2019-03-22 1552 瀏覽
老公今晚另有節目,不回家吃飯,見反正閒著沒事,決定相約小鬼一起去撐檯腳。記得「愛琴坊」地下有間主打意大利及西班牙菜的餐廳,之前同朋友幫襯過,覺得店子的食物水準唔錯,本來打算帶小鬼去試下,沒想到到埗後,發現原來店舖已經搬遷。既來之則安之,就一於在商場內逛逛,看看有沒有其他心水食肆。在場內走了一圈,發現轉角位有間手工漢堡店,記得食友早前曾撰文介紹過這間叫「MOO MOO」的店鋪,說店裡的食物,不但製作認真,而且質素甚高,碰巧遇上,今晚就一於改吃漢堡包餐。店址位於巧明街 94-96 號鴻圖中心地下,由港鐵牛頭角站行過嚟都唔洗 10 分鐘,交通非常方便。餐廳喺「愛琴坊」入面,店面地方不大,設有室內和室外座位,牆身上貼有一幅以海洋為主題的特式壁畫,配上一室高身木製椅桌,令整個裝潢看來既摩登又有格調。安頓後,先去 counter 攞份餐牌細看,原來餐廳除了有8款不同口味的漢堡包之外,另外仲有肉眼扒、沙律、小吃、甜點、酒精類飲品、罐裝汽水、特飲、冰茶、奶昔等供應,選擇都算幾豐富。店子採半自助形式,顧客需要自己到收銀處下單,當然亦可以到自助點餐機以八達通付款,店員隨後會把食物奉上。小鬼愛吃牛,選了熱帶

小鬼愛吃牛,選了熱帶之堡,而我就睇中左菇菇堡,另外再加左洋蔥圏、正雞沙律同罐裝+C檸檬。

正雞沙律 ($52)  以小紙盒盛載,用料非常豐富,有雞肉、羅馬生菜、紅毛菜、九芽菜、粟米粒、紅腰豆和麵包粒等。雞肉份量不少,外皮煎至金黃色,吃起來極之香口,肉質非常嫩滑;生菜爽脆又新鮮,配上脆口的麵包粒和凱撒沙律醬吃,清新又美味!

旁邊的洋蔥圏 ($39)  味道亦不俗,不但色澤金黃誘人,而且吃來外頭酥脆,入口甜軟,配以清爽酸甜的+C檸檬梳打汽水 ($12),非常滋味。

接著就輪到試下兩款漢堡,先吃小鬼點的熱帶之堡 ($67),個漢堡非常厚身,先拿起竹籤,再揭開包面細看,材料一目了然,可以清楚見到入面夾住菠蘿、煙肉、芝士、安格斯牛肉、蕃茄同生菜,餡料一層疊一層,勁足料,未食已經令人流曬口水。漢堡扒以安格斯牛肉絞成,肉質既鬆軟又 juicy。煙肉煎至焦脆,入口帶微微鹹香;菠蘿輕輕煎過,既清甜又多汁,加上香濃嘅芝士和帶點微辣的千島醬,啖啖滋味,的確贏盡一眾漢堡連鎖店。

至於我點的菇菇堡 ($59),水準亦不遑多讓,個漢堡看起來亦相當之有份量,入面除了夾有原隻大啡菇外,還有新鮮蕃茄同原塊生菜,用料亦絕不欺場。大啡菇肉厚多汁,菇味濃郁。麵包香氣甚重,鬆軟得來又夠挺身;芝麻醬濃而不膩,配上芝味濃郁的芝士,令人吃得十分滿足。店裡的漢堡果然名不虛傳,美味又好吃,反正餐廳離小鬼公司不遠,下次會再來試試其他口味的漢堡。
2019-03-22
$114.5 (晚餐)