2018-10-01 60 瀏覽
剛剛在上個月9月27日星期四,當天晚上下班的時候。來到觀塘工商貿易區的當中,剛剛看到這裡正在播放英超精華。在工廠區內,同樣找到一些臥虎藏龍的食店,在愛琴坊當中,Moo Moo正是其中之一。這裡除了在熱鬧的工廠里,食店環境非常悠閑,而且店員和打理人非常友善,點餐除了可以在櫃位點餐,還有自助點餐機,很方便。2018年9月20日星期四當天選了薑味蘋果特飲,特飲除了清甜,還帶出甘香的薑味。2018年9月27日當天選了蘋果薄荷特飲,特飲非常清涼。2018年9月27日星期四當天選了雞扒漢堡,雞扒份量非常充足。2018年9月20日星期四當天選了素菇堡,自選加上菠蘿,非常充足。
在工廠區內,同樣找到一些臥虎藏龍的食店,
點餐除了可以在櫃位點餐,還有自助點餐機,很方便。

薑味蘋果特飲

蘋果薄荷特飲

2018年9月27日當天選了蘋果薄荷特飲,特飲非常清涼。
雞扒漢堡

素菇堡

2018-09-27
10 分鐘 (堂食)
薑味蘋果特飲
蘋果薄荷特飲
雞扒漢堡
素菇堡
  • 熱帶之堡
2018-09-30 53 瀏覽
行到邊食到邊~觀塘~Moo Moo Burger -明明減肥,為何還吃🍔。我唔客氣啦☺️-HK$38肉醬芝士🍟超級邪惡的多芝士+多肉醬配上中號粗度薯條。食完非常肥胖🤦🏼‍♀️但好食嘅食物通常致肥🤣-HK$鹹🥚黃🐔堡聽個名覺得幾特別,又知道鹹蛋黃好鬼肥,但本小姐見到呢三個字🤩。鹹🥚黃汁多到流落張紙度,但🐔扒食落唔係太重鹹蛋黃味🤔精華已被包裝紙吸滿🤣-HK$55菇菇堡素食漢堡包,「黑媽媽」大啡🍄代替肉類,好健康👍🏻 大啡🍄一咬落去好多汁,絕對唔乾配上無敵芝麻醬,味道真係好夾😋。非常適合減肥的朋友- Hk$28🍋冰茶一塊🍋片也沒有😅,好彩唔甜✌🏻-晚上6pm後沒有套餐優惠,全部要散點。價格加後來同食Trxxx O差不多價錢。慶幸個漢堡包及薯條份量都幾大。全部都係Bar檯設計,個子小又肥的我坐上去有點難度🤣🤦🏼‍♀️-Moo Moo Burger 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心一樓地下1A鋪
行到邊食到邊~觀塘~Moo Moo Burger -
明明減肥,為何還吃🍔。我唔客氣啦☺️
HK$38肉醬芝士🍟
芝士肉醬薯條

HK$鹹🥚黃🐔堡
鹹蛋王雞堡

HK$55菇菇堡
磨菇包

Hk$28🍋冰茶
一塊🍋片也沒有😅,好彩唔甜✌🏻
Moo Moo Burger
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心一樓地下1A鋪
2018-09-19
芝士肉醬薯條
鹹蛋王雞堡
磨菇包
2018-09-29 420 瀏覽
<<平時想hea下hea下,唔想喺屋企>>多數都係去麥cafe, Pacific coffee又或者係 starbuck hea, 今日開始又有一個好地方。<<免費嘅插頭可以畀人用電腦,枱下好多插制>>點解咁講呢因為呢度有一個免費嘅插頭可以畀人用電腦,或者比手機插電,一個人嘅時候又可以對住牆又或者係室外,坐下,好好feel,另外, 除咗可以叫一啲特色飲品之外,仲可以食埋lunch, 有漢堡包又或者沙律, 下午茶時段叫薯條就送埋汽水,食埋午餐都仲得。<< 今日見到一個靚仔陽光笑容老闆 >>臨走嘅時候我見到餐桌托盤內有一張有份笑話集,覺得好好笑, 老闆話佢地定期會有更新呢張笑話集,因為知道好多人都係人會係餐廳到hea時間,所以比d野佢地解悶同放break<< 包58hkd classic• 沙律48hkd•薯條汽水14hkd ,極力推介Moomoo Burger >>包係重點,推介;MooMoo醬似係酸梅醬加wasabi味道, Burger 内裡既材料好多,

<<平時想hea下hea下,唔想喺屋企>>

<<免費嘅插頭可以畀人用電腦
,枱下好多插制>>

又或者沙律
, 下午茶時段叫薯條就送埋汽水,食埋午餐都仲得。

<< 今日見到一個靚仔陽光笑容老闆

包係重點,推介;MooMoo醬似係酸梅醬加wasabi味道, Burger 内裡既材料好多,牛肉,cheese, 生菜,番茄,總之一定滿足到 為食嘅人

<<免加一>>....<<自助式>>

掛住睇笑話睇令仔,唔記得回收番托盤
,哈
2018-09-29
2018-09-27 129 瀏覽
很早前見網上介紹這間burger店,今日去開個邊終於可以前去試下,去到冇咩客因為過左忙碌時間,係下午茶時間。點了個 熱帶漢堡+薯條汽水。個包黎到,賣相一般,我食薯條鍾意點Salt, 問佢地,佢地話冇salt可提供((下,成個廚房唔洗用salt?!) ,算的。當拎個漢堡上手就知,死得。。見到疑似煙肉既黑色一條野,咬落去。。係好脆。。但我食哂成條應該會加速我有癌症而死亡。。所以最後我決定拎佢出黎。。((見圖下)),再望望個pineapple 都係黑色一整面😥。。最後食薯條好睇都熱同脆既。。但食到下面有幾條酸左(應該係午時留到依加)..。帶點期待來結果帶來失望。。小店本身已難做。材料做法已沒特色(薯條,煙肉叫貨返黎炸,pineapple罐頭開出黎煎兩煎,千島汁叫貨,可能剩係個牛肉自己整但都係煎一煎都冇入一入),收中上價,為何仲唔用心經營。。廚師你問心自己會唔會食這條煙肉?!
點了個 熱帶漢堡+薯條汽水。

漢堡內的煙肉

熱帶漢堡

2018-09-26
2018-09-26 34 瀏覽
位於鴻圖中心地鋪嘅MOO MOO對我嚟講都唔係新餐廳, 因為我見呢間野好耐, 但一直都無試過, 因為覺得價錢都係偏貴😅但今日又想對自己好啲, 就試下佢啦! 😎餐廳有部同連鎖點一樣嘅自助售賣機, 絕對可以方便人多時唔使大排長籠, 但係今日就唔係人多, 所以根本就唔需要用到😄呢度最平嘅一個餐都要六十幾蚊, 對於鄰近係麥記嘅佢, 有時客人真係可能走去麥記買就算了 (因為我有好幾次都係咁) 今次叫咗個經典之選餐, 要$72😂經典之選個飽係用安格斯牛肉/芝士/番茄/生菜組合而成, 牛肉比麵包細咗一圈, 但肉質都幾好🤩最鐘意係個麵包, 燶邊架! 好脆口! 🤗新鮮製造, 就算攞到返公司都係熱辣辣😍薯條都係特別欣賞的! 絕對唔係麥記個種, 而係薯仔連皮粗條! 😍😍炸到金黃色, 如果遇岩有薯仔皮個幾條, 仲特別香口!😋😋😋飲品都有8款罐裝汽水可以選擇, 唔難搵到自己想飲嘅😎再唔係加錢可以有特飲或冰茶!雖然係貴咗少少, 但係間中食吓都OK因為質素真係比連鎖店好!

最鐘意係個麵包, 燶邊架! 好脆口! 🤗
新鮮製造, 就算攞到返公司都係熱辣辣😍

炸到金黃色, 如果遇岩有薯仔皮個幾條, 仲特別香口!😋😋😋

雖然係貴咗少少, 但係間中食吓都OK
因為質素真係比連鎖店好!
2018-09-26
8 分鐘 (堂食)
鴻圖中心又有新餐廳,今次呢間餐廳主打食漢堡嘅,叫左Moo Moo,呢間餐廳雖然細,但佢有2大台點餐機,同埋收銀,旨在分散人流,盡快令人人都有得食。我今次就用左點餐機黎點餐,佢地有個滋味套餐,套餐先簡左個主菜,即係漢堡,之後再簡薯條同埋野飲,係用加配嘅方式咁計,所以每個人嘅套餐都會唔同價錢。我就叫左個滋味雞堡($58),配普通薯條($14)同埋凍咖啡($12),合計$80。呢個漢堡嘅飽皮係有炸過,所以食落口有少少香脆,入面嘅雞扒非常滑嫩,配上生菜、蕃茄、芝士同埋特製嘅醬,一啖咬落去,非常好食,口感好豐富!薯條係少有嘅粗薯條而我會鐘意食,因為佢外皮脆,但入面唔會太多薯蓉,炸得夠熱辣辣,脆卜卜。 雖然覺得有D少貴,但我覺得可以再戰嘅餐廳。呢度仲有個大食王比賽,要挑戰係8分鐘食哂個套餐,XXD好想睇呀。

滋味雞堡

雖然覺得有D少貴,但我覺得可以再戰嘅餐廳。

2018-09-21
滋味雞堡
2018-09-24 34 瀏覽
今日同男朋友都day off,難得唔洗返學食canteen,梗係要食好少少,於是我哋黎到呢間專食burger嘅店試一試!可能係平日嘅關係,7點去到都仲有位,個老闆一見到我哋喺門口就好熱情咁招呼我哋,其他嘅店員嘅態度都好好,即時加印象分!一睇menu,burger嘅價格適中,選擇都算多,除咗一般出面都有嘅配搭,仲有一個幾特別嘅就係鹹蛋黃雞堡,不過我同男朋友都冇試,下次要試下!小食嘅選擇以一間小店黎講都算多, 我哋最後叫咗個poutine fries, The American Moo 同The Sexy Chick,仲有一杯chocolate milkshake。野食即叫即整,大概等咗15分鐘,burger、小食同milkshake都係同一時間上個Sexy Chick賣相唔錯,有雞排、芝士、蕃茄、生菜加沙律醬,最特別係舊雞排好大塊,都幾juicy,加埋塊溶左既芝士一齊食好香口American Moo有安格斯牛、芝直、蕃茄、生菜、洋蔥同BBQ汁,個牛肉都幾有牛味,不過就乾身左少少,整體味道會濃D,如果少D BBQ汁就更加好,女朋友話可能Tropical Moo會好D,因為有D菠蘿一齊應該會

American Moo有安格斯牛、芝直、蕃茄、生菜、洋蔥同BBQ汁,個牛肉都幾有牛味,不過就乾身左少少,整體味道會濃D,如果少D BBQ汁就更加好,女朋友話可能Tropical Moo會好D,因為有D菠蘿一齊應該會無咁乾。
我同女朋友最同意一樣就係個包好好食,又脆又香,好似有煎香左少少咁。
個肉汁薯條肉味重,D薯條應該係即叫即整,所以都又熱又脆,不過說建議搵個冷氣少D既位置食,因為畀D冷氣吹吹下就無咁香口就唔好啦!
今餐就正既就係杯chocolate milkshakes,真係好好味,本身最驚D milkshakes好竭,飲得好辛苦,不過依杯milkshakes搞完之後幾滑,同埋好似有幾隻朱古力味係裡面咁,又唔會話好甜,絕對值得一試!
2018-09-19
15 分鐘 (堂食)
2018-09-23 83 瀏覽
團購買咗野要去拎,所以就順便去工廠大廈呢邊搵食,雖然APM距離都唔係好遠,但相比商場嘅一式化,我更加嚮往喺巷弄之中尋找特色小店Eat drink chill repeat四個手寫霓虹燈就吸引咗我。佢嘅戶外飲食區就好適合今日嘅天氣,好似去咗歐洲咁,同男朋友坐喺bar table傾吓計食下野,悠閒weekend令人忘憂我就叫咗個熱帶之堡,睇得出係心機之作,塊漢堡包皮係有煎過, 鬆軟得黎食到淡淡嘅牛油香,塊安格斯牛肉好juicy,夾埋菠蘿、蕃茄、煙肉等等配料,酸甜嘅口感零舍開胃。因為我好怕太多醬汁,所以預先叫佢小醬,廚師都好貼心咁特別為我安排,呢個千島醬食落真係唔會好肥膩,合晒我何車由於我哋係茄汁王,所以就叫左客炸薯條,雖然網上好多人推介芝士肉醬薯條,但呢一客看似普通嘅炸薯條一啲都唔失色㗎!一上枱見到佢係粗薯仲要有啲薯皮邊,新鮮即,望到都感覺到佢卜卜脆,食落更加覺得,如果呢一刻有一杯冰凍啤酒就無憾喇喺Menu上面見到有一道泰檸雞槌嘅菜式,啱啱去完泰國嘅我地,寧舍掛住泰式嘅炸雞,所以驚住食唔晒都少少哋order左三隻嚟食炸完嘅雞肉都好嫩滑,有驚喜食咗咁多熱氣野,梗係要叫番客沙津清下腸胃啦呢個正

熱帶之堡

,食落更加覺得,如果呢一刻有一杯冰凍啤酒就無憾喇

炸薯條

炸完嘅雞肉都好嫩滑,有驚喜

泰檸雞槌

食咗咁多熱氣野,梗係要叫番客沙津清下腸胃啦
呢個正雞沙律果然冇改錯名,啲雞都係好嫩滑,有紅腰豆、粟米、蕃茄、麵包糠配上醋汁,
呀!酸酸甜甜好清新.
正雞沙律

最鍾意試新嘢嘅我,就叫咗杯薑味芒果冰茶黎試一試佢,飲落唔算太甜,可能因為有新鮮嘅薑中和返芒果嘅甜

薑味芒果冰茶

同店主傾左陣計,先知原來佢哋係有足球賽事直播,喺室內餐廳更加有大螢幕投射添。如果早啲搵到呢間餐廳,世界盃就可以約齊三五知己嚟睇波啦
搵個星期六有早場英超真係可以諗諗佢 (因為佢收9點)🙊🙊又有好西食,又有波睇,性價比真係十分高呀!
2018-09-22
炸薯條
泰檸雞槌
正雞沙律
今日一場嚟到觀塘,做完嘢之後就梗係要食返餐好啦。係OpenRice見到呢間MOOMOO都幾chill咁,有戶外地方坐,又可以靜靜地傾下計,所以一於試下佢啦。可能因為比較早6:30左右嚟到呢度,所以都冇乜人,即使我同女朋友唔食煙都可以喺戶外坐得舒舒服服唔使吸二手煙味。我就叫咗個白菌之堡,個麵包夾住牛肉嗰邊煎到香脆,而且個安格斯牛亦唔會煎到太乾,漢堡整體味道配合得好均勻。個泰檸雞鎚畀到我意外驚喜,佢個形狀唔係一般嘅雞鎚樣,似係有少少將啲肉起咗,令到你更容易食。啖啖肉之餘,佢仲隱約散發出陣陣嘅青檸香氣,再加上炸得啱啱好,雞肉保持肉汁,食落去都幾juicy。再叫埋個沙律就更加Perfect啦。食完濃味同炸嘢,可以叫返個沙律清清口腔嘅肥膩感,再配埋醋汁絕對可以refresh 返你嘅味蕾,等你可以食再食多d嘢。佢個沙律都幾新鮮配合佢酸味味嘅醋汁,我哋兩個好快就食晒啦。而且個雞扒煎得香脆又嫩滑,所以都好好食。

白菌之堡

泰檸雞鎚

2018-09-22
白菌之堡
泰檸雞鎚
2018-09-22 15 瀏覽
前幾日睇雜誌見到介紹呢個*限定*鹹蛋黃雞扒漢堡即刻 send 俾同事睇,大家都想試,於是第二日 lunch 就一齊衝左去啦,雖然同公司有 d 距離,但好彩去左!睇住佢係開放式廚房整已經聞到好香,拎上身差 d 暈咁滯,因為呢個包真係引死人,成塊都沾滿鹹蛋黃啊🤤雞扒又嫩滑,咬落去有汁咇出黎架,好好味既呢 >V<加埋杯朱古力雪糕打既奶昔,我飽到一個點但又覺得好值得😍同事個經典漢堡同芝士肉醬薯條都好正,佢話塊牛好有肉汁👍🏻 我下次要試有菠蘿既版本~

加埋杯朱古力雪糕打既奶昔,我飽到一個點但又覺得好值得😍

• 芝士肉醬薯條
吃漢堡不一定要光顧連鎖快餐店,支持一下用心小店也不錯啊。那天去觀塘弄睫毛,順便找找看有甚麼美食,一路走到好久沒來的鴻圖中心,發現選擇又變多了,其中這家漢堡專門店看起來很吸引。設有室內和戶外座位,秋涼或抽煙可以坐外面。進去約有20個座位,不算寬敞但吃個漢堡薯條位置很足夠,外面還設有自助購票機好先進。漢堡專門店當然就是吃漢堡啊,這裡共有八款漢堡,牛肉、雞肉和魚肉都有,難得還有一款菇菇(蛋奶素)漢堡呢!滋味套餐除了自選漢堡之外,還包含一款薯條和飲品。薯條有正常口味、芝士肉醬、肉汁芝士和每周不同的特別款。汽水飲品有上圖八款可以揀,也可以加錢換成冰茶或特飲。菇菇堡 HK$55大啡菇、芝士、生菜、芝麻醬大啡菇的面積跟麵包差不多,整個漢堡不會大厚,女生也可以很優雅地咬到。配搭大啡菇的芝麻醬很香,這樣夾起來不會太肥膩也很好吃,屬於輕盈之選的素漢堡。漢堡包有烘香香也是加分的地方。鹼蛋黃薯條 HK$28 / 蘋果薄荷特飲 HK$28點了這個禮拜的特別版薯條,鹹蛋黃口味有點期待,不過吃起來我覺得鹹蛋黃味不太明顯,薯條也有點太乾,這個薯配芝士醬應該比較好吃,或者將鹹蛋黃混合芝士會更美味。蘋果薄荷特飲原來是綠色

菇菇堡 HK$55
大啡菇、芝士、生菜、芝麻醬

鹼蛋黃薯條 HK$28 / 蘋果薄荷特飲 HK$28

蘋果薄荷特飲原來是綠色的嚇我一跳,幸好喝起來也沒有怪怪藥水味。

最有趣是餐盤紙上竟然有笑話,好像去台灣早餐店買大冰奶杯面有IQ題一樣療癒,一個人吃飯沒事除了滑手機也可以看看別的XD。
2018-09-20
2018-09-19 30 瀏覽
今日約朋友食burger, 佢話不如食下moomoo. 呢度唔難搵, 出面坐好好feel, 好似bar ga haha , 搞到想飲酒。不過我怕熱就入返室內, 都幾精緻。有人氣之餘唔駛點等位, 原來幾多鬼佬都鍾意尼。食得burger都以為要成舊水, 但一睇個餐牌真係叫幾平!!! 唔駛60蚊就有!!!我等左大約15分鐘就有啦, 我要左個American Burger. 面包好脆, 而且肉好juicy. 成個burger size 岩岩好, 唔細唔大岩女仔食! 朋友食mushmushburger 都話正, d汁好惹味。未食過咁有心整既面包!!(佢張餐紙幾有趣)經濟實惠既一餐dinner. 我同朋友都話可以encore 呢間! 下次我想食咸雞堡, 今次太好賣無食到嗚。。。。

搞到想飲酒。不過我怕熱就入返室內, 都幾精緻。

有人氣之餘唔駛點等位, 原來幾多鬼佬都鍾意尼。

(佢張餐紙幾有趣)

2018-09-17 171 瀏覽
有朋友喺附近嘅工廠大廈返工 所以今日就嚟咗搵佢食晏😗 佢帶咗我嚟呢間食burger嘅餐廳🍔 淨係喺外面睇已經覺得舖頭嘅裝修好有特色 望落好fancy👻 一行入舖頭 已經聞到牛肉嘅香味 原來廚房密密煎漢堡🤤 叫餐嘅時候 職員好有禮貌 服務周到👍🏻喺11:00-16:30 有個combo lunch set 嗌burger或者salad 只要加啲錢就可以升級做combo lunch set 咁我地嗌咗一個The Classic Moo(經典之堡)嘅burger 同一份沙律🥗 The Forest(翠綠森林) 加咗$28升級咗一個做套餐 試吓佢嘅芝士肉醬薯條🍟 個set仲免費送汽水添🥤個burger都幾厚身 可能我個口細啦 要將個口擘大一大先勉強咬到晒牛肉 芝士 番茄等嘅材料😂 漢堡肥瘦適中 咬落口好多肉汁!! 再配埋MooMoo汁 味道好特別👍🏻 另外沙律個汁 我地揀咗西柚醋 酸酸地咁幾開胃 沙律份量都算多 材料有多款蔬菜 仲有幾塊大番茄 少量粟米同紅腰豆👻 再加埋啲蒜蓉包粒粒 用料好新鮮 啲菜好爽甜 層次都好豐富 有唔同嘅口感😋而薯條條條都好長 芝士肉醬都好多 食到最底仲有好多芝士😻 好

而薯條條條都好長 芝士肉醬都好多 食到最底仲有好多芝士😻 好正 每條都一定沾到芝士 餐廳仲好細心咁俾咗兩包茄汁 不過芝士肉醬嘅味道都好夠 所以我地冇落到🙊

總括嚟講 啲野食即叫即做好新鮮 好熱辣辣 係一間好有質素嘅漢堡包店
2018-09-17
2018-09-17 27 瀏覽
以前係開觀塘返工,聽舊同事講開左間食burger嘅酒吧,男朋友知道後話有利物浦對熱刺,所以就陪佢黎睇,佢係巧明街同鴻圖道中間,細細間但招牌都幾醒目。餐廳裝修都係為睇波而設,高枱高櫈,幾有氣氛,不過原來未有酒牌,所以都係飲住汽水睇波先。食物主要係BURGER,但都有好多款,牛肉都係安格斯,我要左The Mush Moo白菌之堡,個汁係mustard mayo,塊漢堡扒好JUICY,加埋新鮮生菜令人一啖接一啖。男友就叫左The salt egg chick鹹蛋黃雞堡,好得意WOR,鹹蛋黃唔算非常突出,但同個雞扒好襯, 感覺好RICH。咁都要食返D菜BALANCE下,柚子醬雞肉沙律好快就食哂,因為柚子酸甜味令人胃口大開,另外仲有個肉汁芝士薯條,呢個係可以一路望住個MON一路食嘅最佳小食我地最後睇足成場波先走,盡興而歸

我地最後睇足成場波先走,盡興而歸
2018-09-17 28 瀏覽
熱帶之堡,足料,特別係醬汁搭配超級美味。而且造型又靚。最緊要係店員超級好,會推介好食嘅比我地。而且食材又真係好新鮮。都係即叫即做,入邊蔬菜番茄都係新鮮嘅,口感好好。特飲款式多選擇多。肉醬芝士薯條真心足料,愛食芝士嘅我超級鐘意!!!!!肉醬搭配芝士係我嘅愛啊!!!物超所值。薯條即炸嘅。芝士加薯條加肉醬簡直最佳選擇。極力推薦!!!!!!兩個人可以食一份,因為真係好多,約三五好友share兩份我覺得應該就食得玩。ᔐ😍ᔑ檸檬特飲,味道清香,入邊係雪碧嘅。配合油炸野簡直一流,一口漢堡一口特飲,你發覺不會油膩,而且好好胃口。配合得相當好嘅味道。鋪頭位置交通便利,好容易搵。好適合朋友聚餐。而且價錢合理。另外出邊設有戶外座位,同電視。環境一流。
鋪頭位置交通便利,好容易搵。好適合朋友聚餐。而且價錢合理。
另外出邊設有戶外座位,同電視。環境一流。