2024-01-11 85 瀏覽
呢間店用上黃色主調既餐廳,非常爆紅,最近打卡必到嘅餐廳,每個角落都係打卡位📷💥Ham Croquettes💥伊比利亞火腿混合埋大蒜蛋蒉醬做成既薯仔球,炸完之後好脆好香,熱辣辣食好正👍🏽💥Portuese Clam Stew💥馬拉蜆肉粒粒都脹卜卜😍食落仲有意大利番茜同埋白酒嘅香,由於入邊加咗白腰豆同意大利番茜所以香料嘅味道10分濃郁😍💥Crispy Oyster💥炸生蠔隻隻蠔脹卜卜,我最驚蠔有鐵銹味,呢隻完全冇,只有嫩滑鮮味😋唔太好蠔嘅我都覺得好吃😄💥Salmon Al Horno💥三文魚🍣都算幾滑溜色底下墊左水瓜柳,黑水欖 ,車厘茄質感好好,夾埋一齊好有口感💥Lobster Paella💥食西班牙菜一定要食西班牙龍蝦飯,用上薄薄平底鍋上菜,西班牙米用海鮮湯泡浸、加熱、煮熟令龍蝦🦞既味渗入每粒飯粒,配搭上西班牙辣肉腸,烤燈籠椒,蒜頭蛋黃醬,高質美味的西班牙龍蝦飯👏🏽💥Basque Cheesecake💥creamy的軟心口感就係cream cheese,蛋糕🍰整體唔係好甜,有好濃既忌廉芝士味👍🏽💥Ice cream💥雪糕有好多焦糖脆粒好好味😋
💥Ham Croquettes💥
💥Portuese Clam Stew💥
💥Crispy Oyster💥
💥Salmon Al Horno💥
💥Lobster Paella💥
💥Basque Cheesecake💥
💥Ice cream💥

雪糕有好多焦糖脆粒好好味😋
最近跟先生去開中環探屋企人,印象中同事介紹過有間西班牙餐廳很不錯,所以特登去試下。我們點了lunch set,分別是:📮 湯或者沙律二選一 ,我揀了Soup of the day,賣相吸引,顏色鮮艷,好惹味,好享受。📮 一份前菜 ,Crispy Oyster 炸生蠔,賣相吸引。入口即融,口感層次豐富。📮 主菜Seafood Paella,材料超級豐富,有大蝦,蜆,魷魚,青口,配合埋蒜頭蛋黄醬相互平衡,令人回味的口感和味覺享受。Seafood Paella 呢款食物真係好正味!佢嘅味道鮮甜,仲有啲咸香同埋微微嘅辣味。你一開始食嗰口,個海鮮嘅噴香氣直衝到鼻腔,真係令你唔禁即時口水直流流!🤤嚟緊過一陣嘅時間,你發現佢個鍋底有啲煙燻味嘅層次感,令個味道更加豐富。加埋啲柴汶啤酒同番紅花味道,令整道菜更加鮮麗獨特!🍺啲食材方面,佢有啲大大塊嘅大蝦,蜆,魷魚,青口,每一口都可以感受到啲彈牙嘅質感同鮮甜嘅汁液。增添啲口感同味道層次。😋最後,佢嘅鍋底真係廿足至極!啲米飯吸收咗啲海鮮湯汁嘅精華,食落真係口感滑潤又唔會太軟。啲番茄同啲青椒令個味道更加鮮明同埋有咁啲啲蔬菜嘅清香。整體嚟講,Seafood Pa
📮 主菜Seafood Paella,材料超級豐富,有大蝦,蜆,魷魚,青口,配合埋蒜頭蛋黄醬相互平衡,令人回味的口感和味覺享受。Seafood Paella 呢款食物真係好正味!佢嘅味道鮮甜,仲有啲咸香同埋微微嘅辣味。你一開始食嗰口,個海鮮嘅噴香氣直衝到鼻腔,真係令你唔禁即時口水直流流!🤤嚟緊過一陣嘅時間,你發現佢個鍋底有啲煙燻味嘅層次感,令個味道更加豐富。加埋啲柴汶啤酒同番紅花味道,令整道菜更加鮮麗獨特!🍺啲食材方面,佢有啲大大塊嘅大蝦,蜆,魷魚,青口,每一口都可以感受到啲彈牙嘅質感同鮮甜嘅汁液。增添啲口感同味道層次。😋最後,佢嘅鍋底真係廿足至極!啲米飯吸收咗啲海鮮湯汁嘅精華,食落真係口感滑潤又唔會太軟。啲番茄同啲青椒令個味道更加鮮明同埋有咁啲啲蔬菜嘅清香。整體嚟講,Seafood Paella 喺味覺上真係一個充滿驚喜嘅體驗!❤️
希望我嘅描述可以勾起你對Seafood Paella 嘅食慾!如果有機會,記得要試下呢道美食,你一定會留下驚喜同滿足嘅味覺回憶!👍🏻

📮 甜品Dessert of the day,非常滿意,賣相好吸引,有雪糕加上甜點,確實不錯。
2024-01-11 80 瀏覽
中環有開叫「✨MONMONO」充滿地中海風情嘅餐廳🍴,同朋友一齊係呢到食飯傾偈,非常滿意✌🏻餐廳環境以黃色為主題,顏色感覺好舒服,同埋都幾搶眼。今次同朋友一共叫咗六款美食✨✨Portuese Clam Stew 馬拉蜆鮮甜美味,加入白酒燉後更鮮甜!另外仲有意大利番茜作調味,高級 !✨Padron Peppers西班牙帕德龍辣椒少少辣,加上牛奶芝士濃郁,好味!✨Roasted Corn 烤慢煮粟米加上墨西哥芝士,真係好夾好好食!✨Oyster Rockefeller 芝士焗生蠔超邪惡,仲要啲生蠔好新鮮!大大啖咬落去生蠔嘅甜味,真係好想再食多次呀。✨Seafood Pappardelle海鮮闊條麵口感非常豐富,仲有多樣海鮮,好滿足!✨Salmon Al Horno今次試食咗一款名為Salmon Al Horno嘅西班牙菜式,真係要大讚一番👏!首先,當佢端上枱嗰一刻,色澤鮮明嘅三文魚🐟同番茄紅汁顯得相得益彰,令人食慾大增。入口嘅感覺完全超出預期,三文魚保持咗鮮美多汁,表面嘅烤香脆口,內裏嘅肉質卻又柔嫩得黎味道豐富。😋番茄汁嘅味道恰到好處,酸甜適中,同魚嘅油脂完美結合,令整體口感層次分明。🍅中

今次同朋友一共叫咗六款美食✨
✨Portuese Clam Stew
✨Padron Peppers
西班牙帕德龍辣椒少少辣,加上牛奶芝士濃郁,好味!
✨Roasted Corn
烤慢煮粟米加上墨西哥芝士,真係好夾好好食!
✨Oyster Rockefeller
✨Seafood Pappardelle
海鮮闊條麵口感非常豐富,仲有多樣海鮮,好滿足!
✨Salmon Al Horno

番茄汁嘅味道恰到好處,酸甜適中,同魚嘅油脂完美結合,令整體口感層次分明。🍅中間夾雜住啲香草的清新,係味覺同嗅覺嘅雙重享受。品味之間,還可以感受到細致嘅火候控制,令到每片魚肉都恰似煮得剛剛好。👌

除咗三文魚同番茄汁之外,餐盤上嘅蔬菜🥦亦非常新鮮,增加咗整道菜嘅層次同健康感。食物嘅擺盤簡潔但不失雅致,完全展示出了菜式嘅美感同誘惑力。每一啖嘅結合都顯得那麼和諧,彷彿是藝術品般賞心悅目。🎨

最後,要特別提的係,呢款Salmon Al Horno給人一種溫馨同舒適嘅感覺,好似喺家中打造咗一個西班牙風情嘅晚餐。🏡整頓飯食吓吓都令人笑容滿面🙂,與親朋好友分享嘅時候,相信更會增添不少歡樂。總括嚟講,五星級嘅推薦,非試不可嘅一道佳餚!⭐⭐⭐⭐⭐
2024-01-11 50 瀏覽
大家好!今天我要同大家推介一間富有特色既西班牙餐廳,呢度唔止裝修係打卡一流,亦有有好多令人垂涎欲滴既美食,絕對可以滿足大家既味蕾!首先要試一試既係經典既Pan Con Tomato,多士外酥內軟,餡料既半乾番茄、蕃茄蓉、初榨橄欖油同巴馬臣芝士完美相容,每一啖都令人超級滿足,作為餐前小食係絕對適合,酸酸地好開胃(*^o^*)😃之後就食啲海鮮, crispy oyster炸生蠔,搭配住墨西哥辣椒芒果莎莎同香草沙律,蠔肉炸完都保持鮮嫩多汁,外酥內軟,搭配辣椒芒果莎莎,感受到辣椒既刺激同芒果既甜美,再加上清新既香草沙律,多重口感,簡直係一種令人愉悅既味覺享受(^з^)😙跟住再食就係seafood paella西班牙海鮮飯,食材真係勁之豐富,有大蝦、蜆肉、魷魚和青口等各種海鮮,再加上蒜頭蛋黃醬既點綴,味道鮮美無比,每一粒米飯都充滿海鮮既香氣,而且唔會太硬,入口口感飽滿,令人欲罷不能(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🤓最後就係品嘗RED CARABINERO CHITARRA西班牙紅蝦意大利面,意粉用上新鮮既西班牙紅蝦、烤鳥魚子、櫻桃番茄、大蒜同意大利橙香百里香,散發著濃郁海鮮香氣,麵條Q彈入味,蝦肉又鮮嫩,一口接一
最後就係品嘗RED CARABINERO CHITARRA西班牙紅蝦意大利面,意粉用上新鮮既西班牙紅蝦、烤鳥魚子、櫻桃番茄、大蒜同意大利橙香百里香,散發著濃郁海鮮香氣,麵條Q彈入味,蝦肉又鮮嫩,一口接一口,簡直係一種幸福既享受(=^x^=)🤭
2024-01-10 52 瀏覽
公司最近業績唔錯,老細好大方咁約晒所有同事去呢一間好有異國風情味道嘅餐廳食飯,餐廳位於中環,睇落都幾高級🥳呢日都食咗好多好嘢食,簡單同大家分享其中幾款。☑️Pita Pizza 好大個pizza超多水牛芝士🧀,正呀,我好鐘意食芝士🥹☑️Crispy Oyster 呢款Crispy Oyster(脆炸生蠔)做得真係美味之至。生蠔炸至外層金黃脆口,但入面嘅生蠔肉質依舊保持鮮嫩多汁,呢種兩者對比嘅口感,簡直係咸香美食當中嘅極品。炸生蠔嘅脆皮之下,逐漸透出來嘅係海洋嘅鮮味,一啖啖咁吃,夾雜著細膩嘅海鮮韻味和點綴在上面嘅調味料,令整體滋味層次分明又豐富。上面嗰啲彩椒碎同青蔥,唔單止提升咗菜色嘅吸引力,佢哋嘅清新口味更加係喺油炸嘅厚重中帶來一絲清新,令整個味覺更加鮮明突出。穀物嘅香脆床底,唔單止為生蠔增添咗更多質感,亦都令呢款菜式充滿咗層次感,食落去每一口都有新鮮感。俾人一種感覺,就好似喺味覺上旅行咗一次,從脆皮嘅口感開始,穿越鮮嫩嘅生蠔肉質,再到底部嘅香脆穀物,每個階段都有新發現。至於佳餚嘅外觀,擺盤亦都做得精緻,視覺上同樣賞心悅目。喺一番享受之後,唔禁令人讚歎,Crispy Oyster絕對係啲愛

呢日都食咗好多好嘢食,簡單同大家分享其中幾款。
☑️Pita Pizza
好大個pizza超多水牛芝士🧀,正呀,我好鐘意食芝士🥹
☑️Crispy Oyster
俾人一種感覺,就好似喺味覺上旅行咗一次,從脆皮嘅口感開始,穿越鮮嫩嘅生蠔肉質,再到底部嘅香脆穀物,每個階段都有新發現。至於佳餚嘅外觀,擺盤亦都做得精緻,視覺上同樣賞心悅目。喺一番享受之後,唔禁令人讚歎,Crispy Oyster絕對係啲愛味道嘅食客唔可以錯過嘅一道美食。
另外仲配左Soup同Dessert,湯同沙律可以自己揀其中一款,我叫咗湯,個湯夠濃都好飲飲的,而甜品仲要好精緻,打卡都好滿意👍🏻

希望公司可以個個月都爆數,咁就可以又去到好餐廳食好西✌🏻不過呢間餐廳都book mark左下次同朋友再嚟食。
2024-01-09 39 瀏覽
呢度嘅午餐會有配搭埋是日餐湯,餐湯係紅菜頭湯,味道好濃,好滑,口感好好!Green Salad💚首先推薦既係清爽可口既雜菜沙律,配芝麻藑沙律汁,新鮮既蔬菜搭配芝麻藑既香味,係口腔中綻放出一抹獨特風味,既健康又美味!Chorizo Bikini💛接下黎推薦既係一份特色三文治,有肥美既西班牙香腸,水牛芝士同墨西哥辣椒醬,口感豐富,而且非常脆香,為三文治增添佐香辣同奶香既味道,每一啖都令人回味無窮!Tortilla de Patatas🧡而依家要推薦既就係呢個蛋餅,如果中意馬鈴薯既軟綿口感,呢個就一定不容錯過,馬鈴薯同雞蛋既黃金組合,入口細膩又有嚼勁,簡單得黎又美味!Pita Pizza❤️一個薄脆餅底既薄餅,覆蓋著香濃既松露,鮮甜既蘑菇,甘甜既洋蔥同醇香既水牛芝士,豐富既餡料口感,令人陶醉!Seafood paella🩷Seafood paella,即係海鮮西班牙飯,係一道充滿地中海風情嘅美食😋。佢嘅米飯粒粒分明,吸收滿滿嘅海鮮高湯,令到每一啖飯都富含濃郁嘅海鮮甘香🦐。呢種口感同味道嘅結合,正正就係paella唔可以抗拒嘅魅力。海鮮嘅部分有蝦、青口、魷魚同花甲等等,每一種海鮮都新鮮彈牙,並且
Green Salad💚
Chorizo Bikini💛
Tortilla de Patatas🧡
Pita Pizza❤️
Seafood paella🩷

海鮮嘅部分有蝦、青口、魷魚同花甲等等,每一種海鮮都新鮮彈牙,並且煎煮得啱啱好,保留咗海鮮嘅鮮味同紮實感🐟。加上一啲青椒、豆角之類嘅蔬菜,為paella帶嚟額外嘅層次同清新感🌶️。

呢盤飯嘅色彩繽紛,配以藏紅花帶嚟嘅金黃色澤,仲有啲時烘烤至微焦嘅飯底(socarrat),提供咗人哋獨特口感同香味,令人食指大動🤤。瑜伽班細嘅香草同新鮮嘅檸檬汁,都會喺paella上面留下輕盈同開胃嘅腳印🍋。

總括來講,seafood paella就好似一個熱鬧嘅盛宴🎉,每一啖都充滿喇味覺旅程嘅新發現同驚喜,無論係同家人定係朋友分享,都會喺記憶中留下明快同滿足嘅印象💓。每一口都係對味道豐富嘅証明,係為喜歡地道西班牙美食嘅你準備嘅節日慶典💫。
2024-01-09 41 瀏覽
🤭將近年尾,一到年尾公司就會請大家食飯,然後再有抽獎活動,每一年既我都好期待,年年去既地方都唔同,公司唔算多人,都算有心,請我地食咁靚既餐廳,呢間餐廳好靚好有西餐感覺,用料仲係豪華級🤭👅Basque Cheesecake 幾時都話,甜品就係有另一個胃,太喜歡食甜品,所以先講講呢款甜品,就咁睇上去已經知好食,佢係巴斯克焦香芝士蛋糕,芝士味好濃,足料,好香既芝士味道,仲帶有雲尼拿一齊,呢種味道唔係周圍都食到,仲有雪糕,上面都有焦糖脆粒,好好食,雪糕好濃味好夠香🫰🏻👅Seafood Pappardelle好吸引,呢碟就係有好多海鮮再有醬汁都被闊條麵吸收晒,好滋潤好好味,蜆好肥,大蝦夠大隻,裡面好多蜆肉,仲有帶子真好豐富🫰🏻👅Portuese Clam Stew 呢盤馬拉蜆好有睇頭,好大既煲,有好多蜆,係超好食,有酒香味既蜆肉,跟本就係好高質素,同出面既無得比🫰🏻👅Padron Peppers食過頭幾款,質素一路都好好同癮定,呢份小食係辣椒仔,好新鮮,佢既顏色好綠,仲有西班牙既牛奶芝士,好享受🫰🏻👅ROASTED CORN今餐直頭係滿足晒我地既口味,好岩食阿,呢份粟米係慢烤而成,再加芝士,味道
👅Basque Cheesecake
👅Seafood Pappardelle
👅Portuese Clam Stew
👅Padron Peppers
👅ROASTED CORN
今餐直頭係滿足晒我地既口味,好岩食阿,呢份粟米係慢烤而成,再加芝士,味道特別好食🫰🏻
👅Salmon Al Horno
呢度既做法好有心機,用紙包既三文魚,三文魚好香好鮮美,仲有水瓜柳、黑水欖、車厘茄做配料,咁大個女都係第一次🫰🏻
2024-01-09 38 瀏覽
男朋友帶我去食咗間地中海嘅特色餐廳,環境好舒服,氣氛好chill😌我們點了一道令人垂涎欲滴的Beef Cheek 肉質鮮嫩多汁,入口即化🥩配上羊肚菌、薯蓉和甜洋蔥燒汁,營造出一道完美的組合!這道菜真的讓我們感受到了西班牙菜的精髓!💯 RED CARABINERO CHITARRA就使用了新鮮的西班牙紅蝦,搭配烤鳥魚子、車厘茄、蒜頭和意大利番茜。這道麵食給人一種豪華而又獨特的感覺,每一口都充滿了鮮美的海鮮味道!🍤我很喜歡西班牙版的三明治🥪名為「Bikini Sandwiches」。裡面夾著伊比利亞火腿和黑松露菌醬,再加上水牛芝士🧀️這個組合簡直是天衣無縫!一口咬下去,鹹香的火腿和香濃的黑松露菌醬在口中融合,讓我們忍不住讚嘆不已!再追加個Portuese Clam Stew 🍲使用了新鮮的白酒、白腰豆和意大利番茜,每一口都帶著濃郁的海鮮風味。這道湯燉得剛剛好,蜆肉鮮嫩🐚湯汁醇厚,真的是一道令人心滿意足的料理!如果你也想品嚐西班牙菜🇪🇸的美味,這家餐廳絕對是一個值得一試的地方!我們已經迫不及待想再次光顧了!😊

2024-01-07 39 瀏覽
MONMONO位於中環士丹頓街,從中環或上環地鐵站步行至餐廳大約10-15分鐘左右☺️離遠已經看到餐廳的蹤影了,一整片黃色外牆非常搶眼💛拱型窗的設計更添外國風情呢😍當然裡面的裝潢也是全黃色,好特別好適合打卡📸 黃色控絕對不能錯過!😏平日下午2時來到,沒有太多客人,職員安排我們坐下層的座位~😌(用餐後到上層參觀,發現上層更別緻呢~🫣💛)我們點了Lunch Set,3道菜只需$138,挺划算呢!👍🏻 (需加一,不包括飲品)前菜我們點了”Crispy Oyster (+$38)”、”Baked Bolognese Fries & Cheese”及”Caviar Egg Salad Toast”✨主菜我們點了“Linguine Alle Vongole”、”Wild Mushroom Ragu Penne”及”Creamy Chicken Marsala”🔥個人認為前菜比主菜更好吃~🙈3款前菜的味道都非常不錯,特別推薦Crispy Oyster,炸得剛剛好,調味都很出色🤍而甜品則是Churros,但略嫌太甜,外層的cinnamon sugar太多了😅整體來說,在中上環漂亮的打卡餐廳內吃到$138

離遠已經看到餐廳的蹤影了,一整片黃色外牆非常搶眼💛
拱型窗的設計更添外國風情呢😍

平日下午2時來到,沒有太多客人,
職員安排我們坐下層的座位~😌
(用餐後到上層參觀,發現上層更別緻呢~🫣💛)

我們點了Lunch Set,3道菜只需$138,
挺划算呢!👍🏻 (需加一,不包括飲品)

Crispy Oyster,Baked Bolognese Fries & Cheese,Caviar Egg Salad Toast

Linguine Alle Vongole
Wild Mushroom Ragu Penne
Creamy Chicken Marsala

個人認為前菜比主菜更好吃~🙈

Churros

整體來說,在中上環漂亮的打卡餐廳內吃到$138的3 Courses午巿套餐挺難得的,大家有機會可以試試~💛

MONMONO
地址: 中環蘇豪士丹頓街44-46號地下A及B號舖
午餐
Linguine Alle Vongole
  • Crispy Oyster
聖誕節相約朋友係中環行街食飯睇燈飾,呢間黃色小屋同聖誕節非常夾,一定要著靚啲黎影相🤣ROASTED CORN🌽 烤慢煮粟米,粟米經過慢煮,水份包哂係栗米衣入面,再拎去烤到焦香,跟往仲加入墨西哥芝士🧀更加好味,食到舔舔利😋Green salad雜菜沙律入面有多種蔬菜,新鮮爽脆,用芝麻沙律汁做醬汁,清新得黎又有香味。Seafood Paella (Seafood Paella)呢道西班牙傳統菜式,味道豐富而且多層次🥘。首先,飯粒吸滿咗濃濃嘅番茄同海鮮嘅鮮味,煮得啱啱好,口感軟硬適中😋,每啖飯都食到粒粒分明,啖啖都飽滿。而啲海鮮就更加唔洗講,清新得黎煮得啱啱好,無論係大蝦🦐、青口、蜆仲有魚片都新鮮彈牙。配料之間既味道相得益彰,而且海鮮嘅美味都完美滲透入每一粒飯入面。Paella 嘅色彩都十分誘人🌈,金黃色嘅飯面灑上碧綠嘅香草點綴,每一次開鍋都好似一幅色彩繽紛嘅畫作。加上啲海鮮色澤鮮艷,巴耶亞飯唔單止好食,仲好適合打卡拍照📸,絕對係視覺同味覺嘅盛宴😍。整體黎講,呢碟Seafood Paella喺味道上做到了醇香美味同埋海鮮鮮甜嘅完美平衡👌,每一次食都好似一次美味旅行🌍,為味蕾帶嚟新鮮同驚喜嘅感
ROASTED CORN🌽
Green salad
Seafood Paella
整體黎講,呢碟Seafood Paella喺味道上做到了醇香美味同埋海鮮鮮甜嘅完美平衡👌,每一次食都好似一次美味旅行🌍,為味蕾帶嚟新鮮同驚喜嘅感覺。食落去,你可以感受到西班牙陽光同海洋嘅味道,絕對係海鮮愛好者嘅天堂😘!
BLACK PAELLA
西班牙墨魚汁飯有魷魚,仲有炸魷魚圈,魷魚又鮮味又彈牙,西班牙辣肉腸麻麻哋好惹味,烤燈籠椒🫑香甜,同惹味蒜頭蛋黃醬一齊煮,味道非常夾😋
2024-01-04 48 瀏覽
今日公司請食lunch,發現中環原來有間好高CP值嘅西班牙餐廳,我食完即刻收藏左。呢間餐廳叫Monmono 🎪餐廳環境乾淨企埋,裝修又靚,好啱成班女仔去打卡同傾計🎭我最鐘意Chorizo Biklini,Chorizo Biklini嘅味道非常迷人同誘惑,香辣腸同焗麵包嘅組合帶出咗新舊融合嘅口味享受😋。首先,Chorizo嘅辣味唔係嗮辣,而係香辣帶勁,啖啖入口都感覺到佢嘅豐富香料同調味。啲辣香腸香氣濃厚,肉質緊實,味道濃郁,咬落去彈牙得嚟唔會過硬,辣中帶甜,後勁十足🌶️。焗麵包嗰邊,外皮烤得金黃脆口,當拿起嚟嘅時候已經聽到嗰陣卜卜聲,預告咗充滿質感嘅咀嚼即將來臨。啲麵包內軟嫩,同香腸裏頭嗰股辣香形成咗完美嘅對比🥖。每一啖咬落去嗰陣,你會感受到辣香腸嘅夠味同麵包嘅柔軟細膩,夾埋一嚟真係完美嘅味覺組合。加埋應該有嘅調料或許係番茄醬、芥末醬等等,佢哋令整體風味更加豐富,揚升咗Chorizo Biklini嘅層次,令人不自覚一啖又一啖😊。呢款小食,不論係朋友聚會、下酒菜或者喺閑暇時嘅點心,都真係適合。味道唔會太過強烈,但夠引發食慾,每次食都有一種滿足感同幸福感💖。Chorizo Biklini,呢個名字一聽起嚟就融合咗西班牙味道同創新潮流,食一次肯定令味蕾難忘,滿臉笑容嘅夜晚就嚟到🌟。咁香辣而又包含多種味道層次嘅小食,真係令人期待下一次嘅品嚐機會😍🤩。Seafood Paella都好吸引,因為佢整得好靚好有FEEL,顏色鮮豔,即係好有胃口,味道都好正🙊D鮮魷好JUICy,抵讚!另外Tortilla de Patatas 有兩件,呢個蛋餅口感好特別,味道仲無得頂😎仲有Grilled Seabass ,好濃嘅蒜香味,大蜆同蘆筍嘅配搭一流,仲食得出有白酒同藏紅花醬嘅味道。最後仲有Green salad 配芝麻藑沙律汁,呢款味道都好特別,推介大家試下🙌🏻好少見到出面有呢個配搭!Soup of the day都唔錯🤭
2024-01-04 40 瀏覽
最近去了一間好別緻既餐廳,位於🔜中環,名叫MONMONO🟡呢間餐廳超級靚🟡有黃色小屋異國風情🟡成個小屋都係黃色🟡好似忽然去左外國咁🟡我同幾個閨蜜都係咁瘋狂打卡🟡呢一間主要係做西班牙地中海菜式🟡人生中食過既次數🟡可以用五隻手指數得出🟡我地都叫左一d食物🟡意想不到的咁好食🟡Lobster Paella🟡Lobster Paella嘅味道真係豐富而且誘人😍,海鮮味十足嘅龍蝦肉彈牙而且鮮甜,而且同烘焗到微焦又香嘅西班牙炒飯完美結合👌🏻。烤飯底部略帶鍋巴嘅脆口感,同湯汁濕潤嘅飯粒形成對比,嗜上口感層次更加分明🤤。每一啖嘅paella飯粒都滲透滿滿嘅番茄同香料嘅味道,辣椒、蒜頭同迷迭香嘅香氣撲鼻而來,令人食慾大增🌶️。整體色香味俱佳,加上旁邊配埋鮮檸檬汁,提升咗整體嘅酸香,食落去更加提味。煮得恰到好處嘅海鮮同西班牙飯搭配起上嚟,真係一個非常滿足嘅受歡迎西班牙佳餚🍋😋。無論係視覺上定係味覺上,Lobster Paella都絕對係一個令人難忘嘅美食享受😄👍🏻。🟡SUCKLING PIG 1/4PC🟡🔜🔜要食出色既餐廳就一定要係度食,今次總算搵啱地方,呢份乳豬真係好大塊,我地都食得好飽,佢既表皮脆脆,真係
🟡Lobster Paella🟡
🟡SUCKLING PIG 1/4PC🟡
🔜🔜要食出色既餐廳就一定要係度食,今次總算搵啱地方,呢份乳豬真係好大塊,我地都食得好飽,佢既表皮脆脆,真係好惹味
🟡Crispy Oyster 🟡
🔜🔜呢度食野好有滿足感,呢份炸生蠔好抵食,機乎係半價價錢食到咁靚既生蠔,抵食好幸運,配上墨西哥辣椒芒果莎莎和香草沙律,好好食
🟡Padron Peppers🟡
🔜🔜呢一份係其中一款招牌菜式,而我地亦是其中喜歡之一,西班牙帕德龍辣椒,再有牛奶芝士係裡面,食完又要追多舊
近期收工經過中環有間地中海菜,網上好高人氣,裝修又靚,特登叫埋好閨蜜一齊去試吓👯‍♀️入到去見到好有地中海風格,閨蜜表示好喜歡💛先嚟個Oyster Rockefeller ,有三種唔同既芝士焗生蠔🦪;忌廉菠菜、意式煙肉、巴馬臣芝士。生蠔味道帶濃濃海洋味,濃郁既芝士配上奶滑既生蠔,口感豐富,閨蜜好喜歡,十分開胃同惹味💙跟住食返個Portuese Clam Stew,好有心思,賣相靚靚,搭配住濃郁嘅白酒味,口感滑順。蜆肉幼嫩可口,仲有地中海特有既白腰豆,真係每一啖都散發住地中海既味道,令人食到停唔到口❤️再嚟Seafood Pappardelle,材料極之豐盛有大蝦、帶子、鱈魚、蜆,仲有胡椒車厘茄醬同羅勒。嚟到地中海餐廳當然要食海鮮,每一啖既海鮮闊條麵都係人生一大享受,猶如置身於地中海之中💚好有心思設計又靚既餐廳,建議各位如果要食盡早book位,因為真係易full booking🔥

跟住食返個Portuese Clam Stew,

2024-01-03 37 瀏覽
媽媽生日🎂一啲大概去食一啲平時小食嘅嘢,訂咗枱喺中環呢間特色小屋食飯。餐廳主調全是黃色,充滿地中海風情,打卡一樓,除咗環境之外,食物都係非常非常之好味。呢間餐廳仲有得預訂蛋糕,如果慶祝生日記得喺三日之前同餐廳預訂,咁當日就會有個生日蛋糕食㗎啦!喺呢度嘅生日蛋糕都好靚又好好味😋食物😋😋😋😋😋環境😍😍😍😍😍服務🥰🥰🥰🥰🥰"BLACK PAELLA "係西班牙墨魚汁飯顏色非常靚,一睇就知有好香嘅墨魚味,食落去果然濃汁味濃郁,鹹鮮好滋味。配料有炸魷魚圈🦑,魷魚🦑和魷魚鬚🦑,仲加咗香辣味十足嘅西班牙辣肉腸,甜甜地烤燈籠椒🫑和蒜頭蛋黃醬,全部都係好味配搭。"Pan Con Tomato "係西班牙番茄泥多士惹味又香脆,用左半乾番茄🍅蕃茄蓉🥫,酸酸甜甜茄味十足。更用咗初榨欖油,蕃茄泥更幼滑,最後灑上滋味粉巴馬臣芝士🧀整個滋味多士就大功告成。"Beef Cheek "係慢煮和牛牛面頰,牛面頰肉煮得非常腍,牛肉味濃郁,醬汁係用洋蔥煮成嘅甜洋蔥🧅燒汁,味道大有少少甜味,又有少少香味非常香。軟綿綿嘅薯蓉吸咗啲醬汁味道更加豐富,仲有好香嘅羊肚菌加持,令整道菜嘅香味和滋味都提升。"ROASTED CORN "係

食物😋😋😋😋😋
環境😍😍😍😍😍
服務🥰🥰🥰🥰🥰
"ROASTED CORN "係烤慢煮粟米🌽,粟米烤之後更加香,我發覺粟米同呢一間餐廳真係好相襯,大家都係黃色,黃到一個極點。喺粟米上面仲灑咗墨西哥芝士🧀,食落去有少少鹹味,味道更豐富。
2024-01-03 35 瀏覽
上星期同幾個fd去咗中環呢間好hit嘅打卡西餐廳,呢間餐廳由店面到餐貝杯碟都係深藍色 店面裝修得好有氣派,店内有好多打卡位,嗰晚好好彩坐到卡位,影咗好多相📷😄SUCKLING PIG 1/4PC👈🏽烤乳豬的部位很看運氣,我們分到了一大塊豬肋骨的位置!乳豬皮很是薄脆,底下是滿滿的脂肪,而肉質非常軟嫩分量蠻大的 兩個人分很足夠😄好味指數💯Lobster Paella👈🏽西班牙龍蝦飯好好食,飯帶少少飯焦,更有風味,個龍蝦真係非常惹味! 龍蝦🦞肉鮮嫩爽口,微微嘅辣味刺激到味蕾,配合埋西班牙辣肉腸同烤燈籠椒簡直係一絕!好完美嘅一餐飯💯Oyster Rockefeller 👈🏽大大隻生蠔蒸完漲卜卜,好肥美吸引,生蠔🦪上面有廉菠菜,意式煙肉,巴馬臣芝士,芝士燒到有啲焦香脆口,同生蠔嘅鮮甜好夾,真係超滿足,真心推介👍🏽Pan Con Tomato 👈🏽多士唔係脆口硬晒果種,反而感覺輕盈軟熟,最愛係佢酸酸地嘅醬,店長話係獨家秘方,只係肯透露番茄泥用咗半乾番茄,蕃茄蓉,初榨欖油,巴馬臣芝士🧀做成,食完兩件都好似意猶末盡咁!!生日蛋糕 可以3日前預訂,大家可以嚟呢度慶生👏🏽
生日蛋糕 可以3日前預訂,大家可以嚟呢度慶生👏🏽