2019-04-15 196 瀏覽
即係其實無人不愛黑mao豬 肉質特別彈口 油脂特別甘香 所以就一定要嗌呢個piggy piggy!From Spain嘅iberico and kumato in da burger 哇hao gao ji ahhh no jokes!So! it's a very eyecatching burger, look at the height oh mam look at the colors oh jeez! this biggy was nicely oriented on the plate, so classy so beautiful😍😍見倒勁足斤兩嘅two pieces of 豬會擔憂鞋zap zap and 硬dok dok但以5hours slow cook嘅方法烹調 令iberico肉感爽口 lock住肉汁+脂肪👏🏻👏🏻油份過份充裕為大地帶來油膩感唔怕! 我哋有green apple slices同kumato旁住 即刻鎮一鎮 fresh翻晒🥳🥳好令人滿足同覺得值回票價嘅burger🤤🤤味道:8/10NINETY'SPiggy Piggy$148📍灣仔
油份過份充裕為大地帶來油膩感
好令人滿足同覺得值回票價嘅burger🤤🤤

味道:8/10

NINETY'S

📍灣仔
2019-04-15 5835 瀏覽
Lunch後要去灣仔做野,咁岩媽媽出左市區,就約佢去嘆個靚lunch ☺️☺️ 已經唔係第一次黎ninety’s, 不過之前只係黎飲左杯咖啡,已經覺得好唔錯,想試埋dinner or lunch,今日終於有機會💋小店唔大,得十張枱左右。食物選擇唔多,但真係好aussie風,同澳洲d cafe menu好似👌🏻Citrus & Fig Salad 🥗 $128望落全碟都係得綠色既菜,好似好dry?食落配料都唔少,有無花果、炒香過既合桃、提子、藍莓同藜麥,營養價值十分高👍🏻有藜麥就唔怕唔飽肚☺️沙律菜有羽衣甘藍同菠菜,新鮮👍🏻沙律醬似係yogurt咁,唔會太重味同比較健康🉐PIGGY PIGGY 🐷🍔 $148第一次食burger係配紅菜頭同青蘋果🍏😂味道又幾夾喎👌🏻豬扒十分厚身得黎,肉質一d都唔硬,半肥瘦,我覺得岩岩好但媽媽覺得太肥,煎得好香口配左酸味較重既青蘋果令帶有脂肪既豬扒既油膩感即時降低👍🏻麵包超級鬆化,咬落去好有空氣感,外層烘得又夠脆,食曬成個Burger都唔會覺得好飽🉐🉐Flat White $42 可以揀choco or Fruity flavour. Choco會濃d,frui

小店唔大,得十張枱左右。

Citrus & Fig Salad 🥗 $128
望落全碟都係得綠色既菜,好似好dry?

有藜麥就唔怕唔飽肚☺️
沙律菜有羽衣甘藍同菠菜,新鮮👍🏻
沙律醬似係yogurt咁,唔會太重味同比較健康🉐

PIGGY PIGGY 🐷🍔 $148
第一次食burger係配紅菜頭同青蘋果🍏😂
味道又幾夾喎👌🏻
配左酸味較重既青蘋果令帶有脂肪既豬扒既油膩感即時降低👍🏻

Flat White $42
可以揀choco or Fruity flavour. Choco會濃d,fruity會淡d
每款咖啡都會跟唔同既乾果,一路飲咖啡一路食,更能突出咖啡既味道
Flatwhite配既係藍莓乾,Latte配既係杏仁
十分有心思同誠意🉐🉐🉐
Flat  white

咖啡店位置唔多,容納到二十人左右,lunch hour同weekend都會full,lunch hour無得book枱,有機會要排隊喔。
Open kitchen透明度高,感覺好衛生👍🏻
推介🉐🉐

2019-04-02
2019-04-03 170 瀏覽
我們這一檯人有的經常見面、有的多年冇見、還有新認識的朋友仔,約了良久的開年飯終於在三月尾吃到了,朋友仔在港島區收工所以就選了在灣仔區飯聚! 位於胡中大厦對面的NINETYs,擁著九十年代的概念是一間欣賞手工藝的咖啡館,除了咖啡外亦有食物供應!! 內裡樓底超高但位置不多亦坐得較親密,另抽風不夠力亦是一大問題,不過侍應生的服務態度十分親切可以加分。 餐牌簡約內有咖啡、恬茶、酒類三大類飲品,而食物則有白天和黑夜之分! 我選了恬茶中的Jasmine$48奉上茶葉給嗅覺完享受,後才嚐那幽幽的茶味,可惜不算太突出,反而劉總的Milk Oolong$48味道更加吸引! 點上食物的客人可用$180任飲2小時紅、白餐酒,如只想淨飲亦只是$250,喜歡嗒番杯之酒迷值得考慮! 先來是健康的Citrus & Fig Salad$128,內容豐富有羽衣甘藍、無花果、BB菠菜、葡萄、合桃、車厘茄、藍莓及藜麥等,配Zest dressing夠晒健康又好味道最合我這減肥人仕! 健康過後來的是邪惡的Aussie Fries$138,薯條上佈滿溶化了的Red

健康過後來的是邪惡的Aussie Fries$138,薯條上佈滿溶化了的Red Leicester加Gruyere, Cheese,還有脆口的Parma Ham真是要我情何以堪!唯有只吃靠邊沒芝士的一條咁多啦!

之後來的是Crab Cake Burger$268,那厚度勁足蟹餅用上足料的藍蟹肉自家炮製香脆可口,另有羽衣甘藍和醃紅洋蔥,配上蒜蓉蛋黃汁醬好滋味。

另一漢堡是Piggy Piggy$148,用上香軟的西班牙伊比利亞豬製成叉燒,配紅菜頭和青蘋果及羽衣甘藍,又是另一番滋味!!

最頂癮是送Siu Wan Rice 2.0$158,5小時慢煮伊比利亞豬叉燒,加頂帽(太陽蛋)即成這客銷魂飯2.0!

慢煮伊比利亞豬叉燒口感軟淋,味道正正是叉燒的味道,但賣相上一點也看不出太可愛了,將太陽蛋拌勻於米飯中真的美味無窮!

接下來是好友的選擇Super Ginger Citrus Short Ribs$228,看好友分享這份牛肋骨根本不角花吹灰之力皆因是12小時慢煮的功效,那份酥淋看在眼內都感覺得正!

另一份Mr.Lamb$218更夠特色,澳洲Lamb Rump亦用上3小時味慢煮,配上薰衣草蜜糖陳皮汁,配竹炭多士和青豆蓉真係好豐富呢!

當中有素食的朋友Veggie Linguine$128,以雙式青瓜絲作Linguine配車厘茄、以羅勒、蒜蓉和青檸汁調味,相信味道必定很美妙清新!

另一份是真的意粉Black Truffle Linguine$168,上檯時黑松露香氣迫人,扁意粉口感亦算Al Dente,加上不少野菌在內口感味道也挺佳!

最後我們再追加了Salmon Caviar on Scallops$228,香煎帶子用上加拿大貨不算很大粒,如用大粒些或多一兩粒性價比會更高!可幸的是烹得香口而且夠彈性,配上三文魚子和百里香忌廉汁吃挺合襯,但我更愛伴碟的爽甜蘆筍!

Slow-Cooked Norwegian Salmon$168,慢煮20分鐘的挪威三文魚肉質嫩滑,配菜有煙肉、意大利青瓜、日本蕃薯蓉,聰明的佐以牛油檸檬汁香得來可減膩!

甜品只有兩款選擇Icepresso Crunch$88和Earl Grey Panna Cotta,賣相當前者較吸引雲尼拿雪糕,還有香脆的Muffin加上餐廳招牌Espresso Surup,相信口感一定很豐富!!

Earl Grey Panna Cotta$88伯爵茶奶凍配上時令鮮果,我當然開心因為水果可以多吃兩口!伯爵茶奶凍質感不俗但茶味可以濃些會更妙!

地球這麼大我們也可做得成好朋友,真的要好好珍惜緣份,下次再見喇各位!
2019-03-27
2019-04-02 153 瀏覽
呢間cafe我已經聽過唔少人話啲咖啡好好飲,黎到都有人排隊,果然係熱店!佢既裝潢設計都幾有質感。黎過唔止一次,當然必點係係咖啡。叫左杯latte,lobster benedict。咖啡當然唔使講,奶泡綿密幼滑,而lobster benedict 既沾醬係用咸蛋黃做,咸香同龍蝦係意想不到的夾。好耐之前試過佢既donut toast,呢個就比較唔推薦。個donut 炸得油膩,芝麻雪糕都驅走唔到既不愉快😂會為咖啡再來!

會為咖啡再來!
之前睇到某媒介紹呢間灣仔小店, 果真.. - - 真係好多人排隊架,,  今日係呢到做野, 好彩早d黎排得快,15分鐘就有位了,我覺得呢到裝潢好舒適  有少少似外國工廠  幾得意,食物應該會有水準所以想過黎試下~    咁一個人lunch 食得唔多野   又想有d似國外風咁  諗左好內 就點呢個 piggy piggy  豬肉漢堡試下啦  大約等左15分鐘食物先到  肉質非常juicy  甜甜咸咸酸酸,麵包質感軟屬 鬆化~  配搭上青蘋果片 口感層次豐富  特別  (相信好少地方會食到有青蘋果的漢堡),亦都減少左油膩感所以非常之推介!!!其實仲有好多野想試呀,, 我諗每個月黎食一次都是很可以的,雖然價錢有點貴,但真係好高質呀~  見到長期排隊都知咩事啦~!  哈哈!!

大約等左15分鐘食物先到

所以非常之推介!!!

2019-03-06
15 分鐘 (堂食)
  • Piggy Piggy
2019-03-29 160 瀏覽
I visited this café a few times , one of the attractive point is the options for coffee – choco or fruity. This time I chose choco flat white again, they come with some dried blueberries (you’ll get almonds for fruity coffee; unfortunately the almonds was soggy instead of crispy when I tried previously). I also ordered Blueberry granola bagel, which is included in menu recently. The coffee is good as usual. The blueberry bagel was soft but still chewy, tasted fresh. It went well with the thin la
Flat  white

The coffee is good as usual. The blueberry bagel was soft but still chewy, tasted fresh. It went well with the thin layer of cream cheese and granola on the top. However, I think $88 for this bagel only is overpriced.
Blueberry  bagel

Blueberry  bagel
2019-03-27 2490 瀏覽
NINETYs嘅擺盤精美,相當吸引視線,真係忍唔住要手機食先!📱 食物既有外表亦有內涵,絕對係睇得又食得!🤩工業風嘅裝潢,掛住一枝枝散發柔和光線嘅吊燈,環境氣氛輕鬆舒適。Grilled Black Cod  on Toast ($178)西京燒銀鱈魚,鱈魚好厚身好入味,片片分明,口感嫩滑,好好味🥰Lobster Benedict ($178)龍蝦班尼迪蛋配自家製蜜糖咸蛋黃醬小龍蝦🦞肉質紮實鮮味,麵包🥖超鬆軟👍🏻班尼迪🥚煮得啱啱好,一切開有流心效果🤩自家製嘅蜜糖🍯鹹蛋黃醬好出色🥰Piggy Piggy ($148)慢煮黑毛豬叉燒漢堡,厚切叉燒肉嫩軟腍,肥瘦適中,好香口!🤤再加埋紅菜頭條、青蘋果片同羽衣甘藍,既清新健康又可以中和整體油膩感,口感仲好豐富。😋Charlie Cotta ($88)賣相精美😍 驚喜十足🤩 一試難忘💖芒果味道極度濃郁,質地非常幼細滑溜👍🏻Latte ($42)☕️拉花精緻,味道香醇濃郁,口感順滑。配上旁邊嘅提子乾🍇,令效果更突出!

Grilled Black Cod  on Toast

Lobster Benedict ($178)
龍蝦班尼迪蛋配自家製蜜糖咸蛋黃醬
小龍蝦🦞肉質紮實鮮味,麵包🥖超鬆軟👍🏻
班尼迪🥚煮得啱啱好,一切開有流心效果🤩
自家製嘅蜜糖🍯鹹蛋黃醬好出色🥰
Lobster Benedict

Piggy Piggy ($148)
Piggy  Piggy

Charlie Cotta ($88)
賣相精美😍 驚喜十足🤩 一試難忘💖
芒果味道極度濃郁,質地非常幼細滑溜👍🏻
Charlie Cotta

Latte ($42)
Latte
2018-09-24
Grilled Black Cod  on Toast
Lobster Benedict
Piggy  Piggy
Charlie Cotta
Stumbled across this cafe last year and have been going back each time in the area since then.This time we ordered the "Cow Cow" - 12hr slow cooked US Angus beef short ribs with homemade Granny Smith apple sauce and gravy on Ciabatta bread.. 🤤🤤 so so tender and yummy😮👌👌.Also got their Avocado on toast, which was served with poached eggs and hollandaise - also very yummy 👌 Can't seem to go wrong here

Cow Cow
Avocado on toast
2019-03-23
20 分鐘 (堂食)
Cow Cow
Avocado on toast
2019-03-22 270 瀏覽
下班相約朋友於NINETYS吃晚飯,沒想到一試就愛上這餐廳,在第400篇如此重要的位置就決定留給NINETYS。 推開低調的黑色大門,開放式的廚房,開到咖啡機和桌上精美的的麵包,天花掛滿烏絲燈泡,第一個感覺就是彷彿到了澳洲。格調跟澳洲的咖啡店和餐廳都很相似,翻開餐牌才知道原來是以澳洲菜為主,店主曾於台灣及悉尼開設咖啡店,難怪感覺如此似曾相識。 White - Choco - Flat White 咖啡有Black、White、Filter三種,當中咖啡口味更會再細分為Choco和Fruity。 來到澳洲餐廳當然要品嚐Flat White,Flat White也是鮮奶咖啡的一種,它跟Cappuccino、Latte的分別在於奶跟奶泡的比例。Flat White奶泡的厚度只有5mm;而Latte奶泡的厚度有1cm;最後是Cappuccino厚度有1.5cm。至於味道方面Latte味道最淡,之後是Flat White,最後是Cappuccino。 由於奶泡較薄身,所以拉花圖案比較結實,而如此精緻的拉花圖案也甚少於香港找到。口感比較細滑,咖啡味道比Latte濃郁,咖啡不甘苦,跟牛奶的味

White - Choco - Flat White

由於奶泡較薄身,所以拉花圖案比較結實,而如此精緻的拉花圖案也甚少於香港找到。口感比較細滑,咖啡味道比Latte濃郁,咖啡不甘苦,跟牛奶的味道非常配合,多奶而少泡,感覺更富有奶香。記得先吃旁邊的葡萄乾,更能帶出咖啡的味道。

Superfood Salad
材料有羽衣甘藍、車里茄、沙律菜、核桃、三色藜麥和無花果,爽脆的羽衣甘藍,新鮮的無花果,鮮甜車厘茄,再配上烤過的核桃和乳酪,整個配搭一流,如果可以加多一點醒胃的柑橘汁更好。

Piggy Piggy
這個漢堡是店員推介的,頂層既麵包烘過後外脆內軟,厚切豬扒份量十足,外皮煎到帶點焦香,而內裡的肉質仍能保持嫰滑,沒有因為豬扒厚度而變得鞋口。配上紅菜頭和蘋果有清新的感覺,減輕豬的油膩感,整體配搭特別,有別於平日配的蕃茄、生菜和洋蔥。

Black Truffles Linguine
意粉的擺法幾特別,將意粉全部放在一旁,另一邊則擺放了西蘭花乾和黑松露粉末露粉末。意粉被濃稠的忌廉汁包圍著,意粉盡吸黑松露雜菌忌廉汁,入口煙韌具嚼勁,黑松露的香氣溢出,且夾雜菌香,再混合黑松露粉,味道濃郁又惹味。

由裝修,服務到食物都充滿澳洲的氣息,感受到店主用心的設計,令每位客人都能選出適合自己的味道,絕對值得再次光顧。
2019-03-22 126 瀏覽
好日都唔黎港島區,今日黎行開灣仔當然要搵定想食嘅餐廳啦。呢到無得BOOK位,只好乖乖門口等入座,店員都好細心,一人派俾水令我地等到口喝渴時可以飲下。終於有位啦,卡位比較舒服,不過感到都好多人排緊,唔敢坐得耐。。叫了杯SIGNATURE FLAT WHITE 咖啡,配葡萄乾,一啖咖啡一啖葡萄乾,有意想唔到咁夾!仲叫了兩款炒蛋X牛油果他他同炒雜菇,雞蛋都少到幾滑,唔差唔差。埋單每人2百左右,高質好西唔介意食貴小小啦,抵俾!
好日都唔黎港島區,今日黎行開灣仔當然要搵定想食嘅餐廳啦。

埋單每人2百左右,高質好西唔介意食貴小小啦,抵俾!
40 分鐘 (堂食)
  • Flat  white
1K
2019-03-20 199 瀏覽
NINETYs主打澳洲早午餐,食物配搭多元化,菜式創新不受任何框架限制。加上賣相造型精緻,令人賞心悅目。菜式亦會定期更新,為食客帶來更多新鮮感。店內裝潢偏向工業風,昏黃的燈光,令氣氛輕鬆卻不失格調。開放式廚房,可以看到大廚在製作美食。Grilled Black Cod w/ Pumpkin ($178)麵包口感鬆軟,鱈魚雖然厚身,但肉質十分嫩滑軟棉,而且略帶少少甜味,非常美味。Piggy Piggy ($148)賣相吸晴,厚切西班牙黑毛豬叉燒肉質細嫩juicy,略帶點脂肪,香口但不太油膩。配以健康的紅菜頭條、清甜的青蘋果片及爽脆的羽衣甘藍很清新健康,口感零舍豐富。Mocha ($42)選擇了Fruity果味較重。味道香純,口感順滑,甜度適中。

店內裝潢偏向工業風,昏黃的燈光,令氣氛輕鬆卻不失格調。

開放式廚房,可以看到大廚在製作美食。

Grilled Black Cod w/ Pumpkin

Piggy Piggy ($148)
Piggy Piggy

Mocha ($42)
選擇了Fruity果味較重。味道香純,口感順滑,甜度適中。
Mocha
2019-03-18
Grilled Black Cod w/ Pumpkin
Mocha
2019-03-13 287 瀏覽
每到lunch time都會排曬隊嘅NINETYs,究竟係啲咩俱使一眾打工仔要對住馬路食住塵咁排隊呢?適逢網上預訂指定時段會有八折優惠,而且夜晚通常唔洗排隊,我同九十後朋友就決定收咗工去食喇Siu Wan Rice 2.0 $158自細就睇星爺嘅笑片,梗係要試下呢個銷魂飯夠唔夠黯然。五小時慢煮伊比利亞黑毛豬叉燒,油脂嘅比例分佈一流,肉質幼細又有彈性,入口油甘豐腴,充滿肉汁!但個飯就略為失色,幾乎冇汁冇味,如果可以撈啲日本飯素就perfect池Grilled Black Cod 2.0 $198烤黑鱈魚口感嫩滑,夾埋啲南瓜蓉一齊食,好夾!好食!好值!伴碟嘅蜜糖烤南瓜粒都好有誠意,口感軟綿、味道香甜,真心推介!English Muffin Toast $78自家製果醬有少少橙皮,所以酸甜中會帶點苦澀,配上香滑美味嘅雲尼拿雪糕同桂花糖,味道層次豐富,呢餐九十飯局真係由頭好食到落尾

Siu Wan Rice 2.0 $158

Grilled Black Cod 2.0 $198
Grilled Black Cod 2.0

English Muffin Toast $78
English Muffin Toast

Grilled Black Cod 2.0
English Muffin Toast
2019-03-10 114 瀏覽
之前經過幾次一直想試,星期六日冇得訂位,見有少少雨就嚟碰下運氣,諗住冇咁多人排隊結果都有兩三個人排隊,不過好快到我哋啦menu得兩三頁,我哋好快就鎖定咗craby craby同埋iberico benedict 仲叫多咗一杯 white latte choco blend.野食好快到, 有樣有份量。 craby 既scrambled egg 好creamy 好特別。 值得一試。 iberico 都幾好。咖啡係位位食客都讚好既當然要一試, 上既時候有一碟藍莓乾。 店員亦好用心咁解釋。總括嚟講係一間好舒服嘅餐廳, 食物咖啡好, 店員亦好親切。

總括嚟講係一間好舒服嘅餐廳, 食物咖啡好, 店員亦好親切。
20 分鐘 (堂食)
2019-03-08 118 瀏覽
依間餐廳平時好多人排隊,如果唔係早左出去食飯根本無機會食到。今日我地特登早半個鐘過黎,順利有位✌🏼今次係我第三次光顧過依間餐廳,貪佢裝潢舒適宜人食物又有水準。之前食過Avocado Toast同Lobster,今日想試下新野就點左個連個名都搞鬼過人既「Lamb Lamb Lee 2.0」😆 食物好快就黎到,賣相非常靚又吸引,有onion, cucumber, mustard,羊肉係放喺toast上面仲有dressing,味道整體好match,肉質一啲都唔鞋, 配上依隻偏辣既mustard好好味,係略嫌個toast太濕口感唔太好。依間餐廳既另一賣點係佢地既咖啡,喜愛咖啡既朋友絕對要試下。主要得白咖啡同黑咖啡可以選擇,而咖啡豆可揀Fruity或者choco,個人偏愛choco white coffee因爲不喜歡酸的咖啡 (fruity係淺焙咖啡,有果香,味道較酸)。整體來說,依間餐廳無論環境定食物都好好,睇食物就睇得出廚師既心思,值得一嚐!

Lamb  Lamb  Lee  2.0

2019-03-08
Lamb  Lamb  Lee  2.0
2019-03-03 143 瀏覽
久仰大名好耐!因為交通唔算方便,所以而家先來到,一直想試好耐。如果無令大家失望!入面裝修似外國人嘅工廠風,好靚令人感覺好舒服。前菜要咗帶子芒果他他,芒果他他汁好特別,酸酸甜甜甜令人開胃,帶子亦算鮮甜,如果可以厚切好更加滿足!黑松露意粉超級香,意粉彈牙AL dente! 每一條都充滿黑松露香味,而且亦有好多菇菌,口感好豐富。而且一d都唔算漏。不錯。燒銀鱈魚油份多,好滑。煎得香口。旁邊係南瓜蓉,我本人唔食南瓜,無試到。最後朋友要咗一杯latte, 奶味香濃,唔苦澀易入口,旁邊仲有啲藍莓乾,幾特別!

入面裝修似外國人嘅工廠風,好靚令人感覺好舒服。

燒銀鱈魚油份多,好滑。煎得香口。
旁邊係南瓜蓉,我本人唔食南瓜,無試到。