2019-04-04 44 瀏覽
Another day feeling some quick eats and burger 🍔 so we are here today in Kwun Tong to try the new burger shop Moo Moo! we ordered the classic burger and of course their famous bolognese cheese 🧀 fries. It’s made to order and it was quite packed during dinner time. when the fries arrived, I was shocked how big the portion was! With a generous amount of meat and cheese, indeed a very good bargain! Then had a bite of the burger, it was tasty! With their special sauce, it’s something that we’ve neve
when the fries arrived, I was shocked how big the portion was! With a generous amount of meat and cheese, indeed a very good bargain! Then had a bite of the burger, it was tasty! With their special sauce, it’s something that we’ve never tried in Hong Kong ( I guess it’s on the sweeter side)
overall a very satisfying meal, and definitely our first pick when feeling for burger in Kwun Tong.
  • 經典之堡
  • 芝士肉醬薯條
2019-04-04 43 瀏覽
今天根據老闆的指示到觀塘區做跑腿工作,回神過來,放工的時候已到了晚上九時多,很多餐廳都已打烊了。在觀塘工業區尋覓美食,看到這一間主打漢堡包的西式酒吧,價錢又不算昂貴,於是一試。餐廳令人感到有格調,裝修十分摩登。雖然主打漢堡包,但胃口不是太好的關係,點了小吃充飢。在等待食物的時候,突然人有三急,因此向店員哥哥要求外賣拿回家,店員哥哥的服務態度值得一讚。匆匆回家過後,在美麗的外賣紙袋拿出剛剛點的美食。芝士肉醬薯條,香脆可口,份量合理,新鮮熱辣,肉醬和芝士比例調校得不錯,非常抵吃。芝士通粉波,沒想到芝士通粉亦可炸成小吃,非常有創意。最後食了磨菇雞翼,雞翼笑得非常香脆,蘑菇分量剛剛好,不會太大或太少。整體上價錢非常合理,性價比非常高。
芝士通粉波,沒想到芝士通粉亦可炸成小吃,非常有創意。
整體上價錢非常合理,性價比非常高。
2019-04-03 65 瀏覽
之前係網上 d 廣告成日彈左依間漢堡出泥,就一早Bookmark左要去食🍔真實既包包同圖片絕對相符 好好食呀😜-Moo Moo Set(11:00-16:30)係依段時間內買任何🍔/ 🥗 只需+$14 可配汽水+薯條,+$28 則配汽水+芝士肉醬薯條🍟/肉汁芝士薯條🍟-白菌之堡 ($65) + 芝士肉醬薯條 (+$28)安格斯牛肉大概七成熟 充滿肉汁 每啖都好juicy 🍔 另外有白菌 芝士 蕃茄配搭 好fresh 好好食😍芝士肉醬薯條🍟好有驚喜 份量好多 係粗粗的充滿薯蓉既薯條喔🤗 加埋芝士醬同肉醬一齊食 好推薦大家一定要食😆😜-菇菇堡 ($59)菇菇堡係無牛肉架🤫大啡菇烤得好香又多汁 再加上黑松露點綴 小店選用了芝麻醬 好夾 這個一定是喜歡吃菇菇的大愛❣️ -燒豬頸肉沙律 ($54)追求均衡飲食的小編每次都總會叫碟菜🤗因爲凱薩沙拉醬/千島醬卡路里實在太高🤫平日也會選擇黑醋等較低卡的dressing😌這裡有柚子醋實在好難得呢😍燒豬頸肉香脆 沙拉菜亦好新鮮 配上麵包粒和車厘茄 好fresh 🥗

Moo Moo Set(11:00-16:30)

白菌之堡 ($65) + 芝士肉醬薯條 (+$28)

菇菇堡 ($59)

燒豬頸肉沙律 ($54)

追求均衡飲食的小編每次都總會叫碟菜🤗
  • 芝士肉醬薯條
  • 燒豬頸肉沙律
  • 白菌之堡
-喺觀塘行開街,搵間特別啲嘅餐廳醫肚先。咁啱經過見到,呢間餐廳好似置身外國咁食漢堡🍔 + 薯條🍟。有室外地方。亦有室內地方。喺Cashier order點餐之後再睇顯示屏🖥️,睇咗number就攞嘢食。白菌之堡🍔 [走芝士]($65)[優質安格斯牛肉、白菌、番茄、生菜、松露美玉] 食得到牛肉夠新鮮。絕冇雪藏味。 櫻桃小嘴嘅人就要分開食啦,嗰包太大件喇。芝士肉醬薯條🍟配汽水 [走芝士](另+$28) 粗薯條一流!!!淡淡薯仔食落口。轉蜜桃🍑冰茶 (另+$12)熱帶之寶🍔($67)[優質安格斯牛肉、芝士、煙肉、菠蘿、生菜番茄、千島醬] 食到有夏日🏖️嘅感覺,夠曬清新。肉汁芝士薯條🍟配汽水 (另+$28)轉檸檬🍋冰茶 (另+12)==========MOO MOO地址:觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下1A號舖

亦有室內地方。

喺Cashier order點餐

之後再睇顯示屏🖥️,睇咗number就攞嘢食。

白菌之堡🍔 [走芝士]($65)

轉蜜桃🍑冰茶 (另+$12)

熱帶之寶🍔($67)

肉汁芝士薯條🍟配汽水 (另+$28)

轉檸檬🍋冰茶 (另+12)

==========

MOO MOO
地址:觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下1A號舖
午餐
  • 熱帶之堡
2019-03-30 59 瀏覽
這天又是上班的一天,這晚更不幸被安排了當夜班, 這次和另一位 同事決定於上班前一同吃東西 ,為這晚的一切做好打算, 希望晚上 能好好的收拾心情, 也為明天作好準備。餐廳位於牛頭角站,附近距離鄰近牛頭角地鐵站,路程約需五分鐘左右,地理上已經十分方便。餐廳更提供自助購物, 有點像麥當當的設計十分方便。餐廳更是半開放式廚房, 一目了然, 完全清楚每位員工在做什麼, 吃起來更安心,更有保障。點了美式之堡, 內裏除了漢堡,還有煙肉 ,我最欣賞的就是他的包皮,外脆內軟, 吃起來完全沒有油膩的感覺, 還帶點輕盈。Hoegaarden, 為工作打打拼,丁點酒意更為努力。這裏絕對是我晚上上班前的新去處。

餐廳更提供自助購物, 有點像麥當當的設計十分方便。

Hoegaarden, 為工作打打拼,丁點酒意更為努力。

這裏絕對是我晚上上班前的新去處。
  • 美式之堡
2019-03-27 37 瀏覽
平時已經好鐘意食漢堡包,特別係手工漢堡,今次經朋友介紹就特登過黎觀塘依邊試下!依間餐廳係鴻圖中心既既小角落,都要花小小時間先搵到,舖頭唔算好大,不過係門口已經聞到好香既漢堡扒味,即刻留哂口水。我同三個朋友們點左熱帶之堡,美式之堡,白菌之堡同肉汁芝士薯條。依度既漢堡扒全部都係即叫即煎,入面有好豐富既肉汁,唔小心真係會食到成手都係,而且配料既生菜同蕃茄都好新鮮爽脆。三種漢堡我個人比較喜歡熱帶之堡同白菌之堡,熱帶之堡入面有菠蘿甜甜酸酸好開胃,白菌之堡就有好香既松露味。芝士肉汁薯條亦都好好味,份量超多,芝士同肉汁舖滿哂成份薯條,好抵食。最後每人都係食左60蚊,用依個價錢食到咁高質既食物真係好抵!!

2019-03-26 24 瀏覽
天氣灰灰沉沉,又落雨,同朋友們玩完咖啡拉花就去食吓野傾吓計,一開始見到一個好chill 嘅地方,雖然佢有天花,唔會淋到雨,但朋友覺得凍,我地都係坐返入去入面有兩張六人枱、一張二人枱加一排面壁嘅座位,但牆上面有幅好靚嘅畫,唔錯!正門出面仲有兩部自助機可以自己落單俾錢,落完單就坐底等叫number半開放式廚房,可以睇到佢地炸薯條,烤麵包,煎漢堡同煙肉,香味飄晒出黎😍🍀芝士肉醬薯條($39)薯條算係粗身,係即叫即炸,所以仲熱辣辣脆卜卜的!🍀熱帶之堡($67)安格斯牛肉煎到好香,入面仲有肉汁!煙肉脆得黎又唔會乾👏🏻大大舊菠蘿,甜甜地好juicy,令到個包增色不少👍🏻🍀白菌之堡($65)麵包係鬆軟,烤到岩岩好!松露汁好香好夾,啖啖都充滿住松露味😍🍀美式之堡($63)芝士半溶狀態,包住左塊漢堡,蕃茄好新鮮多汁每個包都各有特色,最重要係塊漢堡好食😋店員服務同笑容都好好,我地係度周圍張望嘅時候都會問下我地係咪想要啲咩👍🏻

🍀芝士肉醬薯條($39)
薯條算係粗身,係即叫即炸,所以仲熱辣辣脆卜卜的!

🍀熱帶之堡($67)

🍀白菌之堡($65)

🍀美式之堡($63)
芝士半溶狀態,包住左塊漢堡,蕃茄好新鮮多汁

每個包都各有特色,最重要係塊漢堡好食😋
2019-03-23
2019-03-24 2434 瀏覽
Burger是平民美食,今次就在觀塘區找到這間親民價位的手工漢堡店 - MOO MOO。小店面積不大,座位不多,但環境亦算乾淨企理。漢堡都是即叫即製,採用自助快餐形式,付款下單後就可根據屏幕顯示號碼才去取餐。餐牌選擇的種類不多,都是以漢堡和炸物小吃為主,不過午市時段 11:00 至16:30 有套餐配搭,更加抵食。今次就點了一個套餐,散叫一個漢堡和兩款小食。經典之堡 $60點了最傳統的基本款漢堡,夾著各種爽脆生菜、新鮮番茄片、芝士和優質美國安格斯牛肉漢堡包,層層疊起後確實是一口無法掌握呢!麵包烘焙出外層輕脆的口感,內裡鬆軟有彈性。漢堡扒口感扎實爽彈,煮至約七成熟,中心位略帶粉紅色,因此肉質不過韌,保留著飽滿肉汁,入口已是肉香四溢,牛味濃郁。滋味雞堡 $60比起牛肉漢堡,我更愛這款厚肉得來又嫩滑多汁的雞肉漢堡。無骨雞扒啖啖肉,配合生菜的鮮脆和清爽微辣的芥末醬,增添了整體的融合感。芝士肉醬薯條 $28漢堡包配薯條可說是永垂不朽的經典配搭,套餐加 $28就可加配芝士肉醬薯條,厚切薯條炸得金黃酥脆。薯條肉心軟綿細密,每條沾滿肉醬和芝士,惹味非常。粟米波 $52平時在漢堡店都很少見到這款小食,在

小店面積不大,座位不多,但環境亦算乾淨企理。

今次就點了一個套餐,散叫一個漢堡和兩款小食。

經典之堡 $60
經典之堡

麵包烘焙出外層輕脆的口感,內裡鬆軟有彈性。

滋味雞堡 $60
比起牛肉漢堡,我更愛這款厚肉得來又嫩滑多汁的雞肉漢堡。

芝士肉醬薯條 $28
芝士肉醬薯條

薯條肉心軟綿細密,每條沾滿肉醬和芝士,惹味非常。

粟米波 $52
平時在漢堡店都很少見到這款小食,在好奇心驅使下,就點了一客來試試,一口一個,外型趣緻,
粟米波

粟米波炸漿不會太厚粉,一咬開原來裡面就如固體狀的忌廉粟米湯,包裹著粒粒粟米,creamy 得來亦很甘甜。
粟米波

炸雞條 $39
雞肉味道本身微辣,點上芥末醬汁,為味蕾帶來雙重刺激。
炸雞條

粉漿同樣不會過厚,炸得乾身不油膩,而且這款是無骨的,所以每件都是啖啖肉,加上不用弄髒雙手,吃得更方便衛生。
炸雞條

套餐加$8 就可將汽水轉成熱檸水。
熱檸水
2019-03-23
2019-03-22 1556 瀏覽
老公今晚另有節目,不回家吃飯,見反正閒著沒事,決定相約小鬼一起去撐檯腳。記得「愛琴坊」地下有間主打意大利及西班牙菜的餐廳,之前同朋友幫襯過,覺得店子的食物水準唔錯,本來打算帶小鬼去試下,沒想到到埗後,發現原來店舖已經搬遷。既來之則安之,就一於在商場內逛逛,看看有沒有其他心水食肆。在場內走了一圈,發現轉角位有間手工漢堡店,記得食友早前曾撰文介紹過這間叫「MOO MOO」的店鋪,說店裡的食物,不但製作認真,而且質素甚高,碰巧遇上,今晚就一於改吃漢堡包餐。店址位於巧明街 94-96 號鴻圖中心地下,由港鐵牛頭角站行過嚟都唔洗 10 分鐘,交通非常方便。餐廳喺「愛琴坊」入面,店面地方不大,設有室內和室外座位,牆身上貼有一幅以海洋為主題的特式壁畫,配上一室高身木製椅桌,令整個裝潢看來既摩登又有格調。安頓後,先去 counter 攞份餐牌細看,原來餐廳除了有8款不同口味的漢堡包之外,另外仲有肉眼扒、沙律、小吃、甜點、酒精類飲品、罐裝汽水、特飲、冰茶、奶昔等供應,選擇都算幾豐富。店子採半自助形式,顧客需要自己到收銀處下單,當然亦可以到自助點餐機以八達通付款,店員隨後會把食物奉上。小鬼愛吃牛,選了熱帶

小鬼愛吃牛,選了熱帶之堡,而我就睇中左菇菇堡,另外再加左洋蔥圏、正雞沙律同罐裝+C檸檬。

正雞沙律 ($52)  以小紙盒盛載,用料非常豐富,有雞肉、羅馬生菜、紅毛菜、九芽菜、粟米粒、紅腰豆和麵包粒等。雞肉份量不少,外皮煎至金黃色,吃起來極之香口,肉質非常嫩滑;生菜爽脆又新鮮,配上脆口的麵包粒和凱撒沙律醬吃,清新又美味!

旁邊的洋蔥圏 ($39)  味道亦不俗,不但色澤金黃誘人,而且吃來外頭酥脆,入口甜軟,配以清爽酸甜的+C檸檬梳打汽水 ($12),非常滋味。

接著就輪到試下兩款漢堡,先吃小鬼點的熱帶之堡 ($67),個漢堡非常厚身,先拿起竹籤,再揭開包面細看,材料一目了然,可以清楚見到入面夾住菠蘿、煙肉、芝士、安格斯牛肉、蕃茄同生菜,餡料一層疊一層,勁足料,未食已經令人流曬口水。漢堡扒以安格斯牛肉絞成,肉質既鬆軟又 juicy。煙肉煎至焦脆,入口帶微微鹹香;菠蘿輕輕煎過,既清甜又多汁,加上香濃嘅芝士和帶點微辣的千島醬,啖啖滋味,的確贏盡一眾漢堡連鎖店。

至於我點的菇菇堡 ($59),水準亦不遑多讓,個漢堡看起來亦相當之有份量,入面除了夾有原隻大啡菇外,還有新鮮蕃茄同原塊生菜,用料亦絕不欺場。大啡菇肉厚多汁,菇味濃郁。麵包香氣甚重,鬆軟得來又夠挺身;芝麻醬濃而不膩,配上芝味濃郁的芝士,令人吃得十分滿足。店裡的漢堡果然名不虛傳,美味又好吃,反正餐廳離小鬼公司不遠,下次會再來試試其他口味的漢堡。
2019-03-22
$114.5 (晚餐)
2019-03-22 26 瀏覽
觀塘一向也是美食雲集之地,難得跟朋友到這裡,決定尋找一間好吃高質漢堡包店吃快樂晚餐。一進店,發現這店就如一個小外國,有戶外或戶內。別錯過店的特別Burger喔,會不定期出現驚喜呢,除了食物有多種選擇,店內的牆上有特式壁畫,高身既木桌椅令人坐得舒適,是一個聊天的好地方喔~朋友都說下一回要多叫幾位朋友一起吃。經典之堡和白菌之堡用牛油做成的面包外軟外脆,雖然材料簡單但口感外脆內軟,而且海鹽與牛油的味道互相配合相得益彰。美國車打的感覺很好,moo moo汁很好喔,值得一吃。 食到有兩款醬汁,上面是白色似牛油,蛋黃醬,很香喔;下面亦加了蕃茄及茄醬,酸酸甜甜,味道討好呢。加上香濃的車打芝士溶化在口腔內,芝香滿溢,great~至於牛肉,就以2分肥8分瘦的美國牛。牛味十足,很好喔,加上白菌味道提升不少了。 雞包雞胸肉,補充蛋白質,味道也不錯。 薯條雞條薯條外脆內軟。雞條great * good try a

經典之堡和白菌之堡

雞包
雞胸肉,補充蛋白質,味道也不錯。

薯條雞條
薯條外脆內軟。雞條great * good try a

2019-03-20 23 瀏覽
在鴻圖中心的裡面,除了那間我曾經很喜歡的意大利菜外,最近開了一間漢堡店,叫Moo moo聽說他們$60的招牌漢堡是採用澳洲牛肉,令我超想來試試呢!除了有室外座之外,還有室內像小酒館的設計,大部分都是高桌子。招牌漢堡果然是有很多肉汁,還有些流了到桌上呢!此外生菜跟番茄也很新鮮,水份充足,令漢堡不會太膩,洽到好處。另外又點了一份雞肉沙律,想不到竟然採用照燒汁加雞腿肉排,完全不像是$52的份量,而採用的番茄跟生菜同樣是漢堡用的,都很高質。芝士肉汁薯條是CP值最高的一種,份量超大,芝士蓋滿薯,肉汁也沒有慳,不過上面的薯條很快就脆了。以性價比來說實在不錯,以平民漢堡店來說的水準很高!

聽說他們$60的招牌漢堡是採用澳洲牛肉,令我超想來試試呢!

以性價比來說實在不錯,以平民漢堡店來說的水準很高!
2019-03-20 43 瀏覽
工業區下班後的好地方!店舖在牛頭角同觀塘之間,很適合在附件返工的打工作下班來抖下氣!之前經常經過呢度都會聽到店中播放的歌好啱聽,當時已想來試下,今次終於來了!!整體來說係好吃同會想再來吃的。吃了兩款包都覺得好味,而且款式都幾特別!!間店都好FREE,整係氣氛都好令人放鬆,可以同朋友慢慢傾計可以看到STAFF整食物HAPPY FRIDAY必需啤一啤!想點的薯條賣晒,轉了這款因為有菠蘿而點了這款,加上安格斯牛肉,好JUICY朋友點了這款,因為他喜歡吃『黃金』,他大讚這個包!我試吃了都覺得好味,味道偏濃,但不會過咸,非常惹味!
工業區下班後的好地方!

整體來說係好吃同會想再來吃的。
吃了兩款包都覺得好味,而且款式都幾特別!!
間店都好FREE,整係氣氛都好令人放鬆,可以同朋友慢慢傾計

可以看到STAFF整食物

HAPPY FRIDAY必需啤一啤!

想點的薯條賣晒,轉了這款

熱帶之堡

因為有菠蘿而點了這款,加上安格斯牛肉,好JUICY

鹹蛋黃雞堡

朋友點了這款,因為他喜歡吃『黃金』,他大讚這個包!
我試吃了都覺得好味,味道偏濃,但不會過咸,非常惹味!

2019-03-08
10 分鐘 (堂食)
熱帶之堡
鹹蛋黃雞堡
2019-03-19 13 瀏覽
之前做兼職速遞時成日係鴻圖道攞件再派去觀塘區不同工廠大廈,成日經過MooMoo, 間唔中見有外國人係門口飲野,我以為係間酒吧,今日再經過去睇下原來係食漢堡包正,先買飛再等,因為即叫即整要等一陣。要左經典之選+芝士再+配肉汁芝士薯條汽水,成個包都好熱辣辣,上下2層包外軟內微脆仲有股牛油香,漢堡扒好juicy 有肉汁唔會乾柴調味剛剛好,額外加左芝士增加咸香味,蕃茄生菜新鮮爽脆。肉汁芝士薯條有d淋有d脆口感好好,又香薯味,愈食愈想食。另外叫左白菌之堡多左白菌同少許松露味,令個漢堡包既味道多左層次,都好好味又熱辣辣。沙律菜新鮮又有麵包脆粒,清新無咁滯之選。適合情侶,朋友飲下野食下漢堡之選
正,先買飛再等,因為即叫即整要等一陣。

,額外加左芝士增加咸香味,蕃茄生菜新鮮爽脆。

肉汁芝士薯條有d淋有d脆口感好好,又香薯味,愈食愈想食。

沙律菜新鮮又有麵包脆粒,清新無咁滯之選。

適合情侶,朋友飲下野食下漢堡之選

午餐
  • 經典之堡
  • 肉汁芝士薯條
2019-03-18 19 瀏覽
同友人約牛頭角食飯,見呢間裝潢唔錯又想食漢堡決定試下。店舖外有自助點餐機夠曬方便,唔想禁機亦都可以向店員點餐。Moo Moo肉眼扒$158-大大份,賣相吸引,肉汁豐富,肉質都算腍,但相比漢堡較為失色。經典之堡$60-Juicy嘅牛肉、香濃嘅芝士、清新嘅蕃茄同生菜,加上特製Moo Moo汁,連埋鬆軟嘅麵包一大啖食落去超正!肉汁芝士薯條$32-雖然肉汁會令到薯條有少少淋,但味道都幾夾,芝士仲可以拉絲添!下次有機會再試下其他漢堡先!

下次有機會再試下其他漢堡先!
2019-03-15
1K
2019-03-18 31 瀏覽
好友剛在觀塘區搵新office 單位,搵到又餓又攰,行到去巧明街見到一間好有氣質的漢堡包店「Moo Moo」,馬上吸引我們食欲,急不及待走入餐廳吃一個漢堡大餐。漢堡包款式10款左右,不單有漢堡,還有沙律及其他小食。我一看到經典之堡就鎖定了為目標,必吃這個漢堡,還加了28元配芝士肉醬薯條一份,加多一杯蘋果薄荷特飲。好友就點了白菌之堡加肉汁芝士薯條及薄荷冰茶。經典之堡果然美味,牛肉味濃,是用新鮮美國穀飼牛肉每天手打的。 麵包烤烘到外軟內脆還吃到牛油香,加上秘製moomoo汁,車打芝士及新鮮生菜番茄,味道層次豐富,愈食愈滋味。白菌之堡材料是優質安格斯牛肉、白菌、芝士、蕃茄、生菜及松露美玉,味道層次豐富,這個包比較惹味。肉汁芝士薯條,肉味比較濃郁,芝士帶鹹,薯條是粗身的,薯味很重。芝士肉醬薯條,醬汁比較惹味可口,我比較喜歡這款口道。飲品也不錯,蘋果薄荷特飲有淡淡蘋果的香甜,薄荷味比較突出,味道也很討好。至於薄荷冰茶,可飲入滿口薄荷味,非常清新。

好友就點了白菌之堡加肉汁芝士薯條及薄荷冰茶。

芝士肉醬薯條,醬汁比較惹味可口,我比較喜歡這款口道。