2016-10-16 860 瀏覽
亞太中心是一棟美食大樓,交通極便利,不時都會同朋友去搵食!呢間餐廳門面望落幾高檔,吃飯環境夠 Grand 又時尚!另外有高枱 / outdoor 可供選擇,可以滿足大夥人 / 講求情調的情侶。幸好餐牌的選擇都幾多元化,有沙律、粉麵 、扒類、烤焗類、海鮮和BBQ類,最適合與嘴饞又嘴刁的朋友來!先點一客小食頭盤再share!焗蟹肉海鮮餅 2件/$88 Premium size Crab Cake無錯!我係睇外表的人,全因見到premium,所以就點了!蟹肉和海鮮這兩個經典組合真是無可挑剔,配上微辣的泰式酸辣醬,完美演繹到鮮甜的滋味。有沙律和小蕃茄陪碟,連食不會覺得油膩,還配有黃芥末醬,蘸少許再食,即時醒胃惹味!西餐嘛,總要例牌點個指定湯 或 是日餐湯牛肝菌忌廉湯 $52 (1 portion split 2 )餐廳的侍應好貼心,會主動問是否需要分兩個湯碗,所以一客湯都可以分成兩份,齊齊share!濃湯忌廉味重,口感 creamy 又濃郁,還有 Porcini 菇菌的味道,富有口感的層次!另有提子麥包和鬆軟的合桃蛋糕附送,很豐富!蒜蓉法包 $36呢客自家製的法包充滿陣陣蒜香味,一客四片的香蒜
亞太中心是一棟美食大樓,交通極便利,不時都會同朋友去搵食!

呢間餐廳門面望落幾高檔,吃飯環境夠 Grand 又時尚!

幸好餐牌的選擇都幾多元化,有沙律、粉麵 、扒類、烤焗類、

海鮮和BBQ類,最適合與嘴饞又嘴刁的朋友來!
先點一客小食頭盤再share!

無錯!我係睇外表的人,全因見到premium,所以就點了!

蟹肉和海鮮這兩個經典組合真是無可挑剔,

配上微辣的泰式酸辣醬,完美演繹到鮮甜的滋味。
有沙律和小蕃茄陪碟,連食不會覺得油膩,

還配有黃芥末醬,蘸少許再食,即時醒胃惹味!
西餐嘛,總要例牌點個指定湯 或 是日餐湯

餐廳的侍應好貼心,會主動問是否需要分兩個湯碗,

所以一客湯都可以分成兩份,齊齊share!
濃湯忌廉味重,口感 creamy 又濃郁,

還有 Porcini 菇菌的味道,富有口感的層次!

另有提子麥包和鬆軟的合桃蛋糕附送,很豐富!
蒜蓉法包 $36
呢客自家製的法包充滿陣陣蒜香味,

一客四片的香蒜麵包牛油味特濃,

入口脆卜卜,與餐湯一併食更夾!
外國蠔的價錢大約$38-48 / 一隻

因小試牛刀的關係,每款都點了一隻試試味。

幸好侍應生見我呢個門外漢比較生疏又不太清楚,

上枱後,會主動簡略蠔的濃淡味和建議食的次序,

並建議先吃奶油味較重,最後才食海水味較重的蠔種。
留意到餐廳另一細心之處:會在蠔的旁邊標明來源地,

上枱時侍應生又會不厭其煩地再加提醒,使食客可以更安心又放心地食用生蠔。
另外如果不太喜歡Raw / 過份原汁原味的朋友

可以配上酸辣醬和檸檬汁用來吃蠔。
前期先品嚐奶油味較重的蠔,分別是:

-外形較大隻的澳洲塔斯曼尼 Aust Tasmania
-比較窄身的是美國泰勒太平洋石蠔 Aust Coffin Bay
中段再來外形較瘦小的愛爾蘭石蠔 $42 Irish Rock Oyster
到了後期就品嚐:

-海水味較重的澳洲哥芬灣 Taylor Pacific Rock

入口明顯較濃味又creamy ,留待最尾果然是無錯!
香蒜茄汁海鮮天使麵 $148
幼如天使頭髮的麵賣相不錯,裝飾都費了不少心思,

海鮮配料十分豐富,用上蝦肉、魚柳、魷魚圈和蜆肉;
為了提升賣相,混入了吸味的野菌菇和炒三色椒。

不但如此,更喜歡用茄汁快炒,這樣酸甜味更出眾!
Margherita Pizza  $128,別以為 10吋 就嚇到我。
平日去薄餅店只係識吃厚厚批,呢個薄餅是類似墨西哥 Tortilla pizza 的薄底脆邊,

所以兩個人吃感覺上覺得剛剛好,不會太飽,全都是 「Marinara Tomato Style」。
添加了大量意式烹調用的鮮蕃茄作餡料,

烤焗火喉掌控得剛好,那陣烤香草的味會隨之飄浮於空氣中。
不過重點還未到呢,此薄餅加了兩款足料芝士:Mozzarella and Parmesan cheese,

所以剛出爐一刻,就自然做到拉絲的效果,Texture 剛好,不會太膩!
BBQ 半份燒排骨 1/2 Baby spare ribs $188
大家都十分期待這個baby ribs ,賣相的確是不錯,

六條肋骨底下鋪設不少清新又有營的西蘭花和小蕃茄,

又有香脆可口的炸薯條,好壯觀!
祕醬都做得幾惹味特別,不是一般的BBQ燒烤醬汁,

但吃落排骨不夠入味,未做到那種「骨肉分離」的效果,

嘴刁的我覺得味道與廟街那間還是有段距離。
整體來說,食物質素、服務和環境都不錯喔~
  • 焗蟹肉海鮮餅
  • 蒜蓉法包
  • 牛肝菌忌廉湯
  • Margherita Pizza
2016-10-16 498 瀏覽
同朋友相聚晚餐,朋友訂左呢間餐廳試下,見食評都唔錯.....侍應都好服務同有禮貌...但呢個都補救唔到食物嘅質素.....睇menu時侍應問我地食唔食蠔(可能公司入左好多貨要力推),我地話唔食,個侍應竟然答:「唔食都睇下先喇,我地有好多款罕有嘅法國蠔架」.....😑😑😑「唔食蠔」就係因為唔鍾意食,唔會因為罕有而突然鍾意左囉.....跟住我地叫左個頭盤、意粉同扒,叫左兩杯飲品同一個促成我寫第一個食評的「周打蜆紅湯」!食物味道係ok ,但價錢偏貴,CP值低,個紅湯一啲都唔紅,海鮮好似煲到無味放返落去咁,同之前其他人的食評影嘅唔同,啲蝦仲要碎濕濕....飲左一半都飲唔落去.....朋友仲講笑,椰X閣嘅紅湯都仲紅過佢....本來無諗過寫食評,所以個湯開頭無影相....估唔到咁伏再加上open kitchen 大油煙到食油煙都飽左...可能坐出面會好啲喇.....總括來講,呢間係Outbxxk 價但椰X閣質素....唔會來第二次
但呢個都補救唔到食物嘅質素.....
飲左一半都飲唔落去.....
朋友仲講笑,椰X閣嘅紅湯都仲紅過佢....
本來無諗過寫食評,所以個湯開頭無影相....估唔到咁伏
周打蜆湯
Beef  wellington
奶凍
2016-10-16 422 瀏覽
重陽節假期中午時同屋企人去咗拜山,到了黃昏時候就決定搵地方食野,大家一致就去官塘APM 搵食,諗住可以泊車和多款選擇。由於係假期關係好多食店都full 咗。當我地一路行就到亞太中心見到呢間有位就入去食,當坐落後就發現全間好大油煙味。
粟米片
意大利飯
周打魚湯
2016-10-09
2016-10-14 397 瀏覽
身邊那位近日工作壓力很大, 好像有點身心疲累。於是這晚就借故和他在外用膳, 食好一點, 好讓他被美食治癒一下。今次我們就到了OPC 的這間西餐廳開餐, 在這區真的較少這類餐廳。平時到這幢大廈都是飲茶較多, 每次行過這餐廳都很想找個機會試試。既然吃厭了APM 的食店, 就擇日不如撞日到這兒吃SEAFOOD & STEAK。以美國曼克頓作店名的餐廳內裏都幾有格調西餐廳, 除了門外有BAR TENDER SECTION  和窗邊的浪漫小燈飾外, 還有OPEN KITCHEN, 感覺更加開揚衞生。是日不想飲酒的我們先點了兩杯MOCKTAIL 來放鬆一下心情。紅色樣子十分搶眼的是我點的STRAWBERRY KISS, 酸酸甜甜的士多啤梨加上橙汁, 飲吃來很舒服開胃。VIRGIN COLADA 這杯綠的凍飲主要成份有椰奶和菠蘿汁, 很有熱帶風情的感覺。經過店員推介後, 我們點了兩款生蠔作頭盤。蠔本身雖然不算大隻, 但隻隻都很夠凍新鮮, 亦沖洗得很乾淨。這兩款生蠔都來自澳洲, COFFIN BAY的蠔肉較爽, 屬於較淡身味甜的一款, 很適合像我這種初食蠔的人士。而TASMANIA 的相對金屬味海水味

這兩款生蠔都來自澳洲, COFFIN BAY的蠔肉較爽, 屬於較淡身味甜的一款, 很適合像我這種初食蠔的人士。而TASMANIA 的相對金屬味海水味都較重, 蠔味較濃, 肉質較"淋", 身邊那位兩款都喜愛。
煎海鮮蟹餅相信是幾受歡迎的傳統西式小食,  剛好我們鄰桌也有點這一款。

薯茸加上蟹肉和其他海鮮粒煎餅, 味道咸香。 海鮮味混着香草在薯茸中滲出來, 口感有點軟糯, 大人小朋友都可以吃到。加上酸甜醬就更能解去油煎的肥膩, 加強味道的層次感。
我還多點了白酒蒜茸煮紐西蘭青口, 繼續我的海鮮大餐。
這鍋青口份量也不少, 青口肉質爽甜, 小小的一口一個吃得很高興。而且它的醬汁因滿有青口味和蒜香而十分鮮甜, 最適合拿來配餐包一起吃。
我們兩個最後還SHARE 了一份12oz 的頂級美國天然安格斯縠飼肉眼做主菜。

點了5成熟的肉眼煎得火候剛好, 肉質嫩滑柔和, 不會太肥, 但又肉味十足。先用大火GRILL 熟外層, 鎖住肉汁, 內裏的牛扒還是帶點紅嫩嫩的。12oz 如果一個人獨吃就有點多了, 現在兩人一齊分享加上之前點的頭盤就份量剛好。而且SIDE DISH 的薯條一點也不少,  難怪是這兒的皇牌推介食品。

這晚餐的味道和服務也很有水準, 比得上灣仔那些餐館...而價格也是那個水平。其實在觀塘區開餐一點也不便宜呢~
2016-10-09 1090 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。曼克頓餐廳.品味美國風情。✰•*˚ ✿✿舌尖上的觀塘✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 走訪觀塘,一般都是去apm行街, 貪其時間長,吃飯也一向在apm解決 今天放假,由好姊妹捉我去觀塘吃semi-buffet 原來就在apm附近的OPC有一家極具氣氛的餐廳 牆上的曼克頓大廈光閃閃,引人入內一試 用餐可選室內與戶外,環境優雅 店員細心介紹,亦會推介時令好吃之選 服務用心而有禮 Appetizer、沙律、熱湯、甜品、水果都是自選的buffet形式 煙三文魚、巴馬火腿、大蝦沙律、柚子豬頸肉沙律 沙律的選擇既新鮮又吸引, 芝士粉與千島醬、凱撒醬都是一流的配搭 最得本小姐心的就是夏威夷pizza 絕非一般hea製,入口是皮薄香脆,菠蘿大大件,又香又甜 甜品多款而且的式,可以一口一件 加上,鮮果tat既有水果又有大愛的牛油皮, 令人即時決定未食主菜即食dessert 西班牙提子特飲:酸香清甜,有提子香味亦有雜果甜度,很開胃 主菜:美國一級肉眼扒 RIB EYE 牛肉眼肉質鮮美,燒得香口入味,肉厚質嫩, 不點 side gravy也滿腔

雜感女生 好味日記

˚*•。曼克頓餐廳.品味美國風情。•*˚

✿✿舌尖上的觀塘✿✿

餓底飯聚

走訪觀塘,一般都是去apm行街,

貪其時間長,吃飯也一向在apm解決

今天放假,由好姊妹捉我去觀塘吃semi-buffet

原來就在apm附近的OPC有一家極具氣氛的餐廳

牆上的曼克頓大廈光閃閃,引人入內一試

用餐可選室內與戶外,環境優雅

店員細心介紹,亦會推介時令好吃之選

服務用心而有禮

煙三文魚、巴馬火腿、大蝦沙律、柚子豬頸肉沙律

沙律的選擇既新鮮又吸引,

芝士粉與千島醬、凱撒醬都是一流的配搭

最得本小姐心的就是夏威夷pizza

絕非一般hea製,入口是皮薄香脆,菠蘿大大件,又香又甜

甜品多款而且的式,可以一口一件

加上,鮮果tat既有水果又有大愛的牛油皮,

令人即時決定未食主菜即食dessert

西班牙提子特飲:酸香清甜,有提子香味亦有雜果甜度,很開胃

主菜:美國一級肉眼扒 RIB EYE

牛肉眼肉質鮮美,燒得香口入味,肉厚質嫩,

不點 side gravy也滿腔牛油香氣

主菜:西班牙伊比利黑豚扒

吃橡果大的就是不同,脂肪香氣滲透肉內,

肉汁多多又彈牙,真是豬嬌肉貴

配上蘋果醬香中帶甜,更是清新

「也許豬的身體不優美長鼻短尾....」但卻很美味 XD

本小姐再重申一次:我唔多好豬,除左黑毛豬 XD

此外,粗薯條是肉食者的最愛也,

2款主菜的薯條份量也是超多,真的夠好幾人SHARE

小評:

味道:★★★★☆

環境:★★★★☆

服務:★★★★★

衛生:★★★★☆

抵食:★★★★☆

這裡的環境好,服務也不錯,而且semi-buffet的款式與食材用料都有質素

雖然是第一次到來,應該還會有第2次、第3次.........

2016-10-09
5 分鐘 (堂食)
2016-10-09 465 瀏覽
相識一個月,謝謝您身處海外時仍用心安排,為的就是這晚。擁有這樣細心對我,我好好好幸福小餐包我拿了個ufo形的甜蛋糕仔,入面有杏桃碎不錯吃牛油果沙律,加了甜合桃,個沙律醋加了橄欖油,仲鹹鹹的混入了香草。個海鮮意大利飯令人失望,碎米一口太爛,食下一口又太生,煮得不夠平均。倒是海鮮中的魷魚很軟,個蕃茄醬亦都濃郁Parma ham pizza餅底如餅乾,每塊都放上了一片parma ham但口味比較鹹,也有火竹火煎菜,而個醬竟是千島醬,我覺得用現成醬汁是沒什麼誠意。吃了一半open kitchen太大煙, 攻到客人位置都呼吸到,一身都沾上了油煙,影響了情調,只好趕緊結帳去看戲了。雖然餐廳有點伏,但有你陪著我,您就是我的世界我的全部。記錄了2016年10月5日的一天
小餐包我拿了個ufo形的甜蛋糕仔,入面有杏桃碎不錯吃

2016-10-09 922 瀏覽
好姊妹生日,呢2個月又各有各忙少見面,所以好想搵個地方光光猛猛、精精神神甘慢慢傾下偈、食下野~睇食評之下發現呢間幾合我意,既係semi lunch buffet之餘感覺優閒,又有足夠既野食選擇,岩晒多心既我地~地方易搵,正正喺APM 巴士站隔離既亞太中心~曼克頓既門口都見得人,帶朋友嚟唔會失禮。好彩訂左座因為都見幾多女仔去、情侶。一入到去右手邊係幾靚既酒吧,亦都係buffet位置~~見到d野食已經開始肚仔餓!湯同糖水會成日唔同,今日我地有雜菜湯同芝麻糊~朋友飲左雜菜湯,話好多雜菜,而且唔咸味道清清地既好。呢個semi lunch buffet set 幾抵食 $158 或者升級 $198任君選擇。我地差不多每樣小食都食均~好夠食~煙三文魚、南瓜、沙律、湯、巴哈馬火腿、三色椒、蝦沙律、木瓜沙律、春卷、pizza、雜果etc~~~ 朋友點左每日燒烤,今日係西冷。點左5成熟,朋友話薄切係比較好,因為一塊排上可能會韌。伴碟既薯條好多,炸得算薄脆~我就點左羊架,5成熟。嚟到真係5成熟,肉質鮮嫩。唔係太羊蘇味重,幾岩我。餐飲我地各人加$18 點左白桃薄荷茶 & 西班牙提子特飲~ 白桃薄荷茶--白桃
湯同糖水會成日唔同,今日我地有雜菜湯同芝麻糊~

朋友飲左雜菜湯,話好多雜菜,而且唔咸味道清清地既好。
我地差不多每樣小食都食均~好夠食~

朋友點左每日燒烤,今日係西冷。

點左5成熟,朋友話薄切係比較好,因為一塊排上可能會韌。

伴碟既薯條好多,炸得算薄脆~
餐飲我地各人加$18 點左白桃薄荷茶 & 西班牙提子特飲~

白桃薄荷茶--白桃味好出,清清甜甜幾好味~
西班牙提子特飲---賣相好靚有層次,味道清甜,帶有少少橙味加提子汁甘~
最後食埋甜品真係飽到一個點。
埋單$558 有野食有環境又慶埋生,唔錯~
除左油煙味大左d, 服務係唔錯,有禮貌,又會嚟問意見。
2016-10-08
午餐
2016-10-02 993 瀏覽
今日朋友仔話想食西餐,上次經過見門口都已經想試,所以最尾㨂左依度食飯。一入到去,已經見到牆上既曼克頓大廈,已經見到好時尚同摩登。見依度有得食生蠔,而待應亦介紹左兩種生蠔今日新鮮運到,見佢咁誠意推介,最尾就選擇左依個生蠔。另由於太多選擇,對有選擇困難症既我地,就揀左個set dinner for two(前菜+湯+主菜+甜品)。澳洲哥芬灣生蠔:生蠔肉質好鮮甜,加埋檸檬汁同生蠔汁,好味。美國泰勒太平踏洋石蠔:生蠔好juicy,亦都鮮甜,都好好味。凱撒沙律伴煙三文魚:沙律菜清甜,伴煙三文魚真係好配,三文魚既咸味同沙律既清甜味中和返。餐包(原味餐包+香蕉鬆餅):原味餐味烤得好香脆,加埋牛油一齊食,正。香蕉鬆餅:待應話依個muffin係home made,咬落去有淡淡既香蕉味,而且本身都焗得有少少脆口,而中間既心非常鬆軟,有種清新既感覺。原本對香蕉味既副產品一般既我,食完之後,我完全改觀,我覺得依個真係好味。牛肝菌忌廉湯:牛肝菌打得好溶,飲落去有種淡淡既牛肝菌味散發出黎,忌廉打得好滑。香蒜欖油帶子扁意粉:帶子爽口,意粉軟硬度剛剛好,裡面仲有蘑菇同紅椒,整個意粉仲有種淡淡既蒜味添。美國一級肉眼扒:
一入到去,已經見到牆上既曼克頓大廈,已經見到好時尚同摩登。
澳洲哥芬灣生蠔:
生蠔肉質好鮮甜,加埋檸檬汁同生蠔汁,好味。
美國泰勒太平踏洋石蠔:
生蠔好juicy,亦都鮮甜,都好好味。
餐包(原味餐包+香蕉鬆餅):
原味餐味烤得好香脆,加埋牛油一齊食,正。
美國一級肉眼扒:額外加78蚊升級,肉眼扒七成熟,由於烤過既關係,扒上有燒烤過既格仔紋,可以鎖住肉汁,肉眼扒亦好大塊,肉眼扒亦附上燒汁,牛肉味濃,好juicy。而伴菜係炸薯條。正呀!
士多啤梨奶凍:奶凍好滑同奶味濃郁,再配上士多啤梨汁,簡直係原味既句號呀!
最後,對於待應既服務態度,簡直係直得一讚,每位待應都笑面迎人,每放低一度菜式亦會細心講解,今時今日咁既服務態度,真係值得一讚!
2016-10-01 417 瀏覽
第一次去呢間嘢食,見食評不錯,就諗同老公去食生日飯。可惜唔係食得太開心。因為環境唔掂, 又細又焗,仲好噪,同大油煙。要搵傾計地方一定唔係呢間。今次揀左個set dinner食。食物就ok, 如果真係再去可選擇坐戶外,應該好啲湯夠濃,好味意粉多油,味道普通Rib夠“林”奶凍
今次揀左個set dinner食。食物就ok,
如果真係再去可選擇坐戶外,應該好啲
湯夠濃,好味
2016-09-30
慶祝紀念
生日
2016-09-30 333 瀏覽
食物大部份出名都比一般還差,又話有信用卡優惠,2元1分萬里通里數,結果埋單佢哋話係openrice訂位全部優惠及里數都無要收全數。佢哋話openrice訂位要收佢哋10%喎
要收全數。佢哋話openrice訂位要收佢哋10%喎
2016-09-29
2016-09-25 1713 瀏覽
今晚想靜靜地 2個人坐低食飯傾下偈所以近近地就係觀塘揀間 見曼克頓嘅氣氛唔錯可能平日 人少少 傾偈岩晒先叫兩款生蠔醒醒胃先USA KUMAMOTO 美國熊本蠔細細隻, 味道很重, 海水味濃, 非常CREAMY, 蠔味留於口腔內徘徊IRELAND IRISH ROCK 愛爾蘭石蠔大隻, 味道較淡, 不夠飽滿再來兩杯apple cider (2杯有禮品送)突然店員放上一籃子 籃子上有塊布原來包住左兩件包餐包 布係用黎保暖一個是普通麥包 好鬆軟另一個似是muffin質地 椰香味 甜甜地唔食包嘅我 竟然一啖又一啖咁食晒蟹肉海鮮餅蟹餅兩邊煎得香脆, 內裹卻很軟身淡淡蟹肉, 偶爾食得到蟹肉嘅衣,又有未打成溶嘅薯仔粒新鮮薯仔混入海鮮, 味道甜甜地, 若蟹肉再X富啲, 成件事就完美得多。Parmaham 西班牙巴馬火腿基本上每次食飯如果見到有呢道菜都一定會試因為本身非常鍾意食哈密瓜今次呢道菜外相好吸引, 非常橙色嘅哈密瓜果然甜到漏, 切成一小粒再配西班牙火腿食呢黎西班牙火腿肉顏色不淺不深,豬味不算得上很濃, 鹹香, 肉質有口感加上價錢吸引, 份量充足。亦有沙律菜配黑醋汁伴碟, 令人胃口大開完成頭盤 店
今晚想靜靜地 2個人坐低食飯傾下偈

所以近近地就係觀塘揀間 見曼克頓嘅氣氛唔錯
可能平日 人少少 傾偈岩晒

先叫兩款生蠔醒醒胃先
USA KUMAMOTO 美國熊本蠔

IRELAND IRISH ROCK 愛爾蘭石蠔

大隻, 味道較淡, 不夠飽滿

再來兩杯apple cider (2杯有禮品送
突然店員放上一籃子 籃子上有塊布
原來包住左兩件包餐包 布係用黎保暖

一個是普通麥包 好鬆軟

另一個似是muffin質地 椰香味 甜甜地

唔食包嘅我 竟然一啖又一啖咁食晒

蟹肉海鮮餅
蟹餅兩邊煎得香脆, 內裹卻很軟身

淡淡蟹肉, 偶爾食得到蟹肉嘅衣,又有未打成溶嘅薯仔粒

Parmaham 西班牙巴馬火腿
基本上每次食飯如果見到有呢道菜都一定會試

因為本身非常鍾意食哈密瓜

今次呢道菜外相好吸引, 非常橙色嘅哈密瓜

果然甜到漏, 切成一小粒再配西班牙火腿食

完成頭盤 店員幫我地換碟

可以食main course嚕

分別叫左rib eyes 同pasta 2個人share

100%谷飼牛($388)
12oz原來都有咁大塊 又咁厚

Order左五成熟 切上去可見到4-5成但切嘅時候可能刀不夠鋒利,好難切..開始失望

但第一口啖咬落去...驚喜來了
肉質鬆軟,容易咬開,完全無癡牙

將牛扒兩邊煎香 鎖緊肉汁, 淡淡牛肉味滲出,

味道不是很濃,不錯

最驚喜係伴碟嘅薯條

金黃色仲熱辣辣, 新鮮炸起, 非常香脆

橄欖油帶子扁意粉
由於較多橄欖油嘅關係, 既香又偏油, 不過橄欖油對心臟好, 唔怕喇

帶子兩邊煎香, 肉質嫩滑

扁意粉偏硬, 但可以接受, 如果再軟身一啲, 就perfect

將所有食物放入肚內之後過一陣子,店員問我地要唔要order甜品

可惜我已經飽到食唔落, 下次再試!

P.S 餐廳環境情調柔和, 適合與朋友飲野食飯, 仲有outside可以食煙
2016-09-20
  • 欖油帶子扁意粉
2016-09-22 880 瀏覽
週年紀念日總會選擇食西餐,因為燭光晚餐夠浪漫,所以今年我同男友黎依度慶祝,其實之前已經黎食過覺得幾好味叫左個Set dinner for two,有前菜、湯、主菜、甜品同飲品,適合我地兩個心大心細既人,另外仲叫左兩款各生蠔,要豪一豪慶祝<<右二生蠔-USA Kumamoto 美國熊本蠔>>店員推介依款係新返既品種,味道好鮮甜,口感爽口夠新鮮,蠔味十足,好好味<<左二生蠔-Australia Smoky Bay 澳洲煙霧灣>>依款比熊本蠔濃味同較咸,口感一樣爽口新鮮,蠔味比熊本蠔無咁強烈,一樣好好味<<前菜-凱薩沙律伴挪威煙三文魚>>煙三文魚好濃郁,有碎同片Parmesan cheese沾滿係羅馬生菜上,同沙律醬撈埋食爽口多汁,配埋蒜味炸麵包粒,香脆可口<<湯-牛肝菌忌廉湯配法式餐包>>湯放左少少忌廉,入口有粒粒小菇菌,香濃既牛肝菌味同飲落幾軟滑,沾餐包食真係整碗飲哂<<主菜-BBQ美國燒排骨>>燒排骨食落好惹味,本身醃製後既排骨

<<右二生蠔-USA Kumamoto 美國熊本蠔>>

<<前菜-凱薩沙律伴挪威煙三文魚>>

<<湯-牛肝菌忌廉湯配法式餐包>>

<<主菜-BBQ美國燒排骨>>

燒排骨食落好惹味,本身醃製後既排骨上醬汁濃郁,肉質口感適中,炸薯條食落脆口,放左一陣凍左食都仲依然皮脆香口
<<主菜-香蒜欖油帶子扁意粉>>

離遠已聞到好香蒜味,用橄欖油炒煮感覺無咁油膩,意粉軟硬度適中,帶住陣陣既蒜味同咸道剛剛好,帶子味道鮮甜嫩滑,稍微煎過少少,帶少許皮脆肉嫩既口感
<<甜品-意式奶凍>>

奶凍面層加左士多啤梨醬,奶凍口感Q彈,好重奶味,配埋士多啤梨醬一齊食,去左份重奶味感同濟膩感,唔會好甜,平均返整體個味道
飲品-凍檸茶
整體而言確實幾抵食,兩人套餐有齊咁多款食物,由頭盤食到尾盤,食到一半已經少飽,環境幾清靜同浪漫氣氛濃厚,可以靜靜傾計談心,價錢合理
慶祝紀念
紀念日
2016-09-19 480 瀏覽
去完日本勁食日式野番到黎食番啲西餐先前菜點左生蠔食左邊係黎自澳洲塔斯曼尼:肉質較Creamy右邊係黎自愛爾蘭石蠔 : 依個海水味較重套餐黎講沙律份量都算多有兩塊煙三文魚之餘仲係小妹至愛凱薩沙律湯:湯夠熱依點小妹幾欣賞而且唔算creamy,飲完唔算好飽餐包暖暖的,都幾軟熟主菜分別係BBQ美國燒排骨:排骨煮得入味,份量都幾多,傍邊配有醬汁、薯條、兩個人share食會較好香煎石斑魚柳:肉質嫩滑,唔覺得韌,配埋配菜一齊食,可以減低油膩感每個set 都有跟個甜品,個奶凍都幾好味奶味好重,唔太膩

去完日本勁食日式野

套餐黎講沙律份量都算多
有兩塊煙三文魚之餘
仲係小妹至愛凱薩沙律
湯:湯夠熱依點小妹幾欣賞

而且唔算creamy,飲完唔算好飽
餐包暖暖的,都幾軟熟

主菜分別係
每個set 都有跟個甜品,個奶凍都幾好味
奶味好重,唔太膩
2016-09-08
2016-09-12 467 瀏覽
當觀塘工廈愈開愈多cafe既時候,今次唔去cafe搵食去亞太中心搵食,上網見評語尼間西餐唔錯,就去試試🙊餐廳環境好有格調,分室外同室內,環境寬敞坐得舒服,室內播住歌點起蠟燭,氣氛確係不錯。廚房係開放式形式,個人特別喜歡開放廚房。餐廳食物種類都幾多,店員都熱情為我地推介同介紹食物,先點兩款生蠔當前菜吧!一款係法國黃金蠔一款係澳洲塔斯曼尼,店員為我地介紹兩款既味道,建議我地先食淡d口味果隻,即法國黃金蠔,生蠔有淡淡的海水味,味道不算太濃,剛好,而且不會腥,非常適合吃生蠔的入門者。另一款澳洲蠔就相對creamy,味道較重,海水味濃,一啖一口大滿足。吃完生蠔店員會附濕紙巾給你抹手,很細心呢。吃完前菜吃主菜了,點了香蒜欖油帶子扁意粉,份量不算多,但勝在精。意粉炒得軟硬適中,欖油香遍佈每條意粉,令人想一口接一口。帶子有三顆,調味不多,有帶子本來的鮮味,而且煎了的帶子沒有被抽乾水份,依然很嫩。另一主菜當然要吃主角牛扒。來自美國頂級天然安格斯穀飼肉眼。100%素食穀飼。網紋烹調,這賣相相當吸引。碟都是暖暖的,可以保留著牛扒的溫度吧。牛扒吃下去有鐵板燒焦的味道,這種味道不令人抗拒,反之減小了平時吃牛的飽

網紋烹調,這賣相相當吸引。碟都是暖暖的,可以保留著牛扒的溫度吧。牛扒吃下去有鐵板燒焦的味道,這種味道不令人抗拒,反之減小了平時吃牛的飽濟膩感,牛扒肉質鮮嫩,脂肪比例分佈得很平均,吃下去不會只吃到肉或肥豬肉。牛味亦濃。伴碟有薯條、瓜及蕃茄。
吃飽過後需要來一點甜,女人的第二個胃哈哈。我們點了個心太軟配雪糕。
即叫即製,大約15mins出爐有得吃了。果然心•太•軟,非常非常流心,朱古力醬不會太稀或太傑身,朱古力味不太甜,帶有小苦澀。
男朋友表示很喜歡,不太甜不會確喉,可以吃更多吧。旁邊配有士多啤梨雪糕,尼款士多啤梨味唔同平時食啊,好清新,冇咁假的士多啤梨味。

2016-09-11 439 瀏覽
在官塘區充滿美國風情嘅餐廳食晚飯,絕對比起工廠區偽文青餐廳感覺黎得踏實。US Taylor Pacific Rock 同埋 Australia Smoky Bay 係我地餐前點嘅「小食」,由淡味吃到濃味,鮮味足之餘,亦食得到海水咸味嘅層遞,相當有心思。磨菇湯濃厚的磨菇香味,磨菇打為碎粒,加入忌廉質感幼滑,更吃到粒粒磨菇。主菜方面分別選擇左BBQ燒排骨同埋香煎石斑魚柳。前者燒排骨比想像中大份,肉厚而嫩口,啖啖肉感覺夠實在,而以BBQ醬醃製,味道滲入到骨髓位,非常出色。而石斑魚柳相當厚身,魚味濃郁,唔會似其他餐廳有雪藏味,令人滿意。最後有意式奶凍為甜品,奶味足之餘甜味唔會過重,加上絲滑嘅質感,好好食!
2016-08-25