2019-09-22 278 瀏覽
其實啱啱係想黎朝聖的。星期五第一天開幕時已來過,但店員說紀念袋派畢,所以想改天派的時候再來午餐時間不算人多,很快就能入座,但原來其他口味的班戟和部分鹹食要4點後供應(排隊時店員沒告知),然後其實很多客人都因此沒有用餐便離開。加上店員對紀念品派發情況不清晰,同事間溝通較差,隔離枱的食物不吸引和食評負面,應該跟日本的水準差天共地,所以令人卻步。
其實啱啱係想黎朝聖的。
2019-09-22 216 瀏覽
1. Long waiting time, I had order at 11:30am but arrived around 12:15pm2. Dehydrated pancake3. Tasteless pancake I had come in the Sunday morning which is non-peak period. There is less than 10 tables been occupied. Still the food still need to waited for so long. I can’t imagine if you come on peak hour then you might reconsidered.
2. Dehydrated pancake
3. Tasteless pancake

Avocado  with  smoked  salmon  pancake
2019-09-22 282 瀏覽
十二點半嚟到,入座率大概有八成,服務員說只有brunch同埋pancake及飲品,pancake同brunch都要等一個鐘。我們要了 鮮果乳酪pancake及綠茶梳乎厘pancake,鮮果乳酪pancake大概20分鐘左右已到,綠茶梳乎厘pancake大概40分鐘左右到。鮮果乳酪pancake生果很少,上面的果醬有啲酸,食落有啲韌,尤其是個底部。綠茶梳乎pancake 完全冇梳乎嘅感覺,好像漏了氣一樣,皺皺的,圍邊的綠茶醬和杏人是一pat pat的,一啲藝術感都沒有,感覺上沒有用心去做好,相比京都店有藝術感的作品,真的不相信是同一間pancake店。Pancake沒有綠茶濃郁的香味,亦沒有蛋香,沒有梳乎的感覺。總括而言,比起其他的pancake店,實在爭很遠,價錢亦有啲貴,環境只像一間快餐店,沒有餐廳的感覺,不會再來了。
綠茶梳乎厘pancake
鮮果乳酪pancake
2019-09-21 206 瀏覽
味道尚可,但由入座到食物都要等,如果你喜歡等,可以一試,不然這樣的價錢在香港有很多更高質的選擇! 所有食品飲品 自取形式 似外賣快餐店 運作,等了足足兩小時!一定沒有下次!
幸せのパンケーキ, Gram, 以及Flipper’s之後, 又一家日本來的梳乎厘班戟店, 說的是Micasadeco & Cafe. 店子於大阪難波起家, 另外在東京神宮前以及京都也有分店. 這次香港的分店, 開設在朗豪坊.一大早八點來到, 甜品當早餐, 瘋狂嗎? 其實, 我們倆也沒有問題呢. 馬上落單, 結果要等了一小時許才有得食, 似乎是新店, 店方尚未熟習吧. 不過這裡環境算幾舒適, 在這裡坐著等, 慢慢傾, 也不大打緊.美式咖啡 Americano $45: 8分, 或許真的等得太久, 店員讓我們免費一杯飲品, 我就選來凍的Americano, 就算是凍的, 咖啡味道也算香濃. 一早喝杯咖啡, 也好.英國早餐茶 English Breakfast $40: 文迪就選來English Breakfast.招牌香軟瑞可塔芝士梳乎厘班戟 リコッタチーズパンケーキ Ricotta Cheese $118: 8.5分, 終於等到我們的招牌香軟瑞可塔芝士梳乎厘班戟上檯, 先看賣相, 是吸引的. 三大件梳乎厘班戟疊起, 每件的厚度算不俗, 但好像沒有日本版的厚身.震騰騰度是令人滿意, 質感
震騰騰度是令人滿意, 質感亦挺輕柔, 鬆軟, 濕潤度方面亦是達標. 味道方面, 蛋味是幾香濃, 中間帶微微的ricotta cheese味道, 那陣鹹香不算太搶味. 當然, 吃的時候, 要跟忌廉同吃, 那份甜美度才更提升.
至於價位, 難波賣1200 yen, 即是$87, 香港賣$118, 加幅算是合理範圍. 至於幸せのパンケーキ的幸福班戟, 在日本賣1100 yen, 即是$80, 香港賣$108, 也是類近的加幅. 單計香港店, Micasadeco & Cafe Hong Kong貴幸せのパンケーキ$10, 但就有ricotta cheese在中間, 其實是不大分別了.
抹茶梳乎厘班戟 抹茶オリジナルパンケーキ Matcha Fluffy $138: 8分, 另外一客梳乎厘班戟是抹茶梳乎厘班戟, 本身是京都當店限定, 現在就在香港也有供應.
單看賣相, 規格好像跟招牌香軟瑞可塔芝士梳乎厘班戟, 但吃落口, 才發覺這一客的質感是沒有那麼輕柔, 鬆軟, 震騰騰度是差了點. 至於抹茶的味道是偏淡淡然的感覺, 有微微的回甘, 相比幸せのパンケーキ的宇治抹茶濃厚慕斯班戟, 抹茶的甘香度就被比下去了.
當然, 跟上紅豆, 忌廉, 蜜豆, 以及杏仁同吃, 感覺是幾豐富的. 而抹茶梳乎厘班戟跟抹茶醬同吃, 是來得更有層次.
要早餐吃甜品, 來到Micasadeco & Cafe Hong Kong就可以. 這裡的招牌香軟瑞可塔芝士梳乎厘班戟, 震騰騰度, 濕潤度及蛋味令人滿意, 亦夠輕柔, 鬆軟, 加上ricotta cheese, 甜美中帶微微的鹹香. 不過抹茶梳乎厘班戟的抹茶甘香度就被比下去了
2019-09-20 229 瀏覽
上菜上得好慢。員工服務態度好。 叫咗個三文魚意粉, Egg Benedict, 同ricotta cheese fluffy pancake. 第一道菜 : 三文魚意粉落單半個鐘後先上菜, 味道正常。 冇乜特別。第二度菜: 甜品 ricotta cheese fluffy pancake 落單後40分鐘後先上. 合理, 因為落單前 已告知. 味道 ,唔會話好食。 廚房mix 粉時, 未mix/fold 得夠,食到一粒粒粉。 只係靠牛油同cream, 沒有syrup. 第三度菜: Egg Benedict 落單後一個鐘先上. 蛋黃唔流心, 煮到熟咗.
上菜上得好慢。
員工服務態度好。

第一道菜 : 三文魚意粉
落單半個鐘後先上菜, 味道正常。 冇乜特別。

第三度菜: Egg Benedict
落單後一個鐘先上. 蛋黃唔流心, 煮到熟咗.

40 分鐘 (堂食)
2019-09-20 180 瀏覽
最初見人介紹,又話咩過江龍就試下但點知去到買完之後等左成個鐘先上餐等到都冇咩心情食...明明都唔覺有好多人,但係速度好慢好似想啲人坐耐啲 感覺多啲人食咁真係好炆同埋用膠杯装水真係好唔環保!!冇曬心情 嬲!等左整整一個鐘 終於等到我order左招牌芝士疏乎厘pancake本身拎起見到好似幾 fluffy 點知一食落去就知咩料 如果想食fluffy的 可以完全唔使揀呢一間實的的 冇蛋味又冇芝士味啲糖粉落得少 得一pat cream 一細舊只夠最上個塊pancake食左一舊已經放棄我見好多人都冇食曬...我諗大家都覺得唔好食真係好失望$118 真係完全唔值大家真係唔洗對呢間有期望。
最初見人介紹,又話咩過江龍就試下
但點知去到買完之後等左成個鐘先上餐
等到都冇咩心情食...
明明都唔覺有好多人,但係速度好慢
好似想啲人坐耐啲 感覺多啲人食咁

真係好炆

同埋用膠杯装水真係好唔環保!!

冇曬心情 嬲!

如果想食fluffy的
可以完全唔使揀呢一間
實的的 冇蛋味又冇芝士味
食左一舊已經放棄
我見好多人都冇食曬...
我諗大家都覺得唔好食
真係好失望

$118 真係完全唔值
大家真係唔洗對呢間有期望。
2019-09-20
60 分鐘 (堂食)
2019-09-20 392 瀏覽
日本人氣梳乎厘pancake登陸香港,趁今日新開張特登去試試,但係個經歷實在太令人失望😞九點左右去到,環境都幾精緻既,而且人唔多,我哋大概係第四檯。坐低點咗佢招牌ricotta cheese pancake,同埋兩杯咖啡。嗰陣店員話個pancake要等20分鐘,但其實20分鐘後連咖啡都剩係上左一杯,第二杯要催催先整。嗰陣心諗人都唔多,咁快就漏單...最後再等20分鐘pancake先到,但見到個樣真係好失望!三層pancake一啲都唔平均,望落去好似放左係度好耐咁。食落去其實仲失望..味道真係麻麻,對比Happy pancake同其他專門店,佢嘅蛋香味一啲都唔突出,而且質感係淋既,一啲都唔「梳乎厘」。食到最底嗰層仲要未熟,食到啲粉漿🤢同店員講聲,不過佢只係話會同廚房反映翻,之後就無左件事,連道歉都無。走嘅時候,埋單都埋左好耐。記得上網見到話頭300位客人會有tote bag送,咁我地好奇就問下,店員竟然話今朝已經派左20個,要等聽日先派100個。其實都唔係特別想要個袋,不過推廣左又唔實行就真係唔知講乜好。果陣已經失望到無心機同佢講,就走左。總括黎講,pancake嘅質素真係好一般,同埋店

Ricotta  cheese

走嘅時候,埋單都埋左好耐。

總括黎講,pancake嘅質素真係好一般,同埋店員嘅服務真係好慢。真係去一次朝吓聖就夠,唔會再返去。
2019-09-20
$80 (早餐)