2022-12-23 171 瀏覽
過左去的星期日,本來滿心歡喜黎呢間玩味餐廳食晚餐。 點知一入到去拎枱時, 個身形比較龐大的女員工嘴臉很差, 一d修養都無,人品好差,問佢少少野都好似得罪左佢咁,十分趕客。 本來仲因為咁諗住轉第二間餐廳, 不過趕時間就算啦 ! 其實無人迫佢係到番工架麻? 我都係想黎開心食餐飯, 點知要受氣。 可取既係其他員工就親切有禮, 食物質素都好唔錯, 但都挽回不了一開始貼錢買難受的感覺。 希望呢度老闆好好教育呢個員工, 唔好比佢破壞餐廳形象。
2022-12-18
  • 貧窮是寂寞拼盤
2022-12-18 117 瀏覽
週末工作日的中場休息。 今天起了個大早,去咖啡店邊飲咖啡邊工作,不知不覺就到了飯點。這咖啡店什麼都好就是沒洗手間, 所以就正好中場休息,先去吃午餐,下午再戰。在旺角TOP找到這間餐廳, 之前因為餐廳佈置特別吸晴所以bookmark左,今日原本來是想吃份泰式ADB的。可能因為時間尚早,所以餐廳客人不多,眼看只有三四枱。餐廳內籠比我想像中天大, 裝飾真的很特別, 到處都是打咭位,而且臨近聖誕,也有著漂亮的聖誕裝飾。我坐了個卡位, 服務員就跟我說今日餐牌只提供某部份意粉、飯及Pizza。其他都沒有。幸好今天我只是一個人來吃午餐,所以沒所謂。於是我就點了黑胡椒飯,配料我忘了是豬頸肉還是豬腩肉。飲品就是中西合璧。飲品其實就是柚子咖啡梳打, 不過加了八角,所以味道又帶點東方touch, 總知就是清爽。黑胡椒飯真的黑漆漆登場, 想想應該是用了黑醬油吧, 唔鹹但有香味。胡椒味是淡淡的,所以整體不是很辛香惹味的風格, 但豬肉有點油膩,不能多吃。

2022-12-11
午餐
2022-12-17 97 瀏覽
今日同朋友去旺角行街,順便係旺角食lunch,因為落雨,搵咗一間唔使擔遮就去到嘅餐廳,餐廳係T.O.P商場,一出地鐵站就係啦,估唔到lunch set都好有驚喜,係一間泰國fusion菜。餐廳好多打咭位,而且臨近聖誕,佈置咗好多聖誕裝飾,好有聖誕氣氛。我哋嗌咗兩個lunch set及兩款小食,分別係羅望子虎蝦意粉及泰式燒春雞,兩個餐都有配沙律或餐湯及餐飲,小食叫左炸薯條及唐揚魷魚。羅望子虎蝦意粉:非常之惹味,酸酸甜甜,加上辣辣哋;意粉偏硬,係我鍾意食嘅硬度啦,有兩隻很大虎蝦,爽口彈牙,加埋啲香料很好吃😋。泰式燒春雞:燒春雞肉嫩多汁,外皮香脆,還有香茅油飯,配上特製醬汁,充滿泰國風味。炸薯條及唐揚魷魚:送上來嘅時候熱辣辣脆卜卜,非堂香口,尤其個薯條,以為加配小食通常都唔大份,估唔到$18的炸薯條有一大盤,cp值很高。估唔到無意中發現嘅餐廳,味道有驚喜,下次會再嚟食。

估唔到無意中發現嘅餐廳,味道有驚喜,下次會再嚟食。

• 羅望子虎蝦意粉
  • 炸薯條
  • 唐揚魷魚
2022-12-16 86 瀏覽
No Money So Lonely之前見到好多人都推介呢間店舖,原來佢係mamaday 嘅姊妹店,裝修好有玩味同見到咁多人推介就想去試下啦;嗰日假日都好多人book 咗位,我地walk in 都等咗成個鐘先有位啖啖蟹肉擔擔飯 HK$138第一眼望落去以為係金邊粉,認唔出係擔擔飯;旁邊有好多蟹肉,一路食飯一路食到啖啖蟹肉絲;而且飯上面佈滿蟹籽同花生,食落去好有口感,好食~冬蔭功大蝦pizza HK$138呢個pizza 係薄批餅底,pizza啲料嘅份量十足,上面佈滿芝士同大蝦;冬蔭功味嘅pizza帶有少少酸酸地嘅味道,估唔到pizza同冬蔭功嘅味係咁夾木瓜蜂蜜花椒奶昔 HK$58佢地嘅野飲都係fusion,聽到花椒奶昔都覺得杯野飲伏味濃;木瓜甜甜地嘅味道配埋花椒嘅麻辣味,飲落去第一個感覺甜甜麻麻,但飲多幾啖就覺得怪怪地苦瓜蜂蜜豆奶昔奶 HK$58呢杯funsion 奶昔反而幾唔錯,苦爪味奶昔味感幾清新,而佢嘅苦味唔突出,呢杯奶昔幾fresh,唔錯~整體感覺食物質素算唔錯,幾有新意;但係同其他人嘅評語一樣都係服務態度好一般;回頭指數唔太高~
No Money So Lonely

啖啖蟹肉擔擔飯 HK$138

冬蔭功大蝦pizza HK$138

木瓜蜂蜜花椒奶昔 HK$58

苦瓜蜂蜜豆奶昔奶 HK$58

整體感覺
冬蔭功大蝦比薩@$138呢間餐廳一向出名fusion菜, 而呢間偏向泰菜既mix, 一向鐘意食泰菜, 一見到呢個冬蔭功pizza 就揀左佢了(*´∀`*)~ 食落口都有冬蔭功香味, 不過唔算太濃一無相像中咁辣, 薄餅批上的海鮮都多, 幾有咬口, 成個配搭都唔錯, 如果冬蔭功味落多d更好脆炸五花腩@$128脆炸五花腩個賣相幾好, 不過食落去口味無想像中咁好, 唔算話好脆, 而且有啲醬就有啲唔係好夾, 不過份量幾多, 雖然話係五花腩, 但感覺似厚身既豬扒多d~ 楓糖芝士奶蓋香蕉麻糬窩夫@$118雖然個名望落好豐盛, 不過泥到既時候賣相同口感都正常發揮(*´꒳`*), 甜度適中, 奶蓋唔算多, 不過有水果伴面唔錯

冬蔭功大蝦比薩@$138

脆炸五花腩@$128

楓糖芝士奶蓋香蕉麻糬窩夫@$118

2022-08-31
40 分鐘 (堂食)
2022-11-29 112 瀏覽
同朋友喺旺角行完top,就一於睇吓裏面有咩餐廳搵食,結果比呢一間Cafe既名吸引咗,見到入邊餐廳環境好特別,有兩個山洞位,可以打卡,加上佢哋嘅野食唔貴,又幾靚,一於試吓!🎈 記得抹嘴呀墨汁卡邦尼配香煎帶子必食!三粒帶子都煎得好香口,好厚身,墨汁亦都好香濃,意粉亦都好入味,成個配搭好夾!🎈 夏威兒果粒茶飲得出有洛神花、菠蘿同埋玫瑰嘅味道,茶底香濃,好解渴,食完甜品飲呢個一流!🎈 士多啤梨玄米奶昔打卡首選,佢上面鋪滿玄米既cream,cream質地厚身,有少少似奶蓋嘅感覺。士多啤梨奶昔味道好濃郁,飲得出士多啤梨嘅鮮甜味道,甜度適中,小朋友都啱飲!🎈海鹽焦糖脆脆芝士蛋糕蛋糕上面鋪滿我最鍾意嘅焦糖脆脆同埋焦糖醬,芝士蛋糕質地較軟身,有香濃芝士味,香甜而不膩😍

🎈 記得抹嘴呀墨汁卡邦尼配香煎帶子

🎈 夏威兒果粒茶

🎈 士多啤梨玄米奶昔

🎈海鹽焦糖脆脆芝士蛋糕
又窮又孤獨似乎係人生最痛苦嘅境界,no money so lonely將資本主義社會嘅慘況以搞笑嘅quotes呈現,一貫mamaday系列嘅鬼馬抵死風格,處處都係relate到嘅笑位。菜式以fusion泰菜為主,今次好彩地坐到有聖誕裝飾山洞位,happy^^。𖦹 人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯 $158聞落似上海粗炒,極香;食落就係擔擔麵嘅味,不過花生粒同麻醬包住嘅係飯而唔係麵,配上大量蟹肉絲,口感超豐富。𖦹 脆炸五花腩 $128五花腩經二十四小時醃製後再油炸,入味酥脆,似食緊台灣便當嘅炸排骨without嚿骨咁,邪惡之最,所以伴上海量沙律菜減低中家嘅罪惡感。𖦹 冬蔭公大蝦比薩 $142餅底薄脆,大蝦肉質彈牙,每塊pizza上面都有一隻,食嘅時候透出陣陣嘅冬蔭公嘅酸辣味,非常惹味!

𖦹 人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯 $158

𖦹 脆炸五花腩 $128

𖦹 冬蔭公大蝦比薩 $142

2022-11-24
  • 人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯
  • 冬蔭公大蝦比薩
  • 脆炸五花腩
2022-11-27 83 瀏覽
今日去了旺角一間很別緻的餐廳。這間餐廳用了很多花草,動物擺設和燈飾等做裝飾,每個卡位都有不用的佈置,非常用心,打卡一流。我們點了兩個午餐-泰式全日早餐有沙律菜,黑松露炒蛋,焗薯仔,煙三文魚和2隻炸蝦,用了甜薄餅取代了多士,表面還塗上朱古力醬,非常豐富。-羅望子虎蝦意粉有兩隻煎香的大虎蝦,扁意粉用了羅望子醬做醬汁,酸酸甜甜,還有少少辣味,十分醒胃。-青檸梳打 不太甜,酸酸甜甜,口味清新。-熱蜂蜜紅茶味道香甜。

我們點了兩個午餐
-泰式全日早餐

-羅望子虎蝦意粉

-青檸梳打
不太甜,酸酸甜甜,口味清新。

-熱蜂蜜紅茶
味道香甜。
2022-11-25
2022-11-24 78 瀏覽
上網睇呢間原來係Mamaday既姊妹店,所以無論menu定裝修風格都比較相似,但呢間係食泰國菜既。裝修好正,好多地方都好適合打卡❤Set lunch包餐飲同沙律或湯嗌特飲仲會有優惠🤭餐湯係南瓜湯冬蔭功海鮮炒飯冬蔭功海鮮炒飯好多配料份量亦唔少炒飯粒粒分明但又唔會好乾👍🏻雖然係冬蔭功但辣味就冇乜可以安心食用🤭泰式燒春雞(半隻)燒雞好嫩滑juicy ,配個香茅油飯好特別好match❤泰啡好特別有陣陣香茅味👍🏻👍🏻👍🏻而且唔會好甜楓糖香蕉肉桂奶昔肉桂同香蕉味濃好飲❤另外仲加配左薯條薯條炸得好好夠乾身,調味再咸少少就好喇❤

Set lunch包餐飲同沙律或湯嗌特飲仲會有優惠🤭
餐湯係南瓜湯

冬蔭功海鮮炒飯

泰式燒春雞(半隻)
燒雞好嫩滑juicy ,配個香茅油飯好特別好match❤

泰啡好特別
有陣陣香茅味👍🏻👍🏻👍🏻而且唔會好甜
楓糖香蕉肉桂奶昔
肉桂同香蕉味濃好飲❤

另外仲加配左薯條
薯條炸得好好夠乾身,調味再咸少少就好喇❤
2022-11-19 95 瀏覽
之前喺旺角行街見到呢間餐廳裝修好特別,玩味十足,呢幾日突然間想食泰菜一於去試試好唔好食定虛有其表。雖然變咗0+2,暫時都係未敢去泰國住,唯有繼續喺香港搵吓好食嘅泰菜,感受下異地嘅風情。入到餐廳環境好闊落,都算好多打卡位同埋佈置裝飾!見到隻碟發現係MAMADAY姊妹店,唔怪之得個感覺咁熟悉!今次叫咗泰式ALL DAY BREAKFAST($128)同燒春雞($122),呢個價錢看似不便宜,但其實已經包埋嘢飲仲有餐湯或者沙律,叫latte或者青檸梳打即刻好有feel!All day breakfast 香蕉班cake,天婦羅蝦煙三文魚雜菌奄列夠哂protein,好食之餘又健康!燒春雞一切開就見到肉質嫩滑,完全唔會燒到乾柴,醃料恰到好處仍然雞有雞味,加埋泰式甜辣醬,呢個好出色!跟餐仲可以加少少$叫埋薯條!估唔到黎到勁大份,炸得香脆之餘係我最愛既粗薯條!雜菜湯超足料亦好有住家風味,沒有加入薯粉,或者增稠劑,飲埋杯凍飲好好享受一個悠閒嘅下午😝—————————————————No Money So Lonely (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406

—————————————————

No Money So Lonely (旺角)
旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-408號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #旺角美食 #泰菜
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2022-11-14
2022-11-16 106 瀏覽
之前聽個名已經覺得好正😂未黎之前上網冇睇過餐廳座位designs,一黎到覺得勁靚🫠平時好少影環境的我忍唔住影咗幾張人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯 人人都嗌,你估人人都想嗌咩xd但我真係想嗌(・・;)蟹肉份量好足,再有啲蟹籽鋪係面!花生味好重~而且辣辣地,真係有食擔擔麵嘅feel🤣記得抹嘴啊墨汁卡邦尼意粉配香煎帶子呢個又幾好食!意粉煮得啱啱好而且好掛汁!帶子煎得好出色,帶子唔腥而且唔會煮到過乾,夾埋勁好食!

之前聽個名已經覺得好正😂

人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯
人人都嗌,你估人人都想嗌咩xd

記得抹嘴啊墨汁卡邦尼意粉配香煎帶子

2022-11-15 87 瀏覽
✨No Money So lonely店名真係同我好貼切 月光族🌝餐廳係MaMaday 姊妹店黎既第一次食MaMaday覺得好合我味所以就再黎try try佢啦🤗✨NMSL Pizza$112隨機發出唔同配料既pizza咸咸地甜甜地咁既味都特別辣辣地加埋蟹肉 份外惹味👍🏾✨啖啖蟹肉擔擔飯$138其實擔擔飯就真係第一次食只不過名有相似 同麵係兩回事黎既✨貧窮是寂寞併盤$148(full)眼闊既我最鍾意唔同既小食所以併盤就岩晒啦😝唔同小食都有3-4件每款都炸得岩岩好 令人胃口大開✨如果沒有窩夫我會很寂寞$118食完正餐 點可以沒有甜品⁉️窩夫都好出色 好軟熟再配合雪糕 一流
✨No Money So lonely

辣辣地加埋蟹肉 份外惹味👍🏾

✨啖啖蟹肉擔擔飯$138
其實擔擔飯就真係第一次食
只不過名有相似 同麵係兩回事黎既

✨貧窮是寂寞併盤$148(full)
眼闊既我最鍾意唔同既小食

再配合雪糕 一流
2022-10-03
  • 如果沒有窩夫我會很寂寞
2022-11-14 4781 瀏覽
TOP商場開業咁耐從來都認真行過,雖然入面係好多商舖,但覺得個間隔麻麻地🫣所以都唔會話想入去搵食😆今日俾朋友捉咗入去食Lunch,佢話有間餐廳環境好靚,野食都好似好正,想去試☺️上到去我真係眼前一亮👀👀估唔到呢間餐廳咁大間,仲要係有唔同特色既Area🤩🤩🤩餐廳安排咗個勁靚嘅位俾我哋坐嘆住杯咖啡,勁有feel我又係咁相機📷食先☺️佢哋個lunch set可以揀餐湯或沙律🥗同跟埋飲品羅望子虎蝦意粉🍝 $128呢個意粉味道特別,利用羅望子加上其他配料調味,味道酸酸甜甜,寧舍開胃👍虎蝦大大隻啖啖肉😋下次可以再encore🤤🤤椰香咖喱雞Pizza🍕呢個pizza材料勁多,皮勁薄!拎上手個pizza都頂唔住d料😂😝😝食落唔唔會好滯,啖啖椰香,而且雞肉都幾嫩口,幾好食😋迷你拼盤貪心嘅人總係會食拼盤😉貪佢夠多元化🤣🤣呢個拼盤有成三款食物,我只係知道其中一款係春卷🤭不過全部都岩我口味,香脆可口👍👍其實佢哋仲有甜品食,可惜lunch time食唔到咁多嘢,所以唯有下次再點甜品😝😝佢個環境真係值得無限次encore, 十分推介大家😍😍📌 No Money So Lonely (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P

餐廳安排咗個勁靚嘅位俾我哋坐
嘆住杯咖啡,勁有feel
我又係咁相機📷食先☺️
佢哋個lunch set可以揀餐湯或沙律🥗同跟埋飲品

羅望子虎蝦意粉🍝 $128

椰香咖喱雞Pizza🍕

迷你拼盤

📌 No Money So Lonely (旺角)

#西式餐廳 #泰國菜 #環境一流 #可以encore #top #mkfood #旺角美食 #美食推介 #打卡一流 #teamhappyfoodies #thefoodieinitiative #globaleats #thefoodiesinternationalchat #internationalcuisinefamily #Internatiinalfoodiesunite #foodie #hkblogger
2022-11-11
午餐
  • 羅望子虎蝦意粉
  • 迷你拼盤
  • 椰香咖喱雞pizza
這家店是某一次逛街意外發現的店,場地很寬敞,座位分散了兩個區域,到處也有打卡點,而且食物也很有驚喜!泰鍾意青檸凍的蜆 $88這個凍蜆當前菜來吃一流!加了青檸和泰式醬汁之後把蜆的鮮味提升,口感更有層次!煙三文魚秘製泰式海鮮醬意大利麵🍝 $132這個相對來說就沒有很亮眼的感覺,就是一個加了煙三文魚的海鮮醬意麵😂日式豬軟骨配失傳已久自家製豬油撈飯🐷 $136這個豬軟骨聲稱慢煮四小時,確實煮得挺入味的,配上豬油攪拌而成的米飯超香!實在太邪惡了!泰式烤魚🐟 $198這個烤魚不得了!用上班蘭葉+香蕉葉+檸檬葉,用上紙包魚的做法配合秘製泰式香料製作而成,一打開時已經聞到很香,然後魚汁都被香葉包裹着,所以吃起來超鮮嫩多汁!詢問過店員魚是用上赤魚,不算多刺,這個烤魚我超喜歡!🫶🏻草莓玄米奶昔/番薯紫薯話梅奶昔🥤 $58本來以為這種配搭味道不怎麼樣,可是喝起來完全沒有違和感,番薯紫薯話梅奶昔則比較有咬口,因為有番薯泥在裏面,兩杯的味道還是不錯的👍🏻又被我發現多一間寶藏餐廳,趕快衝呀!No Money So Lonely (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-

泰鍾意青檸凍的蜆 $88

煙三文魚秘製泰式海鮮醬意大利麵🍝 $132

日式豬軟骨配失傳已久自家製豬油撈飯🐷 $136

泰式烤魚🐟 $198

草莓玄米奶昔/番薯紫薯話梅奶昔🥤 $58

又被我發現多一間寶藏餐廳,趕快衝呀!

No Money So Lonely (旺角)
2022-10-12
  • 士多啤梨玄米奶昔
  • 青檸凍的蜆
  • 泰式烤魚
2022-11-08 214 瀏覽
菜式名好有gimmick,裝飾亦都好有心機,但現場感覺地方D逼。有book台。唔建議又食正餐,又食甜品,冇咩可能好好咁去享受食物。Pizza 同火山咖喱味道ok,但唔夠熱,只可以話暖暖地。重有半個鐘多d,個待應直接拎個雪糕過黎,呢個行為真係好差。個正餐都未食完。明白餐廳想趕第二輪生意,但基本禮貌係應該提醒客人先,而唔係直接上菜。其他甜品都算,雪糕黎,放一陣都溶哂,所以係唔建議。員工好用心幫公司趕第二輪生意,時間未到,會催你,送上句”用餐時間得返10分鐘嫁咋,你地執埋野差唔多”。間餐廳格局設計唔得,中間好窄既走廊,待應行黎行去好易同客人相撞。轉身左右望下朋友係邊果d,差d同待應相撞,之後畀佢粗言問候。好似去左食澳牛咁。食物唔算差,但gimmick野都係打卡,但呢個咁趕既時間同服務真係好難去好好享受食物。或者諗定食咩再揀一兩樣野食好,叫多d野反而冇時間食。
菜式名好有gimmick
Pizza 同火山咖喱味道ok,但唔夠熱,只可以話暖暖地。

2022-10-08
5 分鐘 (堂食)