2019-10-22 197 瀏覽
去親日本都要食嘅pancake黎到香港就哂樣嘅!失望!應該要信OpenRice 🤪除咗環境之外,冇嘢好讚。約咗朋友六點鐘,個staff同我地講要等一個鐘先有得食!唔係呀嘛,焗蛋糕咩?諗住走嘅時候,又話等半個鐘就得。入到去,要自己去cashier到比錢。過左三個字左右,有人送份pancake嚟。嗰賣相已經同日本嗰個差好遠,嗰樣睇落就唔fluffy,最下面嗰個就黎扁晒,三個pancake都唔平均。口感好似好濕嘅蛋糕,味道好甜!冇特別!仲要百幾蚊😔相比我喺日本食嘅:

口感好似好濕嘅蛋糕,味道好甜!冇特別!仲要百幾蚊😔

相比我喺日本食嘅:
2019-10-21 738 瀏覽
逛朗豪坊之前有點餓了 我們去了新開的咖啡廳這家餐廳原來是日本過江龍餐廳 所以決定一試環境挻大挻少女心的裝飾 還有雲朵懸掛在半空粉紅色的環境太美了吧❤ 難怪有這樣多的小姐姐午餐總共有4款選擇 再來幾份班戟做飯後甜品吧我們想飲其他味道的咖啡所以跟餐加了HKD$12·煙三文魚忌廉汁意大利粉 HKD$88 ·意大利香腸意瓜檸檬忌廉汁意大利粉 HKD$88 ·特製咖哩雞肉三文治 HKD$98 ·明太子特製和丼定食 HKD$98 ·經典原味班戟 HKD$98·Latte/Cuppchinno/榛子咖啡/抹茶鮮奶 HKD$12(跟餐價)食物份量挻多的 我們分享來食各人也食到菜式味道不咸不算多油 茶漬飯的味道挻不錯挻健康而我就最喜歡三文魚味道的意大利粉 魚肉不腥挻好另外的原味班戟份量也不惹少 我還拍了小視頻呢😍太有動感了吧 香港用語就是''動L'' 很治癒的畫面不過要快快食才行 因為凍了口感會差一點的🤔咖啡的拉花很漂亮耶 用來拍照片打卡絕對是一流我也拍了好幾張照片 拍了一張松鼠妹妹被照片包圍食物素質沒點評中的差 與去過的咖啡廳味道差不多咖啡的味道感覺比大型連鎖店的香濃一點☕🐿❤
逛朗豪坊之前有點餓了 我們去了新開的咖啡廳

我也拍了好幾張照片 拍了一張松鼠妹妹被照片包圍
食物素質沒點評中的差 與去過的咖啡廳味道差不多
咖啡的味道感覺比大型連鎖店的香濃一點☕🐿❤
2019-10-17
10 分鐘 (堂食)
入到去其實見到佢地有幾多空位下但係我唸可能佢地驚整唔切咁多pancake先唔放咁多人入(?)我地叫左招牌【Ricotta Cheese】🧀嗰款佢地仲有莓味同抹茶味 佢地話要等成7個字先有但係最後我淨係等左20分鐘左右就得了講翻個味道先 佢個pancake 係冇芝士味的係得pat cream有 所以我會嫌芝士味唔夠勁因爲cream嘅分量有啲少🤥 個pancake蛋味唔重但相反奶香足夠 食落都鬆軟好似棉花咁☁️淋上楓糖漿會冇咁dry 但係我覺得如果唔使排隊就先好試因爲我覺得味道唔驚喜但係佢整得ok嘅總括而言環境係好嘅加上打卡係一流的✨
總括而言環境係好嘅加上打卡係一流的✨
Ricotta Cheese Fluffy Pancake
2019-09-20
20 分鐘 (堂食)
Ricotta Cheese Fluffy Pancake
  • 招牌香軟Ricotta芝士梳乎厘班戟
2019-10-19 258 瀏覽
今日唔使排隊就黎諗住試下啦,點左個雜莓pancake,同我地講話等半個鐘就有得食咁就食啦,嘩!等了又等!最後等左一個鐘有多!真係等到我恰著左之後催左幾次先有!唔緊要!心諗如果好食既話都叫值得既!點知碟野一黎已經唔多似樣,聞落去唔香食落去唔滑,啲莓醬酸到過哂火,啲藍莓又酸到顛左,士多啤梨切粒都係酸既!完全唔值呢個價錢!!仲要等左咁耐食呢啲野!搞到心情都差哂!好啦唔緊要!我真心無打算要誇到黎寫評語,點知未返到屋企已經搞肚痛,要轉的士飛返屋企,肚屙!依家屙完先嬲到要係到劣評佢!我用openrice咁耐都未寫過評語,好同壞都未寫過!今次真係頂唔順!!!唔係錢問題唔係叫我地等半個鐘最後等左一個鐘有多要不停催先有既問題,而係搞咁耐都唔好食仲要肚痛肚屙!真係試過就知唔會再有下次!!係一定唔會!銅鑼灣果間幸福pancake 都係同佢唔知差唔多價錢咋!人地唔會咁難食囉好無,至少唔會肚屙!大家千萬唔好試呢間!錯哂!
聽講喺大阪京都東京都唔錯嘅香軟瑞可塔芝士梳乎厘班戟去咗LanghamPlace行過就試吓我比較實際,裝修唔太重要,食品質素先係最重要呢款招牌香軟瑞可塔芝士梳乎厘班戟睇落唔錯嘅不過食落同日本真係無得比質感係鬆軟,但唔夠空氣感聲稱意大利嘅芝士味唔算好濃每碟都有三層高其實食到最後一舊已經無晒鬆軟感抹茶味梳乎厘班戟只係加咗抹茶粉不過味道無原味咁好,茶味有但唔香總括而言,唔係好差,但又唔係好好,不過我寧願買張機票去日本食有時機票都唔係貴佢好多
行過就試吓
我比較實際,裝修唔太重要,食品質素先係最重要

呢款招牌香軟瑞可塔芝士梳乎厘班戟睇落唔錯嘅
不過食落同日本真係無得比
質感係鬆軟,但唔夠空氣感
聲稱意大利嘅芝士味唔算好濃
每碟都有三層高
其實食到最後一舊已經無晒鬆軟感

抹茶味梳乎厘班戟只係加咗抹茶粉
不過味道無原味咁好,茶味有但唔香

總括而言,唔係好差,但又唔係好好,
不過我寧願買張機票去日本食
有時機票都唔係貴佢好多
2019-10-18 159 瀏覽
呢間野都真係汁左佢啦。。咁遲先入香港。。仲要咁差。。簡直浪費金錢時間。。打呢個食評只係想大家唔好中伏。。我係有良知既其實佢外表。。環境都真係呃到下人。。服務都麻麻。D人黑口黑面。見到好多人做野。不過坐低得2個人會理你。真心。唔知呢間野做乜食物質素,服務態度,都好垃圾。三文魚忌廉意粉~其實好正常。味道唔試差。不過最基本熱都做唔到芝士梳乎厘pancake~好一般。你收咁既價錢。配多少少dressing都唔怕啦環境:其實新裝修係唔錯。。不過仲陣玻璃膠味食物:其實正常。不過咁既價錢。咁既質素。唔可以接受總括:唔好浪費金錢
食物質素,服務態度,都好垃圾。
環境:其實新裝修係唔錯。。不過仲陣玻璃膠味
食物:其實正常。不過咁既價錢。咁既質素。唔可以接受
總括:唔好浪費金錢

2019-10-15 110 瀏覽
朝早賣完旗見時間尚早就周圍行下食下lunch啦食完飯有少少意猶未盡,就打算去朗豪坊搵甜品食下經超市上返去經過見到呢間cafe~上網搵下資料原來係日本過江龍雖則話呢幾年有個定律係過江龍黎到香港一定會難食左但見佢唔洗排隊,我又鐘意食pancake,一於試下啦職員幾有禮貌,唔會見你得一個人就安排你坐高枱個邊可能時間尚早既關係,暫時得原味一種pancake~但唔緊要,我淨係想試原味啫佢地呢度係自己行去cashier俾左錢先既,俾錢時會問你坐邊張枱,之後會俾部機你同埋當時職員話要等大約30分鐘,心入面都有點驚訝一返埋位職員就俾左杯水我,服務態度真係幾好坐左5分鐘左右部機就響左啦,我以為係自己去吧枱取餐原來部機係方便職員搵下係邊張枱,食物係由職員送過黎既~hahapancake一客有三大件,未食已經聞到好香濃蛋味碟pancake原名係「招牌香軟瑞可塔芝士梳乎厘班戟」但其實我又真係食唔到芝士味....不過佢個蛋味真係好香好正質感唔算太流質或太硬,反而係我鐘意個種質感喎加埋糖漿食,熱辣辣係幾好食既佢伴碟個一球忌廉本身都帶有甜味,配PANCAKE又係另一種滋味不過個人口味係鐘意食忌廉,所以我係點忌廉多過
朝早賣完旗見時間尚早就周圍行下食下lunch啦
食完飯有少少意猶未盡,就打算去朗豪坊搵甜品食下
雖則話呢幾年有個定律係過江龍黎到香港一定會難食左
但見佢唔洗排隊,我又鐘意食pancake,一於試下啦

職員幾有禮貌,唔會見你得一個人就安排你坐高枱個邊
同埋當時職員話要等大約30分鐘,心入面都有點驚訝
一返埋位職員就俾左杯水我,服務態度真係幾好

坐左5分鐘左右部機就響左啦,我以為係自己去吧枱取餐

pancake一客有三大件,未食已經聞到好香濃蛋味
碟pancake原名係「招牌香軟瑞可塔芝士梳乎厘班戟」
但其實我又真係食唔到芝士味....不過佢個蛋味真係好香好正
質感唔算太流質或太硬,反而係我鐘意個種質感喎
加埋糖漿食,熱辣辣係幾好食既
不過個人口味係鐘意食忌廉,所以我係點忌廉多過糖漿
食完其實都幾飽,食得好滿足
2019-10-12
5 分鐘 (堂食)
2019-10-14 230 瀏覽
在網上看到介紹這間日本梳乎厘班戟過江龍,雖然不是最出名的那一兩間,但身為班戟的愛好者(無論是梳乎厘還是美式),當然要來朝聖一下。我們大膽地嘗試在開幕那天(星期五)晚上來碰運氣,其實打定輸數以為人龍一定超長,但最後竟然大概十五分鐘就有桌子,真的很驚喜(不過45分鐘後就會失望...)這裡是走自助形式,有點奇怪,跟偏優雅可愛的裝潢好像不太搭(自助形式令整間餐廳的格調降了一級)。餐廳中間有條排隊下單付款的人龍,每個桌子有個beeper,食物準備好會讓顧客自己去拿,總之弄得像快餐店(但價錢不是快餐的級數)。不知是否剛開幕的緣故,上菜挺慢的。梳乎厘班戟等的時間還好,另外那個黑芝麻班戟就真的要等到天荒地老才出來。先講我的鮮奶抹茶(轉豆奶),非常一般,就只是糖水,沒有什麼抹茶的甘香。至於這裡的ricotta cheese 梳乎厘班戟是我吃過最普通的梳乎厘班戟,味道其實不差,有蛋香,但吃班戟早要緊是口感,那麼就真的不合格。這個班戟我覺得不夠鬆軟,空氣感也偏低。三塊班戟在極短時間內已經塌掉,最低那層甚至已經被壓成柿餅🤣,消失得無影無蹤。班戟旁邊的那坨忌廉不要也罷,完全沒有提升味道的作用。吃完了梳乎厘班戟,

Ricotta  cheese  梳乎厘班戟

吃完了梳乎厘班戟,我們的黑芝麻班戟竟然還未準備好,最後催促了一輪後終於可以吃到了!哇,吃了一口已經可以不用吃下去😓 整塊班戟實在太乾,把口腔裡的的水分吸掉,口感極差,味道不見得精彩,旁邊的三個配料也極度普通。最令人詫異的是揭開班戟後,我們發現班戟部分顏色很奇怪(看下圖),是因為我們催促所以敷衍地煎兩下就拿出來嗎?看到這裡,根本可以總結這裡完全不合格了吧!真的,這一頓完全浪費了我吃甜品的quota。

黑芝麻班戟

黑芝麻班戟
2019-09-20
15 分鐘 (堂食)
2019-10-13 164 瀏覽
來自大阪的Micasadeco & Cafe終於在朗豪坊開店了!當時12時,可能時間尚早關係,沒有太多pancake款式可供選擇,不過也有Ricotta芝士pancake, 都是招牌款式,吃不到梳乎厘pancake, 吃這款也可以啊!三塊鬆軟的Ricotta芝士pancake疊在一起,撒上一層糖粉,放上奶油及牛油,再配上楓糖漿,入口即溶,口感軟綿,帶有淡淡的芝士香味,極美味呢!不過一人食三件果真有點滯呢!
2019-10-08 571 瀏覽
之前去到日本已經好想食,不過撞正過年冇開😭難得今日有時間,要食下期待已久既Soufflé Pancake!店員話4點先有Matcha Pancake,我地三點幾黎到,就叫住招牌香軟Ricotta芝士梳乎厘班戟🥳等左冇10分鐘,就上枱喇!睇落去好似好簡單,但食落去好重蛋香味!唔係空氣感嗰隻,係好軟熟既口感佢隔離嗰篤cream都好好味食完等多陣就4點,即刻叫埋抹茶梳乎厘班戟。呢個就等左半個鐘喇~呢個個賣相都唔錯嘅,不過食落就普通左啲~抹茶係先苦後甘既,不過裏面有好多蛋白🌚🤣令人一邊食一邊覺得好唔平均既感覺🙈服務都幾好架,會得閒過黎加下水,亦唔會趕你走,同朋友傾計都唔錯!大家都辛苦架喇!未開工之前都可以黎relax下架!加油!
之前去到日本已經好想食,不過撞正過年冇開😭
等左冇10分鐘,就上枱喇!
招牌香軟Ricotta芝士梳乎厘班戟

睇落去好似好簡單,但食落去好重蛋香味!
唔係空氣感嗰隻,係好軟熟既口感

佢隔離嗰篤cream都好好味

食完等多陣就4點,即刻叫埋抹茶梳乎厘班戟。
呢個就等左半個鐘喇~
抹茶疏乎厘班期

呢個個賣相都唔錯嘅,不過食落就普通左啲~
抹茶係先苦後甘既,不過裏面有好多蛋白🌚🤣
令人一邊食一邊覺得好唔平均既感覺🙈
大家都辛苦架喇!未開工之前都可以黎relax下架!加油!

下午茶
  • 招牌香軟Ricotta芝士疏乎厘班戟
2019-10-08 526 瀏覽
新開不足一個月🥞本人特登試試水溫🥞好香嘅蛋味大推反而冇乜芝士味~意粉個汁芝士味好濃、好creamy,要趁熱食~意粉嘅麵質都唔錯~由於有芝士,一個人食晒會好飽,最好兩個人share一齊食~但係個香腸根本係似肉丸,而且呢個肉好難食~不過呢個唔係人哋既主打招牌菜,所以都可以接受面層灑左少少nuts碎,呢杯hazelnut latte味道ok~ 但奶泡打得唔夠好~飲飲下bubble 就出曬黎杯凍嘅抹茶latte,抹茶味都好濃,仲濃過啲奶味,個人認為抹茶粉既比例略嫌重左啲~出去買完嘢食,喺個位等,部機響店員就會送餐黎你度~都幾方便,俾咗錢之後只要慢慢係位等就有得食~*但係佢好似只係收現金,唔收卡Meau Lunch set(11:00-15:00)只有四款,但加$12就有埋野飲,而且Latte仲可以係cafe果頁入面任揀,抹茶、caramel、hazelnut...如果lunch set款式唔岩,散叫其他都得~好似16:00後先有抺茶味pancake Cafe Meau嘅咖啡種類唔算多,但叫杯咖啡用嚟配pancake 食,呢個組合無得輸~
新開不足一個月🥞本人特登試試水溫

🥞好香嘅蛋味
大推
反而冇乜芝士味~

意大利香腸意粉

Hazelnut  latte

但奶泡打得唔夠好~飲飲下bubble 就出曬黎
Hazelnut  latte

凍抹茶latte

*但係佢好似只係收現金,唔收卡

如果lunch set款式唔岩,散叫其他都得~

好似16:00後先有抺茶味pancake

凍抹茶latte
2019-10-07 531 瀏覽
近排勁hit,好多人都介紹呢間過江龍pancake,講到幾好幾正咁咪抱住好高期望去試囉!可能去嘅時間差不多收舖,所以完全唔使等就入得去。因為佢無最低消費,而同朋友們已食晚餐,所以叫左兩份pancake同一杯嘢飲。先黎嘢飲,一飲,心知不妙,真係好難飲又苦又唔知咩味咁,佢嘅苦唔係抹茶個啲回甘,係好奇怪嘅之後都心諗,pancake都有中伏可能一黎個pancake,同官方相已好大出入一食,嘩!souffle? 唔鬆唔軟,配嘅cream好難食食份嘢最好食係紅豆真係唔會再黎!
先黎嘢飲,一飲,心知不妙,真係好難飲
又苦又唔知咩味咁,佢嘅苦唔係抹茶個啲回甘,係好奇怪嘅
之後都心諗,pancake都有中伏可能

一黎個pancake,同官方相已好大出入
一食,嘩!souffle? 唔鬆唔軟,配嘅cream好難食
食份嘢最好食係紅豆
真係唔會再黎!
抹茶牛奶
2019-09-22
2019-10-07 392 瀏覽
幾年前係大板食過呢間pancake,一試難忘!見到近日係香港開左分店,就急不及待想去試下。週日既下午三點幾,去到唔洗排隊。我地剩係嗌左招牌既ricotta cheese souffle pancake..實在好懷念當年令人感動既味道!餐廳環境舒適,一邊傾一邊等pancake!!最後等左四十五分鐘..等到花兒也謝了終於等到喇!賣相都ok ge!! 食落口感一般,無咩蛋香味,而且完全唔係好食得到有ricotta cheese,實在有點失望😢

最後等左四十五分鐘..等到花兒也謝了終於等到喇!

2019-10-05 277 瀏覽
【招牌香軟瑞可芝士梳乎厘班戟🥞🧀】HKD118-👉🏻👉🏻👉🏻 #natfoodiary伏巨伏⚠️ 未食過咁難食嘅pancake🤢-又一間過江龍pancake專門店👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳 9月20日已正式開幕,我地第一日就去左,人流唔多等左15分鐘左右到我地👌🏻-最多人點就係圖中嘅芝士味👆🏻 可能第一日啦,質素唔太穩定,食物質素不如預期。一黎到真係呆左,咁扁咁塔😦 (圖中第一張相片係嚟到5秒內即刻影),完全唔fluffy,冇蛋香, 牛油同cream份量少搞到乾上加乾🤮 入面有少量粒粒硬身嘅芝士🧀 味道怪異,真係好難食🤢(見到其他人有糖漿,唔知點解我地無啦) 身為pancake控嘅我地真係頂唔順,完全食唔落!想食pancake有更多更好嘅選擇!講衰啲m記熱香餅好食好多🙄 唔會再去啦,請我都唔想再食🤮 完!
【招牌香軟瑞可芝士梳乎厘班戟🥞🧀】HKD118
👉🏻👉🏻👉🏻 #natfoodiary伏
巨伏⚠️ 未食過咁難食嘅pancake🤢

2019-09-20
15 分鐘 (堂食)
2019-10-03 199 瀏覽
呢個係我係openrice打既第一個負評🙂因爲真係好難食男友話呢間係日本過江龍 本身都對佢有d期待 去到就知中左伏 係朗豪坊但都冇咩人 Anyway我地都係太肚餓 去醫左肚先環境係唔錯既 有d雲形既燈 但其實唔係好打到卡其實呢似係我第一次食空氣感pancake 都幾期待下 我地叫左芝士味 但又厚 又冇空氣感 同埋冇咩味 最重要係唔係好熱 似放左陣 👹我冇食過其他冇得compare la 但男友食過其他餐廳話唔suppose係咁😟我已經盡力影得靚d 又加左下filter 但都係好差最好食既已經係佢個意粉 味道正正常常啦 To be honest 我自己整會好食過佢😑個set包飲品 叫左杯Earl Grey 茶包黎既就係咁 我地兩個人食二百幾但唔知食左咩個pancake難食到我地食剩一舊😑
呢個係我係openrice打既第一個負評🙂因爲真係好難食

Anyway我地都係太肚餓 去醫左肚先