2015-03-19 3856 瀏覽
已經轉登揀平日去食lunch去到都仲係幾滿但一入去個人就串串地咁問有冇book位好似冇book就唔入得咁有少少減左印象分(麵包條其實似餅乾多啲係出面都食過 冇乜特別但抵讚係一坐低咩都未嗌就會比你等餐果陣可以過下口癮)今日湯係蕃茄忌廉湯個人覺得唔夠creamy 但味道還可以雞扒意粉 (49 lunch set)賣相就好靚嘞不過個蕃茄汁茄膏味有少少over我自己嘛嘛地雞扒個皮好脆👍而且大大件(有4件架!) 夠抵食男朋友嘅4oz牛配沙律 (78 lunch set)煙肉太乾 好難咬開但牛個5成熟做得唔差78 算係值番個價囉總結: 味道就真係唔係好好好好好好好但lunch 咁平可以食到full set 而且唔算係太細份 都係抵食嘅會 encore ~~~
已經轉登揀平日去食lunch
去到都仲係幾滿
但一入去個人就串串地咁問有冇book位
好似冇book就唔入得咁
有少少減左印象分

(麵包條其實似餅乾多啲
係出面都食過 冇乜特別
但抵讚係一坐低咩都未嗌就會比你
等餐果陣可以過下口癮)

今日湯係蕃茄忌廉湯
個人覺得唔夠creamy 但味道還可以

雞扒意粉 (49 lunch set)
賣相就好靚嘞
不過個蕃茄汁茄膏味有少少over
我自己嘛嘛地
雞扒個皮好脆👍
而且大大件(有4件架!) 夠抵食

男朋友嘅4oz牛配沙律 (78 lunch set)
煙肉太乾 好難咬開
但牛個5成熟做得唔差
78 算係值番個價囉

總結: 味道就真係唔係好好好好好好好
但lunch 咁平可以食到full set
而且唔算係太細份 都係抵食嘅
會 encore ~~~
2015-03-18
2015-03-13 3521 瀏覽
聽過好多次話抵食,今日終於一試~ 環境清靜岩傾偈,lunch menu選擇有4款,價錢真係算平,$49~$158 有湯,主菜,coffee/tea.湯係雞蓉粟米湯,creamy 而味道尚可。主菜叫左烤雞配雜菜($52) ,賣相吸引,份量亦夠,雜菜新鮮爽脆,烤雞唔會太乾,夠juicy而亦無雪味,好味~tea 可以揀earl grey, 非常唔錯,幾十蚊既lunch 真係唔多地方有earl grey供應。以幾十蚊價錢食到,而家唔收加一,性價比好高~~
聽過好多次話抵食,今日終於一試~

湯係雞蓉粟米湯,creamy 而味道尚可。

以幾十蚊價錢食到,而家唔收加一,性價比好高~~
lunch menu
湯,有corn chip做小食
烤雞配雜菜
烤雞配雜菜
2015-02-13 4012 瀏覽
難得入元朗,當然要食長踞openrice元朗區榜首的new york cafe & bar好彩有朋友帶路,否則我這個路痴應該不能夠去到目的地聽說這間小餐廳經常都好爆,坐無虛席,lunch hour唔book枱? 都得! 睇運氣囉! 若然想來吃晚餐,朋友話要2個月前book喎! 也太誇張吧? 我心諗「也只是一間小店,憑乜野?」2月11日 星期三 12:15 只剩一張枱,哈,運氣太好! 店員呀姨已經放低一杯烘麵包條啦~我們一邊睇menu,一邊將麵包條當零食食!!menu 選擇不多,是日lunch set配餐湯-忌廉蘑菇湯,加餐飲,無加一,人均消費約50至60元,算是抵食我們選了美式漢堡牛扒煎蛋以及龍鯏千層麵這裡沒有cafe的空間感,沒有什麼特別的裝潢,不是我想像中的cafe,店員也不是年青有活力,但每個都好好服務態度,值得一讚好啦! 湯來了! 這蘑菇湯也挺香濃的,好喝,儘管有少少稀以62元一個lunch set而言,這龍鯏千層麵賣相也太好了吧! 其實這千層麵不但有龍鯏,還有原隻大蝦、蝦肉、有蜆肉嗎? 口感好豐富,稍為我有點接受不了的是,用了butter sauce,麵和麵之間,好似有一大p

好彩有朋友帶路,否則我這個路痴應該不能夠去到目的地

我們選了美式漢堡牛扒煎蛋以及龍鯏千層麵

好啦! 湯來了! 這蘑菇湯也挺香濃的,好喝,儘管有少少稀
其實這千層麵不但有龍鯏,還有原隻大蝦、蝦肉、有蜆肉嗎? 口感好豐富,稍為我有點接受不了的是,用了butter sauce,麵和麵之間,好似有一大pat溶與未溶之間的牛奶麵粉漿(或者是正宗的煮法,不過我就是不太喜歡)
朋友點的美式漢堡牛扒煎蛋,賣相也好好,漢堡牛扒大份,1CM厚,grill得好香,每一口都嚐到肉汁,漢堡牛扒上仲有洋蔥汁!!
總結,也就是平靚正
2015-02-11
2015-01-29 4361 瀏覽
是日一行六人,同行友人極力推介到元朗New York Cafe & Bar食扒,我第一次黎唔多講廢話,去圖唔記得咩豆忌廉湯,好香,質感比較結我點的牛柳,塊牛柳細塊到俾d葉遮晒 但好厚身,一塊方形咁滯但唔好講笑,叫五成熟真係控制到五成熟,出面好多時叫五成熟=七成熟牛柳切落有肉汁(原諒我顧住食而冇影切開的相),最正係放入口有股炭燒香!!! 好香好好味啊!!可能我大鄉里食得港式扒太多,一遇上有炭香的扒我實在好有驚喜同台朋友叫的龍利柳,見佢一個女仔食清光,應該唔差同台朋友叫的T骨扒,又係食清光,都幾大塊下,餐飲飲左杯朱古力,又唔記得影相晚餐一人都係$90左右...仲唔駛加一,呢種價錢呢種味道,絕對會返轉頭!不過呢間野好巴閉,要早一日訂台先有得食,想walk in?去到留電話啦,不過留左都未必有得食
唔多講廢話,去圖
忌廉湯
唔記得咩豆忌廉湯,好香,質感比較結
牛柳
我點的牛柳,塊牛柳細塊到俾d葉遮晒 但好厚身,一塊方形咁滯
龍利柳
同台朋友叫的龍利柳,見佢一個女仔食清光,應該唔差
T骨扒

2014-12-13
5 分鐘 (堂食)
2015-01-26 3816 瀏覽
又是放閒日,在屯門食到有點悶,得知弟弟又放假,即興決定入元朗食呢間,致電Book位話1點15分到,侍應表示食到2點,因之後有人Bk位,但唔多人的話都可以食1個鐘,最後因遲開車及揾不到街邊車塲泊車,要泊返入交通廣塲的停車塲(其實都冇乜位),下午1點5O分才到,元朗揾位泊車真不容易!因開車前已致電改時間,故去到即有位。環境不算迫,多是2人位及4人位,見有間房仔坐6至8人。午餐牌很簡單,得5款選,水煮龍脷柳,4安士牛柳,8安士牛柳,雞扒意,會牛肉配蕃茄包,4人分別點了兩個雞扒歺,及1個4安士及8安士牛柳歺,其後覺得蠢了,因8安士歺價錢是4安士的兩倍,但少了個湯及飲品!點歺後即上1杯長長的麵包條(每人有兩條),及忌廉湯,麵包條好鬆脆,好好食,忌廉湯可惜不夠熱,但都幾滑,不是麵粉獻。雞扒意$49 7/10~賣相也不馬虎,脆片好香脆,火箭菜新鮮,厚厚雞扒醃得夠味又大件,扁意粉煮得剛剛好,又熱又彈牙,細食的應吃不完,這價錢而且不用加一,抵到不能再扺!4安士牛柳拼薯角$7X~8/10母親大人的牛柳要了7成熟,配菜可選薯角,凱撒沙律或雜果沙律,牛柳真是好味,入口有肉汁,4安士有點不夠喉及不夠飽,伴隨的薯
因開車前已致電改時間,故去到即有位。
環境不算迫,多是2人位及4人位,見有間房仔坐6至8人。
雞扒意粉
4安士牛柳拼薯角
4安士牛柳拼薯角$7X~8/10母親大人的牛柳要了7成熟,配菜可選薯角,凱撒沙律或雜果沙律,牛柳真是好味,入口有肉汁,4安士有點不夠喉及不夠飽,伴隨的薯角也外脆內粉。
8安士牛柳拼凱撒沙律
8安士牛柳併凱撒沙律8/10-忘記了好像是$15X。
凍朱古力
凍朱古力8.5/10~好夠濃朱古力,又不太甜,本人吃最平的雞扒歺感覺飲這杯更抵,外面歺廳飲杯有這質素的朱古力$30-40不過份。

其實這歺廳想來吃己有兩三年,因為本人是路痴,故一直未來過,這裏真是抵吃,可惜下午只有1小時用歺。
2015-01-13
4安士牛柳拼薯角
8安士牛柳拼凱撒沙律
凍朱古力
2015-01-22 2600 瀏覽
大約一個月總會到訪NEW YORK BAR 一兩次。雖然食物選擇變化不大,但次次都會令人回味。忌廉磨菇湯,好香,名夠濃。大多數都係會叫4安牛(medium rare) 牛味夠而且好有肉汁,配上大大份新鮮爽口既沙拉,一流。這是豬仔骨,份量足。味道不過不失。黎到New York Cafe & Bar 一定要試佢地招牌凍朱古力,濃滑既朱官力右厚厚既一層Cream。好好味。一份set 只盛惠$78蚊。抵。抵你開分店。
忌廉磨菇湯,好香,名夠濃。
這是豬仔骨,份量足。味道不過不失。
一份set 只盛惠$78蚊。抵。

抵你開分店。
2014-12-24
  • 凍朱古力
2015-01-18 2464 瀏覽
朋友虎視眈眈到<紐約>多時…今天終於完成心願…地點位處大街清晰可見…但要留意入口在商場裡面…<紐約>話大不大…話小不小…但人流卻很密集…朋友特意在平日午膳時間早15分鐘到來取位…才避過等位的厄運…店內有張大bar枱…相信晚市亦不乏座上客…午市只有4款set lunch...對於懷疑有少許選擇障礙症的朋友來說…一點難度也沒有…朋友還可以在我未到達之前落了order呢…雜菜忌廉湯很快送上…湯比較稀…沒有雜菜味道…還不太熱…而麵包則改成餅乾條加開胃的甜酸沙律醬…龍脷有3大卷…刀切不會散開…實而滑…配小塊薯片加淡淡的旦王醬…但略嫌菜式冷冰冰…似乎在冬天不合時宜…牛柳有4安士及8安士選擇…8安士並不算多…6成熟的牛柳牛味十足…沙律有雜菜或凱薩選擇…凱薩大大塊菜…配芝士沙律醬…清爽新鮮…最後是order餐飲…多得朋友事前在<開飯>備課…推介這杯招牌凍朱古力…朱古力上配有忌廉…而忌廉並不像一般超市買到的普通噴裝忌廉…似乎是加工過…有棉棉奶香的感覺…酷愛朱古力奶的我…實在不容錯過…是次用餐…朱古力反而成為了我的主菜…十分滿足…
店內有張大bar枱…相信晚市亦不乏座上客…
餅干條
沙律醬
水煮龍脷卷
炭燒特級牛柳
朱古力

10 分鐘 (堂食)
朱古力
2015-01-15 2030 瀏覽
得知呢間餐廳出名午餐set低食夾大件,所以就用盡牙力,落盡咀頭,點都要朋友應承來一次試餐 ,12點9去到,已經要等位,2個字左右,安排到位置,由於冇得散叫,所以好客易選擇,午餐set得4款,魚,牛,雞,包,而我就點了炭燒牛柳拼沙律同水煮龍利卷,先來餐湯,好creamy,有忌廉味,但找不到一點雜菜每桌都會送一杯餅乾條,左邊是點的沙律醬水煮龍利卷,有片粟米脆條伴著,同加上蛋黃醬,唔錯,雖魚味不突出 但仍嫩滑,如果熱一點就好令身,嫩滑出名的炭燒8oz牛柳,好厚,好吸引橫看,厚度驚人切開,看到鮮紅的肉,看似5成,不太似7成,但夠嫩,入口食得出好香牛肉味,但沙律有點馬虎,脆包同菜都是沒切好,成條過,幸好生菜新鮮爽脆 另一主打,朱古力奶,呢杯就真係正,冇失望,可以用香,滑,濃來形容,有好濃奶味,忌廉混入,好滑,有朱古力香,極品 整體來就,平,靚,ok,但午市的4款set,太少選擇,又沒有甜品供應,人流好旺,上菜快,但菜式不夠熱
,先來餐湯,好creamy,有忌廉味,但找不到一點雜菜
雜菜忌廉湯
每桌都會送一杯餅乾條,左邊是點的沙律醬
水煮龍利卷
橫看,厚度驚人
橫切面好厚
7成熟,眼看似5成
朱古力奶
題外話/補充資料: 早點來等位,午市一至五 1200-1500,星期六 1300-1500
2015-01-15
10 分鐘 (堂食)
水煮龍利卷
炭烤特級牛柳
橫切面好厚
2014-10-23 5344 瀏覽
New York Cafe 係繼天鵝燒鵝,添記同埋成記茶寮後入元朗會光顧的餐廳。因為佢既lunch set 香草雞扒意粉係價廉物美之選。當日中午12點完成手頭上工作,依舊坐二人枱;可能未到午飯時間,人流唔多,叫返平時食開lunch set 香煎雞扒意粉先嚟個餐湯同麵包條,餐湯係忌廉湯,都幾杰身,味道沒什特別;麵包條勁脆口。香草雞扒意粉,賣相夠精緻,當然要相機食先啦。香草雞扒,皮煎得香口,肉質尚算嫩滑;薄脆片略為不夠脆口。意粉質感夠彈牙,但略為凍少少,配上微暖的蕃茄醬汁非常醒胃。吃完一個午餐,埋單都係45蚊,以呢個百物騰貴既環境下,已經物超所值。

因為佢既lunch set 香草雞扒意粉係價廉物美之選。

叫返平時食開lunch set 香煎雞扒意粉
餐湯,麵包條
先嚟個餐湯同麵包條,餐湯係忌廉湯,都幾杰身,味道沒什特別;

麵包條勁脆口。
香草雞扒意粉
香草雞扒意粉,賣相夠精緻,當然要相機食先啦。
香草雞扒,皮煎得香口,肉質尚算嫩滑;薄脆片略為不夠脆口。

意粉質感夠彈牙,但略為凍少少,配上微暖的蕃茄醬汁非常醒胃。

2014-10-22
香草雞扒意粉
2014-10-21 4791 瀏覽
A Menu that offers plenty of choice with making it difficult to choose. All very reasonable price with the sets offering stunning value. Our table ordered a variety of sets and some starters. The serving sizes are more than adequate and the T-Bone Steal is huge. My Mixed Grill of Tenderloin and seared Tuna was very good. The steak was a quality cut, grilled to perfection. The Tuna was a little dry but overall the plate was very good. Great presentation too. YUM YUM, I'll be back :-)
2014-10-02 5168 瀏覽
上次試過午餐,今次諗住試下晚餐。特別打電話訂台。問他們,20:00可以嗎,他們說只有20:30。20:30-20:45,佢地只是說等等,無講等乜,我知道隔離間餐廳都是同一間,見未滿座,試下走去問有沒有位。但老闆都只是請我們都隔離餐廳。再次問侍應,佢地說要等有人埋單,我們先可以入座,之後有2個人walk in,侍應就請佢地去隔離。終於,21:00我們終於等到,但過程中,被資深的侍應用態度不滿的語氣對待,更沒有清楚交代什麼原因要我等,令我感到訂台係無意義。虎蝦配BB羊架,3成熟。但煮到似5成,我本人比較鍾意食較生,所以有d失望,蝦只係夠大,但好乾。8安士牛柳,5成熟。份量足夠。煮法同味道不錯!餐飲:ice Cappuccino 無咖啡味。總括環境: 坐近落地玻璃窗台就舒服,如何您夠3-4個人,否則您會感到有點迫。食物: 呢個價錢仲算對得住!👍

20:30-20:45,佢地只是說等等,無講等乜,

虎蝦BB羊架

虎蝦配BB羊架,3成熟。

8安士牛柳,5成熟。
份量足夠。
煮法同味道不錯!

餐飲:ice Cappuccino 無咖啡味。

總括
食物: 呢個價錢仲算對得住!👍
2014-10-02
30 分鐘 (堂食)
2014-08-27 6017 瀏覽
今天天氣特別好(因為放假),立即打給朋友問問食不食午餐,結果選了New York Cafe & Bar作為午餐聚會之地,這裡多開了新鋪位在附近後,終於易了有枱比我一試的機會了,但聽朋友說晚上都係要電話預約才食到,不過都係先解決當時問題,點個午餐先講~餐湯:香濃,味道特別,但微微覺得可以更滑一點牛柳:簡單無花巧,不太生不過火,配介辣醬令我食不停口,沙律份量適中,食後不會感到不夠飽也不太飽XD (如果件煙肉可以不過火,今天的午餐便完美了~)
餐湯:香濃,味道特別,但微微覺得可以更滑一點
題外話/補充資料: 總結:價格合理,環境適合聚會談天
2014-07-07
2014-08-15 5501 瀏覽
以前入來元朗,只係識大件夾抵食的田中和一番壽司,今次元朗人帶左我黎呢間New York Cafe & Bar。入到來的感覺,以為會好貴,因為呢度裝修格調都幾好,而且食西餐。點知一望個menu,嘩~~set lunch只是40~50左右的價錢,跟出面的茶餐廳價錢相若。先來了一個湯跟手指餅~~~忌廉湯很濃郁完全唔似出面的xx牌忌廉湯加水,而佢地個手指餅好香好脆,唔知係唔係自己烤,未係出面食過。我跟我個fd都係叫同一款set~~不過佢叫的是意粉,而我叫的是沙津。雞扒烤得好香~~皮脆~~肉軟~而沙津的生菜好新鮮分量很大(個碟都好大~~~)我們差點食唔晒。想不到元朗有咁有水準西餐廳

雞扒烤得好香~~皮脆~~肉軟~
而沙津的生菜好新鮮
分量很大(個碟都好大~~~)我們差點食唔晒。

想不到元朗有咁有水準西餐廳
題外話/補充資料: 佢地3:00就休息~~各位要食就趁早 晚市比午市貴d
2014-07-29
2014-08-09 5142 瀏覽
呢間野屹立咗係元朗咁多年,係地膽嘅都有聽過啦。唔知唔緊要喎,而家話你知。佢以前只有一個鋪位,店外設有露天雅座,嗰時呢間野囂張到不得了,冇reservation都幾難係度食到飯又有限時。今年擴充左,多左隔離個鋪位,多左好多位。認真,呢度嘅食物質素時好時壞,真係要撞手神。同朋友們gathering,選了此店。是次食物味道蠻好,服務態度又無網上講到咁差喎。圖為paella,相貌幾好所以俾我影底左,但鮮味不足,飯略嫌太重蕃茄味。故此,可以作平價gathering之選。添食指數:5/10

paella
添食指數:5/10
2014-06-30
2014-08-03 4860 瀏覽
幸運地沒有booking都有位前菜 凱撒沙律這是我食過最不行的凱撒沙律菜是新鮮的 醬汁都好好但感覺上 好像沒有為客人設想因為菜超大塊 吃超來超狼狽還有 麵包是凍的 是乾的 感覺像擺了很久而且是沒有蒜蓉味道 只有顏色煙三文魚pizza焗得幾好味 唔會好燶pizza都幾芝士下但三文魚得三塊又真係少左d口感幾好 薄餅底唔會好硬薯皮 煮得幾好味新鮮即叫即整 熱辣辣的薯皮薯皮上有一些肉粒配上沙律醬賣相不錯 口感剛剛好 不會太硬 正豬肋骨大部分都是啖啖肉 不會太乾配上英式芥末醬 味道更好配菜有粟米同薯角薯角煎得幾好 熱辣辣的大蝦意大利飯意大利飯煮得幾好夠哂creamy同埋飯粒煮得適中不會太硬或太軟 幾欣賞意大利飯但大蝦方面 真的麻麻地炸得不夠脆 沒有味道 但蝦肉是新鮮的
幸運地沒有booking都有位
凱撒沙律