!想平凡中見不平凡,我哋就揀咗反包嘅版本!呢個反卷料好足,有蛋絲、炒香咗嘅蘿蔔絲、牛蒡絲、香腸、青瓜同黃瓜,食落有唔同嘅口感,加上芝麻味好香,好啱吹水時嘅小食星星迷當然要叫個辣醬炸雞翼啦!雖然細細份,啱啱好一人一隻,雞翼炸得香口,但一啲都唔油喎炸皮薄,肉又 juicy真喺好想知道韓國人炸
每一層都有呢啲圖,又幾得意嘅
噤好彩早收工,可以早去拎咗位先,如果唔係就可能要等一等喇!

韓式紫菜反卷
辣醬炸雞翼
炸皮薄,肉又 juicy真喺好想知道韓國人炸雞嘅秘訣呀!個辣醬真係功不可沒,其實對於我嚟講,個醬唔係真係好辣,反而帶甜,令人想再整多隻
部隊拉麵
食到開晒胃,個部隊拉麵就到喇!食落唔係噤辣,佢地嘅拉麵總係比自己煮得好食得多
部隊拉麵
個午餐肉係最特別嘅,肉唔鬆散又香,好好食
辣醬拌麵
韓式辣醬拌麵係暖暖地嘅!
辣醬拌麵
將辣醬同軟Q嘅麵同配料撈埋一齊,辣得嚟又引唔住食多啖
豬肉辣炒年糕
呢個豬肉辣炒年糕爭啲流咗單,好彩有問一問啫!
豬肉辣炒年糕
食落有啲似湯年糕配魚糕嘅組合,唔太辣!如果份內可以多啲,個汁可以濃啲應該會更好
蜜瓜雪花冰
食到尾聲,大家都堅持要叫番個蜜瓜雪花冰完一完夢!其實個價格比其他甜品高,我哋都有諗過叫唔叫嫁,不過見到佢個真身之後,就好慶幸自己係有堅持喇
Size真係比其他大成倍
蜜瓜雪花冰
大半個蜜瓜刨晒出嚟,真可以加練乳同朱古力醬!個雪花冰又軟又綿!多球蜜瓜中仲插咝枝蜜瓜味雪糕,賣相極好
蜜瓜雪花冰
其實個冰底本身有小小奶味,所以唔鐘意 heavy嘅人,可以唔駛加醬都得!我就2款都試過,個人比較鐘意練乳,口味夾啲
而朱古力醬因為一倒入冰凍嘅雪花冰好快就凝結,所以練乳就方面啲!呢個蜜瓜真係好甜
我諗淨係個蜜瓜本身都索價不菲,而噤大份嘅雪花冰,真係4個人都 ko唔到佢呀!好抵食
呢度嘅環境其實都幾適合成班女仔傾吓計影吓相,開開心心噤食一餐飯
2015-04-08
15 分鐘 (堂食)
  • 韓式紫菜反卷
  • 部隊拉麵
  • 辣醬拌麵
  • 豬肉辣炒年糕
2015-04-22 3664 瀏覽
我認我是shopping精, 加連威老道絕對係非去不可, 唔講得笑, 行到倦倦地係時候搵個地方醫下肚, eee.....俾我見到間韓式cafe, 朋友仔佢地受韓風影響, 二話不說點頭和議, 幸好時間尚早, 唔駛等位 上到去, 樓梯佈置都好韓style.........一入去, 有韓國藉男店員招呼, 店內有紅綠橙, 街燈呀! 空內還播著韓國歌, 氣氛真係好relax店員把餐牌給我們看看, lunch有set, 仲有甜品餐牌添^^lunch set都幾經濟, 由$48~$68不等, 有拉麵, 年糕, 意大利飯, 比起單點會平D, 因為SET會包一杯飲品, 我地三個人一人叫一個set, 基於樣樣都想試, 一於每樣叫一款首先, 係部隊拉麵上檯, 原來部隊拉麵是以前軍人打仗, 糧食唔多, 會將屋企僅有的食材撈埋一齊, 說到底是大雜會, 眼見有午餐肉, 芝士腸, 雞蛋, 焗豆, 芽菜等等, 夠哂份量! 麵質有點淋, 可能浸得耐左, 個麵其實是辛辣麵餅, 餐牌上話佢辣, 食落又唔係好辣, 微辣的, 整體味道一般跟著, 墨汁魷魚意大利飯, 呢個食完個咀會烏卒卒, 想約會既男女, 要小心喔, 魷魚煮得有
上到去, 樓梯佈置都好韓style.........
Squid Risotto
跟著, 墨汁魷魚意大利飯, 呢個食完個咀會烏卒卒, 想約會既男女, 要小心喔, 魷魚煮得有點韌, 墨汁味偏淡, 而且冇腥味, 朋友們說意大利飯煮得都剛好, 有咬感, 蠻OK的
Carbonara Tteokbokki
Carbonara煮的年糕, carbonara好難會失手, 入面有火腿, 青椒, 紅椒, 洋蔥等, 上面曬有木魚乾, 咸咸地, 令整個味多了個層次, 年糕口感是煙煙韌韌, 好有chew頭!
Sauce Kimba & Spicy Dumpling
另外叫了兩款小食, 前是醬汁紫菜卷, 有三款醬汁 (酸辣, 沙津及千島海鮮醬), 紫菜卷中間包有蛋, 火腿, 青瓜, 酸瓜, 飯跟材料配合岩好, 而夾起時不會散開, 醬汁中我比較喜歡千島海鮮醬, 味較濃, 後是辣醬餃子, 餃子是炸過後, 再把辣醬放在餃子上, 餃子皮有點厚, 相對餡料少左D, 幸好個辣醬汁, 唔辣的 (試清楚便覺得是剛才紫菜卷的酸辣醬)
女生們的飯局, 又怎少得甜品這環節! 超巨型的蜜瓜, 很想食吧! 但剛才都已經飽了七八成, 唯有叫細size的牛奶雪花冰, 製成需時, 也等了好一會兒, 食到中段, 人流開始多, 有點吵耳
牛奶雪花冰
D冰好細密, 入口即溶, 紅豆雪糕堅有紅豆蓉, 最正係黃豆粉令雪花冰味道層次再提升, 以$55售價, 絕對值得一試, 如果唔係食到咁飽, 我想encore雪花冰!!! 期間店員都有幫忙換碟, 服務態度相當nice, 起碼有笑容, 以地區及菜式來算, 亦屬經濟親民呢, 有機會還是要試下佢地既炒年糕鍋喔
題外話/補充資料: weekend 1pm後開始多人, 需排隊
Squid Risotto
牛奶雪花冰
2015-04-22 3319 瀏覽
在香港想要體驗韓式咖啡館的環境?除了傳統韓式料理 還想嘗試不同的韓國料理?在這裡 不管是前菜 主食 小食和甜品都能吃得到喔!!餐廳的佈置整個都走韓風的感覺 很清新也很年輕 整個餐廳的中間桌上有1個紅綠燈 而飲品部的樣式是1輛快餐車的外型 讓人走進來就能很放鬆!!最重要的是所有服務員都是韓國人喔 所以讓你有置身韓國的錯覺呢哈哈!!坐下來就開始點餐了 先點的當然是這邊的招牌菜現炒辣年糕 這是1個鍋物喔 就跟部隊鍋1樣 用韓式辣醬和起司來調配的所有的東西上來的時候都還沒有煮熟喔 要等它們滾燙後開動喔!!鍋物旁邊的部份1半是起司另1半是蛋汁 甜甜辣辣的滋味 真的吃得停不下來吃到最後還真的有點辣喔 所以最後的部份就讓能吃辣的去完成吧!!接著吃的是奶油麵包意大利麵 要中和1下辣的味道!!麵包的部份是農夫包 中間的部份用麵條填滿 其餘的麵包還可以沾著奶油醬來吃 好香噴噴的味道 第1次吃這樣的奶油麵條喔聽說是韓國獨特的奶油意大利麵喔最後就來到甜品的部份 也是最讓人期待的喔 蜜瓜雪花冰是我們的不2選擇!!點的時候單純是因為它的外型好吸引 到直正上桌的時候才發現原來是這麼大1個喔!!用1球球的蜜瓜球來堆成
在香港想要體驗韓式咖啡館的環境?
除了傳統韓式料理 還想嘗試不同的韓國料理?
在這裡 不管是前菜 主食 小食和甜品都能吃得到喔!!

而飲品部的樣式是1輛快餐車的外型 讓人走進來就能很放鬆!!

坐下來就開始點餐了 先點的當然是這邊的招牌菜現炒辣年糕
這是1個鍋物喔 就跟部隊鍋1樣 用韓式辣醬和起司來調配的

接著吃的是奶油麵包意大利麵 要中和1下辣的味道!!
麵包的部份是農夫包 中間的部份用麵條填滿
聽說是韓國獨特的奶油意大利麵喔

用1球球的蜜瓜球來堆成小山丘 而底座就是半顆蜜瓜
挖出來的部份就放了滿滿的雪花冰 超超超級幼細的雪花冰 入口立刻融化喔
配上煉乳和巧克力醬 可以隨愛好而選擇喔
吃完這個真的超級滿足喔!!

所以想要體驗韓國咖啡館的文化就是來嘗試1下囉!!
2015-04-16
2015-04-21 3804 瀏覽
其實Cyn星期三就岀走到韓國但都忍不住要吃一餐韓國菜所以來到尖沙咀這間NORAYO K. Cafe可說是平價版school food但Cyn卻覺得這間的味道更美味整間店的裝潢都十分特別就像一間間Cyn在韓國到過的Cafe給人一種很舒服的感覺NORAYO K. Cafe在2樓的店主都很用心去佈置樓梯間的位置!整間都用上了「木」枱與枱之間不會太迫環境很好是在香港難得找到的韓式Cafe!餐牌設計都十分特別是一本雜誌一份報紙般的由小食、主食到甜品NORAYO K. Cafe都有著不同的選擇每款食物的價錢都十分合理三十元至五十元就有交易!首先點了兩杯飲品分別是芒果乳酪沙冰及蜂蜜西柚茶兩杯都是酸酸甜甜的十分開胃順帶一提的那個杯墊十分可愛店員還會把杯墊襯上飲品的顏色十分細心這是Cyn點了三款主菜第一樣就是Cyn每次到韓國都必食的紫菜飯圈這裡的紫菜飯圈十分美味而且很香麻油味跟Cyn在韓國吃的口味是相同的第二就是部隊拉面小辣的湯底配上公仔面、雞蛋、茄汁豆、香腸跟午餐肉十分惹味!最後的主菜就是炒粉絲配料十足而且不會炒得十分油!不用三十分鐘Cyn就跟友人在枱上所有食物消滅了最後當然要點一款甜品來享用點了紅豆
其實Cyn星期三就岀走到韓國
整間店的裝潢都十分特別
就像一間間Cyn在韓國到過的Cafe
給人一種很舒服的感覺
NORAYO K. Cafe在2樓的
店主都很用心去佈置樓梯間的位置!
整間都用上了「木」
枱與枱之間不會太迫
環境很好
是在香港難得找到的韓式Cafe!
餐牌設計都十分特別
是一本雜誌一份報紙般的
由小食、主食到甜品
NORAYO K. Cafe都有著不同的選擇
每款食物的價錢都十分合理
三十元至五十元就有交易!
首先點了兩杯飲品
這裡的紫菜飯圈十分美味
而且很香麻油味
跟Cyn在韓國吃的口味是相同的
第二就是部隊拉面
小辣的湯底配上公仔面、雞蛋、茄汁豆、香腸跟午餐肉
十分惹味!
最後的主菜就是炒粉絲
配料十足
而且不會炒得十分油!
不用三十分鐘
濃濃的牛奶味
再配上綠豆粉
是韓國吃冰的連鎖店「雪冰」的味道
吃過這餐後
Cyn更想念韓國的美食!

2015-04-12
2015-04-21 3614 瀏覽
韓風效應,除了韓燒和漢式定食快餐或餐廳外,韓式CAFE也開始盛行。這天約了朋友試這間位於旺區尖沙咀的韓流CAFE,可能是新店關係,晚飯時候坐位不是很滿,但看得出餐廳用心佈置,喜歡看韓劇的朋友們會感同身受的~
餐廳屬上樓cafe模式,在加連威老道「滿江紅」過一點便發現樓梯
熱飲兩杯:紅棗茶及柚子青檸茶
輕食之選:紫菜卷飯,這是牛肉口味
南瓜烤雞
南瓜烤雞
2015-04-20 3767 瀏覽
和男友在尖沙咀逛街,到了差不多吃飯時間,想吃韓國菜,但又唔太想吃烤肉,openrice一下就找到這間韓國cafe!!裝修相當不錯,一進去感覺清爽整齊, 用色很sharp,而且牆壁上有大型的壁畫喔。Cafe必備的charger!! 這裏提供了Samsung 或apple的電話線供使用喔,就不怕聊著聊著電話沒電了。牛肉紫菜飯卷($52)$52有十塊,價錢是相當實惠,最重要的是味道也不錯。裡面有火腿、青瓜、牛肉等等,吃起來覺得非常有口感,牛肉應該是有特別有醬汁醃製過,味道有點像燒牛肉,好吃!主角來了!現炒辣年糕($288)材料非常多,首先在爐邊的分別是蛋和粟米芝士,裏面是韓國拉麵、香腸、年糕、雞蛋、紅蘿蔔等等。拉麵完全吸收了甜甜辣辣的汁,而且非常彈牙,加上粟米芝士一齊,好好吃!!!!麵熟了就要快點吃,變太軟會沒有了口感。年糕也熟了!年糕煙煙韌韌,頗有咬口。非常愛吃這個雞蛋。本來雞蛋沒什麼味道,不要配上這個甜甜辣辣的汁時,就變得很惹味。芒果yogurt沙冰($52)因為和男友一起喝,所以叫了Grande size 。味道不會太甜,而且帶淡淡的芒果味。沙冰配上這個鍋真是perfect match
牛肉紫菜飯卷($52)

主角來了!
現炒辣年糕($288)
年糕也熟了!年糕煙煙韌韌,頗有咬口。
味道不會太甜,而且帶淡淡的芒果味。沙冰配上這個鍋真是perfect match!!
餐廳裏面我估計超過7成是韓國人,雖然言語不通,但他們還是很盡力的服務,讚喔。
2015-04-13
2015-04-20 2844 瀏覽
一上餐廳樓梯,你就會見到四周牆壁都痴左卡通韓國地圖,隨著更會聽到輕快年輕既流行音樂.最後仲會見到靚仔接待員既笑容同親切既問候。一行五人被安排坐左o係餐廳既正中間,頭頂掛有三盞紅綠燈,我地就處於中心,橫顧四周的擺設佈置,心裡不感多左份快感同幻想浪漫情節。食韓國餐廳一定會叫嘅就係Kimbap。叫咗兩款分別係牛肉紫菜飯卷同韓式紫菜飯卷。兩款嘅麻油味都唔係好重。係啲鬆軟飯之間,你會嘗試到有丁丁嘅咸味,配埋青瓜蘿蔔雞蛋,為較淡味嘅飯增添色彩。不過牛肉紫菜飯卷會比較好味,咬落口會比較多d質感。韓式拌面,係乾個隻,面係拉面咁款,不過涼涼地其實好好味。成樣野上桌子就「嘩」聲四起,入面既意粉好creamy,係carbonara不過其實個包無食過,最鐘意食d蒜粒with沙律菜幾鐘意意粉入面有個炸米餅。 年糕就係甜甜辣辣地D炸物有炸粉絲餃子同紫菜卷最鐘意食索曬d汁既魚片個雞翼d皮都幾脆變左吸d汁都唔會軟曬d冰係磨得好幼,要用特製機整....個芒果汁好甜,好正呀!今日朋友慶祝我生日,STAFF都好主動好有禮貌,一齊唱生日歌我聽在此korean cafe食野,我覺得好後生!!!!!!
Beef kimbap
Korean kimbap
Korean cold noodles
韓式拌面,係乾個隻,面係拉面咁款,不過涼涼地其實好好味。
Pasta in a toast box
成樣野上桌子就「嘩」聲四起,
入面既意粉好creamy,係carbonara
不過其實個包無食過,最鐘意食d蒜粒with沙律菜
幾鐘意意粉入面有個炸米餅。
Korean rice cake
年糕就係甜甜辣辣地
D炸物有炸粉絲餃子同紫菜卷
最鐘意食索曬d汁既魚片
Hot wings
個雞翼d皮都幾脆
變左吸d汁都唔會軟曬
Mango shaved ice
d冰係磨得好幼,要用特製機整....
個芒果汁好甜,好正呀!

今日朋友慶祝我生日,
STAFF都好主動好有禮貌,
一齊唱生日歌我聽

在此korean cafe食野,我覺得好後生!!!!!!
2015-04-20 4942 瀏覽
因為工作於港島,一般午餐都在中環、銅鑼灣或鰂魚涌一帶,若在餐廳食用,能在$100/位之下的已算實惠,樓上cafe,亦要七、八十元一個意粉,set lunch 就送普通飲科。昨晚在金鐘Simply Life,打算simple啲,承惠三百多元二人!真是孤陋寡聞,今天在尖沙咀區,竟然找到Norayo,$48/$58已有好吃飽肚午餐,尚包特色咖啡一杯,真是時光倒流的價錢!  位於樓上舖,沿樓梯走上,牆壁佈置卡通化,童心未泯年輕人喜歡之風格。室內裝潢如是,彩色繽紛,生動活潑!超值午餐,$48/$58/$68 主菜+飲品,是餐單上基本價錢之一半。誘惑難擋,選了兩客午餐及多加餃子一客。Hazelnut coffee 及 Hazelnut Latte特別推薦此咖啡,適合不喜歡加奶的人士,用榛子糖醬,味香濃清甜,剛好中和了咖啡的甘,味道討好,無奶亦成。Hazelnut Latte ,同樣用榛子糖醬調味,比Starbucks 及 Pacific Coffee 的更覺榛子香,奶亦香滑濃郁。紫菜炒飯 $48 (3/5)簡單足夠,是加了Kimchi泡菜醬的炒飯,有太陽蛋及午餐肉作配料,飯身濕濕的但無過度,配上乾

室內裝潢如是,彩色繽紛,生動活潑!

誘惑難擋,選了兩客午餐及多加餃子一客。

紫菜炒$48 (3/5)
紫菜炒飯

簡單足夠,是加了Kimchi泡菜醬的炒飯,有太陽蛋及午餐肉作配料,飯身濕濕的但無過度,配上乾脆的紫菜有層次。

豬肉辣炒年糕  $58 (3.5/5)
豬肉辣炒年糕
火熱食品,韓劇內之主角往往極度喜愛吃炒年糕,耳濡目染,豈可不吃!辣炒年糕辣度足,年糕煙韌中帶少少硬身有嚼勁,豬肉片薄身醃至有鹹的醬汁味,口感味道有點像牛肉片,整體評語為合符期望。

韓式餃子 $40 (4/5)
韓式餃子

甚合心意,辣中帶甜,皮薄饀豐,相信材料有豬肉粉絲蘿蔔及生菜,而且灑上大量粒子細小的花生粉粒,集合鹹甜脆軟辛辣於一身,口味無窮。

迷你甜煎餅 $28 (4/5)
迷你甜煎餅

特製豆蓉餡料,加進香氣獨特的玉桂,出奇的配合,畫龍點睛,令豆沙煎餅與別不同;餅身軟糯煎至微焦,合心意的一道。

意猶未盡,翻看甜點菜單。
選了濟州柑橘雪花冰 $55 (3/5)
濟州柑橘雪花冰
雪糕幻滑柑橘味不濃,加進紅豆蓉增口感,雪白色的冰沙刨成雪花,吃得開心,雪花冰底層亦有豆蓉足料,不過不失。

周日下午一時到達,客人未滿,但不到半小時後已有人輪候,幸好早到。雖然忙碌,店員依然有禮,我們加菜並無被催促之感。
五款食品,吃到飽飽,都只是$252,經濟美味午餐。
韓式餃子
2015-04-20 2429 瀏覽
好朋友生日飯, 指明要試這家的韓式泡冰甜品, 希望不會太失望咯!餐廳的間隔很寬敞, 裝修也很別緻, 感覺很好喔~  韓式辣炒年糕配餃子及炸紫菜卷 $68年糕焾了點, 醬汁太甜, 也不夠辣... 尚可烤牛肉紫菜卷飯 $52$52的卷飯其實不便宜, 但味道不錯, 烤牛肉也不少~ 還好! 部隊拉麵樣子沒有特別, 味道普通, 但"真材實料"是韓國午餐肉和腸仔~(姑不論本地還是韓國的午餐肉和腸仔較好吃, 配上當地出產的食材感覺味道才正宗~) 另外這個炸粉絲好像是跟著拉麵來的, 新鮮出爐, 香脆辣口, 好味道, 但食著要當心喔! 牛奶冰好大一碗! 還好有四個人, 要不怎麼吃得完!很多甜甜的紅豆, 接著是木糠, 冰, 最底才是煉奶~記得要伴勻才吃, 要不食到底會很甜喔!味道還好, 但沒特別, 所以下次會點別的款式試試~總括 : 以尖沙咀的韓式餐廳來說, 這裡價錢便宜, 質量適中, 服務環境也不錯, 不妨一試~
餐廳的間隔很寬敞, 裝修也很別緻, 感覺很好喔~
韓式辣炒年糕配餃子及炸紫菜卷
 韓式辣炒年糕配餃子及炸紫菜卷 $68
年糕焾了點, 醬汁太甜, 也不夠辣... 尚可
烤牛肉紫菜卷飯
烤牛肉紫菜卷飯 $52

部隊拉麵

樣子沒有特別, 味道普通,
但"真材實料"是韓國午餐肉和腸仔~
(姑不論本地還是韓國的午餐肉和腸仔較好吃,
配上當地出產的食材感覺味道才正宗~)

另外這個炸粉絲好像是跟著拉麵來的,
新鮮出爐, 香脆辣口, 好味道, 但食著要當心喔!
 牛奶冰
好大一碗!
還好有四個人, 要不怎麼吃得完!
很多甜甜的紅豆, 接著是木糠, 冰, 最底才是煉奶~
記得要伴勻才吃, 要不食到底會很甜喔!
味道還好, 但沒特別, 所以下次會點別的款式試試~

2015-04-08