2019-01-30 4436 瀏覽
之前見過有報導介紹這間灣仔的小店,默默記起來,終於這天有機會相約朋友去吃飯。這間小店咖啡應該很出名,但我們都不在夜晚喝咖啡所以要改天再試了,但除了喝咖啡外,看來也有不少吸引的主菜。我們看著menu不留神原來有些頁數是只供日間選擇的,好像是龍蝦egg benedict夜晚就沒有了,唯有選擇其他吧。Piggy Piggy $148先來吃了他的招牌豬漢堡,內裏的豬肉是來自西班牙吃橡果的伊比利亞豬,豬扒非常之厚身,夠份量,有一些醃過的紅菜頭減輕豬的油膩感,另外有一點芥末醬。豬肉像叉燒的味道,亦是很嫩而軟熟,半肥瘦的感覺,再配上鬆軟的西式麵包,非常美味而有趣的配搭,值得嘗試。Cheeky Cheeky $26812小時慢煮而成的澳洲和牛面頰非常之軟身,帶點骨膠原膠質的感覺,而且有一點一絲絲的咬口,再配上餐廳特製的醬汁,慢煮出來非常入味,令人吃不停口,我想整隻牛之中,我最愛吃的就是牛面頰部位了。伴碟有秋葵、黃瓜粒、醃漬洋蔥、BB菠菜,還有一些很邪惡的忌廉薯蓉,做得很幼滑,如果可以加點細薯粒的口感混在薯蓉中就更好了。Chocolate Almond Croissant $25不知道牛角包的出爐時間,

Piggy Piggy $148
Cheeky Cheeky $268

不知道牛角包的出爐時間,買的時候是現成的,所以吃下去有一點淋身,亦沒有很鬆軟多層的感覺,對比剛才的兩個菜式就比較失色了,上面的朱古力跟杏仁片也足夠,如果是新鮮出爐應該不錯吧。

這裡的西餐很有水準,而且賣相精美,命名可愛有心思,環境有點情調適合聊天,服務也很好,是灣仔值得推介的餐廳小店。
2019-01-28 143 瀏覽
咖啡店在香港愈開愈多,沒有大型品牌店的支持,只有一份堅持度以誠意及簡約的設計取勝-「Ninetys」!入內沒有華麗的格局,全走簡約舒適度。以咖啡為名,又點少得佢,內裡有黑、白兩種而且更有咖啡豆的選擇。餐牌上有Day or Night Menu,某些食物只有早上至下午供應,其中龍蝦Benedict 只做午市如果想吃的記得密切留意。Black Coffee $32Black Coffee代表沒有奶,可以慢慢品嚐其味道。Long Black. espresso等系列。純黑咖啡的味道,香濃不太苦而且喜歡旁邊的葡萄乾,如果吃的不苦可以考慮吃一口中和其味道。Black Truffle Linguine $168多數去餐廳我都比較少吃扁意粉,全因多數都未能做到有口感。今次是黑松露真的我杯茶,決意一試。一上桌相當特別,為何碟上有一些粉末?原來是黑松露粉未,連同扁意粉同吃。扁意粉的份量甚多,而且有不少菇類。黑松露忌廉汁濃郁,每一口都充斥松露香,而且醬汁做得非常creamy,每一日都有菇菌相當美味。Cheeky Cheeky $268全店最貴莫過於這個慢煮和牛,上枱比我想像的不一樣,但和牛是用上澳洲的面頰

Black Coffee $32

Black Truffle Linguine $168

Cheeky Cheeky $268
全店最貴莫過於這個慢煮和牛,上枱比我想像的不一樣,但和牛是用上澳洲的面頰慢煮足足12小時,厚切的十分腍軟出色。底部會有色彩繽紛的沙律菜及薯蓉,賣相十分吸引。輕輕切開帶點粉嫩色,而且有少少脂肪滿有膠質,醬汁不會太濃咸搶去其味道。整體上算是不錯,唯一挑剔是份量多一點會更好。

2019-01-05
  • Cheeky Cheeky
  • Black Truffle Linguine
2019-01-27 259 瀏覽
之前到澳洲旅行,很喜歡他們的咖啡店,食物質素高而且擺盆很精緻,所以便來試一試這間澳式咖啡店。這裏環境不錯,店員親切友善,是跟朋友聊天相聚的好地方。Avocado on Toast 滿滿的牛油果、水煮蛋、羽衣甘藍和荷蘭醬放在多士上,很豐富很美味。Lobster Benedict 水煮蛋煮得剛剛好,一切開香濃的蛋汁立即溢出,水煮蛋上不是荷蘭醬而是邪惡又惹味的鹹蛋黃醬,令人垂涎三尺;加上半隻新鮮波士頓龍蝦,使人吃得很滿足;麵包也很特別,配上羽衣甘藍感覺健康些。Wagyu Wagyu 慢煮和牛臉頰很腍滑,牛肉味很濃,配菜也很豐富。Charlie Cotta 賣相精美,芒果味很濃,吃起來有點驚喜。Flat White咖啡可選Fruity blend或Choco blend, 我們今次試了Fruity blend. 拉花很特別,咖啡香濃滑口沒有苦澀味,上枱配以杏仁粒,更能帶出咖啡的味道。
Wagyu Wagyu
慢煮和牛臉頰很腍滑,牛肉味很濃,配菜也很豐富。
Charlie Cotta
賣相精美,芒果味很濃,吃起來有點驚喜。
Flat White
2019-01-14
2019-01-27 109 瀏覽
去澳洲Syndey已經是好多年的事,在香港也來了澳洲風餐廳,內裡裝潢是工業風,我覺得環境好舒服好靚。Cheeky Cheeky $26812小時慢煮的和牛面頰肉,配有薯蓉、紫洋蔥、波菜。和牛面頰肉相當軟腍入味,牛味濃郁,不錯。銷魂飯2.0 $158食神的黯然銷魂飯竟然在此出現,賣相好吸引。煎蛋飯配慢煮5小時的西班牙伊利比亞黑毛豬黑毛豬塗了叉燒醬,鬆化入味,而且有點酒香味,配煎蛋飯簡直是完美~在Ninety’s 咖啡是必點!這裡有2款house blend 是來自墨爾本名店 Zest,有Choco 和 Fruity,今次選了Cappuccino $42 (choco),而且咖啡配上小點,Choco 那款配上果酸豐沛的提子乾,另一款Fruity就配杏仁。Cappuccino 奶泡幼滑,咖啡味香濃,食提子乾咖啡味更有層次及突出。下次weekend lunch我會想再來試其他菜式。

Cheeky Cheeky $268
12小時慢煮的和牛面頰肉,配有薯蓉、紫洋蔥、波菜。
Cheeky Cheeky $268

和牛面頰肉相當軟腍入味,牛味濃郁,不錯。

銷魂飯2.0 $158
食神的黯然銷魂飯竟然在此出現,賣相好吸引。

煎蛋飯配慢煮5小時的西班牙伊利比亞黑毛豬
銷魂飯2.0 $158

Cappuccino $42 (choco)

下次weekend lunch我會想再來試其他菜式。

銷魂飯2.0 $158
Cappuccino $42 (choco)
2019-01-24 120 瀏覽
今晚去左灣仔搵舊同事食飯,佢SUGGEST 去NINETY ~聽講係由一班90後既年青人開店~一去到見到個環境舒服,而且裝修都幾靚~呢度個menu 將食物分為day/ night;day既食物選擇有十幾款,有Benedict;而night 既野食就豐盛D,  除了有和牛, 仲有慢煮羊肉、 漢堡、意粉或飯等~我先點左milk chocolate,真心好好飲,唔會死甜,而且奶味重,朱古力係佢地自家blend 出黎~另外一人一個main ,要左銷魂飯同黑鱈魚 Grilled Black Cod 2.0 ~銷魂飯聽侍應講係以西班牙黑毛豬慢煮5小時作為义燒的部份,食落肉質嫩滑又juicy, 而且好香, 又唔會肥WOR,正~黑鱈魚份量唔算大,不過魚皮煎至金黃,旁邊以南瓜蓉作伴,配搭輕怡賣相又OK!!食面層既魚皮,咬落好香脆;再食魚肉,肉質好嫩滑,煎得啱啱好,加MIX 埋蜜糖南瓜食,好滋味 =]overall 環境舒服食物質素又高,好OK! 下次可再黎~

呢度個menu 將食物分為day/ night;
day既食物選擇有十幾款,有Benedict;

銷魂飯聽侍應講係以西班牙黑毛豬慢煮5小時作為义燒的部份,

2019-01-23
2019-01-23 172 瀏覽
聽到好多朋友提及最近好紅既Ninetys, 早幾日終於去試左個lunch同咖啡。食物揀左個toast, 不過唔係重點不過不失然後到重點既咖啡,揀左choco blend, 餐廳會配上nuts去帶出咖啡既味道整體presentation 好唔錯可惜令人失望既係溫度偏低,只係暖如果溫度唔啱,咖啡豆幾好都無用為左試下係唔係只係果日失手,我之後又再去買過take away, 俾多次機會佢點知barista 竟然唔幫take away 既flat white 拉花,隨手倒啲打好既奶泡入espresso 我知take away 有蓋同埋行既時候會破壞拉花,但係for 成個coffee experience 都應該要做,而事實上大部分barista都會照拉俾個客望一望先蓋上,除非係Starbucks......

食物揀左個toast, 不過唔係重點不過不失

Flat  white

整體presentation 好唔錯
可惜令人失望既係溫度偏低,只係暖

如果溫度唔啱,咖啡豆幾好都無用

2019-01-22 4195 瀏覽
有時外出用餐,原來也很講緣份。就如這間主打澳洲 fusion brunch 和精品咖啡的「NINETYs」,其實筆者早於去年中就已經約好咗朋友去試,只可惜當天友人突然有事務在身,要立即離港,未能赴會,唯有取消行程,認真掃興,之後亦已把到訪念頭忘記了。但世事往往很巧合,半年後的今日,好友 S 相約我去吃飯,地點竟然就是這家 dining café「NINETYs」。餐廳位於 GARDENEast 地下,推門而入,店面呈長方形,內裡地方不大,細心一數,只有 30 個座位,不過裝潢頗有格調,偏現代工業風,加上樓底夠高,營造出澳式咖啡店的感覺。翻開店員送上的餐牌,食物選項都幾豐富,有餐前小品、主菜、漢堡、飯類、麵食同甜品等,而且有部份菜式更是中西合壁,就好似「黯然銷魂飯」咁,叉燒用西班牙黑毛豬做,非常特別。至於飲品方面,作為一間 Café,咖啡當然是主角之一,但其實餐牌上仲有茶品、果汁、清酒、紅酒、白酒、雞尾酒同手工啤等供應,選擇非常之多元化。Siu Wan Rice 是餐廳的招牌菜之一,本來很想一試,可惜店員說餐廳的爐具剛壞了,未能供應,也不打緊,就當留個藉口俾自己再嚟食多次,同朋友商量過,

Siu Wan Rice 是餐廳的招牌菜之一,本來很想一試,可惜店員說餐廳的爐具剛壞了,未能供應,也不打緊,就當留個藉口俾自己再嚟食多次,同朋友商量過,最後決定揀兩款魚試下。
先來的黑鱈魚 Grilled Black Cod 2.0 ($198),份量不大,屬中等 Size,魚皮煎至金黃,底下墊了 BB 菠菜葉,而旁邊就以南瓜蓉作伴,配搭輕怡。先用叉挑起面層的魚皮入口,咬下仍然香脆,正!再嚐潔白的魚肉,肉質相當嫩滑,片片分明,煎得啱啱好,不但烹調入味,而且入口更充滿魚油香,配伴碟的蜜糖南瓜吃,更添滋味。
另一道主菜 Slow Cooked Norway Salmon ($168)  亦非常之有水準,三文魚以慢煮方式製作,面頭淋了少許檸檬牛油醬汁,而兩旁就分別伴有日本蕃薯蓉同意大利青瓜粒,賣相美觀。三文魚勁厚身,肉質晶瑩剔透,咬下非常嫩滑,魚肉送進嘴裡,不用咀嚼,幾乎在舌頭上溶掉,但那陣魚香與油香,依然在口腔裡迴盪著,讓人回味。
熟識我的朋友都知我不是個咖啡迷,不過既然餐廳以精品咖啡做賣點,一場來到,當然要試下。我揀咗杯 Flat White - Choco ($42) 而友人就點咗杯 Orange Juice ($35)。聽店員介紹,原來兩款 house blend 都係來自澳洲墨爾本名店 Zest,風味各走 Choco 和 Fruity,客人可以按自己口味自行選擇。Choco 嗰款會配上果酸豐沛的提子乾,而 Fruity 就會撞上杏仁的 nutty flavour。咖啡帶淡淡可可的烘烤香味,襯以旁邊的葡萄乾,效果的確唔錯,加上面頭的精緻拉花,令人賞心悅目。

睇過傳媒報導,餐廳名之所以叫「NINETYs」,係因為店主想做家有 90 分食物、90 分咖啡、90 分服務與環境的 Dining café,試過後,總結係,咖啡得、食物掂、服務有水準,絕對值得推介。
2019-01-21
2019-01-18 158 瀏覽
最岩牛油果愛好者大家都知牛油果係superfood,最主要的原因是牛油果有超高及全面的營養價值,牛油果所含的脂肪大部份都是不飽和脂肪,對男女老幼身體都有好處The Best Salmon Tartare Ever - 好味😋😋面包好脆,岩岩好!其實牛油果查面包真係好夾🥰但如果只要Avocado唔要salmon 平$50,早知唔要salmon😄因為有大量牛油果的原因,到晚餐仲好飽😂-Choco Blend Latte好滑好飲果然名不虛傳

最岩牛油果愛好者

-Choco Blend Latte
好滑好飲
果然名不虛傳
2019-01-18 207 瀏覽
我希望自己係90後,可惜唔係,只好來90後開的餐廳感受一下青春氣息!簡單的英語餐牌,分日與夜及甜,五點半之後唔可以選日,日頭價錢經濟些,迎合上班一族筆直。Cheeky Cheeky $268餐牌上話 best selling 最好賣的和牛面珠,價格最高,但是招牌必需試。12小時慢煮,澳洲和牛面珠煮至軟棉棉,非常軟熟,肉又厚,配菜有秋葵、意大利黃瓜、酸洋蔥、菠菜、酸蘿蔔,很匹配。Grilled Black Cod 2.0 $198香煎銀鱈魚,非常滑的肉,很肥美,配蜜糖南瓜,南瓜汁。咖啡應該幾專,下次來食宴試試。

Grilled Black Cod 2.0 $198
香煎銀鱈魚,非常滑的肉,很肥美,配蜜糖南瓜,南瓜汁。

咖啡應該幾專,下次來食宴試試。
2019-01-16 230 瀏覽
Weekend 拍拖拖,中午黎食呢間西餐。其實佢個樣係似coffee shop 多啲既,但聽講西餐都極出色。中午1點左右黎到,出面已經一條人龍,排左成40分鐘先入到去,所以下次真係要避開weekend同食飯時間。我叫左呢個duck leg confit. 因為本身鍾意食鴨。黎到真係勁靚,個廚師既美感好好。佢個鴨脾煮得岩岩好,唔會柴。再配埋下面既醬,打打下字開始肚餓。佢橙色既係應該係南瓜蓉,唔知係咪加左cream cheese或牛奶、好幼滑。用黎點麵包係perfect match. 佢個麵包仲要烤得岩岩好,外脆內軟,完美。呢個係Cha Siu Benedict,我就只係試左個叉燒加少少麵包,唔記得個醬係咩,但就記得又係勁好食。呢杯cappuccino 就叫左chocolate blend既豆。重味啲同濃啲。同埋店員介紹食左dry berry先,可以帶出咖啡味。其實通常一間餐廳食物好味,咖啡就會普通。反之亦然。但呢杯野...唔係講笑,同cupping room拍得住。呢個係日本綠茶。我就無乜感覺。唔知會唔會攞得到米芝連呢間野,再快啲去試多幾次先。

Duck  Leg  Confit

Iberico  Benedict

呢個係日本綠茶。我就無乜感覺。

唔知會唔會攞得到米芝連呢間野,再快啲去試多幾次先。
2019-01-12
40 分鐘 (堂食)
Duck  Leg  Confit
Iberico  Benedict
今晚就約左個灣仔工作嘅朋友帶左我去好野,全新人氣 Dining Cafe, Ninetys店名幾特別 90分,原來佢地品牌的理念係帶出90分食物,90分的咖啡,90分的服務與環境。其實環境真係好舒服原因係樓底高開揚,彩用柔和米白色調,真係無介紹錯,同佢兩個飲下野食下野時間過得好快。他們還有自家配方嘅咖啡同手工 Beer添。店員安排坐位後有位外籍帥哥,會過黎介紹下他們的食物同特色,非常 Nice !自家製 choco同 Fruity兩種配方 不過我就 order左 Fruity試下 口感濃郁 較普通厚身 甘中帶甜 適合女士們 ! Cheeky Cheeky $26812小時慢煮澳洲和牛牛面肉,軟淋重牛味配埋澳洲嘅 salad薯蓉味美又健康! 波菜苗秋葵Duck Leg Confit ~ New經3小時慢煮的鴨腿 賣相靚 味道佳 鴨腿肉嫩還有肉汁配上南瓜蓉嘅醬汁 十分配親 而能把鴨肉嘅臊味掃走。

波菜苗秋葵

Duck Leg Confit ~ New

2019-01-15 305 瀏覽
灣仔區各式各樣餐廳林立,要突圍而出真係少啲心思同質素都唔得!NINETYs一開業就火速爆紅,好多人慕名而來!除咗咖啡出名之外,主食亦落足心思,採取咗中西合璧,絕對為客人帶嚟意想不到嘅驚喜!值得大家去chill番吓!提提大家Lunch Time時段不設訂位,12:00左右已經出現人龍,想嚟食嘅朋友真係要早啲到呀!Piggy Piggy係非一般burger,用咗慢煮5個鐘嘅厚切西班牙黑毛豬叉燒,叉燒好juicy,肥瘦適中,帶有少少肥膏,令肉質更腍更香口。再加上burger入面有新鮮健康嘅紅菜頭、青蘋果同羽衣甘藍,令整體變得無咁油膩,呢個配搭真係好fresh!另一個推介係:Wagyu Wagyu用慢煮12個鐘嘅和牛面頰肉,保持肉質嫩滑香口唔韌,而且肉味濃郁!漢堡包好香牛油味,軟熟得嚟又夠脆口,真係好好味!飲品方面叫咗杯Hot Mocha,咖啡底可以揀Fruity or Choco。口感好滑,甜度適中。

Piggy  Piggy

另一個推介係:Wagyu Wagyu

Wagyu  Wagyu
Hot  Mocha
2019-01-14
10 分鐘 (堂食)
Piggy  Piggy
Wagyu  Wagyu
Hot  Mocha
  • Piggy Piggy
2019-01-13 170 瀏覽
之前聽同事講過灣仔有間西餐好好食,所以約埋友人收工一齊去試一下。Mexican Chilli Avocado - 雲吞皮即叫即炸脆卜卜,牛油果醬味道清新香,兩樣一齊食味道好夾。Siu Wan Rice 2.0 - 雞蛋煎得半生熟撈飯好好食。叉燒有點偏肥,咬落好厚肉但唔會太韌,整體上都唔錯。Taro Meatball Linguine - 肉丸大大粒好重料,但咬落有點淋。麵條食落彈牙,配上蕃茄醬幾開胃。隨餐附有兩塊香脆嘅多士。Fruity Blend Latte - 咖啡上有好靚嘅拉花,入口咖啡味香醇順滑。附上杏仁可伴咖啡一齊飲。此外盤上有一張卡寫有咖啡的口味及品嚐方法,很有心思。

2019-01-11 179 瀏覽
放工去春園街買揮春買利是封,之後再同朋友去食飯,今次去ninetys 係一間澳洲餐廳,但入到去我居然見隔離枱食緊銷魂飯,個樣勁吸引,所以我點左一客個賣相超得,叉燒又厚又多汁個飯好食到不得了,用日本珍珠米米又香又彈牙叉燒半肥瘦,油分足,但少少肥,但但汁好味到滿分蛋黃哥憑亮晶晶,係日本蛋,蛋香濃郁有質感蘆筍豬肉卷,正,好爽朋友點左柚子八爪魚烏冬,烏冬好彈牙八爪魚有4大片柚子醋,好開胃呢但英式muffin 加雲呢拿雪糕,自製香橙醬再以蛋捲碎伴碟,好味好特別店員推介啡酒,果味清香呢支朱古力味啡酒,朱古力+ 咖啡超香今晚真係好豐富又好味,銷魂飯俾我係酒樓食更加好味,意想不到

個賣相超得,叉燒又厚又多汁
個飯好食到不得了,用日本珍珠米
米又香又彈牙
叉燒半肥瘦,油分足,但少少肥,
但但汁好味到滿分

蛋黃哥憑亮晶晶,係日本蛋,蛋香濃郁有質感

蘆筍豬肉卷,正,好爽

朋友點左柚子八爪魚烏冬,烏冬好彈牙

八爪魚有4大片

柚子醋,好開胃

店員推介啡酒,果味清香

呢支朱古力味啡酒,朱古力+ 咖啡超香

今晚真係好豐富又好味,銷魂飯俾我係酒樓食更加好味,意想不到
灣仔區各式餐廳應有盡有,不同風格不同類型的餐廳讓人不知如何選擇。面對這麼多餐廳無從下手時這間品嚐到高質澳洲菜的【NINETY’s】脫脫穎而出。九十後的店主認為100分很難,但希望餐廳可以達到90分以上,因此取名【NINETY’s】。它是是一間務求把精品咖啡、食物、環境以及服務都做到極緻的澳式咖啡廳,論名氣在灣仔區內都有名喔。【NINETY’s】位於皇后大道東,係灣仔站B岀口行大約5分鐘左右,餐廳隨左吸引唔少慕名而來既食客之外,仲經常有唔少既外國人打躉架。餐廳佈置有外國高級咖啡室風格,泥水牆加上柔和吊燈盡顯文青風味,吊燈有Feel,坐位唔算太多,就十多張2人枱,食客都唔少,夜晚好快就會full booking,所以要食都係早小小到穩陣。【NINETY’s】係西式餐廳,主食當中亦會包含一些慢煮既理念,當然唔少得既係佢既signature 手工啤酒,淨係眯menu都睇到我流晒口水呢。 喜歡餐牌使用皮做封面,跟裝演非常搭配的說... Piggy piggy $148率先登場既係piggy piggy,無論係外國人定係香港人都帶着愛既漢堡piggy piggy係ninetys既top 3之一,認

Piggy piggy $148

piggy piggy係ninetys既top 3之一,認為漢堡黎姐,都唔係咁特別吧,那你就錯晒了,因為入面既主角係我地既燒味之王叉燒,由細到大最鐘意就係食叉燒。

Piggy piggy

慢煮既西班牙黑毛豬叉燒肉感超鬆軟,整塊叉燒都綿綿口感,無一黑干燥脫水既感覺,慢煮果然係特別唔同
而且挺juicy,另外好鐘意既係佢加左好多既青蘋果片係入面,令整體變得無咁油膩感好清新
Piggy piggy

另外漢堡包又夠脆口,最上層加了健康有益的紅菜頭及白芝麻,難怪成為必選既菜式。

Grilled black cod 2.0 $198
另一份就揀左Grilled black cod 2.0,2.0就唔太知係點解呢,我估計係升級版既意思,銀鱈魚相信都唔陌生,特別適合烤焗,因為本身味道偏淡一點,帶小小清甜味。

Grilled black cod 2.0

【NINETY’s】選用既係厚度十足既鱈魚腩,雪白既魚用滲透住魚油,口感細膩而且軟滑,感覺上有一點溶化既口感,配合圍邊既南瓜溶一齊食,魚肉變得不單調南瓜既甜甜味道完美配合淡淡既鱈魚,比咸味既醬要來得更適合。

Grilled black cod 2.0

Ninetys coffee beer (Fruity blend) $78
除左好食既當然唔少得signature既咖啡手工啤,coffee beer分為兩款,fruity blend以及choco blend,我就揀左fruity。

餐廳提供多款咖啡豆,如果你願意也可與店員交流咖啡心得架!
Fruity blend比較上味道會果甜一點,咖啡既味道唔會太濃郁,反而透岀陣陣果香,味道偏向似白啤,不苦不澀,女仔飲就岩晒吧。

Charlie Cotta
個個都食Donut,不防試一試呢款芒果味既甜品,因為我別了一口,驚喜十足,相信你也會的喔。

Charlie Cotta

自開業以來人氣不減,就是因為喜歡簡簡單單,一班年輕店員所營造的氛圍一樣,用心有活力,年輕嘛,總有許多可能,總會進步更多,90分只是開始。我相信我很快又會再來的,想著想著很想再吃...