2018-11-17 51 瀏覽
今天晚上下班在觀塘駿業街公園狹小的巷子里來到鴻圖中心G/F的MOO MOO。每逢星期五都帶點Party的氣氛。但是感覺置身於英語世界的當中,今天遇上為人客處理Order的店員是海外回流的香港人,當我點餐時全英語對答,最後order The Tropical Moo熱帶之堡及Stawberry Iced tea。香港隊在加利韋特上任後,積極改善球員的比賽意識。做到不斷進攻及取得射門。尾場EAFF E-1 Championship Round 2的東道主台灣對朝鮮,台灣更加不斷進步,可惜被主裁判黑了兩球。最後朝鮮得失球不及香港。菠蘿上面配上芝士,零舍不同。
香港隊在加利韋特上任後,積極改善球員的比賽意識
。最後朝鮮得失球不及香港。

熱帶之堡The Tropical Moo

菠蘿上面配上芝士,零舍不同。
2018-11-16
15 分鐘 (堂食)
熱帶之堡The Tropical Moo
  • 烤雞沙拉
2018-11-16 92 瀏覽
在2018年11月1日星期四當天,在Halloween Party的第二天來到這里。同時是李斯特城的班主維猜發生直升機事故的第六天。如果你是懂得體育運動的。豪門是不會有那麼多人喜歡,只有中小型運動團隊多人喜歡。同時Halloween是紀念傳教士的節日,但是節日的原意被扭轉了當天的Party,每order一個餐足88元。憑收據換取麥子啤酒🍺🍺一杯。獎盃上刻上2015/2016賽季冠軍李斯特城的名字。這是維猜在生時最好的禮物。烤雞沙拉的雞肉非常足夠,而且蔬菜份量非常平均。雞肉烤得非常適中,肉汁鎖在雞肉當中。雞堡和烤雞沙拉的雞肉同樣都非常結實。當天的麥子啤酒🍺🍺有淡味及濃郁味道選擇。淡味非常淡滑,而且有點麥子的味道。

如果你是懂得體育運動的。豪門是不會有那麼多人喜歡
,只有中小型運動團隊多人喜歡。

獎盃上刻上2015/2016賽季冠軍李斯特城的名字。

這是維猜在生時最好的禮物。

烤雞沙拉

肉汁鎖在雞肉當中。

滋味雞堡

雞堡和烤雞沙拉的雞肉同樣都非常結實。

麥子啤酒

2018-11-01
15 分鐘 (堂食)
烤雞沙拉
麥子啤酒
  • The tropical moo
2018-11-15 27 瀏覽
又係放工睇戲買咗APM戲院七點鐘飛,想食晚餐又唔係,想食下午茶又唔係,結果就試吓呢間可以叫吃burger嘅餐廳,飽得來又唔會太滯,肚餓得來又唔會太飽主餐牌係有好多burger嘅選擇,雖然我哋呢個傍晚時間叫唔到套餐,但係都可以自由配搭。我曾經食過一間burger鋪頭喺佐敦嗰邊,但係就剩係得四至五款揀,呢間真係好多選擇,怕熱氣又可以叫沙律,兩個人食又可以一個叫burger一個叫沙律。本身我哋去到,見到出面坐緊嘅人客都叫咗啲啤酒飲,我哋其實都想叫,不過因為食完就去睇戲,費事鍾眼瞓。落左單之後就見到廚師開始係個open kitchen度整我哋嘅burger,未見到burger就已經聞到香味,始終我都係鍾意食呢一類嘅burger,同大型連鎖店嗰啲差得好遠好遠,呢啲先至叫fresh made。又有得叉電又唔會趕人走,最啱同朋友吹水。1)經典之選,諗唔到食咩嘅就一定係叫呢個,又惹味,又可以嘆到安格斯牛,仲要係有成五層了咁多。2)白菌之選都唔錯,呢個可以話係經典的加強版,再加多一層白菌上去,豐富好多。

又有得叉電又唔會趕人走,最啱同朋友吹水。

2018-11-10 39 瀏覽
今日OT, 真係好攰嫁。同事提議,不如落去啤一啤,抖一抖先,之後,先上嚟再博殺過。我就好奇怪咁問,觀塘區寫字樓邊有酒吧呀!原來公司附近開咗一間新酒吧,我一去到就畀呢個地方吸引住。酒吧對住一幅塗鴉牆。夠晒氣氛,老闆一路斟酒,一路同客人social吓, 又有外籍人士, 大家一路beer住飲,一路傾計, 我仲以為自己去咗老蘭.添。老闆推介麥子啤酒。話香港荃灣新鮮製造,每日入貨。飲左一啖,確實唔錯,值得試吓。有酒,僅係有野食啦…加班仲未食飯。叫番個安格斯牛肉漢堡包,麵包配以MooMoo自家製醬汁。唔錯,好夾。可能肚餓,叫多個沙律同薯條,醫吓肚。薯條上面有肉醬同埋芝士。味道同薯條好夾。沙律都幾大兜㗎,加埋醋,好惹味。原來鋪頭有部點野食機,好鬼先進方便。

沙律都幾大兜㗎,加埋醋,好惹味。

原來鋪頭有部點野食機,好鬼先進方便。

2018-11-06 27 瀏覽
點了招牌的經典burger,諗住試下佢地既moomoo 汁係咩,我只食到蛋黃醬味,不過我覺得好味既,係包較細個,加了$28有芝士肉汁薯條連野飲,薯條好味,芝士味唔夠出,內汁似鐡板牛扒既黑椒汁,味道不錯。芝士肉醬薯條就用溶左既車打芝士,相對濃好多,唔錯! 地方較小,多人可能就唔太建議選擇依間。
2018-11-06 71 瀏覽
在2018年10月25日星期四當天,印花卡儲值了五個印花換領了一份小食。當天的雲尼拿奶昔攪拌得剛剛好,而且喝了一口有點不同。完全不一樣的感覺,不會像外面的奶昔搬,那麼水汪汪。除了奶昔,怎麼少不得Buger呢。滋味雞堡已經吃過無數次,雞扒份量夠大,而且焢得剛剛好,油份不會過多。配上芝士,蕃茄及生菜。增加一點味覺。小食,粟米球。每個粟米球會的粟米非常平均及剛剛好,有大有小。每個形狀不一。而且份量不多不少。

雲尼拿奶昔

當天的雲尼拿奶昔攪拌得剛剛好,而且喝了一口有點不同。
完全不一樣的感覺,不會像外面的奶昔搬,那麼水汪汪。

滋味雞堡

除了奶昔,怎麼少不得Buger呢。
滋味雞堡已經吃過無數次,雞扒份量夠大,而且焢得剛剛好,
油份不會過多。配上芝士,蕃茄及生菜。增加一點味覺。

粟米球

小食,粟米球。每個粟米球會的粟米非常平均及剛剛好,
有大有小。每個形狀不一。而且份量不多不少。
2018-10-25
15 分鐘 (外賣自取)
雲尼拿奶昔
粟米球
  • The tropical moo
2018-11-04 47 瀏覽
行經觀塘,聽朋友講話呢間漢堡店唔錯,就試試啦好正嘅 slogan門口仲有呢部啤酒機,好特別呀!!我諗呢間鋪嘅啤酒都係mak‘s beer饟嘅?呢排halloween,仲有free beer tim仲有點餐機,好方便好野,到我啦個餐紙好正,好funny,我同朋友係食嘅時候都係到研究同討論哈哈。我叫左白菌之堡!!好多磨菇!!!仲煎得好香。牛肉好厚,咬落去有汁,夾埋新鮮的蕃茄同爽脆生菜,一級棒仲叫左糯米饟雞翅。有少少辣辣地,但夠哂惹味,外面脆卜卜,入面脹卜卜好多饀呀我仲地叫左客芝士肉醬薯波唔會太咸,好香芝士味,但略嫌唔夠熱。整體滿意,店員有禮,店舖乾淨,唔會堆滿哂嘢無人執,同埋播啲songs都好up to date
行經觀塘,聽朋友講話呢間漢堡店唔錯,就試試啦

好正嘅 slogan

呢排halloween,仲有free beer tim

仲有點餐機,好方便

好野,到我啦

我叫左白菌之堡!!好多磨菇!!!

好多饀呀

我仲地叫左客芝士肉醬薯波
唔會太咸,好香芝士味,但略嫌唔夠熱。

2018-11-03 28 瀏覽
平時番工lunchtime成日都經過,成日都心思思想試,今日終於都得閒黎試下!!可能因為我下晝兩點幾先黎,唔需要等位,收銀哥哥都幾nice,服務唔錯環境夠relax,可能過左一點,所以唔逼唔算多人,裝潢又唔錯,收工同同事落黎happyhour應該都幾正!!叫左個熱帶之堡,佢勁足料!!勁大塊牛肉,咬落夠juicy、煙肉幾香、之後有菠蘿、芝士、生菜同蕃茄,材料又夠新鮮,極度推介!!!除左個漢堡,仲叫左兩個小食,一個就芝士肉醬薯條,但因為冇哂薯條,轉左薯波,但味道都幾好,夠香芝士味另一個就忌廉蘑菇雞翼,佢味道幾特別,可能因為自己中意食蘑菇所以覺得都幾好食,但個人覺得燶左少少飲品就叫左檸檬梳打特飲,都okay 既幾fresh 唔太甜MooMoo依度可以揀室內或者露天吧枱位,但因為今日落雨,所以都係坐番室內,如果唔係坐室外露天應該影相打卡會靚d

飲品就叫左檸檬梳打特飲,都okay 既幾fresh 唔太甜

2018-11-02 24 瀏覽
今日一行三人 諗咗好耐都唔知食咩好最後就決定咗黎依度食漢堡包60幾蚊一個漢堡包唔算太貴漢堡包份量適中 其實餐廳嘅環境都已經算唔錯初頭對於喺觀塘嘅漢堡包店冇乜特別嘅期望但食落去又覺得真係幾唔錯佢幫我炸雞條同芝士波都好好味漢堡包連買小食再加埋嘢飲每人先$100到有個地方可以坐低再買慢慢講慢慢食朋友聚腳嘅好地方
今日一行三人 諗咗好耐都唔知食咩好

漢堡包連買小食再加埋嘢飲每人先$100到
有個地方可以坐低再買慢慢講慢慢食
朋友聚腳嘅好地方
2018-10-31 1588 瀏覽
這家burger有點偏僻,但友人說過她在世界盃期間來過,又有得用大screen看比賽,又有得吃美味的漢堡。我就趁著今晚曼聯大戰車路士,就和男友來感受一下!室外也有位置,適合要"呼吸"的客人。餐廳名叫Moo Moo當然主打牛肉漢堡!也有其他選擇給予不吃牛的朋友啦!友人說芝士肉醬薯條是必叫的,我有記得點!店家非常熱衷足球比賽,甚至有自己的聯賽獎盃呢枱椅都是酒吧格局的高枱椅,前方有個大熒幕直播賽事,雖然當日不滿座,但大家都看得投入!看球賽沒忘了要吃東西。全部食物都是即叫即製的,必定熱辣辣上桌!我倆急不可待要吃芝士肉醬薯條。每一條都比手指粗又長身,充滿薯肉,咬下去外脆內軟的。配上香濃半溶的芝士,還有微辣的惹味肉醬,完全吃不停口這裡的漢堡包都很挺身,每塊都光亮的厚厚的,夾著有份量的材料,每個都只是五六十元左右,未咬已經覺得抵食。The tropical moo的重點就在那大圈厚切菠蘿,味道香甜又多汁,為牛堡帶來清新的感覺。The classic moo是芝士牛肉漢堡,加了炒洋蔥和特式醬汁,雖是最基本的款式,但已經很好吃。煙肉大大片又煎得脆,讓漢堡更香口!看那邪惡的半溶芝士,正呀看到這兩塊牛肉嗎?

友人說芝士肉醬薯條是必叫的,我有記得點!

店家非常熱衷足球比賽,甚至有自己的聯賽獎盃呢

Bolognese fries

The tropical moo

the classic moo

煙肉大大片又煎得脆,讓漢堡更香口!看那邪惡的半溶芝士,正呀

看到這兩塊牛肉嗎?兩塊都很厚身,又不是全熟,牛味突出,肉汁量多,肉質軟身,少量牛油脂會在口腔融化,正到暈

店家說這裡唯一供應的甜品就是餐盆紙上的文字,笑下啦!放鬆啲啦香港人!

平靚正的漢堡,如果能在我公司附近開分店就好~
2018-10-20
Bolognese fries
The tropical moo
the classic moo
  • theclassicmoo
  • Thetropicalmoo
  • Bolognesefries
2018-10-31 29 瀏覽
印象中好食既burger budget 都係over $100個相對平民價錢既 都無咁好食但估唔到牛頭角呢到會有一間CP值超高既小店位置係一個新裝潢既food court 入面環境乾淨 有戶外同戶內區 叫左經典之堡($58),熱帶之堡($63) 同芝士肉醬薯條($38)上餐速度好快 即叫即整絕對推介經典之堡 個包係軟包 上面層包用左牛油煎  下面就用左蒜頭煎個包已經好入味 中間既配料有angus牛肉 芝士 蕃茄 生菜 同自製既MOOMOO汁成個包都係好濃烈 好岩我口味 熱帶之堡相對經典之堡比較清新同淡 因為有完整塊燒菠蘿 除左用左千島汁同菠蘿 其他料都同經典一樣鍾意食菠蘿既要試一試小食芝士肉醬薯條個汁醬整得好好味好濃味 用左粗薯條 份量好多 汁醬絕對夠食曬成個薯條小店好用心整 即叫即整速度仲咁快 好難得仲有員工好友善 仲請左我地食泡芙 一定會再黎幫襯 個包真係好好食
相對平民價錢既 都無咁好食
仲有員工好友善 仲請左我地食泡芙
一定會再黎幫襯 個包真係好好食
2018-10-29
2018-10-30 44 瀏覽
今日係觀塘行完街 經過就已經比live band吸引 (雖然有d怕醜 無影到live band既片) 入到去發現原來係食burger 價錢又唔貴 d員工又好熱情 就梗係要try try 佢啦!Moo moo個環境係bar既格局 除左星期五有live band之外 有時想同三五知己睇波 飲返兩杯都得 除左burger 呢到仲有唔同既小食炸物 絕對係一流既小聚地點我地揀左咸蛋黃雞堡同熱帶之堡 另外嗌左芝士肉醬薯條 食burger又點少得野飲 我地要左一杯朱古力奶昔同一杯蘋果薄荷特飲咸蛋黃雞堡D雞好入味 絕對試到蛋黃既香 蕃茄同生菜中和左蛋黃既咸味 如果加多少少沙律醬食落味道會更加balanced熱帶之堡牛肉煎得岩岩好 見到入面仲係粉紅色 所以十分juicy 千島醬同菠蘿亦都show到熱帶風情出黎 美中不足係蕃茄同菠蘿都太juicy 令個包好易淋左 可能唔加蕃茄個包口感會好d芝士肉醬薯條Classic 薯條熱辣辣 芝士同肉醬都好足料 兩個人嗌一份其實都好夠食朱古力奶昔朱古力味係幾濃 但係甜左少少蘋果薄荷特飲 呢杯就甜度適中 但薄荷味唔係好出10點關門去到9點走果陣都仲係好多人!

咸蛋黃雞堡

熱帶之堡

芝士肉醬薯條

朱古力奶昔
朱古力味係幾濃 但係甜左少少

蘋果薄荷特飲
呢杯就甜度適中 但薄荷味唔係好出

10點關門去到9點走果陣都仲係好多人!
2018-10-26
$114.5 (晚餐)
  • 咸蛋黃雞堡
  • 芝士肉醬薯條
2018-10-28 49 瀏覽
鴻圖中心雖然位置不太優越,但勝在美食夠多;所以即使下班後,拖著疲倦的身軀,還是專程走道位於鴻圖中心地下的>>>Moo Moo<<< ,一嚐其特色漢堡。 餐廳提供室內及室外座位,可以自行挑選喲。 晚市不設套餐,只好散叫。 本來想叫個魚Full之堡,可惜售罄,結果要一客菇菇堡(HKD55)。侍應特意提醒這是素食之選,有夠細心。漢堡包看起來很有份量,厚厚的一個,的而且確當中夾了一片大蘑菇,加上沒有被緊緊壓迫,結果不論視覺效果或者口感,均非常豐厚。配合適量配菜及麵包,又真的飽肚;加上芝麻醬,味道恰到好處的被調味,清淡滋味。 揀了洋蔥圈(HKD38)作小食,新鮮炸起,非常鬆脆。洋蔥略嫌長了一點,若與同伴分享的話,感覺吃了兩三條後,已經吃畢 ,容易有點若有所失。 飲品是朱古力奶昔(HKD32) ,奶香很濃,味道偏甜。 墊盤紙別出心裁,引君一笑。 這個餐總金額HKD128。希望餐廳可在晚市時段推出套餐,可以有更抵食的選擇喲。

餐廳提供室內及室外座位,可以自行挑選喲。

晚市不設套餐,只好散叫。

飲品是朱古力奶昔(HKD32) ,奶香很濃,味道偏甜。

墊盤紙別出心裁,引君一笑。

2018-10-27 35 瀏覽
趁着Happy Friday同朋友食飯聚下,上網搵左呢間隱世嘅burger小店,見到價錢唔貴,又幾有情調,所以就決定嚟試吓!見到呢度嘅幾款burger同埋小食飲品價錢都十分親民,簡直係窮人嘅恩物❤️呢度係出係落咗order之後職員就會送餐去你枱面咁我哋就一人叫咗一款burger同埋一杯飲品,另外再叫咗個薯條🍟前一排好興鹹蛋黃嘅食品,我都唔執輸叫咗個鹹蛋黃雞堡。估唔到鹹蛋黃除咗配薯片魚皮之外,原來放落漢堡包道味道都一樣咁夾!而且鹹蛋黃同埋雞肉嘅份量都冇厄人,咬到最後一啖都仲有鹹蛋黃味㗎😋朋友叫嘅係熱帶之堡,裏面塊安格斯牛肉十分juicy,而且仲有菠蘿、蕃茄、芝士等等嘅材料,豐富到大大啖都咬唔晒~之後仲有一份芝士肉醬薯條,薯條炸到又香又脆,酸酸地嘅肉醬同埋芝士完美取代咗平時點嘅茄汁,仲多咗一份新鮮感😚兩杯飲品分別係朱古力奶昔同埋蘋果薄荷特飲,朱古力奶昔嘅味道偏甜,而蘋果薄荷特飲就酸酸甜甜咁,係兩種唔同嘅感覺我哋去嗰日仲咁啱有live Music聽💛
呢度係出係落咗order之後職員就會送餐去你枱面
我哋去嗰日仲咁啱有live Music聽💛
2018-10-27 17 瀏覽
放工時間約左好友食晚飯 朋友係牛頭角番工 話佢果頭都有好西食 平時都係去開九龍灣同觀塘開餐 真係唔知原來牛頭角係有好西 咁就一於黎試下呢間餐廳叫moomoo 牛頭角地鐵站開始行去需時5-6 分鐘 附近都好多工商大廈 要睇google map 先識行搵到喇終於 間野外面有幅好街頭風既塗鴉 幾特別餐廳外面就用左好多霓虹燈 design 令到個感覺充滿美式漫畫 街頭文化x現代工業風感餐廳設有露天位 用上bar 枱bar凳 都幾chill 放工同一大班同事黎happy hour 呢間餐廳都係個唔錯選擇酒類既選擇都好多 今次黎呢度主要目的係食burger 同芝士肉醬薯條落order 都好方便 個經理會好樂意介紹burger咁我地最後揀左經典burger 同美式burger塊牛肉相當新鮮 充滿肉汁 唔會全熟 肉色帶粉紅 岩岩好 個包處理得好好 包底有煎過 咬落去外軟內脆 好有心思芝士肉醬薯條係呢度招牌 份糧十足 個芝士醬勁濃郁 最值得讚係唔會因爲擺耐左而凝固 兩個人share 食捧住個肚走 一定夠飽

搵到喇終於 間野外面有幅好街頭風既塗鴉 幾特別

酒類既選擇都好多