經過蘇豪 都會被這間黃色小屋所吸原來踏進餐廳 不只牆身餐具 就連廁所也是黃色至於食物方面 餐廳主打地中海及西班牙菜因為不想慢慢從主餐牌選擇菜式又一如既往 懶惰地選擇Chef Menu【The Mediterranean Journey】$498 per personTapas 【Pan Con Tomato】西班牙傳統的番茄配麵包通常用番茄醬塗上麵包而MONMONO特別用上半乾番茄再加上pepper 令味道口感更有層次【Ham Croquettes】外脆內軟 配上火腿令口感更豐富【Tortilla De Patatas】西班牙蛋餅味道較單調 但口感鬆軟To Follow【Crispy Oyster】以為是普通的炸蠔 配上酸甜的芒果莎莎醬外面香脆清甜 內裏厚厚蠔肉的鮮甜令人眼前一亮【Portuguese Clams Stew】蜆肉非常肥美新鮮而且白酒份量剛剛好有白酒的香氣 味道又不會太嗆Mains 【Seafood Paella】Paella非常出色 味道香濃 蝦肉新鮮彈牙【U.S. Black Angus Sirloin】肉質鮮嫩 口感不錯【Roasted Corn】配以芝士香草烤焗
經過蘇豪 都會被這間黃色小屋所吸

【Ham Croquettes】
外脆內軟 配上火腿令口感更豐富
【Tortilla De Patatas】
西班牙蛋餅味道較單調 但口感鬆軟

To Follow
【Crispy Oyster】

配以芝士香草烤焗 絕對是意外驚喜

Dessert
【Pineapple Sorbet】
以清新解膩Sorbet作結

豐富的Yellow Brunch💛 半自助式free flow前菜~🌟終於吃到了每次在中環經過都覺得十分耀眼的黃色小屋🏠✨餐廳主打西班牙🇪🇸/地中海菜式🍴 全間餐廳樓高兩層,裝潢佈置都選用了同一種主題顏色,就是用上大膽鮮豔的黃色!💛 這種設計非常新穎,鮮黃色的外牆搭配歐陸式拱門窗,用餐空間非常寬敞舒適,最適合週末過來享受悠閒時光~🏜️🍹🌻💖✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆我們週末過來點的是weekend brunch,非常豐富,是半自助形式的brunch~ 每人可以自選一款主菜、餐湯和甜品,前菜更是free flow的!價錢是$368/person,雖然有點貴,但絕對是物超所值的~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)Salmon Ai Horno賣相豐富,色彩繽紛,三文魚烤得外脆內嫩,底下的番茄醬汁散發著香草和新鮮蕃茄的香氣,味道香濃惹味。🌿🐠🐟🍅🥫 相反US Black Angus Sirloin 肉質比較乾,肉味濃郁不過太難咬開,我個人會推薦三文魚多點!🥩🦴前菜水準超高,每一樣都非常出色。Pan Con Tomato超級好吃,我們重複點了好幾次!烤得香脆的吐司🍞上面鋪上滿滿的半乾番茄和

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

前菜水準超高,每一樣都非常出色。Pan Con Tomato超級好吃,我們重複點了好幾次!烤得香脆的吐司🍞上面鋪上滿滿的半乾番茄和巴馬臣芝士碎🧀,塗上橄欖油味道更加香口!Caesar Salad的沙律菜🥗份量很多,羅馬生菜心拌入大蒜油和巴馬臣芝士🧀,加上脆脆的麵包塊,讓人吃個不停~🥰

Oyster Rockefeller🦪也是回本之選,生蠔的味道非常新鮮,加上菠菜、煙肉、麵包糠和香草🌿烤香後特別好吃!Ham Croquettes是西班牙油條,中間夾住會拉絲的芝士🧀,上面放上色澤鮮豔的西班牙火腿,配蛋黃醬一起吃太可口了!🇪🇸🍖🌯 想說餐廳對於前菜也太慷慨了吧😍😍😍 給了一整鍋堆得滿滿的Portuguese Clam Stew~🥹 太離譜了!全部都是大大隻的蜆肉,完全沒有沙,用白酒、白腰豆、香芹等一起煮,香味四溢!!!

Sides可以選青椒🫑和粟米🌽!我自己大愛Roasted Corn ,塗上🧂🧈牛油、鹽和胡椒,非常香甜!Padron Peppers看起來好像好辣🥵,但其實是鹹鹹的,不會很辣,反而充滿橄欖油味道!🫒 蘑菇忌廉湯十分濃郁香醇,啖啖都能吃到煮成蓉狀的蘑菇🍄,超滿足!🥰🥰🥰

最後不得不提這頓Yellow Brunch完美的句點—— Basque Cheesecake和Ice Cream!巴斯克蛋糕🍰口感比較堅實,啖啖芝士味道特別香濃,配上核桃非常香甜好吃!雪糕是焦糖的口味,甜度適中不會過膩~🍨兩款甜品我都非常推薦!💘💘💘

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

MONMONO (中環)
中環蘇豪士丹頓街44-46號地下A及B號舖

2023-11-30 127 瀏覽
補返一篇之前黎食過嘅食評今日唔洗翻學,係中環收工就自然係附近搵食約埋靚女朋友梗係去d 靚靚仔仔嘅地方食飯今次搵左係蘇豪區嘅Monmono 係食西班牙菜既。環境好靚食得西班牙菜,海鮮就自然係主打海鮮意粉好食! 有機會會再黎食
補返一篇之前黎食過嘅食評

今日唔洗翻學,係中環收工就自然係附近搵食

約埋靚女朋友梗係去d 靚靚仔仔嘅地方食飯

今次搵左係蘇豪區嘅Monmono
係食西班牙菜既。環境好靚

食得西班牙菜,海鮮就自然係主打
海鮮意粉好食! 有機會會再黎食
2023-11-20 1388 瀏覽
唔知大家對依間餐廳有冇印象呢?尖沙咀嗰間就優雅全藍色,今次嚟到中環依間就係活潑全黃色😚日間時間嚟打卡,黃色牆份外耀眼✨❣️Yellow Brunch❣️ $368/ppl依個Brunch set由前菜到甜品都有🥰最有驚喜緊係前菜任食啦!全部都即叫即整,味道都好正宗!💛Appetiser💛當日前菜有5款,食完可以再refill😆無上限㗎!Caesar Salad 凱撒沙律🥗 由清新 爽脆嘅沙律打開是日味蕾就最好不過啦!Ham Croquettes 火腿可樂餅🥓炸得香脆可口,咬落去滲出火腿鹹香,內餡仲帶有綿密口感!Portuguese Clam Stew 葡式煮蜆🐚蜆肉新鮮又飽滿,葡汁味道食蜆肉味道更豐富!🧡Soup🧡Lobster Bisque 法式龍蝦湯🦞 +$68顏色誘人,香味濃郁!龍蝦味突岀,飲嘅時候仲有香甜茄味帶岀鮮味!🍅依個天氣飲,仲好暖胃呀!💚Sides💚配菜嘅部份會有依兩款西班牙特色小食!Padron Peppers 帕德隆辣椒🫑Roasted Corn 烤粟米🌽❤️Main❤️U.S. Black Angus Sirloin 美國黑安格斯西冷🥩 +$98主菜揀咗食肉肉,份量十足!

❣️Yellow Brunch❣️ $368/ppl
Yellow Brunch

💛Appetiser💛
當日前菜有5款,食完可以再refill😆無上限㗎!
Caesar Salad 凱撒沙律🥗
由清新 爽脆嘅沙律打開是日味蕾就最好不過啦!

Ham Croquettes 火腿可樂餅🥓
炸得香脆可口,咬落去滲出火腿鹹香,內餡仲帶有綿密口感!

Portuguese Clam Stew 葡式煮蜆🐚
蜆肉新鮮又飽滿,葡汁味道食蜆肉味道更豐富!

🧡Soup🧡
Lobster Bisque 法式龍蝦湯🦞 +$68
Lobster Bisque

💚Sides💚
配菜嘅部份會有依兩款西班牙特色小食!
Padron Peppers 帕德隆辣椒🫑
Roasted Corn 烤粟米🌽

❤️Main❤️
主菜揀咗食肉肉,份量十足!切開啖啖肉,肉味香濃🥩肉質偏瘦緊實,滋味醇厚!沾上少少醬汁,令味道更豐富!

🤍Dessert🤍
Caramel Ice Cream 焦糖雪糕🍨
食完主菜,就以焦糖雪糕作今餐結尾🤤雪糕軟滑香甜,食嘅時候仲有焦糖碎碎增加口感,好特別!
Caramel Ice Cream

依度嘅Yellow Brunch品項齊全,前菜仲可以無限追加🤭一邊食嘢一邊打卡,今個weekend仲唔係happy weekend?🤪BTW記得save post,方便向店員查詢有關套餐啦❣

📍MONMONO
📍中環蘇豪士丹頓街44-46號地下A及B號舖
10 分鐘 (堂食)
Yellow Brunch
Lobster Bisque
Caramel Ice Cream
今次想同大家介紹位於中環嘅一間歐陸風西式餐廳。其實呢間餐廳喺網上都睇到唔少人嚟食㗎,最主要係因為佢嘅裝修夠獨特,今次就趁午市時間嚟呢度試吓,想知我嗰日食咗咩嘅👍🏻,就一定要繼續睇落去啦~喺介紹食物之前一定要講餐廳嘅前菜係可以無限refill 㗎,所以一定唔會食唔飽。另外前菜嘅款式都好多,一定唔會食厭!Ham CroquettesHam Croquettes主要以豐富嘅火腿為主要成分。佢外皮酥脆,入面軟綿綿,同時散發出濃郁嘅煙燻火腿香氣,令人食起嚟好過癮。每一啖都可以品味到鹹香嘅火腿味道,絕對係令人回味無窮嘅美食。Pan Con TomatoPan Con Tomato係以新鮮嘅番茄為主要材料。佢係由麵包配上厚切嘅番茄片同埋橄欖油,味道酸甜爽口,令人回味無窮。每一啖都可以感受到番茄嘅鮮味同香氣。Portuguese Clam StewPortuguese Clam Stew係以新鮮嘅蜆為主要成分。湯底鮮美濃郁,加入番茄、洋蔥同香料熬煮而成,味道鮮甜帶點微辣。Oyster RockefellerOyster Rockefeller係以鮮蠔為主要材料。佢係以奶油、菠菜同芝士烹調而成,味道豐富

Oyster Rockefeller
Oyster Rockefeller係以鮮蠔為主要材料。佢係以奶油、菠菜同芝士烹調而成,味道豐富濃郁,帶有奶油嘅香味同芝士嘅濃郁滋味。

U.S. Black Angus Sirloin
跟住就當然要介紹我嗰日食嘅主菜啦。U.S. Black Angus Sirloin係一款頂級嘅美國黑安格斯牛肉,肉質鮮嫩多汁,帶有天然嘅脂肪紋理,每一啖都散發出濃郁嘅肉香同口感。經過細心烹調後,提升左肉嘅鮮味,另外肉嘅油脂豐腴,絕對係肉食愛好者唔可以錯過嘅美味之選。

Basque Cheesecake
最後就等我介紹吓嗰日嘅甜品,巴斯克蛋糕嘅外皮呈現深焦糖色,口感酥脆,內部質地濕潤濃郁,帶有濃厚嘅芝士香氣同甜度適中。另外仲品嚐到芝士融合焦糖嘅香甜滋味,絕對係芝士控嘅不二選擇。

評分以🌕表示(滿分為5)
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
2023-11-15 237 瀏覽
我與家人平日12:00到達,應該是剛開店所以我們第一組客人,跟住見到有人想即場入座,原來已經被book滿了,得知平日中午只開下面一層, 2樓是不開的,所以若果你想平日中午來吃應該早一些聯絡餐廳!我哋主要食主餐,沒有叫set lunch,叫了粟米好味!海鮮意粉及beef cheek ,味道很好,後期見到其他客人,要set lunch,我覺得也非常超值,我哋叫了churros 甜品,散叫所以有4件,鬆脆可口!特別欣賞男侍應,謙恭有禮!態度溫文!樂於服務!
態度溫文!樂於服務!
  • Seafood Pappardelle
2023-10-15 581 瀏覽
之前經過Monmono,成間餐廳都係金黃色已經覺得好正!今晚放工後終於可以來個晚餐了!!le 度環境都唔錯呀…好有歐美feel! 最岩聊天…摸下酒杯低!!!同埋打卡一流…成間餐廳都係金黃色!!好正!我地叫左個Chef Meun ,每位$468!都幾多野食TAPASLOBSTER BISQUE-Heavy CreamCRISPY OYSTER - Herb SaladCAESAR SALAD - Anchovies MAINSBEEF CHEEK -Morel MushroomSIDESPADRON PEPPERSROASTED CORNDESSERTChocolate Nutella @monmono MONMONO (中環)中環蘇豪士丹頓街44-46號地下A及B號舖#monmonocentral #monmonohk
之前經過Monmono,成間餐廳都係金黃色已經覺得好正!

我地叫左個Chef Meun ,每位$468!都幾多野食

ROASTED CORN
DESSERT
Chocolate Nutella

@monmono

MONMONO (中環)
中環蘇豪士丹頓街44-46號地下A及B號舖
#monmonocentral #monmonohk

放假同家姐細佬去食Brunch餐廳外牆油上鮮黃色,奪目耀眼! 職員說餐廳以黃色為主要色調,是因為黃色是西班牙的顏色... (紅色到哪裏去了?)餐廳網站提到避免穿著牛仔布下身衣物到訪,亦需要預先訂位。本來計劃於星期六光顧食brunch,並於一星期前訂位,不過餐廳於星期六早上才告知全日有DJ活動,需要re-schedule booking。籌備這類活動相信也不會是一時三刻的事,通知時間有點倉猝,不過仍欣賞餐廳記得作出通知。及後看OpenRice食評,即日取消訂座並非第一次發生。餐牌只有英文版,職員都是說英文。週末只有Brunch Menu,當中Appetiser 全部都可以refill。凱撒沙律醬汁美味,焗蠔肥美,菠菜忌廉白汁調味非常好👍🏽。沙律和焗蠔都點了兩次,第二碟焗蠔的大小,比第一碟稍為縮細了少許。葡式白酒煮蜆挺特別,蕃士一般,火腿炸饀餅的火腿也好好味,不過以上點一次也足夠。是日餐湯是南瓜湯,濃稠鮮甜。於送上主菜前,職員先清潔餐桌👍🏽。主菜點了4款:龍蝦Paella (+$98),龍蝦一開二,肉也多,味道很好,比較適合大伙人分享。表層飯粒有點乾硬,口感像飯焦。🐖豬胺肉質夠軟腍,伴有菠

放假同家姐細佬去食Brunch

餐牌只有英文版,職員都是說英文。

Oyster Rockfeller

Caesar Salad

是日餐湯是南瓜湯,濃稠鮮甜。

於送上主菜前,職員先清潔餐桌👍🏽。主菜點了4款:

Lobster Paella

Sous-vide Pork Rack

🐖豬胺肉質夠軟腍,伴有菠菜,好好味。

Salmon Al Horno

焗三文魚肉質不乾,亦伴有菠菜,好味。

Seafood Pappardelle

🐚海鮮闊麵較為一般,賣相擺盤也不太好看。

Roasted Corn

伴碟有鹽醃小青椒和牛油焗粟米,小青椒賣相一般,味道一般。粟米很好吃,refill 了一次。

Basque Cheesecake

甜品有巴斯克芝士蛋糕和雪糕可供選擇,雪糕是綠茶味,綠茶味十分濃郁,很好。芝士蛋糕也不錯。

餐廳環境漂亮,食物味道同質素都挺好。我們和鄰桌客人同時進餐,職員會為鄰桌客人斟水,及後卻沒有為我們斟水。吃蜆和焗蠔後,碟上放滿剩餘的殼,職員也不會主動更換餐碟。Brunch時段人均消費為$398+10%,以這個價位來說,服務質素尚有改善空間。
2023-08-13
Oyster Rockfeller
Lobster Paella
Salmon Al Horno
Roasted Corn
Basque Cheesecake
《中環蘇豪打卡💛黃色歐陸風餐廳》之前睇到拍攝中上環既照片🌆🏙️🌃留意到 這間位於蘇豪區🍻 既 MONMONO由中環站🚇Ⓜ️上去 經自動扶手動梯 都幾方便離遠已經見到 唯一全黃色💛別緻藝術餐廳外面成日會有人停下打卡影相📸一入去就好似置身於歐洲小屋 感受到夏日氣氛 🏖️餐廳主打地中海菜式 連餐具🍽️都係地中海風格George今次叫咗 The Yellow Brunch💛 $368/person星期六日 11:30am-2pm 提供包餐湯 前菜 主菜 配菜 同 甜品🍲是日餐湯係南瓜湯 好濃郁🥗前菜十分豐富 有五道 待應仲話可以無限refill OMG😱特別鐘意🦪焗蠔 同 西班牙煮蜆🥘焗蠔每隻都有手掌🫱咁大 上面加左菠菜🥬 煙肉🥓 芝士🧀新鮮烤過外脆內juicy💦 太好食!即刻refill 多次🤤🍝主菜就選左慢煮豬鞍🐷 同 海鮮闊條麵豬鞍肥瘦適中 肉質好嫩 容易入口 加埋番茄醬 酸酸甜甜好開胃 強烈推薦👍海鮮闊條麵海鮮好新鮮 味道鮮甜最後🍧甜品仲有個 好soft既巴斯克芝士蛋糕🍰 同 好濃抹茶雪糕🍨George在悠閒舒適既下午 享受了一個🌹浪漫午餐亦品嘗到豐富地中海加西式 好滿足☺️⭐️推薦 Brunch
《中環蘇豪打卡💛黃色歐陸風餐廳》

海鮮闊條麵海鮮好新鮮 味道鮮甜
抹茶雪糕  同 cheesecake
George在悠閒舒適既下午 享受了一個🌹浪漫午餐
亦品嘗到豐富地中海加西式 好滿足☺️
⭐️推薦 Brunch Menu 性價比高 可以品嘗到多種菜式 而且前菜可以refill
✨MONMONO (中環)
中環士丹頓街44-46號地下A及B號舖
慶祝紀念
紀念日
抹茶雪糕  同 cheesecake
2023-09-03 503 瀏覽
WEST ⇦ 西 feature: Monmono central 💛 check out this ALL YELLOW DECOR Mediterranean resto 👀 tried out its special menu w/ Diningcity Hong Kong & Pan was pleasantly surprised with the overall quality & taste! 👍🏻 Will defo go try their ALL BLUE decor another MONMONO in TST nextPrice: HK$438 + 10%pp / Value for Money: 💸💸💸💸 (out of 5)🐚Scallop crudo - a good warm up with the right acidic taste before the mains. Pretty refreshing and sweet 👌🏼🥣Bouillabaisse - boiled with seafood of the day, very strong s

🥣Bouillabaisse - boiled with seafood of the day, very strong seafood flavours. Personally would like it if the texture was more thick. Served with garlic toast.

🥩Beef cheek - tender af💯 paired with sweet onion gravy mash is match made in heaven🥔

🥘Lobster paella - pretty flavourful & saucy but not the most authentic (borderline risotto). Lobster tails were fresh & meaty🦞
早排同一家人喺中環見到間顏值度極高既餐廳一睇就知走高級路線,點知價錢又唔係貴,用料又新鮮$368/person加10%,前菜又要任食,一個主菜,餐湯同甜品。雖然係仼食前菜但都唔hea嫁,我就最鍾意佢個焗蠔同凱撒沙律,一食落去就知好新鮮餐湯係南瓜湯,南瓜味好香甜,細路仔至愛,搶住飲一個人飲曬主菜我地就叫咗個5成熟既牛扒同一個三文魚。牛扒肉質細膩多汁,配撘既焗蒜又好淋,夾住牛扒一齊食。。絕三文魚就焗到外脆內滑,蕃茄汁又濃厚,令到三文魚既鮮味更上一層樓(細路仔都好鍾意食)飲品我再叫咗一杯very berry,感覺好清爽,熱天飲一流
早排同一家人喺中環見到間顏值度極高既餐廳
一睇就知走高級路線,點知價錢又唔係貴,用料又新鮮

餐湯係南瓜湯,南瓜味好香甜,細路仔至愛,搶住飲一個人飲曬

主菜我地就叫咗個5成熟既牛扒同一個三文魚。
牛扒肉質細膩多汁,配撘既焗蒜又好淋,夾住牛扒一齊食。。絕

朋友專誠book咗呢間餐廳話帶我去食好西😆😆事前我完全唔知呢間餐廳原來係裝修得咁特別架!🫣成間餐廳,無論裏裏外外都用黃色做主調💛當中有唔少打卡位,真係未食餐飯已經好興奮同期待😚嗰日我哋係晏就去食既~佢哋有一個💛The yellow brunch💛 當中包含五款前菜小食,餐湯,兩款小菜,可以自選一款主菜,仲有甜品🍨 十分豐富👍🏻👍🏻依度嘅Drink menu都有好多選擇,當日我就揀咗一杯non alcohol 既 grapefruit soda🧡講返重點~嘢食先首先上菜嘅係餐湯~我揀咗soup of the day不得不提呢一碗是日餐湯真係超好飲😋係南瓜甘筍湯超細滑,飲到蔬菜嘅清甜唔會頸渴,好light同開胃而Appetiser入面,我比較深刻嘅有:Ham Croquettes佢一塊吉列脆脆,裏面係芝士煙肉餡,上面搭配ham,加上少許蒜味蛋黃醬,味道口感層次好豐富Oyster Rockefeller 焗生蠔配搭菠菜白汁,蠔肉肥美有鮮味唔會overcooked進入主菜環節~我揀左Sous-vide pork rack,呢個絕對有驚喜😍😋厚切嘅慢煮豬扒,入口肉質細嫩帶有油香,配搭嘅醬汁亦都十

Grapefruit soda

講返重點~嘢食先

首先上菜嘅係餐湯~我揀咗soup of the day

而Appetiser入面,我比較深刻嘅有:

Oyster Rockefeller
焗生蠔配搭菠菜白汁,蠔肉肥美有鮮味唔會overcooked

進入主菜環節~我揀左Sous-vide pork rack
,呢個絕對有驚喜😍😋厚切嘅慢煮豬扒,入口肉質細嫩帶有油香,配搭嘅醬汁亦都十分之夾,而家諗返都流口水🤤

而朋友就選擇左Salmon al horno ,我都偷食咗一啖🤣三文魚焗得啱啱好,入邊係全熟,但係唔會鞋食落好嫩滑👍🏻

Side dish
Roasted  corn

最後甜品以焦糖雪糕收尾🍨😋

呢度嘅環境舒適,再加上食物份量以西餐來講絕對感人,成餐飯食得好滿足!另外仲要大讚呢度嘅服務,十分有質素👍🏻每道前菜都係逐道上,侍應會留意我哋進食既進度,食完前菜亦會清潔枱面同換碟,呢啲細心位要加分!
2023-08-20
2023-09-01 232 瀏覽
有同事last day 問佢想食乜嘢佢話想試呢間~ok 試試 超級醒目嘅顏色,離遠都望到 (好似仲有見姐妹店係藍色嘅。。。下次有機會再試)黎兩個lunch set+咖啡+house white, total 574 頭盤要咗個crispy oyster (+30): 呢個炸得唔錯 外脆內嫩Serrano ham green salad (ok la...都要叫吓菜。。。健康d)Potato Bravas (炸薯仔粒,呢個夠香口)Patata (蛋餅,都唔錯)Main course Seafood Paella+80 : for 2個人來說 剛剛好。。上面有大量海鮮,正~!個味道都夠味Pizza :個底唔係脆卜卜果d 但芝士同香腸都無手軟!甜品: churros (with hazelnut dip and cinnamon sugar) : 呢個俗稱鬼佬油炸鬼嘅churros可能真係食唔慣。。覺得有d怪,話佢脆卜卜又唔係 好似蛋糕咁moist 又唔係 texture似年糕咁煙韌又唔係anyway 其實唔係難食嘅 不過個texture 係我食唔慣將佢同雪糕+hazelnut dip 埋一
有同事last day 問佢想食乜嘢
佢話想試呢間~ok 試試

超級醒目嘅顏色,離遠都望到
(好似仲有見姐妹店係藍色嘅。。。下次有機會再試)

頭盤要咗個
Potato Bravas (炸薯仔粒,呢個夠香口)
Patata (蛋餅,都唔錯)

Main course

Pizza :個底唔係脆卜卜果d 但芝士同香腸都無手軟!

可能真係食唔慣。。覺得有d怪,
話佢脆卜卜又唔係
好似蛋糕咁moist 又唔係
texture似年糕咁煙韌又唔係
將佢同雪糕+hazelnut dip 埋一齊 都幾特別

All in all 呢間嘢價錢合理 (自己加錢要酒呀 蠔呀 海鮮飯呀 就另計),影相非常好!
2023-08-08
2023-08-28 185 瀏覽
經過見到成間係以黃色做主調既餐廳,原來係西班牙菜,一坐低叫咗兩杯嘢飲,佢既cocktail 唔係好重酒精味。叫咗個椒鹽粟米,西班牙海鮮闊條麵,芝士蘆筍,西班牙甜品脆條。椒鹽粟米好惹味,佢係燒粟米配合蒜蓉同埋少少脆脆。蘆筍新鮮無渣,味道較清淡。海鮮闊條麵就比較少有,以為佢會好似海鮮飯咁用個鑊上碟,但佢只係普通上碟,不過闊條麵係自家製,口感彈牙,但整體比較濕身,同埋都幾多醬,好濃味,而海鮮麵有蝦,青口,魚同魷魚等等,不過就比較細碟。甜品個肉桂脆條就同平時既西班牙菜差唔多,點埋榛子醬食,外皮脆,不過內裡較乾身,唔夠煙韌。但佢個環境都舒服,唔會太嘈,所以好啱傾計。
但佢個環境都舒服,唔會太嘈,所以好啱傾計。
2023-07-05
2023-08-26 208 瀏覽
之前去過MONMONO尖沙咀店食過覺得服務唔錯,今個星期日family day難得肥宅細佬願意過海就黎到中環MONMONO一試佢地全新地中海menu去到門口唔洗搵招牌已經知道係MONMONO尖沙咀舖成間玩藍色中環就成間玩黃色我有少少期待佢地唔知幾時會玩埋紅色到時我又可以去打卡集齊哂三原色原來周末有Brunch Menu咁好,$368一個頭,仲要前菜可以refill,超抵雖然價錢唔貴,但用料絕對唔hea餐湯係南瓜湯,飲落有少少甘荀既感覺,幾特別前菜既種類好多,成餐飯令我們印象特別深刻既係上面有Ham既炸芝士波波,入面仲好似有啲唔知係咪煙肉粒粒,好惹味另外,蕃茄多士因為上面有好多芝士碎,本身以為會好膩,一入口我地完全想像唔到口味係咁清新前菜既部份仲有菠菜焗蠔都係正正子去到重頭戲食主菜其實已經飽左一半不過個豬扒真係驚艷到我地,肉色係淺粉紅,質地嫩滑,伴碟既醬汁同菠菜都好正!!!!三文魚個皮煎到好脆,脆到可以玩ASMR既程度XD醬汁令成件事好夾飲品係Grapefruit soda,感覺幾清爽繼續期待MONMONO紅色既出現 :)
之前去過MONMONO尖沙咀店食過覺得服務唔錯,

去到門口唔洗搵招牌已經知道係MONMONO
尖沙咀舖成間玩藍色
中環就成間玩黃色
我有少少期待佢地唔知幾時會玩埋紅色
到時我又可以去打卡集齊哂三原色

雖然價錢唔貴,但用料絕對唔hea

餐湯係南瓜湯,飲落有少少甘荀既感覺,幾特別
前菜既部份仲有菠菜焗蠔都係正正子
去到重頭戲食主菜其實已經飽左一半
不過個豬扒真係驚艷到我地,
肉色係淺粉紅,質地嫩滑,伴碟既醬汁同菠菜都好正!!!!

三文魚個皮煎到好脆,脆到可以玩ASMR既程度XD
醬汁令成件事好夾

飲品係Grapefruit soda,感覺幾清爽

繼續期待MONMONO紅色既出現 :)
Grapefruit Soda
Pan Con Tomato
Soup of the day (Pumpkin)
2023-08-20
Grapefruit Soda
Pan Con Tomato
Soup of the day (Pumpkin)
  • Salmon Al Horno