2023-12-20 106 瀏覽
今次嚟到位於旺角T.O.P 既No Money So Lonely 餐廳享用新推出嘅聖誕主題下午茶,可以動用自己嘅創意,為薑餅人畫上眼耳口鼻,製造出今個聖誕屬於自己嘅薑餅人。餐廳嘅內部裝修都十分用心,充滿聖誕嘅氣氛。Christmas Afternoon Tea Set ($398/2位) 士多啤梨酥盒肉桂蘋果金寶撻黑朱古力草莓忌廉慕絲果杏仁小蛋糕小薑餅仔小小辣炸蝦芝麻吞拿魚酥日式雞骨豬肉腸斑斕椰椰雪冰花生醬椰椰雪冰📍No Money So LonelyShop 406-408, 4/F, T.O.P This is Our Place, 700 Nathan Road, Mong Kok

士多啤梨酥盒
日式雞骨豬肉腸
斑斕椰椰雪冰
花生醬椰椰雪冰

📍No Money So Lonely
@thesolonelyclub launches a christmas afternoon tea set ☕️ three layers of christmas-themed finger food, cakes, and pastries 🍰 with pandan and peanut coconut frappe 🥥 enjoy while decorating your gingerbread men 🎨@thesolonelyclub 推出聖誕主題下午茶 ☕️ 三層聖誕主題小食 蛋糕 糕點 🍰 搭配斑斕椰椰雪冰 同 花生椰椰雪冰 🥥 一邊歎下午茶 一邊裝飾薑餅人 🎨🦌 Christmas Afternoon Tea Set 聖誕主題下午茶 HKD$398 for 2— 上層 top layer —🎅🏻 士多啤梨酥盒 strawberry voi-au-vent🥧 肉桂金寶蘋果撻 apple crumble tart— 中層 middle layer —🍫 黑朱古力草莓忌廉慕絲蛋糕 dark chocolate strawberry mouse🧁 有少少酒堅果杏仁小蛋糕 s

— 上層 top layer —
🥧 肉桂金寶蘋果撻 apple crumble tart

— 中層 middle layer —
🧁 有少少酒堅果杏仁小蛋糕 spiced rum dried fruit cake
🎨 小薑餅仔 gingerbread man

— 底層 bottom layer -—
🦐 小小辣炸蝦 spicy fried shrimp
🐟 芝麻吞拿魚酥 sesame tuna puff
🍗 日式雞骨豬肉腸 japanese style pork sausage

— 飲品 drinks —
🌱 斑斕椰椰雪冰 pandan coconut frappe
🥜 花生椰椰雪冰 peanut coconut frappe

📍@topmongkok 旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-408號舖 🇭🇰
2023-12-17 129 瀏覽
🩵 No Money So Lonely📍旺角T.O.P This is Our Place 4樓------------------------------1️⃣ 椰香蕃茄冬蔭功炒意大利麵 $132推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻味道酸酸辣辣的 惹味😋整體意粉偏乾 蝦是雪藏蝦 味道比較淡 配料欠奉 2️⃣ 蜜味酸辣豬肋骨(半份) $188推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻豬肋骨烹調得很入味 而且軟淰 不錯❤️惟肋骨上的香料過多 入口時經常咬到香料 甚至比香料嗆到😂值得一讚的是那蘸醬 酸辣甜的味道平均 不錯3️⃣ 泰式香蕉蕉餅(焦糖蘋果) $88推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻份旺十足 雪糕不太甜 配上甜甜的香蕉煎餅 不錯😋內餡豐富 有啖啖的香蕉肉 而且賣相一流 顏色豐富4️⃣ 自家製的山楂蘋果茶 $48推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻山楂和蘋果的味道融合😆喝起來有淡淡的酸 配上蘋果的香氣 很棒😍5️⃣ 果薑綠茶 $46推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻薑味濃郁😂正常的一壺綠茶加上薑味------------------------------整體食物質素一般 而且用餐環境較嘈吵 與鄰座隔離非常近 即便有卡位 但仍缺乏聊天的空間😂總評味道:⭐️⭐️⭐️環境:
🩵 No Money So Lonely

環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-12-04
2023-12-16 70 瀏覽
就嚟到我最鍾意嘅聖誕節laaa ♡ 呢個節日,除咗去行市集同燈飾之外,少不免嘅緊係食聖誕大餐或者下午茶啦!今次就嚟到呢間餐廳享用佢哋近排推出嘅聖誕主題下午茶,味道相對唔錯,比起坊間一啲餐廳嘅christmas tea好食得多~另外仲可以動用自己嘅創意,為薑餅人畫上眼耳口鼻等等,製造出今個聖誕屬於自己嘅小夥伴!o̴̶̷̤ ̫ o̴̶̷̤ 餐廳嘅內部裝修都十分用心,昏暗嘅燈光配搭一啲小飾物擺設,充滿節日嘅氛圍,好岩聖誕節去朝聖打卡~Christmas Afternoon Tea Set ———————————————ෆ 士多啤梨酥盒ෆ 肉桂蘋果金寶撻ෆ 黑朱古力草莓忌廉慕絲ෆ 有少少酒干果杏仁小蛋糕ෆ 小薑餅仔ෆ 小小辣炸蝦ෆ 芝麻吞拿魚酥ෆ 日式雞骨豬肉腸ෆ 斑斕椰椰雪冰ෆ 花生醬椰椰雪冰呢set 下午茶嘅甜點同鹹點偏中上質素,味道幾可口,冇邊款係難食。甜點方面,有少少酒干果杏仁小蛋糕最出色˃̶͈ ˂̶͈ 干果味杏仁味濃郁,蛋糕口感鬆軟甜膩,入口幸福感滿滿´͈ ᵕ `͈ 鹹點方面,炸蝦同芝麻吞拿魚酥最好食。八隻炸蝦,質感爽脆香口,油炸味同蝦味重,好惹味!而芝麻吞拿魚酥,酥底偏硬身,吞拿魚同芝麻嘅結合,味道香酥一流~

———————————————
ෆ 芝麻吞拿魚酥
ෆ 日式雞骨豬肉腸
ෆ 斑斕椰椰雪冰
ෆ 花生醬椰椰雪冰

呢set 下午茶嘅甜點同鹹點偏中上質素,味道幾可口,冇邊款係難食。甜點方面,有少少酒干果杏仁小蛋糕最出色˃̶͈ ˂̶͈ 干果味杏仁味濃郁,蛋糕口感鬆軟甜膩,入口幸福感滿滿´͈ ᵕ `͈ 鹹點方面,炸蝦同芝麻吞拿魚酥最好食。八隻炸蝦,質感爽脆香口,油炸味同蝦味重,好惹味!而芝麻吞拿魚酥,酥底偏硬身,吞拿魚同芝麻嘅結合,味道香酥一流~嘢飲方面,斑斕椰椰雪冰同花生醬椰椰雪冰好好飲,雪糕表面分別有層斑斕醬同花生醬,而雪糕本身係椰子味,所以味道濃郁之餘亦帶點清新感。另外亦附上濃縮咖啡,加入去咖啡味顯得突出,整體香醇,椰子味相對冇咁重。對斑斕味同花生醬味冇咩特別鍾意嘅我都覺得味道唔錯~

2023-12-09
10 分鐘 (堂食)
2023-12-14 74 瀏覽
今日去左No Money So Lonely食Tea 餐廳係泰式x 西式fusion 既Cafe, 環境佈置超有心機, 除左座位掛滿燈飾, 枱面都放左超精緻既聖誕擺設,好有聖誕氣氛🎄 Tea Set有唔少特色甜品配餐飲, 整體食物好玩味, 配撘新頴棉花糖牛角窩夫面頭超多爆谷同棉花糖, 超香焦糖味, 窩夫焗得幾鬆化, 中間夾住棉花糖, 令口感更煙靭冬陰功大蝦pizza主要有大蝦、紫洋蔥、香菇同蕃茄, 面頭仲有一層超厚嘅芝士, 餅底比較薄身同脆口, 拎起有好長嘅拉絲, 中間有啲薯蓉, 有淡淡冬陰功味, 大蝦肉質彈牙開心果奶蓋齋啡面頭嘅奶蓋超綿密, 上面有啲開心果碎, 咖啡味香濃
今日去左No Money So Lonely食Tea

棉花糖牛角窩夫

冬陰功大蝦pizza

開心果奶蓋齋啡
面頭嘅奶蓋超綿密, 上面有啲開心果碎, 咖啡味香濃
這間主打泰式𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗的𝚌𝚊𝚏𝚎小編之前都也來過幾次🥰想推薦給大家🫶🏻環境超美打卡位超多之餘,有好多有創意的食物和飲品,例如小編𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛的有花椒味的奶昔🤣真的創意無下限👍🏻𝚖𝚎𝚗𝚞的名字也各有特色,真的值得來試試💕平日中午還有很划算的𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝🍕除此之外價格都很合理𝙲𝙿值高🥰🐖好鬼惹味豬頸肉胡椒飯(辣)$𝟷𝟺𝟸超級足料🤣有很多豬頸肉,蔬菜紅椒🌶️帶一點辣很惹味😋每一口都很豐富有口感,不錯不錯🍕小朋友岩晒甜酸雞比薩$𝟷𝟶𝟾有不同大小選擇,我們選擇了𝟾寸的,用料豐富,一看就知道很𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢✨第一次看到𝚙𝚒𝚣𝚣𝚊上面那麼大的雞塊🤣店員切好了四大塊,味道甜甜酸酸不錯👍🏻🥛木瓜蜂蜜花椒奶昔$𝟻𝟾這個簡直是勇者飲料,一般人不要隨便挑戰🤣整體是好喝的,不過喝起來真的很重花椒味,歡迎大家叫一杯體驗一下😜🥐棉花糖牛角窩夫$𝟾𝟼我們放了一陣子還是很脆🥰這個超級邪惡😈棉花糖超級鬆化,表皮很脆還有拉絲,配上牛角窩夫吃超讚😚🍹黑芝麻豆漿沙冰$𝟻𝟸芝麻愛好者必叫👍🏻很順滑很濃芝麻味,好喝又大杯✨

🐖好鬼惹味豬頸肉胡椒飯(辣)$𝟷𝟺𝟸

🍕小朋友岩晒甜酸雞比薩$𝟷𝟶𝟾

🥛木瓜蜂蜜花椒奶昔$𝟻𝟾

🥐棉花糖牛角窩夫$𝟾𝟼

🍹黑芝麻豆漿沙冰$𝟻𝟸
芝麻愛好者必叫👍🏻很順滑很濃芝麻味,好喝又大杯✨
2023-12-07 87 瀏覽
引人入勝嘅裝修玩味濃餐廳佈置所有設備都好正真正打卡正到爆嘅餐廳勁有心思唔好以為大家餐廳剩係得個樣嘢食係得㗎,呢間!Lunch忙到PK, 只好Tea Time食呢個香辣魷魚意粉不得了個辣味真係好香,會追住d辣嚟食仲有個蘑菇湯好濃味,法國個蒜蓉包都幾要highlight 香脆可口,正!飲咗幾啖湯啲湯唔好咁曬我就直頭好似意粉汁咁倒落個意粉上面個意粉即時又再加添左啲蘑菇湯嘅香味好鬼好食!消息跟餐配單骨雞翼,正常操作!飲杯咖啡☕️食飽飽繼續上路有兩個舖位咁多,約多啲人嚟食飯可以試多啲
引人入勝嘅裝修
玩味濃餐廳佈置所有設備都好正
真正打卡正到爆嘅餐廳
勁有心思

唔好以為大家餐廳剩係得個樣
嘢食係得㗎,呢間!
Lunch忙到PK, 只好Tea Time食

呢個香辣魷魚意粉不得了
個辣味真係好香,會追住d辣嚟食

仲有個蘑菇湯好濃味,
法國個蒜蓉包都幾要highlight
香脆可口,正!
飲咗幾啖湯啲湯唔好咁曬
我就直頭好似意粉汁咁倒落個意粉上面
個意粉即時又再加添左啲蘑菇湯嘅香味
好鬼好食!

消息跟餐配單骨雞翼,正常操作!
飲杯咖啡☕️食飽飽繼續上路

有兩個舖位咁多,約多啲人嚟食飯可以試多啲
2023-12-05
2023-12-07 117 瀏覽
自己知道呢間餐廳都開咗一排,咁就同朋友一齊嚟試下,因為之前都見到幾多人食, 而且環境幾特別適合打卡,廢話少講, 大家睇下我order咗啲乜:冬陰功大蝦 pizza:冬陰功大蝦pizza是一道結合了泰國和義大利風味的創意菜式。它將冬陰功湯的酸辣風味與大蝦和薄餅底完美結合,配上鮮嫩的大蝦和薄餅的香脆口感。這種結合帶來了獨特的口味和亞洲與歐洲文化的融合。貧窮是寂寞拼盤:貧窮是寂寞拼盤結合了多種泰國小吃的拼盤。包括蝦餅、腐皮扎肉、春捲、天婦羅蝦、炸魷魚和炸飯波等。蝦餅是由蝦肉製成的餅狀食物,口感酥脆。腐皮扎肉則是將豬肉包裹在腐皮中炸至金黃色,口感酥脆多汁。春捲則是由蔬菜和肉類包裹在薄餅皮中製成,炸至香脆。這道拼盤提供了多種風味和口感,非常適合作為開胃菜或share with firends。Overall, 無論是冬陰功大蝦pizza的創意結合,還是貧窮是寂寞拼盤的多種小食組合,都能讓我品嚐到餐廳風味的美食。

冬陰功大蝦 pizza:

貧窮是寂寞拼盤:

2023-12-07 273 瀏覽
白癡戀人賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧咖啡採用十分可愛的雲朵杯碟送上,表面有一層厚厚的奶泡,奶泡上放滿各式各樣的配料,包括有朱古力醬、可可粉、玫瑰花瓣、迷你棉花糖粒等,非常豐富。中央位置則以大大粒棉花糖作點綴,非常搶眼吸睛。咖啡的苦澀被甜絲絲的棉花糖和朱古力味覆蓋,飲落既有咖啡的醇香,又有棉花糖的甜美,朱古力的滋味令整體更錦上添花,值得一試。芒果糯米蛋糕賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蛋糕泰國風味濃厚,椰香滿滿的奶凍中間,填滿了軟糯煙韌的糯米飯,表面淋滿酸香怡人的芒果醬汁,食落口感味道層次豐盈,開胃又清新,滋味獨特之選。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳設計風格極富玩味,四處都可見自嘲標語字句,令人有所共鳴,不禁會心微笑。不論牆身、門面、還是桌椅,都採用大量誇張又獨特的飾品作點綴,每個角落都值得打卡留念。🐧❤️結語:白癡戀人好睇又好飲,打卡推薦。

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:白癡戀人好睇又好飲,打卡推薦。
芒果糯米蛋糕
入到去叫左碟蟹內擔擔飯同埋塊pizza。點知個炒飯難食到爆!啲飯又爛,又無味,仲要一碟成$158😂Hi!真係去食碗車仔麵仲滿足😂塊Pizza啲料又勁少,味道老實講只可以話正常,只係比個炒飯好少少!各位千奇咪中伏!食啲又貴又難食嘅嘢,浪費Quota!另外個雞翼得勁少,$78得5半隻😂簡單黎講係將1隻雞翼斬開一半,個樣睇落有5隻,實質只係得2隻半雞翼。到嘢飲,叫左兩杯沙冰。味道黎講,真係得呢兩杯嘢飲係令到我有返味覺咁。總括而言,唔好入黎食!唔洗考慮!唔會再有下次!
入到去叫左碟蟹內擔擔飯同埋塊pizza。

各位千奇咪中伏!食啲又貴又難食嘅嘢,浪費Quota!

總括而言,唔好入黎食!唔洗考慮!唔會再有下次!
2023-12-05
2023-12-03 92 瀏覽
No Money So Lonely☕️.😋Taste: 6/10💰Price:$$🚶‍♂️Revisit:🙁✨Decor: ✨✨/3.蘋果肉桂窩夫🧇 啖啖蟹肉擔擔飯🦀.旺角T.O.P樓上cafe 係Mamaday既姐妹店 之前試過Mamaday覺得唔錯所以都期待No Money So Lonely會有差唔多水準 但係個人覺得呢間姐妹店味道還好 未必會二訪 擔擔飯比較特別 但係個Waffle有啲太甜 蘋果同肉桂味唔突出
No Money So Lonely☕️
😋Taste: 6/10
💰Price:$$
🚶‍♂️Revisit:🙁
✨Decor: ✨✨/3
蘋果肉桂窩夫🧇
啖啖蟹肉擔擔飯🦀
2023-12-02 92 瀏覽
從來未些過,一間餐廳係全部野都好難食👍🏻👍🏻豬軟骨炒飯,上台時碟野已經唔野,好似放左好耐先拎上黎咁,炒飯更係完全無味,完全無炒過既香氣。蜜味酸辣豬肋骨,無蜜無酸無辣,慢煮既肉係好淋,但同時都好嚡。沙律菜更加難食,好唔新鮮。最好味係車里茄,有汁有味道。奉勸大家,旺角真係有好多好野食,完全唔洗揀呢間🥲🥲🥲

從來未些過,一間餐廳係全部野都好難食👍🏻👍🏻

豬軟骨炒飯,
上台時碟野已經唔野,
好似放左好耐先拎上黎咁,
炒飯更係完全無味,
完全無炒過既香氣。

蜜味酸辣豬肋骨,
無蜜無酸無辣,
慢煮既肉係好淋,
但同時都好嚡。
沙律菜更加難食,好唔新鮮。
最好味係車里茄,有汁有味道。

奉勸大家,旺角真係有好多好野食,
完全唔洗揀呢間🥲🥲🥲
豬軟骨炒飯
2023-12-02
呢間泰式fusion餐廳,裝修及四周佈置擺設都好有心思,再望望餐牌就知道同MAMADAY同一集團的,都係走特色玩味路線。呢日去發現餐廳已經充滿聖誕氣氛,最吸引係入面有兩個圓型卡座,好似坐咗響森林的木筒入面咁!🤩❇️貧窮是寂寞拼盤(半份) $98▶️可以自選3款小食,揀咗腐皮扎肉、蝦餅及炸魷魚圈每款都炸得香脆但又唔會好油膩,當中最好食係蝦餅,好彈牙!❇️豬軟骨配自家製豬油炒飯 $138▶️可以選擇辣定唔辣,我就揀咗唔辣。雖然話係豬油炒飯,但炒出嚟d飯又唔會好油,但略嫌唔夠香。記得餐牌上寫豬軟骨係慢煮4小時,但某d部份有少少韌,肉質唔夠腍,勝在夠大條❇️提拉米蘇泰奶咖啡 $56▶️呢個咖啡一上枱會嘩嘩聲,成個造型既豐富又邪惡!😂頂層擺放咗3條好粗的手指餅,上面唧有朱古力moose,咖啡入口有好香泰式奶茶味道,成件事就係Tiramisu X 泰式咖啡,同個名稱好配合,飲完已經好似食埋個甜品咁,好抵!😂❇️白癡戀人 $52▶️又係另一個吸睛飲品,個珍珠貝殼雲朵咖啡碟同成個造型都好靚,中間一層奶泡,上面再淋上濃郁的朱古力醬同舖有咖啡粉,中間有大大粒棉花糖。入面有少許餅乾粒,亦有好多細粒的棉花糖,材料非常豐富,味

❇️貧窮是寂寞拼盤(半份) $98
▶️可以自選3款小食,揀咗腐皮扎肉、蝦餅及炸魷魚圈
每款都炸得香脆但又唔會好油膩,當中最好食係蝦餅,好彈牙!
❇️豬軟骨配自家製豬油炒飯 $138
❇️提拉米蘇泰奶咖啡 $56
▶️呢個咖啡一上枱會嘩嘩聲,成個造型既豐富又邪惡!😂
❇️白癡戀人 $52
▶️又係另一個吸睛飲品,個珍珠貝殼雲朵咖啡碟同成個造型都好靚,中間一層奶泡,上面再淋上濃郁的朱古力醬同舖有咖啡粉,中間有大大粒棉花糖。入面有少許餅乾粒,亦有好多細粒的棉花糖,材料非常豐富,味道好有層次,同樣飲完呢杯啡等於食埋個甜品!😄
如果鍾意坐得舒服,又想同朋友嚟飲下野傾下計打下卡,呢度不妨一試!
2023-11-23
2023-11-23 69 瀏覽
No Money So Lonely見到呢間餐廳,就比入面既裝修同鋪頭名吸引左入去😂好有心意去設計既鋪頭 ,個個位置都好適合打卡,連張餐紙同餐碟都有抵死既句子,打卡絕對一流🤩⭐火山黃咖喱 & 雞搥用芝士,法包多士同雞搥包圍住做出好得意既火山造型🌋切開入面就充滿濃濃既咖喱雜菜😋⭐冬蔭功大蝦比薩Fusion既Pizza勁足料,有幾隻大大蝦勁爽口彈牙 😍冬蔭功味又特別,超開胃⭐牛油果蘆筍意大利麵牛油果同蘆筍都係健康之選👍🏻食完自我感覺都好健康😂😂😂
⭐火山黃咖喱 & 雞搥

⭐冬蔭功大蝦比薩
Fusion既Pizza勁足料,有幾隻大大蝦勁爽口彈牙 [秘訣 : 加少少青檸汁係大蝦上面,成個口感更上一層樓] 😍冬蔭功味又特別,超開胃

⭐牛油果蘆筍意大利麵
牛油果同蘆筍都係健康之選👍🏻食完自我感覺都好健康😂😂😂

2023-11-22
10 分鐘 (堂食)
Fusion 泰菜喺香港已經出現咗一段時間,口味層出不窮,今次同朋友兩丁友試吓呢間好食之餘,餐單更有港式幽默嘅fusion 泰菜,環境裝修傢俬大量採用竹制木制,都似泰國嘅餐廳。✨泰式肉碎豬頸肉pizzaPizza 唔係厚底,配料芝士豬頸肉都多!辣味令到成個pizza味道提升👍🏻 ✨椰香蕃茄冬陰公炒意大利麵多原隻蝦肉肉爽,冬陰公香味撲鼻,唔會炒得太油太乾,好開胃😋✨蜜糖介末薯條薯條🍟炸得夠晒香脆金黃👍🏻好味😋✨開心果奶蓋齋啡好睇又好飲嘅咖啡,開心果嘅微甜同奶蓋啱啱平衡返咖啡嘅苦味。(唔知點解會叫齋啡?😂)總括嚟講係值得一試再試嘅餐廳👍🏻

✨泰式肉碎豬頸肉pizza

✨椰香蕃茄冬陰公炒意大利麵
多原隻蝦肉肉爽,冬陰公香味撲鼻,唔會炒得太油太乾,好開胃😋

✨蜜糖介末薯條
薯條🍟炸得夠晒香脆金黃👍🏻好味😋