2022-10-16 1462 瀏覽
⌏⌑ 𝑴𝒐𝒏𝒄𝒉𝒊 𝒔𝒘𝒆𝒆𝒕𝒔 ⌑ ⌎ 朋友知我唔係太鍾意食好甜嘅甜品 買咗呢間畀我食 的確唔錯 但我記得以前係好食啲😅Mochi 質感軟糯 不過好快溶會黐到一舊舊所以喺雪櫃拎出嚟後要盡快食用呀😁 一貫日本人嘅細心 打開個盒有張牛油纸上面有寫住係咩味道 唔怕搞亂 仲會教你最佳食用方法 五隻味分別係:⇾抹茶紅豆慕絲 應該係咁多個入面最甜 ⇾ 柚子果粒慕絲 略嫌柚子味太過出 有少少苦澀味⇾朱古力曲奇慕絲 呢個最好食 兩者味道岩岩好⇾士多啤梨慕絲 味道有d假 似藥水味⇾芒果乳酪慕斯 我會排佢喺第二位 芒果粒香甜加埋乳酪好夾
⌏⌑ 𝑴𝒐𝒏𝒄𝒉𝒊 𝒔𝒘𝒆𝒆𝒕𝒔 ⌑ ⌎

⇾朱古力曲奇慕絲 呢個最好食 兩者味道岩岩好
⇾士多啤梨慕絲 味道有d假 似藥水味
⇾芒果乳酪慕斯 我會排佢喺第二位 芒果粒香甜加埋乳酪好夾
2021-12-30 1243 瀏覽
同朋友行街經過見到呢間幾特別成間店充滿日式味道諗住糯米糍嘅產品一定冇得輸好好食價錢又唔貴,咁就買咗返屋企試吓啦見佢建議係零度至負四度冷藏返到屋企就將佢放咗入去冰格你出嚟嘅時候好似變咗雪米糍咁不過佢嘅口感比雪米糍豐富比較煙靭,而且入面有層次因為都幾甜好難一次過食晒所以就放咗去雪櫃一陣拎出嚟發現佢變得軟身好多反而冇咁好食我就覺得朱古力味最香濃 有子入面有柚子皮等等果肉我就覺得識落有少少苦草莓味就都幾甜但都好似食到有啲果醬嘅感覺
同朋友行街經過見到呢間幾特別
成間店充滿日式味道
諗住糯米糍嘅產品一定冇得輸好好食
價錢又唔貴,咁就買咗返屋企試吓啦

見佢建議係零度至負四度冷藏
返到屋企就將佢放咗入去冰格
你出嚟嘅時候好似變咗雪米糍咁
不過佢嘅口感比雪米糍豐富
比較煙靭,而且入面有層次

因為都幾甜好難一次過食晒
所以就放咗去雪櫃一陣
拎出嚟發現佢變得軟身好多反而冇咁好食

我就覺得朱古力味最香濃
有子入面有柚子皮等等果肉
我就覺得識落有少少苦
草莓味就都幾甜但都好似食到有啲果醬嘅感覺
2021-08-20 1113 瀏覽
平時行開都會幫襯,今次就專登黎買散水餅。買左13盒6粒裝,男店員非常有耐性地pack好一盒盒,仲每盒平均分配好種類,真係好細心!至於Mochi 味道,一如以往的有質素,好味道
2021-08-20
15 分鐘 (外賣自取)
其他
2021-01-26 1869 瀏覽
【 甜甜的Mochi Sweets 】有無人同我一樣都好鍾意糯米糍的口感?每次去旺角朗豪坊行街,臨走前我都會去地庫果層的Mochi Sweets買糯米糍番屋企食。今晚要去朋友家,我都買左一盒6個的糯米糍上去做手信,6個就可以有個盒整整齊齊咁裝好,仲會有糯米糍的味道貼紙,方便我哋之後識別,好貼心。今次我選擇了的味道有 : 芒果慕絲,朱古力慕絲,荔枝玫瑰慕絲,榴槤慕絲,抹茶紅豆慕絲,柚子果粒慕絲。另外,盒子內仲有享用方法的説明,話俾我哋知春夏季的解凍時間為20分鐘,秋冬季的時間就要40分鐘,待外層糯米皮變軟身後即可食用。購買後須保存在零至四度雪櫃,購買當日即食用為佳,解凍後切勿重新冷凍。
【 甜甜的Mochi Sweets 】

有無人同我一樣都好鍾意糯米糍的口感?

2021-01-20
5 分鐘 (外賣自取)
2021-01-19 1076 瀏覽
I love mochi!!! I have received my japanese client's gift. I am thankful to him!! The mochi is very freeze. It should be put at room temperature to defrost for around 1 or 1 and a half hour. When I eat this, the outside of mochi is soft but it is still hard inside. Matcha Red BeanMatcha tastes good!!! some red bean are in the middle of the mochiMango MousseMousse is not like Mousse, I think it is still freeze.....and flavorless for the mousse. Minced mango are in the middle of the mochi, it is n

Matcha Red Bean

Mango Mousse
Minced mango are in the middle of the mochi, it is not too sweet.
2020-10-17 1516 瀏覽
我在「旺角港鐵站」大堂裡面購買外賣自取「咖喱牛腩飯」的期間,無意中在另一個出口,前往某購物商場地庫入口的時候,發現到「Mochi Sweets」這一間外賣自取糯米糍食品的甜品店。本來一般的甜味「糯米糍」食品,沒有什麼與別不同的地方,但是我忽然在「旺角」分店「Mochi Sweets」櫃檯檯面上發現一個告示牌,告示牌內容是向食客講解正確享用「糯米糍」的要訣,我才發現原來另有乾坤。我之所以發現「Mochi Sweets」的「糯米糍」甜品另有乾坤,皆因「Mochi Sweets」的「告示牌」內容講明,「Mochi Sweets」的「糯米糍」要等候二十分鐘,冬季要等候四十分鐘後才能夠享用。但是食客在「Mochi Sweets」購買「糯米糍」之後,需要在春夏季兩小時內,秋冬季三小時之內儘量享用「糯米糍」,而且食客需要在短時間內把「糯米糍」雪藏,確保「糯米糍」實際口感可以停留在最佳狀態之中。為什麼「Mochi Sweets」的「糯米糍」一是要短時間裡面即時享用,如果不是即時享用「糯米糍」的話,就要把「糯米糍」甜品放進攝氏零至四度的雪櫃裡面冷藏呢?等到我攜帶着用紙袋包裝的「Mochi Sweets」

等到我攜帶着用紙袋包裝的「Mochi Sweets」,還有分別是「芒果乳酪」口味糯米糍,還有「白桃烏龍」口味糯米糍返回「將軍澳」「坑口」的時候,已經差不多接近最佳享用時間快將完結的時候。

於是我打開了「Mochi Sweets」的外賣紙袋,開始享用「Mochi Sweets」的「芒果乳酪」口味,還有「白桃烏龍」口味的兩款不同口味「糯米糍」甜品小食。

我首先試食「Mochi Sweets」裡面的「芒果乳酪」口味糯米糍,發現「芒果乳酪」口味糯米糍裡面,不單只有甜味的「芒果」果肉之外,原來還有味道偏酸「乳酪」雪糕,是甜中帶酸,冰涼的雪糕糯米糍感覺。

我直到那一刻才發現,原來「Mochi Sweets」向食客售賣的外賣自取「糯米糍」,不只是一般甜味「糯米糍」那麼簡單,而是類似坊間便利店和超級市場都有售賣的「雪米糍」甜品,餡料裡面有雪糕。

所以「Mochi Sweets」店舖的告示牌才會這麼煞有介事,刻意在告示牌裡面向食客再三叮嚀,叮囑食客購買「糯米糍」之後,一是在短時間裡面儘快享用,一是要儘快把它儘快冷藏,然後即日內也要儘快享用。

所以我坐車返回「坑口」之後,就儘快找一個可以享用「Mochi Sweets」版本「雪米糍」的室內有空調的地方,儘快開始先享用「Mochi Sweets」製造的「芒果乳酪」口味「糯米糍」。

「芒果乳酪」「糯米糍」外層的糯米皮是白色的,相反「白桃烏龍」的外層糯米皮顏色,反而是黃色,「芒果乳酪」和「白桃烏龍」糯米糍的實際顏色和賣相,有點顛覆我的常識,顛覆我對「芒果」和「白桃」顏色味道的見解。

芒果乳酪

至於「Mochi Sweets」「芒果乳酪」糯米糍跟「白桃烏龍」糯米糍兩者實際分別感覺沒有預期那麼大,因為兩款糯米糍裡面,都有一種類似水果的甜味,分別只是「芒果乳酪」糯米糍裡面的味道相對比較酸而已。

在「芒果乳酪」糯米糍裡面的乳酪雪糕味道相對比較酸的影響之下,「芒果乳酪」糯米糍裡面口感偏向成熟,味道比較甜的「芒果」在受到酸味「乳酪」雪糕的影響下,「芒果」最後的味道也因為「乳酪」雪糕而變得有點酸。

至於「Mochi Sweets」另外一款口味的「糯米糍」,「白桃烏龍」口味糯米糍裡面的味道,相對味道偏酸的「芒果乳酪」,「白桃烏龍」糯米糍裡面的甜味,就沒有「芒果乳酪」酸到入心入肺。

在「白桃烏龍」糯米糍的黃色糯米皮層之下,「白桃烏龍」裡面的餡料顏色,其實跟「芒果乳酪」剛剛相反,是一片非常純潔的白色,所以味道亦沒有「芒果乳酪」糯米糍那麼酸。
白桃烏龍

但是「Mochi Sweets」「白桃烏龍」口味糯米糍的鮮黃顏色外表底下,沒有像「芒果乳酪」口味糯米糍一樣,沒有發現例如「白桃」的甜味果肉,或者「白桃」果肉其實存在,只是埋藏在白色雪糕裡面,我看不見而已。

不過有一點可以肯定的是「白桃烏龍」口味「糯米糍」裡面的味道,沒有「芒果乳酪」口味「糯米糍」那麼酸,「白桃」裡面的甜味對「白桃烏龍」口味糯米糍裡面的餡料影響,看來頗為深遠。

由於我只是在「旺角」港鐵站出口,近着地庫商場位置的「Mochi Sweets」購買到雪糕「糯米糍」,偏偏「西貢」區域範圍包括「坑口」在內,都沒有「Mochi Sweets」的分店。

所以對於「Mochi Sweets」告示牌內容規定,購買雪糕餡料口味「糯米糍」之後,需要在短時間內儘快享用或者放入雪櫃冷藏,對於長期住沒有「港鐵」的「西貢」和我來說,想購買和保留糯米糍的雪糕口感,是非常艱難的事。
2020-09-26
白桃烏龍
2020-10-12 734 瀏覽
日式Mochi 🇯🇵曾經開到成行成市好受歡迎👏🏻 宜家好似剩返朗豪坊一間🏙今次回味一下以前童年既味道🎠 Mochi整體上糯米皮都好軟腍腍❄️ 但係入面既Cream質素就麻麻地😕食落去完全唔幼滑🌚 而且仲有DD油膩感 水果味雖然好重 🍉但係比較人工果醬味 🥫可見用料質素我覺得唔合格 雖然比較平 但係一分錢 一分貨💰⭐️ 白桃烏龍 🍑味道甜甜地幾清新 👍🏻 但係完全試唔到烏龍茶味😅⭐️ 柚子果粒 🍊果粒比較唔天然🤣係果醬既味道 但都算清甜 Citrus味道好適合夏天食🌴⭐️ 藍莓芝士 🍇藍莓果醬味太假太重 芝士味有D似奶粉奶蓋🧀⭐️ 士多啤梨 🍓呢個係大伏⚠️ 完全無士多啤梨味😱 想像下珍珠奶茶舖既士多啤梨飲品🧃 就係咁既味⭐️ 曲奇雲呢拿慕斯 🍪甜甜地但係唔會太膩👍🏻出奇地唔差😚

⭐️ 白桃烏龍 🍑
⭐️ 士多啤梨 🍓
⭐️ 曲奇雲呢拿慕斯 🍪
甜甜地但係唔會太膩👍🏻出奇地唔差😚
2019-04-29 2557 瀏覽
同事有好路數離職,次次同事都係買西餅同蛋糕,今次呢位同事有d新諗法,決定買mochi sweet既大福比我地食😋除左榴蓮之外,差唔多每個口味都買咗俾同事揀,我就食咗芒果乳酪口味,我個人黎講十分推薦,佢唔係太甜,每一啖都有淡淡的芒果味,亦都有乳酪酸酸地嘅感覺,可以消除油膩感。至於其他我就冇食到,但係聽同事講唔同口味都好食,例如抹茶紅豆有等等。所以如果大家需要買散水餅可以考慮下呢間,特別一提佢係需要冷藏,食之前最好拎佢出嚟10分鐘左右,等佢回復返軟軟地嘅質感先係最佳食用時機😍

$15 (其他)
  • 芒果乳酪
2019-04-21 1567 瀏覽
友人很有心贈了我一盒糯米糍。平時經過這間店,覺得價錢略貴,而市面上又有太多五花八門的甜品選擇,所以也沒有打算賞試。我這位朋友一向對食物的口感很有要求,特別對QQ感的食物倍感興趣。既然這次甜品送上門就試佢一試。一盒六件,六款口味。微微的QQ感和軟軟的外皮,入口感,反而更像傳統糯米糍,又不會漿住個口,太甜,而內饀用料充足,一食落口,果肉味濃,芝士味濃,一食就知係貴嘢。果然與眾不同東洋風味的外盒~要冷藏食前要注意解凍時間:春夏季: 20分鐘秋冬季: 40分鐘糯米糍外型很飽滿六款口味~芒果乳酪, 檸檬蜂蜜,抹茶紅荳慕思,芒果慕思 ,藍莓芝士, 柚子果肉慕思。內饀芝士忌廉澎湃,流心芒果味濃
友人很有心贈了我一盒糯米糍。
既然這次甜品送上門
就試佢一試。

一盒六件,六款口味。

東洋風味的外盒~

要冷藏
食前要注意解凍時間:
春夏季: 20分鐘
秋冬季: 40分鐘

糯米糍外型很飽滿

六款口味~
芒果乳酪, 檸檬蜂蜜,抹茶紅荳慕思,
芒果慕思 ,藍莓芝士, 柚子果肉慕思。

內饀芝士忌廉澎湃,流心芒果味濃

檸檬蜂蜜

芒果慕思
  • 芒果慕思糯米糍
  • 芒果乳酪糯米糍
2019-03-09 1083 瀏覽
第一次食嘅時候係我細細個嘅時候係觀塘食呢一日去咗旺角,經過朗豪坊見返Mochi sweets, 決定買返啲黎食買6件嘅盒裝好靚好中意佢地嘅design盒入面好貼心有提示要解凍咗先好食,如果唔係就會好硬架啦!而家呢個天氣大概等25分鐘就食得啦其實今次買咗抹茶、芒果慕思、法式焦糖牛奶、朱古力慕思、榴槤慕思同埋芒果乳酪贏種口味由於屋企人太肚餓,影之前已經食咗榴槤慕思,好重榴槤味,而且軟度啱啱好,非常好食!另外我就食咗芒果乳酪,入面個餡料好滑身,芒果味都重(不過芒果慕思個味會重啲),食完會上癮繼續食,不過其他味道留返比屋企人食啦整體黎講大家都話好好食,同好多年前都無變!好懷念呢種味道同感覺
第一次食嘅時候係我細細個嘅時候係觀塘食

買6件嘅盒裝好靚好中意佢地嘅design

2018-12-23 968 瀏覽
第一次食mochi sweets係因為它的聖誕優惠,75蚊任選6粒!我覺得都幾抵。入面係冰淇淋同埋有小小cream,最鐘意食朱古力味既!中間仲有入口即化的朱古力!超好味
最鐘意食朱古力味既!中間仲有入口即化的朱古力!超好味

2018-09-16 1179 瀏覽
行過旺角朗豪坊,見到呢間野,d mochi 一舊舊圓圓地,好吸引平時都鐘意食d煙煙unun既野,一見到就忍唔住手買左買左芒果,朱古力,士多啤梨等既味除左芒果同朱古力,其他都一般般,可能都關我平時鐘意食芒果味同朱古力味既野事好彩買果陣重覆揀左芒果味個皮其實有少少厚,或者可以話唔係想像中煙un但不得不提,買滿六隻會比個盒你,個盒真係好靚!好日式feel!而且盒入面會教埋你食用既方法,都幾貼心,送禮既話可以考慮下
平時都鐘意食d煙煙unun既野,一見到就忍唔住手買左
買左芒果,朱古力,士多啤梨等既味
好彩買果陣重覆揀左芒果味
個皮其實有少少厚,或者可以話唔係想像中煙un
2018-09-05 577 瀏覽
今日同auntie食飯,又被點派要買cake同母親大人慶祝生日,行過朗豪坊,見到雪米慈好想食😋咁不如搞下新意思,唔食cake食呢個啦,一人一粒食完飯做飯後甜品無咁有罪惡感嘛😋😋叫左芒果,綠茶,櫻花,朱古力,cheesecake同埋藍莓味,食完飯,叫傳菜姨姨幫手拎出黎,要等一陣無咁冰食更正😋我身為一個正宗綠茶控,當然食番我既綠茶味,雖然可能係我太心急,仲係太冰,感覺綠茶味唔太出,但可能老一輩未食過呢類甜品,佢地就食得好開心喇~咁我都安心d😌
2018-05-20 1027 瀏覽
Mochi Sweets is always my No.1 Mochi Spot that satisfies my sweet tooth cravings😋 Love the gooey texture and all of the flavours that they offer! This time I had their purple yam, matcha, mango and blueberry cheesecake flavour. The blueberry cheesecake mochi has the creamiest texture with cream cheese and blue berry jam fillings😭💕
2018-04-05 985 瀏覽
這間店在朗豪坊屹立左超過十年,賣的糯米糍味道也是十年不變,糯米皮柔軟煙韌,內裡餡料選擇豐富,一定有一款自己喜歡的口味🤗今次買左六款口味,包裝禮盒設計優美,極具日本風味,用來送給朋友很夠體面😆六款口味各具特色,沙蓉餡料內包上香滑忌廉及各款口味的果醬果粒,味道很好,而又不會太甜。我個人比較喜歡紅豆味,內裡有豐富的紅豆蓉,跟忌廉配合也不會太漏,糯米皮煙韌柔軟,口感不錯👍🏼兒子選擇芒果慕絲,芒果汁味重,同樣地,與忌廉配合得宜,小朋友很喜歡☺️

2018-04-05